Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Korszerű vámdiagnosztika

2008. március 31. - zugügyvéd
Az interneten való vásárlásnak új veszélyéréről szól az alábbi levél. Az univerzális képesítéssel rendelkező vámos kibontja a csomagot, lefuttatja a CD-t, majd megállapítja, hogy jogsértő a tartalom. És elküldi az ügyfelet a fenébe. A Zugügyvéd épp most rendelt egy rakás műcsalit az interneten, reméli, nem fogják megállapítani a gumibékáról, hogy védett állat.




Kedves Zugügyvéd,

A következő már inkább vicces, mint szánalmas történettel fordulok hozzád.
A minap rendeltem Kínából két autodiagnosztikai interfészt, a kínai gyártó küldött hozzá egy-egy cd-t is, melyen a hozzá tartozó program shareware verziója volt.

A TNT két nap alatt hazahozta a csomagomat, de a vámon a szokás szerint fennakadt. Elküldtem a vámárunyilatkozatot, vártam, vártam, amikor is jött egy levél a TNT-től, miszerint küldik a vámhivatal lefoglalási határozatát.
Megnyitva a dokumentumot, a szívinfarktus kezdett kerülgetni. Egy teljesen hivatalos lefoglalási jegyzőkönyvet kaptam, mely szerint szerzői jogsértés alapos gyanújával, ismeretlen tettes ellen eljárást indítottak, mivel a cd-n illegális program volt található. A cd-t és a kábelt is lefoglalták, melyek értéke 4 000 forint. Hozzá kell tennem, hogy saját célra vásároltam, nem 1563 darab volt a csomagban.

A határozat szerint a lemezt egy szakértő, a hivatalos hazai forgalmazó megvizsgálta, és azt állította, hogy a cd-n található program, valamint az interfész is hamisítvány.

Írtam a kínai cégnek, akik azt válaszolták, hogy természetesen shareware verziót küldtek, amint az a honlapjukon fel van tüntetve, és nem értik, hogy miért hiszik azt illegális másolatnak.

Felhívtam a vámtisztet, aki az eljárást indította, de semmiféle indokot nem volt hajlandó elfogadni, mindössze annyit mondott, hogy „a feljelentést megtettük, a nyomozóknak adja elő a meséit, ne nekem”. Arra a kérdésemre, miszerint miért illegális egy shareware program cd-re írása, amikor a gyártó is kirakja a honlapjára, az volt a válasz, hogy „csak bizonyos feltételek esetén szabad azt letölteni”. Megkérdeztem, hogy mik, illetve hol vannak leírva azok a bizonyos feltételek. „A forgalmazó azt mondta, hogy illegális letölteni”.

Fasza, micsoda bizonyíték. Megkérdeztem továbbá, hogy mi alapján állítják, hogy a kábel is hamisítvány, amikor a gyártó még külön lehetőséget biztosít utánépített interfész használatára, mivel elérhetővé teszi azt a programot, amely épp ezekhez való („download for third party interfaces”). A válasz megint csak az volt, hogy „mert a forgalmazó azt mondta, hogy ez így nem frankó”.

Arra már szót sem érdemes ejteni, hogy a „szakértő” csak fotóról látta az interfészt, így megállapítani sem tudta, hogy pontosan az mire használható. A lefoglalási határozatban a szakértő olyan feliratot emleget, ami nincs az interfészen. Ha rajta lenne az a felirat, akkor rá lehetne fogni, hogy hamisítvány, de így nem lehet.


A kérdéseim az ügyben a következők:
- pártatlan szakértőnek számít-e a hazai forgalmazó, aki valószínűleg védi a saját üzletét?
- ha a szakértő állításáról tudom, hogy nem igaz, és azt be is tudom bizonyítani, mit tudok tenni? Mert ez szerintem hatóság félrevezetése...
- miért illegális egy shareware avagy demo program cd-re írása?
- miért illegális egy gyártó által letöltésre kínált program letöltése?
- miért illegális egy szabadalom által nem védett interfész utánépítése, amelyhez az eredeti program szerzője még támogatást is ad? Hiszen logikus, megépítem magamnak az interfészt, és megveszem mellé az ő programját, ez így biznisz.
- ha van olcsóbb alternatíva, miért vagyok köteles akkor is a magyar forgalmazótól megvenni a terméket?



Egy egyszerű analógiával élve: kizárólag én forgalmazok az országban pl Toyotákat. Egyszer megkeres a VPOP, hogy valaki behozott az országba egy Toyotát, és én, mint szakértő, nyilatkozzak róla. Mit fogok mondani?
Nyílván nem azt, hogy hát bizony, behozhatja, mert ezzel azt kockáztatom, hogy holnaptól mindenki magának intézi a behozatalt, senki sem vásárol tőlem. Inkább azt mondom, hogy ez bizony illegális cselekedet, vessük börtönbe, négyeljük fel, és törjük kerékbe a delikvenst, nehogy más is rászokjon... Mivel én vagyok a szakértő, senki sem fogja megkérdőjelezni a szavam.



Most pedig várhatom az idézésemet... És várom, mert a vámhivatal nagyot fog égni... Mit tudok tenni, hogy belátható időn belül visszakapjam a cuccaimat, vagy legalább valami kártérítést kapjak?

Z.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr39405085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

füredi (törölt) 2008.03.31. 16:03:32

Nem lehetséges, hogy arról van szó, hogy maga a kínai cég programja hamis? tehát, hogy ők koppintottak valahonnan?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.31. 16:40:14

Füredi, ha jól értem a kínaiak nem hamisították a programot, hanem letöltötték a gyártó honlapjáról és ráégették egy CDre, továbbá gyártottak hozzá egy kábelt (a hamisított kábel fogalmát én nem tudom értelmezni.. talán szabadalmi védettség alatt áll, vagy megtévesztő szándékkal ráírták, hogy Eredeti Toyota??).

Első lépésben írj a gyártónak, ahonnan a program származik, és kérj tőlük egy e-mailt, miszerint azt onnan letölteni, ráégetni a CD-re, és használni más által gyártott interfésszel jogosan lehet. Fordíttasd le valakivel magyarra. Küld el a vámosoknak. Levél, ajánlva.

Tényleg gondosan tisztázd, mert sok shareware program feltételei között szerepel, hogy üzleti céllal, vagy továbbértékesítés céljából nem szabad letölteni. Tehát a gyártó a esetleg kifogásolhatja, hogy a kínaiak nem olyan célból töltötték le, amilyet ők a feltételek között megengedtek. Nem mindegy pl., hogy a kínaiak csak a kábelért vagy a szoftverért is kértek pénzt. A lényeg, hogy én akkor sem látom, téged mi alapján lehetne elmarasztalni: téged a kínaiak úgy tájékoztattak, hogy a szoftver shareware és legális.

Shareware programot nem szokás CDre égetni és úgy továbbadni. Ha én gyártanék ilyen kábeleket, akkor csak a kábelt tenném a TNT csomagba és odaírnám, honnan szedheted le a shareware programot.

És a "független" szakértő. Örökzöld téma - de tenni ezügyben.... A vámosokhoz címzett leveledbe nyugodtan beírhatod, hogy a hazai forgalmazó üzleti érdeke, hogy ne jusson el a cucc hozzád.

Virág et. 2008.03.31. 16:53:28

Pascal okos dolgokat mondott. Az emailes dolgot viszont feleslegesnek tartom, mert bizonyító ereje sincs egy emailnek egy eljárás során, ráadásul a vámosokat nem is fogja érdekelni. Te jóhiszemű vásárló vagy, a jogszabályt a kínai cég sértette meg, mivel nem rendelkezett a gyártótól (forgalmazótól) a megfelelő engedélyekkel.

Olvasd el az interneten a shareware programhoz tartozó licensz szerződést, általában nem engedik kereskedelmi célokra felhasználni még a szoftver shareware verzióját sem.

A szabvány vagy know-how vagy akármi, ami alapján a kábel készült, szintén nem feltétlen tiszta dolog.

"És várom, mert a vámhivatal nagyot fog égni..."

Ebben sem vagyok biztos.

2008.03.31. 17:04:14

Nem tudom Zugügyvéd mire horgászik gumibékával? Gólyára? Krokodilra? Guminőre?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.31. 17:13:03

Köszönöm, Virág et. és részben viszonzom :-)

"szerzői jogsértés alapos gyanújával, ismeretlen tettes ellen eljárást indítottak"

Ez kábelre, interfészre nem értelmezhető, azzal nem lesz semmi gond.

Az emailben igazad van, mindezzel együtt én megírnám, ha válaszolnak lefordítanám stb.

2008.03.31. 17:18:37

Pascal · torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.31. 17:13:03

"...Ez kábelre, interfészre nem értelmezhető, azzal nem lesz semmi gond..."

Ez még csak a nyomozás, nem a per, úgyhogy mindegy milyen gyanúval indították attól még bármit találnak közben, az mind gond lehet.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.03.31. 17:23:59

Ilyen autós szoftvert (javítási segédlet) én is vettem a neten 20 dollárért, ebayről. Akkor fogalmam se volt róla, hogy mi ez, mert csak amolyan "hörcsög" módra mindenféle elérhető konyvet és információt meg akartam venni az autóról.
Később teljesen jóhiszemű módon említettem egy olyasvalakinek, aki szakmabeli és foglalkozik a tipussal, ő fel volt háborodva, hogy én illegális szoftvereket veszek.
Én meg voltam döbbenve, mert erről fogalmam se volt, ő megmutatta a hivatalos gyári szerviztechnológiát, aminek része ez a szoftver, csak ott többszázezer forintért kapják a gyártótól.
És tényleg ugyanaz volt.
Azóta viszont már elég jól ismerem a témát, és tisztában vagyok vele, hogy az ilyen dolgok nem a 20 dolláros kategóriába esnek, előtte viszont teljesen jóhiszeműen azt hittem, ez csak valami egyébként hasonló árú könyv cd változata.

Az igazi Trebics 2008.03.31. 17:30:45

Lehet, hogy abszolút mellékes az ügy jogi szempontjából, de engem furdal a kíváncsiság, mire lehet használni egy ilyen itthon beszerezhetetlen, 4000 Ft-os kábelt és programot, amit a neten sem lehet megtalálni, csak a szerzői jogra közismerten magasról tevő Kínából lehet megszerezni?

Dester 2008.03.31. 17:45:00

"Shareware programot nem szokás CDre égetni és úgy továbbadni."

Ez így ebben a formában nem igaz, lásd a számítástechnikai magazinok CD/DVD újságmellékleteit, akár beszéljünk CorelDraw vagy Total Commander shareware verziójáról vagy egy szabadon felhasználható, de pénzért nem terjeszthető játékdemóról.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.31. 17:47:42

Daily Shark, a magyar márkaszervizesek túlzásba viszik. A levélből kiderül, hogy a gyártó kirakja a szoftver shareware verzióját a honlapra, azért, hogy azt más által gyártott kábellel, interfésszel használják. Sokszázezres szoftvert miért tenne ki a netre. Egy márkaszervíz nyilvánvalóan sokkal többet fizet a gyártónak, de nem is ugyanazt kapja szolgáltatásban (oktatás, támogatás, stb.). Virág et., ne riogasd már :-) ha így volt ahogy le van írva, valószínűleg nem lesz azzal a kábellel - sőt a jóhiszemű vásárlása miatt sem - semmi gond, késedelem, kellemetlenség esetleg.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.03.31. 17:50:31

Trebics,
Például arra, hogy információt kérdezzen le a motorvezérlő computerből, vagy módosítsa annak beállításait.
Egyrészt lehet, hogy valami spéci, itthon nem forgalmazott tipusról van szó, vagy éppen azért, mert a gyári interfész és szoftver túl drága.

pater76 2008.03.31. 18:38:25

Azért én abban sem vagyok biztos, hogy a kínaiak a shareware verziót rakták a CD-re, ismerve az ottani "jogvédelmet", gátlástalanul másolnak mindent. A blogíró által fikázott szakértő lehet, hogy azt találta a médián. Egyébként egyetértek Pascal összefoglalójával, nem kéne egyből a hivatalnak nekiesni és fenni a fogunkat a vámhivatal "beégésére". Aért mert otthon shareware verziókat töltünk le és telepítünk orrba - szájba úgy, hogy a licenszfeltételeket VAKON fogadjuk el, kattintva a "next" gombra, és közben fogalmunk sincs a valódi jogi feltételekről. Ennek fényében erről blogolni inkább "égő"...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.03.31. 19:37:42

Oké, de ha eredeti verziót írtak ki neki, akkor cd lefoglal, kábel továbbít... Ez a logikus eljárás számomra. Számomra.

dr.justice 2008.03.31. 21:03:02

"Írtam a kínai cégnek, akik azt válaszolták, hogy természetesen shareware verziót küldtek"

Ez nem természetes, természetes az, ha a legális cucchoz teljes programot mellékelnek, hogy ne korlátozottan tudd használni.

Ha a shareware programot együtt forgalmazzák az árujukkal, az nem magán felhasználásnak minősül szerintem.

A lefoglalást elrendelő határozat ellen panasszal élhetsz.

A szakértő kizárását kérheted, arra tekintettel, hogy elfogult.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.03.31. 22:36:03

Arra a kérdésemre, miszerint miért illegális egy shareware program cd-re írása, amikor a gyártó is kirakja a honlapjára, az volt a válasz, hogy „csak bizonyos feltételek esetén szabad azt letölteni”

Nem jó válasz.

Bármit letölthetsz.

Csak azt töltheted fel - írhatod CD-re és adhatod tovább - amit a tulajdonosa enged.

Ha pl. torrentezel, letöltesz legálisan egy filmet, de a torrent programod rögtön megosztja, és azt már nem szabad.

Sanyi 2008.03.31. 23:29:07

Azt kell csinálni amit dr.justice leírt.

Amúgy meg a shareware tudhatja azt is amit a teljes program és lehet időkorlátos, lehet benne kurtított funkcionlitás, érdekes lenne tudni ez a shareware mennyiben különbözik a teljes verziótól.

egyszeriszakacs 2008.04.01. 00:46:11

Sziasztok,
én írtam a cikket, köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Sikerült beszélnem a program fejlesztőjével, sajnos engedély nélkül valóban nem terjeszthető a program. De az általam is rendelt interfésszel semmi gond.
Itt van a cuccos : www.uiftech.com/productInfo.jsp?producttypeid=3&ProID=36&intPage=2
Ahogy látható, nincs kiírva az oldalon, hogy adják hozzá a progit is.
Semmi "speciális" dolgot nem tud a kábel, csak vettem még mellé mást is, amiért már megérte a TNT. Az simán átjött, igaz, hogy nem cd-s cucc volt...

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2008.04.01. 12:09:06

Akkor mi lenne a helyzet, ha a kínaiak email-ben küldték volna el és nem a cucc mellé CD-n.

Akkor mit lesnének a vámosok? Mibe kötnének bele? Nem jó műanyagból van a kábel?

Sanyi 2008.04.01. 22:39:11

És ha megnézitek akkor a termékleírás mellett van egy link a shareware programra ami letölthető a gyártótól... Én nem értem, a jog biztos máshogy látja, józan paraszti ésszel viszont ha amúgy is letölthető akkor mi értelme lefoglalni?

szgyula 2008.04.02. 09:17:20

Ott van a web lapon: "re-distribution in any form without the prior written consent of the author is prohibited". Azaz a szerzo hozzajarulasa nelkul se CD, se e-mail, se semmi. A CD-t akar jogosan is visszatarthatta a VPOP. Mas kerdes a kabel.

derelyegrádi szellem 2008.04.02. 10:54:31

Virág et.

a menedzsertabletta újabb áldozata:

"Az ittasan autót vezető szocialista politikus – a megyei internetes hírportál információi szerint – levizelte a halasi kórház épületét, amikor a rendőrök oda vérvételre előállították"

Ps. rendőrtábornokot kéne belőle csinálni. Tudsz segíteni? :)

2008.04.02. 11:29:21

derelyegrádi szellem 2008.04.02. 10:54:31

"...Ps. rendőrtábornokot kéne belőle csinálni. Tudsz segíteni?..."

Ha Virág nem, akkor az utazási ügynök tud segíteni a Józsefvárosi kínai piac őrző-védősén keresztül:) 20 dokumentum.

Virág et. 2008.04.02. 13:40:54

Küldjön át egy önéletrajzot és meglátom. :)

derelyegrádi szellem 2008.04.02. 13:59:51

Minek? Az, hogy részegen vezet, és középületeteket lehugyoz önmagában alkalmassá (és méltóvá) teszi a dandártábornoki rendfokozatra, és mellé valami komolyabb beosztásra. :)

joci19 2008.04.17. 14:12:33

na. rendelek en is. de ebayrol. majd meglatjuk mi lesz

krisz31 2009.03.27. 22:36:52

üdv!Nekem múlt évben foglaltak le diagnosztikai cuccot 115e értékben,már voltam kihalgatáson is. Az életben nem kapom vissza a csomagomat mert nincs meg.szét osztották maguk között komoly kapcsolatom van a vpop-nál,nem érdemes összetűzésbe keveredni velük.Megoldás a következő!No CD,No felirat vagy szomszédos országban ismerős.Mert ott nem szarakodnak.Hát nem érdekes!?
süti beállítások módosítása