Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Bíróság, ha kárt okoz

2008. március 14. - zugügyvéd
Az alábbi történet nagyon érdekes esetnek tűnik. Az ügyfél beperelte a bíróságot károkozásért, amit másodfokon is elvesztett, de láss csodát, a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott felülvizsgálati kérelemre hozott határozatban az LB. kimondta, hogy az alperes (bíróság) kirívóan jogellenes és felróható magatartása és keletkezett kár közötti okozati összefüggés állapítható, és a pert visszahelyezte az első fokon eljáró bírósághoz.



Tisztelt Zugügyvéd !


Édesapám halálát követően tulajdoni hányad megállapítása iránti per indítására kényszerültünk az özveggyel szemben. A pert öcsém lánya indította, ehhez a perhez csatlakoztam közel két és fél hónappal később. A pert első és másod fokon is jogerősen megnyertük.

Ezt követően, mivel az ítélt és végrendeleti örökség révén birtokunkba került tulajdoni hányadok értékében a három fél nem tudott megállapodni, ezért a tulajdonközösség felbontása érdekében újabb per indítása vált elkerülhetetlenné. Két ingatlanról volt szó, melyet a másik két fél külön – külön, kizárólagosan használt és meg kívánt tartani.

Az év elején kezdődött perben az eljáró bíró közölte, hogy a pert év végére be kívánja fejezni, ezért én a megkezdett építkezésemhez akkor még érvényben lévő, kedvező kamatozású, államilag támogatott kölcsön felvételével igyekeztem lakhatásomat mielőbb megoldani.

Eltelt egy év, amikor a befejezés előtt álló pert a legnagyobb megdöbbenésemre a bíróság felfüggesztette, mivel a földhivatali bejegyzés szerint az özvegy, aki ellen az előző perben első és másod fokon is pert nyertünk, nem tulajdonosa az ingatlannak, mivel időközben tartási szerződést kötött fiával.
Kiderült ugyanis, hogy az ezt megelőző perben első és másodfokon eljáró bíróság:
- a tulajdonjogot megállapító ítéletei közül egyet sem küldött meg a földhivatalnak,
- a felperesi indítványra hozott saját határozatát szintén nem küldte meg az illetékes földhivatalnak.
- tulajdoni igény eldöntésére nem alkalmas, 30 napos határidőt többszörösen meghaladó tulajdoni lapot fogadott be a keresetlevéllel.

Ennek következtében a tulajdonjog földhivatali átvezetése is értelemszerűen elmaradt. Olyan tulajdonossal szemben hozott a bíróság első és másod fokon ítéletet, aki nem is volt tulajdonosa az ingatlannak.
Az elmaradt bírósági intézkedések következményeinek helyreállítása érdekében pert kellett indítanom.


A tulajdonközösség megszüntetése iránti per kilenc hónapot meghaladó felfüggesztése, az időmúlás és ráadásul a bekövetkezett betegségem, emberileg és anyagilag is teljesen tönkretett. Belátható módon a hitelnek újabb hitelekből való törlesztése még a meglévő értékek eladása mellett is, előbb utóbb, de törvényszerűen a végrehajtási eljárások megindulásához vezetett. Természetesen a per befejezése ezt követően további másfél éves csúszással, összesen három évig tartott.

 

Mondhatnánk azt is, hogy még örülhetek is ennek viszonylag rövid eljárásnak, de ha beleszámítom a tulajdonjog megállapítása érdekében perrel eltöltött két évet is, már nem annyira fest jól a helyzet.

Az egyértelmű mulasztások miatt peren kívüli egyezséget ajánlottam fel az illetékes megyei bíróság elnökének, aki ha nem sürgetem, a mai napig nem válaszol.

Az elutasítást követően keresetet nyújtottam be a bíróság ellen, bírósági jogkörben okozott károkozás címén. Azt sérelmeztem, hogy az eljáró bíróság kirívóan súlyos, sorozatos mulasztásai révén az ésszerű pertartam jelentősen meghosszabbodott és ennek következtében engem kár ért.

A más megyébe áttett pert első majd másodfokon annak ellenére elvesztettem, hogy az alperes mulasztásait elismerte. Azzal mentette ki magát, hogy a mulasztás és a károkozás között okozati összefüggés nem mutatható ki. Természetesen ezen alperesi véleményt ítéletükben az eljáró bíróságok is osztották.

Meg kell jegyeznem, hogy az ügy kényes voltára való tekintettel jogi képviseletemet több ügyvéd is elutasította, sőt finoman közölték azt is, hogy a megyében ne is számítsak jogi képviseletre. Ezért magad uram. ha „ügyvéded” nincs, nekiálltam magam képviselni és csak akkor vettem igénybe kirendelt ügyvéd jelenlétét, amikor ezt a jogszabályok előírták.

Az elvesztett perek ellenére nem adtam fel, még akkor sem, amikor ezt eminens ügyvéd ismerősöm határozottan ajánlotta.

A Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott felülvizsgálati kérelmem elfogadását követő határozatban megállapítást nyert, azaz a bíróság kimondta, hogy az alperes (bíróság) kirívóan jogellenes és felróható magatartása és keletkezett kár közötti okozati összefüggés állapítható meg és a pert visszahelyezte az első fokon eljáró bírósághoz.

A több mint négy éve tartó per most ismét elölről kezdődik, és ki tudja, hogy ilyen ítélkezési gyakoriság mellett egyáltalán mikor fejeződik be.
Gondolom, sőt biztos vagyok benne, hogy az én ügyem nem egyedi. Határozottan állítom, hogy elsősorban nem azért vagyok dühös és elkeseredett, mert az alperes bírósági jogkörben elkövetett többszöri kirívóan súlyos mulasztása révén egzisztenciálisan és anyagilag ellehetetlenültem, természetesen azért is, de legalább ennyire dühít az, ahogy a jelen ügyben a mundér becsületét védve, időnként nemtelen eszközöket is bevetve eljárnak.

Végül nagyon remélem, hogy egyszer valaki győz, de hitem szerint az a jog lesz és nem a bíróság.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr42380907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ptk 77.§ 2008.03.14. 16:41:53

ez igen. elismerésem a kitartáshoz.

Kiváncsi vagyok, hogy a mulasztó bíró ellen indult-e valamilyen eljárás.

Ptk 77.§ 2008.03.14. 16:42:43

füredit pedig már előre sajnálom.:)

winston01 2008.03.14. 16:53:28

Íme, ezért kell mindenáron védeni az "igazságszolgáltatás függetlenségét": mi lenne itt, ha több ilyen ügy kerülne nyilvánosságra, megingatva a bíróságokba vetett bizalmat? :/

jenőke 2008.03.14. 17:15:12

Ismerek egy ügyet, nehezen (sehogyan sem) emésztem.
Röviden: felszámolás – egyezséggel befejezve – bíró nem törli az „fa” toldatot a cégnyilvántartásban (feledékeny, hanyag, mindegy) – hitel tehát nincs, nullás igazolás nincs, ezér üzleti partner nincs, Kft (öt hónap alatt) ellehetetlenül, újabb felszámolás – bíró ugyanaz – bíró kijelenti nem elfogult – a kárt a bíró okozta – a felszámoló nem perel - a kft tag nem perelhet – ez a felszámolás nem fog egyezséggel befejeződni, mert a felszámoló kivételes fürgeséggel értékesít – felszámolást követően nincs jogképesség.
Ez lenne a joggal való visszaélés csúcs esete, vagy van rosszabb is?
Ez csak eszembe jutott mint konkrét, jogi(!?) eset. Csak tájékoztatásnak szántam egy érdekességről.

Yeto 2008.03.14. 17:21:42

Érdekes, hogy amerikában az ügyvédekről mesélnek csúnya vicceket, ezek szerint nálunk pár bíróról kellene...

kössabetonba 2008.03.14. 17:21:45

és gondolom mindezt magától csinálta a kedves bíróság. ha az özvegy még meg is olajozta volna a dolgot talán már a sittről írnál ..

Ptk 77.§ 2008.03.14. 17:33:28

Yeto

Azért ha volt ügyvédje a felperesnek, az is mulaszthatott, mert a keresetlevélhez 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot kellett mellékelnie. Bár az is lehet, hogy megtette, és közben változtak a tulajdonosok adatai.

somipapa 2008.03.14. 18:08:44

A bírósági iratok között egyetlen egy tulajdoni lap található. A mai napig még nem tudni, hogy a tulajdoni lapot a felperesek közül melyikük jogi képviselője csatolta a keresethez.
Ez esetben pedig a helyzetből logikailag az következik, hogy az I.r. vagy pedig a II.r. felperesek közül valamelyik keresetleveléhez ténylegesen nem csatolhatott be tulajdoni lap másolatot. Ha és amennyiben a tulajdoni lap másolatot keresetleveléhez az I.r. felperes nyújtotta be, az eljárásjogi rendelkezéseknek megfelelő eljárás és nem is túl bonyolult ellenőrzés mellett az eljáró bíróság már a perindításkor tudomást szerezhetett volna arról, hogy az ingatlannak nem a túlélő házastárs alperes a tulajdonosa, ugyanis keresetlevélhez képest, az ingatlan tulajdonjoga eltartási szerződéssel 39 nappal korábban átruházásra került.
Ha és amennyiben a II.r. felperes nyújtotta be, tulajdoni lap másolatot keresetleveléhez, ez esetben az I.r. felperes általi per indításakor, a per kezdetekor, érvényes tulajdoni lap nem állt az eljáró bíróság rendelkezésére. Ebből következően a Pp. 124. § (1-2) bekezdése értelmében a bíróságnak a Pp. 121. § (1) bekezdésre való hivatkozással a keresetlevél idézés kibocsátása nélküli elutasítását kellett volna elrendelni, I.r felperessel szemben. A II.r. felperest pedig később, amennyiben az eljáró bíróság észleli, - mivel észlelnie kellett volna - hogy a becsatolt tulajdoni lap érvénytelen, (145 napos) a Pp.95. §-a alapján hiánypótlásra kellett volna felszólítani. A Pp.95. § /5/bekezdése alapján a fél, amennyiben beadvány hiányát a kitűzött határidő alatt pótolja, a beadványt úgy kell tekinteni, mintha már eredetileg is helyesen adta volna be.

leaping cat 2008.03.14. 19:29:37

Perfeljegyzést meg külön kérni kellett volna. Inkább a felperes ügyvédje hibázott, mint a bíróság.

somipapa 2008.03.14. 19:35:01

A felperesek közösen kérték, a bíróság hozott is erre vonatkozóan határozatot, de nem küldte meg az illetékes földhivatalnak. Ezt sem.

janko 2008.03.15. 19:00:25

Azt hittem e földön csak EGY ISTEN uralkodik, sajnos ez nem igaz!Az istenek ma a bírók, mivel FÜGGETLENEK, így azt tesznek, amit akarnak. Ha az ÜGYFÉL kérdezni mer! Már is ELFOGULTSÁGGAL élnek.DE elfogultságukat szemtől, szembe nem hajlandók indokolni. Velem macska, egér játékot üznek, tőbb mint 8 éve. Magától értedödő, hogy ÉN vagyok a szürke KISEGÉR. Bejelentettem, hogy a KISEGÉR nem kívánja még látni sem ezt az ......tó MACSKÁT. Így felvállalom inkább azt hogy megöljenek, mivel a szadizásból véglegessen elegem van!

Legfelsőbb Íróság 2008.03.21. 07:15:17

A bírók azért hiszik,hogy istenek,mert a gyáva kormány beszart Lomnicitól és ezért ő meg azt csinált regnálása alatt,amit akart. Annak pedig ez lett a végeredménye.. :o((Hülye politikusok,jellemtelen bírók,alkalmatlan közreműködők..
süti beállítások módosítása