Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Sokhónapos lakásvétel

2008. február 29. - zugügyvéd

A lakásvásárlás tipikus csapdáit írja le a következő történet. Sajnos a bankhiteles  adásvételi szerződések  esetében néhol a  bankok rugalmatlansága miatt mind a vevő, mind az eladó, mind az eljáró ügyvéd veszélybe kerülhet.

Kedves Zugügyvéd!



Az alábbiakban lakásvásárlási kálváriám dióhéjba foglalását olvashatja. Legyen szíves, dobjon egy használható mentőövet, vagy egy méretes merőkanalat, amivel az elmúlt 15 hónapban a feneketlen kútba hajigált millióimat kihalászhatom.



Dióhéj:

1. 2006. december elején szerződést kötöttünk a tulajdonossal, 10% foglalót kifizettem. 2007. év elején átadtam további hétszámjegyű összeget-kölcsönbe-, mert szegény tulaj drágább ingatlant vett és nem tudta volna lefoglalózni


3. 2007. február végén az első vételár részletet átadtam ez már 10 milliót meghaladó összeg


4. 2007. március 31. a lakás még nem tehermenetes-, de sebaj, én azért beköltözhetek, mert a tulaj már az új ingatlanban lakik


5. 2007. április 1. beköltözés zajlik, mérőórák jegyzőkönyvezve, stb.


6. Mindeközben hozzájárultam, hogy a 2006. novemberében születtet gyermek után a 'szoc. polt' megigényelhessék


7. 2007. április első dátummódosítás az adás-vételi szerződésen
8. közben:


9. szoc pol megkap, birtokomban lévő lakásra terhel


10. majd a komplett szoc pol csomag új ingatlanra való átterhelésének elindítása


11. 2007. július a tulaj keresése teljes gőzzel, mert a módosított határidő is lejáróban van, egy hét elteltével előkerül- gyanú ébredése, hogy talán a 10 milliót meghaladó összegből nem törlesztette a lakáshitelét a tulaj


12. 2007. augusztus eleje második módosítás


13. érdeklődésemre, hogy ki van –e fizetve a banki hitel bősz igenlés


14. 2007. szeptember tulajdonlap megtekintése: banki jelzáloghitel ott figyel


15. tulaj kérdőre vonása, bősz igenlés, hogy banki hitel befizetve, valamint az alábbi kifogás: amíg az államot megillető jelzálog be van jegyezve a bank sem töröltetheti a jelzálogot -kérem az igazolást a 10milliós összeg befizetéséről- egyik fülön be, másikon ki.


16. 2007. október, remek hír a tulajtól: a kincstári vagyonkezelő végre ráterhelte az új ingatlanra a szocpolt


17. 2007. október újabb módosítás a dátumon


18. 2007. december sokadik módosítás a dátumon


19. 2008.. január újabb kérdés: be van fizetve a jelzálog? válasz: nem, azt nem lehet, mert ő támogatott hitelt vett fel, Futás a bankba: hogy is van az ilyen? Bank: azt tényleg nem lehet csak szocpolt+hitelt egyszerre törleszteni. Tulajt újra megkérdez: Hol van az összeg? Válasz a bankban. Mire én, jó, hol van erről egy papír. Semmi válasz


20. 2008.. február vége, a sokadik határidő lejárta. Kölcsönös bizalmatlansági állapot. Mivel a folyósítandó hitelt én ügyvédi letétbe akartam helyeztetni, ugyanis a 2. pontban jelzett hétszámjegyű összeggel nekem tartoznak, a fentiek alapján erősen kétlem, hogy azt valaha viszont látnám


21. tulaj nem hajlandó elfogadni az ügyvédi letétet az én bankom nem óhajt kétfelé utalgatni, én nem bízom meg tulajban

Kérdésem: Mit tehetnék én?





Szeretném kérni, hogy segítsen valaki tanáccsal. Kifizettem 13,5milliót nincs a nevemen a lakás, de tulaj fenyeget, hogy bérleti díjat fog tőlem kérni. Melleselg édesapám volt, aki a szerződést ellenjegyezte, talán ezért nem tetszik a tulajnak az banki kölcsön ügyvédi letétbe helyezése.




28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr98359581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

füredi (törölt) 2008.02.29. 16:07:25

Fordulj bizalommal tanácsért az édesapádhoz. ha már egyszer ügyvéd, biztosan segíteni fog a lányának.

(Nem akarom elpoénkodni, szövevényes, szar ügy, de tényleg nem értem, hogy miért ide fordulsz.)

Seherezad (törölt) 2008.02.29. 16:23:34

Én se értem miért ide jöttél...nekem spec a hitelről kérnem kellett egy egyenleg értesítőt, és ezt az összeget meg sem kaptam, hanem a hitelszámlára kellett utalnia a vevőnek. Ez nem a bank rugalmatlansága szerintem...

nyuszedli 2008.02.29. 16:59:18

Felénk is úgy működik, hogy a banki hitelt mi nem kapjuk kézbe, hanem előbb abból a már az ingatlanra terhelt tartozást kifizetik, és a régi tulaj megkapja a fennmaradó összeget. Lehet h valamit én nem értek, de lényeg hogy szomorú, hogy vannak ilyen emberek...ráadásul nem kis összegről van szó.. Remélem rendeződik a dolog!!

whale 2008.02.29. 20:58:19

Namostan a bank mitől is köcsög ebben a történetben?:O

MEr', hogy apuci pici fia, lánya életképtelen síkhülye, az tisztán láccik. Monnyuk ezzel az ügyvéddel sem köttetnék bérleti szerződést sem egy kutyaólra.

Ügyvéd apu simán rábólintott a "'kölcsönre"?

Nabazz...

Iboly 2008.02.29. 21:05:43

A banki feltételeknek megfelelően kellene módosítani a szerződést, melyben megadtok egy olyan bankszámlát, ahová át lehet utalni a előtörlesztős összeget. Nagyon elbökött az Apu szerződése, de ezt már úgyis tudod. Néha érdemes fizetni a melókért.

halaloszto 2008.02.29. 22:42:48

Hat en nem vagyok ugyved, de vettem mar par lakast.

1. ez egy komoly dolog. Kurva nagy penzek forognak. Nem eri meg elsporolni az akar par szazezer forintot egy olyan ugyvedre, aki ert hozza. az ismeros ugyved olcson kitolt egy adasveteli formanyomtatvanyt az nem a hozzaertes kategoria. ha altalaban polgari perekkel foglalkozik, vagy bunteto, es nem jar hetente foldhivatalba, akkor nincs benne gyakorlata, nem szabad vele sporolni.

2. mijafeneert kellett kolcsonadni a csavonak? foglaloba ugysem megy bele, de rendesen elolegrol kell papirt irni es ugy odaadni a penzt. ha a penznek megvan a helye (pl hitelkifizetes, villanyszamla jelzalog levetetes), akkor a penzt a szemed elott azonnal odaadja az ugyvednek, es alair egy papirt amiben megbizza es meghatalmazza az ugyvedet hogy jarjon el a tartozas kiegyenlitese ugyeben. igy o nem tudja mashova elkolteni a penzt, az ugyved meg nem teszi, plane hogy a Te ugyveded, Te hoztad nem az elado.

3. akkor most tkp 100%ra kifizettel egy lakast, nem tartozol semmivel, benne is vagy, csak nem tehermentes es nem irjak a nevedre? Megnezni hogy a faszi uj lakasan milyen terhek vannak. Ha vett fel ra szinten hitelt, akkor Nagyon megszivtad, es nemtom mi lesz. Ha az meg nem nagyon terhelt, akkor bemesz a bankba, es metudakolod mi kell ahhoz hogy attegyek az uj lakasara a jelzalogot. Aztan beviszed a csavot, es elotted lezongorazza a dolgot.


En vettem lakast ugy, hogy a vetelar kb fele kellett a kozmu, kozos koltseg es hiteltartozasok kifizetesere, vettem hazat ugy, hogy a tulaj valofelben levo felesege lakott benne 4 gyerekkel, ha nem mennek ki maguktol, az eletben nem rakom ki oket. De megfelelo ugyveddel mident meg lehet csinalni. Ezekbol en is sokat tanultam, de tovabbra sem allnek neki jo ugyved nelkul.

vajk

Ariadne12 2008.03.01. 08:25:02

"átadtam további hétszámjegyű összeget-kölcsönbe-, mert szegény tulaj drágább ingatlant vett és nem tudta volna lefoglalózni"
"hozzájárultam, hogy a 2006. novemberében születtet gyermek után a 'szoc. polt' megigényelhessék"
Komolyan, normális, aki ilyenekbe belemegy?! Nem akarok sértő lenni, de a leírtak alapján az ügyvéd papa nem lehetett szakmája csúcsán, főleg ha hagyta, hogy a józan ésszel ennyire ellentétes dolgokba menjen bele a levélíró. Ezek után gyanítom nincs még egy árva cetli sem a pénz "kölcsönadásáról"...
Könyörgöm, ha pénzről, pláne milliókról van szó, akkor nem bízunk senkiben, pláne nem abban, akinek velünk ellentétes az érdeke!

Netuddki. 2008.03.01. 10:42:27

Már az 1. pontnál lehidaltam. A 21. ponttal kellett volna SZVSZ kezdeni a dolgot. De végül is ilyenekből tanulunk. Mi legalábbis. Bocs.

Makk Marci 2008.03.01. 20:21:29

Kedves Crazy,

Van mindenről papír, de gondolom nem érek vele sokal többet, mint amivel kitörölhetem.
Igazad van, nem volt normális lápás egyik sem. Ezen már nem tudok változtatni.
Legalább Kovi tanult belőle...

EXLEXMAN 2008.03.02. 08:42:58

Milyen jó, hogy mindenki tudja, és még rá is olvassa: hát gondoljátok, ő már nem ég eléggé a fentiek miatt? Ahh...:)

Sorban:
- Apád irt e kölcsön szerződést a pénzről?
- A vételárnak hányad részét teszi ki a kölcsön?
- A fennmaradó összeg nagyobb vagy kisebb mint a bankban leledző hitele?
(ezekre válaszolj magadnak)

A dolog egyszerű:
Amennyiben az ember a pénzt a lakás vételáraként kérte 2 lehetőséged is van:

- Ha a pénz tényleg meg van fizesse be a hitelre.

- ha meg nincs simán Csalás! Mehetsz vele a rendőrségre! Majd hirtelen meg nő a kedve az embernek fizetni!

Megjegyzem ez a szocpol ügylet sem volt egy kevésbé állati jó húzásotok! :(

red dragon 2008.03.03. 09:51:12

Nem értem, hol itt a bank hibája?

Az ügyvédkollega nem volt szakmája csúcsán...

Amennyiben az eladó a jelzálogtörlésre átadott pénzt nem annak törlésére, hanem másra fordította, azt sikkasztásnak hívják. Ezért, ő csak ne fenyegetőzzön. Ezt lehet, hogy a papa nem mondta.

Nagyon elqrtátok.

csaba76 2008.03.03. 10:04:47

A szocpol rendben. A banki hiteltől pedig az eladó együttműködésének hiányában csak úgy szabadulhatsz, ha Te kifizeted. Erre felhasználható az esetleg még fenntartott vételár-rész - ugyanis a Ptk. szerint a vevő is jogosult tehermentesíteni. Vagy elállás, eredeti állapot helyreállítása és a foglaló 2-szeres összegének érvényesítése az eladón. Van ingatlana, ezért nem reménytelen a végrehajtás.

Makk Marci 2008.03.03. 17:41:27

Valóban nem hibázott a bank. Sőt még "jófej" is, mivel ma már hajlandó két fele utalni.

Most rendeződni látszik a helyzet. Az eladó persze rájött, hogy nem kellene nagyon követelőzni, amíg a maga részéről nem teljesítette a szeződésben foglaltakat.

Köszönöm a jótanácsokat, egyúttal érdeklődnék, hogy az ún. jó ügyvédeket laikusként hogyan ismerheti fel az ember?

Droopy79 2008.03.03. 21:58:53

Behugyozok. Az én lakásom nem akarod megvenni? Olcsón adom, de kölcsönkérem a vételárat, és nem irathatod a lakást a nevedre, de bérleti dijat beccszó nem fogok kérni ;-)

Ez tipikus eset, megláttak egy "kurva jo tesco akciós" vételt, és elfelejtettek ésszel gondolkozni...

red dragon 2008.03.04. 07:39:08

Makk Marci

Milyen is az ún. "jó ügyvéd"?

Kétségkívül szubjektív kategória, ügyvédként azért néhány jó tanács, amit esetleg érdemes szem előtt tartani.

Ki ajánlotta a kollégát, ettől az ismerőstől mit hallóttál róla, esetleg mástól is hallottál "jókat" róla, megbízhatónak mondta, stb.

Milyen a személyes benyomásod, jól felkészültnek tűnik, határozott, megnyerő a modora. Ha később keresed, el tudod-e érni vagy napokig kell rá "vadászni".

Rend van-e az irodájában, vagy kupleráj? Ha a megjelenése igénytelen vagy egyenesen ápolatlan vagy amikor felhívod telefonon azt sem tudja kiről, miről van szó. Ha magad is tapasztalod, hogy letagadja magát vagy egyértelműen csúsztatni próbál, ne túl sok jóra számíts.

Ha pedig a "kapcsolataira" hivatkozik az ügyintézés menetében, jobb ha nagyon óvatos leszel.Különösen figyelj, ha olyat ígér, aminek az elintézése nem tőle függ.

Természetesen, ha mindent "rendben látsz" akkor sem biztos, hogy "jó ügyvéd" de nagy valószínűleggel renben megy az ügyed intézése.

Én vagyok 2008.03.04. 11:46:50

A jó ügyvéd kérdéshez még egy adalék: Nem feltétlenül a puccos ügyvéd a jó ügyvéd.

Egyik ismerősöm nagyon meg akart szorongatni valakit, ezért az összes pénzét rászánta. Gondolta, hogy majd úgyis a vesztes fizeti az ügyvédi költségeket.

Bejelentkezett a legnagyobb nevű ügyvédi irodák egyikéhez. Fizetett egy kalap pénzt, hogy időpontot kapjon. Azért leülhetett az előszobában és megkínálták ásványvízzel. Fizetett még egy kalap pénzt, amiért beszélhetett a nagynevű apuci kisfiával. A harmadik ajtó mögött ült a nagynevű ügyvéd, de oda megint le kellett tenni egy csinos kis összeget.

De végre bent volt! Szemtől szembe a Nagy Névvel. Bent volt valami kis serte-perte gyerek is, aki hót bambán nézett kifele az ablakon. Újabb kalap pénz, szerződés megkötve a Nagy Név Ügyvédi Irodájával.

Iratok megszerkesztve, rajta a Nagy Név aláírása. Ismerősöm úgy megy a bíró házába, hogy na majd a kollégának a szava is elakad, hogy micsoda nagynevű ügyvédet engedhet ő meg magának. A nehéztüzérség felvonultatása láttán a kolléga majd menekülőre fogja se perc alatt. De még a bíró is behúzza fülét-farkát, hiszen mégis csak Nagy Névvel van dolga.

Ezzel szemben megjelent serte-perte, mint a Nagy Név Ügyvédi Iroda alkalmazottja. Az öreg rászignálta az ügyet.

Valami félmegoldást sikerült kihozni az ügyből, de majdnem két millióval kevesebbel jött ki, mint amennyivel bement. Csak azért, mert Nagy Névvel akarta rázni a rongyot.

Lehet itt tenni valamit? Hogy őt megtévesztette a saját ügyvéde? Erre szokták a jogászok azt mondani, hogy k_rv_t f_ssz_l, ügyvédet perrel fenyegetni hiábavaló! :-)

Tanulság: Légy észnél, amikor ügyvédet választasz!

red dragon 2008.03.04. 12:31:15

Én vagyok

Elég gyakori az ilyen eset. Az előzőekben utaltam rá, hogy arra is figyelj ki, mennyire foglalkozik az ügyeddel.

Dr. Nagy Név sosem fog veled ténylegesen foglalkozni, ezt sajnos az ügyfelek rendre elfelejtik. Több jelöltje van (serte-perte) akiket maga helyett küld tárgyalni. Így lehet fenntartani egy nagy irodát.

Esetleg úgy lehet kizárni az ilyet, hogy a megbízási szerződésben eleve kikötitek: csak Nagy Név járhat el személyesen, senki más. Ez persze nem fogja őt meggátolni, hogy, ha nem ér rá más mennyen helyette.

Makk Marci 2008.03.04. 13:46:14

Magunk közt szólva soha sem gondoltam volna, hogy egy csip-csup adás-vételi szerződéshez Nagy Névvel kéne felfegyverkeznem.
Persze, ráérő időmben rájöttem, hogy mit is kellett volna tenni. Mondjuk minimum annyi feltételt szabni a 10 milliós összeg átadása előtt, hogy a szoc pol már a másik ingatlanon legyen. Sőt, a 10milliós összeget soha nem is lett volna szabad a kezükbe nyomonom.
Mindebből maximum azok tanulhatnak, akik lelkesen olvasgatják ezt a blogot.

Makk Marci 2008.03.04. 13:49:33

Még egy tanulság:
Nagy Név nem egyenlő Jó Ügyvéd.

Azért egy jogi huza-vona mégsem azonos mondjuk egy mosógép javíttatással.

red dragon 2008.03.04. 14:12:25

Az általad vázolt adásvétel azért nem csipp-csup szerződés, nemcsak az érték miatt, hanem meglehetősen összetett (szoc.pol, tehermentesítés, hitel,stb) is.

Egyébként valóban nem kell Nagy Név hozzá.

Pontosítanám: Nagy Név SZINTE SOSEM EGYENLŐ Jó Ügyvéd. Egy-két kivételtől eltekintve.

stebe77 2008.03.04. 16:38:18

Húba....
Ez kemény! Mindenki mindent leírt előttem, de azért kikívánkozott egy húba...
Apádat nem akarod felnyomni a kameráná'?
Seperc alatt fegyelmit adathatnál neki! :)

mindegggy 2008.03.04. 20:51:06

Beszoptad! Ezt be kell nyelned, nem tehetsz mást!
Én vettem egy kecót, amin jelzálog volt: előleget ügyvédi letétbe helyeztem (NEM APÁM VOLT AZ ÜGYVÉD, DE AZ A VEVŐ ÁLTAL MEGBÍZOTT SZEMÉLY), amikor bemutatták a tehermentes tulajdoni lapot, az eladók megkapák a teljes pénzt, és költöztünk! Eccerű, de nem csesztem rá!
Akinek tizenmillája van hülyeségre, az megérdemli!

Makk Marci 2008.03.05. 15:31:42

Akkor azt kaptam, amit érdemeltem. Sőt fizessenek a gazdagok. Köszönöm a segítséget!

m-agyarorszag 2008.03.07. 13:59:39

halaloszto, hol talalsz jo ugyvedet? eddig nem nagyon talaltam megbizhatot, se talpraesettet. Nincs referenciajuk, csak nagy nevuk van, meg ajanlja vmi ismeros, ami ismet nem megbizhato forras. Szoval honnan szedsz JO ugyvedet??

mindegggy 2008.03.10. 23:27:28

Makk Marci! Mit vártál? Hogy megszakad a szívünk érted, és leginkább a hülyeségedért? Másnak ez (egy lakás) egy élet munkája!
Apuci is érdekes tagja lehet a kamarának, ilyen panasz esetén egy ügyvédet simán kirúgnak!!!Persze, a saját gyereke nem fogja bepanaszolni!

Aki hülye, fizessen (ha van miből)!!!

Makk Marci 2008.03.12. 10:52:46

mindegggy!
Ha nem lennél annyira elvakulva saját tévedhetetlenségedtől, akkor látnád mit kértem. Mentőövet. Nem szívhasadást. Te az a fajta vagy, aki bele is rúg a földön fekvőbe, ha az a kezét nyújtja?Szarok a szánalmadra.
A segítséget pedig a valóban segíteni szándékozóknak köszöntem meg.
Maradok tisztelettel
süti beállítások módosítása