Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Megtagadott jegyzőkönyv

2008. február 26. - zugügyvéd

Úgy látszik most ez a trend egyes bíróságokon, hogy a jegyzőkönyvek miatt szórakoznak egyes ügyvédekkel, a minap a Zugügyvédet is megfeddte egy megyei bíró, hogy fejből mert idézni egy tanúvallomást - egyébként pontosan - és nem papírokból.

Szia Zugügyvéd!

 

Milyen képességű bíró az alábbi:

Tavaly decemberben írásban kértem jegyzőkönyvmásolatot a novemberi tárgyalásról. Egy hónap múlva jegyzőkönyv helyett azt a választ kaptam, hogy jelen voltam a tárgyaláson és jegyzőkönyvet "ezidáig" nem kértem, tehát nem is kapok.

140 km-re lakom a bíróság székhelyétől, hogyan tudom beszerezni a jegyzőkönyvet ? A bíróság kifizeti az útiköltséget ?

Exbíró

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr22355616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szumi 2008.02.27. 07:08:06

-Uram, legyen irgalmas - egy hónapja nem ettem egy falatot sem, adjon valamit enni!
-Egy hónapja nem eszik? Akkor magának nincs is szüksége ételre! Dehogy adok!

Lehetséges, hogy azért nem ad jegyzőkönyvet, mert neki magának is alig van belőle. Vagy szenvedélyes gyűjtő. Vagy csak egy rühös, hatalommániás, undorító alak.
Vagy csak.
Remélem, hogy jön majd hozzám tetanuszért.
Felteszem én neki a kérdést, hogy mior kért utoljára ilyen oltást?

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.02.27. 08:40:30

Az ítéletet írásban csak sokára csinálják meg, nem egyezik meg a szóbeli indoklással, a jegyzőkőnyv nem egyezik az elhangzottakkal, ki sem adják a jegyzőkőnyvet... Nem vonatkozik valami szabály/törvény a bírókra???

2008.02.27. 11:51:53

Szerintem a bírónak igaza volt, bár nem feltétlenül kellett volna ilyen fennhéjázó módon válaszolnia. Akár segíthetett volna is, hogy levélíró hogyan juthat a másolatához. Ebbe sem rokkant volna meg.

Zugügyvéd meg tartson maga elé bármilyen papírt, ha fejből idéz. Ha egy szemüveget is feltesz hozzá, akkor szinte bármit elhisznek.

Ju.hé 2008.02.27. 23:56:56

Régi történet:

Büntetőügyben a fogalmazó elkészíti a jegyzőkönyvet, átadja bírónak. Később a bíró keresetlen szavakkal visszadobja a közokiratnak szánt fogalmazványt, javításra. Erre a fogalmazó: Dehát a tárgyaláson ezt a szöveget mondta szó szerint a vádlott. Bíró válasza: Nem érdekel, én már megírtam az ítéletet.

Ju.hé 2008.02.28. 00:02:30

Szerintem a jegyzőkönyv beszerzése azért nem olyan bonyolult. Az oldalszám ismeretében kérelmet kell a másolat megküldése iránt, illetékbélyeg oldalanként 100,-Ft, oszt megkapod. Legalábbis az általam ismert vármegyékben dívó szokásjog szerint ez így működik. Mellesleg a jogszabály szellemében, de ez csak véletlen lehet.

füredi (törölt) 2008.02.28. 08:12:39

Mielőtt lehülyéznénk mindenkit, tisztázzuk: polgári, vagy büntetőügy, a levélíró milyen minőségben van benne, sat, sat, sat. Utána én leszek a legelső, aki leugatja a bírót, ha hülye volt.

fghjk12345 2008.02.28. 19:04:05

Nemrég egy különös büntetőjogi BH-ra találtam, amely szerint - mivel a másolatot az a bíróság adja, amelyik előtt az eljárás folyamatban van - az eljárás jogerős befejezése után nem lehet másolatot kérni. Még akkor sem, ha mondjuk perújítani szeretnél, és ahhoz kellenének az iratok.
Vagy ez csak nekem új?
Mondjuk a Pp-ben is az van, hogy "a per bármely szakaszában".

stebe77 2008.02.28. 19:21:34

Áhhh, ez olyan elkeserítő, hogy már kommentelni sem érdemes...
Bírókáim, mi lenne, ha leszállnátok arról a magas lóról, na persze meg kijönnétek az való világba egy kicsit, mert ez a beltenyészet már szörnyű.
(múltkor a korábban háromszor a tárgyalás helyszínéül szolgált tárgyalóhoz értem oda tíz perccel a kezdés előtt más városból, más bíró volt kiírva, a nagyonnagy épületben (szinte joggyár) 8 percet bolyongtam míg a kezelőiroda meglett, ott micike puffogva megnézte, hova kellene, 3 perc késéssel értem oda, benyitottam, ahol az egyébként kezdőnek tűnő bíró (Nem volt zsíros haj, nem volt okoskaszemüveg, mondom nem volt) közölte, hogy ő már berekesztett, teccettem volna... Így elmaradt egykét bizonyítási indítványom...

Másik esetben egy buliban az illuminátus bírónő mesélte, hogy az ügyvéd beszólt tárgyaláson, "erreúgymegbasztam az ügyfelét,bazmeg...". Kész.

Ju.hé 2008.02.28. 23:44:29

Ugyan mit várhatunk el az "igazságszolgáltatás"-tól, melynek már a neve is puszta önellentmondás? Az igazságra nem kiváncsi és nem is szolgáltat. A "verdikt osztás" szerintem inkább tükrözi a valóságot. Na persze, ez is csak hellyel-közzel, a bíróságokra vonatkozó eljárási szabályok ímmmel-ámmal való betartásával, nem ritkán egyszerűen figyelmen kívül hagyásával. Néha úgy tűnhet, hogy a bírónak van egy saját, általa tetszőlegesen átírt Be-je, Pp-je és kizárólag azt alkalmazza, talán azt is helytelenül. Régóta mondják, hogy a bíróképzés részévé kellene tenni az ügyvédi és ügyészi gyakorlatot (bár a váderedményességet tekintve utóbbit nem látom indokoltnak). Ezt még ki kellene egészíteni a fel- és alperesi, valamint a sértetti, tanúi, vádlotti gyakorlaton való huzamosabb ideig való részt vétellel - csak, hogy megtanulják, hol lakik a Magyarok Istene.

Ju.hé 2008.02.28. 23:50:03

Mi jóra lehet számítani akkor, amikor a frissiben kinevezett bírót a következő tanácsokkal látják el:

1.) Először azt nézd, hogy az eléd kerülő ügytől hogyan lehet a leggyorsabban megszabadulni.

2.) Az a jó bíró, aki ugyanabban az ügyben meghozott döntését és annak ellentettjét egyformán jól tudja megindokolni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2008.02.29. 04:26:52

...mert a kokorszakban elunk. Egy jegyzokonyv jellemzoen egy doc file (kellene hogy legyen) egy CD-re le lehet archivalni parmillio oldalnyi szoveget. Amelyek ugye egyebkent nyilvanosak, mert a targyalasok nagy resze is az. ehhez kepest a szazforintos illetekbelyeg meg a masolgatas meg a tobbi: kokorszak. Nehanyszaz ember megelheteset adja, akiket nem mer vagy nem akar senki kirugni, mert akkor esetleg meg kellene tanulni szoveget szerkeszteni vagy alapfokon adatbazist kezelni. Vagy kiderulne, hogy vannak helyek az orszagban ahol mai napig nem tanultak meg peldaul a tab billentyu hasznalatat vagy a jobbra-balra igazitast.

fingfelelős 2008.03.01. 20:50:44

Professor Pizka

Nem hülyeség, amit mondasz, de láttad te már egy átlagos (helyi) bíróság gépparkját?
Egy nyírségi általános iskola infóterme ahhoz képest NASA központ. Érintettként mondom, hogy múltkor mértük, és a bekapcsolástól kezdve 9 perc 37 másodperc múlva írhattam be az első karaktert.

Egyébként valóban 100,- Ft/oldal, kivéve a vádlottnak vagy védőnek, mert azoknak ingyér van 3 napon belül.
süti beállítások módosítása