Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Száz lóerős adóosztály

2008. február 22. - zugügyvéd

A Zugügyvéd is  különösen kedveli a gépjárműadót, főként mióta teljesítmény szerint vetik ki.  Az alábbi levéllel kapcsolatban még az a kérdés is felvetődik, hogy az önkormányzatok miként kezelik az oly divatos sufni- és chiptunningot?

T. Zugügyvéd!


A levelet azért írtam, mert elérkezett a gépjárműadó kivetésének az ideje.
Esetem a részvevők által is elismerten nem lehet egyedi, ezért tanulságos, akár magasabb szintre is elvihető.
Kérdés: Lehet-e a Hivatal"(ok) hibáját az állampolgárral megoldatni.
Mellékesen egy lehetséges kérdés: A "Hivatalt" a hamis számlázás bűntette nem minősíti?

A tegnapi nap folyamán kaptam meg a helyi Önkormányzat adóügyi csoportjától a 2007-re (!) és a 2008-ra vonatkozó gépjárműadóra vonatkozó határozatát.

Túl azon, hogy a tavalyi teljes és az idei 50%-os befizetési csekket is mellékelték, felhívták figyelmemet, hogy csekély 5000 forint ellenében fellebbezéssel élhetek.

Amíg idáig jutottam még nem voltam "nagyon" ideges, azonban a két oldalas határozatot tovább olvasva már nagyon.

A 16 éves Mitsubishi Lancer 1.6 gépkocsimat 125 kW teljesítményűnek ítélték, illetve a határozatban tájékoztattak, hogy a Közlekedés Felügyelet adta meg ezt az értéket.

(Aki nem tudja a kW teljesítmény úgy kapható meg, hogy a lóerő értékét el kell osztani 1,36-al és a kerekítés szabályainak megfelelően kapjuk meg az értéket.)

Nem tudom, hogy ezt a Felügyelet honnan vette, mert az EUROTAX (ezzel dolgoznak állítólag nap, mint nap) 83 kW-ban és 113 LE-ben határozta meg a teljesítményt!

Mivel az én szegény 16 éves kocsim csecsemő korában a papírok szerint 113 LE volt, így könnyen kiszámítható, hogy a korrekt érték 83 kW.

Az más kérdés, hogy mindenki tudja, hogy az évek múlásával a teljesítmény is csökken, akár nálunk az embereknél. (Mégsem adhatok neki "serkentőt")

Csak 42 kW-ot akartak rám verni, ami 160 ft/kW-os tarifával sem kevés (2007-re) de a 120/kW-os tarifás érték is megér egy misét.

No, most itt állok. Ha fellebbezek, akkor nekem kell futkorásznom az ügyem után, az illeték bélyeg meghitelezése (ha visszakapom) is az én dolgom.

Szerintetek mi ilyenkor a teendőm? Asztalborogatás, üvöltés rendben van, de ezzel nem oldódik meg a dolog

További kérdés ezek után, hogy az én esetem "egyedi" vagy még nagyon sok ilyen "elszámolás" történt.

Szerintem nagyon gyorsan mindenki számoljon utána!




Üdvözlettel:



Gábor



P.S.:

Azóta beszéltem a Felügyelet főosztályvezetőjével. Nevetségesnek tartja a 125 kW-os teljesítményt, azt mondja, hogy ilyen hülyeséget Ők nem adtak az okmányirodának.
Az okmányiroda azt mondja, hogy Ők "sűrítve" kapták az adatokat a Közlekedés Felügyelettől.
Az adócsoport azt mondja, hogy Ők az adatot az okmányirodáról kapják.



Mi a megoldás?

1 Menjek el a Közlekedés Felügyelethez, 2 X 1280 forintot fizessek be, akkor Ők kiadják a jó teljesítmény értéket.

2. Vigyem be a papírt az okmányirodába, ők javítják a nyilvántartási adatot.

3. Az okmányirodától kapok egy igazolást és az vigyem el az önkormányzat adócsoportjának.


Szóval: A hivatal hibázik, de nagyon, az állampolgár észreveszi, ezért nagyot szív, mert rohangálhat hivataltól hivatalig, fizethet, hogy a hivatal által elrontott adat helyes legyen és a ténylegesen kiróható adót fizesse, ne annak 1/3 val többet.



Üdv

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr44350403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AdójogÉsz 2008.02.22. 17:38:39

Javaslatom: mindenféleképpen fellebbezd meg a határozatot! Ha a másodfokú szerv jogosnak ítéli meg a panaszodat, az 5000 forintot visszakapod! (nem illetékbélyegben, hanem csekken kell befizetni)
A másodfokú szerv hivatalból szerzi be a gépjármű teljesítményadatát, neked semmilyen további dolgod nincs.

Terveüdekszi 2008.02.22. 20:10:20

Vissza kapja. És? Az utána járkálást, idegeskedést, ügyintését ki fogja megtéríteni? Én bemennék abba a polgárjenő hivatalba, megdicsérném a hivatalnok kisasszony frizuráját, megkínálnám csokival, és rátérnék a tárgyra. Tapasztalatom alapján a jómodor mindig meghozza a gyümölcsét. Aztán ha sínen van a dolog, akkor egy jó nagy panaszos levéllel élni a megfelelő szervek irányába. Ha mégsem oldódna meg a probléma ennyi erőfeszítéstől, akkor lehet asztalt borogatni. Én bizony egy petákot sem fizetnék. (elvégre nekik is érdekük hogy egy nyilvánvaló ökörség miatt ne kelljen fizetniük)

tibibá 2008.02.22. 20:17:42

Bocsi a naiv kérdésért, de a forgalmiban mi van ? Nem az számít ?

bocivitéz 2008.02.22. 20:35:06

a határozatot saját hatáskörében vissza is vonhatja, kijavíthatja stb, mindeképpen először személyesen kell az ügyintézővel beszélni, a neve rajta van a határozaton. Ha nincs rajta, akkor az esetleges fellebbezés során alaki hiányosságokra is lehet hivatkozni.
Na de jobb bemenni és ahogy előttem mondták megbeszélni vele. Neki is jobb, ha nem kap egy jogorvoslatot a nyakába, ezért ilyenkor elég segítőkészek. Ugyanis ez esetben a tuti elkalapálják a határozatot, az meg az ügyintézőn csattan :)

Menj be és beszélj vele. Fellebbezési illetékcsekket is kérhetsz egyből.

OkoskaTo:rp 2008.02.22. 20:53:40

Terveüdekszi: Na, épp ettől a fajta hozzáállástól vannak így elkurvulva ezek a hivatali naplopók. Majd a tizedik nagyösszegű kártérítési per a hivatal ellen, és _talán_ elkezdenek személyes felelősöket is keresni.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.02.22. 22:06:28

Jelezd nekik a tévedést ajánlott levélben, és ne fizess be egyelőre egy fillért se. A 83kW után se.

lalibatyo 2008.02.22. 22:14:28

Hasonlóan jártam a 75 lovas Coltom lett 83KW. Úgy látszik buknak az önkori adósok a márkára:)A sztori azzal indult hogy beidéztek bírsággal fenyegetve az ocsmány irodába forgalmit cserélni 6 ezer pénzért amit velem akartak kifizettetni persze. Ezt sikerült megúsznom és maradt a forgalmi a 6000 és a nem beírt teljesítmény. Ezt követte a 2007 es súlyadó kivetése a 83 KW alapján. Persze először én is mindenre gondoltam, majd mikor kellően nyugottnak éreztem magam felhívtam az adó irodát. A megoldás az lett hogy visszakérték a határozatukat (lebeszéltek a fellebbezésről)és elnézést kértek mert nem tudják milyen ok miatt került hibásan kivetve az adó ugyanis az ügyintéző az adatbázisában a jó adatot látta. Az adó kivetést valami szoftver készíti az adatbázisból. Elvileg napokon belül kapom az új és jó határozatot. Szóval szerintem is hívd fel őket biztos lesz egyszerűbb megoldás mint a fellebbezés.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.02.22. 22:35:57

Lehet, hogy ők is úgy számolták ki, mint az egyszeri irodista a bruttó árat (tőlem kérdezte, hogy akkor most itt osztani vagy szorozni kell-e az 1.2-vel :-)).

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.02.22. 22:46:54

Az ÖK mit kezdhetne a chiptuninggal? Képtelen megállapítani.
Két módszer adódik rá:
1. Teljesítménymérés. Drága és speciális műhely kell hozzá, hitelesített műszerekkel.
2. Drága márkaspecifikus (vagy még drágább univerzális) diagnosztikai rendszerrel és szoftverrel lekérdezni a motorvezérlő komputer adatait.

Esetleg a műszaki vizsgák alkalmával ki tudják a fenti módszerek valamelyikével szűrni, de ezt tudva mi sem egyszerűbb, mint visszaállni az gyári vezérlésre, majd a vizsga után ismét visszakerül a módosított verzió.

luck66 2008.02.22. 23:35:23

1,menj be és kérd meg őket a hiba javítására,ha nem teszik ,menj a jegyző fogadóórájára és neki hivatalból felülvizsgálni kell /nekem így 10 perc alatt lerendezte/

yuniba-su 2008.02.23. 05:46:24

Én beszereznék egy lefürészelt csövűt!

storyline :) 2008.02.23. 09:27:57

Daily Shark,

Hát, ha olyan az autó, akkor le kell húzni a légtömegmérő (remélem jól írtam, mass airflow sensor volt a papíron) csatiját. Nekem egyszer lelazult, aztán 170ből 140 ló egyből szétszaladt.

johnplayer 2008.02.23. 10:05:54

Azt tudni kell, hogy az önkormányzat helyi adóosztálya NEM illetékes a teljesítmény megállapításában azt a BM? PM? OKMÁNYIRODA végzi, és ha ott tévednek akkor ott kell előszőr kijavíttatni.
Az adócsoportokhoz az okmányirodákból számítógépes úton kerül oda az adat, belejavítani nem tudnak, arra kell kivetni az adót, amit megkapnak.
Hogy a minisztériumok még a 2007 évi súlyadóról áttérést sem tudtk 2008 ig lekezelni az az igazán szép.
2007 év elején százezres !! nagyságrendben nem azonosítottak be gépjárműveket, és a helyi önkormányzatok szemét kiszúrták egy körlevéllel, "azok úgy régi kis adózású kocsikák, úgyse volna belőle sok pénzetek, mit óbégattok, majd ha lesz kedvünk megkeressük, hogy mégis mennyi a teljesítményük."

És mindenki a helyi hivatalokat szidja persze...

Bambano 2008.02.23. 10:06:28

Nem tudom, mit aggódtok ilyen apróságon, én vagy 4-5 évig küzdöttem az adóhivatalokkal, hogy ugyan ne vessenek már ki adót az előtte vagy 5 évvel ellopott autómra...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.02.23. 14:00:58

Dövan,
Autója válogatja.
Légtömegmérő hiba esetén az enyém beáll egy átlagérték alapú számítási modellre, és menni simán lehet vele, persze a fogyasztás nőhet, a teljesítmnéy csökkenhet. De nem annyira, ahogy írtad.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2008.02.24. 04:04:43

bah, ez ugyanaz a burokracia, amelyik miatt a xenonlampas kocsibantartunk H7-es izzokeszletet. A H4-est meg nagyszeruen tudtam cserelni, meg hat vizsgazni is kellett ugye belole... am a mostanin egyszer kellett. egy fel orat szorakoztam, aztan masnap behajtottam az elso markaszervizbe. De ha az ember szerencses, akkor ma mar nem nyitja ki egy uj autonak a motorhaztetejet. Es akkor a rendor keri az izzokeszletet. Tessek, biztos ur, itt van. (a Tesco-ban vettem, semmi koze a kocsihoz, de a kresz-t betartottam) mindenki nagyon boldog es meg van elegedve. Mint amikor kuldik a hatarozatot, hogy lopas ugyeben a nyomozast tettes hijan megszuntettek. Na persze.

rosolina 2008.02.25. 07:52:19

Tibibá

Csak jelezni szeretném, hogy a forgalmimban cm3, önsúly és szállítható személyek száma van, mint adat. (Motorszám, alvázszám, tulajdonos persze szintén van.) Szóval teljesítményre vonatkozó adat nincs. Ez azért, van mert a kocsim 16 éves és még a régi forgalmival fut.

Egyébként: Faxon elküldtem az önkormányzatnak a márkaszervíz hivatalos igazolását, és az EuroTax fénymásolatát, hogy "csak" 83 kW-os a teljesítmény. Egyben kértem, hogy az eljárást az "adóalap értékének" hibás meghatározása miatt hivatalból ismételjék meg. Most várok :)

Üdv

jenőke 2008.02.25. 09:20:08

Alkalom arra, hogy a gyakorlatban is vizsgálható legyen a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 4. §(2) rendelkezése, amely szerint: a közigazgatási hatóság a nem jogszabályszerű eljárással az ügyfélnek okozott kárt a polgári jog szabályai szerint megtéríti.
Az (1) egyébként arról szól, hogy az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog, stb…..

Tóni bá\' 2008.02.25. 10:26:09

Én örülnék egy igazolhatóan ilyen erős autónak és ......eladnám! :)))

rosolina 2008.02.25. 10:27:12

Jenőke

Ez gyakorlatban mit jelent? Mhetek a bírósághoz, hogy rongálták az idegeimet x db agysejtem elpusztult miattuk, levelet kellett írnom és elfaxolnom. Biztos vagy benne, hogy én nyernék?

Üdv:
Gábor

SzigMa 2008.02.25. 15:49:32

Ezt a szarrágást. Úristen, a naplopó hivatalnoknak nem tűnt fel első blikkre, hogy az xy kocsimnak nem annyi kilowatt, most rohangálhatok meg fizethetek, milyen ország ez?!

Azért vannak a jogorvoslati formák, mert senki nem tévedhetetlen. Egy ilyen piszlicsáré ügyben meg aztán tényleg nem kéne hőbörögni. Az ilyen számtévezstéseken kívűl sokkal nagyobb problémákat is intéztem már el egyszerű ajánlott levélben vagy szimpla telefonhívással, és nem esett le a karikagyűrű az ujjamról.
Felhív, megbeszél, ha nem levelet ír, ha nem fellebbez, a végén meg visszakapja az illetéket, ha egyáltalán eljut odáig a dolog, mert az sem biztos.

Az oké, hogy kellemetlen, de hogy egy ilyen hőbörgős posztot kelljen érte?!

rosolina 2008.02.25. 16:45:41

SzigMa!
Remélem, ha az adóbevallásodban hiba van, akkor nem kapsz bírságot, hanem felhív az APEH ügyintéső és pikk-pakk kijavítja a Te hibádat, és még meg is simogat...
A poszt nem elsősorban azért keletkezett, hogy az én problémámat megoldjátok, hanem azért, hogy mindenki figyeljen oda és ne fizessen, mint a katonatiszt. Ez pedig megér 1 posztot. Ha végig olvastad volna, akkor láthatnád, hogy nem egyedi eset, hanem mindenkinek akinek a kocsijának nincs a teljesítménye nyilvántartva, számíthat rossz adatra. Sajnos hiszünk a határozatoknak és nem hisszük, hogy hibásak, ezért fizetünk.

9mmPara 2008.02.25. 19:08:28

Az ám! Spec. az adózásra odafigyelő hivatalok jellemzően büntetések formájában kommunikálnak az egyszerű polgárral. Velem még csak helyi adó esetén fordult elő, hogy felhívtak a polgármesteri hivatalból, hogy nem akarnék-e mégiscsak bevallást benyújtani, mert szerintük kellene, de szemmel láthatóan elfeledkeztem róla. A nagy cég (APEH) határozatot hoz és ha nem ugrasz azonnal, inkasszál is.

Mille38 2008.02.25. 22:11:41

Rosolina, egyrészt, bizonyos bevallásban elkövetett hibákat valóban úgy javít a hivatal, hogy nem is tudsz róla, ha nem érinti a fizetendő adó összegét. (Általában szokta érinteni, úgyhogy ennek viszonylag kicsi az előfordulása.) Ez az egyik. A másik, igazad van, figyeljen oda mindenki, ha két oldal a határozat, akkor két oldalt kell elolvasni.
Megoldásként egyébként tényleg legegyszerűbb egy telefon, kb 3 percembe került így tavaly a már eladott autóval kapcsolatban kiküldött határozat visszavonását elérni. Írásban is lehet kérni a határozat kijavítását, de ki szeret ezért postán sorban állni, mikor már több mobiltelefon van az országban, mint állampolgár. Végül lehet fellebbezni, de mindenkinek az a legdrágább és a legbonyolultabb.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2008.02.26. 15:53:43

Tök igaza van SzigMának.
A picsogás úgy látszik össznépi elfoglaltság.
Könyörgöm, ameddig nem próbáltuk meg legalább a legegyszerűbb elintézési módot, addig ne írogassunk már...

rosolina 2008.02.26. 16:30:16

Comandante en Jefe
Sajnálom, hogy nem olvastad végig. Ez nem picsogás volt, hanem figyelmeztetés.
Már nagyon sokan felfigyeltek, hogy hibás adat alapján történt a adó megállapítás. A folyamatot pedig leírtam. (Az önkormányzat nem javíthat, az okmányiroda nem javíthat, a felügyelet újra küldheti az okmányirodának, az pedig az önkormányzatnak) De nem ez a lényeg, hanem, hogy figyeljetek. Csak ezt nem vetted figyelembe!

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2008.02.27. 13:21:19

rosolina:

okés. (bár akkor inkább a homáron volna a helye, nemtom)

=Ford Prefect= 2008.02.29. 12:47:49

Hehe. Én 3(!) éve kaptam olyan határozatot súlyadóról amin a következő szerepelt:
1. a 15 éve eladott 1200-es zsiguli
2. az 5 éve eladott Skoda 120 GLS

És a hab a tortán, hogy mindkettő rendszáma a már régen kivont rendszám volt, ez a formátum:
aa-12-34

Telefonálás, vitatkozás (az ügyintézőnek még a régi rendszámok problémája sem esett le), majd sűrű bocsánatkérések a hivatal részéről.
Abban az évben nem is kellett fizetnem adót az mostani autómra...
süti beállítások módosítása