Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Megcsapott adókedvezmény

2007. december 27. - zugügyvéd

Mondjuk a Zugügyvéd most még nem tekintette át teljesen az elmúlt időszak törvénymódosításait, elképzelhető, hogy az alábbi levél írója is félreértett valamit, de ha tényleg megszűnik ez a típusú adókedvezmény igencsak megnehezíti a lakásváltást.

Szia Zugügyvéd,


Amit most meg szeretnék osztani Önnel az – szerintem – többek, sőt, sokak esete, de konkrétan az enyém is.

Egy hónapja eladtam egy lakást, nem is sejtve, hogy közben a kormány olyan törvényt fogadtat majd el a parlamentben, amely szerint jövőre megszűnik az ingatlanvásárlási kedvezmény.

Igaz, most még vehetnék egy másik ingatlant, és akkor él/ne a kedvezmény, ha azt nem adnám el öt éven belül. Tegyük fel azonban, hogy valamiért kénytelen leszek eladni. Akkor ki kell fizetnem többmillió forintnyi adót, holott, ha tudtam volna erről az új jogszabályról, akkor nem adtam volna el az elmúlt hónapban a lakást.

Szerintem ez visszamenőleges hatály, akárhogy is nézem, ami pedig szigorúan alkotmányellenes. Mit gondol? Nem érne meg egy jó kis beadványt az Alkotmánybíróságra? Nem lehetne megnyerni?

Üdv:

 

B. Gy.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr33276418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manor 2007.12.27. 16:31:06

A dec 31-ig eladott ingatlanokra még igénybevehető a ingatlanszerzési kedvezmény, nincs visszamenőleges hatály.

Neverwinter 2007.12.27. 16:35:09

Jaja. Nem kis szívás a jogszabály. De szerintem nem visszamenőleges, "csak" szemét.

movhu 2007.12.27. 17:14:34

És amikor tavaly bejelentették, hogy szeptember-októbertől adóreform, mert gáz van az államkasszában...és abból lett valami. Pedig durva változások voltak.

abandi 2007.12.27. 17:29:57

T. B. Gy.!
Ön meg lett vezetve...
A maradéknak meg: sálom!!!

asa107sol 2007.12.27. 17:43:25

nemértem.

szal ha eladok egy lakást, a bevétel után adózok. azonban ha 5 éven belül veszek másikat, a befizetett adót visszakapom, viszont illetéket perkálok. mi változott?

sálom.

abandi 2007.12.27. 17:49:02

Ja és: ez egy egyszerű adójogszabály, amit a politika (is) diktál...tehát: nem így volt, ez van, lesz még cifráb is...
sálom a' lehem....

ancsams 2007.12.27. 18:13:31

Két dolgot kever a kommentelő:
1. Az adójogszabályok ugy változtak, hogy jövöre értékesitett ingatlan nyereségéből nem lehet lakásvásárlási kedvezménnyel élni (kivéve öregek otthonában hely vásárlása - automatikus kedvezmény, vagy APEH méltányosság szociális rászorultság miatt - adható kedvezmény)
A 2007. december 31-ig földhivatal által érkeztetett ingatlan értékesitések nyereség tartalmát még 5 évig lehet elhasználni a jelenleg érvényes szabályok szerint másik lakás vásárlására.
Tehát meg van a jogszabályi átmenet, s ez nem hátrányos, igy nem támadható.
2. Eddig is érvényben lévő szabály, ha ingatlanértékesités nyereségét lakásvásárlási kedvezmény igénybevételével csökkentik, akkor a megszerzett ingatlant amellett, hogy be kell költözni (!), nem lehet 5 évig eladni. Amennyiben nem költöznek be akkor nem valósul meg a lakásszerzés (szakmámban sokszor találkozok ezzel a problémával, hogy vesznek egy lakást a gyereknek, de nem jelentik be oda állandó lakcimre), ha viszont 5 éven belül eladják az adókedvezmnénnyel vásárolt ingatlant, akkor vissza kell fizetni az adókedvezményt. A visszafizetést jelenleg nem kell meg fejelni semmilyen kamattal, önbirsággal, söt, akár egy ujabb lakásvásárlásával (2007. évvégéig) el lehet tüntetni a visszafizetést, de csak éven belüli eladás-vásárlás esetén!

abc078 2007.12.27. 18:47:51

Kedves ancssm!

A válaszod 2. pontja nem teljesen pontos.

Az szja.tv. 59-63. §-a nem rendelkezik arról, hogy a lakáscélú kedvezmény érvényesítéséhez a tulajdonosnak be kelljen költözni a lakásba. Nem tudok továbbá olyan rendeletről vagy APEH állásfogalalásról, sem amely ezt előírná. Adózás szempontjából a kedvezmény érvényesítésének feltétele a saját részre, illetve közeli hozzátartozó (Ptk 685. § ) részére vásárolt ingatlan adásvételi szerződésének földhivatalhoz való benyújtása.

Ugyancsak nem pontos az, hogy ha "5 éven belül eladják az adókedvezmnénnyel vásárolt ingatlant, akkor vissza kell fizetni az adókedvezményt".

Ebben az esetben a kedvezményt nem visszafizetni kell, hanem az ingatalan értékesítésből száramzó bevételt növelni kell a lakásszerzési kedvezmény alapjával, mellyel szemben az ingatlan szerzési költségei (vételár, illeték, "kompfort fokozat növekedés", ügyvédi költség) elszámolhatóak.
Ez adott esteben jelentheti azt is, befizetendő adód keletkezik mely megegyezik magával az adókedvezménnyel, azonban a szerzéskori értékből adódóan alőfordulhat, hogy nem kell adót fizetni, ugynis az még így is magasabb mint a kedvezmény alapjval növelt bevétel.

A lakásszerzési kedvezmény érvényesítésének utolsó napja a tárgyévi bevallás benyújtásának határideje. Magyarán a 2007. évben értékesített lakással szemben a 2008. május 20-án vásárolt (a földhivatalhoz benyújtott adásvételi szerződés) ingatlanra lakásszerzési kedvezmény érvényesíthető!

abandi 2007.12.27. 19:34:05

Helyesbítek: cifrább...

abandi 2007.12.27. 19:42:43

Javítok: helyesbbítek, egyre cifrább...

Bezmag 2007.12.27. 21:02:26

Én is érintett vagyok. Az nem lehet, hogy mivel az előző szisztéma 1 éves időablakot biztosítot, mégis visszamenőleges hatály, mivel nincs 1 éves időablak ...? Naiv joglogika...

babyfoka 2007.12.27. 21:21:52

Nekem már csak egy kérdésem lenne bankosként: ha valaki 5 millió ft-tal többért ad el pl. egy lakást jövőre, mint amennyiért mondjuk 2 éve vette, akkor ha jól tudom annak a 25%-át, azaz 1,25 milliót (vagy 20%-át - 1 milliót) be kell fizetnie adóba....namármost: a jelenlegi jogszabály szerint ha valaki lakásépítési-vásárlási kedvezményt (szocpol-t) vesz fel, akkor az eladott ingatlan teljes vételárát be kell forgatnia az új lakás vásárlásába ahhoz, hogy jogosult legyen a kedvezményre(ami levonható az max. a lakáscélú hitel, vagy munkáltatói-lakáscélú hitel visszafizetett összege). Namármost: ilyenkor hogy lesz ez? Levonható majd az adó, vagy a telkes összeget be kell forgatni, és utána még le is kell valamiből(esetleg egy másik kölcsönből?) adózni?

babyfoka 2007.12.27. 21:22:44

akarom mondani teljes összeget....

Mille38 2007.12.27. 21:32:19

Nincs mit aggódni: amit 2007-ben értékesítettek, arra a 2007-es szja törvény vonatkozik minden tekintetben, a lakásvásárlási kedvezmény is.

Ami a másik kérdést illeti, azaz be kell-e költözni vagy sem, ott a szocpolról szóló jogszabály az irányadó, tehát nem az adózási, így tehát az apehnek nem hatásköre ennek ellenőrzése. Jegyzői engedély kell, miegymás, ahhoz hogy át lehessen tenni a földhivatali jelzálogjog bejegyzést. És mivel a szocpolos jogszabály arról szól, hogy nincs másik lakásom, ergó ez az egyetlen lesz a lakcímem, tehát jogos, hogy be kell jelentkezni.
Babyfoka: ez semmit sem változik az eddigiekhez képest.

cs1 (törölt) 2007.12.27. 21:49:33

Örök hála annak aki segít erre megoldást találni:

Nem sikerült dec 31-ig eladni egy házat amiből 2 lakást kellett volna venni. A ház feléhez az egyik tulaj néhány hónapja cserével jutott, a másik fele már vagy 15 éve az övé (bonyolult - két ház felét-felét cserélték ki, hogy mindenkinek 1/1 tulajdona legyen, ám az egyik elcserélt házfél feléhez csak néhány hónapja jutottak, papíron bagatell összegért - életjáradékért cserébe ... persze családon belül ment az egész, tiszta papírmunka volt, pénzcsere nélkül).

A két lakás szétköltözés miatt kellene SOS (anya - fia. Most a fiúé a ház, az anya a haszonélvező, mind a két lakás a fiú nevén lenne az anya haszonélvezeti jogával terhelten).

Ha ki kéne fizetni az adót a ház nemrég megszerzett fele után az nagyon gáz lenne, ugrana a költözés.(ki kéne? - sima csere volt, sem adó, sem illetékvonzata nem volt a dolognak... de akkor mi alapján lehet megállapítani, mekkora érték után kell adót fizetni? A két fél házrészt a cserénél egyenértékűnek tekintették, az életjáradéknál viszont jelképes összegre értékelték a ház negyedét - de az ugye egy tranzakcióval korábban volt...)

(na jó... szóval először volt az életjáradék ahol az egyik ház negyede/negyede volt a tét, hogy mindenkinek fél-fél háza legyen papíron és utána lett kicserélve az így letisztázott fél-fél házrész. A szerződésben érték kizárólag az életjáradéknál lett megnevezve, az viszont elég jelképes volt)

Az utolsó cserénél tehát jövedelem nem keletkezett, senki sem fizetett semmit. Akkor most mi a helyzet?

Szerintetek?

Köszi!!! (bocsi ha zavaros vagyok, kérdezzetek inkább:)

abandi 2007.12.27. 22:41:45

Ez nagyon zavaros...az illeték és az adó elvileg más játék..., més játszma...

babyfoka 2007.12.27. 22:58:23

mille38: ezek szerint akkor ahhoz, hogy valaki befizesse az eladott lakása jövedelme után származó adóját, vegyen fel egy másik hitelt? Ez elég zavaros lesz....

agota7205 2007.12.28. 01:17:34

Ennél már csakegy jobbat mondok!!
Én at idén örököltem egy lakást, édesapám után. Az illeték hivatal 8,5 millióra értékelte fel. Mint tudjuk a piaci érték mindig más, mit amit ők megállapítanak. Annak rendje és módja szerint súlytanak örökösödési adóval. DE. Mivel jön a kisbabánk és ez csak 50 nm2-es lakás- gondoltuk- 1 millióval kipótóljuk és kapunk egy fél szobával nagyobbat. CSAKHOGY:. A lakás piaci értéke 12 millió. Mivel az idén kerüt a nevemre a lakást És az APEH-et nem érdekli milyen uton- módon, azt mondták, hogy gazdagabb lettem 3,5 millió forinttal, és ha eladom akkor 3,5 milló forint után 24 % adót kell fizetnem . Rohadjanak meg. Magyarul elmenne adóra az a pénz amink van. És itt a VÉge. Sokkal jobb lett volna ha az Illeték Hivatal tényleges áron értékel, mert az örökösödési adó csak 2 %. Ezt nem akartam elhinni. De én tényleg nem vettem. nem gazdagodtam, sőt amit jogosan az enyém, azután is fizettem. Mi ez ha nem szemétség. Ki ez az állat, aki megint a kisembereken akar gazdagodni. Hát oersze állam bácsi. Ciki, nem ciki. Sírtam amikor megtudtam. Ás akkor szüljél gyereket, és neveld jobb körülmények között. Egyébként kiváncsi lennék minnyien szívják meg. Én nem is tudom miből tudnánk kifizetni azt a közel 1 milliót, amikor a közalkalmazotti netto fizetésem alig több egy évben. Ezt egyszerűen nem értem.
Ne haragudjatok hogy kissé indulatos voltam, de kiváncsi lennék mit mondan erre családbarát vezérünk

vape 2007.12.28. 13:34:49

agota7205:
Te ugyan felháborítónak tartod az esetedet, de semmi bajod nem lenne, ha nem akarnál pont az öröklés évében v. az utána következőben egyből másik lakást vásárolni. Várj a lakáscserével 1-2 évet, és akkor kevesebb adót kell majd fizetni az APEH-nek. Ha 5 évet vársz, akkor 0 Ft-ot.
Vedd figyelembe azt is, hogy 170e Ft-ért (8,5M x 2%) jutottál egy 12M Ft értékű lakáshoz. Másnak ezért 12M Ft-ot + ennek illetékét kell fizetnie, ha megvásárolja. Még ha most a 3,5M Ft utáni adódat befizeted az öröklési illeték (és nem adó) mellett, akkor is olcsón jutottál hozzá a jelenlegi 50 nm-es lakásodhoz. Az esetleges érzelmi háttértörténetet, azaz édesapád eltávozását most figyelmen kívül hagyva, mert azt Te sem részletezted.

agota7205 2007.12.28. 14:29:56

Vape. Ez a lakás a családunk tulajdonában van 1960 óta. Elöszőr meghalt a nagymamám1999-ben akkor örökösödési adó, majd apukám idén akkor is. Ez szerintem elég felháborító. Ehyszer ezt a lakást a mamáék megvették, akkor miéirt is kell állandóan fizetni utána??? Szerintem ebbe is bele kellene gondolni. Nem csak arrol b eszélni hohy hogyan jutottam ehhez a lakáshoz, ami egyébként is a családé volt. Tudom mindenkinek vannak saját történetei, de szerintem nem mindegy hogy egy létező pénzből veszel egy lakást 10 millióért és rögtön tovább adsz rajta 12-ért, vagy az illaték hivatal becsül valamennyire is stb.... Ezt már leírtam.
De beszéletm egy APEH emberkével csak hogy tudd ezt a törvényt azért hozták hogy aki a lakásokkal kereskedik, ill. szerez egy lakást nagyon olcson (ilyen pont a mi házunkban is volt, öreg lány áron alul adta el), és egy hétenm belül eladja NYERESÉGGEL azután adozzon. De hol is van az én nyereségem kérdem én????
Szóval át kellene gondolni ezt az egészet. mellesleg ugyan úgy mint az örökösödési illetéket, amit egyedül az MDF-nek jutott eszébe, hogy el kellene törölni. Na de ez egy másik téma. Bocs hogy bele szaladtam...

Póniló 2007.12.28. 15:31:26

Agota! Ugyn valtozik a jgszabaly, de pont a te esetedhez hasonlok miatt van meltanyossag az eeszben.arrol szol, hogy ha eladod a lakast,es veszel helyette masikat pl. azert, mert bovul a csalad, akkor kerehetsz metanyossagot az apehtol, es valoszinu, hogy meg is fogod kapni.
neha nem art kicsit jobba utananezni a dolgoknak, mielott kigyotbekat kialtunk mindenkire.

andika25 2007.12.28. 15:59:20

63. § (7) Az állami adóhatóság az adó fizetésére kötelezett magánszemély kérelmére jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire, valamint az ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem felhasználási körülményeire figyelemmel (különös tekintettel, ha a felhasználás saját maga, közeli hozzátartozója, a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa lakhatását biztosító célra történik) az (1) bekezdés szerinti adót mérsékelheti vagy elengedheti.

andika25 2007.12.28. 16:06:16

"A lakásszerzési kedvezmény érvényesítésének utolsó napja a tárgyévi bevallás benyújtásának határideje. Magyarán a 2007. évben értékesített lakással szemben a 2008. május 20-án vásárolt (a földhivatalhoz benyújtott adásvételi szerződés) ingatlanra lakásszerzési kedvezmény érvényesíthető!"

Ez nem így van!

Ha 2007. dec. 31-ig értékesíti a lakást, akkor arra az ügyletre még a 2007. évi előírás vonatkozik.

Te ezzel kevered:
63. § (2) Ha a jövedelem bevallására nyitva álló határidőt megelőzően az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmet (vagy annak egy részét) a magánszemély saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló (pl. ápolási) intézményben (bármely EGT-államban) biztosított férőhely - visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli - megszerzésére használja fel (ideértve azt az esetet is, ha a férőhely biztosítása egyösszegű térítési díj előre történő megfizetésével történik), és ezt a tényt adóbevallásában feltünteti, az (1) bekezdés rendelkezése szerint megállapított és bevallott adót (vagy annak a felhasznált jövedelemmel arányos részét) nem kell megfizetnie.

De ez már a 2008-ban értékesített lakás tekintetében érvényes!

andika25 2007.12.28. 16:12:48

cs1

nem tudom, mennyiben segít rajtad, mindenesetre jó tudni, hogy

Szja. tv. 62. § (3) Ha a megszerzésre fordított összeg a (2) bekezdés rendelkezései szerint nem állapítható meg, akkor a bevételt annak 75 százalékával kell csökkenteni.

agota7205 2007.12.29. 13:09:22

Póniló4
Köszönöm a kioktatást. Egyébként a kigyót-békát kiabálás csak az APEH-re vonatkozott nem másra. Köszi, hogy ezt leírtad, de hidd el én beszéltem az Apeh ügyfélszolgálattal és ott nem mondták ezt. A másik, sorry ha az ember nem tud minden jogszabály, stb, ha ily lenne akkor nem kellenénekl ügyvédek, stb. Remélem ki tudom ezt a dolgok használni, mert egyébként pont én semmi más kiskaput nem tudok, lévén nem vagyok vállalkozó. ......

cs1 (törölt) 2007.12.29. 14:37:53

andika: köszönöm! Akkor is durva a helyzet (ld. még mindig 700e az adó valami után ami nem is valódi jövedelem - ld. egy büdös vasat nem keres senki a dolgon). Valami azt súgja, hogy kénytelen leszek jobban beleásni magam a törvényekbe...

Agota: teljesen egyetértek veled, ez a "haláladó" a legundorítóbb dolog a világon. Nem kéne egy családon belüli öröklést (mondjuk nagyszülőig visszamenően) egy kategóriába rakni a talált pénzzel... Majd ha az egyik befolyásos politikus nagyon sokat örököl az egyik rokonától és nem lesz kiskapu akkor megvltoztatják. Addig nem valószínű.

andika25 2007.12.29. 15:08:18

cs1:

ha ez sem segít, akkor nektek is kérni kell az APEH-től. hogy engedjék el, illetve mérsékeljék az adót. Tekintettel arra, hogy a bevételt lakásvásárlásra fordítjátok, szociális körülmények stb. Bár nem 100%, hogy elengedik, de elvileg a törvény külön nevesíti ezeket a feltételeket, tehát jó esély van rá.

Arra figyeljetek, hogy a jövedelmet meg kell osztani, mivel a ház egyik felét már több mint 5 éve megszereztétek, tehát az abból származó jövedelem a 2008. évi tv. szerint adómentes.

Bástya elvtárs (törölt) 2008.01.04. 10:18:49

Ez egy igazi szemétség. Amiatt kell fizetni sok-sok millió Ft adót, mert az ember élethelyzetének változása miatt másik lakásba kell költöznie?

A lakásom és a testvérem lakása is 50-50% közös tulajdonban vannak, annak idején a lakáshozjutásunkat így tudtuk megoldani. A tulajdonviszonyokat még azóta sem rendeztük, a szakmabélik mind azt javasolták hogy ezen ne is változtassunk addig, ameddig valamelyikőnknek az élethelyzetének megváltozása miatt új lakásba kell költöznie.
Még nem sikerült rájönnöm, hogy ez az új jogszabály esetünkben mit eredményez, de az nonszensz lenne, hogy ha bármelyikőnk új lakásba szeretne költözni, akkor azt csak sok-sok millió Ft adó megfizetése árán tudnánk megtenni.

süti beállítások módosítása