Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Jutalmazott ebédjegy

2007. december 19. - zugügyvéd

Az alábbi, tényleg nem túl izgalmas kérdére a Zugügyvédnek csípőből az lenne a válasza, hogy igenis jár az étkezési utalvány különbözet a kirugott munkavállalónak is, ha a munkáltató elismerte a hibát. Javítsanak ki a kollégák, ha nem így lenne.

 

Tisztelt Zugügyvéd!



Remélem hogy nem zavarom rövidke levelemmel... Az én sztorim nem túl
szórakoztató, leginkább csak engem bosszant.

A kérdésem a következő. 2007. október 31.-én szűnt meg 12 év után
közalkalmazotti munkaviszonyom.

Minden hónapban kaptunk 4000 HUF értékben tikettet-étkezési utalványt.
Decemberben kiderült hogy mindenkinek 5000 HUF értékben járt volna ez.

Ezért e hónap elején, volt munkahelyemen az elmaradt tiketteket un.
jutalom címén kiosztották.

Kérdésemre hogy én miért nem kapom meg, hiszen ez járt végig amíg
tartott a munkaviszonyom ,azt az indoklást kaptam: Nekem nem jár, mivel
megszüntették a munkaköröm, ergo Ők mondtak fel nekem.

Helytálló hogy ez csak adható, de automatikusan nekem nem jár?


Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!



Tisztelettel: megisjoo



7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr58269294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2007.12.19. 15:38:16

Kicsit zavaros, mert ha járt volna 5000, 4000 helyett, akkor utólag miért jutalomként osztották ki a különbözetet? Ha nem járt volna, akkor meg mit osztottak ki különbözetként jutalomnak?

Gyanús, hogy valóban járt volna az 5000, és nem jutalom lett volna a különbözet, csak akik eltolták (pü?) megpróbálták jópofán elsunyizni a hibájukat, ahelyett hogy elmaradt járandóságként kifizetik, vagy kiosztják a hiányzó jegyeket.

2007.12.19. 15:43:28

"...Helytálló hogy ez csak adható, de automatikusan nekem nem jár?..."

Attól függ, hogy benne volt -e a juttatás csomagjában. Cafeteria stb. Meg, hogy mi volt benne 4000, 5000, vagy valami más meghatározás. Estleg kolektív szerződésben volt -e? Ilyen juttatás valóban nem kötelező, adható, de ha már megadták akkor jár.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2007.12.19. 16:10:10

És azt lehet, hogy évente csak egy alkalommal osztják ki az egész éves ÉTKEZÉSI utalványt?

És az járja, hogy az év vége előtt kilépettek nem kapják meg az év elejétől kilépésükig "járó" utalványokat?

Ptk 77.§ 2007.12.19. 16:18:51

Adható juttatásról van szó, csak a havi adómentes összege van maximálva, attól függően, hogy meleg, vagy hideg étkezési hozzájárulásról van szó. Ha a többiek megkapták a maximális adható összeget utólagosan, de jutalom címén, akkor az csak akkor támadható szerintem, ha kifejezetten utaltak rá a jutalom kiadásakor, hogy ez az elmaradt étkezési juttatás.

És persze az is szükséges hozzá, hogy az étkezési juttatást valamilyen a munkáltatóval kötött megállapodás (pl. kinevezés, kollektív szerződés) előírja.

Ha volt ilyen megállapodásod, akkor jár. Visszamenőleg és adómentesen.

andika25 2007.12.20. 13:49:04

"az elmaradt tiketteket un.
jutalom címén kiosztották."

Na, ezt a mondatot nem értem.
ha tikettet adnak, az nem jutalom (ami után adót és járulékot kell fizetni), hanem természetbeni juttatás (2007-ben ez hidegutalványnál havi 5 ezer forint/hó).

Abból kiindulva, hogy a tv. szerint 5 ezer forint adható adómentesen, eddig 4 ezret kaptak, a kettő különbözetét adja a munkáltató utólag, így arra gondolok, hogy nem jutalomról, hanem - adómentes - természetbeni juttatásról van szó.

Természetbeni juttatásnak kell tekinteni a munkáltató által valamennyi munkavállaló részére azonos feltételekkel és módon biztosított juttatást, ha az adott juttatás minden munkavállaló számára ténylegesen is elérhető.
hangsúly az azonos feltételeken van!!!

Így járt volna az év közben elbocsátott munkavállalónak is az arányosan számított rész.

Fontos még tudni, hogy az évi 400 ezer forint - adómentes béren kívüli jutattások - keretösszegbe nem számít bele az étkezési utalvány.

andika25 2007.12.20. 13:58:32

A lényeg az, hogy csak abban az esetben adható adómentesen étkezési utalvány, ha azt minden munkavállaló azonos feltételekkel igénybe veheti (nem kötelező igénybe venni, dehát ki az, aki otthagyja???).

Mivel a munkaadó nem csak az utolsó havi utalványok értékét emelte meg, hanem visszamenőleg év elejétől, így az okt. 31-ig alkalmazásban álló munkavállalónak is jár az okt. 31-ig számolt különbözet.

Ha kérése ellenére nem adják ki, akkor a többi munkavállalónak juttatott étkezési utalvány - a havi 1000 forint különbözet - adóköteles (!!!) béren kívüli juttatásnak számít, mely után adót és járulékot kell fizetni.

Én mindenképpen bemennék a céghez, elmondanám mindezt, és ha ennek ellenére sem adnák oda az utalványokat, akkor az APEH-nek menne egy szép levél....

Mille38 2007.12.27. 21:38:41

Az a kérdés, hogy miért adtak 4000-et eredetileg és mitől lett 5000. Az szja tv. szerint max. 5000 adHATó, de lehet nyilván ennél kevesebb is.
Ha kollektív szerződés, munkaszerződés az 5000-t írja elő, és csak tévedésből kaptak kevesebbet a dolgozók, akkor jár a megszűnt munkaviszony után is.
Ha azonban arról van szó, hogy a 4000 volt a megállapodott összeg és a munkáltató év végén, egyedi döntéssel kihasználta a még adható havi 1000 forint adómentes keretösszeget ténylegesen jutalmazásra, akkor nem látom, hogy miért járna. Sajnálom, remélem, az első variáció igaz.
süti beállítások módosítása