Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Instant válás

2007. november 10. - zugügyvéd
A Népszabadság híre szerint az anyakönyvvezető előtt kimondott igent a közjegyzőnél kinyilvánított nemmel is semmissé lehet tenni, ha a parlament elfogadja az új polgári törvénykönyv tervezetét. A tervezet a közjegyző közreműködését feltételekhez kötné: csak akkor járhatna el, ha a házasfelek egyetértenek a válásban, s megegyeznek a gyermek elhelyezésének és láthatásának feltételeiről, a tartásdíjról, illetve a közös lakás használatáról is. Ezt az egyezséget foglalnák közokiratba. Annak továbbra sem lenne akadálya, hogy a felek a vagyon lakáson kívüli elemeiről - például a készpénzről, ékszerekről, értékpapírokról, más ingatlantulajdonról - bíróság előtt vitatkozzanak. A Zugügyvéd azt sem érti igazán, hogy a cégeljáráshoz miért lell bíróság.


10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr38224452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legfelsőbb Íróság 2007.11.11. 15:07:52

A kérdés jó. Azért kell a cégbíróság,hogy a sok felesleges jogászt hivatalban tudják tartani-emiatt lassú az egész eljárás,hiszen a bírók meg akarják mutatni,hogy marha angy szükség avn rájuk( marhára nincs!), ezért minden szarba belekötnek...

Pióca 2007.11.11. 17:21:18

Ingatlan-nyilvántartásra szükség van? Persze. Cégnyilvántartásra szükség van? Persze. Vita csak abból lehet, hogy ezeket a nyilvántartásokat bíróság vagy közigazgatási szerv vezesse-e.

OkoskaTo:rp 2007.11.12. 09:00:14

A tervezet, mint könnyítés, üdvözlendő. De attól az az elvi problémám még mindig megmarad, hogy egy közjegyző mivel szavahihetőbb nálam. Kikérem magamnak. :)

A Cégbíróság is persze elmehet melegebb éghajlatokra. Jogegységről szó sincs; az egyik bíró simán bejegyez egy olyan nevet, amit a másik nem hajlandó (mondván: külföldiül van). És arról sem hallottam még, hogy lámpavasra vonták volna (na jó, legalább fegyelmivel jutalmazták volna) azokat a cégbírókat, akik hajléktalanszállókra és nem létező címekre hajlandóak bejegyezni cégeket.

2007.11.12. 11:48:35

Talán a magyar lelkületnek már olyannyira sajátjává vált a törvények, hivatalok kijátszásának kívánása, hogy kénytelen folyton újabb lehetőségeket kreálni ennek kielégítésére. A dokumentum-fetisiszták, hivatalnokok az egyik, csalók a másik oldalon tobzódva élvezkednek. Csoda, hogy végre valakinek egyáltalán eszébe jutott, hogy nem bonyolítani, hanem egyszerősíteni kellene a dolgokon.

Matt Albie 2007.11.12. 16:59:05

Elképzelésem sincs, hogy a Parlamentben helyet foglaló, roppont nagy létszámú ügyvéd lobbin ez hogy ment keresztül. Ez egyes kollégáknak elég nagy érvágás lesz.
(bár azt olvastam, hogy mivel a biri illietéke 12.000.- ezért a közjegyzőknek ezt 10.000.- Ft-os óradíjjal, 1 órában kell majd számlázni, hogy ne legyen drágább.
Ha így lesz, egy közjegyző sem fogja ezt csinálni, ennyiért.
Kíváncsi leszek erre.
Az ötlet egyébként jó, sosem értettem a 2. tárgyalás kitűzésétm fölöslegesnek tartom.

Az új on-line cégeljárást pedig használom, és teljesen meg vagyok vele elégedve. Nem hiszem, hogy máshová, valami más hivatalba kell tenni, mert azért nem csak bt-k meg kft-k vannak, hanem van egy-két NyRt is. Annak szerintem a bíróságon a helye.

szuburito 2007.11.12. 17:20:22

Szerintem a válás helytelen, de ha már akarják, hát csinálják. Az államnak ehhez nincs sok köze a regisztráláson kívül, ahogy pl. egy ingatlanvásárláshoz sem. (Ezt félre is érti az állam, és nem is támogatja a fiatalokat, a gyerekvállalást...)


"OkoskaTo:rp 2007.11.12. 09:00:14
De attól az az elvi problémám még mindig megmarad, hogy egy közjegyző mivel szavahihetőbb nálam. Kikérem magamnak. :)"

Kérdezzünk meg 10 embert, hogy szerintük az ügyvédek szavahihetőek-e?
Aztán kérdezzünk meg 10 embert, hogy szerintük a közjegyzők szavahihetőek-e?

Szerintem olyan biztosan lesz, aki a közjegyzőknek még hisz, de... :)

OkoskaTo:rp 2007.11.12. 20:21:16

Matt Albie: A közjegyzőknek nincs ártáblájuk a gyakoribb ügyekre, az óradíj helyett? [OFF: Tényleg, a GVH miért nem szól be a különböző kamarák (ügyvédi, mérnöki stb.) irányadó munkadíj-"javaslataira"? Eléggé explicit példája a kartellnek.]

szuburito: Én nem vagyok ügyvéd. Ezt a feltételezést is kikérem magamnak. :)

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2007.11.13. 11:33:53

Ezzel kapcsolatos a hír, hogy egy Nógrád megyei kistelepülésen egy traktoros ma reggel 7 óra 4 perckor szájára vette a "zsidó" szót.

Csodálkozom is, hogy a Zugügyvéd, szokásától eltérően, ezt miért nem említi. Puhultok, gyerekek?

Rosencrantz 2007.11.16. 23:10:01

Mijabaj a cégbírósággal? Az on-line cégeljárás éppenséggel könnyítés volt és működik is. Mondjuk az elég ciki, hogy az irm honlapján a Cégszolgálatánál, az ingyenes szolgáltatásnál, időtlen -idők óta az áll "Az elektronikus kérelmek fogadásának technikai feltételei jelenleg kidolgozás alatt állnak!" Jelenleg. O.K. De meddig még? Helló. Ez már a XXI. század. Elektronikus nyilvánosságot!!
A házasság felbontásáról meg csak annyit: Aki el akar vélni az elválik. Mindegy neki, hogy a bíróság, vagy a közjegyző előtt. Ha a kjő előtt egyszerűbb, annak csak örül.

Rosencrantz 2007.11.16. 23:13:07

... éss nem csak a "váló fél" hanem a kjő is. Körlevél- névcsere - 10.000,-Ft
süti beállítások módosítása