Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Humánus kitoloncolás?

2007. június 05. - zugügyvéd
Címkék: idegenrendeszet

A Zugügyvéd felfedezett egy fontosnak tűnő jogszabályt, ami valahogy kikerült a sajtó látóköréből. A 26/2007. (V. 31.) IRM rendelet a kitoloncolás végrehajtásának szabályairól szól. A rendelet szerint nem lehet a kitoloncolás foganatosítása során a kitoloncolt személy légzőképességét bármilyen módon korlátozni, őt ragasztószalaggal vagy más eszközzel elnémítani, a kitoloncolt személynek akarata ellenére nyugtató hatású szert adni, más gyógyszert orvosi utasítás nélkül beadni, a kitoloncolt személlyel szemben mérgező vagy bénító gázt használni, továbbá a kísérő személynek maszkot vagy csuklyát viselni.


13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9193171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2007.06.05. 17:12:51

Most az a baj, hogy ezeket nem lehet? :) Nem olvastam, de gondolom valamilyen EU-s jogszabály vagy nemzetközi egyezménynek való megfelelés miatt kerülhetett bele ilyen butaság. Mert ugye ezek magukban is mind bcs-ek, felesleges ezeket duplán tiltani.

Pláne, hogy a legtöbb tolonc kísérő nélkül történik.

2007.06.05. 17:30:00

Ez azért arra is utalhat, hogy valahol elég durva dolgok történtek(nek). Remélem nem nálunk.

indapasssucks 2007.06.05. 17:34:50

Demokrácia van. Amit nem tilos, azt szabad, tehát bele kell írni.

Virág et. 2007.06.05. 17:37:22

Na de hát ezeket tilos. Van Btk-nk is.

2007.06.05. 17:58:38

Talán csak ki akarták emelni ezeket a módszereket, és elég szerencsétlenül igy sikerült megfogalmazni. Mindenesetre igy valóban duplán szerepelnek ami nem csak felesleges, de meg is bonyolithatja kesőbb az értelmezést.

dr.justice 2007.06.05. 20:39:55

"Demokrácia van. Amit nem tilos, azt szabad, tehát bele kell írni."

Ezek szerint spanyolcsizmát, vasszüzet vagy hüvelykszorítót lehet alkalmazni :)


"A rendelet szerint nem lehet a kitoloncolás foganatosítása során a kitoloncolt személy légzőképességét bármilyen módon korlátozni"

Arra kiváncsi lennék a gyakorlatban ez konkrétan miként fordult elő, hogy meg kellett tiltani, valamint arra, hogy hol tanítják az ilyen magyartalan megfogalmazásokat. Az ilyen okos jogszabályok készítőinek kellene a légzőképességét korlátozni. Túl sok oxigént kapott az agyuk.
A csuklya betiltásával pedig biztos a KU Klux Klant kívánják kiszorítani az országból.

Almaspite 2007.06.05. 21:12:57

Nem írták volna le a szabályokat, ha pár éve nem pont így történt volna egy haláleset kitoloncolás közben. (Talán Svédországból? Vagy Svájcból? Már nem emlékszem pontosan.) Egy barna bőrü urat két rendőrtiszt kisért, de az őrizetes minősíthetetlenül viselkedett, meg kellett bilincselniük, majd amikor hangoskodni kezdett, leragasztották a száját széles ragasztócsíkkal. Mire megérkeztek a festői Afrikába, a káder megfulladt. Miközben oxigénhiányos állapotban dobálta magát, azt hitték róla, hogy csak szabadulni akar és azért rángatja a bilincset... Mondani meg ugye nem tudta, hogy nem kap levegőt...

De amúgy volt már ilyen kis hazánkban is: index.hu/politika/belfold/tolonc/

Az igazi Trebics 2007.06.05. 21:37:24

Azért nem olyan eszement dolgok ezek, mint néhányan gondolják. A kitoloncolás kényszerintézkedés, ami ellen az alany foggal-körömmel tiltakozhat, a nem éppen rövid hercehurca során. Gondoljunk csak egy 10-12 órás repülőútra, amit nem lehet leányálom egy 2 méteres 120 kilós őrjöngő pasassal végigutazni. Nem a kísérőknek, a többi utasnak. El tudom képzelni, hogy valamelyik országban alkalmazták a nálunk most betiltott módszereket.

Azért a csuklyával, maszkkal engedékenyebbek lehettek volna. Képzeljünk el egy kis kínait, aki szabadidejében a konkurenciát kaszabolja. Itt van az egész családja Magyarországon, ne áltassuk magunkat, egy-két hónap múlva ő is ismét itt lesz, de azért hadd bámulja a kísérők képét, hadd jegyezze meg egy életre!

Ha már jogászkodunk, vitatnám hogy mindegyik magatartás bűncselekmény lenne önmagában, amíg valamilyen káros következmény nincs, legfeljebb szakszerűtlenül végrehajtott intézkedés, ami fegyelmi kategória. (Pláne milyen bűncselekmény a maszkban vagy csuklyában kísérés?)

dr.justice 2007.06.05. 23:15:33

Az itt felsorolt tilalmazott magatartásokat eddig sem lehetett alkalmazni Magyarországon semmilyen eljárásban. Ha nem is volt bűncselekmény, de a kegyetlen , embertelen bánásmód alkalmazásának általános tilalmába ütköztek. A csuklya kivételével, mert ennek a tiltását nem értem.

MOKShee 2007.06.06. 01:57:29

Ezek szerint nem tilos leütni, hogy nyugton maradjon.

Virág et. 2007.06.06. 08:53:25

A kitoloncolás annyiban különbözik a kiutasítástól, hogy azt az alany nem önkéntesen hajtja végre. Ez nemcsak azért fordulhat elő, mert ilyen elvetemült, hanem mert pl. nincs pénze a hazaútra.

A legtöbb (repülős) toloncot ma Magyarországon köztisztviselők intézik, akik semmilyen kényszerintézkedést nem alkalmazhatnak. A legtöbb tolonc alany amúgy is belenyugodott. Akik meg nem, azokat viszik a határőrök (akik messze nem "kommandósok", iszonyú hülye ez a Helsinkis akárki, összevissza beszél). Őket pedig köti a szükségesség és az arányosság követelménye, melyet ha túllépnek akár hivatali bcs-eket is elkövethetnek, de egyéb fegyelmi felelősségük mindenestre megállapítható. Ennek itt meg nincs értelme, mert csak tilt, de szankciót nem fűz mellé. Azaz mi lesz akkor, ha mégis csuklyában viszik az embert?

Egészen biztos vagyok benne, hogy nemzetközi nyomásra, nemzetközi (vagy EU-s) jogszabályból lett átt copyzva.

moli 2007.06.06. 14:46:26

"""Gondoljunk csak egy 10-12 órás repülőútra, amit nem lehet leányálom egy 2 méteres 120 kilós őrjöngő pasassal végigutazni. Nem a kísérőknek, a többi utasnak."""

vigyek hajon. a hidra ugyse hallatszik fel a rakterbol ;)

Az igazi Trebics 2007.06.06. 16:44:26

A zűrös pasasokat a REBISZ Terrorelhárító Szolgálat munkatársai viszik, őket bátran hívhatjuk kommandósnak. Vagy csak a kiadatási eljárással keverte.
süti beállítások módosítása