Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Nem hiteles parkolócég

2007. május 23. - zugügyvéd
Címkék: parkolás
Az MTV híradójának nyilatkozva egy ügyvéd közölte, a bíróság előtt a Centrum Parkoló Kft. nem tudta bizonyítani, hogy parkolóóráik, fényképezőgépeik hitelesek lennének. Az ügyvéd első fokon pert nyert a cég ellen. A nem hitelesített fővárosi parkolóórák adatai alapján nem büntethetők a lejárt parkolójegyű autósok. Kideült, a társaságok nem ellenőrzik, hogy pontos időt mutatnak-e a parkolóórák, és jól vannak-e beállítva a bizonyítékként használt fényképezőgépek órái. Még mielőtt mindenki megkönnyebbülne, a Zugügyvéd figyelmeztet, hogy ez az eset csak az éppenhogy lejárt parkolójegy miatt megbüntetetteknek jelenthet némi gyógyírt, ha egyáltalán helyben hagyja a másodfok. Akinek egyáltalán nem volt jegye, azon ez az ítélet nem segít.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9086050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2007.05.23. 18:12:44

Az ügyvédnek mindenesetre már most jó reklám, ráadásul megérdemelten. Talán mások is kedvet kapnak az igazuk érvényesitéséhez, és remélem, hogy a jövőben egyszer majd már nem csak az ügyvédek, vagy a kőgazdagok engedhetik ezt meg maguknak.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.05.23. 18:22:21

Az a baj, hogy abból, ha a Centrum bukik nem mindig van ítélet. Példa: Gondolom sokan emlékeznek azokra a felvételekre ahol kiderült, ott is bírságol a parkolóőr ahol elvben nem kéne fizetni. Pár utcával távolabbi címet ír rá.

Van egy fotó (jobb esetben), van egy cím. Hány ember néz meg, hogy a fotó alapján azonosítható-e a helyszín, és ha igen, akkor valóban ott van-e ahol a Centrum szerint?

Ha kiderül a turpisság, akkor a Centrumnak nagyon sokat ér meg, hogy ne kerüljön az ügy bíróság elé...

2007.05.23. 18:47:45

Nem vagyok sem Centrum, sem parkolóőr ellenes és főleg nem tilosban parkoló párti. Örvendetesnek azt tartom, ha valakinek sikerül az igazát érvényesitenie. Kicsit off-topic, de ebbe az irányba volna még mit alakitani az igazságszolgáltatáson. Akár egyszerű dolgok, mint pl. hogy online lehessen kérni fizetési meghagyás kibocsátását, illetve online ellentmondani, vagy speciálisan kisemberek kis ügyeinek gyors intézésére alkalmas birósági intézmény létrehozása is nagyban növelné a jogbiztonságot és csökkentené a frusztrációt. Mellesleg takarékosabb is lenne.

autosave 2007.05.24. 00:07:12

Azt hiszem nem leszek nagyon off topic, de kérdeznélek titeket, hogy hogy is működik országunkban az időszámítás? Mármint ha szombatra esett a fizetési határidőm (hétfőn pótdíjaztak) és én hétfőn fizettem be a centrumos csekket, akkor mi a helyzet - jogosan követel tőlem hátralékot (öt naptári napon túl fizettem szerintük) ez a "káefté"?
Nekem gyanus, hogy ha nem banki munkanapra esik a fizetési határidő, akkor köv banki munkanap. Van erre valami törvény/rendelet vagy valami, ami nekem jó?

VIC20 2007.05.24. 13:47:01

zsir:

Folytava az off-ot: a közjegyzők épp ezért lobbiznak. Ha megkapnák a fiz.megh-t,akkor megcsinálnák az online változatot (megfelelő jogszabályi háttérrel persze).

Safra-nyekk 2007.05.24. 21:50:21

En csak orulni tudok, ha bukik a Centrum....pedig nem vagyok karorvendo tipus.

A magyarorszagi rendszer ugy rossz, ahogy van. Mar megint a sokat szidott pelda: Amerika. Utca-parkolohely: onkormanyzate. Parkolohaz/telek akarkie. Ott akarki felel a karbantartasert, es gazdagszik a parkolo autosokon. Oveke a penz. Onkormanyzat meg az utcai parkolasbol gyujt. Na de konyorgom: ki lapatolja el a havat? Ki fizeti az utjavitasi hibakat? Nalunk onkormanyzat fizet, az adofizeto penzebol, Centrum meg gazdagszik a "rettego" allampolgarbol. Meghozza igen jo utemben. Es semmit nem csinal, csak nehany embert keringet a varosban, akiket termeszetesen "jol" megfizet. Aztan meg nulla. Ez a jo uzlet. A nagy semmiert jo sokat. Meg abba sem invesztal, hogy hiteles legyen...
Szemelyes pelda: tudtam, parkolojegy lejar, gyorsan indulnek, am de nem egesz ketves gyermekemre (mert mikor maskor) rajott a biologiai kenyszer. En nem am a Centrumot, meg a parkoloort nagy ivben, hanem surgetem a gyerekem, hogy menni kell. Ugye lakasban egyedul ekkora gyereket nem hagyok, most mi legeyn. Versenyfutas a parkoloorrel. O nyert. 11 egesz perces kesessel megerkeztem automhoz, aminel mar ott serte-pertel parkoloor kedves neni. Probalom elmagyarazni, miert ez a keses, mire o kozli, hogy 11 perc, az am nagy ido!!!!
Nagy am, de meg milyen draga...! Akkoriban a nyilvanos wc-k 50 ft-ert mentek...hat ez nem annyirol szolt...
Ja, es visszaterve Amerikara: utcan parkolsz, lejar, megbuntetnek. Mondjuk 20 dollar. Nem baj, ha nem fizeted be, nem fenyegetnek, hogy jovo hettol 100, aztan meg mar 50.000 dollar...szepen bejegyzik a nyilvantartasba, hogy van 20 dollar sarad. Aztan mikor megy forgalmit hosszabitani, vagy eladod a kocsit, es intezned az atirast, akkor kozlik, hogy rendben, csak elobb fizess 20 dollart (!!!!).

alma 2007.05.27. 14:08:22

Akkor sem segít, ha 17,58-kor büntették meg? Mert így lehet, hogy 18 óra után parkolt és akkor már ingyért van.

Terlis 2007.05.28. 12:09:54

Tade: Szép az a rendszer, de amennyire tudom az USA-ban nincs akkora infláció mint nálunk, azért egy infláció követő kamat nem feltétlen lenne igazságtalan. A mostani rendszer természetesen egy nagyon rossz vicc.
Zsir: Olyan nincs, hogy kisemberek kis ügye. Egy kis piszlicsáré ügy is lehet jogilag rendkívül bonyolult, amiben különböző bíró különböző ítélet hoz, aztán akár egy "2 csirkés" ügyben is jöhet a BH (bírósági jogegységi határozat). Az egyértelmű kis ügyekkel senki nem megy bíróságra...

Mr. Nobody 2010.04.07. 20:04:37

Talán annyit még érdemes hozzáfűznöm a parkolási storyhoz, hogy "újlipótváros"-ban sem sokkal jobb a helyzet.

Februárban parkoltam ott. A parkolóóra tetején elhelyezett tábláról leolvasott mobilszámra elküldtem a megfelelő SMS-t, amit T-Mobile hálózatán keresztül "valaki" visszaigazolt. Még ugyanaznap, 1 óra múlva a BÖP megbírságolt! A "Mikulás-csomag" tartalma alapján, mert NINCS ÉRVÉNYES PARKOLÓJEGY!!! Tiszta ügy gondoltam, s másnap a parkolótársaságnál kezdtem, kérve, hogy töröljék a büntetésemet, mert lám itt van az SMS, amit "valaki" - szerintem ŐK - küldtek, mintegy visszaigazolásként. Mondták SMS-es parkolással ŐK nem foglalkoznak! Menjek át a "FIZESSENMOBILLAL" céghez. Átmentem, hasonló procedúra... kérték írjam le ami történt! Leírta, elküldtem!

Még aznap válaszoltak e-Mailben, hogy még egyszer megnézték! és tényleg látják! az "AD-HOC rendszerükben!!!" - micsoda technikai zsenik dolgozhatnak ott, valószínűleg erre az alkalomra állították fel - hogy valóban volt érvényes parkolójegyem, DE!!!
- mivel ŐK nem a parkolótársaság, továbbítják a KÉRELMEMET a parkolótársaság felé
- kérik fizessem be a pótdíjat, mert annak "benemfizetése" további szankciókat von maga után
- ha a parkolótársaság pozitívan bírálja el kérelmemet, akkor visszautalják a büntetés összegét
- az SMS tartalmáért (idő és tartalom együtt) ŐK nem felelnek

Nem fizettem be, újabb levelet írtam minden érintettnek (BÖP, T-Mobile, EME).
Így megtudtam, hogy a T-Mobile sem hajlandó felelősséget vállalni az SMS-ért. A parkolócég nem válaszolt 3 hét múlva sem. Az EME 2 hét múlva újabb levelet küldött:
- még mindig úgy látják, hogy az "AD-HOC rendszerük" adatai alapján volt érvényes parkolójegyem
- egyeztettek jogászokkal és kérek tekintsek el előző levelük azon részétől, hogy kérek fizessem be a büntetést, mert szerintük ŐK ki tudnak állítani, olyan igazolást, amely bármely "BÍRÓSÁGON MEGÁLL" és bizonyítja, hogy volt érvényes jegyem
tudatják, hogy a parkolócég még nekik sem válaszolt
- az igazolást az "AD-HOC rendszer" adatairól mellékelték (aláírások, pecsét; PDF)

Újabb 2 hét eltelt. Parkolócég reagált megelőző leveleimre. Tájékoztatnak arról, beadott kérelmemet ELUTASÍTOTTÁK, mert a parkólőr és elektronikus eszközei sem külön, sem együtt nem tudtak arról, hogy van érvényes parkolójegyem, s bizony az Ő meglátásuk szerint ez BÜNTIHELYZET!
Az ő meglátásuk szerint ez már a bíróságra tartozik, mindez arrogáns fenyegető hangnemben...

Újabb levél nekik. 1 hét múlva elnézést kérő levél a parkolótársaságtól, "természetesen töröljük a tévesen rögzített büntetést" mondattal. Pici szépséghibája levelüknek, hogy ugyanarra a napra dátumozták, amikor az elutasító, bíróságról szóló levelük kelt. :(

Az egész paksamétát bevittem az INDEXhez, mert szerintem sok autós számára tanulságos lehetne... de úgy eddig úgy láttam, hogy nem közöltek belőle egy szót sem... :(
süti beállítások módosítása