Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Bírói tévedés mint szubszumálási fogyatékosság

2007. május 21. - zugügyvéd
A Zugügyvéd az ÉS egyik kiváló cikkében találta az alábbi idézetet:  "Thomas Khun óta tudjuk azonban, hogy a törvény verbális megfogalmazása egy adott komplex tényállás vonatkozásában önmagában gyakorlatilag hasznavehetetlen. A bíró munkája mégis a szillogizmusban rejlik, mivel az adott esetet szubszumálja a jogszabályban kifejezett "felső tétel" premissza alá, és így vonja le a következtetést. Önmagában tehát a bírói tévedés egyfajta szubszumálási fogyatékosságként is felfogható." Az idézet szerzője ifjabb Lomnici Zoltán.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5084756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIC20 2007.05.23. 08:25:31

Azért Pokol Béla professzor könyvei még mindig viszik a pálmát. Tanulhat még a fiú...

demizson bobby 2007.05.23. 10:29:32

Most ugye azt mondta ez a drága jó ember,hogy a bírói munka alapja,hogy minden egyes esetet a jogszabály értelmének megfelelően ítélnek meg, ill. a tévedések a helytelen jogértelmezésből következnek.
ugye igen? vagy nem?

Advokátusz 2007.05.23. 23:03:32

Szegény gyerek! Olyan hülye,mint az apja.. talán nem olyan rossz indulatú..
De ezt leírni mindenféleképpen pofátlanság. reméelm,egyszer ő lesz egy ilyennek az áldozata..

Advokátusz 2007.05.25. 12:12:21

Mi van,ennyire fél a jogásztársadalom attól,hogy az ítélkezés rendszerét, a bírókat és bárkit,aki a Lomnici nevet viseli megkritizálja?!

Paulus159 2007.05.27. 13:55:54

Ez nem félelem kérdése. Addig, amíg a bírók kiválasztása, értékelése szakmaiság helyett Móricz Rokonok c. művét idéze, addig sok jóra ne számítson a jogkereső közönség.

kükáló 2009.07.28. 19:18:08

Kedves fórumosok,sürgős tanácsra van szükségem. Mit lehet tenni, ha egy bíró igazi, nyilvánvaló, kézelfogható műhibát vét, II.fokon, aztán lezárja az ügyedet azzal hogy fellebbezésnek helye nincs. Mondjuk, olyan durvát, hogy a fehérről kijelenti, hogy fekete. Te pedig, aki tudod, hogy fehér, fizess ezért az ostobaságért.
A Társasházzal való 12 évi jogvita alatt fel lett kérve néhány műszaki szakértő annak megállapításáraa, miért az én fürdőszobámban jön fel az emeleti lakások ürüléke, mosogatóvize. Te nem tudod a hibát elhárítani, mert az a rendszerben van, amihez nem nyúlhatsz. Hiába kérsz engedélyt a Tháztól, szóba sem állnak veled, viszont fenyegetnek, hogy ne merj önhatalmúlag cselekedni. (Egyik a nyomaték kedvéért még fojtogatott is - őt legalább elítélték.) Kénytelen vagy bírósághoz fordulni. Az igazságügyi szakértőket kér fel. Az összes neked ad igazat: megállapítják, hogy az alagsori lakásodat csak akkor tudod megvédeni a szomszédaid szennyvizétől, ha a társasház átépíti az alapvezetékét. Addig hiába költesz a fürdőszobádra, az továbbra is a fölötted lakók pöcegödre marad. A társasház fellebbez, perújít, de az ő szakértőik is ugyanazt mondják és írják: át kell építeni a közös vezetéket, addig nem tehetsz semmit. 12 év után, mindent többszörösen bebizonyítva várod a végső ítéletet, és azt a pillanatot, amikor a Társasházzal együttműködve végre megcsináltathatod a csatornát, és birtokba veheted a lakásodat. Erre jön az utolsó, megfellebbezhetetlen ítélet: “A szakértők egybehangzó állítása szerint a hiba kizárólag fürdőszobán belüli, a társasháznak ehhez nincs köze, nincs semmilyen kötelezettsége a veszélyeztetettség megszüntetésére.” Ez a bírói állítás gyökeres ellentéte a szakvéleményeknek, amit dokumentálni tudsz, míg a bíró a saját állítását nem. De övé az utolsó szó, nincs fórum, amelyet érdekelnének a bizonyítékaid.
Ma Magyarországon egy másodfokú bíró azt csinál, amit akar: nem ellenőrzi senki, és nem vonja senki felelősségre. Te pedig 12 éve lakhatsz abérletben, és fizetheted közös költségként annak a víznek a díját, amivel szomszédaid elárasztják a lakásodat, mert nem tudsz beköltözni a tiedbe.
Mit tehetek? Ki tud segíteni?
(Nicknevem annak a bírónak a lánykori neve, aki ezt az ominózus ítéletet másodfokon hozta. Gyenge kárpótlás.)

Vica70 2009.07.29. 09:25:24

Kedves Mindenki!
Fogalmam sincs, hogy kihez foduljak. Létezik-e olyan bűntető ügyvéd aki még fontosnak tartja a hivatását és olyan ügyet elvállal, ahol egy ártatlan emberre akarják rákenni a nem kis ügyet. Végső kétségbeesésemben fodultam ehhez a megoldáshoz, mert nem látok más kiutat. Mindennemű segítséget megköszönök, mindenkinek!
Előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása