Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Farokkal levert viharlámpa

2007. március 23. - zugügyvéd

Dr. Kiss László egyetemi tanár érdekes, és vicces meglátásai az önkormányzati rendeletek nyelvezetével kapcsolatban Zugügyvédbe való kuriózum. Íme egy kis ízelítő a Népszabadságba írt cikkből:


 Mindig ígéreteseknek tűnnek a se-se, sem-sem fordulatok a fogalmazásban: "A gyomirtó szereket úgy kell elzárni, hogy se ember, se állat azokhoz hozzá ne férhessen." Nem nélkülözi a pikantériát a következő rendelkezés: "A viharlámpát a pajta falán olyan magasságban kell elhelyezni, hogy se ember, se állat azt a farkával le ne verhesse." Máskor némi képzelőerő keresztezhetné a jogalkotói szándékot: "A kapubejáratok előtti hidak elé élő növényt (virágot, fagyalt stb.) telepíteni tilos." Vajon hogyan áll a hídra az autó? Nem ritka az sem, hogy magától értetődő dolgokról szól a helyi rendelet: "A sírgödröt olyan mélyre és szélesre kell ásni, hogy abba a koporsó beleférjen." 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4550077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanyi 2007.03.24. 12:35:11

A viharlampas nagyon jo. :)

bashar 2007.03.24. 19:23:55

Volt szerencsém Kiss tanár úrnál közigazgatási jogot hallgatni. :-) Nem csodálkozom a cikk hangvételén. :-) Bár megjegyezném, hogy attól még, hogy valaki jogásznak tanul, nem fog tudni jogot alkotni...

gabo54 2007.03.26. 07:28:47

bashar!Ok. ez meglátszik a parlamenten.A viharlámpa rendelet biztos Moldova műveinek tökéletes ismeretében született.Amikor a kaszáló parasztot munkája termelékenységéről faggatják, azt válaszolja"...a két kezemmel kaszálok, a tökömre pedig viharlámpát kötök, hogy éjszaka is tudjak dolgozni".Persze akkor még nem volt rendelet.

Terlis 2007.03.27. 14:42:11

Azért a viharlámpás igen erősen diszkriminatív is. Feltételezi, hogy az ember a farkával le tudja verni a viharlámpát, tehát az ember megnevezés nyilván csak a férfiakat takarja. :)
süti beállítások módosítása