Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Hogyan lopjunk periratot?

2006. október 05. - zugügyvéd
Címkék: bíróság

A Zugügyvédhez egy elképesztő történetet érkezett a bírósági ügykezelés hiányosságairól. Ha peres ügye van, borzongjon Ön is!

Tisztelt Zugügyvéd úr,

 

Vajon hozzájuthat-e valaki a személyazonossága felfedése nélkül bírósági iratokhoz?

A közelmúltban felkértek bírósági szakértőnek. Bementem a Fővárosi Bíróságra az iratokért, a szakértői végzéssel a kezemben. A biztonsági őrök nem akartak beengedni a bejáratnál, mondván, aznap délután már nincs ügyfélfogadási idő.

 

Megmutattam nekik a szakértői státuszt igazoló végzést (amelyben nem volt szó félfogadásról), mire beengedtek. Az nem derült ki, hogy a papíron olvasható név valóban engem takar-e, mivel a személyazonosságomat nem ellenőrizték.

 

Az irodában – ahol az iratokat kell átvenni - megmutattam újból a végzést, mire odaadták a vaskos peranyagot. Aláírtam, hogy átvettem. A személyazonosságomat itt sem ellenőrizték.

 

Elkészítettem a szakértői jelentést, postáztam a bíróságnak, majd személyesen visszavittem a periratokat. Ezúttal a kapuban már előre megmutattam a szakértői státuszt igazoló végzést, mire a  biztonságiak udvariasan beengedtek. Ezúttal sem ellenőrizték a személyazonosságomat.

 

A kijelölt irodába mentem a periratokkal. Itt megkérdezték, hogy a szakértő képviselője vagyok-e. Mondtam, hogy a szakértő vagyok. Ennyiben maradtunk. Odaadtam az iratokat. Nem nézték meg, hogy hiányzik-e közülük valami, igaz, amikor elhoztam őket, akkor sem készült jegyzék, hogy mit hoztam el. A rend kedvéért azonban rákanyarították a szakértői végzés sarkára: „ÖI átvettem! név“. Így egyes számban. No, még egy pecsétet is kaptam. Megkérdeztem, hogy mit jelent az „ÖI“. Azt mondták, ez az összes irat rövidítése. Ezúttal sem ellenőrizték a személyazonosságomat. Udvariasan elköszöntem és távoztam.

 

Ahogy kijöttem az épületből, rossz érzésem támadt. Egy pillanatig átfutott az agyamon, vajon jól gondolom-e, és nincsenek biztonságban a bírósági iratok? Lehetséges, hogy ehhez hasonlóan illetéktelenül is el lehetne hozni periratokat a Fővárosi Bíróságról? És mi a helyzet az országos horderejű ügyekkel?
Cinikusan csak annyit tennék hozzá: nagyon rafináltnak kell ám lenni, hiszen tudni kell a perirat számát!

 


 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr815692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Zero 2006.10.05. 20:23:28

Szerintem, ha folyton kérnék a személyidet, akkor meg azért ugrálnál, hogy milyen szemétség, meg személyiségi jogok, meg ilyesmi.

A lényeg egy: zugügyvédes cikk lett volna belőle így is, úgy is :-)

Amúgy meg ebben az országban sokmindent sokmindenhonnan el lehet hozni, szerintem már mindenki megszokta :-)

Csincsi 2006.10.05. 20:50:43

Én is hasonlóan jártam, pontosabban arra, hogy ellenőrizték-e a személyazonosságomat nem emlékszem, az viszont feltűnt, hogy magamra hagytak, így kedvemre bármit kivehettem vagy beletehettem a perirat dossziéba.

tpc 2006.10.05. 22:24:10

Ez tök jó, mert valóban ijesztő, viszont ha eddig valaki nem tudta volna, hogy hogyan csinálja, akkor most már nem lesz gondja emiatt. Nagyot segítettél!:)

Droopy 2006.10.05. 22:26:26

A múltkor egy másik postban ugyanezt irtam kórházról. Bemehet bárki bármikor bárkihez, az intenzivre is, a belépőket egyáltalán nem ellenőrzik, nem is regisztrálják. Ott azt csinál amit akar, ott van a beteg mellett minden értéktárgya, gyógyszeradagja, kajája. És úgy ki lehet onnan sétálni, hogy a kutya nem szól az emberhez. Még egy nyomorult kamerarendszer sincs...

Droopy 2006.10.05. 22:28:15

Valszeg a kórházas és a bírósági ügy is amiatt van, mert nincsen felelősség. Ha nyilvántartanák, hogy ki mikor kinek mit adott ki, és hiba esetén egyből kirúgnák, más lenne a helyzet (mint ahogy én is tenném egy hibázó alkalmazottammal). De a közszférában ugye soha nincs felelős semmiért.

ahab 2006.10.06. 00:09:28

Hát én ügyvéd vagyok, sokat járok bíróságra, de eddig mindig elkérték az igazoványomat (ügyvédit is), ha be akartam tekinteni a peres iratokba, ha meg nem volt az ügyben meghatalmazásom, akkor az akta közelébe se nagyon juthattam. Ennek ellenére el tudom képzelni az esetet, ehhez az is kellett, hogy az eset szereplője gondolom egy eredeti szakértőt kirendelő végzést mutatott be és olyannal sem sokan szaladgálnak. Ennek ellenére ez ügykezelők nagyot hibáztak. A bíróság figyelmét az ilyenre szerintem a szakértőnek hivatalból fel kell hívni, mert legközelebb a szakvéleményét hamisíthatja meg, vagy lophatja el valaki, akinek olyan kedve van, ha tényleg ilyen hanyagul kezelik az iratokat. Mondom, én mást tapasztaltam.
Pár éve meg egy - azóta krúgott - ügyvéd akart kienni(!) egy tértivevényt a cégbírósági aktából, csak elkapták...

Kopasz Mercis 2006.10.06. 00:21:21

Nekem egy csalási ügy miatt kellett írásmintát adnom egy más városban levő rendőrségen. Mikor odaértem vettem észre, hogy a táskám otthon maradt, nincs nálam semmilyen személyazonosságot igazoló irat. Ennek ellenére bejelentkeztem, mondtam én vagyok psmith, elhitték, leirattak velem egy mondatot, majd viszontlátásra. No comment...

MisTery 2006.10.06. 10:58:52

Ha már itt tartunk, nekem volt egy ügyem, ahol eltűnt egy dokumentum a bírósági periratok közül. Beadtuk, a perben pedig a bírónő láss csodát sehol nem találta. Mivel nem volt életbevágó az ügy, nem fellebeztünk emiatt, de ekkor utánajártam hogyan is történhetett. Állítólag egy arra jogosult bemegy az irattárba, kikér két periratot és a számára nem szükséges illetve zavaró bizonyítékot egyszerűen a másik iratba helyezi vissza. Így darabszámra minden stimmel....Nem ötletet akarok adni, de jó lenne, ha olyanok is olvasnák, akik tenni tudnak ellene, és végre rend lenne.

jog-ász 2006.10.06. 13:07:09

hello
köszi a hozzászólásokat, mi a mi bíróságunkon már megmutattuk az elnöknek a cikket intézkedés(esetleg ellenőrzés miatt)üdv

fűrészes 2006.10.06. 14:11:38

John Zero
Igaz, hogy vannak, akiknek semmi nem jo, de itt azt hiszem tobbrol van szo. Nem hiszem, hogy ugralasrol van szo, amikor valaki elvarja, hogy intezmenyek ugyeljenek arra, mi tortenik a rajuk bizott dolgokkal. Ha a munkahelyemen valaki el akarna vinni az asztalomrol a munkairataimat, minimum tudni szeretnem , hogy kicsoda es miert viszi el. Ugyanez vonatkozna periratokra is, ameylek mondjuk az en ugyemet tartalmazzak. Nem hiszem, hogy mindenki hozzaszokott ahhoz, hogy a dolgok tragikusan mennek. De igazad van, lathatoan tobben a kelletenel.

regina 2006.10.07. 00:09:24

ahab:
Az én ügyemben (mindenről az jut eszembe:) egy levelet csatolt be a "sértett", amelyről azt állította, hogy zsaroló levél és ismeretlen tettes a postaládájába dobta be. Lefoglalási jegyzőkönyv van róla, hogy három oldalas levélről van szó. Nyilvánvalóan faxon keresztül érkezett, hiányzik a fejléc, tehát preparálta a "sértett". Mit tesz Isten, az első oldal a rendőr asztaláról még a legelső kihallgatásom előtt "eltűnt". Én csak következtetek: Rajta volt utalás arról, ki a feladó. Végig elsőszámú tárgyi bizonyíték volt ellenem ez a "zsaroló levél".

Gyagya 2006.10.11. 10:53:30

Bíróságok nyitvatartása -általában- 16 óráig van. Ha azt mondod, hogy tárgyalásra mész, akkor a nagyobb bíróságokra simán beengednek, kivéve, ha tudják, hogy aznap már esetleg nincs tárgyalás. Az, hogy megkérdik, hogy ügyfélfogadásra mész-e, és milyen minőségben az pusztán jóindulat, egyrészt azért, hogy ne menj fel feleslegesen, illetve ha nem "sima" ügyfél vagy akkor az ügykezelők tesznek veled kivételt azzal, hogy fogadnak félfogadási idő után is.
süti beállítások módosítása