Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Packázó APEH és az elektronikus bevallás

2006. augusztus 09. - zugügyvéd
Címkék: apeh

Lenullázott bankszámla, packázó APEH ügyösztályok, figyelmen kívűl hagyott elektronikus adóbevallás.  Ami a legszörnyűbb: még az ügyintéző is bevallja, hogy sajnos náluk sincs mindenki tisztában az elektronikus bevallások használatával. Mi vár ránk jövőre, kérdezi a könyvelő, aki beküldte az alábbi történetet:

 

Kedves Zugügyvéd!

APEH történet: az idén július elején dermedten tapasztaltam, hogy az Adóhivatal tökéletesen lenullázta a bankszámláimat, még a lekötött betétet is felbontotta.

Szakmám lévén lassan kibogarásztam, hogy mi történt, mert ijesztőn félek a tartozásoktól.



Suszternek lukas a cipője, a könyvelőnek (nekem) rossz volt az adóbevallásom, kimaradt egy sor.

Rohanás, ügyfélszolgálat, ejnye-ejnye, önrevíziót beadni és mindjárt adjam be a visszaigénylést is, tanácsolták.

Mindez egy napon belül elektronikusan megtörtént, a Végrehajtási osztály igen szolgálatkészen mindennek utánanézett, bejött a bevallás, visszakapom a számlámon lévő pénzt.


Teltek múltak a napok, újabb telefont kapok, most már a letéti osztálytól, hogy csak az utolsó hatezer valahány forintos részletet tudják visszaküldeni, hogy miért azt nem tudom, de írjak faxot, hogy ezt nem kérem, csak a benyújtott viaszigénylésen szereplő teljes összeget.

Fax elment. Eredmény nulla. Már eltelt 25 nap.

Újabb telefon, hogy a másik osztály a könyvelés "hibernálta" a visszaigénylésemet, pedig nem kellett volna, hívjam fel XY kollegát, hogy fordítsa vissza és adjon utasítást a kifizetésre.

Hívom XY-t, aki hisztérikusan visítozva közli, hogy erkölcstelen eljárás, hogy a kollegája a másik osztályról kiadja az ő telefonszámát. Az üggyel magával nem foglalkozik, mondván, hogy július 25-én még nem volt a pénz a folyószámlámon, ezért nincs mit visszautalni, papírkosárba az ügyemmel. Ami ugye azért érdekes, mert a Végrehajtók már július 6-án látták a számlámon a pénzt.

Említettem nekik, hogy a történet az elektronikusan beadott kontrol adatszolgáltatásból is visszakövethető, ők azt válaszolták, hogy ezzel nem foglalkoznak!

Ezek szerint a kontroll nem azt jelenti, hogy valaminek az ellenőrzésére szolgál? Akkor mi a bánatnak kell nekünk ezeket kitölteni, aláíratni a szerencsétlen adózóval, lemezre menteni, elektronikusan beküldeni?

Tudják mit mondott erre a nagyon kedves negyedik kolléganő: hogy sajnos náluk sincs mindenki tisztában az elektronikus bevallások használatával!

Kíváncsi leszek, ha jövőre mindenkinek elektronikusan kell beadni mindent, mi vár majd ránk.


Ja és azt mondták, hogyha újból beadom a visszaigénylést, akkor 30 nap múlva majd utalják a pénzt!

Üdvözlettel:

Lesújtott

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6012179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ravaszka 2006.08.09. 23:08:06

Nekem csak annyi lenne a hozzaszolasom, ha lehet, hogy PANCSEREK!! Engem lesujt az az allapot ,ami Mo-n van. A profizmus legalso kovet sem uti meg sok ember szakmajukban, tajekozatlanok, ...hat sok szerencset a XXI-ik szazadi Magyarorszagnak!!.....

"Reszkessetek egerek!! "...(mondta Pandur KandUr)

a_x 2006.08.10. 00:14:24

Hát szerintem tényleg a susztercipő esete.
Alapvetés, hogy APEH által ismert bankszámlán csak annyi pénzt tartunk, amennyit számításaink alapján eleve az APEH-nek szánunk. Annyit nyugodtan levonhat, ha több kell neki, akkor megbeszéljük, és ha jogos, akkor kap pénzt.

Stv 2006.08.10. 09:58:46

Újabb alapvetés: Az Apehnél ha valaki hibázott akkor csak a személyes felelősségre vonás kilátásba helyezésével tudsz előre lépni.
Konkrétan először ki kell deríteni ki volt a béna, utánna nála személyesen érdeklődni kell, hogy ki ronthatta el mert te be szeretnéd panaszolni és azt sem bánod, ha konkrétan kirúgják, ha már tőled lenyúlt pár ezret neked megér egy kis média viszhanot meg még párezret hogy nem szivasson meg mást is.
óvodai módszer, de minden közhivatalban bejön, mert ugyan béna hülye banda, de ha az állásáról van szó akkor mind tud tüzet oltani.

v1949 2006.08.10. 10:38:55

igaz nem egy esetben velem is megtörtént 1/2 és mulva utalták át a tévesen levont összeget. De azt is ugy kaptam meg, hogy mondtam az ügyintézőnek nem tudom ki a hibás de az Apeh elnök kideriti majd.
Ezután a burkolt fenyegetés utan 2 nap mulva megkaptam a pénzt, de elmaradt egy utóvizsgálat.

erutt 2006.08.10. 10:48:49

Itt Hollandiában most egy másfél hónapja vezették be, hogy ha az Adóhivatal az adózó javára tévedett akkor nem kérheti vissza a már kifizetett pénzt... akármennyiről van is szó.

Ez nem kis dolog mert itt aztán van tévedés bőven, többinyire elfogadják amit bevallasz, kifizetik aztán egy év múlva kezdenek el számolni és ha tévedtél azonnal felszólítanak meg kamatokat számolnak.

Nekem az első bevallásom maga az adóhivatal számolta ki, és láss csodát ez volt eddig az egyetlen bevallás amit aztán korrigálniuk kellett, nekem meg vissza kellett fizetnem 280 eurot,nem volt kellemes.
Nem tudom otthon hogy van, de ha nem még vissza kell fizetni akkor ezt szerintem lehetne utánozni innen.
Nem az eü rendszert mert az trutyi úgy ahogy van.

tetova 2006.08.10. 12:50:02

Jaj, nekem is volt egy aranyos esetem tegnap. A beküldött negyedéves áfabevallásomat havinak regisztrálták az APEH-nél, és telefonon próbáltam egyeztetni az ügyintézővel. De ő csak azt hajtogatta, hogy az a bevallás havi, én meg mondtam, ilyen bevallást nem is küldtem be. Így az elektronikus bevallás időszakában mehetek be személyesen az ügyfélszolgálatra, ott sorbaállás, és egyeztetés után talán minden a helyére kerül.Szép.

Demim úr 2006.08.10. 13:02:37

azért ez az "APEH által ismert bankszámla" jópofa volt, kolléga: ugyanis az APEH mint cégnek minden számládat ismeri.

ha meg kiveszed a zsét, fizesd (majd) a házipénztár adót.

szólok, mielőtt szívnál... :-)

T9 2006.08.10. 13:16:00

Épp tegnap küldött szét a kedves APEH 5.000 téves hibaüzenetet a 0608-as bevallásokkal kapcsolatban.

No komment.

qqriq 2006.08.16. 04:32:00

Demim úr: azért ez a "hameg kiveszed a zsét, fizesd a házipénztár adó" dolog vicces, mert meglepő módon rögtön rendelek informatikai nagyellenőrzést a cégemben, pont a kívánt (m)értékben... tudod, számítógépet mindig kell karbantartani, soha se jó az a fránya windows....

Matko Destanov · http://opni.blog.hu/ 2006.08.16. 12:21:13

Ne aggódjatok, mióta az én cégem is elektronikusan vall, nem telik el úgy adóbevallási időszak, hogy valamiért ne levelznének velem... Legutóbb pl. az volt a bajuk, hogy kétszer ment be a bevallás amúgy kb. 10 másodperces időközzel és ráadásul ugyanaz, de ezt ők már nem nézték össze, hanem leveet írtak, hogy javítsuk a bevallást önrevízióval. Persze a könyvelő betelefonált aminek az eredménye az lett, hogy az egyiket figyelmen kívül hagyták, csak ugye maguktól nem jöttek rá, hogy ha mondjuk két egyforma bevallás megy be, az valami egyszerű hiba lehet és nem felülírás...

katt-katt-juzer 2006.09.12. 14:15:25

hali.)

Saját sztori az APEH adatbiztonságról: vállalkozoi igazolvány ellenőrzésére meginvitált a "nagytestvér". Furcsa volt, de az még furcsább hogy miért érdekli őket e témakörben az hogy milyen a könyvitelem (egyszeres, v kétszeres, meg nem tudom milyen van még), minden esetre készségesen elárultam. Jó kedvük volt, beszélgettünk, s lassan de biztosan kiderült hogy a számítógépes rendszerükből ez az adat "törlődött" nem csak nálam hanem még sokaknál, ezért kellet egy ilyen "fontos" ellenőrzés. Ez ha jól emléxem 2002-ben volt.
süti beállítások módosítása