Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Macskanyúzó alsószomszéd

2009. július 10. - zugügyvéd

A Zugügyvéd az alábbi üggyel elköszön egy hétre, szabadság miatt:

 

 

Kedves Zugüdvégy!

Szeretném kérni mihamarabb a segítségét. Az történt ugyanis, hogy a szomszédom megelégelte a kertjébe űrítő macskákat.
Végső elhatározásában úgy döntött, hogy patkánymérget tesz ki a kertjébe, hogy megölje a környék macskáit. Mit lehet ilyen esetben tenni? Még nem esett áldozatul egy cica sem, mert mai az eset. Mit lehet abban az esetben tenni, ha áldozatul esik egy macsek?

köszönöm válaszát: egy macska & állatbarát

405 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr451239011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidor 2009.07.11. 10:19:14

@de Sade Marquis: errefelé sok ilyen zajgenerátoros hobbista van, olyanokat csinálnak főleg, hogy brümm-brümm, oá-oá, tuc-tuc, és még egyik sem ajánlotta fel, hogy hangszigetel engem vagy magát, valahogy mégis mindenki kibírta méreg és légpuska nélkül.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2009.07.11. 10:24:03

@de Sade Marquis: azért fog még meglepetés érni ezen a bolygón - hiszen nem egyedül élsz rajta. Az a helyzet hogy szabad macskát tartani, és bár igazad van abban hogy menyire rossz hogy neked kell áldozatot hoznod, de a világ már csak ilyen - valaki utálja az autókat, mégis járnak előtt is az utcán.
Persze tény hogy igazából a kommunikáció segíthet - a párbeszéd a szomszéddal.

amerea 2009.07.11. 10:26:00

kulfoldon lehet kapni macskariaszto cuccokat. ajanlanam figyelmedbe a google-t.

egyszerű robot 2009.07.11. 10:27:40

@de Sade Marquis:
- nem az én zajgenerátorom volt
- az enyém nem is hangos
- hogyan lehet megtiltani egy zajgenerátornak...
- a zajgenerátor éltető eleme a zaj
- mit csináljak nem akarja abbahagyni
- az én generátorom olyat nem csinál
- ha nem tettszik űljél zajvédő fülesben a zajvédőfalad árnyékában
- holnap az első dolgom hogy beszélek vele
- beszéltem vele, azt mondta, ha a macskád többet nem hugyozza le, akkor ő sem zajong többet:)

Mizantrop 2009.07.11. 10:35:28

Három megjegyzés:

1. Popper Péternek volt egy érdekes írása a kutya-macska iránt érzett szeretetről 1-2 éve a Nők Lapjában, nagyon megfogott, bár most nem találom. A lényege talán az volt, hogy a macskát szeretni sokkal nehezebb, mert szuverén, szabad egyéniség, önmagáért kell szeretned. Azok a defektes emberek, akik gyűlölik a mcskákat, saját gyermeteg érzelmi életükről adnak számot, amely a szeretetet azonosítja a kutyák (egyébként valóban nagyon szép és tiszteletre méltó) ragaszkodó és feltétel nélküli gazdiszeretetével, hűségével. Ezeknek lehet, hogy a felnőttekkel való kapcsolataikban is komoly gondjaik vannak a mások feltétel nélküli elfogadásával.

2. A macska is csak egyszerűen - szép. Mint minden állat, minden lény ezen a földön. Gyönyörködj mozdulataiban, egyéniségében, abban, hogy nem parancsolhatsz neki. Ne akard szép szóval megmagyarázni neki, hogy mi a telekhatár, kerítés, nem fog menni. Ha szomszéd vagy, ha gazda, akkor sem. Hozzánk pl. minden macska bejárhat, szeretjük őket, mostanában esténként megjelenik egy fekete-fehér macsek, bejön a kertünkbe és feleségemmel és a fiammal adunk neki egy kis eledelt, megsimogatjuk, dorombol, majd elmegy. Nem piszkít a fűre, de ha tenné is, tegye, úgyis elássa (Ahogy a saját macskánk is kivétel nélkül mindig megtette). A kutyám is megteszi, felszedem utána, nem gond. És a kóbor kutya után is felszedtem, aki épp a kapunk elé csinált, mert tudom, hogy van ilyen, nem mérgezem le érte.

3. Akik itt a saját telkük szentségéről beszélnek, mindig és mindent, de mindent megtesznek-e azért, hogy a mi közös telkünket, a Földet ne piszkítsák össze? Nem mérgezik a vizeinket, nem használnak műanyag tárgyakat, nem fogyasztanak autójukkal benzint, áramot? Mert "az én unokáim Földjét" piszkítják össze. Ehhez pedig nekik nincs joguk.

Egyébként a vita teljesen meddő, abszolút nem a macskákról szól; világszemléletek összecsapásában nem lehet győztest hirdetni. És persze nekem sincs igazam.

de Sade Marquis 2009.07.11. 10:41:13

@Legelő Őse: igen csak az egyik hobbi és ha visszaolvasol egyéni károkat is okoz pl. autókban. ezen kívűl nem megyek át a kerítésen az autóval a telkedre, nem cserélek olajat, nem locsolom hozzád a fáradtolajat, nem fexem a dudán órákat, mert nekem tettszik a hangja, nem állok akertedben éjszaka a fényszoróval bevilágítva az ablakodon stb. sőt én egy csendes utcában lakom, soxor éjszaka jövök - megyek a kocsival és hogy a szomszédokat esetleg ne zavarjam, az ajtókat, csomagtértetőt nem csapom be, hanem benyomom (nem ,nem szólt még soha senki, de nem szeretnék mást zavarni)

de Sade Marquis 2009.07.11. 10:42:46

@Mizantrop: nem szeretem sem a kutyát, sem a macskát.

de Sade Marquis 2009.07.11. 10:51:19

@Mizantrop: igen van egy globális károkozás, amiben mindenki részt vesz nem egyforma mértékben, de részt vesz még a legnagyobb ződ is. itt most egyszerűen tulajdonról, állattartásról és ezzel összefüggő felelősségvállalásról van szó. nem olyan bonyolult ez.

Mizantrop 2009.07.11. 11:00:28

@de Sade Marquis: Kicsiben, kis tétre azt játsszuk, hogy "ne csináld, mert ez az enyém", nagyban meg, nagy tétre: "hát, gyerekek, persze, mindeki csinálja, én is, te is, de ez a mindenkié, miért ne"? Nagyon bonyolult ez, még annál is bonyolultabb, mint gondolod, kb. ez a szemlélet sodort minket ide, ahol tartunk, a betonbunkeres "magántulajdon-szentség és semmi egyéb nem érdekes" világszemlélete. Jó lenne lassan felnőni, és kigyógyulni ebből már mindenkinek, és megérteni, hogy ezen a földön semmi, de semmi nem a tiéd, még a kerted sem, ahol élsz és mosod a kocsidat.

de Sade Marquis 2009.07.11. 11:07:30

@Mizantrop:pedig nem bonyolult:) inkább itt az divat, h mindent túlbonyolítani, h az eredeti probléma elsikkadjon. pár fejlett országban akkor meglepődnél milyen komolyan veszik a magántulajdont, itt pont, hogy nem. sajnos:(

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2009.07.11. 11:12:32

Hát szép vita. Nekem is volt macskám és általában szeretem az állatokat, nem is bántanám őket soha.
De eszem ágában nem jutna úgy tartani őket, hogy az másokat is érintsem, mert ez itt a lényeg. Tök mindegy, miért nem akarja a szomszéd, hogy az én macskám az ő kertjében járkáljon (mert odaszarik, mert karmolászik vmit vagy csak mert nem szereti látni), még az sem érdekes, hogy ez a probléma valós-e vagy másképp is el lehetne hárítani, az az ő kertje, ez meg az enyém. Nekem jogom van tartani, neki meg joga van hozzá, hogy ne akarja a sajátjában látni. Ha drága a macskákat bent tartó kerítés, akkor másképpen kell megoldani, vagy igenis be kell ruházni annak, aki macskát akar tartani.
Nem is értem mit nem lehet a magántulajdonon érteni. Mindent megtehetsz a magadéban, amivel nem zavarsz másokat a sajátjukban.

Kontra: Kedves szabadlelkű macskákat tartók, ha én majd kigyót kívánok tartani a szomszédodban, mert nekem arra szottyan úri kedvem, de csak gyenge drótkerítést húzok hozzá, mert hát a kigyó is szabad lélek és átkúszik hozzád, ugye te is ilyen szépen fogod tűrni?
Egyébként is álszentség az állatok szabadságáról prédikálni miközben valaki a saját kedvteléséből tart maga mellett egy állatot.
És végezetül csak emlékeztetőül: Szeretem az állatokat, de ez nem erről szól.

Netuddki. 2009.07.11. 11:29:50

@Csanad: "én inkább csendben elhúztam abból az országból, ahol olyanok élnek, mint te."

Huh, most megkönnyebbültem. Egy hülyével kevesebb. :P

dr. HáziMacska 2009.07.11. 11:40:05

@Josephine B.: En igen. Szeretem a kigyokat is.

Mizantrop 2009.07.11. 11:58:06

@Josephine B.: Azt a két apró tényt azért ne hagyd figyelmen kívül, hogy a 1. kígyó vadállat, nem itt őshonos, hanem mondjuk Dél-Amerika dzsungeleiben, ellentétben a macskával, amely több ezer éve az ember háziasított állata (lásd még: környezetismeret, 2. osztály), 2. a kígyók bizonyos fajtáinak mérge alkalmas emberi élet kioltására, a macskák ilyen képességekkel nem rendelkeznek, ha mégis, szólj. Ilyeténképpen elvárható a kígyók tartására vonatkozó szigorúbb szabályozás.

Netuddki. 2009.07.11. 12:02:46

@Mizantrop: ""magántulajdon-szentség és semmi egyéb nem érdekes" világszemlélete."

Muhaha! Magyarországgal pont az a baj, hogy az emberek nagy része nagy ívben leszarja amikor a másik ember magántulajdonáról van szó. Legyen szó csendháborításról, állattartásról.
Törvényes keretek között pedig szinte semmit sem lehet tenni a "zavaró" szomszéd ellen.
Sajnos az is lehetséges, hogy bármely arra pszichikailag alkalmatlan személy tarthat állatot. Mint ahogy a hozzászólások is bizonyítják. Kultúráltabb országokban rövid időn belül a tökükre (vagy másra, ha nincs) lépnek az ilyeneknek akik nem tisztelik a másik tulajdonát.
Azért kíváncsi lennék, ha az ilyen más kertjébe piszkító macskákat elvinné a sintér hányan mennének kiváltani a "kedvencüket" és legközelebb mennyire vigyáznának rá. A kérdés csak költői volt.
Ha már a macskákról volt szó, szerintem sokan tudják a macskák számos betegséget terjesztenek. Olyant is ami pl. káros a születendő magzatra. Kíváncsi lennék az itt hozzászólók közül hányan oltatták be a kis kedvencüket ezek ellen a betegségek ellen? Ez is csak költői kérdés volt. :)

Mizantrop 2009.07.11. 12:28:08

@kovi1970: Az egész nyugati civilizáció az individualizmus gyönyöreiről szól, ha nem tűnt volna még fel. A magyar törvények is szigorúan védik a magántulajdont, akár szellemi, akár tárgyi értelemben. Sokszor agyatlanul. Magyarázd már el nekem, hogy mondjuk a szerzői jogról szóló agyament szabályozás mi, ha nem ez? Hogy nem hallgathatsz zenét a boltodban, mert nyilvános lejátszásnak minősül, és megsérted szerzője szellemi tulajdonát? Az, hogy a magyarok nagy része tojik a másik jogaira, az tételesen nem igaz. Kis részével van gond, jelentsd fel őt, menj bíróságra, megvan a jogi háttér. Pont az a baj, hogy az egyénkultusz miatt a közösség, mint olyan szakadt atomjaira, a család, a baráti körök, és mindenki tolja a másik képébe az elvárásait és az igényeit, csak betenni nem tesz a közösbe semmit. Évszázadokig körberöhögtek volna mindenkit ezzel a baromsággal, hogy a macska ne járkáljon ide meg oda. Fáradj el mondjuk az Őrségbe, nézd meg a szeres településeket, és döbbenj meg azon, hogy nincs kerítés a házak között, és képzeld: emberek százai éltek így állatostul békésen évszázadokon át egymás mellett. És ez nem egyedi példa az emberiség történetéből.
Mondok rosszabbat: nemhogy az állattartás, még a gyerekvállalás sincs kötve pszichológiai alkalmassághoz. De "kulturáltabb országokban" kötelező oktatáson kell résztvenniük a várandós anyáknak. Mert itthon az autóhoz kell jogsi, ehhez nem. Látszik is ezen az országon.
A felelős kutya- és macskatartók nagy része orvoshoz is hordja a kedvencét, és be is oltatja. És én nemhogy a sintértelepről, de az Északi-sarkról is visszahoznám a macskámat vagy a kutyámat, ha oda vetődne.

Mizantrop 2009.07.11. 12:30:50

Még egy kérdés: én, aki soha nem bántom a macskákat, és ott járkálnak, ahol akarnak, vajon miért nem találkoztam idegesítő macskapiszokkal még soha a kertemben? Úgy látszik, kímélnek. ;-)

egyszerű robot 2009.07.11. 14:10:52

@Mizantrop: Én motorral 149 km/h sebeséggel ütköztem egy kisteherautóval, jobb kisujjam tört el ezenkívül semmi bajom nem lett. Vajon miért nem ússza meg más is?

RemSajt 2009.07.11. 14:23:13

Pár napos történet: Bp. társasház (régi építésű), lépcsőház egy-két lakó tart macskát (sajnos nem tudom, kik), kóbor macska kizárt. Hétvégén távol voltam, arra érkeztem haza, hogy a fő lépcsőházban emeletenként volt egy-két csomag macskaszar. Másnap reggel még mindig. Másnap este még mindig. Mivel nem egész nap otthon vakargatom a hátsómat, addig a pontig reménykedtem, hogy a tulajban lesz annyi, hogy eltakarítja, de nem. (Aztán szóltam a közös képviselőnek és feltakaríttatták végül - a közös költségből fizetve.)

Szerintetek macskatartó részről ez kultúrmegoldás (azt nem hiszem el, hogy két napig nem mozdult ki és nem vette észre)? Most akkor legyek én kulturált, azaz járjam végig a házat, hogy vajon kié lehetett (senki sem fogja vállalni)?

A macskabarátok érvelése teljesen fals és elkenő. Ugyanis egyértelműen nem az állatkínzásról - azt már következményként vetették fel egyesek - van szó, hanem a magántulajdonról és annak tiszteletben tartásáról van szó. Ez a jogban le van írva, morálisan elvárhatónak gondolom, de ennek az érvényesíthetősége a nulla alatt van, ha a másik fél nem kooperál. És úgy gondolom, hogy a kooperáció alapja (nemcsak jogilag, morálisan is) az kellene, hogy legyen, hogy senki nem sz@rik a másik ajtaja elé. Talán Csanád említette egyedül, hogy hajlandó lenne kifizetni az okozott kárt / megvenni a macskariasztót, ha engem, mint szomszédot zavar a hobbija.

Ja, és szépnek tartom a macskákat (a kutyák többségét és a madarakat is). De ez még nem indok arra, hogy macskát tartsak.

sanyix 2009.07.11. 14:24:16

@Frank99: miért ne lehetne több joguk mint egy embernek? Előbb itt voltak mint az ember, és az ember foglalja el és szarja szét az állatok életterét... (meg a sajátját is)

Netuddki. 2009.07.11. 14:42:40

@RemSajt: Szerintem itt jópár macskatartó azt tanácsolná, ha zavar a lépcsőházban a macskapiszok takarítsd fel magad. Kicsit kisarkítva ez jött le nekem a hozzászólásokból.

RemSajt 2009.07.11. 14:51:19

@kovi1970: ezzel van a bajom nekem is..

Füstkarikagyáros 2009.07.11. 15:36:53

Úgy látom a jogi oldal itt háttérbe szorult, így én is ideírom a véleményem:

- olyan macskát még nem láttam, amelyik szívesebben szarna betonra, mint puha földre, ahol el tudja kaparni

- olyan kertes házat még nem láttam ahonnan ki lehetne szorítani az állatokat (macskák, rágcsálók, madarak, rovarok, békák, bármi), akár a gyerek, akár a magántulajdon védelmében

És csak sajnálni tudom azokat ,akiknek

- 3 házuk van, mégis azon idegesítik magukat, hogy odajár a szomszéd macskája

- olyan állásuk és fizetésük van, ahol elvárás a foltmentes, csillogó autó, mégis azon idegeskednek, hogy tenni kell ezért valamit (mosás, letakarás)

Mielőtt elkezdtek szapulni:

A lépcsőházi szarokat persze a tulajnak kellene feltakarítani. Nincs macskám, nem is kellene, de szép állatnak tartom. Van viszont autóm, amit összemászkálnak a macskák, leszarnak a madarak, összekaristolnak az emberek, de most tényleg ezen kellene kínlódnom? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.11. 16:08:30

@ezsoezso:
nem nehezebb hanem kemenyebb dio
nade a lenyeg
amit en mondani akartam
aki barmilyen allatot tart, gondoskodjon arrol hogy ne jojjon hozzam ha en nem akarom
lehet az tehen, diszno kuty vagy macska
ennyi
a termeszetben elo "vadallatokkal" majd foglalkozom en
annyira nincs madartollallergiam, hogy madaretetom van
ez az en dolgom hogy kiirtsam a csotanyt ha van, baratkozzak a sunokkel
de a szomszed macskaja nem az en dolgom

Közöd?? (törölt) 2009.07.11. 16:34:39

nyírd a macskát ne siránkozz

elfmage 2009.07.11. 18:42:17

Macska lélektanból lehet tudni hogy felosztják egymás között a területet (ugyanúgy mint az emberek), jelölgetik a határokat is, meg védik is a sajátot jó nagy bunyókkal ha kell.

Akárki telke mindig egy (vagy több) macska birtoka lesz. Az hogy ez most éppen a szomszéd házidögje, vagy egy kóbor, vagy egy többhelyen etetett odaszokós az tökmindegy.

Ha ez az állapot nem tetszik akkor tessék védekezni a telek/ház tulajdonosnak.
El lehet várni a szomszéd macskástól hogy vegyen neked macskariasztót, csak a fenti okfejtés miatt ez nem tőle elvárható. Mondhatnánk úgyis (hamár jogi blog) hogy jogalap nélkül gazdagodsz általa...

Van egyébként macska, eddig senki nem szólt hogy baja van. Igaz volt már kilőtt szemű is meg egy másiknak ferdén áll a füle (egy macskabunyó maradandó hatása).

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2009.07.11. 19:56:55

elfmage 2009.07.11. 18:42:17
"Mondhatnánk úgyis (hamár jogi blog) hogy jogalap nélkül gazdagodsz általa..."

:D

egyszerű robot 2009.07.11. 21:54:17

@Mizantrop: Az én tapasztalatom sok kutya, macska tartóval kapcsolatban, hogy pont ők akik kicsit furcsák, mintha az állatokal jobban kijönének mint embertársaikkal.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.07.12. 01:13:32

Bárki lehet macskaszőr allergiás.
Bármely kisgyerekre jelent egészségügyi kockázatot, ha ahol játszik ellenőrizetlenül lehet macskaürülék, stb.

Az embernek joga van arra, hogy a saját birtokán, ha akarja biztonságban lehessen ezektől, megvédhesse a birtokát a betolakodó macskáktól.

Hogy? Ez a macskának rossz, és fúj büntessük meg a felelőst? Kérem szépen. Büntessük meg. A felelős az, aki nem vigyáz a macskájára amiért ő felelős, akit nem érdekli, ha a macskája ilyen helyzetbe kerül.

Büntessük meg azért amit a macskának okoz, és azértis amit a másik embernek okoz. Utóbbi kapcsán fizessen kártérítést is.

A kóbor macskák, kutyák, és egyéb kóbor élőlények problémáját pedig lehetőség és szükség szerint kezelje az illetékes hatóság.

Macskabarátok persze 9nként befogadhatják a macskákat, maguk is kezelhetik a problémát.

A másik embert sem fogadjuk el, szeretjük automatikusan mindennel együtt. Pl. nem szeretjük a vonatdobálókat, grafikusokat, rablókat, gyilkosokat, pedofilokat, stb. egyikre sem mentség, hogy "jajj de aranyos egyéniség". Sőt, az idegesítő szomszédot sem ölelgetjük szeretetből, mert milyen jó, hogy van egy idegesítő bunkó szomszédunk.

A macskát sem kell mindenkinek elviselnie, főleg nem a saját kertjében, birtokán. A macskát sem kell mindenkinek szeretnie.

Nem patkányméreg kell nekik, a gazdájukon kell behajtani az okozott kárt, a kóborok pedig kerüljenek megfelelő telepre...

Sics68 2009.07.12. 06:38:55

Üdv!

TheElf: településeken szokott lenni valami helyi rendelet ami az állattartás mikéntjét szabályozza. Lakótelepi lakás erkélyén tojást tojó tyúkok tartása pld. nyilván nem nyerő ötlet ... de azt is szabályozni szokták önkormányzati szinten hogy adott környéken hány darab és milyen kutya tartható ... Pld. faluhelyen, kertes házas + nagyobbacska kertes környéken macskát szinte muszáj tartani, a kisebb kártevők távoltartása/irtása végett.

Én se szóltam, amikor a harmadik szomszéd sárga kandúrja rendezett területi és prioritási vitát az én fekete-fehér foltos kandúrommal... szomszéd se panaszkodott, hogy a macskám hozzá is átjár egerészni ... ez valahogy ép ésszel nézve "benne van a pakliban".

***

Jut eszembe: ilyen helyeken kutyát is célszerű tartani, a nagyobb kártevők távol tartása stb. okán.

Van egy ismerősöm, aki úgy úgy tizenöt-húsz darab változatos fajtájú (puli, vizsla, német juhász, kuvasz, komondor... ) félvad kutyust tart az ex-TSZ telepén ... és még ugyanennyit a zárt almáskertjében. Rendesen eteti őket télen-nyáron, állatorvossal is beoltatja (mindet, pedig az nem két forint) ... a kerítésen/kapun pedig kint van jól olvasható "a kutya harap" tábla.

Na de képzeld el azt a jelenetet, amikor megérkezik a nem kívánatos látogató a kerítésen keresztül - és azon veszi észre magát, hogy a kutya tényleg harap - egyszerre mind a harminc. Felemelő pillanat :-)

bye
Sics

RemSajt 2009.07.12. 13:01:46

@Josephine B.: Nem világos, miért gazdagodnék jogalap nélkül, mikor a célja a szomszéd által (az ő macskahobbyja miatt) okozott _kár_ megelőzése. Ez a kár származhat a jelenlétből is, ha valaki allergiás, de engem speciel és konkrétan az odasz@rás-odahugyozás zavar. Nagyon. (Egyébként elméletileg: ha jól gondolom, még a látványt sem lennék _köteles_ tűrni a saját kertemben, más kérdés, hogy épeszű ember ebből nem csinál problémát.) A baj az, hogy az ilyen jellegű károk megtérítését a mai magyar jogrendszerben lehetetlen érvényesíteni (épeszű ember nem fog évekig bíróságon ökörködni, meg egy rakás pénzt ügyvédre költeni, inkább vesz egy légpuskát). Mielőtt valaki nekiáll megint lelketlen gyilkosozni: ez az a szint, amikor a kedves macskatulajdonos (vagy befogadó, az én szempontomból ez édesmindegy) b@szik a problémámra, és elvárja hogy tűrjem az ő hobbijából eredő károkat.

elfmage 2009.07.12. 15:49:56

@RemSajt:

Leírtam kicsit feljebb, de neked külön elismétlem:

A macskák teritóriuma ki van osztva egymás között. Azaz ha nem a szomszéd (esetleg beoltott, gondozott) macskája jár hozzád, akkor egy másik fog (másik szomszéd, kóbor, vagy odaszokós valahova ahonnan másik macska elzavarja és csak enni jár oda azt is laposkúszásban).

Konkrét példa hogy kertes társasházban a rendszeres macska almokat megunva kimiskároltatta a ház az összeset (kóbor, odaszokós macskák), és most félve vigyázzák őket mert ha megdeglenek akkor jönnek a nem ivartalanítottak... :D

@Theelf:
Képzeld én allergiás vagyok minden gyomra és fára. Megtilthatom neked hogy a nyír és nyárfád ne szórja a pollenjét a telkemre?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.12. 20:34:14

@elfmage:
bazmeg a nyarfa nem jon az udvaromba

elfmage 2009.07.12. 20:55:00

@hagyma:

Akkor ha a macskaszart csak átdobom a kerítésen az rendben van? Vazze! :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.12. 21:33:16

@elfmage:
nincs rendbe
ne keverjetek
a parlagfu vagy a nyarfa ott van az altalaban senkie
ott van es mittudomen a Farkashazy szopik tole mert allergias
a macska valakie
tartsa a hazaban
ha akarja
amugy addobhatod macskaszarra nem vagyok allergias csak macskaszorre

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.12. 21:37:33

ja es persze utan a lovaimat birkaimat teheneket az udvarodban legeltetem mert szebb a fu
a gyep
az a szep zold gyep
es ne nekem magyarazd el hogy ez a te fuved hanem a birkamnak
O honnan a faszbol tudna hogy nem az ove
szerintem meg a birka egyen es szarjon ott ahol akar

elfmage 2009.07.12. 22:14:48

@hagyma:

Kicsit kevered a szezont a fazonnal :)
Nincs értelme folytatnom veled.

fa -> pollen
macska -> macskaszar

fa is és a macska is lehet valakié, meg lehet gazdátlan is.

Ha a macskaszar miatt lehet lépéseket tenni akkor a pollen miatt is lehet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.12. 22:28:29

biztos igy van
de a macskad ne jojjon at hozzam
ennyi a keresem
gazdatlan macska mas kerdes
itt a szomszed macskaja jar at
es ezt a szomszed unja amit megertek

elfmage 2009.07.13. 00:01:24

@hagyma:

Mégegyszer elmondom mert látom 1bites vagy:

Szomszéd szót fogad neked, és bezárja a macskáját.

Mi fog akkor történni? Na?

Megürül egy teritórium (majdnem olyan mint ha megdeglett volna egy macsek), macsekok felosztják a területet és megy oda egy másik (mondjuk egy kóbor, vagy akármilyen).

Jobb lett neked?
Tudom, de a szomszéd macskája degeljen meg (ha már tehene nincs a szemétnek)...

Jóéjszakát :)

guy 2009.07.13. 00:12:02

Nem lehet semmit tenni, mert mindenkinek joga van a saját kertjébe patkánymérget rakni. Azzal lehet próbálkozni, hogy két tanúval meginterjúvolni az illetőt, és ha azt mondja, hogy azért rakta ki a cuccot, hogy megdögöljenek a macsekok, és meg is döglik egy, akkor feljelenteni a btk.-ban szereplő állatkínzásos tényállásért, aminek most nem jut eszembe pontosan a neve lehet, hogy álltakínzás, ahhoz meg lusta vagyok, hogy utánanézzek. De akkor is pénzbüntit fog kapni, nem is sokat, sőt, inkább fel fogják menteni, mert persze azzal fog védekezni, hogy ő a patkányok ellen védekezett főleg...
Egyébként szerintem elég kevés macska olyan hülye, hogy megegye a patkánymérget, így az ember nem oldotta meg a problémát, csak a saját egészségét veszélyezteti, sőt, ha jól gondolom a szomszédokét is, mert akármennyi patkánymérget azért nem lehet kirakni. És itt megint jöhet a feljelentés, amit embernél már komolyabban szankcionál a törvény.
Egyébként meg nem szabadna olyan mértékben kötődni az állatokhoz, mint ahogy azt egyesek teszik, de ez már messzire vinne, hagyjuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.13. 02:44:16

@elfmage:
kikerem magamnak en fel bites vagyok!!!!!!
ez fontosh
a szomszed mcskajanak aszokasaira meg szarok
a territoriumara is
hoaam ne jojjon
bar ha szeretem johet
de ez az en dontesem
/ps. nem vagyok hulye, tudom a macskak maszkalnak, mindenfele, leloni se akarom, de az elvem az hozzam ne szarjon, nem fogom leloni a szomszeddal nem fogok osszeveszni, de ide akkor se szarjon
lecet/
es az allergia egy betegseg , nem kell vele viccelodni. mert az
en se viccelodok egy vegbelrakossal

ZzZZzZ 2009.07.13. 08:03:49

Hihetetlen, hogy mennyi primitív ember levelezik itt, sokszor messze eltérve az alap problémától. Nem tudom mit nem lehet azon megérteni, hogy egy szerencsétlen macsek nem látja hol vannak az emberek által meghúzott tulajdonviszonyok. Nem lehet egy macskának megparancsolni, hogy ne menjen át egy kerten, mint ahogy egy madárnak sem, hogy ne repüljön át a teraszom felett... Ha mindent és mindenkit kinyírnánk, aki zavarja a köreinket, elég gyorsan kipusztulna nemcsak az emberiség, hanem az egész Föld is. Állítólag azért vagyunk magasabb rendű lények, mert gondolkodunk,nem ösztönből élünk. Ezért nem irtani kell a környezetünkben élő -lehet, hogy máshoz tartozó, de lehet, hogy kóbor- macskát, hanem védekezzünk a saját igényünk szerint ellene, ha féltjük a kocsit, akkor takarjuk le, vagy béreljünk garázst a környéken, ha a gyereknek homokozója van, nagyon egyszerű: csak le kell takarni valamivel (ma már fedeles kishomokozókat lehet kapni), ez sok egyéb ellen is véd (bogarak, madárürülék, stb...), tegyünk fel erősebb kerítést vagy macskariasztót! Rengeteg lehetőség van, amivel megvédjük a saját területünket, úgy, hogy ezzel másnak nem okozunk kárt. De ez csak intelligencia kérdése, amiből sajnos nálunk kevés van... A blog írótól kérdezném (ha olvassa), hogy mi történt az ügyben? Kíváncsi lennék a fejleményekre... Ha kitette a mérget, én biztos feljelenteném (első körben), utána jönne a nem hivatalos verzió...

DaM 2009.07.13. 11:23:06

1. A levélírónak javaslom gyors és átmeneti megoldásnak, hogy este szedje össze a mérget.

2. Sok olyan kandúrt ismerek, ahol a miskárolás nem vezetett célra: továbbra is járja a környéket. Ugyanis párzás miatt valóban nem járja a környéket, de vadászállat lévén helyigényes. Régebben volt is a neten olyan video, amit egy geek készített a macskájára felszerelt kamerával és meglepődött, hol járt napközben a nyervák.

3. A mi szobamacskánt tojik akkorát, mint egy tacskó vagy közepes méretű kutya. Nem büszkeségből mondom, csak úgy. Amúgy igaz, hogy a kutyaszarnál "bordázottabb" rudikat tol, hozzá képest egy normális kutya f0sik. :)

4. Bors tuti jó kutya és macska ellen egyaránt! Szerintem az ultrahangosok is jók kéne, hogy legyenek, max nem valami kínai utánzatot kell kipróbálni. Fizikailag ugyanis hatásosnak kéne lennie. Nekem volt frankón működő szúnyogriasztóm PC-re. Azóta mondjuk átálltunk a fáklányra, mert trendibb, meg fengsunyi.

5. Anyamacskára vidéken kb. 8e Ft-ot kell áldozni, hogy elkössék a petevezetékét. Nem konkrétan a szomszéd problémájára való, de általánosságban tényleg ez lenne a megoldás. Méreg sem olcsó, főleg, ha feljelentenek.

etruszk 2009.07.13. 15:48:02

@ZzZZzZ: Jelentsd fel nyugodtan.
Csak az a kérdés, hogy honnan tudod, hogy mérget tett a kertjébe? Bemásztál? Mintát vettél, elemeztetted?

Megint az ócska duma, hogy a macskának megmondani nem lehet...
Amelyiknek van gazdája, azért a gazdája felel. Ha valaki megetet egy kóbor macskát, akkor állattartóvá válik és onnantól ő felel érte, így már az sem kóbor macska többé.

A kóbor macskákat pedig szedje össze a gyepmester.

Nem vagyok köteles tűrni a károkat.

elfmage 2009.07.13. 23:13:39

@etruszk:

Birtokháborítás mint fogalomban meghatároztatott valami olyasmi, hogy nem csak fizikai belépéssel és ténykedéssel lehet azt elkövetni.

Lehet birtokháborítás az is ha:
1., a szomszédban hangosan hallgatod a zenét, zajongasz, stb.
2., a szomszédban kellemetlen gázokat gőzöket eregetsz a levegőbe ami a átmegy a szomszéd telkére
3., a macska átmászása és aknatelepítése is
4., a szomszéd fáinak virágzásakor levegőbe kerülő pollen is amennyiben az zavaró valaki számára
5., és igen ha sűrűn és büdöset fingasz az is lehet problematika jogi oldalról megfogva :D

Egy próbapert még meg is érne hogy birtokháborítás miatt jegyzőnél majd a bíróságon eljárást kezdeményezni mondjuk egy nyárfa miatt :D

Macskás eset is ugyanez, csak ugye a bizonyítás kissé nehézkesebb, mert ugye az adott akna elhelyezését nem tudod rábizonyítani a szomszédra illetve a macskájára.

Neked is ismétlem, szomszéd macskáját bezárja és utána egy kóbor fog jönni.
Gyepmestert megdolgoztatod, és utána jön egy másik kóbor.
Én már csak azért maradnék a szomszédénál, mert hátha az be van oltva pár dolog ellen.
Veszettség elleni szérumot kapni sem neked sem a családnak nem lesz kellemes...

ZzZZzZ 2009.07.14. 08:09:18

@etruszk: ennyi erővel én sem vagyok köteles tűrni a károkat amit a kutyák okoznak. Miért mindig a macskán csattan az ostor? Én nagy macskarajongó vagyok, ebben az országban pedig kutyakultusz van. Egész Bp tele van kutyaürülékkel, nem lehet a járdákon járni. A te elméleted szerint akkor én sem vagyok köteles tűrni a károkat, az összes kutyát le kellene lőnöm vagy meg kellene mérgeznem, amelyik a járdára piszkít, igaz? A parkokról ne is beszéljek, nem lehet egy füves területen úgy átmenni, hogy aknára ne lépjek. A macska legalább van annyira intelligens, hogy elkaparja.

Kahuna13 2009.07.14. 10:55:00

Conradban kapható ultrahangos riasztó elvileg működik (bizonyos) macsekok ellen.
Én még nem próbáltam, ismerősömnek bevált.

etruszk 2009.07.14. 16:00:51

@elfmage: Milyen jó, hogy tudod, hogy mindig jön egy újabb macska....
Ha a gyepmester mindig összeszedi a kóbor macskákat, a tulajok pedig nem engedig ki őket, akkor hidd el, hogy egy bizonyos idő múlva ritka esemény lesz, hogy a szomszédba sz@rnak.
És olyankor is lehet majd tudni, hogy kinek a kertjébe kell a csomagot visszadobni.

etruszk 2009.07.14. 16:07:22

@ZzZZzZ: Mellébeszélsz.
Nem érdekelnek olyan kutyák, amik nem másznak a kertembe Wc-zni.
Márpedig kutyák - még a kóbor kutyák sem - másznak be csak úgy.

Az én elméletem szerint, ha egy kutya fellök a folyosón és beront a lakásodba, vagy beoson éjszaka álkulccsal, vagy berepül az ablakon és a nappalid közepére tojik, na azt lődd agyon.

A járda és az utca közterület. Azonban kertEM, az ajtóM, a díszkő burkolatOM, a kerti bútorOM és minden ami a kerítésen belül van, az az ÉNYÉM, és csak az enyém. És nem akarom hogy más macskája, vagy egy ún. "mindenki macskája" összesz@rja. Mit nem lehet ezen érteni?

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2009.07.14. 21:30:47

@RemSajt: 2009.07.12. 13:01:46
Irónia volt, nyilván nem lehet jogalap nélküli gazdagodás az, amit a szomszéd a saját állata által okozott kár megtérítéseként ad.
Az idézett rész utáni smile arra vonatkozott, hogy egy jogi blogon valaki ilyen hülyeséget írjon.

elfmage 2009.07.14. 23:45:38

@Josephine B.:

Értelmezés kérdése, ugyan kifacsartnak gondolható, de asszem alátámasztottam miért gondoltam "jogalap nélkülinek".

Persze tisztában vagyok vele ha bizonyítja valaki hogy az én macskám sz@rt oda, akkor nem érdekli egy bíróságot sem az hogy akár másik is sz@rhatott volna ha nem az enyém van ott.

elfmage 2009.07.14. 23:47:12

@etruszk:

Elhiszem neked, de az nem magyarországon lesz a közeljövőben :)

ZzZZzZ 2009.07.15. 08:20:55

@etruszk: Hihetetlen ez a felfogás...Akkor te mindent kinyírsz ami a kerteden átmegy, lelövöd az összes madarat, aki odasz..ik, mert a TE KERTED? A bogarak, gyíkok minden dögöljön meg, mert a TE KERTEDen át közlekedik? Ritka kellemetlen egy ember lehetsz...

ZzZZzZ 2009.07.15. 08:24:17

@etruszk: tudok példát arra, hogy kóbor és nem kóbor kutyák a kerítést átugorva más kertjébe bemennek... ők nagyobb kárt okoznak mint az a szerencsétlen macska, aki átgyalogol egy kerten, bocsánat a TE KERTEDEN!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.07.16. 21:40:15

Az se látott még macskát, aki szerint az mindig elássa a szarát.

Amúgy a megoldás: nem kell szólni a szomszédnak, hanem csendben agyonbaszni az összes dögöt, ami bejön a kertbe.

Nekem működött, csak előtte be kellett nádazni a kerítést, hogyne lássa, hogy mi van nálam.

A macskát óvatosan kell megdögleszteni, mert hajlamos visítani, arra meg jön a szomszéd.
Az autentikus módszer, hogy be egy zsákba, a zsákot meg vízbe.
Abban nem kiabál.

Aztán a macskát el lehet ásni szarostul, szőröstül a bolháival együtt...

A macska elfogása pedig úgy megy egyszerűen, hogy deszkából kell készíteni egy csapóajtós csövet, amibe be tud menni, de ki már nem.
Kaját kell a csőbe tenni.
A csőben a macska nem nyávog.

silwerflower 2009.07.17. 17:32:07

Bármely probléma megoldhatatlanná fokozható, ha eleget töprengünk rajta...
még egy kis sz@ros macska is :)
Ez akkor gond lenne??? A természet rendjével nem tudsz azonosulni, akkor te nem illesz a képbe, nem a macska.

dshk 2009.07.17. 19:03:56

@silwerflower: nincs nekem macskákkal gondom, de az igazság az hogy városba nem való se macska, se kutya. Ahogy tehén és birka se. Ezt persze a tulajdonosaik nem fogják belátni sose.

nudlee 2009.07.18. 22:23:17

Az állatkínzást bünteti a törvény is és én is. Ha valakit meglátok ilyet csinálni, nagyon csúnyán fogom bántani, ezt mindenki veheti ígéretnek.

nudlee 2009.07.18. 22:27:26

Kolbászoszsömle nem járnál jól, ha összefutnánk akármikor. Utána szerintem sehogyan sem járnál egy ideig.

ZzZZzZ 2009.07.18. 22:32:17

@kolbászoszsömle: csatlakozom nudlee-hoz! Drukkolj, hogy ne találjunk meg!

nudlee 2009.07.18. 23:14:35

@etruszk: öccsém.

Mekkora gondjaid vannak. Nem irigyellek.
szaros a kertem meg fajanszom meg gipszangyalkáim. Remélem ezen fogod magad rágni egész életedben bmeg.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.07.19. 09:08:15

@nudlee: "Az állatkínzást bünteti a törvény is és én is. Ha valakit meglátok ilyet csinálni, nagyon csúnyán fogom bántani, ezt mindenki veheti ígéretnek."

Mondom, be kell nádazni a kerítést, mert akkor nem látod, a csapdában sem nyávog, és zsákban a víz alatt sem kiabál, így azt sem látod.
Nem történik semmi figyelemreméltó dolog.
A macskák időnként elcsavarognak.
Szomorú dolog, de, ha ezt nem akarod, tartsd bezárva őket, de legalábbis beszéld rá a bolhás dögöket, hogy a te kertedbe szarjanak, és csak olyan kaját egyenek meg, amit te adsz nekik.

nudlee 2009.07.19. 16:39:55

@kolbászoszsömle:

Az enyém nem megy ki a lakásból sem fiam, de nádazd be a kerítésedet, ha jól esik. Az jól ég legalább. Hasonló módszerrel embereket is szoktál eltenni láb alól?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.07.19. 17:17:21

@nudlee:

"Hasonló módszerrel embereket is szoktál eltenni láb alól? "

Nem tudom, észrevetted-e, de nem én akarom rádgyújtani a kerítést, és nem én akarom eltörni a Te kezed-lábad.

nudlee 2009.07.19. 18:59:13

@kolbászoszsömle:

Nem tudom észrevetted-e, de ha bárki szemtől szembe elnyomja nekem ezt a szöveget szó nélkül lenyomok neki minimum kettőt.
Engem nem érdekel a higgadt stílusod és magasról szarok rád is, hogy valójában mit csinálsz meg ki vagy te, de ilyet ép ember nem ír le. És eltöröm a kezét vagy a lábát, ha olyan kedvem van mindkettőt, aki ilyet csinál.

Monthy 2009.07.19. 20:25:09

A macskabarát és az állatbarát két külön dolog.
A macska az egyik legkártékonyabb állatfajta háziasítva, mivel kap a gazdájától kaját, majd elmegy hobbiból vadászni. Így nem hat rá természetes szelekció, de mivel ügyes, jól likvidálja a környék madár és kisemlős állományát.
És nem ássa el mindig a szart, legalábbis a mi kertünkbe nem.
EGy egy macska még csak csak elmegy, de tömegesenmár valóban nagyon bosszantóak.
EGy ember társát megmérgezni persze ettől még nem túl pozitív. A Margit körúton is tart sok néni macskát, mégis meg tudják oldani hogy ne engedjék ki a lakásból, így nem lehetetlen küldetés.
Amúgy ha annyira fontos a posztolónak hogy a macskája sétálgasson északa, miért nem kér egy kulcsot a szondszádtól a krthez, kel fel hajnalban és takarítja fel a szart??

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.07.19. 22:27:11

@nudlee: Ok, akkor kérlek mesélj arról, hogy szerinted hogyan kell megoldani azt a problémát, hogy a macska odaszarik a kertbe, a szomszéd nem foglalkozik vele/kifejti, hogy az olyan öntörvényű jószág, és nincs se kedved, se időd belemenni egy olyan háborúságba, amit a teljesen felesleges feljelentgetés jelent.

Szerinted hogyan lehet kiutálni egy kertből a macskát?

nudlee 2009.07.19. 22:50:08

@kolbászoszsömle:

Én szoktam a szomszéddal beszélni amúgy. Akár kellemetlen dolgokról is.Egyből nem úgy indulok neki, hogy seggfej és nem érti meg.
Ha mégsem, akkor megmagyaráznám neki, ha akkor sem értené akkor kitalálnék valamit.

Nem arról van szó, hogy átjön a macskája szarni, mert velem akar kib....ni, hanem erre jár és szarik egyet, tök egyszerű.
Ha ezen túráznék már rég idegroncs lennék.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.07.19. 23:03:06

@nudlee: A kérdés... És a kérdésre a válasz...

Szerinted, hogyan lehet kiutálni egy kertből egy macskát?

Egy macskatartó általában nem érti, hogy miért probléma az, ha a macskája bejár a kertembe, odaszarik a gyepre, és lehugyozza a paradicsomjaimat.

Te sem érted.
Azt mondod, arra jár, és szarik, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.
Hát, szerintem meg ne járjon arra, vagy, ha igen, semmiképpen ne szarjon/hugyozzon.
Ezt hogyan lehet elérni?

elfmage 2009.07.20. 00:33:32

@kolbászoszsömle:

Vannak macska távol tartásra jó kis eszközök amiket kapni is lehet.

Ha nem akarsz venni ilyet akkor jó lehet a bors is.

Ezeket mind írták is már ide korábban.

Amit még nem az pl a citrusfélék szaga amit nem szeret a macska pl.: narancshéj, citromhéj, mandarinhéj vagy csak kinyomkodod a héj levét az is jó és oda pricckolod ahova nem akarod hogy menjen.

Ha az automata locsoló leöntözi azt sem fogja hosszútávon díjazni (ha van ilyened). Ha slaggal "kilövöd" és ez rendszeresen megtörténik azt is meg fogja jegyezni.

Több ötletem nincs most :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.07.20. 09:28:29

@elfmage: Az én kertemről, és valaki más macskájáról beszélünk.
A macska gazdája nem én vagyok.
Valaki más állatáról beszélünk.

A kertem kicsit nagyobb, mint a citromhéj levét kinyomkodom, és nem megy oda.

És nem biztos, hogy nekem kellene vennem az ezer négyzetméterre való borsot.
Naponta locsolok, így meglehetős gyakorisággal kellene borsozni, a locsolásnem aggasztja a macskát, mivel nem akkor szarik, amikor a víz folyik.

Bamba Barack 2009.07.20. 17:50:38

Hozzánk is átjár a szomszéd macskája üríteni,de megsem fordul a fejemben ,hogy eltegyem láb alól....Elvetemült rohadék aki ilyesmire képes.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.07.20. 22:03:03

@Bamba Barack: Ha Te szereted szaglászni a macskaszart, engem nem zavar...
A Te kertedhez semmi közöm.
Az enyémben meg a kisfiam játszik.

Boromir_ 2009.07.21. 20:54:04

Helo en kikoltoztem a nagyfalubol es az automat egy macsesz folyamatosan karmolassza ez engem bossant DE

1.eszembe se jut macseszt megolni egy elet kiolasa szamomra megbocsathatatlan bun kiveve elelemszerzes miatt macseszt pedig nem eszek.

2.szomszednak nem szolok mert tudom macseszt nem fogja beidomitani elzarni ez doreseg+nemtudom bizonyitani ki tette kart. macska alapbol szabad alat aki videken not fel az tudja aki meg kikoltozot tanulja meg.

3. FONTOS ki a szabadba termeszetbe EN koltoztem nem az allatok igy egyut kell ELJEK veluk meg ha bosszant is par dolog inkab par karc az automon mint hogy halgassam ahogy a panelszomszedaim elnek. Valamit valamiert, ez legyen a legnagyob baj. Ha lessz sajat telkem/hazam lessz fedet garazs es kesz problema megodva.

4. Ha zavar hogy allatok vesznek korul koltozz be a varosba panelbe/uvegbura ala annak is megvan az elonye hatranya.

5.Attol hogy a macska hazi allat meg nem emlitendo 1 lapon se kutyaval se merges kigyoval ezt feletti kommentekben kifejtettek.

6. Ha van keritesed tarts kutyat vidd el mindenap futni az erdobe retre. garantaltan nem lessz se kutya se macska urulek a keritesen belul ha a bloki eber.
Ha nincs annyi idodod hogy egy kutyaval folglalkozz azaz nem vagy otthon meg 45 percre se(amig megsetaltatod) csak aludni jarsz haza akor felesleges a csaladihaz/kert combo lasd 4. pont

Boromir_ 2009.07.21. 20:58:25

@kolbászoszsömle: Szia mit szolnal ha a kisfiad veletlenul atmaszik a szomszedba egy labda utan s megsezi a szomszed patkanymerget mert ot meg az zavarta hogy valaki/valami bemaszik a kertjebe...
Szerintem egy bloki a megoldas egy jo kis kutyus foxi-t vagy barmilyen kistestu kutyus aki majd jol elzavarja a macseszokat. Lehet a kisfiad is orulne egy kutyanak. A szomszedom kisfia allandoan a kutyaval jatszik nincs is macska gondolom naluk pedig van homokozo.

dshk 2009.07.21. 22:43:05

@Boromir_: szóval akkor tartson kutyát, így jó nagy melóval eléri, hogy nem a privát kertje lesz macskaszaros, hanem a közösen használt rét kutyaszaros. Ügyes.

j311 2009.07.21. 22:48:46

Szerintem a patkányok ellen rakta ki a mérget. A macskák csak véletlen eszik meg, de ez nem gond.
Kutyám van, utálom a macskákat.

ZzZZzZ 2009.07.22. 08:01:35

@j311: Szerintem meg a kutyád is egyen a patkányméregből. Ez sem gond. Nekem macskám van, nem utálom a kutyákat, de utálom az ilyen primkó kutyatulajokat.

kicsitomi 2009.07.22. 15:22:40

Jihááááá!
Kolbászoszsömle: műxik a csapda! Megfogtam a szomszéd (ugyanmárezsohakinemjönazudvarranemhogymagához,szomszéd!" állítólag kvadrága macskáját (az a hosszúszőrű, lapospofájú verzió, az értők biztos tudják, miről van szó). De hogy a lelketekbe se gázoljak bele, nem bántottam, csak hónom alá csaptam csövestül, és elvittem a tulajnak. Azt mondta, nem is az övé, de amikor mondtam, h bocsi, akkor nem baj, ha agyoncsapom, mindjárt ráismert. Na szóval megbeszéltük, hogy ha még egyszer elkapom (csapda kikészítve), az összes macskaszart lenyomom a dög torkán egy partvisnyéllel. Nem tiltakozott... :-)

j311 2009.07.22. 17:11:57

@ZzZZzZ: A kutyám van olyan értelmes, hogy:
- nem eszik patkánymérget,
- nem szarik a szomszédba,
- elkapja a macskákat, hogy ne kelljen méreggel bajlódni.
Nagyon ügyes, idén már hármat fogott. Mindig megdicsérem érte.

ZzZZzZ 2009.07.24. 09:04:43

@j311: Te köcsög, remélem a kutyádat egy nagyobb kutya vagy egy úthenger fogja elkapni. Én majd megdicsérem érte. Neked meg csak annyit kívánok, hogy érezd azt,amit az elkapott macskák éreztek a kutyád szájában. Semmivel sem többet...

ZzZZzZ 2009.07.24. 09:06:14

@kicsitomi: Neked is hasonló jókat kívánok mint j311-nek!

kicsitomi 2009.07.24. 14:10:46

@ZzZZzZ:
De hát nekem nincs is kutyám...
:-)
Amúgy kvára nem értem, mi bajod van. A macskának semmi baja.

Trollteso 2009.07.24. 14:40:21

@kicsitomi: Kérlek a gazdit bántsd ne a macskát. elméletileg a gazdinak vana több esze. amugy is jobb vagy ennél. És a gazdi torkán told le a macskaszart. Hidd el ha nálam lenne ilyen elnézést kérnék és feltakaritanám. és megkérném hog ysegitsen valami megoldát találni. végülis közel élünk egymáshoz nem ?

Amugymeg boromir ott a 10 pont.

ZzZZzZ 2009.07.27. 07:51:03

@kicsitomi: O.K., neked nem szántam ilyen durvát, de a partvisnyelet nem kellett volna. Olvasd el Trollteso írását, egyetértek!

btanarur 2009.07.27. 19:16:41

Nem volt egyszerű végigolvasni az összes hozzászólást. Mégsem láttam egyetlen olyan megoldást sem, ami mindenki részére elfogadható lett volna. Személyes érintettségem van, nálam is rendszeresen vendégeskedik egy (néha több) macs.
Mi a véleménytek arról, hogy veszek egy csapdát (amely természetesen nem öli meg!), belecsalogatom a kis drágát és után elviszem a világ végére. Hamár egyszer ragadozó, akkor boldoguljon a városon kívül.
+1x Természetesen kóbor cicáról van szó. Nyár van, nem fagy meg. Nincs gazdája, tehát senkinek nem fáj érte a szíve.
Amennyiben köztetek van olyan, aki hajlandó magához fogadni, szívesen elviszem neki Bp. belteren belül. Arról szó sem lehet, hogy menhelyre vigyem.

ZzZZzZ 2009.07.28. 13:48:35

@btanarur: én nem tartom jó ötletnek... Ha elviszed egy idegen helyre, ami nem az ő megszokott élettere, vagy pánikszerűen menekülni fog, amiből baleset lesz valószínűleg, vagy bemegy egy olyan ember kertjébe mint "kolbászoszsömle", aki szemét módon kinyírja, vagy egy kutya kapja el. Egyszerűen nem értem az embereket. Kultúrált helyeken (szerencsére már néhány kórház területén is működik a dolog) befogják, ivartalanítják, beoltják, stb..., utána visszahelyezik az eredeti helyére, így ott fog élni, nem szaporodik tovább, megfogja az egereket, stb... és elkergeti a többi kóbor macskát. Ezzel szemben mit csinál a hülye ember? Mérget rak ki (ami több pénzébe van mint egy műtét), de ezzel a barom semmit nem old meg, mert jön a következő macska, azután az újabb macska, közben 5x szül is, a macskakérdést nem oldja meg, mert mindig lesz másik, csak egy csomó ártatlan állatot megöl (talán néhány gazdásat is) és mindez egy csomó pénzébe is kerül, ahelyett, hogy intelligensen megoldaná a kérdést úgy,hogy közben nem öl meg ártatlan állatokat. De hát sajnos (többek között) ezért nem vagyunk mi még Európa, hanem balkáni ország millió bunkó emberrel... Sajnos... Ezért nincs sajnos állatrendőrségünk se, pedig ránk férne!

Én vagyok 2009.07.28. 13:56:57

@espadazo: "Volt lapátunk, aztán kidobtuk belőle"

Ki méreggel, ki lapáttal intézi el a szahros macskákat! :-)

elfmage 2009.07.28. 14:14:05

@ZzZZzZ:

Valami ilyesmit magyaráztam én is, de nem értik hogy mindig lesz macska egy területen hiába irtod. Szaporodik mint a nyúl és pikk-pakk betölti a vadászterületet.

Sebaj, acsarkodjunk az a jó.
Kutyások úgyis csak ezt értik :)

(akinek nem inge...)

Ui: van kutya is nálunk, csak macska több :D

Rafkós 2009.08.03. 01:18:05

Nem értem mit kell ezen problémázni. Engem speciel sosem zavart, hogy az autóm macskalábnyomos, vagy más macskája odaszarik a kertbe. Ez a dolga, ezért macska.

Ha meg nekem lenne ilyen tisztaságmániás szomszédom, vennék egy marék egeret, és szépen beereszteném a kertjébe. Valószínűleg jobban fogja utána tűrni a macskaszart a kertjében mint az egérszart a házában. Az egész csak nevelés kérdése :)

Rafkós 2009.08.03. 01:36:04

@kolbászoszsömle: Pl. építesz neki egy négyzetméteres homokozót a kert végébe (akár úgy is, hogy a macskás kertjébe építetek, Te besegítesz neki, ha már Téged zavar a macskaszar), ahová a macska el tudja kaparni a saját szarát. Ne várd el egy macskától, hogy gyepesített kerted füvében képes legyen elkaparni, nem horolókapának nőtt a mancsa. Az egész homokozó kijön kábé 3000 Ft-ból meg egy napi kényelmes testedzésből, és a három mázsa homok ami belemegy, egy egész macskakolóniának elegendő 10 évre. És hidd el, annak a nyomorék macskának lesz annyi esze, hogy a homokba fosson, nem úgy mint az eszetlen gazdájának meg a bunkó szomszédjának.

Rafkós 2009.08.03. 01:46:19

@RemSajt: "(Aztán szóltam a közös képviselőnek és feltakaríttatták végül - a közös költségből fizetve.)"

Te is jó nagy szamár vagy :) Ahelyett hogy kábé 5 perces melóval összeszedted volna, képes voltál fizetni a takaríttatásért... Sztem ha összeszeded, az 5 percre kivetítve kábé 5000 Ft-os órabérben dolgoztál volna ^^

Rafkós 2009.08.03. 01:47:57

@hagyma: Ha nem a Te dolgod, mért foglalkozol vele? :D

Rafkós 2009.08.03. 01:49:48

@TheElf: "A másik embert sem fogadjuk el, szeretjük automatikusan mindennel együtt. Pl. nem szeretjük a vonatdobálókat, grafikusokat, rablókat, gyilkosokat, pedofilokat, stb. egyikre sem mentség, hogy "jajj de aranyos egyéniség"."

Macskáról van szó könyörgöm, nem alienről!!

Rafkós 2009.08.03. 01:55:22

@ZzZZzZ: Én már láttam olyan macskát, amelyik a hasát fogta röhögés közben, mikor meglátta a macskariasztót... :)

Rafkós 2009.08.03. 18:15:39

@Polgártárs: "Néhány napja ütöttem el szerencsétlent tőlünk pár utcányira. A vízelvezető árokból ugrott az autó elé, sajna sokat már nem tudtam tenni érte. Ha nyomorultra figyelt volna a gazdája, akkor még most is élne."

A macska gazdája sem lehet mindig a macska nyomában, hogy megfogja a kellő pillanatban, mielőtt kiugrana a kocsid elé az útra. Ezt akár hőbörögve, akár mosolyogva, de el kell fogadni, hogy a macska egy szabad jószág, és ivartalanítás nélkül hajtja a vére a szabadság felé. Ilyen és kész, a génjeiben van benne, nem tudsz vele mit tenni. Bezárni nem zárhatod be, megkötött macskát meg még életemben nem láttam amelyiknek nem lenne ellenére a nyakából lógó madzag (kivéve a döglöttet). Az hidd el, addig ügyeskedik, míg ki nem szabadul, vagy meg nem fullad. A macskák már csak ilyenek. És ha nem tartana senki macskát, akkor a kóbor macskák fosnák össze a kertedet, karmolásznák össze a kocsidat. (Mellesleg megjegyzem, ha valahol a macska el tudja ültetni a szarát, akkor majd bolond lesz a gyepedre üríteni. És valószínűleg a gyepeden is elkaparja - feltéve hogy nem végbélteher-ürítés közben leped meg egy teniszlabdával -, csak ott kevésbé hatékonyan tud dolgozni a projekten). Tehát két megoldás létezik: az egyik szerint ki kell írtani az összes macskát. Ez egy átmeneti időszakra megoldást jelentene, ám hamarosan nem a macskaszar, hanem az egérszar és a verébszar miatt kapnál agygörcsöt, tehát jöhetnek az egerek, verebek és a patkányok az eliminálási listán. Ha azokkal is végeztünk, akkor ismét lenne pár év átmeneti időszak, amikor nyugodtan lemoshatjuk reggel a kocsinkat abban a tudatban, hogy este is csillogni fog. De aztán legnagyobb megdöbbenésünkre az irdatlan mennyiségű szúnyogcsípéstől vakarózva kapirgálnánk naphosszat a légy- és galambszarokat a kocsinkról... Könnyen belátható, hogy ennek mindaddig nem lesz vége, amíg mindent ami él és mozog ki nem írtunk erről a bolygóról - és utána felvéshetjük a fejfánkra, hogy "Az emberiség kipusztult a tappancsnyomok és pár kupac macskaszar miatt", vagy valami hasonlót. Tehát ez nem a járható út.
A másik lehetőség, hogy elfogadjuk a macskákat olyannak, amilyenek, és megpróbáljuk ember módjára megoldani a helyzetet. A kaki ellen jó védekezés a három mázsa homok egy kis gödörben a kert végében valamelyik fa alatt. Azt könnyű elmagyarázni a gyereknek is, hogy ne az ott lévő homokot tömje magába kétpofára. A karcolások ellen jó ötlet a takaróponyva, ez megoldást jelent a tappancsnyomok ellen is, ennyit tényleg ki tud nyögni egy olyan ember, akinek fontos az ápolt, jó megjelenésű autó a munkahelyén. Valószínűleg nem Zasztavával furikázod a főnököd, vagy nem tudom mi a munkaköröd.
Tehát sztem tudomásul kell venni, hogy a macska ilyen lény, és ahol ekkora problémát jelent, ott valószínűleg nagy a szaporulat, és így sok a gazdátlan macska is. Le lehet őket lődözni, meg lehet őket mérgezni, a zsák is egy megfelelő eszköz a számuk redukálására - ám ez is csak átmenetileg jelent megoldást, 30 km-es körzetedben úgysem fogod tudni az összes macskát likvidálni. Tavasszal újra és újra meg fog jelenni az utánpótlás, ráadásul egyre többen lesznek, mert a folyamatos pusztításod következményeképp a környéken gyakori lesz az üresedés, nem lesz ami elkergesse a nyávogó vetélytársakat, egyre több potenciális alomhelyet hozol létre az újonnan bevándorlóknak. Mellesleg nem is túl humánus megoldás, de sajnos mindig lesz olyan ember, aki ebben éli ki a pusztítási hajlamát.

Szerintem.

btanarur 2009.08.22. 13:20:35

Na, mivel már hosszú ideje senki nem szólt, ezért megnéztem a törvényt:

" 2004. évi X.törvény
a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok módosításáról*

...

2. §

A Btk. a következő alcímmel és 266/B. §-sal egészül ki:

"Állatkínzás

266/B. § (1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő."

Tisztelettel jelentem, hogy ez alapján senki nem végezhetne vágóhídon sem semmiféle olyan tevékenységet, amely az állat pusztulását okozná. Ugyanis az "indokolatlanul" szó azt is jelzi, hogy csak akkor olthatnánk ki egy állat életét, ha a mienk lenne veszélyben. Amíg van kenyér, tejtermék, növényzet, addig bizonyítottan életben marad az ember.
A házi disznóölés, a kakas fejének levágása, a rák élve történő leforrázása vajon kimeríti az adott paragrafust?
Igen, igen, igen.
Akkor, engedtessék meg nekem, hogy én is hadd legyek törvényt kevésbé tisztelő.

De még egy adalék: nem ÉN vagyok az állatartó, aki a ...háziasítoot állatot elűzik. És amúgy mit jelent, hogy "kiteszi"?
Az én fogalmaim szerint az ősi, ragadozó ösztönnel rendelkező állatot megszabadítom az urbanizáció nyűgjétől és szabadságot adok neki.
Ennyi.

Még valamit. Három delikvens után egyáltalán nem tapasztalható a többiek "territóriumfoglalása" :P
süti beállítások módosítása