Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szabadságolt diákszövetkezet

2009. március 20. - zugügyvéd

 

Az alábbi kérdés sok diákot érint,  és  „az aktuális szövetkezeti feladatokról kiadott írásbeli tájékoztatások” iránymutatása is érdekes jogi kategória lehet.

 

Tisztelt Zugügyvéd!

Lassan 32 hónapja dolgozok egy cégnél diákmunkásként az egyik ismert diákszövetkezeten keresztül. Ezidáig nagyon fel sem merült bennem, de utánaolvastam az interneten, és elvileg számunkra a munkatörvénykönyv ugyan olyan szabadságolási feltételeket szab meg, mint egy "normális " (nem diák) munkavállalónak. Ennek ellenére a diákszövetkezet nem biztosítja ezt. Munkaszerződésünkben külön kikötés nem szerepel erre, csak a ledolgozott munkaórák után kifizetendő bért említik, illetve, hogy egyéb esetekkel kapcsolatban a munkatörvénykönyvben foglaltak szerint kell eljárni.

A megkötött munkaszerződés erre vonatkozó részei:

"A munkavállalót a végzett munkájáért személyi alapbérként ### forint személyi alapórabér illeti meg."

"A felek rögzítik, hogy a munkavállaló jelen szerződés keretében végzett munkatevékenysége nem kirendelés és nem munkaerő-kölcsönzés."

"A jelen munkaszerződés által nem szabályozott kérdésekben az aktuális szövetkezeti feladatokról kiadott írásbeli tájékoztatások és a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályai az irányadóak."

Kérdésem az lenne, hogy jól értelmezem-e a dolgot, és tényleg nekünk is jár (fizetett) szabadság, illetve, hogy visszamenőleg van-e lehetőség az ebből származó hátrányunk orvosolására? Amennyiben az első kérdésre a válasz igen, akkor ennek költsége melyik felet terheli: a diákszövetkezetet vagy a foglalkoztató céget?

Az e-mail címemből követkető cégnevet kérem ne említsék meg publikusan! Megértését köszönöm!

Segítségét előre is hálásan köszönöm,
 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr201014077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.03.20. 13:08:49

ÉS HOL A VÁLASZ? Ez így nagyon... gagyi!

Tintás Barnes 2009.03.20. 13:17:46

Még anno gyakornokként (diákszövetkezeten keresztül alkalmaztak) nekem sem járt szabad nap. Örültem, hogy dolgozhatok.

kabal 2009.03.20. 13:18:46

fasza de Te akkor mit válaszoltál?

Zozi79 2009.03.20. 13:21:03

@Tintás Barnes: Nem járt, vagy nem kaptál?

jatatita 2009.03.20. 13:26:17

Én ezt találtam:
www.ugyvezeto.hu/cikk/52788?wa=ehum0834h

Annak idején én is dolgoztam diákmunkában és nekem sem adták ki a szabit (vagyis azt mondták nem jár) A mai eszemmel már nem hagynám magam.
Nézz utána még a neten!

Minden jót!

Virág et. 2009.03.20. 13:30:33

Ennél azért árnyaltabb a kép. Attól függ, hogy a diák iskolaszövetkezeti tagi jogviszonyban látja el (tehát nem Mt szerinti munkavállalóként) a munkát vagy rendes munkaszerződéssel.

Előbbi esetén járulékfizetésre stb sem köteles, az iskolaszövetkezet alapszabálya, illetve a belépési nyilatkozat alapján jogosult ellentételezésre ("bérre"). Utóbbi esetben viszont rendes munkavállalónak minősül, tehát fizet mindent, viszont szabadság is jár neki. Az Mt alapján.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2009.03.20. 13:49:46

"A jelen munkaszerződés által nem szabályozott kérdésekben az aktuális szövetkezeti feladatokról kiadott írásbeli tájékoztatások és a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályai az irányadóak."

Virág et., nincs két eset, ez bizony rendes munkaszerződés, nem is nagyon lehet más.

Virág et. 2009.03.20. 14:13:27

@Pascal: A válaszom általánosságban a diákmunkára vonatkozott, nem a konkrét esetre.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2009.03.20. 14:21:48

Gondolom ez rendszeres legalább heti 4 napos diákmunka. Ott pedig kell legyen beosztás.
Meddig szól a szerződés?

A beosztásnál meg sztem úgy van, h azt mondom a szövetkezetnek h, azon a héten nem megyek, vagy csak x napot. Tudom, van ahol min heti 4-et kell vállalni.

Jól megaszondtam de a válasz érdekelne:D

georg 48 2009.03.20. 14:46:17

Diáknak noncse szabi! Ott van szept.-máj.ig.!!! Elég szabi az!

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.20. 14:47:08

Én is dolgoztam egy időben diákszövetkezeten keresztül. Amikor rájöttem, mekkora átbaszás, fogtam egy Expresszt és találtam normális melót - inkább elmentem építkezésre culágernek, mint hogy telefonkönyveket pakolásszak feleannyi pénzért :)

A diákmunka-közvetítők csak a szerencsétlen lúzerek és tapasztalatlan kezdők lehúzására alapított piócák.

Amorphis 2009.03.20. 14:59:57

Én diákmunka szervező vagyok, az egyik szintén országosan ismert szövetkezetnél. A dolog igen bonyolult! A diákmunkára külön szabályok vonatkoznak. Nem jár szabi, viszont nem is fizetsz semmiféle tbjárulékot, mert ezt mint nappalis diák (ez feltétel) alanyi jogon megkapod. Ha jól tudom mindegyik szövetkezet 8 hetes munkaidőkeretben foglalkoztat, ezzel kivédik a túlórát, és a hétvégi pótlékot is.Szabi azért nincs, mert a munkaidőd nem állandó. A szabi éves szinten jár, ahhoz is viszonyítják. 1 évre az alapszabi 20 nap (ehhez jön még egy csomó más jogcímen, de ez most nem lényeges). 1 évnél kevesebb munkaidőre pedig arányosan jár.
Mint diák, lehetőséged van akár heti pár napot, vagy akár pár órát is dolgoznod. Persze sok passzívos, nagyon ráérő diák akár folyamatosan is dolgozhat, de a kettő egy kategória. Magyarán nincs fix munkaidőd, azért nem lehet rá szabit se adni.Néhány munkahelyen megkövetelik, hogy egy minimális időt mindenképpen vállalnod kell, de ez csak a megbízó felől egy kérés, nem pedig a diákszövetkezet előírása.
A dolog egyébként nincs megfelelően szabályozva, sok a joghézag, ami elsősorban a diákszövetkezeteknek kedvez.

Amorphis 2009.03.20. 15:06:15

A fixen megkövetelt, hosszabb távú munkák esetén(3 hónap) indokolt lehetne a szabi, a probléma az, hogy ugyanaz a kategória maradsz így is, mint aki heti 4 órát dolgozk. Sajnos! Egy próbaper a témában érdekes lenne, és precedenst teremthetne, letisztázná a témát.Akit nagyon sért a dolog, annak hajrá! Javasolt egy esetleges felperesi pertársaság, így hatékonyabb.

BEigner 2009.03.20. 15:17:34

Válasz egy-két kérdésre:

1. Folyamatos munkarendben dolgozok, havonta normál (napi 8 órának megfelelő) óraszámot, havonta előre egyeztetett beosztás szerint. Ez havi 160-184 órát jelent a munkanapok számától függően. Ezt folyamatosan végezzünk, a levélben említett 32 hónap nem volt megszakítva.

2. Főiskola mellett végezhető így a munka, nappalin is, mert még 1-2 napot be tud járni az ember, és a BSc rendszernek köszönhetően rugalmas órarendet tudunk összeállítani magunknak. Természetesen így lassabban végezzük el a fősulit, viszont az általam végzett munka sem újságok osztogatása, higgyétek el. Különben nem csinálnám... :) Szimplán muszáj vagyok ilyen státuszban itt dolgozni.

3. A szerződésünk munkaszerződés, legalábbis a fejléce alapján biztos, határozatlan idejű, előre láthatólag még legalább 2-3 évig tartani is fog.

Ha van kérdés még jelezzétek, amint lehetőségem van, válaszolok!

euAgWzgmmtq7K 2009.03.20. 15:41:24

diákszövetkezeten keresztül dolgozni lúzerség. remélem majd nem kell megtapasztalnod, vitás esetben mennyire "képviselik" majd az érdekeidet. csak a pénzedet nyúlják le.

BEigner 2009.03.20. 15:47:48

@d.hardman: Természetesen nem egy álom így dolgozni. Viszont nagyon jó cégnél van lehetőségem dolgozni, nagyon jó munkát, ezért hosszú távon megéri. Amúgy egyet értek veled, ha tehetném én sem így tenném, de mint fentebb is írtam: kényszerpálya.

Nézd azt, hogy mire 3 év múlva befejezem az iskolát, lesz egy diploma a kezemben, illetve bő 5 év munkatapasztalat, amire büszke is vagyok, és nem azt kell beleírnom az önéletrajzomba, hogy krumplit sütöttem egy nagy sárga M betű alatt. Szerintem megéri.

shenk 2009.03.20. 15:53:12

Gery Greyhound: lehet, hogy amikor te dolgoztál diákként, még csak lótifuti munkákat bíztak diákokra, de én szövetkezeten keresztül dolgoztam már 2 helyen is könyvelésen, egyszer egy kisvállalatnál, most meg egy multinál. Az tény, hogy a fizetés szar, arra elég, hogy vettem magamnak egy laptopot, meg költök kajára, szórakozásra.
Viszont szerintem a nagy előnye dolognak, hogy az ember megtanulja, mi is az a munka, kicsit tájékozottabb lesz, és frissdiplomásként nagy előnye van azokkal szemben a munkaerőpiacon, akik az egyetemi évek alatt "csak" tanultak.
d.hardman:
vannak normális diákszövetkezetek, és van olyan is, amelyik szarik a fejedre. De ez sztem már az elején kiderül. Egyébként sincs egy diáknak olyan szerződése, ami megvédené őt (megbízási szerződés...). Lúzerségnek meg nem tekintem. Én próbáltam csak érettségivel is hónapokig elhelyezkedni, de nem ment, így meg sikerült tűrhető állásokat szereznem.
A pénzlenyúlásról annyit, hogy a megbízó cég által fizetett összeg kb. 65-70%-át kapom én, a többit a diákszövetkezet. Tudom, mert én magam könyveltem a számlát több esetben is:)
Ez egy lehetőség, amivel sokan élnek, van aki azért, mert muszáj pl. a megélhetéséhez, de tapasztalatszerzésnek is jó.

Amorphis 2009.03.20. 16:28:31

A diákmunka jó és hasznos dolog mindkét félnek.
A diáknak jó, mert mondjuk diákhitel helyett más legális forrásból van jövedelme, és akár napi 4 órában is végezheti, akár heti 1 napon.Nagyon minimálisak a követelmények, csak a már elvállalt munkát kell elvégezni, előtte 1 nappal pedig még ezt is lemondhatod. Nagyon rugalmas a dolog.
Jó a megbízónak,mert van rugalmas munkaerő kapacitása, amit fix dolgozókkal nem tudna megoldani.Valamint a diákszövetkezetnek kifizetett pénzt költségként számolhatja el, nem munkabérként. Kb 30% al olcsóbb egy diák, mint egy saját dolgozó.Persze nyilván főleg az alja munkát bízzák rá, de vannak kivételek is szép számmal.
A diákszövetkezet amúgy semmit nem von le a diák pénzéből ezért, az igaz viszont, hogy a megbízási díj áfával terhelt összegének kb a 60%-át fizeti ki a diáknak, ami nem lehet kevesebb az aktuális minimálórabérnél.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.20. 16:37:14

@shenk: 2000-2001 körül volt amikor én utoljára diák voltam, elképzelhető hogy azóta javult a helyzet. A 2000-es nyarat még végigszoptam diákmunkával bagóért, 2001-ben viszont egész jól bejött az építőipar, az akkori napi 3000 Ft körüli segédmunkás fizetés diákfejjel teljesen hawaii volt :)))

euAgWzgmmtq7K 2009.03.20. 21:56:16

@BEigner: és miért csak diákmunka szövetkezeten keresztül dolgozhatnál cégnél v. bárhol, he? vagy egyszerűen csak jó dolog jóesetben 2/3, vagy kevesebb bérért dolgozni?

ultima lazio 2009.03.21. 00:30:59

Hülyeség, bármiylen rugalmas munkaidő esetén is jár szabi, arányosan, az Mt. alapján.

BEigner 2009.03.21. 09:05:38

Kedves @d.hardman: Először is köszönöm a megtisztelő bizalmat, amiért úgy gondolod, hogy csak önmagam kínzása miatt dolgozok így, és mert annyi bennem a cég iránti elkötelezettség, hogy direkt diákként dolgozok, hogy olcsóbb legyek nekik... no comment.

Természetesen próbálok megragadni minden alkalmat, hogy bekerülhessek, de ebben a gazdaségi helyzetben egyenlőre nem könnyű, mindenhol erős megszorítások vannak. Úgyhogy ezt egyenlőre inkább karrierépítésnek nevezném... addig is, diákként remek alkalmam van olyant tapasztalatokat, és annyi tudást szerezni, amire máshol ezen a munkaterületen a mostani állapotom (tanuló) mellett nem lenne lehetőségem. Úgyhogy én inkább örülök.

Amúgy így utolsó pontban megjegyezném, hogy nem, egyáltalán nem fizetnek rosszul, éves szinten lassan fenyeget a magasabb SZJA sáv... ami diákként szerintem nem rossz. Persze, a cég saját embereként jobban lehet keresni, de... lásd a fentebbi érveimet.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2009.03.21. 12:04:43

Beginer, nyilvánvalóan jól teszed, hogy dolgozol tanulás mellett, tapasztalatot szerzel stb., a kérdést is a jó végén fogtad meg. Azt már kevésbé teszed jól szerintem, hogy kiválasztod a legnagyobb marhát, és leállsz vele levelezgetni. Tapasztalatszerzésnek, tanulásnak legalábbis ez a legkevésbé hatékony eljárás...

A kérdésedre a válasz eléggé egyszerű. Azt kell legelőször eldönteni, hogy melyik törvény alkalmazandó. A te esetedben ez kétséget kizáróan a munka törvénykönyve. Határozatan idejű, napi 8 órás, heti 4 napos munkád van, amit rugalmas munkaidőben teljesítesz. Ennek a következő sarokpontjai vannak: legalább minimálbér, illetve 20+5 nap alapszabadság jár neked. Ez anyira egyértelmű, hogy - ritkán lehet ilyen kijelentést tenni - de nem nagyon várható meglepetés akkor sem, ha később perben akarnád érvényesíteni.

Mi történik, ha eddig nem vettél ki egy nap szabadságot sem? Nem veszik el, megvan neked, megállapodás alapján kiadhatják vagy kifizethetik neked. Legkésőbb azonban a munkaviszony megszűnésekor ki kell fizetniük mindenképp (előtte nem muszáj fizetniük, késedelmi kamat sem terheli őket ha csak akkor fizetik ki).

Azt is kérdezted, kit terhel a szabadságod, illetve ennek pénzbeni megváltása. Természetesen aki a munkaszerződésed aláírta. Ahol dolgozol, az legfeljebb annyiban érintett, hogy a szabadságod idejét velük kell egyeztetned.

Eddig tartottak az egyszerű kérdések, sokkal nehezebb azonban az, hogy hogyan érvényesítsd a fentieket.

Fontos szempont, hogy nem szeretnéd az előremutató üzleti együttműködésed - ahol te karrierépítési lehetőséget kapsz, ők pedig a kereseted egy részét - nem szeretnéd rognálni. Még fontosabb azonban, hogy az együttműködésetek nem alapulhat azon, hogy te egyoldalúan nyelsz. Másokat bevonni - hasonlóképp foglalkoztatott diákokat - nagyon-nagyon óvatosan. Lehet, hogy nekik, miután sokat dolgozol, egyszerűbb veled külön megállapodni. céget, ahol dolgozol, csak annyiban terheld, hogy mikor szeretnél szabira menni (a többi nem rájuk tartozik). Legegyszerűbb az, ha először felhívod őket, időpontot kérsz, majd megbeszéled velük a szabadságod. Először a szabadság kivevésére és ne a pénzre koncentrálj. Ha nem sikerül így, írj nekik ajánlott levélben. A leveledet és a válaszukat is tedd el, most ennyi. Ha nyilvánvalóan hülyére vesznek, nem beszélnek veled, akkor várd ki a munkaviszony megszűntét. Ott kérheted, hogy fizessék ki, ezt minden további nélkül meg kell tenniük; és ha nem, akkor elég eldöntened, hogy perre viszed-e.

BEigner 2009.03.21. 13:47:17

@Pascal: Hálásan köszönöm hozzászólásodat, igazából eredetileg is ilyesmi, építő jellegű, értelmes kommenteket vártam. Más kérdés, hogy általában az internet világában ez nem jön össze, de ez már más téma.

A dolog most ott tart, hogy hivatásos ügyvédtől várunk szakvéleményt, illetve szerdán megyünk a diákszövetkezethez kikérdezni őket, mi is a hivatalos álláspontjuk most ebben a kérdésben. (Legutoljára tavaly érdeklődött utána a cégünk HR részlege ha jól tudom, akkor nem mi intéztük.) A továbbiakban pedig meglátjuk mit fogunk lépni, mindenképp az lenne a legegészségesebb, ha kiadnák a nekünk járó szabadságot mostantól. Persze az eddig elmaradottak kérdése más tészta, de azzal meg valószínűleg a tanácsoddal összehangban fogunk eljárni.

Mindenképpen jelezni fogok ide, hogy merre is tart a dolog, hátha érdekel mást is.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2009.03.22. 11:35:49

Ja, arra figyelj még, hogy ha már 32 hónapja dolgozol, de éveket fogsz még, hogy a pénzbeli követelések általában elévülnek 5 év alatt. Ha valami miatt ennél tovább tartana a munkaviszonyod (egyébként az előbb tévesen írtam, heti 5 nap) mindenképp rendezd el hamarabb. Ha több cégnél dolgozol, de végig egyetlen szerződésed van a diákszervezettel, akkor az egy munkaviszonynak számít.

Ádámka2 tévesen tudja, nincsen külön "diákmunka" jogszabály, elvileg még a nyáron 1-2 hónapot dolgozóknak is jár pár nap időarányosan. Így van, nem nagyon szokták kiadni, hát nem szép de talán nem is kirívó igazságtalanság, legalábbis én nem pereskednék emiatt. De az, hogy valaki éveket dolgozzon egyetlen nap fizetett szabadság nélkül, akkora nonszensz, hogy adott esetben a hatóságok, bíróságok sem fogják könnyedén venni (a rugalmas munkaidő, amiben te a céggel megállapodtál, teljesen független a szabadságtól).

Alapokról van szó, az egész levélben én leginkább a "A felek rögzítik, hogy a munkavállaló jelen szerződés keretében végzett munkatevékenysége nem kirendelés és nem munkaerő-kölcsönzés" rész ragadott meg; aminek egyébként rád, meg a felvetett kérdéseidre semmilyen hatással nincs. De vajon miért kerülhetett be a szerződésbe, és minek minősül, ha nem munkaerő-kölcsönzésnek !?

Ofélia . 2009.03.22. 15:09:58

32 hónapja diákmunkásként?...

Lehet, hogy sík hülye vagyok de én ilyet a nyári szünetben csináltam....

MrMurder 2009.03.23. 08:39:15

@ofélia. A lóleányálom tours tulajdonosa: Hála az égnek átláttad a probléma lényegét... Ilyen miatt egyáltalán miért ragadsz billentyűzetet?

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.03.23. 11:19:38

Járni jár, csak ezek szerint nem jutott :D

Persze hogy járna, de nem adják ki, mert csak.

Perelj, a jogerős döntés is ez lesz. Nem jár, mert csak.

Fellebbezz, ott az lesz az ítélet, hogy nem jár és kuss.

Virág meg mejen a francba.

BEigner 2009.03.30. 11:28:03

Amúgy ha érdekel még bárkit is a dolog: a cég szerint is jár szabi, és ott tartunk, hogy megpróbálják ezt lekommunikálni az iskolaszövetkezettel. Meglátjuk mire jutnak, de reméljük a legjobbakat.
süti beállítások módosítása