Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szülés bírói végzésre

2008. április 18. - zugügyvéd

Ez a történet mindenképp Zugügyvéd téma, még ha Velvet cikként is indult:

A Gödöllői Városi Bíróságon az egyik bíró egy gödöllői prostituáltnak nem engedélyezte 30 napos elzárásának megszakítását, hogy elvetesse magzatát.

A 30 éves nőnek már van egy 12 éves gyermeke és kérvénye beadásakor lakhatási problémái voltak, amelyek a mai napig sem oldódtak meg.

A kismama egy-két héten belül szülni fog, mert a végzés szerint "a bíróság nem nyújt segítséget olyan - egyébként törvényben, bizonyos körben meghatározott és engedélyezett - deviáns magatartás végrehajtásához, mely a magzati élet kioltásához vezet, s az általános erkölcsi felfogás szerint elítélendő.

157 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr37431935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

állítolagmárvillamostisláttam 2008.04.19. 21:38:57

"MrZed001 2008.04.19. 18:44:29
Nagyon megy a feminista szájtépés uraim,"
uraim?? benéztél a lábam közé és tudod h. ott mi van? ha jogi blog, csak férfiak szólalhatnak meg? vagy mi a logikád? megy a himsovén szájtépés nagyon ...

jerem 2008.04.19. 22:24:08

Zed: 04.19 10:58:52
1. "Ha pl evolúció-tudatos lenne a magyar faj akkor nem hagyná, hogy egy gyengébb génállománnyal, alacsonyabb értelmi szinttel rendelkező másik faj túlszaporodással elvegye életterét, kiszorítsa 1000 éves otthonából és átvegye felette a hatalmat.
Ez az evolúció, bizony kihaló faj vagyunk"
Sikos talaj! Náci ideológia... Vajon mindenki így értette? Az emberiség egy faj! Az evolució másról szól...
Node ez a blog nem erről szól!

2. A bíró ne erkölcsöt hirdessen, hanem ítéletet! (Azóta a médiában hallani lehet felettes "elmarasztaló véleményt", illetve megrovást is). Szerintem a bíró alkalmatlanságát is fel lehetne vetni...

3. Hol kezdődik az emberi élet? (Nem jogi értelemben:) Ha valaki a használt kotont feldobja és keresztüllövi akkor ő tömeggyilkos vagy sorozat-gyilkos? :D

4. Zed: Te nyilván nem teszel különbséget az élveszületés, a magzati lét illetve a megtermékenyülés között. Ez három szignifikáns állapot. Mind a jogban, mind az erkölcsben, mind a közfelfogásban.

5. Hadd dönthesse el a nő illetve a kismama a megtermékenyülés illetve a magzat sorsát! Más az, ha már élve született csecsemő. (Ez természetesen a magam és a társadalom felfogása illetve felfogás különbsége)

Véleményem: A bíró szarvas hibát követett el! Nem tudom, mi lesz a megoldás, de lehet, hogy elő kellene venni a bíró többi ítéletét és amennyiben sorozatosan "erkölcsi" alapon ítélt, akkor ki kellene mondani alkalmatlanságát.

jerem 2008.04.19. 22:30:44

"Ha itthon joga van egy nőnek eldönteni, hogy vállal-e gyermeket"
És egy férfinak itthon van joga eldönteni, hogy vállalhat-e gyereket?
Akarhatja-e itthon egy férfi a gyereket akkor is, ha a nő nem akarja?
Megvonható-e jog egy aktuálisan ismeretlen férfitól?
Ezek nem kérdések, hanem tendenciózus halandzsák. Ami pedig a "meg akarja ölni" szóhasználatot illeti: helyettesítsd be: "Nem akarja megszülni" És mindjárt más a helyzet. Mind jogilag, mind morálisan.
(Egy jogász biztosan lehülyézne a dilettantizmusomért:)

Semp 2008.04.20. 00:50:01

Az eset szemponjából teljesen mindegy, mit gondolunk az abortuszról. Ameddig a törvény megengedi, addig a bíró nem tilthatja meg. Tegye föl a kezét, aki szeretné, ha a bíró szabadon dönthetne a törvényben megengedett akárminek a megtiltásáról - pusztán az általa jobban ismert "általános erkölcsi felfogás" alapján.

Sáfrány 2008.04.20. 02:13:09

Többek között azért vannak a törvények hogy a keresztyények meg az önjelölt-erkölcsök ne ugathassanak bele mások életébe. Nyilván szűk a pocsolya mert egyfolytában kibrekegnek belőle, leginkább olyan témákban amikhez közük nincs - ugyanis majd ha szíveskednek bebizonyítani hogy a Jóistentől származik az élet, akkor talán lehetne erről témát nyitni, addig viszont coki, pofa sutba. Mellékesen tévedtek már nagyobbakat is.

A tény az hogy a terhességet betegségként illene jogilag pozicionálni - külsőleg bevitt örökítőanyag hatására a beteg szervezetében egy parazitoid lény fejlődik, akinek a DNS-e nem azonos a gazdaszervezetének a DNS-ével. Utóbbiból fejlődik, táplálkozik. A kis parazita megszületése után pedig lehet örülni hogy hurrá van még egy személy. Addig nincs.

Igen, rusnya és szívszorító látvány az abortusz. A 12 hetes határidő nem a keresztyényerkölcsök lobbizása miatt kell hogy legyen, hanem a műtétet végzők érdekében.

Egyébként többgyerekes szülőként mondom hogy nagyon bájos a magzat amikor rugdos az anyja hasában, meg örülés van mikor dibeg-dobog a pici szíve, meg büszkeség mikor szépen fejlődik, meg mindenki izgul hogy minden rendben legyen. Még ki is találjuk hogy mi lesz a neve HA és AMIKOR megszületik.

Ez van kívánt gyereknél. Nem kívánt gyereknél a keserűség és az aggodalom az anyukából folyamatosan áramlik a vérrel a magzatba. Ez az a híres erkölcsi hivatkozás? Hogy egy élőlénynek már a legelső időktől szar? Mert az őt körülvevő világ konkrétan ellenséges neurokémiai anyagokkal bombázza?
Az "élet védelme"?

A bírónak nem volt semmilyen joga a terhes nő személyes egészségét befolyásoló kérdésben dönteni, önrendelkezési jogát a nő további sorsára vonatkozó következményekkel is tudatosan károsította (eldöntötte hogy legyen-e gyereke), valamint súlyosan túllépte a hatáskörét amikor általa vélt vagy valós erkölcsi alapra hivatkozott. Szerintem.

Az igazán érdekes akkor lesz ha (neadjisten) esetleg a nő veszélyeztetett terhes lesz, (pláneneadjisten) esetleg maradandó egészségkárosodást szenved, ugyanis akkor tetemes kártérítésre lehet igénye a bíróval szemben.

Ha megszületik a gyerek akkor felnőve pedig jelentse fel jól a bírót, hogy nem kívánt gyerekként már a terhesség alatt kitaszítottként érezte magát és ez későbbi életére is negatív hatású volt. Ilyesmiért nem perelhet - miért?

Mert akkor még nem voltak jogai. Akkor viszont ugye mégiscsak az anyának vannak egyedül jogai a terhességgel kapcsolatban (a terhességÉvel!), lévén a bejuttatott örökítőanyag eredeti tulajdonosa (szándékosan nem írok apát, az egész mást jelent) nincs a képben.

szgyula 2008.04.20. 08:40:22

E fölött mintha elsiklottunk volna: "Akarhatja-e itthon egy férfi a gyereket akkor is, ha a nő nem akarja?"

Jól értem, hogy Zed tovább lépett és a nemi erőszakot is legalizálni akarja?

Lukrécia (törölt) 2008.04.20. 13:36:31

Talán többet kellene olvasnotok. Nem hiába van, hogy csak 90 napig lehet elvetetni a babát. Akkor még nem érez semmit. Nincs kifejlődve, neki teljesen mindegy.
Én sajnálom a nőt. Az ilyen bíró meg mehet a p...-ba.

jenőke 2008.04.20. 16:25:48


MrZed001 2008.04.18. 21:20:20
MrZed szerint: ''''És a harmadik pontban is igazat kell adnom a bírónak. Mo vezető vallása a keresztény, ez pedig devianciának tartja az abortuszt (gyerekgyilkosságot), pedofíliát, melegeket, sátánimádást, ...''''

A magyar jog ezek szerint keresztényfüggő!!!

Amit a bíró művelt, az bírói abszurd.
MrZed pedig gondosan ismételgeti, hátha valakiben tudatosodik és terjed a hit alapján való bíráskodás.

Lesz itt még megkövezés, kéz levágása és egyebek a bíró vallásától, erkölcsi elfogúltságától függően az is kiderúlhet, hogy a pedofil valóban csak türelmetlen.
Jó kis vita volt, némi jogi érvekkel.
A magam részéről nem is kívánok többet hozzáfűzni MrZed "jogi"(?) és emberi evolúciót(?) is befogadó érveihez.
Ez az öszvér nekem sok, MrZed jogi érvekkel nem meggyőzhető - az előzek szerint.

Maresz 2008.04.20. 22:07:29

Kedves joghoz nalam jobban ertok (es nem ertok)!


Az abortuszhoz fuzodo jog hogyan viszonyul mondjuk a tanulashoz, munkahoz, mozgasszabadsaghoz, stb fuzodo jogokkal? Konkretan az otlott fel bennem, hogy lenne e jogi alapja azt mondania a bironak, hogy az abortuszhoz fuzodo jog olyan magas szintu jog (vagy, mas oldalrol, az abortusz elvegzese olyan kritikus egyeni erdek) hogy valoban ezert felfuggesztheto/megszakithato az elzaras.
Olyan parhuzamok jutnka eszembe, mint pl. engedelyezheto e nekem, h megszakitsak az elzarast, ha 5 evig tarto egyetemi kepzesem diplomavedese lenne esedekes, es ha nem megyek el, elbukom az egeszet. Vagy anyam haldoklik a korhazban, orvosok szerint 1 napja van hatra, vagy most latom meg egyszer, vagy sosem. vagy mar meg is halt es a temetesere mennek. vagy a 90 napos hatarido amig felvehetem az evezred lottonyremenyet, ket nap mulva lejar...
ha vannak ilyen (valoban kritikus) kivetelek, akkor ugy gondolnam a bironak nem volt igaza. de ha nincsenek, akkor (bar az ervelese fura volt) maga a teny, hogy a no nem lett kiengedve nem tunik olyan durvanak....

Maresz 2008.04.20. 22:31:22

Ooops, vorobjanyinov bejegyzeseben megtalaltam a valaszt fenti kerdesemre... sot, az osszes tovabbi felmerulo gondolatomra es aggalyaimra is. mar csak egy maradt: mi az iranymutatas a biroknak ilyen esetekre? mik a lehetosegei a moral merlegelesere, ha a torvenyt egyik dontessel sem serti meg (hiszen ha jol ertem, a bironak itt teljesen merlegelesi joga volt, es csak az indoklasa lett bena.)
vorobjanyinov peldaja (regota nem dugtam egy jot) nyilvanvalo es nem hatareset. de pl. szerintem a tarsadalom tobbsege igenis (legalabbis szeretnem hinni) moralisan nem tartja jo dolognak az abortuszt, ugyannakor hasonlo tobbseg (szinten szeretnem hinni) azt is mondja, hogy ez meg a kissebbik rossz mint ilyen mertekben megserteni az adott no onrendelkezesi jogat.
Akkor ilyen, kvazi feloldhatatlan dilemma eseten mi az iranymutatas a bironak? ugyanis lassuk be, ha a semlegesseg moge huzodva engedi, akkor is egy nagy csoport ember moraljanak felel meg, es ha nem engedi, akkor is. Netan kozvelemeny-kutatast kene vegeznie? visszautalva a kis peldaimra fennt - mi alapjan donthet a biro, hogy egy abortusz vagy a 3 milliard forintos lotto nyeremeny felmarkolasa az elfogadhato(bb) indok? hogy lehet igy pl a konzisztenciat (jogbiztonsagot) elerni? biztos lenne olyan biro aki kiengedne a harom milliardert, es olyan is aki nem... (azert hozom ezt a felnagyitott peldat, mert bar ferfikent nem tudom egy gyerek kihordasa mennyire nehez, de abbol kiidnulva hogy emberek milliardjai mar megtettek, hat en 3 milliardert bevallanam ha orvosilag meg tudnak csinalni, ergo egyenertekunek tartom a ket opciot :)))
(az gondolom lathato kerdeseimbol h aktiven meg sosem volt dolgom a torvennyel :)))

eami 2008.04.21. 07:54:44

Kedves Abortusz mellett ervelo Tudos Urak!

Ajanlom mindenki figyelmebe a nagy sikeru:
Nema sikoly c. filmet. Utana pedig jo etvagyot kivanok az ebedhez.

Bar Zed nem feltetlenul fogalmazott mindig helyesen, de azert jo latni, hogy vannak meg erkolcsos emberek.

+ajanlom meg mindenki figyelmebe Pascal metafizikai fogadasat ;)

szgyula 2008.04.21. 09:33:12

Maresz: Az a baj, hogy a biro hianyzott az allampolgari ismeretek orarol altalanosban. Ott ugyanis el kellene mondani, hogy az ilyen erkolcsi kerdeseket a jog ALKOTO (pl. Parlament) donti el, mert *annak* a feladata. Nem az igazsagszolgaltatonak. Ettol meglehet a maganvelemenye, annak hangot is adhat. Peldaul folyamatosan bombazhatja kepviselojet, hogy tiltsak be az abortuszt. Ezzel semmi problema sincs. A szereptevesztessel van. A bironak a sajat erkolcset a folyoson kell hagynia. Amikor felmegy a pulpitusra, akkor a tarsadalom erkolcset kepviseli, amit (jol-rosszul) a torvenyek tartalmaznak.

Salgo2 2008.04.21. 10:47:27

Seherezad:

""Valaki magyarázza már meg, hogy mivel jobb megölni egy gyereket, mint állami gondozásba adni születését követően ?!?"

Válaszoltam Zed. Nézz utánna mennyi abortusz van évente, és tedd fel magadnak a kérdést, vállalnád e azon gyerekek nevelésének plusz költségeit adód befizetése formájában.
Tévesen hiszed, ha azt hiszed, ha az állam örökbe ad egy gyereket, akkor azzal letudta a terheket. Az örökbefogadó szülőket fizeti az állam, havi apanázs formájában"

Látta "az Élet szép" c. filmet? Harmincas években játszódik. Ebben van egy jelenet, amelyben az olasz fajelmélet-hívő arról áradozik, hogy a német ált. isk. tankönyvekben ilyesmi példák is szerepelnek: (kb.) "Ha a német államnak egy fogyatékos ellátasa 3 birodalmi márkába kerül naponta, és van 300.000 fogyatékos az országban, akkor mennyit tud megspórolni az állam évente, ha az összes fogyatékost koncentrációs táborban megsemmisítjük"

Az Ön érve nagyon-nagyon hasonló ehhez a hozzáálláshoz.

bloodhound v2.0 2008.04.21. 11:45:34

MrZed001 2008.04.18. 21:27:40

gyerek és méhmagzat között elég nagy azért a különbség. külön imádom azokat, akik egy többé-kevésbé hatásvadász film/könyv(/youtube videó...) után rájönnek, hogy az abortusz rossz dolog, és utána erkölcsről papolnak. igaz, eami?

ezt egyébként egyszer már eljárszotta egy bíró a "dávodi kislány" névenn elhíresült ügyben, akkor azt kellewtt volna jobban seggberúgni, hátha "precedensértéke" lesz mostani főhősünk számára is annak az ügynek...

ma már minden kreténből bíró lesz, tisztelet a kivételnek, épp ma csalódtam rendkívül pozitívan az egyikben, a végén még megkedvelem. :)

bloodhound v2.0 2008.04.21. 11:48:39

mondjuk az érdekelt volna, hogy mekkora tételű elzáásra ítélték + hanyadik hónapban van (volt?), ui. a szabs. tv. (17. § asszem) szerint 4. hónapos terhességet elérő nőn nem lehet az elzárást végrehajtani.

Salgo2 2008.04.21. 11:56:35

"gyerek és méhmagzat között elég nagy azért a különbség."

A különbség mindössze az idő és az ezzel járó fejlettségi szint.

Ha a gyerek elpusztítása gyilkosság, akkor a méhmagzat elpusztítása amolyan "megelőző gyilkosság". Mert x. hétig még lehet....

dr.justice 2008.04.21. 11:59:17

A vita egy kicsit félrement. Nem az a kérdés, hogy az abortusz jó, vagy rossz, vagy erkölcsös-e. Jelenleg adott körülmények között a törvény szerint alkalmazható. A döntés joga a szülőké, nem egy kívülálló személyé. Az apa véleményét úgy tűnik nem lehetett beszerezni - talán az anya sem tudja ki az -, és a bíró sem erre hivatkozott, hanem az erkölcsre. Azt viszont nem tudom, hogy dönt ez a bíró, ha az általa alkalmazandó jogszabály ellentétes az ő erkölcsi meggyőződésével.

Kíváncsi lennék füredi véleményére.

füredi (törölt) 2008.04.21. 12:20:11

Van persze véleményem, de nem szeretek belépni a topicba, ha így elfajul a vita, és nem arról szól, amiről kellene.

bloodhound v2.0 2008.04.21. 13:14:41

"Azt viszont nem tudom, hogy dönt ez a bíró, ha az általa alkalmazandó jogszabály ellentétes az ő erkölcsi meggyőződésével."

addig jó, amíg nem tudjuk meg.

Salgo2 2008.04.21. 11:56:35
a gyerek egy önálló ember, a méhmagzat viszont - akárhogy is felháborodsz azon, amit leírok - nem az. és ez nem erkölcsi kérdés. egyébként meg kár vitázni, hallottam a rádióban a pest megyei bíróság elnökét, megvannak már a következményei a bíróra nézve az ügynek (persze nem az, amit minden jóizlésű ember elvár, hogy zavarják el a francba), úgy vélem, már az is valami, hogy egy bír. elnök a nagy nyilvánosság előtt ilyen következetesen elhatárolódott az ominózus határozatban szereplő megállapításoktól.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.04.21. 13:54:06

A jogi részt mintha már valaki beírta volna, a bíróság (pl. családi okból) az elzárás elhalasztását vagy félbeszakítását is engedélyezheti. -"heti", és nem "köteles". Vagyis bíró mérlegel és dönt.

A törvények megengedik az abortuszt, ez nem kérdés. A kérdés az, hogy az abortusz fontos családi oknak minősül-e. Ebben a jog semmilyen eligazítást nem ad. A bíró szerint nem az, sőt deviáns magatartás, mely a magzati élet kioltásához vezet, s az általános erkölcsi felfogás szerint elítélendő.

A gond az, hogy nem lehet egyértelműen kijeleteni, hogy nincs igaza. És azt sem, hogy igaza van. Az abortusz kérdése mélyen megosztja a közvéleményt. Van aki pont így gondolja, és van aki épp ellenkezőleg.

Mit tegyen a bíró, amikor nincs jogi útmutatás? Döntsön lelkiismerete szerint? Vagy döntsön a saját lelkiismerete ellen, de a többség elvei szerint? Vagy a hangosabbaké szerint? Kaiser elítélése például egyértelműen hibás volt. De ilyen esetben mi a hibás és mi a jó döntés?

Azonban a bíró az indoklásban nem hivatkozhat "általános erkölcsi felfogás"-ra, ez nem így van. Ha már ezt tette, írja le, hogy a saját lelkiismerete szerint döntött.

2008.04.21. 14:30:53

A nőnek joga volt eldönteni, hogy akar -e gyereket, vagy nem. Miután ezt már eldöntötte, onnan az abortusz halaszthatatlan egészségügyi beavatkozás, amihez nem kell megszakítani a büntetést végrehajtását, hanem azon belül kell elvégezni. Ha tudják a bv. intézetben, rabkórházban, vagy más kórházban.

1979. évi 11. tvr.

36. § (1) Az elítélt jogosult

a) a higiéniai feltételeknek megfelelő egészséges elhelyezésre, az egészségi állapotának és a szabadságvesztés végrehajtása alatti tevékenységének megfelelő élelmezésre, egészségügyi ellátásra;

47. § (1)

(2) Az elítélt egészségének védelmére és egészségügyi ellátására az egészségügyi jogszabályok az irányadók, a gyógyszerellátás térítés nélkül illeti meg

122. § (1) Az elzárás a bíróság jogerős határozata alapján hajtható végre.

(2) Az elzárást büntetésvégrehajtási intézetben, külön jogszabályban meghatározott esetben rendőrségi fogdában hajtják végre.

(3) Az elzárás végrehajtására az 5. §, a 19-22. §, a 25. § (1) bekezdése a), b), d) és e) pontjának, 28. § a) pontja a rövid tartamú eltávozás kivételével, b) és c) pontjának, a 33. § (3) bekezdésének, a 34. §, 35. §, 36. § (1) bekezdése a)-b), d)-f) pontjának és a 43. § rendelkezései irányadók azzal, hogy az elzárást töltőt megfelelően megilletik az elítélt részére biztosított jogosultságok.

5/1998. (III. 6.) IMR rendelet
A Fogvatartottak Egészségügyi Ellátásáról

20. § (1) Terhesség fennállásának a valószínűsége esetén a bv. orvos köteles a fogvatartottat - a lehető legrövidebb időn belül - nőgyógyászati szakvizsgálatra beutalni.

(2) Ha a terhesség fennállását szülész-nőgyógyász szakorvos igazolja, a terhes nő nyilatkozik arról, hogy terhességét meg kívánja-e tartani vagy igényli annak művi megszakítását.

(3) A terhes nőt gondozásba vétel céljából a szakorvosi vizsgálatot követő 3 munkanapon belül a Központi Kórházba kell szállítani.

23. § (1) Ha a fogvatartott nő arról nyilatkozott, hogy terhességét meg kívánja szakíttatni, ez irányú kérelmét személyesen vagy írásban meg kell erősítenie a bv. intézet székhelye szerint területileg illetékes családvédelmi szolgálat munkatársa előtt.

(2) Művi terhességmegszakítás a terhesség betöltött 12. hetéig a Központi Kórházban végezhető el.

(3) Terhességmegszakításra - ha a terhesség meghaladta a (2) bekezdésben megjelölt időtartamot és törvény a terhesség megszakítását lehetővé teszi - a terhes nőt a népjóléti miniszter rendeletében kijelölt egészségügyi intézménybe kell átszállítani.

(4) A terhes nő előállításáról, szállításáról és őrzéséről a bv. intézet gondoskodik

szgyula 2008.04.21. 14:44:24

Zsir, ugye jol ertem, hogy a nonek feketen-feheren joga volt az abortuszhoz? Fuggetlenul attol, apa mit mond(ana), biro mit gondol, stb.? Azaz a bironak semmi erkolcsi merlegelesi lehetosege nem volt. ABortuszt nem tilthatja meg, *de* azt a Kozponti Korhazban kell vegrehajtani, igy az elzaras megszakitasa sem jogos.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.04.21. 14:57:06

Természetesen úgy gondolom, hogy minden nőnek biztosítani kel a jogot, hogy a saját élete, jövője felett rendelkezzen, ugyanakkor fontosnak érzem a társadalom egészének jogait, jogos érdekeit is.

A szabadságvesztés, az elzárás egyik velájárója, hogy ez alatt az elítélt döntési szabadsága is korlátokat szenved. Ez idő alatt nem az a fontos, mit tartana ő maga saját magára nézve kedvezőnek.

Egy nőnek megérthető az igénye arra, hogy saját maga rendelkezzen a jövője felett, sőt, ez nem csak a nőkre igaz. De a nők esetében ebbe belefér az abortusz is.

Ugyanakkor teljesen felesleges valakit lecsukni, ha ez alatt is azt tesz amit szeretne, nincs kényszer semmire, akkor mi értelme van?

A terhesség nem kellemes, de az egészségügyi kockázata semmivel sem nagyobb mint az abortuszé, sőt. Ergo az abortusz nem az anya egészségét védi, hanem az életvitelét teszi könnyebbé, kényelmesebbé. Ez pedig nem indokolja a terhességmegszakítást, mint ahogy a mellplasztika sem.

Egy hasonló ítélet az embernek középtávon igencsak tönkreteheti az életét, természetes az állás elvesztése, sok esetben a lakásé is, középtávon (az elkövetkező X hónapra) biztos, hogy kihat és ez alatt okozhat jelentős kényelmetlenséget, kellemetlenséget is.

Ergo: Nem hiszem, hogy a bírónak feltétlenül engedélyeznie kellene. Hogy deviáns viselkedésről van-e szó? Ebbe talán nem kéne az egyház véleményét belevenni. Bár nevetségesnek tartom, hogy a katolikus egyház mindenkire mindent rá akarna erőltetni, az anyagi követeléseiket is, de jelen esetben bizony igazuk van abban, hogy az abortusz nem egy "normális" megoldás... De nem az élet kezdete / gyilkosság, stb. miatt.

Sokkal inkább az egészségi kockázat miatt, mert nem érdeke a társadalomnak. Azért, mert a szélsőséges (mások által említett) eseteket nem számolva olyan ember hoz döntést, aki a pillanatnyi örömök kedvéért korábban sem számolt a következményekkel, és nem sok ideje volt megváltozni.

Egy felelőtlenül megfogannt gyerek kerülhet nevelőszülőkhöz, jó családba, van idő előre megoldani, az anyának sok szenvedés, de nincs élvezet és szórakozás kockázat nélkül. Egy felelőtlen abortusz okozta maradandó károsodást viszont nem lehet ezzel elintézni.

2008.04.21. 15:15:13

szgyula 2008.04.21. 14:44:24

Nem tudom, hogy egyáltalán miért kérte a nő a büntetés megszakítását.

Ha igazam van, akkor még az is mindegy, hogy a bíró engedélyezte -e, vagy nem, hiszen az abortuszt anélkül is el kellett volna végezni.

2008.04.21. 15:30:59

zsir 2008.04.21. 15:15:13

Konkrétan a kérdésedre válaszolva: Szerintem a bírónak volt mérlegelési joga a büntetés megszakításának engedélyezésénél.

A baj az, hogy az abortuszhoz sem a bíróra, sem az egész elbírálásra nem lett volna szükség.

A bíró szerintem okkal hivatkozhat az elmarasztalása ellen arra, hogy olyan kérdésben amelyben a jog nem ad íránymutatást, erkölcsi szempontból pedig a társadalom megosztott csak a saját belátása és értékrendje szerint tud ítélni. Ha pedig ez alapján ítél, akkor helyes, ha az indoklásba is ezt írja.

Hibázni szerintem a bv. hibázott akinek a jogszabály egyértelműen, nevesítve leírja, hogy mi a teendő, mégsem tette azt.

füredi (törölt) 2008.04.21. 15:31:43

zsír!
A történetben nekem is van egy kis bizonytalanság, mert a BV-ben minden műtétet elvégeznek, vagy benn, vagy külső kórházban. Ez persze nem csak egy műtét, mert ugye be kell előtte menni szeméylesen engedélyeztetni, meg ilyenek, de megoldható lett volna, visznek ki őrizeteseket közjegyzőhöz, meg bankba, ha el kell intézni valamit (Komoly. Tudok esetről, hogy az előzetes letartóztatott ott volt az általa megölt hozzátartozó hagyatéki tárgyalásán!)

Hogy az ügy lényegéről szóljak: Magyarorsztágon az abortusz meghatározott körülmények között engedélyezett, tehát nem lehet deviánsnak minősíteni, és attól tartok, hogy a társadalom többsége sem tartja annak - hogy ez jó, avgy nem, hogy így van, az most nem ide tartozik. Erre hivatkozni tehát végzésben nem szerencsés. Ugyanakkor tudni kell, hogy nem kötelező megadni a félbeszakítást, a bíró maga dönt, mit tekint nyomós oknak - nem ilyen ügyszakban vagyok, de én megadtam volna, de egy hétvégét gondolkodva úgy érzem, hogy maga a döntés megindokolható, csak nem így.

füredi (törölt) 2008.04.21. 15:34:40

Pár éve volt az, amikor a kártalanításban a pernyertes felperesnek odaírták, hogy primitív személyisége miatt kevesebb jár neki. Ez nagyon szerencsétlenül sült el, pedig nyilván a kártalanításnál értékelni kell azt, hogy ki hogy él meg valamit, vagy milyen következménnyel jár, hogy be. indul ellene. vigyázni kell az indoklással, jó döntésket tehet tönkre.

jog-ász 2008.04.21. 15:59:27

1. sztem kamu a történet

2. ha igaz, szeretném azt a birosági határozatot látni(miért nem lehet pl beszkennelni és feltenni személyes adatokat kihuzva belőle, ez már többször jo lett volna és akkor nem hülyeségekről beszélünk)

3. ha igaz a történet akkor gáz a biró(birosági dolgozoként mondom)- mert erkölcsileg nem lehet indokolni egy határozatot vagy ítéletet. azért vannak jogszabályok hogy ne mariska és juliska erkölcsei alapján müködjön az itélkezés.
Politikai szinten is óvnék mindenkit hogy erkölcsi jellegű ítélkezést sürgessen(mert hogy lehet ilyet is hallani néha)

4. amugy szülés előtt 1-2 héttel lehet abortuszt végezni?????mert sztem nem, max szülést lehet beinditani komoly és szigoru törvényi feltételek mellett.

2008.04.21. 16:10:37

füredi 2008.04.21. 15:34:40

Mivel a műtétre a bv-n belül is lehetősége volt az elítéltnek, így a bíró nem arról döntött, hogy a nő elvégeztetheti -e az abortuszt, vagy nem, hanem arról, hogy ebből az okból engedélyezi -e a büntetés megszakíását. Akár úgy is fogalmazhatnék, hogy arról, rabként vagy szabadlábon akarja -e elvégeztetni.

Langharcos 2008.04.21. 16:15:49

Jog-ász, nem olvastad el figyelmesen, :)

A nő a terhesség 10. hetében volt elzárva, és ekkor tagadta meg a bíró az abortusz jogát tőle. Azóta eltelt egy "kis" idő, és mindjárt megszül. Hogy ezalatt mi történt, nem tudni, miért csak most kap hírt ez az ügy, miért nem akkor, amikor megkapták a döntést. Hiszen most már perelhet, eső után köpönyeg, szülni kell, azt biztos.

TheElf: Szerintem nem ugyanaz a rizikó. Az abortusz ugyanis megelőz egy több hónapig tartó terhelést, amíg az anya nehezen mozog, súlyt cipel - és nyilván ez a súly a saját tartalékaiból vonódik el.

Salgo2: Akár gyilkosságnak tekinted, akár nem, attól még egy gyereknek egy szerető családban a helye, akik fel is tudják nevelni. Mennyivel jobb, mint az a rossz sorú nő, aki csinál 7 gyereket, majd segélyekért jár, hogy tartsa el őt az állam? Akkor már nem jobb, ha meg tudja hozni a döntést: márpedig mégegy gyerek most még már nem.

Jó, persze azt is lehet mondani, hogy akinek nem telik gumira, fogalmazásgátlóra, az ne dugjon. De dug, mert kell neki is valami jó, és mert erre csábítja a természet(e). És pont azoknak lesz így több gyerekük, akiknek még egy doboz kotonra sincs pénzük. Biztos, hogy jó, hogy nekik van mégegy gyerekük?

2008.04.21. 16:30:33

jog-ász 2008.04.21. 15:59:27

"... azért vannak jogszabályok hogy ne mariska és juliska erkölcsei alapján müködjön az itélkezés..."

Juliskáról meg Mariskáról szó sem volt. A jogszabály sohasem egyedi esetekre szóló használati utasítás, itt pl. azt mondja "engedélyezheti". A dilemma legfeljebb ott merülhet fel, hogy a bíró a saját erkölcsi értékítélete alapján döntsön vagy próbálja kitalálni, hogy mi lenne a társadalmilag elfogadottabb nézet. Az utóbbi, azon túl, hogy sohasem lehet pontosan tudni, még azt is eredményezhetné, hogy a bírónak a saját erkölcsi nézeteivel ellentétes döntést kellene hoznia, ami nagyon nagy baj lenne. Ami az indoklást illeti, Füredinek igaza van, vigyázni kell vele, körültekintően kell fogalmazni. Ez azonban nem szabad, hogy azt jelentse, hogy egy erkölcsi döntéshez egy politikai indoklást kellene írni, vagy valami semmitmondó dodonai blablát.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.04.21. 16:39:01

Langharcos: Ebben nagyonis tévedsz, az emberi szervezet a terhességre sokkal inkább fel van készülve mint az abortusra, így az abortusz jelentette kockázat lényegesen nagyobb mint a terhességé :D

szgyula 2008.04.21. 18:42:48

TheElf: Teljesen mindegy. Ez per pillanat a no dontese.

De valami nagyon nem kerek a tortenetben. Ha jol ertem, akkor az AB-nek a bortonben kellett volna tortennie, amihez semmi koze a kiengedesnek. Most mi tortent igazan? Mert valaki valamit vagy rosszul tudosit, vagy valamit nagyon nem ertek.

csutkababa 2008.04.21. 19:19:15

Itt vmi nagyon nem stimmel.
A végrehajtandó szab. vesztés esetén a bv. intézetbe való befogadáskor, illetve előzetes , nem jogerős fogvatartott esetén szigorú, szakszerű egészségügyi befogadás van a bv. intézetben.
Az elzáráskor legjobb tudomásom szerint ez nincs így, azaz nem kerül adatbankba az elkövető.Erről Heylmann Katalin tud nyilatkozni, mint eü. főnök.
De a fogvatartott bármikor jelentkezhet az eü-n, illetve a nevelő felé kérelmezhet bármit, így jelezheti a terhesség fennállásást, és kérheti az abortuszt.
A BF /büntetés-félbeszakítás/ engedélyezése első körben parancsnoki jogkör, annak hosszától függ az egedélyezésiszint.
Az AB végrehajtása Tökölön simán megoldható, amennyiben az illetékes bv intézet orvosa beutalja oda.
Kérdés:
Tudott-e az illetékes bv intézet a nő terhességéről, illetve AB igényéről?
A nő rögtön a bírósághoz fordult? Ilyen esetben a levelet senkinek nincs joga elküldés előtt cenzúrázni, azaz kimaradt volna ebből az intézet?
Ebben az esetben az elutasítás, bírói döntés után a nő miért maradt csendben hónapokig?Hiszen mindjárt szül!És most nincs elzárva.
Az elzárás ideje alatt senkinek sem sikított a bv intézetben ez a teremtés?
Elképesztő.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.04.21. 19:19:30

szgyula: VAGY a történet arról szól, hogy elbeszélnek egymás mellett az emberek. A BVben beszéltek a nővel, lemondott róla akkor és ott, majd kitalálta hogy a BV intézeten kívüli abortusz kell neki mert az mégis jobb, a bíró meg elküldte a fenébe, és az erkölcsi ítélet arról szól, hogy az abortusz nem arra való, hogy egy korábban megtartani kívánt gyereket megölsz mert jobb mint 1 hónap börtön.

csutkababa 2008.04.21. 19:38:46

TheElf
Ehhez nem kell bíró. Ha civil intézetben óhajt eü. beavatkozást, akkor az ezt végző orvos nyilatkozata alapján megszervezhető a kinti kezelés, gyakran a kinti őrzés költségeit ráterhelik a delikvensre..Persze ez jórészt olyan kezelést jelent, ami Tökölön valamiért nem megvalósítható./ Nem életmentő beavatkozást értek ezalatt, pl. infarktus katéterkezelését Tököl intézi kinti kórházzal szervezve, kiszállítva./ AB Tökölön végezhető, nem indokolt a civil kórház.
A hajléktalan hölgynek talán nem volt fogadott nőgyógyásza...

Tit... Tit 2008.04.21. 20:07:32

Én úgy olvastam - bulvársajtó :-) - hogy a bv.-ben történő abortuszt el is kezdték intézni, de a hölgy visszalépett a családgondozóval történő kötelező beszélgetés után. A történet az indokolásról szól, csak a felvetés - Zugügyvéd - ferdített kicsit.

dr.justice 2008.04.21. 21:35:07

1992. évi LXXIX. törvény a magzati élet védelméről

A terhesség megszakítása

5. § (1) A terhesség csak veszélyeztetettség, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén, az e törvényben meghatározott feltételekkel szakítható meg.

(2) Súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.

6. § (1) A terhesség a 12. hetéig szakítható meg, ha

a) azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja;

b) a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved;

c) a terhesség bűncselekmény következménye, valamint

d) az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén.

7. § (1) A terhesség megszakítása, ha azt nem egészségi ok indokolja, az állapotos nő írásbeli kérelme alapján végezhető el.


Csak találgatok, de az is lehet a kérelem oka, hogy esetleg a rabkórházban nem a legmagasabb szakmai színvonalon dolgoznak és a nő hallott egy-két rémtörténetet erről. A végzést miért nem azzal indokolta a bíró, hogy a beavatkozás a rabkórházban is elvégezhető ?

A cikk:

"Miután a hölgy már tízhetes terhes volt a határozat meghozatalakor és állapotának teljes mértékben tudatában volt, magzata elvetetésére lett volna lehetősége korábban is."

Ha ez az indokolás elfogadható lenne, az összes nőt el lehetne zavarni erre hivatkozva és figyelmen kívül lehetne hagyni, hogy a törvény alapesetben a terhesség a 12. hetéig engedi ezt.

jenőke 2008.04.21. 22:56:13

Érdekesnek tartom, hogy mennyire képesek vagyunk elszállni a saját probléma-megoldó képességünk nagyszerüségétől.

-- 30 napra csukták le a szerencsétlent.

-- Ez alatt a 30 nap alatt következett be az abortusz végrehajthatatansága.

Az abortuszt a bíró akadályozta meg.
Legyen ez (mert az) a jogi feladvány, és nem más.
Csak erről van szó, és nem példáúl arról, hogy Magyarország ""vezető vallása a keresztény, ez pedig devianciának tartja az abortuszt (gyerekgyilkosságot), pedofíliát, melegeket, sátánimádást, ..."", amint azt jogalap nélkűl állítja egy kánonjogista.
Szerintem Zsír erkölcsileg is, jogilag is kellően megadta a választ.
Sok fejtegető szólt az előzmények ismerete nélkűl, azért ment félre a bejegyzések zöme.

2008.04.22. 00:46:40

Az indoklásban vannak kifogásolható dolgok, amik miatt megérdemel a biró egy alapos fejmosást, de ettől többet nem látok ki ebből az ügyből.

szgyula 2008.04.22. 08:33:31

Az a baj, hogy mint kiderult, baromira rosszul tudunk valamit. Egyreszt jo esellyel tudjuk, hogy a no abortuszt akart az elarasa alatt, masreszt tudjuk, hogy az abortusz nem tortent meg. Tudjuk meg, hogy az abortusznak meg kellett volna tortennie, ha a no tenyleg akarta.

Ezen kivul tudjuk a biro erkolcsi velemenyet, kis nyomozassal kiderithetjuk a MOL reszvenyek arfolyamat a kerdeses napon, a leesett csapadek mennyiseget New Yorkban karacsonykor, stb. De ennek per pillanat semmi koze az elso bekezdesben emlitett problemahoz.

Mi tortent igazan? Mert arra senki nem tart meltonak minket, hogy elmondja.

füredi (törölt) 2008.04.22. 08:39:27

Minden bizonnyal elvégezhető BV-körülmények között az abortusz. Nem olyan vészes a BV-körház, pont azért figyelnek oda a körülményekre, mert nagyot szól, ha valamit elszúrnak. Ezen kívül mindig fennáll a lehetősége, hogy kivigyék külső kórházba a fogva tartottat.

szgyula 2008.04.22. 09:11:09

De akkor most miert is nem tortent meg az AB? Mert az elzaras megszakitasanak megtagadasanak ugy tunik semmi koze hozza. Mirol is van igazan szo?

füredi (törölt) 2008.04.22. 09:29:52

Lehet, hogy arról, hogy ki akart jönni, aztán amikor nem engedték hagyta az egészet a fenébe, aztán most veszébe jutott, hogy ezzel lehet keresni? Nem állítom, hogy ez történt, csak találgatok.

Hasat 2008.04.22. 09:35:47

Én már tudom, mi is történt. Összeraktam a morzsákból, mint Sherlock.
A nő akkor úgy döntött, hogy még sem veteti el a gyereket, egy vérmes ügyvéd pedig most szúrta ki az indoklást, és most próbálnak némi pénzt szerezni az államtól.
Ja, és az ügyvéd az apa.

Hasat 2008.04.22. 09:36:30

Füredi megelőzött.
Akkor én már csak Wattson vagyok.

füredi (törölt) 2008.04.22. 09:43:06

Ugyanis, mint ezt már mondtam, a félbeszakítástől függtelenül meg lehetett volna ezt oldani!

govi 2008.04.22. 10:32:14

Füredi, Hasat, köszi!

Persze, a téma (a háttér ismerete nélkül) kiváló alkalom volt egyeseknek, hogy sértegessék egymást világnézeti beállítottságuk alapján.

Egyébként nem az esetről, hanem a korábbi hozzászólásokról egy szemináriumi eset jutott eszembe az egyetemről. Büntetőjog általános részen egy ügyész tartotta a szemináriumot, és hagyott bennünket ötletelni egy olyan eset kapcsán, amikor egy anya magára hagyta pár pillanatra a gyerekeket, akik a biztonsági ablakzár ellenére kiestek az ablakon és meghaltak.

Akkor nagyon leszidott bennünket, amikor az emberi tényezőket figyelmen kívül hagyva csak a jogszabályok alapján akartuk megítélni az ügyet. Hogy az életbe gondolhatja bárki is, hogy egy ilyen döntés meghozatalakor valaki a saját erkölcsi felfogását ki tudja zárni?

füredi (törölt) 2008.04.22. 10:41:57

Az egyetemen én is ilyen voltam - jog, az jog, gondoltam. Valóban nem lehet azonban kizárni a szubjektumot. A jelen esetben a "fontos ok" kifejezést kellett megtölteni tartalommal a bírónak. Soha egyetlen jogszabály, vagy kommentár nem fogja úgy meghatározni a fogalmat, hogy minden benne legyen, tehát a bíró magára marad. Mondhatja, hogy egy abortusz nem fontos, de azt is, hogy igen. Nálam - mint említettem - hasonló helyzetben igen lenne, de elfogadom a nemet is, egy helyénvalóbb indokolással. (Ezt meg tudja valaki mondani, hogy miért van benn az a plusz o betű?? És mi lenne, ha egyszer kihagynám, mit szólna a másodfok??)

2008.04.22. 11:14:40

Az "indokolás" talán a szakzsargon része. "O" nélkül talán elírásnak gondolnák.

A magyar fogalmazás még egész jó. Angliában egy jogi iratot jogászon kívül senki nem képes értelmezni. Az emberek 90%-a még a szavak jelentését sem ismeri.

dr.justice 2008.04.22. 12:09:33

füredi

1. "a félbeszakítástől függtelenül meg lehetett volna ezt oldani!" Ha a BV-ben is meg lehet oldani, ezt kellet volna az indokolásba írnia és nem lenne miről beszélgetni.

2. Indokolás. A Be. így használja, te pedig a törvényt alkalmazod. Rablás helyett sem írsz leütéses lopást :)

füredi (törölt) 2008.04.22. 12:18:35

2. Tudom, hogy az van a Be-ben, azt nem tudom, miért az van. De ez legyen vele a legnagyobb problémám.
1. A bíró indoklása mindenképpen ciki szerintem. Persze nem láttuk egészében.

dr.justice 2008.04.22. 12:40:48

füredi

Régebben az erőszakos közösülést erőszakos nemi közösülésnek nevezte a törvény, annak sem volt értelme , de a törvényt alkalmazó nem tehetett mást mint a törvény szövegét használta.

Az indokolás jobban tetszett a törvény előkészítőjének, mint az indoklás. Nem hiszem, hogy ettől mélyebb oka lenne a szóhasználatnak.

BSz 2008.04.23. 02:18:29

"Nos, az is eléggé baj, hogy minden nőnek joga van hozzá. Felelőtlenné teszi az embereket."

A kettőnek mi köze is van egymáshoz? Most nem akarom kimondani melyik etnikum az ahol nem divat az abortusz, a család 5 gyereknél kezdődik, és nyomorban élnek jól behatárolható területeken. Azok tán felelősen gondolkoznak?

Ha én bíró lennék szubjektívan megmondanám, fasz vagy fiam, 10 év, látatlanba, bizonyíték csak a bambának kell. Meg jog is. De én nem lennék demokratikus bíró. Szerencsére nem is leszek soha biró...

Ez az itélet a biroi előítéletekről szól, nem arról hogy a bírónak joga van-e szubjektiv blabla...
Arról, hogy aki jogot szolgáltat, az a prostituáltat nem tartja embernek. Persze lehet túlkonkretizálni, hogy az apa joga, meg akármi, de szivem szerint hazugságvizsgálóra kötném a bírót és megkérdezném mit gondol a prostik jogairól...

2008.04.23. 11:04:14

BSz 2008.04.23. 10:24:33

A férfiak felelősebbek, mert nem szülnek, de jobb lenne nekik is megtiltani. Biztos ami biztos. Mi lesz, ha majd az EZEK meg az AZOK meg az OLYANOK is szülni kezdenek?

totya4 2008.04.23. 11:33:47

Ha az ember lát templomból kijönni "keresztényeket" akaratlanul is azt gondolja hogy ezek milyen jó emberek. Hát az én tapasztalatom pont az ellenkezője, nevezetesen hogy sok esetben sokkal rosszabb és ostobább emberek mint a nem kifejezetten vallásos emberek. Ez abból is látszik ami itt is történt, van egy adott téma, erre megjelenik egy "húde keresztény" és dől belőle a marhaság. Konkrétan erre a Zed fajra gondolok. Nem tudom honnan veszi a bátorságot ahhoz hogy bele merjen szólni más ember életébe. Mi a jó franc köze van ahhoz a magzathoz ami egy idegen ember testében van? Semmi. Ő csinálta? Nem. Akkor? Hogy merül fel benne egyáltalán hogy beleszóljon más ember életébe? Ki deformálta el ennyire? Valami fanatikus vallási vezető, vagy valamilyen szekta?

Az hogy kielégületlen szexuálisan aberrált ezáltal lelkielg deformált vénemberek (pápák) mit szajkóznak hatalmuk megtartása érdekében az kutyát nem kéne érdekeljen. A reformáció tudtammal pont arról szólt hogy ne egy fasiszta jellegű uralkodó szervezet legyen az egyház. Kár hogy a katolikus egyházat nem szüntették meg okafogyottság híján a reformáció után.

A baj ott kezdődik hogy a fasiszta szeánszokon...izé templomi misézéseken arról mesélnek hogy Isten van, szeresd, higgy neki, Ő az igaz, aki hitetlen az bűnös, eltévelyedett stb. Nem tudom nem észrevenni hogy ez voltaképpen rasszizmus! Hiszen megbélyegezenk egy embercsoportot. Érdekes hogy ez ellen senki nem lép fel...

A bíró is ilyen húde keresztény vagyok fajhoz tartozhatott, és most ez kiderült. Mivel a bírók érinthetetlenek nem hiszem hogy különösebben baja lesz emiatt, viszont én hoznék egy olyan ítéletet hogy akkor adjuk a gyereket a bírónak és nevelje fel, ha már megszülettette. És ahogy itt mondják: "hülyebíró" :)

totya4 2008.04.23. 11:37:45

Ja a szajhákat már el is felejtettem. Igen negatívan írtok róluk. Könyörgöm. Igény van erre a szolgáltatásra, mert a férfiak igénylik ezt, tehát ők is "szajhák". Hiszen ha senki sem járna hozzájuk, nem is lennének... Szóval nem mindig másokat hibáztatni meg lenézni, kösz :)

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.04.23. 12:36:36

Ne nevezd őket szajhának. Manapság celebnek hívjuk őket, ezen a néven van velük tele a bulvársajtó.

Radzeer 2008.04.23. 13:14:02

Mellesleg a pedofil, homoszexuális stb papok is inkább járnának örömlányokhoz, minthogy gyerekeket zaklassanak. Az egyházi adományokból erre a célra külön összeget kellene elkülöníteni a hitlerjugendes pápabátyónak!

govi 2008.04.23. 13:21:33

totya4
Hozzászólásodból látszódik, hogy mennyire ismered azt, amiről véleményt nyilvánítsaz. Azon túl, hogy nagyon sértő kijelentéseket teszel, azok még valótlanok is. Nem fogok erről vitát folytatni, de próbáljunk meg intelligens ember módjára hozzászólni a témához, és nem azon túlterjeszkedően.
uff

derelyegrádi szellem 2008.04.23. 15:52:05

Tőlem akár túl is terjeszkedhet a témán. Csak ne így.

1./ Nyilván a tempolomból kijövőket egyesével leteszteli minden vasárnap, innen tudja ilyen jól.

2./A marhaság nem vallásfüggő, én speciel életem legnagyobb marhaságait magukat ateistának aposztrofálóktól hallottam. A kommunisták állításukhoz híven élcsapatot alkottak ebben a körben..


3./ "A reformáció tudtammal pont arról szólt hogy ne egy fasiszta jellegű uralkodó szervezet legyen az egyház"

Ezt a kapitális baromságot nem is minősítem. Szerintem Luther Márton megfordult sírjában.

4./ "Ő az igaz, aki hitetlen az bűnös, eltévelyedett stb. Nem tudom nem észrevenni hogy ez voltaképpen rasszizmus! Hiszen megbélyegezenk egy embercsoportot."

Sok antirasszista ökörséget hallottam már, de ez mindegyikre ráver.

5/ "is ilyen húde keresztény vagyok fajhoz tartozhatott"

Nem esetleg az a "rasszista" aki ezt írta?

De azért tanulságos volt totya4 írása, mert kiváló példája a butaság és tájékozatlanság motiválta gyűlöletnek, fasisztázásnak.

Csak úgy tájékoztatásul: pl Mindszentyt a nyilasok börtönbe zárták (nyilván mert fasiszták vezére volt), igaz ennek ellenére őt fasisztázta később - többek között- Vásárhelyi Miklós, aki viszont tényleg fasiszta szimpatizáns és talán tag is volt míg Olaszo.-ba járt egyetemre, csak hazatérve lett kommunista és lázas antifasiszta. Ezt tényleg csak kis adalékként a katolikus egyház fasisztázóinak tanulságára, és lelki épülésére jegyeztem meg.

A pápabátyót meg besorozták a hitlerjúgendbe, de kiváncsian várom az összes mezei kisz tag ilyetén történő megbélyegzését, vagy a népköztársaság összes katonája vonatkozásában szintúgy.

totya4 2008.04.23. 17:58:32

derelyegrádi szellem 2008.04.23. 15:52:05

Szerintem olvasd át alaposan amit írtam, hátha felfogod. Eleinte a reformációt is üldözték, de hálistennek csak sikerült megtörni a fasiszta katolikus egyház rémuralmát. Mondd, te történelmet egyáltalán nem tanultál?

totya4 2008.04.23. 18:03:51

Adblock_júzer 2008.04.23. 12:36:36

Nem elég hogy a védelmükre keltem? :)

derelyegrádi szellem 2008.04.23. 18:30:25

Taníts engem totya4, kérlek! Mit nem fogtam fel? Különös tekintetel arRa, hogy szó szerinti idéztem Tőled.

Első amit el kéne magyaráznod, hogy lehet fasiszta az, ami majd 1700 éve alakult (a biztonság kedvéért: ez a katolikus egyház), miközben a fasizmus a XX. században keletkezett ideológia. Nos?

derelyegrádi szellem 2008.04.23. 18:47:51

Totya4

Amíg ezen töröd a fejedet elmesélek neked egy történetet:

Történt egyszer Mo-n, hogy 1944 március 19.-én a nyilasok átvették Mo. irányítását, és a zsidókat gettóba zárták. A gettó területén lakott egy katolikus pap is, akit emiatt távozásra szólítottak fel a nyilasok. Azonban ő, arra hivatkozva, hogy a gettóban a katolikus hitre áttért zsidóknak ő a papja, velük marad, és ha deportálják őket akkor őt is osszák be a transzportba, mert híveivel kiván maradni akár megsemmisülésig, mivel neki papként ez a kötelessége. Mindezeket onnan tudjuk, hogy megírta Endre László államtikárnak (volt gödöllői főszolgabíró), és levele a bombázások ellenére fennnmaradt.

(forrás: Ispánki Béla: Az évszázad pere)

Ő is kib---szott nagy fasiszta lehetett mi?

totya4 2008.04.23. 19:20:33

derelyegrádi szellem 2008.04.23. 18:47:51

Megpróbálok neked segíteni, meséld el a saját szavaiddal hogy mi az a reformáció, miért jött létre.

Szerintem örülnöd kellene hogy fasisztázom a katolikus egyházat, mert valójában ők sokkal rosszabbak voltak, hiszen a leghosszabb ideig tartó diktatúrát ők tartották fenn. Hozzájuk képest a fasiszták, kommunisták időintervallumban sehol nincsenek. Mindenki, aki ellentmondott az ő szent könyvüknek (biblia vagy mi a szar) azt üldözték kínozták megégették, ismerős?
Gondolom szívesen lettél volna pl. egy megkínzott megégetett csillagász helyében ügye? :) Gátolták a fejlődést egy régi könyv miatt, amit bódult állapotban hordtak össze olyanok, akiket ha ma meglátsz az utcán messziről elkerülsz...

kartárskám 2008.04.23. 19:35:15

Totya eddig a mélypont, vagy volt már sötétebb hozzászólás is?

A témához:
Bizony kerülhetnek a bírók olyan helyzetbe, amikor társadalmi értékítéletre, tehát erkölcsi elvekre kell hivatkozniuk. A polgári perekben ez nem is annyira ritka. Igaza van Füredinek, nagyon csúszós ez a talaj. Szerintem csak igazán kiforrott, azaz egyértelmű értékítéletre lehet bírói döntést alapozni, magánvéleményre nem.
Az azért elég közismert, hivatalos tudomása lehet róla a bírónak, hogy az AB kérdésében megosztott a társadalom,ezért ebben a helyzetben nem volt helyes a saját értékítéletét társadalmi értékűként feltüntetni.
Amúgy, a fentieknek nincs is sok jelentősége, mivel a belinkelt jogszabály szövegek alapján jogilag szabályozott a kérdés, joga van a fogvatartás alatt abortuszt végeztetni az anyának.
No, most már csak egyet nem értek, a bíró nem ismerte a vonatkozó törvényi szabályozást?! Mert akkor, monnyon le!!
A fentiek szerint a helyes indoklás egyszerűen az lett volna, nem szükséges ez okból a megszakítás, mert ezt a beavatkozást a fogvatartás alatt is el lehet végezni. Na ezzel ki tudott volna vitatkozni?

derelyegrádi szellem 2008.04.23. 19:45:19

Én tudom, és értem is amit mondani próbálgatsz, de ez mennyiben "fasiszta"?

Mert akkor a muszlimok is fasiszták, mert a "hitetleneket" pl. olajba főzték, meg a középkori királyok mindegyike is, mert akik nekik ellentmondotak bizony azok is ugyanúgy jártak. Meg a római császárok is akik pl a kerezstényeket irtogatták?

De ha már reformáció (elárulok neked valamit: magam protestáns vagyok), akkor mi is történt Kálvin János teokráciájában Genfben? Egy neki vallási kárdésekben ellentmondó híres prédikátorral? Hallottál erről? Ő is fasiszta?

De legjobb a bibliás rész irományodban. A Bibliában benne foglaltatik az Ószövetség is. Nyilván a zsidók is fasiszták?!

Mene tekel ufarszin, kedves Totya4.

derelyegrádi szellem 2008.04.23. 19:47:05

kartáskám

Nem, ő a legsötétebb itt, hogy jogos kérdésedre válaszoljak.

Seherezad (törölt) 2008.04.23. 20:05:03

"Gátolták a fejlődést egy régi könyv miatt, amit bódult állapotban hordtak össze olyanok, akiket ha ma meglátsz az utcán messziről elkerülsz..."

Khm...nem feltétlenül a régi könyv miatt Totya4, az csak az ideológia volt.
De lássuk be jó érdekük fűződött a hatalmukhoz, és mindezt addig tudták fenntartani amíg a nép elhitte a könyv diktálta ideológiát. Ha hagyják kilépni őket a racionális térbe, és azt hiszik el hogy a Föld gömbölyű, megdőlt a hatalom...:)

kartárskám 2008.04.23. 20:12:39

Oh, drága szellem (derelyegrádi), azért van itt még értékes gondolat.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.04.24. 00:36:13

jézusom, mit keres a jogi blogban a vallás?
nem lehetne visszatérni a topikra?

Seherezad (törölt) 2008.04.24. 06:50:23

Na hallod MCS, nagy szellemek ha találkoznak.....!!!:):):):):)

derelyegrádi szellem 2008.04.24. 08:26:38

mcs

vallási kérédésekben nem szoktam vitában részt venni, de ze nem is az volt. A fasisztázás indukálta az ügyben történt megszólalásomat.

seherezad

az elméleti vita amire te is célzol nem a föld gömbölyűsége, vagy geoid alakja körül forgott (hogy stílusos legyek) a totya által megemlített csillagász, és az egyház között, hanem a heliocentrikus és geocentrikus világkép tekintetében. Ezt azért a pontosság kedvéért érdemes szem előtt tartani.

govi 2008.04.24. 09:37:31

"Gátolták a fejlődést egy régi könyv miatt, amit bódult állapotban hordtak össze olyanok, akiket ha ma meglátsz az utcán messziről elkerülsz..."

Milyen jó, hogy most nincsenek ilyen gátló tényezők, és a mentalisták és barátaik révén nem kell az embereknek kilépni a "racionális térbe". Nem is dől meg semmilyen hatalom.

2008.04.24. 10:55:47

derelyegrádi szellem 2008.04.24. 08:26:38

A "föld geoid" alakja szemantikai tautológia, ráadásul pontatlan is mert akkor már a föld teljesen "geoform" nem csak "geoid":)

füredi (törölt) 2008.04.24. 11:05:23

Valahol lemaradtam. Mióta gömbölyű a föld? Nem banán alakú?

2008.04.24. 14:04:37

füredi 2008.04.24. 11:05:23
"...Mióta gömbölyű a föld? Nem banán alakú?..."

Jogilag olyan, amilyennek a bíróság ítéli:)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.04.24. 17:09:11

Derelyegrádi szellem: Bár a vallás körüli vita off, és sokakat akár bánthat is, azért bátorkodom megjegyezni, hogy a katolikus egyház, és annak egyes tagjai sok dologban különböző módon viselkednek. És nem az általad említett pap miatt veszíti el a katolikus egyház a hitelét, a híveit, hanem az egyház viselkedése által.

És nem is elsősorban a múlttal van a gond, mert bár tény, hogy a keresztesháborúkat, az inkvizíciót, az "ellenreformációt" is fel lehet emlegetni, de mondhatjuk azt, hogy a kor jellegzetessége, lehetne a pápa múltját emlegetni, de németországban szinte mindenkit soroztak.

Beszéljünk a máról. A Római Katolikus talán az egyetlen egyház, ahol az egyház szabályait, dogmáit, véleményét nem pusztán a szélsőségesek, hanem az egyház egész szervezete bele akarja erőltetni az állami törvényekbe, rákényszerítve más egyházak híveire.

Mindezek mellett hasonló alapon kampányolnak olyan dolgok ellen amik számos ember életét mentenék meg, vagy másképp szólva: Az egyház ma is tevékenyen hozzájárul számos ember halálához.

Az egyházhoz kötődő terrorizmusról, az egyéb egyházakkal szembeni intoleráns nyilatkozatokról (az iszlámmal kapcsolatban ami elhangzott érdekes volt) és más múltjának felemlegetése közben a saját vérengzéseiket (közép és délamerika, keresztesháborúk, inkvizíció, ellenreformáció, stb) elfelejtik az kicsit képmutatás.

Sajnos tény, hogy egyetlen diktatúra, egyetlen eszme vagy vallás sem ölt annyit, mint a katolikus egyház a dogmái nevében, amik sok helyen ellentétesek Jézus szavaival is.

Mindazonáltal a kereszténység megbocsájtásra szólít, így a katolikus egyházat sem a múltja, hanem a jelene, jövője alapján lehet megítélni. Hogy a fent említett tendenciák közül mi folytatódik, azt tudjuk.

Engem különösen az zavar, hogy ők az egyetlen komoly diktatórikus szervezet akiknek sem maguktól, sem kényszerre (a befolyásuk miatt) nem jutott eszükbe az ebül szerzett vagyon visszaszolgáltatása, a kárpótlás, pedig a kárpótlás fogalmával bizonyára egyetértenek, ha az államtól elvárják... Csak ismét kivétel az R.K. egyház.

Olyannyira, hogy szerintük nekik több jár mint bármely más keresztény egyháznak, hiszen ők az ellenreformáció, inkvizíció, a korábbi adók (ez a modern demokráciával szabad egyházválasztással ellentétes) miatt gazdagabbak voltak, és amit ők kényszerrel, erővel, fegyverrel, gyilkossággal a legsötétebb módon elvettek egy néptől azt eszük ágában nincs visszadni, mert az egyházi szervezetnek, és az egyház vezetésének fontosabb a vagyon mint a becsület.

Ez alapján nem tudom az egyházat mint szervezetet, annak vezetését pozitívan megítélni, és úgy gondolom, hogy minden negatív ítélet belefér ellenük a szabad véleménnyilvánításba, azzal a kitétellel, hogy a hívek, és a papság mint önálló személyek esetében nem feltétlenül ugyanez az ítélet igaz.

Ahogy nem minden kommunista volt gonosz, nem mindegyik akart diktatúrát, és a nácipárt esetében sem minden tag értett egyet minden elvével a pártnak, úgy a katolikus egyházról sem állítható, hogy minden tagja, minden meghatározó szereplője ezt az utat járná, és a tisztességes hívő, a tisztességes pap mint minden tisztességes ember megérdemli a megbecsülést.

szaGértő 2008.04.25. 08:19:12

Javaslom a téma főszereplőjének a továbbiakban a diplomáciából ferdített elnevezését alkalmazni:

persona non gratis.

:)

2008.04.25. 17:12:52

"...BV szerint nem: a rabkórház csak elítélteknek biztosít szakorvosi ellátást, az elzárást töltők csak civil egészségügyi intézménybe vihetők..."

A jogszabály elég egyértelmű. Három napon belül át kell szállítani a Központi Kórházba és el kell végezni a terhességmegszakítást. Még azt is előírja, hogy ezalatt a bv. feladata az őrzés, tehát nincs szó a büntetés megszakításáról. Az írásból nem derül ki, hogy a fogvatartott időben nyilatkozott -e. Vagy ő, vagy a BV hibázott.

BéLóg 2008.04.28. 12:51:08

Kedves Mindnyájan!

Nagyon de nagyon szeretném feltenni a kérdést, vajon mi okozta, hogy ez az eset, amely TÖBB MINT 9 hónappal ezelőtt történt, most hirtelen a köztudatba került?

Alaposan utána járva a dolgoknak, jogi értelemben a bírót nem fogja tudni megfogni senki, mert JOGSZERŰ ítéletet hozott. Én nem vitatom, halálosan hülye volt, amikor a véleményét belefoglalta az ítéletbe, de ez csupán mellékes.

De annyira nem mellékes, hogy most EMIATT nem arról beszélünk, hogy nincs kormányunk, hogy szarban vagyunk, hanem erről az esetről.

De mindentől függetlenül, vajon hihetünk-e Dr Heylmann Katalin orvos dandártábornoknak, aki ezt nyilatkoza:
"Szabálysértési eljárás alá vont személyek esetében a terhességmegszakításhoz egy külső egészségügyi intézmény közreműködése, az elzárás felfüggesztéséhez pedig bírói végzés szükséges" - szögezte le a tábornok asszony. "A bírósági végzés kötelező ránk nézve. A pálhalmai börtön vezetője kérte az ügyben az állásfoglalásom, amely alapján a hölgyet a családvédelmi szolgálathoz szállították, ahol védőnővel találkozott. Itt magától állt el az abortusz szándékától, erről írásban nyilatkozott, két tanú is hitelesítette aláírásával az okmányt"

Nem tudom, figyeltek-e?
Két tanú igazolja, hogy a hölgy _magától_elállt_ az abortusztól.

Kellemes további bíró-, bíróság- és vallásgyalázást, boszorkányüldözést kívánok minden ebben oly szívesen résztvevőnek!!!!!!!!

Ja: itt a link, aki maga is olvasná: www.hirszerzo.hu/cikk.megengedhetetlen_-_nem_engedte_abortuszra_a_biro.63701.html

BéLóg

szgyula 2008.04.28. 14:12:41

BeLog: A Nepszabi cikk szerint ez mar sokkal de sokkal a biroi dontes UTAN tortent. A biro meg (a predikaciotol eltekintve) mintha azzal utasitotta volna el, hogy lehetett volna elobb is, minek hagyta az utolso ket hetre. Amit nem ertek jogilag. Elmagyarazna valaki? Ha egy irat beadasra 8 napom van, de elmegyek Hawaiira nyaralni es csak 7 nap 23 ora 55 perc utan adom be, akkor elutasithatjak, hogy lehetett volna elobb is? Mit nem ertek?

2008.04.28. 15:27:02

szgyula 2008.04.28. 14:12:41

A bíró emlékezetem szerint nem azt mondta, hogy későn adták be a kérvényt, hanem, hogy jutott volna eszébe hamarabb a kérvényezőnek, hogy mit akar, illetve, hogy ne próbáljon ilyesmivel manipulálni. A kérvényt egyébként nem határidő miatt elutasították, hanem befogadták és el is bírálták. Más kérdés, hogy a kérvényező számára kedvezőtlenül.

BéLóg 2008.04.28. 16:14:46

szgyula:
Hát ennek alaposan ellentmond a dandártábornok kijelentése. Hiszen ha már el lett volna utasítva, minek kellett volna még a családvédelmi szolgálathoz szállítani?
Akkor szimplán a bírói végzésre hivatkozva "hagyták" volna ahogy volt.
Épp az a probléma, hogy ezt a nyilatkozatot EGYETLEN EGY média hozta le így, korrekten, sehol máshol nem olvasható.
Én egészen megdöbbentem, amikor a guglin kilistáztattam és átnéztem a fellelhető cikkeket!!!!
A lemondás az én olvasatomban és az én "kutatásaim" alapján jóval megelőzte a bírói végzést.
Ez egybe is vág azzal, hogy alaposan elkésett vele a hölgy.
Ha nekem van igazam, a hölgy egyetlen fillér kártérítést sem fog kapni. Erre egyébként hajlandó vagyok fogadni.

2008.04.28. 17:27:20

BéLóg 2008.04.28. 16:14:46

Mielőtt fogadnál, azért olvasd el amit korábban belinkeltem ide:

5/1998. (III. 6.) IMR rendelet
A Fogvatartottak Egészségügyi Ellátásáról

A BV. feladatai egyértelműen benne vannak. Nem kérvényeket kellet volna faxolgatniuk, hanem a fogvatartottat kórházba szállítani abortuszra. Én komoly kártérítésre látok esélyt, ha a nő perel.

szgyula 2008.04.28. 17:32:43

BeLog: Ha lehet hinni a Nepszabinak: Szeptember 26-an viszik be a not. 29-en szol, hogy AB-t akar. Oktober 4-en fogadjak be, 9-en irja a hivatalos kerelmet, 10-en faxolnak a birosagra, ami 16-an utasitja el, ami mellesleg valoszinuleg a 12. het utolso napja. Ez *utan* vittek vedonohoz (ez mar a hirszerzo cikkben van), ahol allitolag mar nem akart AB-t. Aminek persze kismillio oka lehet, peldaul erkolcsi okbol (pl. nala a 12. heten van a hatar).

De teljesen mellebeszelunk. Pontosan mi van az iteletben? Ugy tunik mintha a biro azt mondta volna, hogy na nehogy mar jol erezze magat. Ami nyilvan nem igy tortent, de senki nem ad informaciot.

füredi (törölt) 2008.04.30. 08:28:47

BéLog

Ezt sosem értem ezt az érvet, hogy azért vannak témák, hogy ne beszéljünk Gyurcsányról. Egyrészt akármilyen szar lehet a helyzet attól az élet megy tovább, tehát mindig vannak egyéb témák, amiről beszélni és gondolkodni lehet. Másrészt, lehet, hogy meglepő, de én mondjuk egy háromórás sörözés alatt akár 15-20 témáról is tudok beszélgetni, tehát az, hogy történik egy ilyen ügy nem bénitja le az agyamat úgy, hogy semmi másról ne tudjak gondolkodni.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.04.30. 09:49:11

Igazad van füredi. Akkor beszélgessünk 14-19 témáról mert ez már nagyon unalmas. Nagyon ki vagyunk halva.

füredi (törölt) 2008.04.30. 11:36:28

Egyébként nagyon érdekes, hogy ma vagy mindenki nagyon dolgozik, vagy szabin van.

Ennél már csak az az érdekesebb, hogy amikor BKV-sztrajk volt, akkor teljesen meghaltak a topicok, nem csak itt, hanem a zindexen is. nem hittem, hogy ez a topicolás ennyire Budapest-központú, hiszen 8 000 000 vidékit nem érintett a sztrájk.

dr.justice 2008.04.30. 12:21:48

Sör.

Három kaja, amit nehezen tudok elképzelni sör nélkül. Virsli, gyros, bundáskenyér.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.04.30. 15:26:40

füredi!

OK. Mammut sarkánál van egy kis étterem. Fizetem. Mikor?

2008.04.30. 16:40:19

Látom van élet Budapesten:)

derelyegrádi szellem 2008.04.30. 17:04:12

zsír

képzeld van, még a Rock and Rollon túl is! (Ugye justice?)

dr.justice 2008.04.30. 21:17:18

júzer

Három a százháromból, de leginkább pálinkával csúszik.

derelye

Tudtam én, hogy előbb-utóbb dalra fakadnak a vérebek.

2008.05.01. 10:33:47

Júliusban megyek nyaralni. Sörözésre vevő vagyok!
süti beállítások módosítása