Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Sütik a szervert

2007. november 07. - zugügyvéd
Anyánk, az Index cikke  szerint bepanaszoltak egy elfogultnak tűnő önjelölt informatikai szakértőt. Az igazságszolgáltatás és a közvélemény félrevezetésével, üzleti érdekek szolgálatával vádol egy igazságügyi informatikai szakértőt a rendőrség által lefoglalt, majd visszaadott Elite Hub fájlcsereközpont egyik operátora. A szakértő a feljelentő közös jogkezelő szervezetek megrendelésére, és a hatóság által kirendelt igazságügyi szakértőként is dolgozik ilyen ügyekben.

A számítógépes bűncselekmények közül a szerzői és szomszédos jogok megsértése mindig is sláger volt, a szoftverrendőrségként elhíresült BSA "szakértői tevékenységével" megtámogatott házkutatások igencsak sok cégnek és egyszerű polgárnak okoztak kellemetlen perceket. A Zugügyvéd jól emlékszik arra az esetre, amikor néhány éve a rendőrség sikeresen felgöngyölített egy illegális szoftverekkel üzletelő társaságot. A zseniális ötleteket felsorakoztató nyomozásban postán rendeltek egy Doom játékot, s miután tesztelték, hogy jól működik, kimentek a feladó címére, és lefoglaltak mindent, a megrendelőleveleket is, így jutva a bűnözői címlistához. Utána végigjárták a megrendelőket, jó érzékkel lefoglalva minden számítógépnek látszó tárgyat, állítólag a szórásba beleesett néhány Commodore 64-es és ZX Spectrum gép is, majd meggyanúsítottak mindenkit.

A közelmúltban múltban történt, hogy az egyik internetszolgáltató szerverfarmjára benyomult a rendőrség, és lefoglalt néhány szervert, amelyek nem a szolgáltató tulajdonában voltak. A szolgáltatónak megtiltották, hogy a tulajdonosokat értesítse, így csak informális úton szerzett tudomást az egyik tulajdonos az egészről. Írt egy kérdő levelet a rendőrségnek, hivatalos választ három hónapja nem kapott. Később a tulajdonos megtudta – ezt is informálisan –, hogy a rendőrségen nem szabványos elektromos hálózatra csatlakoztatták a több millió forintot érő gépet, és leégett.

88 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr56221149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2007.11.07. 11:36:20

Ennek a bohózatnak nekem csak ahhoz a momentumához lenne kérdésem, hogy a rendőrség arra hivatkozva nem adja vissza a gépeket, hogy ők jogilag a szerverfarmtól foglalták le, tehát a gép igazi tulajdonosa bekaphatja, amíg a szerverfarm nem kéri vissza tőlük. Ez így megáll? Ha mondjuk valami gyanú miatt elviszik a közterületen parkoló autómat, azt egész addig nem kapom vissza, amíg a Centrum vissza nem kéri tőlük?

szgyula 2007.11.07. 11:50:08

Ez az USA-ban jol ismert technika begyuruzese Magyarorszagra: Nagy ceg minden leheto jogi eszkozt igenybevesz, amivel annyi kart okoz a kis cegnek, hogy az feladja. Peldaul McDonalds hiresult el errol (bar ott a fagylalt visszanyalt). Amerikaban az egesznek talan az eskudti rendszer szab hatart, ami kepes eszement karteriteseket megitelni ilyen esetekre. Ez Magyarorszagon hianyzik. Rendorseget sosem fogjak akkora karteritesre itelni, hogy meggondolja nem lenne-e eleg egy fel ora alatt lemasolni a hard diszket oszt jonapot.

OkoskaTo:rp 2007.11.07. 12:40:16

szgyula! Itt nem a rendőrséget kellene kártérítésre ítélni (amit ráadásul az én adómból fizetnének ki, ugye), hanem az igazságügyi "szakértőt". Én mondjuk más ügyekben sem a hivatalt ítélném a sokmilliós kártérítésre, hanem konkrétan Kis Bélánét, aki a segg volt.

Egy számítástechnikához minimálisan is értő átlagfelhasználó is tisztában van vele, hogy a számítógép hol tárolja az adatokat (merevlemez) és hogy azokat egy pillanat alatt át lehet másolni a részletes elemezgetéshez. Sőt, egy számítástechnikai szakértőnek eleve azzal tisztában kell lennie, hogy ezeknél a file-csere protokolloknál a szerver semmilyen jogsértő tartalmat sem tárol, azaz az egész lefoglalás indokolatlan. Már ha a szakértő valóban szakértő, és nem a kiadók fizetett (ámde "független") ökle.

xombat.com 2007.11.07. 12:57:34

szerintem a "szakerto" sogorkomajobarat alapon kerul kinevezesre
de tfh. ert valamicsket a dolgokhoz
nehany ev mulva a tudasa nullara csokken es o meg mindig szakert, referenciakkal igazolva hozzaerteset

873ujr3rk 2007.11.07. 13:02:06

tarolasi nyilatkozatot gondolom csak kapott a server gazdaja, ha kapott es nem tartozik a hostolo cegnek, akkor az koteles visszaszolgaltatni neki a gepet.

nem ertem ezt a hirt. nem szol semmirol.

efi 2007.11.07. 13:02:57

Tekintettel arra, hogy ezredmásodpercekig a memória, meg a műanyag ház kivételével minden tárolhatja a jogsértő anyagokat, lefoglalják azokat is...:) (Lásd még CD-re is lehet elméletileg másolni játékot, nem csak családi fényképet, tegyük rá tehát mindre a sarcot előre)
Amúgy nyilvánvaló: cél a működés megbénítása (bár a gyakorlatban inkább csak akadályozása).

efi 2007.11.07. 13:04:19

izé, helyesen:
pl a memória (meg a műanyag ház kivételével minden)

Caracalla 2007.11.07. 13:12:20

Hogy lehetne független egy szakértő, amikor az egyik érintettnek mellesleg dolgozik?

Egyébként meg a rendőrségnek szerintem úgy kellenek ezek az ügyek, mint púp a hátára. Csak hát ugye mindig el kell járniuk.

És egyébként a rendőrség kártésítési felelőssége se oldana meg semmit, mert eljárniuk akkor is el kell.

Talán a BSA-t és a csatolt elemeit kellene TELJESEN (értsd: oktatás programok, szakértőik, stb)kizárni az eljárásokból, mert érdekelt felek.

RogerNyul 2007.11.07. 13:17:54

Valahol olvastam a fenn emlegetett szakértő pdf-be konvertált szakvéleményét. Egy olyat egy átlag pc júzer is tud csinálni kb fél óra alatt. Kíváncsi lennék, hogy a szagember mennyit kért azért a véleményért ami javarészt a dc++ telepítéséből, printscreenekből, és tracerouteokból áll, plusz 2 júzertől a dc++-al leszedett Nox és Fiesta mp3-ból. Nonszensz, hogy ilyet szakembert alkalmaznak. Röhej komolyan mondom.

RogerNyul 2007.11.07. 13:20:41

Ebben az ügyben épp az artisjus feljelentése alapján foglaltatta le a szervert a jard, nem a BSA miatt..

RogerNyul 2007.11.07. 13:21:42

Link a kérdéses véleményhez:

4242.hu/berszak.pdf

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.11.07. 13:22:01

OkoskaTo:rp: Nagyjából, sőt azzal is tisztában kell lennie, hogy a magyar bírói gyakorlat szerint a filecsere másolás, így filmek, zenék kapcsán felesleges pattogni. Sőt azzal is, hogy egy magadnak lemásolt program nem okoz a kiadónak az értékének megfelelő kárt, mert ugyanmár otthonra nem vennéd meg úgyse, nem is tudnád megvenni. Ellenben azzal, hogy megtanulod otthon, a programhoz kapcsolódó képzési költségek csökkennek és a kiadó így versenyelőnyre tesz szert.

Tehát a kárértékek megállapítása elég gyakran nem túl szabályos, de az egész szakértői vélemény kapcsán vannak aggályaim.

El is mondom, hogy mi.

"149. § (1) A házkutatás a ház, lakás, egyéb helyiség vagy azokhoz tartozó bekerített hely, továbbá az ott elhelyezett jármű átkutatása, illetőleg számítástechnikai rendszer vagy ilyen rendszer útján rögzített adatokat tartalmazó adathordozó átvizsgálása az eljárás eredményessége érdekében."

Igen, a büntetőeljárásról szóló törvényt idéztem. Ugyanennek a paragrafusnak a (4), és (5) pontját talán illene betartani.

Nem látok sehol olyan kitételt ebben a paragrafusban, hogy "kivéve, ha a proart érdeke mást kíván". A számítógép, a merevlemez, stb. átvizsgállása bizony házkutatás, ha ennek megszegik a szabályait, akkor pech. Ráadásul az is fontos, hogy csak ez biztosítja azt, hogy ne saját maga / maguuk által manipulált adatokat elemezzen, egy olyan szakértő aki a feljelentővel anyagi függésben áll...

No, nálam kb. ez az a pont ahol a ProArt féle álszakértők teljesen elvesztik a hitelüket.

A leégett server, stb. tekintetében pedig ugye kártérítést lehet kérni, a visszatartott, indokolatlanul lefoglalt, stb. server kapcsán keletkezett kár kapcsán is kártérítst lehet kérni. Ebbe ugye az elmaradt haszon, a szolgáltatások kiesése kapcsán a vállalkozás hírnéve, az ügyfelek felé a lefoglalás (jogtalan) kapcsán való meghurculás kapcsán a személyes jó hírnév, stb. miatt is jöhet kárigény.

Ilyet a ProArtra kell ráverni, és ahányszor bebizonyosodik, hogy olyanért jelentettek fel valakit, amit el sem követett, meg kell tenni velük szemben a jogi lépéseket.

Netuddki. 2007.11.07. 13:27:49

Nos, megnéztem az ominózus 25 oldalas "szakértői jelentést", ami zömében képernyőképekből állt. Kb. 2 óra alatt össze lehet dobni egy ilyet. Rögtön az jutott eszembe, hol lehet szakértőnek jelentkezni.

Engem meg egyre inkább az foglalkoztat, hogy ezt a sok szerzői jogú tartalmat, aminek 90%-a kultúrszemét, nem lehetne-e jól megadóztatni? Ugyanúgy mint ahogy a dohány-, alkohol-, és olajtermékeket.
Szerintem az állam rengeteg bevételtől esik el azzal, hogy az emberek az idejük nagy részét ilyenek nézésével, hallgatásával, neadj. beszerzésével töltik el. Ahelyett, hogy dolgoznának vagy gyereket nevelnének.

NemAnonim 2007.11.07. 13:32:03

nekem csak az a kérdésem lenne, hogyan lehet Magyarországon "nem szabványos hálózatba" dugni egy gépet? Ez nem Dél-Amerika, ahol egy országban háromféle feszültség van! Meddig kell bóklászni egy kapitányságon, amíg nem szabványos hálózatot találsz?
Esetleg kiküldték Amerikába, ahol bedugták a 110V (2x áramerősség) hálózatba?

Kicsit fake íze van a hírnek, már bocs.

Aminthogy a "töbmilliós" szerver is elég érdekes, ha az csak p2p kapcsolatokat kezel és nem tárol tartalmat. Erre egy 50000 forintos tesco PC is elég lenne. Vagy mégis tárol? Hogy is van ez? Többmilliós gép a 8way Xeon-nál kezdődik. Gondolom, csupa Mark Suttleworth üzemelteti, tisztán civil ellenállásból a rendszert, szigorúan üzleti haszonszerzés reménye nélkül.

NemAnonim 2007.11.07. 13:34:01

Jah, és még akkor is csak a táp ég le. Ha töbmilliós a szerver, az elég jól szokott védve lenni. NA, ennyit a szakértőségről...

NemAnonim 2007.11.07. 13:41:20

Muhaha. Azért a színvonalat jól mutatja a szakértő szakvéleménye:
www.4242.hu/papirok/Malincs%C3%A1k%20J%C3%A1nos%20b%C3%A9rszakv%C3%A9lem%C3%A9nye/

Könnyű pénzkereset szakértőnek lenni Magyarországon. De legalább nem csirkebélből jósol.

gabest1 2007.11.07. 13:55:22

húha, a rendőrség már saját maga semmisíti meg a bizonyítékot

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.11.07. 14:04:53

n_a: Ne feledd, olyan servert is lefoglaltak aminek aztán a P2Phez semmi köze nem volt, csak ugyanazon a néven volt bennt a szolgáltatónál.

Csakhogy könnyen előfordulhat, hogy valakinek van egy kis vállalkozása, weblapokat helyez el, mások game serverét is összeállítja, telepíti, beviszi a szolgáltatóhoz.

Az egyik oldal tele van torrentekkel. Az eredeti megrendelő által nem használt oldalt a fia erre használja. Az újabb, drágább servereken nagyobb ügyfelek vannak.

Házkutatás, kért adatok átadásának (elérhetővé tételének) kérése, a szükséges felszólítás lefoglalás előtt elmarad, az utóbbi gépet is lefoglalják pedig ott helyben hamar kiderülhetne, hogy indokolatlanul teszik ezt. Ebből kára van az adott vállalkozásnak is, de az ügyfeleknek is, akik weboldala, törzsvásárlói adatbázisa, stb. oda lesz.

Könnyen lehet itt sokmilliós a kár.

szgyula 2007.11.07. 14:06:13

En tartom, hogy a rendorseg kell, hogy a karteritest fizesse. Elvegre kart ok okoztak. Aztan majd behajtjak akin akarjak (szakerto). Legkozelebb meg meggondoljak, kit kernek fel segiteni.

Gubo77 2007.11.07. 14:12:15

szgyula legutóbbi hozzászólásával 100%-ig egyetértek. Meg a szakszerűtlen intézkedésekkel kapcsolatos személyi felelősségek előtérbe helyezésével is!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.11.07. 14:15:14

szgyula: Én meg úgy gondolom, hogyha a rendőrség azok után is együttműködik a ProArttal és társaival, hogy számos esetben bebizonyosodott, hogy a ProArt féle vádak ellenére, ami történt az nem bűncselekmény, ergo a "jogvédők" sorozatosan megtévesztették a rendőrséget, és üzleti érdekeket képviselve kárt okoztak az állampolgároknak, az ő szakmai tanácsadásuk alapján végigvitt vizsgállatok többsége törvénytelen volt, akkor az illetékes rendőrök és a ProArt és társai büntetőjogi felelősségét sem ártana megpiszkálni.

Mert ugye amit csinálnak az nem volt jogszerű, és számos cégnek (akinek a weboldala a serveren volt) jelentős károkat okoztak. Tudták, hogy amit csinálnak nem jogszerű, tudták hogy ezzel olyan cégek, csoportok anyagi érdekét szolgálják akik éppen törvényt sértenek. Pech.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.11.07. 14:15:30

A "szakértői" vélemény tényleg röhej, olvassatok bele. Anno nekem is ajánlottak ilyen lehetőséget (ismerős ismerősén keresztül), de amikor megtudtam, hogy a BSA-nak kéne szakérteni, elhajtottam az illetőt a bánatba... Nem hiszem, hogy lenne az a pénz, amiért eladnám magam egy ilyen bandának.

Dr Net Elek (törölt) 2007.11.07. 14:16:55

Hol lehet ilyen szagértönek jelentkezni? Szeretnék már én is "ingyenélni".

Amúgy azt én sem értem, hogy milyen nem szabványos hálózata van a zsruknak. És föleg hogy sikerült "csatlakoztatni" egy szabványos dugót a nem szabványos konnektorba.

Füstkarikagyáros 2007.11.07. 14:17:26

Hehe, jó ez a szakértői vélemény. Egy dolog maradt ki belőle, nevezetesen: a szakértő milyen adatokat osztott meg a saját számítógépén, 10 GB terjedelemben :D
Hub-szabályzat:
4242.hu/?q=hu/szabalyzat

Mr. X 2007.11.07. 14:24:40

rég röhögtem ilyen jót, mint most ezt a szakértői jelentést olvasva. Ez most ügye valami médiahack? Mert ha igazi, akkor megyek sírni is most egy kört...

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.11.07. 14:30:17

Azért ez sem semmi:

"...Esetünkben 10 GB megosztása a belépés feltétele.

Az Szjt.41.§(2) bekezdésében foglaltak alapján az eljáró nyomozóhatóság a művet a bűncselekmény elkövetésének bizonyítása érdekében felhasználhatja. Ez azt jelenti, hogy a nyomozóhatóság akár jogvédett tartalmak letöltésével (másolat készítésével) is jogszerűen végezheti felderítő tevékenységét, ha ez szükségesnek bizonyul a tényállás megállapításához.

(A Szövetség felhasználási szerződést kötött az Artisjus Magyar Jogvédő Iroda Egyesülettel. A szerződés alapján az eljáró hatóság még abban az esetben is legálisan ellenőrizheti a szerver működését, ha a hivatkozott törvényhely alapján azt álláspontja szerint nem tehetné meg.)"
www.4242.hu/papirok/a%20ProArt%20eredeti%20feljelent%c3%a9se.pdf

Most akkor mi a fasz van?
Egy egyesület mondja meg a hatóságnak, hogy miként kellene nyomozni? Sőt egy másik egyesülettel előre le is boltolja? A "hivatkozott törvényhelyet" meg nagyívben leszarja? Mégis, minek képzelik magukat? Nám ártana a farkukra lépni egyszer. Civilként rendőröset játszani általános iskolában szokás.

(Az már csak a dolog bukéját adja, hogy a bizonyításhoz 10 gigányi warezt kívánnak összelapátoltatni a rendőrökkel.)

Mr. X 2007.11.07. 14:32:46

Ezt a leégést én sem értem. Mégha valakinek sikerül is az ipari háromfázisú csatlakozóba ,,bedrótozni" a betápkábelt, még akkor is csak a tápnak szabadna leégni.

Amit inkább el tudok képzelni, hogy szétszedték a szervert (pl. hogy a merevlemezeket kivegyék belőle), és a szétszedés vagy összerakás során követtek el valami hibát. Mindenesetre riszpekt annak a hozzáértőnek, ha tényleg leégette a szervert.

Bobby Newmark 2007.11.07. 14:35:23

Itt-ott szokott lenni 380V (ipari áram) is, nem? Pl a raktárosok pornót akartak nézni, és csak ilyen konnektort találtak...

Bár akkor is hülyeség, hogy nem szabványos, mert szabványos az, csak másmilyen.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.07. 15:55:03

RogerNyul!

Ezt a 25 oldalt nem fogom elolvasni. Belepillantottam, nem látok vele problémát. Mondjuk legfeljebb egy helyen: "... a felvételbe belehallgattunk és meggyőződtünk róla, hogy a kérdéses felvételt töltöttük le." Hát ha 20 másodpercet belehallgattak, akkor legfeljebb arról győződhettek meg, hogy a letöltött fájl a kérdéses felvétel legalább 20 másodperces részletét tartalmazza.

Füstkarikagyáros!

Bármikor csinálok neked adatokat 10 GB terjedelemben. Modjuk 10 milliárd "x" karaktert. (Floppin is elküldhetem, baromi jól tömöríthető.)

Net_Elek!

"És föleg hogy sikerült "csatlakoztatni" egy szabványos dugót a nem szabványos konnektorba."

Láttam már amerikai 110 V-os gépet szabványos 220-as aljzatba bedugni. Nagyon könnyen sikerült. Hangos csattanással szállt el a táp.

2007.11.07. 16:19:54

Úgy tűnik a ProArt egy kis károkozástól, bcs-től sem riad vissza, ha visszaélhet a pozíciójával, hogy a megbízóinak megfeleljen. Azt nem tudom, hogy a rendőrség csak balfaszságból asszisztál ehez, már sokadszor, vagy jut valami a zsebekbe is. Amit a "szakértő" összegányolt szerintem semmit sem ér. Amíg jogszabály van a digitális azonosítók használatáról, biztonságos kapcsolatról, elektronikus hitelesítésről stb. addig erősen megkérdőjelezném, hogy egyáltalán a "szakértő" oda csatlakozott -e ahova a dokumentunban vélelmezi. Egy valódi szakértő 5 perc alatt hiteltelenítené az egész irományát.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.11.07. 16:30:47

Ha földeletlen dugaljra csatlakozik a gép, azzal rossz esetben a kommunikációs csatlakozók kinyírhatóak. Le persze nem ég tőle (max. a szakértő :-)). Ha redundáns táp van a gépben és különböző fázisokra rakták földeletlenül, ráadásul még nullponteltolódás is bejátszik, akkor akár még a leégés is elképzelhető.

2007.11.07. 16:43:23

Elvileg le lehet égetni a szervert, ha nem ups-re kötik, csak simán a fali konektorba dugják. Valamilyen nagy feszültségtüske pl. villámlásból átmehet a tápegységen. Ennek azért kicsi az esélye. Úgy is le lehet égetni, ha a rendőr azon kávézik, aztán beleborítja valahogy a szerverbe, vagy ha bekapcsolva felejtik a tetején a kenyérpirítót. Ennek nagyobb a valószínűsége.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2007.11.07. 17:18:49

Pár évvel ezelőtt meg egy rendőr otthon egy közismert médiaszemélyiséget nézett a tévében, és azt mondta róla a feleségének, hogy az illető egy "hülye zsidó".

Miért nem erről ír a zugügyvéd?! Hogyhogy az ellenzék még nem mondott le? Orbán elhatárolódott? Vagy megint a Ku-Klux-Klan és a neonácik közös gyűlését szervezi?!

NemAnonim 2007.11.07. 17:31:10

bobby newmark: arról nem is beszélve, hogy elég spéci tápkábel kell hozzá. akkor meg azt kell keresgélni.

---
nekem úgy tűnt, nem a károkozás töbmilliós, hanem a szerver. mind1
---
mindenesetre, leginkábbis a hátukon pörgő szervezeteket minősítik ezek az esetek, akik a megosztószervert jelentik fel... de azért a házkutatás előtt a rendőrség kérhetne _előzetes_ véleményt _igazi_ szakértőktől, hogy van-e értelme lefoglalni egy ilyen szervert.

Netuddki. 2007.11.07. 17:31:32

Úgy is le lehet égetni a szervert, hogy fogunk egy szál gyufát, meggyújtjuk...

Szal itt a ciki nem maga a leégetés, hanem az, hogy teljesen nem hozzáértő fogott hozzá a dologhoz. Ebből rögtön jön a kérdés, hogy vajon aki teljesen laikusként közelít egy adott témához, akkor milyen bűncselekményt is fog felderíteni?

Na persze van egy másik lehetőség is. Mi van ha valaki olyan dolgokat tárolt a szerveren ami már valóban büntethető? Már ha megtalálják. Ennek érdekében ugye akár meg is lehet(ne) buherálni azt a szervert, ha nem beavatott kapcsolja be akkor megsemmisíti magát.

És pont ebből kifolyólag teljesen értelmetlen, és kispályás dolog egy olyan szervert kikapcsolni és összepakolni amin valóban lehetnek "dolgok", abból a célból, hogy a kapitányságon majd jól bekapcsolják.
De ugyanígy teljesen értelmetlen az adathordozót is kiszerelni, mert ha valaki valóban ért a "dolgához" akkor kapásból titkosított fájlrendszert használ. Ergo ott helyben kell cselekedni, amíg lehet.
Na, mára elég is volt a "szakértés"-ből. :-)

NemAnonim 2007.11.07. 17:35:18

net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=a0100108.tv

Különsen (2) c) bek. érdekelne, átadták-e a jogosultak címlistáját, akik jogait a dc++ sértette...

"13. § (1) Az a jogosult, akinek a szerzői jogi törvény által védett szerzői művén, előadásán, hangfelvételén, műsorán, audiovizuális művén, adatbázisán fennálló jogát, továbbá a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló törvényben meghatározott, a védjegyoltalomból eredő kizárólagos jogát a szolgáltató által hozzáférhetővé tett információ - ide nem értve a hozzáférhetővé tett információ szabványosított címét - sérti (a továbbiakban: jogosult), teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt értesítésével felhívhatja a 9-11. §-okban meghatározott szolgáltatót a jogát sértő tartalmú információ eltávolítására.

(2) Az értesítésnek tartalmaznia kell:

a) a sérelem tárgyát és a jogsértést valószínűsítő tények megjelölését;

b) a jogsértő tartalmú információ azonosításához szükséges adatokat;

c) a jogosult nevét, lakcímét, illetve székhelyét, telefonszámát, valamint elektronikus levelezési címét."

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2007.11.07. 17:38:45

Nem olvastam ela szakvelemenyt, valamiert nem nyitja meg... Amugy a zugugyved talan adresszalhatna egyszer a szakertok nagy es piszkos csapatat, amennyi igenytelen szemetet ezek adnak... marha sok penzert, szakszerutlenul, felelosseg nelkul.
Amugy mit bizonyit, ha a gepemen megtalajak a Konnyezo Szepfiuk osszes dalat? Meg egy dc++ peldanyt? A megosztas tenyet?

Füstkarikagyáros 2007.11.07. 18:00:11

Adblock_júzer: köszi nem kérem, én is tudok pl. igy:
for /L (0,1,100000000) do echo x >> 10gb.txt (a nullák száma nem biztos h stimmel)

De amikor én dc-ztem, rövid úton kivágtak az ilyen megosztásokért...

Füstkarikagyáros 2007.11.07. 18:08:08

Nnna, majdnem sikerült elsőre, sz'al
for /L %i in (0,1,100000000) do @echo x >> 10gb.txt

Kicsit lefáradtam a melóban... :)

873ujr3rk 2007.11.08. 10:06:35

"A közelmúltban múltban történt, hogy az egyik internetszolgáltató szerverfarmjára benyomult a rendőrség, és lefoglalt néhány szervert, amelyek nem a szolgáltató tulajdonában voltak. A szolgáltatónak megtiltották, hogy a tulajdonosokat értesítse, így csak informális úton szerzett tudomást az egyik tulajdonos az egészről. Írt egy kérdő levelet a rendőrségnek, hivatalos választ három hónapja nem kapott. Később a tulajdonos megtudta – ezt is informálisan –, hogy a rendőrségen nem szabványos elektromos hálózatra csatlakoztatták a több millió forintot érő gépet, és leégett. "

meg mindig nem ertem kedves blog.

a tulajdonos bevitt egy vagy tobb szervert egy szolgaltatohoz, ott alairattak vele egy tarolasi nyilatkozatot, mely tartalmazza h mifele vasakat hozott es kik vihetik el.

ha igazat irsz, akkor joggal kopogtathat a szolgaltatonal h o most elviszi a szervereit, ha az nem adja, akkor perelheto. a masik ket bekezdes semmiben nem kapcsolodik az ugyhoz, evekkel ezelotti eset, kopdosott mar ra minden aktiv netfelhasznalo.

szoval mirol szol ez a tortenet, kerlek vilagitsd meg valahogy erthetobben.

kerte a szolgaltatotol a gepeit a felhasznalo ?
milyen valaszt kapott ?
ugyved is kerte a szolgaltatotol a gepeket ?
melyik szolgaltato ez ? csak h veletlenul se vigyunk oda szamitodobozt .

abandi 2007.11.08. 15:39:52

Vannak még problémák...A jogállamban is...Kedves Elvtásak!!!

andika25 2007.11.08. 19:55:23

Friss hír:

Állítólag a rendőrség ma délután lefoglalt kb. 30 db szervert. Azt még nem tudni, kik a tulajok.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.11.08. 22:37:32

andika25: Nem csak 30at, egyellőre úgy tudni, hogy a datanet egyik telephelyét nézve csak 40 körüli a szám, összesen 100 feletti.

andika25 2007.11.08. 23:23:32

VAgy ezt:

asva.info/

Konkrétan Bp. XIII. ker., Victor Hugo u. a cím.

Ami érdekes, állítólag sok céges szervert is lefoglaltak.

A BIX igen érdekes adatokkal szolgál.:)

Egyébként olyan álszentnek érzem ezt az egészet.
Miért árul a netszolgáltató 8 (10, 20) Mbit-es netet? Vajon mire kell akkora letöltési sebesség egy átlag usernek???

andika25 2007.11.08. 23:29:13

Már most legendák keringenek a neten arról, hogy ki adta a "tippet". Nem tudjuk, mi az igazság, de egy dolog valószínű:

Állítólag bukott egy fizetős ftp szervere is. Ami tényleg gáz, mert mivel anyagi hasznot húzott a jogvédett tartalom megosztásából.

Netuddki. 2007.11.09. 01:14:10

"Miért árul a netszolgáltató 8 (10, 20) Mbit-es netet? Vajon mire kell akkora letöltési sebesség egy átlag usernek???"

Pontosan így gondolkodik a szolgáltató is. Ezért árulja "óccsóér". Aztán ha az átlaguser elkezd torrentezni, akkor óbégat, meg mindenféle apróbetűs részre célozgat. Meg arra, hogy a korlátlant ő csak úgy értette max. 30 G/hó. Mert különben csődbe megy brühühühü.

indapasssucks 2007.11.09. 03:36:56

Ezek a legendák... :)

Bár ha hostoltatod a szervert, erre is fel kell készülnöd, nyomozati céllal bármikor lefoglalhatják a szervered, és elvihetik. Jogállamban ilyenkor perelhetnél a kiesett jövedelem miatt, egyrészt a szolgáltatót, másrészt a rendőrséget (dőreség azt hinni, hogy egy rendőrnek mindent szabad).

Ez persze csak azokra vonatkozik, amik jogtiszták (ha berántják a torentet és lendületből viszik a webhostodat is, akkor az első bizonyíték, a második pedig jogtalan elkobzás :)

indapasssucks 2007.11.09. 03:46:14

hm, most olvastam a zugügyvéden, hogy egy szerződés (hacsak nem jogellenes, bár talán akkor sem) nem tartozik egy harmadik félre, és azt a harmadik fél nem is támadhatja meg. Ez fura, hiszen ha te velem szerződést kötnél illegális tartalmak szállitására... :)
Amúgy a BSA-t ki kéne zárni az ilyen perekből, mert nem az ő jogait sérti a dolog, hanem a jogdíjak tulajdonosát. Ha a BSA-t megbízták, vagy szerződött, akkor viszont jogtalan szakértőként bevonni, vagy el kéne fogadni, hogy a bitumen szakértője meg [HUN]Gizike mezei user, aki LYól megmondja, hogy az okozott kár 5 forint, mert ennyire szar zenéket többért senki nem venne meg.

Mert (régi vesszőparipám :) aki meg tudná venni 5000ért a Nyox albumot, az megveszi és passz. Aki sokallja érte az 5000-et az nem veszi meg. Azzal, hogy letölti ugyanannyi kárt okoz, mintha meghallgatja a haverjának a legálisan vett albumját, hiszen a letöltéstől függetlenül nem veszi meg.

---------> (konkluzio) azt kell büntetni, aki bizonyíthatóan kárt okoz, azaz már megvette az albumot, mégis letölti, hiszen bizonyította, hogy megvenné az albumot, tehát a második album vásárlás helyett lopott.

Nyilván aki nem warezol, hanem azért tölti, hogy kalóz cd-n kiadja, azt akasztani kéne és punktum... azok mellé, akik elhitetik veled, hogy a nyox zenéje ér 5 forintot. :D

Sics68 2007.11.09. 04:02:08

Üdv!


andika252007.11.08. 23:23:32
> Egyébként olyan álszentnek
> érzem ezt az egészet.
> Miért árul a netszolgáltató
> 8 (10, 20) Mbit-es netet?

Hadd válaszoljak erre valamit.

Pár éve egy hazai számítógépes játékfejlesztő cégnél dolgoztam. Ebben a műfajban is vannak "mérföldkövek" - vagyis akkor fizet a megrendelő, amikor a fejlesztőcsapat teljesíti a soron következő "milestone" kritériumait, azaz elkészül a játék bizonyos részeivel illetve bizonyos fejlesztésekkel.

... Na, a mi megrendelőnk a ködös Albionban székelt. Nem egyszer megtörtént, hogy mikor elkészült a milestone, nem az következett, hogy áttöltöttük hozzájuk interneten ... ó nem. Hanem kiíródott a játék pillanatnyi állapota két darab dvd-re, majd a cég egyik vezetője kitaxizott Ferihegyre, és felült egy Londiniumba tartó fapadosra ... aztán az angliai reptéren átadta a cd-ket a megrendelőnek ... így sokkal gyorsabban+olcsóbban odaért a cucc, mint ha a cég amúgy nem túl lassú internet-kapcsolatán próbálták volna átküldeni...

Szóval hidd el, előfordulna legális felhasználása is a nagysebességű internetnek... ha tényleg tudná azt a sebességet.

bye
Sics

andika25 2007.11.09. 09:36:54

Sics: elhiszem.

De hogy az általad említett példánál maradjunk, azért került volna horror pénzbe az internetes továbbítás, mert akkor még perc alapján számlázott a szolgáltató.
A szélessávú internet jellemzője, hogy a forgalom után nem kell fizetni (vagy csak egy bizonyos adatforgalom túllépése esetén).
Tehát - költség szempontjából - már nem számít, hogy 2 óra vagy (kis túlzással) 2 nap alatt megy át a cucc.

andika25 2007.11.09. 09:41:24

Ez érdekes lesz:

"A naplófájlok elemzése, a tartalmak végigbogarászása már 2000. előtt is hónapokat vett igénybe - pedig akkor még a legnagyobb merevlemezek is alig néhány gigásak voltak - a mostani számokkal pedig jósolhatatlan, hogy mennyi ideig fog tartani a vizsgálat az igazságügyi szakértőknek. Várható az is, hogy a legális, de lefoglalt szerverek tulajdonosai forgalomkiesés és egyéb üzleti hátrányok okán komoly pereket indítanak majd a hatóságok ellen. Ezt a helyzetet körülbelül úgy lehet elképzelni, mintha az utcai tüntetéseken felvonuló, a békés tömegben megbújó erőszakos elemek miatt válogatás nélkül megvernének mindenkit, aki a környéken van. Talán volt is ilyenre példa."

Teljes cikk:
www.sg.hu/cikkek/56060/tomeges_szerverlefoglalas_magyarorszagon/0

moli 2007.11.09. 12:11:21

teljesen egyertelmu, hogy direkt egettek le a szervert, nem ertem szerintetek nem?


"""Aminthogy a "töbmilliós" szerver is elég érdekes, ha az csak p2p kapcsolatokat kezel és nem tárol tartalmat. Erre egy 50000 forintos tesco PC is elég lenne."""

aha. :D rajta vannak a torrent fileok, ami adatmennyiseg, ki kell szolgalni, meg a tracker, amihez a torrent kliensek csaklakoznak es bejelentik magukat, de a legdurvabb a website, az oldalak, a kereses kiszolgalasa. nem eleg ra egy 50000-es pc.

Füstkarikagyáros 2007.11.09. 12:33:18

moli 2007.11.09. 12:11:21
":D rajta vannak a torrent fileok, ami adatmennyiseg"

Wehe, gondolom jól utánaszámoltál... ~20kB/torrent * 10.000 torrent (azaz 10.000 db jogsértő tartalom: film, zenei album, szoftver, stb), összesen ~200 MB. Az már igen, "adatmennyiség" :)

OkoskaTo:rp 2007.11.09. 13:54:53

Füstkarika: Na igen, a Tesco gazdaságos gép a maga 128M (ha tuningolt, akkor 256) memóriájával biztosan elvisz egy látogatott website-ot. Biztosan hotswap alkatrészekből rakták össze. Biztosan redundáns komponensei vannak.

moli 2007.11.09. 14:25:32

elolvastam a "szakertoi" papirt, ezert mennyit fizetnek?


Füstkarikagyáros: adatmennyisegnel nem az igenybevett tarolokapaciast kell szamolnod, hanem a KISZOLGALT adatmennyiseget

moli 2007.11.09. 14:26:25

bocs.
Füstkarikagyáros: es irtam is, hogy nem a torrent az igazan nagy, hanem maga az oldal. olvass.

Füstkarikagyáros 2007.11.09. 15:06:45

Okoska: nem foglaltam állást abban, mibe kerül egy ilyen gép. Egyetlen tagmondatot vitattam (moli: olvastam, te is elolvastad amit idéztem?). Kéretik szó szerint venni, amit írok, én is ezt teszem.
Btw, szerintem egy kisebb torrentoldalt simán elbír egy közepkategóriás alaplap + proci, integrált videókártyával, nyilván monitor nélkül, átlagos RAM-mal (2G), és 1 db HDD, esetleg 2 egyforma, alaplapi raid-vezérlővel tükrözve). Számoljuk össze? (mielőtt megkapom: nenm állítom, h a bithu ilyen vason ment, sőt).

Füstkarikagyáros 2007.11.09. 15:19:01

Bocs, de kicsit tovább számolok, csak a vita kedvéért, a torrent fájlok "kiszolgálását". Pl. bithu méretű tracker, legyen 30K user, átlagosan napi 1 torrent letöltése, ehhez a sávszélesség:
20kB * 30.000 user * 8 bit/byte/ 60 sec/min / 60 min/h / 24 h/day -> 55 kbps. Khm. A leggagyibb otthoni net 5-10x ekkora upload sávszélt ad.

OkoskaTo:rp 2007.11.09. 16:36:19

Hogy visszakanyarodjuk a fórum eredeti témaköréhez: Ha jól értem a fenti eljárást, akkor ha én lobogtatok egy Jegyzettömbbel összegépelt "log" file-t, miszerint a www.asva.hu IP-jéről feltöltötték az "Üvegtigris 2.avi"-t (ld. megalapozott gyanú), és ismeretlen tettes ellen teszem meg a feljelentést (hogy a végén ne legyen gond hamis vád miatt), akkor a rendőrség kivonul, és évekre lefoglalja az ASVA szervereit?

Füstifecske: Mert ám a júzerek majd szépen sorbanállnak 0-24 órában, és teljesen egyenletes terhelést generálnak. Hajnali 3-kor biztosan ugyanannyi kérés érkezik, mint este 9-kor. És mindenki egész biztosan kizárólag napi egyetlen .torrent file-t fog letölteni. A leggagyibb otthoni net amúgy 128 kbitet ad, amiből te hasznos adatforgalomként kb. 100-at fogsz látni. Hol az 5-10x-es szorzó?

moli 2007.11.09. 16:45:07

na, megyek tescoba 2u-st venni

derelyegrádi szellem 2007.11.09. 18:12:01

"20kB * 30.000 user * 8 bit/byte/ 60 sec/min / 60 min/h / 24 h/day -> 55 kbps. Khm"

Egy ilyen képlethez dukál egy komoly informatikusszakáll is. Van néked olyan? :)

Secnir 2007.11.09. 18:41:23

naszépjóestét
belebeszélek ln is egy kicsit a talárosok és féltalárosok vitájába.

-nálunk is volt már kint rendőrség, szoftverkalózkodás gyanújával vádolva meg minket névtelen feljelentés alapján. nem vittek el, csak 2 gépet (a 800-ból), és a többi gépről egy filelistát floppyn. Egy hibát követtek el, a floppy csak egy példányban volt meg, a 'szakértő'nél, nálunk nem hagytak. Az ügyvédünk az első alkalommal, amikor találkozott az ügyésszel, közölte, hogy bíróság előtt meg se próbálják felhasználni azt, mivel nem hagytak nálunk egy olyan példányt, amin ugyanaz van, mint a 'szakértő'nél (gyengébbek kedvéért: ha csak a szakértőné van egy példány egy filelistával, ő azon azt módosíthat amit akar, nincs kontroll felette). Kb egy éves hercehuraca után lezárták a nyomozást. (más kérdés, hogy eszünk ágában sem volt kalózkodni, évi tízmilliókat költünk szofvterre).

-aki egy tescos p2-es gépből összerak egy torrentszervert, oszt felteszi a netre, annak gratulálok. kb a második user után lehal a net, illetve beáll a gép. aki érti, az tudja hogy miért, aki nem érti, az meg ne beszéljen róla hülyeséget.

-szervert igenis le lehet égetni, habár tbb feltételnek kell adottnak lennie. konnektoreltévesztés nincs benne. Viszont van spéci IBM/HP/SUN/stb. csatlakozó, ami több helyre is illeszthető, és egymással ugyan nem kompatibilisek, ámde nem is arra valók. Legprimitívebb példa: PS/2-es billentyúzet/egér, illetve egyes notebookon a tv kimenet csatlakozója ugyanaz. csak nem mindegy, hogy a tv kimenetbe egeret dugsz, egér helyére bilkót stb. Ugyanez az eldugdosás fennáll a szervereknél is, ráadásul két rivális gyártó csatlakozói biztos hogy nem fognak megegyezni. Buta példa: külső scsi kábel 2-es lábán az IBM 12 voltot visz, a HP meg 1.2 volton adatot (most mondtam egy has példát). Ezért kell megfizetni a szerverekhez értő szakembert. többek között.

-szakértő bárki lehet. ez igaz. a mi esetünkben az ügyvédünk kérte az ügyészt, hogy a bíróságon majd a 'szakértő' mutassa be azokat a legalább 5 éve szerzett diplomáit, amelyek őt elismerik, mint szakértőt. Ezenfelül ha egy adott cég szoftvereiről kíván nyilatkozni, akkor az azoknál a cégeknél letett valamilyen emelt szintűk képesítését is mutassa fel. Na ilyenek nem voltak neki. Konkrétan semmilyen, csak értett hozzá.

-ha szakértő elviszi a gépemet, és közli hogy talált rajta x gb ilyen és y gb olyan tartalmat, azzal ő még nem tudja bizonyítani azt, hogy én azzal kereskedtem is (tudniillik az az illegális jelen pillanatban). azt sem tudja bizonyítani, hogy én azt visszaosztottam. Elképzelt párbeszéd:
-Megosztotta?
-Nem. Megvan DVD-n és learchiváltam, mert féltem, hog a DVD lemezem tönkremegy.
-Mutassa be a DVD-ket!
-Áh, sajnálom, kellett a pénz ügyvédre, és tegnap eladtam az egészet a kínai piacon. Valami Csing Vu Vej-nek hívták vagy ilyesmi.
-Mit keres a gépén az xtorrent nevű program?
különböző shareware oldalakról csak torrent kliens segítségével lehet letölteni az installt, vagy updatet.
-A szakértő bekapcsolta az ön gépét, és elibdította a programot. azt tapasztalta, hogy fellép egy szerverre és elkezdi letölteni az 'Anal Games' nevű filmet.
-Sajnálom, hogy a szakértő az én gépemen, és az önök pénzén torrentezik, majd ezt be is ismeri. Szakértő úr, milyen volt az 'Anal Games' című film?

Secnir 2007.11.09. 18:54:53

Füstkarikagyáros:a számolásod majdnem jó.
amit nem számoltál: ha te kiszolgálónak mondjuk egy xp-t dobsz össze, akkor máris csak 5 usert számolhatsz egyidőben. ti ennyi az xp limitje, hacsak nem updateled meg a kernelt (van rá valami segédprogi). nem számolod a kacsolódási időt, mert az nem úgy megy, hogy letölti oszt csá. van egy weboldal, amit a kliens gépe ugyanúgy letölt, ez egy igényesebb design esetében belefuthat 1 megába is (lásd index.hu ill. index.hu/vakbarat ).
ebben az esetben már (1024+0.020)*30.000/86400=362.5
ha egy időben csak öt user tud kiszolgálni, akkor az azt jelenti, hogy egy usernek 86400/30000*5=29 mp-e van letölteni az 1 megát, azaz 1 usernek 5 mp-e van erre a célra. ez 1044/5=208 kb-et feltételez minimum.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2007.11.09. 19:26:15

nemértem én ezt.

ha csak így simán a rendőr elballag a hóna alatt sok szerverrel, akkor:

a) a szerverüzemeltetők mér nem fogadnak egy ügyvédet?
b) miért nem vállalja fel egypár jogvédő társaság az ilyesféle basztatások elleni védelmet? TASZ, vagy egypár torrentezni szerető lelkes fiatal ügyvéd, stb?
c) miért nem hallok milliárdos kártérítési igényekről?
d) miért nem vitték még el "szakértők" "szakvéleménye" alapján a BSA, ASVA, ARTISJUS szervereit, vagy akármi?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.11.09. 19:33:58

No, akkor kezdjük az elején:

1. nem csak a torrent filet kell letölteni, hanem valóban van weboldal, többnyire legalább 3-4-5 weboldal amit letöltesz.
2. nem csak a torrent filet töltöd le, hanem rögtön utána elkezdesz a trackerrel is kétirányú kommunikációt folytatni, peerek listája, érdekes módon ezeket az adatokat nem árt memóriában tartani...
3. Ugye emiatt a szükséges programok egy jelentős része is több szállon fut, így több RAM is kell neki.

Lehet szépen sorolni :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.11.09. 19:36:02

mcs: Átlagember nem ügyvéd, nincs kedve bíróságra járni, megfizetni egy (több) ügyvédet, hogy majdcsak visszakapja évek múltán amikor nyert egy ilyen szervezet ellen.

Annyi esze meg nincs, hogy tudja, hogy máshogy lehet ezeket támadni :)

Füstkarikagyáros 2007.11.09. 19:43:37

Gerjednek az indulatok :)

Szellem: van :D

Okoska:
1. a terhelés átlagosan ennyi
2. tényleg van még /128-as net?
3. nálam az átlag 1 torrent/nap kb. 1.5TB/3TB down/up forgalmat jelentett évente, ez nem számított kevésnek a szóban forgó helyen, ezért mertem így számolni.
(4. a nickből viccgyártásról már volt szó uitt, akkor asszem az jött ki, taplóság, de nem biztos h jól emlékszem; vö.: rövidítés)

Secnir: az xp-s limitet nem nagyon értem, felvilágosíthatnál, tényleg csak az érdekesség kedvéért. Olyan oldalon nem hiszem h reggelnék, ahol az "igényesebb design" okán az arcomba nyomnak egy rakat képet a torrentlista helyett.

moli: gondolom neked valami attól szerver, h 2U-s. Nekem nem.

OkoskaTo:rp 2007.11.09. 20:15:59

Secnir: Elvitt gép esetén nincs meg ugyanez a probléma? Mit tehetek én arról, hogy a szakértő magánál telemásolta a vinyómat mindenféle warezzel és mozival? A fent idézett, házkutatásokra vonatkozó szabályokat letojjuk? Vagy emiatt alapból buknak a szerver üzemeltetője ellen minden vádat, még ha valóban fizetős FTP-szerver is volt?

OkoskaTo:rp 2007.11.09. 20:21:20

Füskarikagyáros:
1. Egy szervernek nem az átlagos terhelést kell tudnia kiszolgálni.
2. Igen, van. Ha szakmabeli vagy, bizonyára utána is tudsz nézni.
3. A te adataidból nekem 400-800 kbit/seces _folyamatos_ terhelés jön ki. Nem az a kifejezett minimál ADSL sávszélesség.
4. Elnézést, ha ez ennyire a lelkedbe gázolt. Talán ha nem ilyen kilométeres lenne...

Füstkarikagyáros 2007.11.09. 21:02:16

OkoskaTo:rp
1-2. OK. moli torrent fájlos "adatmennyiségét" (tárolt és szolgáltatott) ragoztam csak. Az otthoni net összehasonlításképpen került oda, hátha vki nem tudja belőni az 55kbps-et.
3. Üsd be mégegyszer ;)
(4. Hosszú név esetén rövidítés, bunkózás, személyeskedés esetén jöhet a fecskézés. Lelkem rendben van, csak gondoltam szólok, mielőtt elmegyünk ebbe az irányba.)

Secnir 2007.11.09. 21:10:28

Okoska:
megvan a lehetőség. egy gyengébb képességű ügyvéd is be tudja bizonyítani, hogy azon a gépen, amit elvittek tőled, nem lehetnek rajta azok a dolgok, amit a szakértő felsorolt, mert neked nincs meg a licenced rá. :D

Füstkarikagyáros:
szívesen elmondom, habár ez egy jogiblog :)
csak röviden:
az M$ a nemszerverplatformokon (xp, 98, me stb) korlátozza az egyidejűleg a gépeddel hálózati kapcsolatokat létesítők számát, méghozzá 10 szálban. tehát max 10 hálózati tevékenység futhat a gépeden másopercenként, és ez a tcp/ip.sys-ben van elrejtve. példa: a gépeden fut 1 virusirtó, ami online frissül, 3 explorer, 1 outlook, akkor már csak max 6-an kapcsolódhatnak hozzád. ne tévesszen meg, hogy pl. a torrented (persze tudom nincs, csak példa) 50 userrel tartja a kapcsolatot, mert ezeket jó multitask oprendszerhez méltón felváltva kezeli, nem egyszerre. Így nem is kaphatnak teljesértékű szolgáltatást a gépedtől. ha az xp-den van pl egy ftp szerver, akkor ha megfeszülsz sem tudnak 10-nél többen csatlakozni hozzád, hiába van 10/100 mega/giga sávszélességed. persze a tcp/ip korlátozásnak van egy nemhivatalos patche, további infók innen:
www.speedguide.net/read_articles.php?id=1497

OkoskaTo:rp 2007.11.09. 21:16:12

Füstkarikagyáros:
1,5 terabyte = 1,5 * 2^40 * 8 ~= 1,32e13 bit.
1 év = 365,25 nap * 24 óra * 60 perc * 60 másodperc = 31557600 ~= 3,16e7 másodperc.
A kettő hányadosára nekem 4,18e5 bit/s jön ki, amit szerintem elég jól közelít a 400 kbit/sec. 3 TB-ból kiindulva hasonlóképp jön ki a 800 kb/s.

(Ne köss belém, hogy ez tebibyte; SI prefixszel számolva kb. 10% az eltérés.)

Füstkarikagyáros 2007.11.09. 21:48:02

Halló, ez az én adatforgalmam, a kliensgépen, peer-ek között, ennek nincs köze a szerverhez, főleg nem a torrent fájlokhoz. Amit én számoltam, az a szerver forgalma (csak a torrent-letöltésekből). És nyilván nem otthon generáltam ezt a forgalmat, de erről - ügyvédem tanácsára - többet nem mondhatok ;)

Füstkarikagyáros 2007.11.09. 21:52:10

Secnir: tényleg jogi blog, de talán elnézik nekünk. Érdekes az infó, bár szvsz aki torrentoldalt windows-on futtat, az vagy hülye, vagy MS ügynök, esetleg mindkettő :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.11.12. 15:36:13

Füstkarikagyáros: De ne feledd a torrent esetében NEM csak a torrent fileok letöltése megy a serveren, tegyél fel egy tetszőleges programot ami alkalmas a hálózati forgalmad monitorozására. Lehetőleg rögzítse, milyen irányba, milyen porton mennyi volt az adatforgalom összesen.

Ezek után fogj egy jelentősebb torrent oldalt, jó a minimáldesign is, és keress rajta egy olyan torrentet amit jogodban áll letölteni, mondjuk legyen egy linux livecd. Töltsd le.

És figyeld, hogy a torrent oldal és a torrent tracker felé mennyi az adatforgalmad. Na ez megfelel egy átlagos usernek. Főoldal, keresés, torrent oldala, info, torrent letöltés, kommunikáció a trackerrel.

Jobb esetben, erre még rájön a login page, ránézel a site fórumára is (mert segítőkészek és te is az vagy), ott akadnak feltöltött egyedi avatarok is, ergo mondjuk fórum index, 4-5 megnyitott fórum, ugyanennyi téma, avatarok, és a grafikai elemek egy része.

Ez az amivel már érdemesebb számolni. Igen, van aki nem fórumozik, és igen, van olyan is aki 20-30 ember helyett is megteszi.

Füstkarikagyáros 2007.11.12. 17:20:51

Csak hogy az enyém legyen az utolsó szó, idézem magamat :)
"moli torrent fájlos adatmennyiségét(tárolt és szolgáltatott) ragoztam"
ill.:
"amit én számoltam, az a szerver forgalma (csak a torrent-letöltésekből)"
Amúgy igazad van, sőt mondok jobbat: regisztrálós oldalakon rendszeres helyzetjelentés a klienstől: torrentenként mennyi jött le, mennyi ment fel, kliens típusa, stb., mindenféle böngészés, keresés, fórumozás nélkül.

Sics68 2007.11.14. 12:23:23

Üdv!

TheElf, olvastam (asszem másutt) a véleményed, ezúttal teljesen egyetértek veled.

Amiről kevésbé van szó a hazai médiában: a Kanadában működő Demonoid-ot is lecsöndesítették a jogvédőipar mocskai ... és nem megy sok isohunt-os torrentekben szereplő tracker-site sem.

Úgy hogy ez egy globálisan összehangolt akció lehetett a "jogvédő" ipar részéről.

Ezúttal ünnepélyes fogadalmat teszek: SOHA nem vásárolok olyan kiadótól, amely része a jogvédő mocskoknak, sőt lehetőleg a tulajdonosi körükbe tartozó cégektől sem ... ezt tudom javasolni mindenki másnak is.

Aztán meg: az ilyen kiadóknál levő előadók cuccaitól is távol tartom magam a jövőben ... a fizetős verzióiktól mindenképp.

Amúgy meg .ru rulz.

bye
Sics

andika25 2007.11.14. 18:08:20

Sics68: hááát, nem sok lehetőséged marad...:) Tippelhetek?

guy 2007.11.15. 16:14:40

Szerintem addig örüljünk, amíg a rendőrségi szakértő nem ért a dologhoz, mert akkor kapásból meg tudjuk cáfolni az állításait.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.11.15. 18:23:20

andika25:
1.) Szerzői kiadásban megjelenő lemezek.
2.) Számos függetlenebb kiadó
3.) Kiadóval nem szerződésben álló bandák
4.) Másolás (klubokban, haverról)
5.) Letöltés (akár feltöltés nélkül, mert az úgy szabályos)
6.) Régebbi együttesek
7.) Creative Commons licencű művek
8.) "Elég nagy a gyűjteményem nem kell bővíteni"
9.) Digitális műsorszórás jó dolog, zenét rögzíteni is...

Akad biztos más lehetőség is :)

Roltii 2007.11.16. 01:40:46

tényleg vicces lehet 50ezer forintos géppel torrent trackert üzemeltetni, ez valóban okos hozzászólás volt a többivel együtt...Füstkari...: láttál már te "szervert"? vagy te is olyan nagyokos vagy, hogy egy céghez beviszel egy p1-est linuxal, és kinevezed szervernek? aztán mikor az ügyfél nézi a leveleit imap-on, akkor megmagyarázod, hogy igen, mivel több mint 10 üzenete van összesen, teljesen normális, hogy 10 percig tart míg frissül a mappa. Utána meg persze teljes adatvesztés pár hónap múlva, mert mégse volt jó a 15.000 forintos vinyó, pedig 10X annyi hely volt rajta, mint az egyárba levő SCSI-n (nem pontos számok).

Füstkarikagyáros 2007.11.17. 19:36:57

Most volt a híradóban, hogy az adatvédelmi biztos szerint a cégeknek együtt KELL működniük a BSA-val, ha az szoftverlistát kér. Mi köze ehhez az adatvédelmi biztosnak? És mi köze a cégeknek az APEH-BSA egyezkedéshez? EULA-t régen olvastam, de sztem azokban nincs szó semmiféle listákról. Péterfalvi mostani állásfoglalása egyébként eléggé ellentétes a korábbiakkal, pl.:
index.hu/infojog/bsa1201/
A mostani hír:
www.rtlklub.hu/hirek/hazank/?id=0711286434
Lassan megérne a dolog itt is egy post-ot, nem?

Roltii: olyan dolgokról "vitázol", amiről szó sem volt eddig (ügyfél, levelezés, p1?). A "linuxal", "egyárba" és társai leírása előtt pedig legközelebb kapj elő egy helyesírási szabályzatot.

moli 2007.11.19. 15:04:59

Secnir :D jo a sztori

e-Vita · http://e-vita.blog.hu 2007.11.24. 20:26:56

Kedves blog-csóvázók, kétkedők figyelmébe ajánlom a saját esetemet (ha még valaki nem ismerné), melynek rövid lényege, hogy úgy rámolták ki nyomozók jó egy éve a lakásomból a számítógépemet és minden adathordozómat, hogy otthon se voltam, és soha nem kaptam róla jegyzőkönyvet, leltárt, minden cuccomat úgy tekintettek, mintha nekem semmi közöm nem lenne hozzá, és nem is nekem adták ki, hanem az én volt "drágámnak", aki miatt a házkutatás, lefoglalás volt, akiről kiderült, hogy pedofil anyagokat tölt(ött) le suttyomban. Az eszközöket hónapokig vizsgálta a szakértő, és mégis csak a gép kiadásakor fedezte fel az ügyész, hogy hoppá! van benne két vincseszter, nosza, azt nem adjuk. Azóta is harcolok értük. És azért a kb 80 db CD/DVD-mért, amin jogtiszta személyes adataim, fotóalbumom, mentéseim, amatőr filmes, zenész barátaim cuccai, archiválásaim vannak (voltak?). Merthogy ezeket meg a "drágámnak" tulajdonítva tőle koboztatta el az ügyész. Az esetem és más hírek alapján határozottan állítom, hogy IT-ügyekben rendkivül slendrián, jogsértő ügy- és bűnjelkezelés van: nem a Be szerintiek a jegyzőkönyvek (pl. a bűnjelek nem kapnak egyedi azonosítót), azt meg, hogy valójában ki a tulajdonos, a birtokos, nagy ívben sz..ják le, de még azt is, hogy valójában van-e jogsértő tartalom: fűnyíró elvet alkalmaznak, ahogy a jogalkalmazóknak a legkevesebb munkával jár. Minden (hajmeresztő) részlet olvasható a blogomban, ha valakit érdekel: e-vita.blog.hu/2007/10/28/tomor_gyonyor

sajnoshazugezavilág 2008.05.21. 22:28:58

egy semmi az index, nem igazán jó
forrásnak
és a BSA- szervezetek is
süti beállítások módosítása