Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Átvágós munkaerő kölcsönzés

2013. október 16. - zugügyvéd

A munkaerő kölcsönző cégek trükközéséről számos horror történet jelent már meg a sajtóban. Most egy ilyen cég áldozata próbál segítséget kérni



Kedves Zugügyvéd,
 

"2011. március elsejétől dolgozom takarítóként az heves megyei  székhelyű D. Kft-nél.   A cég a M-en található   Kft.-nél végez takarító szolgáltatást. 2012. november 1 és 2013. január 1-ig ez a cég kölcsönadott engem (6 munkatársamal együtt) a L. nevű cégnek, úgy, hogy kiléptetett a D-ből, és a L. átvett bennünket. Ez a változás a munkavégzésünket (munkaidőnket, a munkavégzés helyét) más módon nem érintette. 2013. január 1-től egy újabb kiléptetés következett, az új cégünk neve M. volt (ez és a D. is budapesti székhelyű cégek). Ezen idő alatt azonban a M.  Kft. továbbra is a P.-nek utalt pénzt az elvégzett munkáért. A bérpapírunkat a pesti cég küldte, de például szabadságunkat mindvégig az P.-lel kellett egyeztetünk, és a vezetőink személye sem változott.
 
2013. szeptember 4-én a híradóból tudtuk meg, hogy a M. egy hatalmas méretű adócsalásban érintett cég (bővebben az ügyről)    Szeptember 5-én a P. ügyvezető igazgatója  közvetlen főnökünk összehívott bennünket, és elmondta, hogy az augusztusra járó munkabérünket nem tudja kifizetni számunkra, mivel azt a M.-nak kellett volna elutalnia nekünk.
 
Miután a takarítói fizetésünk a minimálbérnek felel meg, nyilvánvalóan sem nekem, sem kollégáimnak nincs olyan mértékű vésztartaléka, amellyel egy hónapot gond nélkül kihúzhatnánk ilyen esetben. Amikor ezt jeleztük a főnökünk felé, ő azzal válaszolt, hogy ez nem az ő problémája, és higgyük el, hogy nemcsak mi kerültünk az ügy kapcsán ilyen helyzetbe.
 
Egy héttel később jeleztem felé, hogy amennyiben nem kapjuk meg az augusztusi bérünket, szept. 11-étől nem veszem fel a munkát, amire azt a választ kaptam, hogy ez esetben be kell adnom a felmondásomat, és még az ehavi béremet sem kapom majd meg. Ezután hangnemet váltott, nagylelkűen felajánlotta, hogy 40 000 Ft előleget biztosít számomra, amit októbertől havi tízezer forintonként von majd le a következő fizetéseinkből (ez a pénz már megérkezett, és alá is írattak velem egy papírt utólag, hogy fizetési előleget kértem, és az említett törlesztési feltételeket is elfogadtam).
 
Városunkban nagyon kevés munkalehetőség adódik, így sok választásom nincs, egyelőre továbbra is bejárok dolgozni. Abban kérnék segítséget, hogy hogyan tudnék ebben a helyzetben a jogosan elvárt fizetésemhez hozzájutni, miután az augusztust becsülettel végigdolgoztam. Amennyiben jogi lépéseket kellene tennem, hogyan lássak hozzá?
 
Segítségüket előre is köszönöm.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr925576891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.17. 09:08:29

Írjál orbán piktornak,hogy bassza meg a fidesszel együtt az új munka törvénykönyvét!

vitalis06 2013.10.17. 09:35:19

Nem az új munka törvénykönyvével van baj, hanem azzal, hogy a posztoló az M Kft-vel van munkaviszonyban. Nem kölcsönadták, hanem kilépett és belépett egy másik céghez.
Tehát tökmindegy, hogy hol dolgozik és kitől kapja fizikailag a borítékot, ő csak M-nél reklamálhat. Ha pedig az adóbalhé miatt fizetésképtelen, akkor nem lesz pénz.

BarbaraM 2013.10.21. 19:46:00

Én nem vagyok jogász, csak joghallgató, de az én meglátásom szerint a következőket tudja tenni a posztoló:
Ha az adott cég felszámolás alá került, akkor meg kell nézni, hogy ki a felszámoló, azaz ki most a munkáltatói jogkör gyakorlója. (www.e-cegjegyzek.hu). Nála kell jelezni az érvényes munkaszerződés alapján a munkabér követelést, ami a hitelezői követelések között első a kielégítési sorban. Ha a cégnek nincs elég vagyona a követelés kielégítéséhez, akkor a Bérgarancia Alapból lesz a munkabér kiegyenlítve. Ha vannak egyéb, nem bér jellegű követelések, akkor ezeket is a felszámolónál kell bejelenteni, ezek azonban a többi hitelezői követeléssel egy sorban állnak.
Ezen felül érdemes az illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróságon a panasznapra elmenni (ingyenes), és ott előadni a fenti problémát.
Érdemes az Ügyfélkapun ellenőrizni visszamenőleg, hogy fennállt-e a tb jogviszonya. Ha nem, akkor ez azt jelenti hogy a posztoló nem volt bejelentve, és ebből követelései származnak, azonban ezek nem bér jellegű követelések.
A fentieket minél hamarabb érdemes megtenni, mert a határidők szorosak, és jogvesztők.

BarbaraM 2013.10.21. 20:03:26

A Heves megyében illetékes bíróság az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság,
3300 Eger, Barkóczy u.1., telefonszám:
+36-36/311-611, panasznapi ügyintézés: hétfő 9:00-15:00 óra

McZozo 2013.10.23. 15:58:18

hogy mit tehetsz azt fent leirtak, de hogy ok tartoznak neked en tuti nem mentem volna bele meg ilyen eloleg es en tartozom dologba az tutti isten. Sajnos az egesz szitu pont arrol szol hogy te dolgozz de ne kelljen kifizetnie a cegnek mert amibe te benne vagy az szepen tonkremegy stb stb. Ez az az eset bar nem szeretem ezt mondani de mikor csak akkor fogsz penzt kapni ha sertettek osszealltok es egyik este egy sotet utcaban bevarjatok a cegvezetot es "megbeszelitek" vele hogy is gondolta ezt. amugy az eletbe nem fogtok sajna penzt latni
süti beállítások módosítása