Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Megadóztatott tűzvédelem

2013. szeptember 30. - zugügyvéd

Némelyik önkormányzat elég sajátos számításokkal veti ki az építményadót, az alábbi ügy is hasonló kérdéseket vet fel.




Tisztelt Zugügyvéd!
 
Egy épület garázsszintjén teremgarázst vásároltam, osztatlan, közös tulajdonként,  az adózáshoz bevallást adtam be 12m2 parkoló(beálló) vonatkozásában, az adómegállapítás 22m2 "garázs, gépárműtároló jellegű épület (helyiség)" -re javítva  történt, ez utóbbi a tárolószinten tulajdoni részarányom.
 
 
 A tulajdoni lapon a garázsszinten lévő vegyes tulajdoni hányadú területrész  szerepel, melyből csak 12m2 , adott  jelű parkoló használható gépjármű tárolására, a fennmaradó rész közlekedési út, parkolás céljára nem használható.
 
Mégis az Adóosztály határozatában az önkormányzati rendeletre hivatkozva garázsnak, gépjárműtárolónak minősít és a gépjárműtárolókra vonatkozó norma alapján ír elő adófizetési kötelezettséget olyan területekre, melyre - egyrészt a gépjárműtárolás elméletben, fogalmilag és természetben is lehetetlen, mert az épület alatti tárolórész 100%-ának gk. tárolásra való használata kizárt, a határozat  a közlekedési utakat is garázsnak minősíti, - másrészt nem csak a gk.tárolás, hanem a megállás is kifejezetten tiltott, feltehetően jogszabályokban is rögzítve a tűz és vagyonvédelem érdekében a megközelítési utakon, itt az önkormányzati rendelet feltehetően nincs harmonizálva, más magasabb jogszabályokkal.
 
 
Összegezve tehát az Adóosztály sikeresen megvalósítja pl. a Tűzoltóút garázsként való építményadóztatását, ami enyhén szólva illetlen - bár ez nem jogi kategória
 
A Kormányhivatal, törvényességi felülvizsgálat keretében kizárólag az adójogszabályoknak való megfelelőséget vizsgálta a felvetett probléma vonatkozásában és törvénysértést e tekintetben nem tárt fel, ugyanakkor
 
-egyáltalán nem vizsgálták a felvetett tűzoltóútra vonatkozó jogszabályokat, az előírások ütközését,
-egyáltalán nem vizsgálták a logikai, fogalmi lehetetlenségeket, a földhivatali nyilvántartás jellemzőit, szabályozását,
-egyáltalán nem vizsgálták az önkormányzati határozat "csúsztatását" a földhívatali nyilvántartás szerinti  garázsszintnek a  határozatban garázs/gépjárműtárolóként való feltüntetésének vonatkozásában, stb.,
 
így természetesen sem jogsértésre, sem jogszabályi, sem logikai ellentmondásra nem is bukkanhattak, állításaik szerint csak erre van hatáskörük.
/ Az I. fokú határozat, más törvénysértésekre tekintettel került megsemmisítésre az adott ügyben/
 
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy az alapos vizsgálat, a törvénysértés, ellentmondásos szabályozás teljes körű feltárása egy nagyobb volumenű, alapos, elfogulatlan szakmaiságot igénylő, esetleg a jogalkotást is érintő, de országos szinten mindenképpen komoly anyagi következményekkel is járó folyamatot indított volna el.
 
Itt egy területet rendbe lehetett - kellett  volna tenni, de ki vállalja ezt fel, véleményük szerint kinek az érdeke, kinek  a joga, kinek a feladata?
 
üdvözlettel: egy teremgarázs tulajdonos
 
 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr165541494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jogalany 2013.10.01. 04:40:53

Sok ilyen ügy van, merthogy a bürokraták azért vannak, hogy az életünket megkeserítsék.
Hiába írom meg, hogy a lottónyilvántartást (adatbázist) tegyék a neten nyilvánossá, hogy az ügyfél, a játékos, láthassa, hogy a szelvénye beérkezett-e, játszik-e, vagy azt, hogy a nyertes szelvény valóban bent volt a húzás előtt. Ne4m teszik ki, mert akkor hogy nyerhetne egy smittelő 3,5 milliárdot.

belekotty 2013.10.01. 06:29:02

@jogalany: Neked mániád ez a lottó adatbázis? Mindenhová beokádod.

2013.10.01. 07:19:35

öcsém, a teremgarázs az adó tárgya, mi a probléma? osztatlan közös tulajdonnál a tulajdoni hányadra eső adót fizeted. Falazd be és akkor nem fizetsz, ne sírj, űjgazdag!

2013.10.01. 07:19:35

öcsém, a teremgarázs az adó tárgya, mi a probléma? osztatlan közös tulajdonnál a tulajdoni hányadra eső adót fizeted. Falazd be és akkor nem fizetsz, ne sírj, űjgazdag!

qwertzu 2013.10.01. 07:48:43

@merjünknagyotálmodni: Gondolom m^2 után fizet, és micsoda meglepetés, a garázsadót csak annyi után akarja megfizetni, amennyi garázsa van.

@jogalany: Nem mintha nem lehetne kirakni könnyedén, de akkor meg azon nyafognál, hogy a húzásnál csalnak? Ez a smittes sztori ez mi?

jogalany 2013.10.01. 08:22:38

@qwertzu:
Ugye, hiszen szakértő szerint max 3 -5 perc alatt megvan a netre kitétel lementhető formában és nem lenne tovább alapja, hogy valami nem stimmel.
Az USA -ban ahonnan ezt vették (rendszert) 7 lottó társaság igazgatóját tartóztatta le az FBI , mert csaltak.
Az a furcsa, hogy sokan sírnak 30 millió miatt (repülőjegy), meg 250 millió miatt(Pető intézet), de 3,5 és 3 milliárdért meg nem is veszik kezükbe a hírt. Farizeusok.
Az hírlik, hogy volt veztője az országnak, státuszának megszűnte után 3,5 milliárdot nyert, én azt sem hiszem , hogy a mostani 3 milliárdnak nem volt meg előre a gazdája. Ha kitennék az adatbázist a netre, nem lenne ilyen gyanú. A sorsolási csalás felvetése, elterelés, hogy arra gyanakodjanak és ne a valós lehetőségre. A sikasztók soha nem a lapát nyelénél csalnak, hanem a könyvelésnél.

jogalany 2013.10.01. 08:30:01

@belekotty:
Van aki meglátja a nagy lehetőséget, van aki csak irigykedik.
Sokan látják a lehetőséget a lottó adatbázis rejtett kezelésében, én is onnan tudom.
Ha Neked egy rossz adókivetés megéri, hogy elolvasd, ami összesen pár tízezer forint, akkor a 3,5 meg 3 milliárdos nyerési esély, szelvény vásárlás nélküli lehetősége miért nem érdekes?
Rochhilld Londoni bankháznál egy könyvelő talált egy penny eltérést és a tulaj ez alapján vizsgáltatta újra az egész könyvelést, aminél milliós sikASZTÁSRA DERÜLT FÉNY.
a LOTTÓ TÁRSDASÁG állami vagyis köz tulajdonú társaság, de amikor szelvényt veszel, ügyfél is vagy. Jogod lenne tudni a szelvényed bent van-e a játékban, vagy a nyertes szelvény a húzás előtt is bent volt-e.

2013.10.01. 08:39:48

@qwertzu: hadd ne sajnáljam, ha van egy üres telkem, akkor kaputól a szalonnasütőig ne fizessek, mert van rajta egy út? A teremgarázs része a benti út is, ez evidens, ha esetleg lennének külön kis garázsok, külön helyrajzi számmal, még megérteném, de így nem.
Helyi adó törvény 12. § (3) bek.:
Társasház, -garázs és -üdülő esetén a tulajdonosok önálló adóalanyok, a közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.

Van egy tulajdoni hányada a nagy osztatlan közösből, az után fizet, mi a probléma?

BigPi 2013.10.01. 08:41:13

A terem parkolóknál a közlekedő út nem olyan mint a társasházaknál a lépcsőház?
Valójában senkihez sem tartozik, de attól függetlenül mindenkinek hozzá kel járulni a fenntartásához és költségeihez.

qwertzu 2013.10.01. 08:51:06

@Puckman Éliás: Újraolvava a cikket, igazad van.

Sanda gyanu 2013.10.01. 11:07:46

Én úgy gondolom, hogy Kovács Józsi csak és kizárólag a saját nevén lévő terület után kéne adózzon. Lakás+garázs.

Aztán van az osztatlan közös tulajdon, ami után a lakóKÖZÖSSÉG fizet, úgy, hogy Kovács Józsi közös költséggel beszáll, az önkormányzat pedig a közösségtől szedi be.

Matematikailag Kovács Józsi pont annyit fizet, mintha felosztanák a közös részt a lakók közt és rá jutna még plusz tíz négyzetméter. Az önkormányzat is pont ugyanannyit szed be Kovács Józsítól ÉS a lakóközösségtől. Csak véleményem szerint egyszerűen nem tehetné meg az önkormányzat, hogy szétosztja az osztatlan részt.

2013.10.01. 11:45:11

@Sanda gyanu: Helyi adó törvény: "Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. "

Teremgarázsnál olyan nincs, hogy az "enyém", nyilván van egy használati megállapodás, de ott minden közös, nincs külön tulajdon.

csssc 2013.10.01. 13:51:07

@merjünknagyotálmodni:

tévedsz: nem vagyok újgazdag, csak alsó kategóriás kisautóját is védeni akaró tulaj,

Logikus rendet szeretnék, garázsként adóznám le ahol meg lehet állni és mondjuk tűzoltóút adót / ha ezt törvény lehetővé teszi, előírja/ fizetnék azon tulajdoni hányad után ahol megállni sem lehet. A csúsztatás, "vegyes-felvágott" látod odavezet, hogy sokan, mint te még a problémát sem fogják fel.

bigmac 2013.10.01. 16:20:10

@jogalany: rohadtul kapcsolódik a témához, de szerintem senkinek nem éri meg mahinálni a lottoval, több szempontból sem....

Sandor Akarki 2013.10.02. 00:55:16

Ez úgy hangzik, hogy van egy garázsod, aminek a végén a parkoló és tetőt tettél még 10 m2 útra, egyébre. Nyilván itt jön a méretgazdaságosság-gazdaságtalanság; egy-vagy kétállásos parkolóhoz nyilván nem kéne ennyi plusz terület.

A legtöbb helyi szabályozás a legalább három oldalról zárt építményt tekintni épületnek, amiből neked van x/y tulajdonrészed. x/y = 22 m2.
Fallal körülvett? Igen. Fedett? Igen. Innentől mindegy. Különben meglásd, minden közös parkolóban megnőne az utak mennyisége és kisebbek lennének a parkolóhely. Itt szerintem (még józan paraszti ésszel is) a hivatali logika helyes.

Sandor Akarki 2013.10.02. 01:10:10

@jogalany: Mondjuk nem értem hogyan jön ehhez a cikkhez, de igazad van. Kell egy SQL DB export, ekkora adatbázisnál egy erősebb géppel <30 másodperc. Feltenni a netre <5 másodperc; teljes scirpt ami az egészet megcsinálja nem kéne 1 percnél tovább fusson.

Onnantól szépen felügyelhető kívülről... mondjuk sok letöltéssel nem tudom mennyire bírna el, még a mostani ötösnél is lehalt a rengeted zsetit kezelő cseresznejáték szervere (mondjuk használhatnának akamai-t, amazon cloud-ot és menne szépen, nem lenne ilyen bénázás).
Google amúgy két perc alatt cache-eli, szóval technikailag simán megmarad az adatbázis akkor is ha senki másnak nem sikerül letölteni. Ha a google-nek sem, akkor ott sem volt.

csssc 2013.10.02. 09:43:09

@Sandor Akarki:

Pontosítok:

ez egy emeletes épület alatti garázsszint kb 70 garázshellyel.
süti beállítások módosítása