Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Önveszélyes felszámolás

2013. július 10. - zugügyvéd

Sokan vállalnak ügyvezetést  felszámolás előtt álló cégeket, még csak nem is feltétlen cégeltüntetési célból. Milyen kockázattal jár ez  az ügyvezetést átvállaló személy részére?  



Szia Zugügyvéd,


Az a kérdésem, veszélyes-e valamiben számomra, ha egy várhatóan felszámolásra kerülő cégben elvállalom az ügyvezetést? Van aki azt mondja, nem lehetek három évig vezető tisztségviselő, ha az ügyvezetésem alatt álló cég felszámolással szűnik meg, van aki azt mondja, hogy ha csak annyi a dolgom, hogy átadjam az iratokat a felszámolónak, és közreműködök vele, de az adóság nyilvánvalóan nem az én ügyvezetésem alatt keletkezett, akkor nem lehet ebből semmi bajom. Mi az igazság?

Üdv

Karesz

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr955399231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sics68 2013.07.11. 11:34:13

Az ügyvezetői állás elvállalható, de nézd meg mit vállalsz (és mennyiért vállalod ezt be), mivel jár illetve mivel járhat, illetve később mi lehet a következménye.

A dolog nyilván alapvetően egy törvényi kellemetlenség elkerülésére szolgál: nemrég törvénybe foglalták, hogy a csődbe ment (felszámolt) cég ügyvezetője X ideig (3 év?) nem lehet cég törvényes képviselője.

Ez a cégeiket sorra bedöntő (jellemzően tartozással bedöntő) céglovagok távol tartására szolgálna a normális üzleti szférától. ( Nem büntethetők, mert bűncselekmény nem állapítható meg a rovásukra.. aki ilyent játszik, vagy nagyon tudni szokta mit csinál, mit tehet meg büntetőjogi következmények nélkül és mit nem ... és nagyon ritkán adnak büntetőjogi eljárás megindítására támadási felülete... )

Szóval a törvény célja az lett volna hogy aki bedöl céggel (netán rendszeresen ezt játssza el...) az egy ideig ne lehessen cégvezető.

Az az érintetteknek kellemetlen lenne - ezért mielőtt bedőtenék a céget, keresnek maguk helyére egy "cégvezetőt", aki elviszi helyettük a balhét.

A dolog másik szépsége, hogy miután vezetőváltás történt, sok mindenben szinte lehetetlenné válik a felelős felkutatása. Az új cégvezető nyilván nem vesz át minden iratot egyesével... ha valami fontos hiányzik, akkor a régi cégvezető bármikor leteszi majd a nagyesküt hogy ő átadta, az új veszítette/tüntette el .... az új cégvezető meg váltig fogja állítani, hogy ő soha nem is hallott arról a papírról, nem hogy találkozott volna vele, tehát eleve el sem tüntethette... Ember többé meg nem mondja melyikük miért felelős :)

***

Na most: ha tényleg csak arról van szó, hogy a régi cég vezetője keres valakit aki bevállalja helyette h három évig nem lehet cégvezető ( "cég jegyzésre jogosult tagja") akkor
- ha amúgy nem szoktál cégvezető ilyen lenni,
( cégvezető, cég jegyzésre jogosult tagja, egyéni vállalkozó, bt beltag. )

- és nincs is effélére irányuló szándékod az elkövetkező időszakban
/ vigyázz: sok cég "vállalkozóként" alkalmaz munkavállalókat, tehát ha el vagy tiltva a cégvezetéstől, akkor a tilalom idejére ezektől a lehetőségtől is eléggé elvágod magad /

- ( ami valójában valamivel több mint három év, hisz a három év számítása a felszámolási eljárás befejezésétől számítódik, ami kb egy év lehet a felszámolási eljárás megkezdésétől számítva )

- ... szóval ha ezek a fenti dolgok nem okoznak számodra problémát sem most sem az elkövetkező kb 4 évben, akkor végül is bevállalhatod a dolgot.

***

Van viszont pár, a fentinél némileg durvább lehetséges jogkövetkezmény is - ezekkel nem árt tisztában lenni és mérlegelni őket.

Egyik, hogy cégvezetőként valami törvénytelenséget csinálsz ( akár hülyeségből-tudatlanságból, akár mert "megkérnek rá", te fogsz pórul járni érte!

Tehát: nem árt tisztában lenned azzal, hogy mit szabad és mi az ami nagyon nem ajánlott.

Valamint tudnod kell nemet mondani ... abban a helyzetben kell lenned hogy nemet tudj mondani ... a cég tulajdonosának, régi ügyvezetőjének ... szóval gyakorlatilag annak a fószernek, aki fizetett neked azért hogy bevállald az ügyvezetést.

Másik, hogy cégvezetőként esetleg téged tesznek egyesek felelőssé olyan dolgokért is amit az elődöd követett el .. azaz esetleg beperelhetnek. Amit ugyan elvileg nem nyerhetnek meg (ha abban az időszakban amikor Te vagy a cég vezetője nem követsz el semmi törvénysértést cégvezetőként) ... viszont bíróságra szaladgálás időigényes, ügyvédet fogadnod meg akkor se árt ha amúgy "ártatlan" vagy... és ennek költség bizony érinthet téged is.

Ezek tudatában kell tehát eldöntened, hogy vállalod-e vagy sem az adott csődhelyzetben levő cég ügyvezetői teendőit (ami gyakorlatilag papírtologatásból áll, önálló döntési jogkör szinte semmi) illetve hogy mennyiért vállalod be a dolgot. ( és azt ki fizeti meg, lehetőleg ELŐRE ... minimum ügyvédi letét az általad választott ügyvédnél ) a számodra.
süti beállítások módosítása