Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Törvénytelen-e a trükkös kerékpár árusítás?

2013. május 31. - zugügyvéd

Az alábbi marketing trükkön próbál jogi fogást találni a levélíró. Törvénysértő-e, a az ilyen jellegű kerékpárásítás a közterületen, és ha nem, akkor mi vele a baj?


Kedves Zugügyvéd!
 
Budapest belvárosában lakom, az V. kerületben. Az utóbbi időben jártamban-keltemben, hazafelé, munkába menet egyre több kerékpárt látok a belvárosban úgy parkolni, hogy a különböző tereptárgyakhoz leláncolt kerékpárokon tábla hirdeti: Ez a kerékpár eladó. Ezzel úgy általában nem lenne semmi gond, megunta a gazdája, eladja, kit zavar. Azonban a eladást jelző táblák feltünően hasonlítanak egymásra. Nyomtatott feliratok, amik ráadásul ugyanazt a telefonszámot tartalmazzák. Kitettek vagy harminc kerékpárt mindenfelé, mintha csak úgy éppen ott parkolna a canga és rájuk tették az "Eladó" táblát. Szóval az a gyanúm, hogy egy kerékpárbolt a belvárost használja ingyen kirakatnak. Ezek amúgy középszar, kissé már leharcolt, használt kerékpárok.
 
Gondolom valami joghézagot használnak ki. Miért ne lehetne egy kerékpár a belvárosban odaláncolva valamihez? Miért ne lehetne egy lelakatolt kerékpár eladó? Nade harminc?!? Ez azért már enyhén üzletszerűnek tűnik. Amúgy ügyes megoldás.
 
Kicsit arra hasonlít, amikor pár éve ingyen parkoló gépkocsik tetőcsomagtartójára építettek reklámfelületet. Az mégse hirdetőtábla, csak egy ott parkoló autó. A kerületi lakos kapott ingyen parkolókártyát, leparkolt valami forgalmasabb út mellé és kiadta bérbe, hirdetőtáblának a tetőcsomagtartóját. Sőt, mintha még parkoló utánfutóra is lett volna hirdetőtábla telepítve. Arra már nem emlékszem, hogy mi lett a vége. Kellett-e fizetni értük területhasználati dijjat, mint az óriásplakátok után, vagy sem?
 
Mi a véleményetek erről? Szerintem ha egy magánszemély hirdetne EGY eladó autót, az oké. De ha egy autókereskedő cég parkoltatná ingyen(!) parkolóban, közterületen az eladásra szánt kocsikat, úgy, hogy rajtuk a cég emblémájával díszített eladást jelző cédula, akkor már fanyalogva elhúznám a szám szélét! Mert értem én, hogy így több ember látja, nagyobb a reklámérték, de a közterület mintha nem erre lenne kitalálva. Miért nem a saját telephelyén tárolja azokat? Na, hát nekem hasonló érzéseim vannak a fenti kerékpár-kereskedővel kapcsolatban.
 
Dr. Tenyérnyi Pók

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr745337384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sics68 2013.05.31. 13:58:36

Nekem az rémlik, hogy bármiféle közterületen végzett gazdasági tevékenységhez kell valami közterület használati engedély, amit értelemszerűen az adott település(Bp-en kerület) önkormányzata adhat, és hát pénzért szokta adni.

Ez a kerékpáros izé nekem is új, a szokásos csak a szórólap-osztogató, kérdőívező, szendvicsemberkedő, engedély nélkül árusí tó, kulduló stb. emberkék hasonló ténykedése szokott lenni. (Mind közterületen folytat gazdasági tevékenységet az aktuális önkormányzat engdélye nélkül jellemzően...)

Netuddki. 2013.05.31. 17:34:15

"Budapest belvárosában lakom, az V. kerületben."

Esetleg megkérdezhetnéd a rogántóni véleményét a dologról...

Sics68 2013.05.31. 17:54:01

Egy (offtopic) gondolat még: azt nem értem, hogy meri megcsinálnia az adot cég... hisz a kerékpárt ugye viszik mint a cukrot...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.31. 17:54:49

Még azt is el tudom képzelni, hogy engedéllyel csinálják. Attól kezdve, hogy a Margitszigetet nekiálltak felparcellázni ezek a köcsögök...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.31. 17:55:27

@Sics68: ne túlozzunk! Cukorért nem erővágóval megy az ember! ;)

lutria 2013.05.31. 17:56:00

Nálunk egy parkolóban már évek óta egymás mellett állnak az eladó autók,(persze cserélődnek)régebben az ablakban voltak az adatlapok de manapság nem olyan feltűnően hirdetik őket-az ülésre rakják őket-de ugyanolyan kormányzár van az összesen tehát látszik hogy egy céghez tartoznak,az autókereskedő ott is mutatja meg a vevőknek.

valerio 2013.05.31. 18:39:42

Tényleg ez lenne a legnagyobb baj Magyarországon, 2013-ban?

Rodolfo63 2013.05.31. 18:39:45

engem nem zavar a dolog, amíg nem akadályoz a közlekedésben

Sics68 2013.05.31. 18:54:02

@valerio: Bajnak nem baj, a dolog jogi státusza a kérdés.

Ugyanakkor szerintem, SOK ilyen apróság van... ahol (jellemzően cégek ) olyan "viselkedést" engednek meg maguknak közterület használatával kapcsolatban, ami nem teljesen "okés".

Közterületre kirakott álló reklámtáblák a járdán ( amitől alig lehet elférni ) ... vendéglátó helyek gyakran nagyobb közterületet használnak mint amit bérelnek, épületen elhelyezett de közterületre kilógó reklámok ... )

Hasonlóan gáz a gatyiárusok hada a főváros számos pontján ... akadályozzák a közlekedést és zaklatják az arra járókat..

A parkolóban álló autó amúgy asszem legális: ha van rajta érvényes rendszám+matrica, azaz részt vehet a forgalomban, akkor parkolhat is vele bárhol ahol bárki más parkolhat ... Persze ettől még okozhat bosszúságot jócskán (nem tudom tényleg okoz-e...) Persze az is igaz, hogy az autókereskedőnek nincs közterület-használati engedélye.. hm, jó kérdés :)

Peppone Botazzi 2013.05.31. 19:00:20

Örülök, hogy ez a legnagyobb problémád! Szerencsés vagy...

villamos alóli kacaj 2013.05.31. 19:04:02

Nem is rossz ötlet.
Működne ez megúnt feleséggel is?

aggszakáll 2013.05.31. 19:59:23

Az ilyen, jogászkodó balfaszokat utálom. Valaki kitalál egy jópofa trükköt, amivel senkinek nem árt, nem okoz se kárt, se útakadályt. Ez följelentené, mert jogosulatlanul megspórolt néhány ezer forint közterület használatot. Fúj!

Dr_utcai_arcos 2013.05.31. 20:09:04

@valerio: @Peppone Botazzi: b..átok meg...akkor kezdjük először az államháztartás reformjával. Ez már megfelel két ilyen tökéletes embernek mint ti???

kovacs55 2013.05.31. 20:21:51

@aggszakáll:
Ha van autod de pont az ilyen köcsögök miatt nem talalsz este, munka utan, faradtan, parkolohelyet se közel se tavol a lakasodhoz, nos akkor is ezt mondanad???? Neman`........

Sics68 2013.05.31. 20:32:13

Kovacs55: jaja, pont erre gondoltam!

A legtöbb lakótelepi parkoló nap közben eléggé üres.. de estefele fullra megtellik... és ha valaki brahiból ott leparkol tucatnyi "idegen" (nem ott lakó, nem ott vendégeskedő emberhez tartozó) autót, akkor az azt jelenti, hogy tucatnyi ott lakónak nem lesz hol megállnia. ( Pont a lakótelepeken ki szokták számolni h kb hány lakáshoz hány parkolóhely kell... )

***

Ez meg ide kapcsolódó téma:
urbanista.blog.hu/2013/05/30/rendorok_szeme_lattara_folyik_a_zsibvasar_az_ors_vezer_teren#comments

Bird 2013.05.31. 20:32:49

Zugló fő útvonalainak középső zöldsávjában több éve zavartalanul állnak engedély nélkül a sok négyzetméteres, acéllemez reklámtáblák masszívan bebetonozva.

Az önkormányzat régóta tud ezekről, de képtelen elbontatni vagy elbontani.

halaloszto 2013.05.31. 20:33:21

@kovacs55: vagy ha kiderulne hogy ezt szabad, es raallna az osszes lomizos? tele lenne a belvaros bringakkal, persze jo szellosen, hogy latsszon, nem egy kupacban mint egy bringataroloban?

Vajk

ledkerék 2013.05.31. 21:11:28

A Family Frost sok településen tilinkózik észnélkül,sokszor zavaró hangossággal.Mi lenne ha mindenki ,akinek valamilyen eladó árúfélesége volna,vagy egyéb szolgáltatási tevékenységére akarná felhívni a lakosok figyelmét,hasonló hanghatással adná azt a lakosok tudtára,hogy Ő épen a ház végén van?

halaloszto 2013.05.31. 21:15:18

@ledkerék: nalunk alakul. minden masnap jon a "hulladekvasat, rossz akkumulatort veszek", meg osszel jar rendszeresen a "telallo burgonya".

Vajk

98% reklámadót! 2013.05.31. 21:37:29

@ledkerék:

A hangosbemondónál türhőbb reklám nemigen van, de valahogy a FF sosem zavart, sőt inkább a kedves szó jutott róluk mindig eszembe. Egyébként nem szoktam vásárolni tőlük.

Sics68 2013.05.31. 21:45:43

Igazából a Family Frost kocsijait és az összes többi, kihangosított reklámot be kéne szerintem tiltani :)

Lakóterületen vagy lakott területen mindenféleképpen :D

Indok: birtokháborítás vagy mifene, tulajdonjog sérül. ( Dolog birtoklásának és használatának joga ugyebár, na most ha valakinek van egy lakása, annak a rendeltetésszerű használta az, hogy alszik is benne. Esetleg nem pont éjszaka. ( Mert ne adj isten akkor melózott, úton volt stb.)

De kisgyereknek is szokása nap közben aludni, ebéd után nem keveseknek...

Ebbe másznak bele ezek a hangoskodók.

Adj gázt! 2013.05.31. 23:25:44

@sokasebi:

A harangozást nemigen, mivel a lakosság túlnyomó többsége vagy keresztény, akik igénylik, vagy ún. keresztény ateista, akiket a legkevésbé sem zavar, de akiket zavarna, ha például a sémik csinálnának hasonlót.

A többi hirdetés viszont kb. mindenkit zavar, kemény korlátozásokra és/vagy kompenzációra van igény velük kapcsolatban: minimum fizessenek, de akár tilcsákbe.

A posztban is ez a kérdés, fizessen vagy tilcsákbe. Kb. annyian vannak azon a párton, hogy jó ez így, mint ahányan a harangozást tiltanák be.

cso zsi 2013.06.01. 00:18:48

@Adj gázt!: "a lakosság túlnyomó többsége vagy keresztény, akik igénylik, vagy ún. keresztény ateista, akiket a legkevésbé sem zavar,"
Ezek szerint nem laksz/dolgozol templom közelében.
Esetleg vidéki kiszállás, ahol a főtér közelében van a fogadó, a bót, meg a templom. Kelnél hétkor, de a hajnal ötös harangzúgás "hív a mezőre". Csak tudnám kit, mert a falu lakosainak sehol nincs munkája.
www.magyarharangok.hu/szokasok.html
Ugyanakkor az időjelzésre szolgáló harangütéseket szívesen hallgatom. :))))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.06.01. 03:20:53

Érdekes kérdés ez,ha a parkoló hely ingyenes oda bárki állhat,ha van 10 saját kocsija akkor.annyival.Ezt a belvárosban nem tudná megtenni.

Void Bunkoid 2013.06.01. 05:54:01

Kedves levélíró!

Úgy látszik elkerülte valami a figyelmedet. Konkrétan az, hogy az ország legbazinagyobb városa egyik legforgalmasabb kerületének a kellős közepén laksz.

Ezek a csúnya nagyvárosok már csak ilyenek, bármilyen meglepő, de ilyenek voltak már kétszáz, sőt akár ezer éve is - már a török hódítás korabeli Isztambulban elsírtad volna magad, hogy mi ez a rettentő tömeg meg zaj meg bűz meg tolakodás meg fúúúj, hát még a mostani Isztambullal mi lenne, ha már Budapest ennyire zavaró :)

Van megoldás ám erre, el kell költözni a büdös, kavargó nagyvárosból - ahol annyi ember lakik olyan kis helyen, hogy a parkolókat is autókereskedésnek használják - valami nyugisabb helyre, nem kötelezően Zalaördögkloákára vagy Békéslábszagra, de mondjuk Gödöllőre. Az már elég messze van :)

Ja, hogy akkor nem lesz öt perc sétán extrém esetben 10 perc négyeshatosozáson belül minden? Hát, ez kérem ezzel jár. Cserébe viszont nem lesznek eladó bringák a főutcán oszlopokhoz láncolva.

NemNick 2013.06.01. 06:02:29

Érdekes, ahogy többszáz éves hagyományt összemosnak egy magáncég tajparaszt reklámstílusával itt egyesek.
Mások meg lelkesen helyeselnek. Ez azért mutat egy színvonalat...
Az meg különösen bizarr, hogy hogyan tudnak eljutni egy mondatban innen a antiszemitizmusig. Priceless emberek vannak itt...

A Family Frostról két történetet tudok: kollégista koromban olyan helyen laktam, ahol az erkélyről közvetlen a fák ágaira, az ott lévő fészkekre láthattam.
Jó volt, vízpart, jó levegő, nyaranta tiszta madárfütty-orgia volt.

És ahol a Family Frost terrorizálta a népet szombat délutánonként.

Érdekes volt megfigyelni, ahogy a rigófiókák énekébe - és így a későbbi felnőttekébe - hogyan épült be ez a jellegzetes dallam. aztán azt hallgattuk.

Ez is egyfajta környezetrombolás.

Másik: FF autó jön, tülkölget. Ott kísérti a sorsot már egy ideje (gondolom, senki nem vett semmit).

Odaballagnak hozzá, megkérik, hagyja már
abba: kisgyerek van, végre aludna. Betegeskedik is pár napja, nem kéne felébreszteni, mert a sok sírás miatt mindenkinek zilált egy csöppet az idegrendszere.

FF sofőr öntudatos, mondja, hogy ez neki kötelessége. És tovább "szignálozik".

Egészen addig, míg ismeretlen tettesek egy téglával ki nem pucolják a jobb egy ablakát.

Family Frost nem jön többet arra.

Örömésbódottá' onnantól.

NemNick 2013.06.01. 06:05:18

@Void Bunkoid: Te elolvastad azt a posztot?

panic_button 2013.06.01. 07:49:04

A doktoriját elolvasnám.

sdani 2013.06.01. 08:39:39

@Sics68: Én egyszer, kissrác koromban légpuskával rálőttem a family frost-os kocsi hangszórójára, de nem találtam el sajnos. Annyira be voltam szarva, hogy nem próbálkoztam többször. Pedig iszonyúan gyűlöltem.

Frank99 2013.06.01. 09:04:11

hehe Famuli Frost:
" Hé parasztok gyertek ki! Itt a jégkrém, gyertek ki!"

:-)

B. Bíró 2013.06.01. 09:07:04

@NemNick: Tipikus kamuhozzászólás.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.06.01. 09:36:46

@Frank99: Ésmég: Szólj anyádnak, adjon pénzt!" lállálálállálá

Orltran 2013.06.01. 09:40:23

Lehet valami élelmes versenyző járja a várost és kitáblázza a leparkolt bringákat Ha valaki jelentkezik megvenni, odamegy, megszabadítja a lánctól és már el is adta, nem kell a lopott cuccnak gazdát keresni :D

rug82 2013.06.01. 09:53:40

Ez a legnagyobb gondod? Az, hogy cigányállatok és alkoholista csövesek lepik el a köztereket, foglalják el a buszmegállók padjait, az nem zavar???

rug82 2013.06.01. 09:55:20

@NemNick: Igen, ezt kell(ene) csinálni! Ha sz@rrá verjük az ilyen kéretlen ájvékolókat, akkor talán rájönnek: nem biznisz másokat folyamatosan zaklatni!!!

Alternatív 2013.06.01. 10:18:43

@Adj gázt!: "a lakosság túlnyomó többsége vagy keresztény, akik igénylik, vagy ún. keresztény ateista, akiket a legkevésbé sem zavar"

Az a túlnyomó többség pár éve egy felmérés szerint 6% volt (ők a tényleges templombajárók), és a "keresztény ateistákkal" együtt sincsenek négymillióan (a 2011-es népszámlálás szerint).

lyken 2013.06.01. 10:46:16

@álfirkász: "ne túlozzunk! Cukorért nem erővágóval megy az ember! ;)"

Tessék olvasgatni: www.vezess.hu/hirek/biciklilopas_fenyes_nappal_tomegben/40304/

Budapesten is megcsinálták pár éve, hogy Bazilikánál eláncolt bringához odament a fazon erővágóval, lenyeste és elkerekezett vele. A kutyát se érdekelte.

hot-spot (törölt) 2013.06.01. 10:46:58

Én is láttam ilyen leláncolt bringuszt,de annak hiányzott mind a két kereke.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.06.01. 17:02:54

@lyken: mondjuk ez London és hát... Azt hiszem, e téren nem túl pozitív az angolok megítélése.
Egyébként meg miért nekem írod? Épp erről beszélek: ő azt írta, hogy "viszik, mint a cukrot". Erre írtam, hogy a cukorhoz nem szükséges szerszám. Bringához meg többnyire igen. ;)
süti beállítások módosítása