Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Számlarabló önkormányzat

2013. április 11. - zugügyvéd

A helyi iparűzési adó nemfizetés esetén természetesen végrehajtható. Viszont korrekt-e egy mindig fizető ügyfél számlájáról leemelni minden pénzt 20 nappal a lejárat után, úgy, hogy az önkormányzat előzetesen nem küld folyószámlát, és a késedelemre sem figyelmeztet? Ezt nevezik ügyfélbarát közigazgatásnak?

Szia Zugügyvéd!

Az egyik Budapest melletti  városban   van a vállalkozásom székhelye. Viszonylag masszív árbevételű vállalkozás, 2 alkalmazottamat és a  családomat tudom eltartani a vállalkozásból. Persze belecsúszok én is abba a csapdába néha, hogy a kibocsátott számláimat nem fizeti meg a fővállalkozó határidőre, az egy-két hetes csúszásokat bele szoktam kalkulálni, inkább nem reklamálok, az állandó munkakapcsolat jóval fontosabb.

Most, ahogy utalnám a járulékokat, látom, hogy valaki leemelt több százezer forintot a számlámról. Berohanok a bankba – tudtommal tartozásom nem volt sehová – és közölték, hogy az önkormányzat tett inkasszót a számlámra, iparűzési adó tartozás miatt. Felhívom őket mi ez, erre azt a választ kaptam, március közepéig kellett volna befizetnem a helyi iparűzési adó előleget. És mivel nem érkezett be, hát behajtották. Na már most, korábban mindig küldtek egy folyószámlát, csekkel, határidőkkel, azokat rendben befizettem. Soha egy fillér elmaradásom nem volt az önkormányzat felé. Lehet, hogy a könyvelőm által beküldött bevallás alapján önként kellett volna fizetnem, de nem illene legalább egy felszólítást küldeni ilyenkor? Így most munkabért, meg járulékokat nem tudok határidőre fizetni. És a szokásos helyi adó egyenleget sem kaptam meg idén februárban, mint tavaly.

Üdvözlettel

Józsi

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr455217020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hümhüm 2013.04.11. 18:22:15

Józsikám, elég gagyi vagy. Évente egyszer kell bevallani az iparűzési adót (mondjuk cég esetén május 31-ig), és a bevallásban szerepelnie kell a szeptember 15-ig és március 15-ig esedékes fizetési kötelezettségnek is. Ezt követően néhány hónappal később az önkormányzat külde egy adókivetést az iparűzési adóról, fizetési meghagyással együtt. Ebben benne van, hogy szeptember 15-ig és március 15-ig mit kell fizetned őszerintük.
Ennyi.
Kaptál idejében fizetési előírást, csak elfeljetetted. Magadra vess.

Kerek négyszög 2013.04.11. 18:33:20

Szerintem Józsi nem te tartod el az alkalmazottaidat, hanem fordítva: az alkalmazottak hoznak neked akkora üzleti hasznot, hogy megéri neked alkalmazni őket. Másként nem dolgoztatnád őket.

A tököm kivan ezzel az eltartós dumával.

OkoskaTo:rp 2013.04.11. 18:37:31

@hümhüm: Nem biztos, hogy kapott előírást. A Magyar Posta még az ajánlott leveleket is simán eltünteti, következmények nélkül.

De valóban lúzer; legalább a könyvelőjének illett volna tudni, hogy a bevallást követően bizony be kell fizetni az ipa előleget. Legközelebb talán majd olyan könyvelőt tart, aki figyelmezteti a fizetési határidőkre.

vladimir964 2013.04.11. 18:44:13

Nem tudom, melyik önkormányzathoz tartozol, de ha tényleg nem küldtek semmit, akkor ők a hunyók. De ez szerintem a lehetetlennel határos. Az önkormányzatok sohasem felejtik el elküldeni az egyenlegközlőt a csekkekkel, tehát tudni kellett volna róla. Én is mindig megkapom az egész cugehőrt egyszerre. Ami az inkasszót illeti, sajnos jogosan tették rá felszólítás nélkül az inkasszót, ugyanis az új törvény értelmében, ha megnézed valamennyi közüzemi és egyéb számládat, amit csekken fizetsz, reája van biggyesztve: "jelen számla egyben fizetési felszólításnak minősül" vagyis ha nem határidőre egyenlíted ki, azonnal inkasszózhatnak.

zsoci 2013.04.11. 18:46:26

Egy frászt. Egyszerűen türhetetlen, hogy joga van ebben az országban a törvény felett áló szervezeteknek ahhoz, hogy kiraboljanak. Persze ztán ha nekik kell fizetni az ráér ám bármeddig.

Amúgy ez az iparűzési adó előleg is egy vicc. Az előző év alapján ELŐRE fizzes marha. Itt már tényleg csak az normális aki mindent zsebre feketén csinál.

dobzse.laci 2013.04.11. 18:56:55

@hümhüm: Ha akar, akkor küld. Ha nem, nem.
Már nem kötelező. Megszívtam én is, mert a könyvelőm legtöbb cége olyan városban van, ahol küldenek. Nálunk meg nem.
Mondjuk nem inkasszáltak, de felgyűlt 2-3 év, győzöm kifizetni.

dRiver 2013.04.11. 18:59:23

A könyvelőddel beszélgess el, vagy cseréld le, a határidőket és az inkasszózási gyakorlatot neki tudnia kellene, sajnos minden "tartozást" szinte azonnal megpróbálnak behajtani és az inkasszó erre kiváló megoldás, ennél kicsit érdekesebb hogy magáról a tényről hogy történt inkasszó nem értesülsz írásban.

dr. Aullah 2013.04.11. 19:03:23

@kerek négyszög: Hát ezzel baromira egyetértek.

igazi hős 2013.04.11. 19:16:18

@hümhüm: Mármint feladták azt a felszólítást, de a Postát ismerve közel sem biztos, hogy megkapta. Apehes tértivevényes levelemet a Posta szó nélkül lenyelte, még "nem kereste" visszajelzést sem küldött a feladónak. Ha nem türelmetlenkedem és nem hívom fel a navos ügyintézőt, akkor sose derül ki, hogy kaptam egy adategyeztető felszólítást.

ggaborx 2013.04.11. 19:24:16

Eljött az idő a könyvelő lecserélésére. A gond akkor van, ha ezt is családilag oldjátok meg, mert akkor picit nehezebb. Mindenesetre a magyar adórendszert figyelembe véve a legnagyobb baromság a könyvelőn spórolni!

Én például rendesen megfizetem a könyvelőmet és az ilyen eseti utalandókat is valahogy mindig megkapon időben, szépen táblázatba rendezve, határidőket feltüntetve.

Mégvalami: az én könyvelőm pl. felelősséget is vállal a munkája után, így az esetleges bírságokat, késedelmi kamatokat is ő fizeti, ha ő felejt el elküldeni valamit időben.

ggaborx 2013.04.11. 19:30:47

@kerek négyszög: Félig igazad van. Félig meg az is igaz, hogy a tulaj tartja el az alkalmazottakat. A kettő között van az igazság, miszerint egyik sem érne semmit a másik nélkül.

A vállalkozó cseszheti az üzleti elgondolásait, ha nincs senki aki meg is valósítja neki azt az elvárt szinvonalon.

Az alkalmazott meg cseszheti a fene nagy hozzáértését, ha egy vállalkozó sem épít fel működő üzleti modellt arra, hogy eladja a munkáját.

Egyik sincs a másik nélkül! Aki nem ért egyet bármely oldalról simán nekiállhat a másik feladatainak. A vállalkozó rövid úton tönkremegy megbízható szakemberek nélkül, az alkalmazott meg szimplán bele fog bukni és jó eséllyel bele is őrül a vállalkozósdi valódi feladataiba.

MrZed001 2013.04.11. 19:36:05

Tudtommal a 21. században élünk.
Nem tudom megérteni, hogy államnak, szolgáltatóknak ott az összes elérhetőségem, és ha valami van azzal takarózik, hogy a posta biztos elnyelte a levelet.

Miért nem lehet egyszerre 3 módon tájékoztatni azt a szerencsétlent, hogy valami van ?
Email (INGYENES ... de tényleg, még egy üres A4-es lap árába sem kerül elküldeni egy szros emailt), SMS (hogy ekkor feladva, ezért-azért, 10 Ft), levél tértivevényesen (100 Ft ... ez meg úgyis megy).
Legvégső esetben pedig fel is lehet ám hívni, 30 Ft-os percdíjjal 3 perc alatt sem lesz 100 Ft.

sidol 2013.04.11. 19:40:57

Józsika,

Azért vagy "lúzer" - ahogy a kedves hozzászóló írta - , mert még magyarországon van a telephelyed és fizeted az iparűzési adót....

portis · http://www.online-szallas.com 2013.04.11. 19:55:07

@zsoci:
Tulajdonképpen nem is az előző év alapján fizeted az előleget, hanem a két évvel ezelőtti forgalmad után. Szeptemberben fizeted a múlt évi után, miután májusban bevallod. Ez elég problémás ezekben a válságos időkben. Aztán a tulfizetésedet meg úgy kell kirugdosni az önkoriból.

JimGilmoure 2013.04.11. 20:16:48

Az iparűzési adó önadózás, 2010 óta nem kell és nem is küld semmi értesítést az önkormányzat a törvény szerint!
Az inkasszó meg az adóhátralék első napjától alkalmazható!
Értesítési kötelezettsége a bankodnak és nem a hivatalnak van.

Igen, sok könyvelő lusta, szépen lehúzza a funkcionális analfabéta (aki nem az, ne vegye magára) vállakozót.

Egy profi könyvelő programmal x vállalkozó teljes könyvelését meg tudod oldani, munkabér számfejtéssel, NAV bejelentésekkel, együtt havi pár nap alatt!
Fogadjuk egy ezresbe, hogy könyvelőre többet költesz egy évben, mint iparűzési adóra! :D

Nem is tudom miért, de jön az index fő oldalára valaki minden nap a közigazgatást és a köztisztviselőket szidni, pedig az most változik, reméljük sokkal jobbá: járások, a sokféle hivatal osszevonása, 100 féle ügy intézése kormányablakon (interneten is) keresztül.
magyaryprogram.kormany.hu/admin/download/8/34/40000/Magyary-Kozigazgatas-fejlesztesi-Program.pdf

ga 2013.04.11. 20:20:53

Kicsit persze mindenkinek igaza van.

Józsi megszokta hogy az Önkormányzat küldi a levelet. Most nem jött.

Ettől függetlenül a fizetendőket be kell fizetnie, ő is tudott, tudhatott róla, a könyvelője ki tudja számolni, neki magától fizetnie kell, nem hivatkozhat arra hogy nem kapott levelet.

Ha a hivatalok előre szólnának az inkasszóról, egyesek gyorsan beszaladnának a bankba és kivennék a lóvét. Úgyhogy nem várható hogy bármely hivatal előre szóljon az inkasszóról. Mondom ezt úgy hogy ezt én is rendszeresen megszívom.

ga 2013.04.11. 20:21:44

Az iparűzési adó előleget valóban egy sokkal korábbi időszak alapján fizeti az ember (cég). Ez csökkenő forgalom mellett nyilván kellemetlen. Lehetőség van arra, hogy ennek mérséklését kérje a vállalkozás, én akárhányszor kértem, meg is kaptam. Még úgy is, hogy a 2/3-ának elengedését kértem. Kell írni egy levelet, amiben az ember szépen levezeti hogy mennyit gondol fizetni és ezt alá is kell támasztani például egy főkönyvi kivonattal. Egy kis illetéket persze kell erre fizetni, talán 3 ezer forintot. És fontos, legalábbis nálunk úgy szereti a hivatal, ha konkrétan meg is írom, hogy mit kérek, tehát hány forint elengedését kérem az előlegből.

f@szkivantöletek 2013.04.11. 20:28:43

Vállalkozó vagyok szintén, sokszor hasonló cipőben, mivel egyik partnerem lásd DIGI TV a 30 napra kiállított számlát 60-90 napra fizeti alkalmanként, mikor hogy tartja kedve, megteheti. Gagyi meg az itt hozzászólok többsége az írásukból látszik, hogy közük sincs semmilyen vállalkozási formához. Szánalmas és egyben meg:)Megnézném az arcotokat, hogy mikor leülsz a gép elé és ránézel a bankszámládra és ott van, hogy zárolt összeg mondjuk -850 000 Ft, mennyire verne ki a víz adott pillanatban. Egyszer éljétek át kívánom, független attól, hogy jogos, vagy nem az inkasszó.

f@szkivantöletek 2013.04.11. 20:33:32

A kérelem illetéke 2013 januártól 10 000 Ft.Amennyiben megkapod és a vállalkozás árbevétel még is magasabb, mint amire az adóelőleg mérséklést kérted szarrá bírságolnak. Normális könyvelő nem javasolja. Persze, ha havonta fix összeget számlázol folyamatos teljesítéssel az más.

2013.04.11. 20:48:46

@kerek négyszög:

Ez esetben az alkalmazottak nagyon buták, hogy eltartják Józsit, és nem saját maguknak termelik azt az üzleti hasznot.

OkoskaTo:rp 2013.04.15. 11:51:04

@JimGilmoure: Nem azt említették többen, hogy nem így lenne, hanem azt, hogy egy normális országban a hivatal akár küldhetne is értesítést. Nem végrehajtót, hanem figyelmeztetést, hogy "Ugyan önbevallásos, de ugye nem felejtetted el?". E-mailben, Ügyfélkapun stb., ami ráadásul még pénzbe sem kerül.
Jelenleg ugyanis a "közszolga" kifejezés a magyar államigazgatásban azt jelenti, hogy az ügyfelet kezelik szolgaként (hatóságosdi jogkörből). Ahelyett, hogy ők lennének az ügyfélért.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.04.23. 18:25:57

@vladimir964: "az új törvény értelmében, ha megnézed valamennyi közüzemi és egyéb számládat, amit csekken fizetsz, reája van biggyesztve: "jelen számla egyben fizetési felszólításnak minősül" vagyis ha nem határidőre egyenlíted ki, azonnal inkasszózhatnak. "

hat ez eleg furan hangzik. az uj torveny ertelmeben barki, aki szamlat allit ki, rogton jogosult az inkasszora is? kuld egy levelet a bankjanak, hogy "hat ez a szamla meg nem lett kifizetve, ide kerem utalni, ha akarja ha nem?" tudsz erre egy pontos hivatkozast adni?

vladimir964 2013.04.23. 18:38:33

@droid_: Nem mindenhol alkalmazzák, de a törvény lehetőséget ad rá, azonban idézek egy vodafonos számláról, mely most hirtelenjében kezembe akadt: "T. Ügyfelünk! Felhívjuk figyelmét arra, hogy a szála egyben díjfizetési kötelezettségről szóló fizetési felszólításnak is minősül..."
Ez a csavar benne, hogy immár nem 3, hanem 1 hónap után korlátozhatnak, 2 hónap után meg szevasz!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.04.23. 20:43:23

@vladimir964: mit korlátozhatnak? a szolgáltatást? azt gondolom megtehetik, ha így szól a megegyezés az ügyféllel, de ez hogy jön az inkasszóhoz?
és ha így van, ahogy állítod, elég felmutatni egy számlát a banknál, és "becsszó, nem fizetett", vagy bizonyítani kell, hogy nem lett kifizetve?(és azt hogyan?) meglepne, ha ilyen létezne.
süti beállítások módosítása