Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Rokkantkártya bilincsbeveréssel

2011. július 28. - zugügyvéd

Azon felül, hogy a Zugügyvéd is rosszízű ügyeskedésnek tartja a rokkantkártyával való visszaélést, semmiképp nem igényel olyan mérvű rendőri intézkedést, mint amit az alábbi levélben leírtak.


Tisztelt Zugügyvéd!

Kérdésem csupán annyi lenne, hogy milyen hosszú időtartamig, meddig és milyen körülmények között lehet, illetve törvényes egy előállított személyt bilincsben és cellában tartani. (Talán előállító helyiségnek nevezik.)Mikor, milyen tájékoztatásra jogosult egy ilyen eljárás során.

 

Sajnos nem az én nevemre szóló rokkantkártyával parkoltam egy bevásárlóközpont rokkantaknak kijelölt parkolójában. Amikor el akartam indulni megállt mögöttem egy járőrautó, - persze villogót használva - igazoltattak, egyeztették az adatokat ...stb. Mindent elismertem, együttműködő voltam mindvégig, majd közölték, hogy elő kell állítaniuk. Ezzel önmagában semmi problémám nem lett volna, mert elismertem, elismerem, hogy hibáztam. Ahol kezdődött véleményem szerint a túlkapás, az az volt, hogy ott a helyszínen, a  parkolóban legalább 30 ember előtt bilincseltek meg, ültettek be a járőrautóba. (Egyáltalán nem álltam ellen, csak kértem, hogy ne tegyék rám a bilincset, de nem lehetett lebeszélni őket, így gyakorlatilag önként nyújtottam a kezemet a megbilincselésemhez.)

 

A rendőrségre beérve mindenemet elvettek és bezártak egy cellába. Hiába kérdeztem, hogy most mi fog történni, nem válaszolt senki sem. Már azt hittem, hogy őrizetbe vagyok véve - azt tudom, hogy max. 72 óra lehet -  és amikor beléptem a cellába már nagyon kétségbe voltam esve. Azt sem engedték meg, hogy bárkinek telefonáljak. Szerencsére mielőtt bezártak levették  a bilincset, ami akkorra már szorított is egy kicsit.

 

Kb. 3 órán át voltam bezárva, amikor értem jött egy civil ruhás nyomozó. Addig csak egyenruhásokkal találkoztam. Persze ő ismét megbilincselt és úgy kísért el kihallgatni. Az irodája ott volt a rendőrség udvarán belül, de  nem abban az épületben ahol be voltam zárva. Nem is értettem, hogy miért kell a bilincs megint. A kihallgatáson mindvégig bilincsben voltam és amikor az elején megkérdeztem, hogy nem lehetne-e levenni, akkor azt mondta, hogy előállítás alatt vagyok és egy belső utasítás miatt nem veszi le. Még a jegyzőkönyvet is megbilincselt kézzel írtam alá. Ezt követően közölte, hogy most pedig rabosítani fognak. Ekkor már tényleg azt hittem, hogy le fognak csukni, de végül csak újjlenyomatot vettek és lefényképeztek. Itt vették le rólam a bilincset végleg és az ezt követően adták vissza a bezárásom előtt elvett személyes tárgyaimat, majd engedtek el.

 

Mindent elismertem már az elején, közreműködő voltam, nem akartam elszökni, vagy támadni, magamban kárt tenni. Úgy tudom, hogy olyankor szokás csak bilincset használni, ha ezek fennállnak és alapvetően egyik jogszabály sem írja elő kötelező jelleggel. Ehhez képest a beszállításomkor kb. 45 percig volt rajtam a bilincs, majd a cellából kijövetelemtől a kihallgatásomon át a rabosításig kb. 1.5 órán át. Azt sem tudom, elfogadni, hogy bezárva tartottak. Miért nem ültethettek le a folyosón, amíg hozzá nem láttak a kihallgatásomhoz.

 

Jogszerű volt ez az eljárás? Amennyiben nem, úgy lehet valamilyen kártérítést kérni? Sokkal súlyosabb bűncselekményt elkövetőket az egész eljárás alatt nem bilincselnek meg és nem zárnak be egyetlen percre sem.

Tisztelettel: R.
 

259 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr833107534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kumming 2011.07.28. 18:05:49

Még szép hogy jogos. Tőlem most is bent lehetnél.

metal · http://electric.blog.hu 2011.07.28. 19:17:48

Rokkant kártyával visszaélni nagyon nem szép dolog!

Az teljesen természetes, hogy előállításkor, az autóban megbilincselnek. Elég cifra dolgokat képes okozni egy hirtelen mozdulattal a hátsóülésen ülő kétségbeesett ember. És szerintem a kihallgatás alatt is szabályos, hogy megbilincselnek, nem törvényszerű, de szerintem nem is szabálytalan. Kártérítésre kár ácsingózni (meg borzasztó undorító is, ebben a helyzetben), biztosan nem tudsz elérni semmit.

sasmadar 2 2011.07.28. 21:32:56

Teljes egyetértés,még jól elvertelek volna-ha én hallgatlak ki-mert a szerencsétlen mozgássérűlt embertársadtól veszed el a parkolási lehetőséget te TAPLÓ!

qwertzu 2011.07.28. 22:10:17

"Amennyiben nem, úgy lehet valamilyen kártérítést kérni?"

Ez nem igaz. Baszol a társadalmi normákra, és amikor a rendőrök elkapnak, és megszívatnak egy picit, akkor mi foglalkoztat? A kártérítés. Gratulálok.

csikarcsi 2011.07.29. 08:04:36

Megérdemelted. bár mindenkivel így bánnának. Pl. Hajdú Petike.

házikoszt 2011.07.29. 08:48:06

Az "elismerem, hogy hibáztam" helyesen: "elismerem, hogy csaltam".

házikoszt 2011.07.29. 08:50:46

Ja és vitatkoznék a bloggazdával a "semmiképp nem igényel olyan mérvű rendőri intézkedést, mint amit az alábbi levélben leírtak" mondatával, mert szerintem egy helyszíni 10-20e ft-os bírság nem elrettentő, ráadásul ugye nem szimplán szabálysértés, hanem inkább csalás kategória...
Megérdemli az illető a meghurcoltatást.

kalaposinas 2011.07.29. 10:34:32

Addig verni, míg nem lesz jogosult mozgáskorlátozott igazolványra. A többi sunyi igénybe vevővel együtt/

isti77 2011.07.29. 11:09:38

"Sajnos nem az én nevemre szóló rokkantkártyával parkoltam egy bevásárlóközpont rokkantaknak kijelölt parkolójában."
Miért, van a te nevedre is egy? Gondolom, ha valóban rokkant lennél, akkor a rendőrök nem vittek volna el bilincsbe verve, még ha nem is a te nevedre szól a kártya. Sőt, valószínűleg nem is nézték volna meg, kinek a nevére szól, ha egy szemmel láthatóan rokkant embert látnak.
Meg érdekes módon arról nem tettél említést a posztban, hogy milyen nehéz volt a kártyára jogosító egészségi állapotban elviselni az eljárást, tehát minden bizonnyal nem is olyan az állapotod (még).

Kívánom az összes ilyen tetűládának, hogy mihamarabb szerezzenek tényleges jogosultságot a rokkantkártyára. És még van pofája az eljárást kifogásolni.
Neked csak jogaid vannak, kötelességed semmi, ugye?

individuum 2011.07.29. 11:37:15

Még hajlamos is lennék elnéző lenni a Centrum Kft. megkárosítóival, de az áruháznál rokkanthelyre parkolni...
hogy ne kelljen még két métert gyalogolni...

Aztán kártérítés, mert egy járőrnek feltűnt a pofátlanságod...

Bravó, van bőr a képeden.

"Milyen hosszú időtartamig, meddig és milyen körülmények között lehet, illetve törvényes egy előállított személyt bilincsben és cellában tartani?"

Hány évig is használtad a rokkantkártyát?

Nefarian 2011.07.29. 11:50:25

Van itt egy-két fogalomzavar.

1. "hibáztam" NEM. Nem hibáztál, bűncselekményt követtél el SZÁNDÉKOSAN. Gondolom, TE nem vagy mozgássérült, és ezzel tökéletesen tisztában is vagy. Ha mondjuk elfeledkezel a parkolóban a jobbkéz-szabályról, és összekoccansz valakivel, AKKOR hibáztál.

2. Nem szabálysértést követtél el, hanem BŰNCSELEKMÉNYT. A rendőri intézkedés (bilincs, előállítás, rabosítás) ennek arányában történt, örülhetsz, hogy odáig nem jutott el az ügy, hogy 30 napra előzetesbe rakjanak, az még viccesebb lett volna.
"Már azt hittem, hogy őrizetbe vagyok véve" Légy erős, PONTOSAN ez történt. Ahogyan kell, aki bűncselekményt követ el, azt őrizetbe veszik, majd, ha a nyomozás indokolja, 30 napra (első körben) előzetes letartóztatásba kerül. Az eljárás teljesen jogszerűen történt. Az, hogy bilincset kaptál, háát, az intézkedő rendőr téged nem ismer, nem tudhatja, mire vagy képes. Neki az a kötelessége, hogy megelőzze azt, hogy Te a rendőrautóban, a rendőrben, esetleg saját magadban (menet közben kiugrasz) kárt tegyél. Az intézkedő rendőrök jogosan, szakszerűen és arányosan jártak el.

Magánvéleményem: az az "ember", aki képes egy tolókocsis rokkant helyét a parkolóban csak azért elfoglalni, hogy ne kelljen az EGÉSZSÉGES lábaival 100 métert sétálnia, és ezért még képes orvoshoz elmenni, és kártyát hamisíttatni magának, leköpni való, és tökéletesen megérdemli a bűnöző minősítést és kezelést. De tényleg: az eszedbe sem jut, hogy esetleg pár év múlva Édesanyád szorul egy ilyen kártyára, és ő sem tud majd pl. a kórházhoz közel megállni, mert a hozzád hasonló önző, lusta szemetek elfoglalják a helyet? S akkor majd neki kell fájdalmak közepette 100 métert sántikálnia?

TiZ 2011.07.29. 12:08:07

Szerintem a rendőrök csak segíteni próbáltak. A bilincs maradandó sérülés okozása már jogossá tehette volna a kártya használatát, és akkor elengedik.

garage 2011.07.29. 12:08:53

Az egy dolog, hogy legtöbbünket felháborítanak az ilyen visszaélések (teljesen jogosan), de a megoldás talán mégse az legyen, hogy ha nem elég elrettentő erejű a törvény, akkor ezt kiegészítjük egy jó kis megalázással.

telkoe 2011.07.29. 12:09:42

Sajnos nem az én nevemre szóló rokkantkártyával parkoltam egy bevásárlóközpont rokkantaknak kijelölt parkolójában

Sajnos egy kis szarhazi csalo fereg vagy. Pofara estel csak nincs annyi gerinc benned hogy tartsd a pofad es sirankozas nelkul elviseld.

telkoe 2011.07.29. 12:12:04

@garage: Mi volt ebben megalazas? A sajat biztonsaga erdekeben megbilincseltek nehogy a lelkiismereti problemai miatt kart tegyen magaban vagy szokni probaljon. Ja hogy okosba kartyaval sunyitani az meno bilincsben pozolni meg nem meno... hat az szar ugy.

2011.07.29. 12:34:52

@individuum: tökéletesen összefoglaltad az én véleményemet is. bár azért abban igaza lehet, mennyire volt szükséges az eljárás során a bilincs. bár ehhez nem értek, mit ír elő a jogszabály, kötelező-e.
de milyen meglepi lesz, amikor majd kártérítés helyett bírósági tárgyalást kap a büntetőügyében.
mi szokott mostanában ilyenért járni? felfüggesztett vagy megrovás?

TiZ 2011.07.29. 12:37:08

Azért próbáljon meg az elkövető feljelentést tenni. Hátha nyugdíjazzák a rendőröket, hogy többé ne csinálhassanak ilyet. :-)))

hawkeye 2011.07.29. 13:33:37

Nos, azt hiszem ennyi komment után világos, hogy mi a véleménye az embereknek a posztolóról, illetve a hozzá hasonló sunyi patkányokról.
(Patkányok, bocs, hogy hozzátok hasonlítottam az őrizetbe vettet!)

A bírósági eljárás során majd lesz ideje gondolkodni erről az egészről...

Jimbo75 2011.07.29. 13:55:28

Nagyon helyes, sittre az összes rokkantkártyás csalóval!

Rwindx 2011.07.29. 13:59:26

A rendőrök a társadalmi elvárásoknak megfelelően és vélhetőleg törvényesen jártak el, nagyon helyesen.

M_R 2011.07.29. 14:00:18

A posztolónak rögtön át kellett volna adni a rendőröknek fejenként egy "deákigazolványt".

Amúgy rokikártyával parkolni csak Audi Q7-tel vagy BMW X7-tel illik. Azokat tuti nem zaklatja a sündőrség...

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.07.29. 14:02:06

Amennyire én tudom, a rendőr nem is mérlegelheti, hogy megbilincsel-e, vagy sem. Ezt ugyan kikérte magának már a fél MSZP is, de őket is megbilincselve viszik, ha kell.

Sikamlós Jim DiGriz 2011.07.29. 14:02:50

" Ahol kezdődött véleményem szerint a túlkapás, az az volt, hogy ott a helyszínen, a parkolóban legalább 30 ember előtt bilincseltek meg, ültettek be a járőrautóba."

Nem igaz, hogy ilyenkor senkinek nem jut eszébe lőni egy fotót. Komolyan, kirakod saját tárhelyedre és a Google hirdetésekből meglenne a nyugdíj.

nimonic 2011.07.29. 14:03:28

Szerintem ez kamu. Ha nem, akkor nagyobb szarban vagyunk , mint gondoltam.
Tényleg itt tartunk, hogy valaki a történtek után csendes lapítás helyett kiáll panaszkodni? Ahelyett hogy égő pofával próbálná elsunnyogni az egészet.

Pierr Kardán 2011.07.29. 14:04:22

Gondolom, hogy tisztelt poszt toló nemcsak a bevásárlóközpont parkolójában parkolt a rokkantkártyával, hanem ezt használta a belvárosi parkolóhelyeken is. Ahol ugye nem az a pláne, hogy 20 m-el kevesebbet kell gyalogolni, hanem az, hogy a parkolás ingyen van.

Ebből kifolyólag az előállítás ideje alatt még az is jogos lett volna, hogy kényszermunkát végeztessenek az illetővel, hogy törlesszen egy kicsit a jogtalanul igénybevett parkolási kedvezményekből!!!

moszkvicssluszkulcs 2011.07.29. 14:04:42

Vajon Liptaival is így bántak??

Sikamlós Jim DiGriz 2011.07.29. 14:07:31

Amúgy lenyűgöz, hogy egy ilyen utolsó senki még próbál szimpátiát keresni. Látszik, hogy nem is érti, hogy mekkora tahó.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2011.07.29. 14:08:15

...és miért nem rohadsz még benn a börtönben? Nyavalyás!

Semper Fidelis 2011.07.29. 14:08:28

Halleluja.

Megérdemelted tetűláda.

"Sajnos nem az én nevemre szóló rokkantkártyával parkoltam egy bevásárlóközpont rokkantaknak kijelölt parkolójában."

Állj a tükör elé, és köpd le magad. Basszus, elkövet valamit, aztán még óbégat is, hogy nem cirógatták meg a buksiját... Van bőr a képeden b+.

Katlac · http://katonalaszlo.hu/ 2011.07.29. 14:10:28

Azt a rendőr nem tudhatja, hogy ő egy "tisztességes rokkantkkártyás csaló" vagy egy erőszakos sunyi agresszív bűnöző, aki őrjöngeni kezd egyik pillanatról a másikra... ezért kell a bilincs. -meg járna némi börtön is később szegény "R."-nek, aki nincs tisztában azzal, hogy amit elkövetett, az súlyos bűncselekmény....
Olyan, mint szándékosan hamis pénzzel fizetni.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.29. 14:12:02

Jogtalan volt a megbilincselés. A rendőr csak olyan kényszerítő eszközt használhat, ami szükséges. A rendőrségi törvény 48. §-a szerint "A rendőr bilincset alkalmazhat a személyi szabadságában korlátozni kívánt vagy korlátozott személy
a) önkárosításának megakadályozására,
b) támadásának megakadályozására,
c) szökésének megakadályozására,
d) ellenszegülésének megtörésére." Ha nálad kétséget kizáróan egyik kockázata sem merült fel, akkor az intézkedés jogsértő volt, elvileg kérhetsz kártérítést.

TH 2011.07.29. 14:14:18

A jogi oldalát nem tudom, de hogy erkölcsileg pontosan azt kapta a k. posztoló, amit megérdemelt, az biztos.
A kérdésem: hogy a jó büdös életbe jutott más rokikártyájával visszaélni, ha neked rohadtul semmi bajod sincs, és utána hogy van még arcod ahhoz, hogy felháborodj, ha úgy kezelnek, ahogy megérdemled?

szgy 2011.07.29. 14:18:26

nem értek egyet a dologgal, de értem én hogy miért élnek vissza a kártyával, drága a parkolás, stb. de hogy MÉG EGY BEVÁSÁRLÓKÖZPONTBAN IS!? vagy ott is fizetős volt a parkolás? és ráadásul még a rokkant helyét is el kellett foglalni, nem elég hogy ingyen van a hely? annyira messze volt a bejárat?

szgy 2011.07.29. 14:21:30

egyébként meg bevásárlóközpontokban A6-tól fölfelé majdnem közvetlenül a mogólépcső aljában szoktak megállni, egyszerűen az úton... sajnos tényleg, nem egyet láttam már.

Sandokohn, a maláji jiddis. (törölt) 2011.07.29. 14:24:16

ha én kaplak el, garantáltan el is esel...
seggfej.

karosszékely 2011.07.29. 14:31:22

@Kelsen és Coase: Az első három lehetősége mindenképp fennállt.

Tomi1973Wien 2011.07.29. 14:32:46

tartoztasak le az osszes ilyen baromarcu parasztot, akik visszaelnek a rokikartyaval, vagy a rokihelyen parkolnak. pfujj. tokeletesen megerdemelted, jo lett volna még egy minimum 72 oras benntartas vmi kanromakisebbseg mellett.....

portugéza 2011.07.29. 14:33:58

Más nevére szóló rokikártyával parkolni közokirat-hamisítás. A cselekmény büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Az elkövetőt rabosítani kell.

Mindezzel arányos a bilincs. Pont.

Elszemtelenedtek az álrokik. Tavaly nyáron vidéki városom belvárosában egy nagy-britanniai rendszámú, jobbkormányos Audi szélvédője mögött virított az a bizonyos piktogram. Na, ez már mindennek a teteje!

Az ülésen lévő lufiból ítélve kisgyerekes család annyira befutott Angliában, hogy hazalátogatáskor nem volt pénzük parkolásra, elkérték hát a nagyi rokikártyáját.

Ha meg a tulajnak volt a saját nevére szóló, valódi rokikártyája, akkor azért csalás, mert ezen a 93 ezer négyzetkilométeren nem, de Hegyeshalom után már munkaképes. Bilincsbe az ilyenekkel!!

fiktiv állat 2011.07.29. 14:36:23

ha találkoznánk, kitépném a beled a segglyukadon át te görény. kártérítésnek belehánynék, és megdobálnálak vele.

SvenH. (törölt) 2011.07.29. 14:37:45

ennyire jo felemelo posztot nem olvastam egy ideje

VELETLENUL ROKIHELYRE bealltam

tornek el az ilyennek a gerincet hogy ezentul jogosan hasznalhassa

bigyibogyo 2011.07.29. 14:38:00

@Kelsen és Coase: Kérjen, költsön minél többet ügyvédre!

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.29. 14:39:49

Ad1 Nem a lehetősége, a veszélye kell.
Ad2 kivánom, hogy Önnek soha ne legyen rá szüksége!

juliusbond 2011.07.29. 14:39:49

Ilyet még nem láttam...végre van valami, ami tekintetében nincs megosztottság, árokásás ;)

tomiki 2011.07.29. 14:40:20

Engem az érdekelne, hogy mi lett a kocsijával, maradt a roki helyen arra a több órára, amíg ő a rendőrségen volt? Nem volna nyerő.

SvenH. (törölt) 2011.07.29. 14:40:58

amugy egy kisse nyers voltam, ne torjek el a gerincet
adjak oda az autojat egy VALODI rokkantnak az eleg lenne
nem is kellett volna semmit csinalni vele, semmi megalaztatast

es2300 2011.07.29. 14:41:04

kedves posztolo, dillemadra a valaszt a kommentekben talalod :)

sajnos olyan tarsadalomban elunk amelyik nem ismeri az aranyossagot, nem tud merlegelni, nem el a megbocsatas, belatas, motivalas es neveles eszkozevel - egeszen addig mig a szomszedrol van szo persze

merthat nyilvan barmelyik topiktarsunk eletet kicsit kozelebbrol megvizsgalva azonnal talalnak a tarsadalomra hasonloan veszelyes kihagasokat, pld gyorshajtas, ittas vezetes, adocsalas, vesztegetes, kiskoru veszelyeztetese, csaladon beluli eroszak, zsarolas, fenyegetes. barkinel, kivetel nalam ;)

dzsaszper 2011.07.29. 14:43:01

nem találok okot arra, hogy jogszerű volt az intézkedés.

Viszont nem tudom, mi történik azzal, ha egy mozgássérültet baleset ér, és a sofőrje érte akar menni, hogy kórházba vigye, amikor a rendőrök lekapcsolják...
Ha a rendőrök jófejek, elkísérik, de ha nem?

movhu 2011.07.29. 14:43:25

@szgy: Pont ez jutott nekem is eszembe.
Mert az egy dolog, hogy valaki spórolásból a belvárosban ezzel parkol, hiszen az a pofátlanságnak egy fokozata.
De bevásárló központban a bejárathoz közeli néhány helyet elfoglalni a tényleges rokkantak elöl iszonyat mocskos féreg dolog. Részemről még annyi kényszermunka is járna érte, amitől megrokkan.
Ezek után én kérek elnézést, hogy felháborodok azon, hogy a családosoknak fenntartott helyre is csak bunkó parasztok állnak gyerek nélkül.

es2300 2011.07.29. 14:46:27

ja es termeszetesen abszolut aranytalan, felesleges es karos volt a rendorseg fellepese, te esetedben a leheto legmagasabb helyszini birsag lett volna a celravezeto, hiszen nyilvan azert hasznaltad a kartyat hogy sporolj (bar szukseged nincs ra) igy ha kaptal volna egy 100k-s buntetest plusz elkobozzak a kartyat, gondolom este nem jaszkarizol a haveroknak a szokott modon, hanem elmondod nekik, hogy sracok el kell felejteni ezt a rokkantkartyas dolgot, mert ma nagyon megszabtak a rendorok

ennek lett volna hatasa, de a teljesen felesleges rendori tulmozgas ennek az ellenkezojet valtja ki, hiszen most te vagy (jogosan) felhaborodva, ezaltal kisebbitve benned az altalad elkovetett kihagas sulyat

Démonmac1 2011.07.29. 14:46:48

őszinte leszek: nem sajnálom a posztolót.

Elég régen írnak róla, hogy, nincs rendben annak a használata és bünti lesz a vége.
Nem tűnt fel??

telkoe 2011.07.29. 14:50:23

@Kelsen és Coase: Mi tortenik ha az intezkedo rendor felsorol par jelet amibol arra kovetkeztetett hogy ennek a veszelye fennall? Legalabbis meresz dolog csak az egyik oldal kijelentesere alapozva egybol megitelni a helyzetet.

@dzsaszper: Az altalad leirt esetben van szukseg arra hogy egy bevasarlokozpont parkolojaban alljon?

SvenH. (törölt) 2011.07.29. 14:51:07

@dzsaszper: "Viszont nem tudom, mi történik azzal, ha egy mozgássérültet baleset ér, és a sofőrje érte akar menni, hogy kórházba vigye, amikor a rendőrök lekapcsolják..."

menetkozben a roki kartya semmire nem jogosit
azt csak parkolasnal lehet hasznalni ugy hogy vagy vittel egy rokit vagy hoztal
itt amikor visszaert es a rokikartya tulaja vele lett volna akkor lyukra futottak volna a zsaruk

karosszékely 2011.07.29. 14:51:21

@es2300: Leírták már korábban, ez nem szabálysértés, nem kihágás, ez bűncselekmény. Helyszíni bírság, ja persze.

asdf 2011.07.29. 14:51:31

Mi a cel?: hogy a hozzad hasonlo parasztok ne parkoljanak mas rokikartyajaval akarhol. A fenti szopatassal -ami marhara nem erdekel, hogy jogos volt-e vagy sem- elertek ezt? Valoszinuleg igen. Ennyi a lenyeg.
Remelem a rokikartyat vissza sem adtak, mind azt azt kiallito orvost, mind pedig a kartya eredeti jogosultjat pedig vizsgalat ala veszik, hogy ad1, hogyan is allitodott ki az a kartya, ad2 hogyan kerult hozzad. Ja, es hogy szarrabuntetnek, azt is.

Csomorkány 2011.07.29. 14:52:36

@es2300: Miért? Nem kivégezték, nem okoztak neki maradandó sérülést, elszenvedett egy pár órás kellemetlenséget. Meg majd kap egy pénzbüntit. Mi ebben az aránytalan?

Azért szívből drukkolok neki, hogy pert indítson, ahol nyilván bizonyítania kell majd a rendőri intézkedés aránytalan voltát.

Naumov 2011.07.29. 14:53:18

Remélem nem tűnök túlzottan empátiahiányosnak, ha azt írom, hogy egy cseppet sem bírok együttérezni a posztolóval. Remélhetőleg még számos hasonló esetről kapunk majd beszámolót a jövőben.

qwertzu 2011.07.29. 14:54:53

@es2300: A rendőrséget hadd érdekelje már, hogy valaki vélhetőleg közokiratot hamisít/ visszaél vele. Vagy esetleg annak is helyszíni bírságot adnál, aki hamis személyivel igazolja magát?

mezga-aladar 2011.07.29. 14:56:06

a helyszínen lehet jogosítani...
közös megegyezéssel LEVÁGNI A LÁBÁT...

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.29. 15:01:52

Re: telkoe Nem a helyzetet itéltem meg, csak az általa elmondottakat vetettem össze a szabállyal. Ha bármi utalt tehát arra, hogy az érintett el akar szökni, a bilincs jogos volt. De egy kis jelentőségü ügyben teljes mértékben kooperativ érintettet megbilincselni, az nem jogállami.

Szőke kisfiú 2011.07.29. 15:06:11

Jegyezzétek meg gyermekeim:

A legöntudatosabb állampolgár a simlis.

es2300 2011.07.29. 15:10:11

@karosszékely: igazad van, tevedtem a buntetjogi kategoriaban, de hiszem, hogy nem tevedtem az eljaras aranytalansagat illetoen

de hogy egy masik peldaval vilagitsam meg amire gondolok, sajat tapasztalatom szerint nem akkor kezdtem el rendesen viselkedni, tanulni az iskolaban mikor megkaptam a vonatkozo intot, hanem mikor egy ertelmes tanar leult velem beszelgetni es ravilagitott osszefuggesekre, okokra okozatokra, es ezaltal bensove tettem, megertettem a celokat

tehat tovabbmegyek, nemis a 100K (helyszini) birsag, hanem mondjuk egy bevasarlassal, ugyintezessel, kozlekedessel tarkitott, kerekesszekben eltoltott nap lenne a celravezeto

roadrunner 2011.07.29. 15:10:58

Az senkinek nem tunik fel hogy ez egy kamu sztori ?
Prolikaim, ti olyan hiszekenyek vagytok hogy hihetetlen.

Murderface 2011.07.29. 15:13:16

"elismerem, hogy hibáztam"

Bűncselekményt követtél el, közokirat-hamisításért akár három év börtönt is kaphatsz (remélem kapsz is).
Hiányolom a büntetlen előélet melldöngető hangoztatását, élek a gyanúperrel, hogy követtél el már egy-két letöltendőt/felfüggesztettet érő "hibát", ez megmagyarázhatná a szívélyes rendőrségi vendéglátást, és a szép karpereceket :)
Kártérítés? Lófaszt! Remélem rád rohad a műanyag lakat.

qwertzu 2011.07.29. 15:17:36

@es2300: "tehat tovabbmegyek, nemis a 100K (helyszini) birsag, hanem mondjuk egy bevasarlassal, ugyintezessel, kozlekedessel tarkitott, kerekesszekben eltoltott nap lenne a celravezeto "

Vedd úgy, hogy a rendőrség a rendelkezésre álló eszközökkel (bilincs) és lehetőségekkel (rabosítás) élve megmutatta, hogy milyen az amikor mozgásában korlátozva van az ember.

karosszékely 2011.07.29. 15:19:30

@es2300: Az majd a büntetés lesz, azt majd a bíróság eldönti. Jelenleg még csak ott tartunk, hogy a rendőrség eljárása mennyire volt jogos (és a nagytöbbség véleménye itt is az, hogy jogos és arányos volt, a törvényeknek, szabályoknak megfelelően - lásd feljebb).

T-5 2011.07.29. 15:20:28

Most nagyon szemétnek fogok tűnni, de elnézést... elég volt abból, hogy ezernyi ember visszaél a rokkantkártyával. Nekem van haverom, aki kerekesszékkel közlekedik, egy kisautója van, azzal alig tud megállni helyeken, mert a sok audis meg mercis álrokkant ott áll a helyeken.
Elég volt. Zéró tolerancia, ez erről szól.
És örülök, hogy megírtad a történetet: mindenki vésse az eszébe, hogy ez történhet vele is. Ne éljetek vissza a rokkantkártyával és nem lesz gond.

Settenkedő is nyüszíthet, hogy milyen csúnyán bántak vele, amikor lopott. Meg milyen csúnyán kiadták a felvételt arról, hogy a többi, be nem vallott lopott cuccot az asztal alá dobálta. De a lényeg az, hogy még a settenkedő se akkora ember, hogy megússza a tolvajlást. Jobb helyeken az ilyeneknek levágják a kezét a francba.

Visszatérve erre, a rokkantkártya nem autóhoz van rendelve igazából, hanem emberhez. Ha az az ember nincs a kocsiban, akire a kártya vonatkozik, akkor ott már eleve nagy baj van. Kimagyarázhatatlan az egész, ennyi.

Tedat 2011.07.29. 15:21:24

"Sajnos nem az én nevemre szóló rokkantkártyával parkoltam egy bevásárlóközpont rokkantaknak kijelölt parkolójában"

Gondolom a posztolóval életében most fordult elő először, hogy a "hamis" rokkantkártyával csalt.

Amúgy sose vette elő, mindig fizette a parkolópénzt, mint a "parasztok", a pórnép.
Soha nem állt utcasarokra, rokkant helyre.

Csak épp most, most az egyszer életében.

Aha.

Nick Leeson 2011.07.29. 15:21:38

Telefonálni miért nem lehetett neki?

yda 2011.07.29. 15:24:45

@T-5:
Kötelet a nyakukra,szemét alakok!!!!

T-5 2011.07.29. 15:25:50

Kedves hozzászólók...

Láttatok valaha ekkora egyetértést a kommentelők között eddig bármikor bármilyen témában? :D

Tedat 2011.07.29. 15:25:50

@Nick Leeson:
"Telefonálni miért nem lehetett neki?"

Minek? Egy telefontól rokkant lett volna hirtelen?

Tény, hogy a rendőrség kicsit szivatta, és soha többet nem fog rokkantkártyával csalni. És az sem, aki ezt a sztorit olvassa.

Ez jó.

Ehhez képest a 3-4 óra szopatás belefér, még ha nem is lehetett kellemes.

Sadist 2011.07.29. 15:28:26

Rokkantkártyát jogosulatlanul használni nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, tehát teljesen jogos és törvényszerű volt a rabosítás.
Na meg sokkal jobb és maradandóbb lecke volt ez, mintha 30e Ft-ra büntetnek a rendőrök.
Tanulságos történet, jó volna még sok ilyet olvasni. Főleg olyanokat, hogy ismert embereket visznek be szépen láncra verve ilyen miatt.

Nick Leeson 2011.07.29. 15:31:21

@Tedat: Az oké, hogy megszívatják, de talán a családnak nem ártana hazaszólni, hogy "le vagyok csukva ne keressetek"...

fekuszka 2011.07.29. 15:33:47

Az én véleményem az, hogy a jelenlegi parkolási díjak mellett teljesen érhető, hogy aki tud szerez rokikártyát (400ft/óra parkolási díj (www.parkonet.com/hun/hun/magazine/content.asp?ContentType=carparks&CatID=747), és ha már megvan miért is ne használná ki. Lehet, hogy azokat a körülményeket kellene felülvizsgálni ami szabályszegésre kényszeríti/ösztönzi az embereket, nem pedig meghurcolni őket illetve köpködni utánuk. Az én igazságérzetem a rabosított srác oldalán áll. Persze ettől függetlenül gusztustalan, hogy már mindenkinek rokikártyája van, illetve szerintem a világon összesen nincs annyi rokkantparkoló mint Magyarországon, ezt fel kell számolni. Képmutatónak tartom ezt a felszíni intézkedést. Kb mint régen a fájl le/feltöltögetők agyonszivatása.
Egyébként roadrunnernél a pont...

Bobby Newmark 2011.07.29. 15:34:49

@es2300: Gyereket még lehet nevelni szép szóval, felnőttet már csak idomítani lehet, fájdalommal. Ahhoz meg még ez is kevés volt.

ajatrollah 2011.07.29. 15:36:10

megpróbáltam empatizálni, nem ment. pláne azok után, hogy ma egész higgadtan jeleztem egy középkorú, fordos úriembernek és kedves nejének, hogy sikerült egyszerre kettő nyomiparkolóhelyet elfoglalniuk és a válasz annyi volt, hogy "ó, igen?". hát bazmeg. tényeg trollnak kell lenni, ha változást akarsz elérni.

dusomoja 2011.07.29. 15:36:35

Mekkora egy szemét vagy és még te panaszkodsz. Kár, hogy nem vertek meg a rendőrök. Legközelebb remélem így is meggondolod, hogy rokkant helyér parkolj más igazolványával, te nyeszlett nyunyi.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2011.07.29. 15:38:13

Azonnal elengedtek volna, ha cigánynak (ja, bocs roómának) vallod magad! Legközelebb ésszel!

ajatrollah 2011.07.29. 15:38:33

@fekuszka: "a világon összesen nincs annyi rokkantparkoló mint Magyarországon"

ez nem igaz, az arány közelítőleg az, mint ny-európában.

dr. Bértollnok 2011.07.29. 15:41:54

@Kelsen és Coase:
A panaszos tettét baromira elítélem, tulajdonképpen a legaljasabb dolgok egyikének tartom amit csinált, jogtalan előnyöket szerzett aljas módon, előre megfontolt szándékkal. Az áruházak nem arról híresek, hogy híján vannak a parkoló helyeknek, tehát amit csinált, az még a szükségszerűséggel sem indokolható. Szimpla "nekem szabad mert..." eset.

Abban egyet értek Veled, hogy ne a cselekményt, hanem a feltételeket és a rendőri intézkedés arányosságát mérjük, mert a poszt erről szól, erről kérdez.

Az idézetekkel nem tudok vitatkozni, azonban a rendőrnek hagy bőven mérlegelési lehetőséget. A rend bátor és ez esetben tényleg jogosan intézkedő őrei ezt tették, jogszerűen jártak el.

A rendőrautó nem rabomobil, az előállításra szállított személy egy légtérben van a sofőrrel. Természetes, hogy egy bűncselekménnyel alaposan gyanúsítható (kvázi tetten ért) személy szállítása csak bilincsben biztonságos. Erre a rendőröknek nem csak belső utasítása van, hanem az ő épségüket védő szakmai szabály is. A rendőr nem jogász, vagy bíró, nem értékelheti a bűncselekmény súlyát, nem pszichológus, hogy az előállított teljesen kiszámíthatóan viselkedik-e?

A másik, hogy az előállítása után jogszerű volt-e a bilincs. A helyzet ugyanez. Az emberek egy része, különösen ha nem "gyakorlott" bűnöző, hajlamos a pánikba esésre. Magában és másokban is kárt tehet. Konkrét példa, amikor évekkel ezelőtt a Gyorskocsi utcai épület 3. emeletéről egy kihallgatáson a delikvens lendületből kiugrott az ablakon keresztül. Mondjuk ezután berácsozták mindet, de az emberek lelki állapotát jól jellemzi hasonló helyzetben.
Összefoglalva szerintem teljesen jogszerűen és szakszerűen jártak el a rendőrök, ők nem mérlegelnek, ez nem az ő dolguk.

Hans Lopkowitz 2011.07.29. 15:42:02

Az intézkedés teljesen szabályos volt. Igazság szerint még durvább is lehetett volna.

Kártérítésnek helye van, mégpedig annyi, hogy az eljárás költségét ki kell majd fizetni...

Az Egyesült Államokban ezért sokkal súlyosabb büntetés jár és örökre megmarad a priusz. Tehát az elkövető ezesetben örülhet.

Zedew 2011.07.29. 15:42:08

Őszintén szólva én örömmel olvastam ezeket a sorokat, köszönöm szépen a beküldőnek, jó volt egy kicsit azt érezni, hogy nem teljesen következmények nélküli országban élünk.

Amennyiben szeretnéd megúszni a büntetést, sőt kártérítést is szeretnél kapni, bármikor szívesen segítek neked, egy vascső segítségével megoldjuk, hogy jogszerű legyen az a kártyahasználat.

Dr.Betépett felhasználó 2011.07.29. 15:42:59

Ja,és a hamis kártya használati idejével megegyező,megélhetési kőfaragó-munka Fertőrákoson,2tonna/nap.

qwertzu 2011.07.29. 15:42:59

@fekuszka: "Lehet, hogy azokat a körülményeket kellene felülvizsgálni ami szabályszegésre kényszeríti/ösztönzi az embereket"

Neked is van rokikártyád okosban mi?
Egy bevásárlóközpontban az embert csak egy dolog kényszeríti illegális rokkantkártya használatra: az hogy lusta 100 métert gyalogolni. Ezt a körülményt hogyan vizsgálod felül?

közösperonos átszállás 2011.07.29. 15:45:49

@T-5: Azért azt említsük meg, hogy Settenkedő pont az az ember volt, aki nem nyüszített, hanem elmondta, hogy hülye voltam, megszívtam. Az a bizonyos százból kilencvenkilenc ember elkezdett volna okoskodni meg másokra mutogatni (nézd csak meg a gyorshajtáshoz való viszonyt például).

Jackni Konzol 2011.07.29. 15:46:36

Annyira tipikus hogy amikor valami sérti a birka fórumozók jogérzékét, akkor a csordaszellemnek megfelelően, egymással versengve csaholnak a posztolóra, "bátran" szájalnak, hogy ők mit tennének vele a rendőr helyében, stbstb...
Persze ezek a szájkaratés fotelhuszárok valójában többnyire simlis pitiáner kis ügyeskedők, akik trükköznek a buszbérlettel, a vonaton, a meleg étkezésivel (stbstb), és eképpen kompenzálnak, nyugtatják meg saját zavaros lelkiismeretüket...balfaszok mind.

Kozi73 2011.07.29. 15:47:00

Megérdemelted, te majom.
Remélem, a parkolódíjat is kifizettették veled utána.

Crescendo 2011.07.29. 15:47:42

Nem csoda ha jol megy a Jobbiknak, meg a Fidesznek ilyen "kozhangulat" mellett.
Sem testi epsegre, sem tulajdonra veszelyt nem jelento, elsosorban erkolcsi kart okozo elitelendo cselekmeny utan aranytalan kenyszerintezkedesek foganatositat, ill. bortonbuntetest kiszabasasat tartani az egyetlen "igazsagos" megoldasnak.
Akkor mit kellene csinalni a tenyleges kart okozoval? Leloni ott nyomban, tobbsegi szavazattal? Osszehivni a tomeget, meg az RTL klubot es nyilvanosan meglincselni?

Hurri Kán 2011.07.29. 15:48:09

Jogszerű, és megérdemelted, te gyökér.

pukancs 2011.07.29. 15:49:59

nagyon jól tudtad te hogy a rokikártyát használsz és rokimegálóhelyen parkolsz

tudatos bűncselekményt ÉS! úgy gondolom aki ilyen rutinnal áll be oda az valszeg nem az először követi el.

szóval kisanyám ilyen a helyes rendőri intézkedés amire már régóta vártunk

úgyhogy kusss! nem hogy csalás után még az adófizető fizessen kártérítésrt te szarházi.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.07.29. 15:51:05

Sétáljatok végig az Andrássy úton! Minden második autón rokkantkártya. Közöttük jópár 10 mFt feletti járgány (sportkocsik, SUV-ok), számos esetben szlovák rendszámmal. Értitek szlovák rendszám + magyar rokkantkártya. És olyat is láttam már, ahol ezt még kiegészítette egy "nagymagyarországos" H-betűs matrica. Azt a lelkületet: "vesszentrianon" de azért a szlovák rendszám még belefér. :-)
Egyébként a hipermarketek rokkant parkolójában is gyakran áll luxusjárgány, adott esetben átlósan több parkolóhelyen is.

azega 2011.07.29. 15:52:26

Elítélt utolsó szó jogán kíván valamit szólni?
Igen Biró úr, szerintem egy kicsit sok az 5 év ezért a semmiségért.
Biró: Nem 5év, KŐTÉL......

LL73 2011.07.29. 15:53:13

Én ilyenért nem büntetnék senkit, hanem jogosulttá tenném....

fekuszka 2011.07.29. 15:55:27

@qwertzu: ha elolvasod a posztomat még egyszer normálisan nem befeszült troll fejjel megtalálod az egyik kérdésedre a választ. a másikra: nincs rokikártyám

biohazard 2011.07.29. 15:57:07

Kedves Posztíró, ha te nem, én lehet, hogy feljelentem a rendőröket. Ugyanis a hiába nyújtogattad a kezed, azt hátul kellett volna megbilincselni, ahogy az elő van írva. Akkor az a harminc bámészkodó még jobban láthatta volna, hogy patkányt fogtak.

viragimado 2011.07.29. 15:57:47

Bocs, de ha szemét módon a rászorult elől veszed el a parkolóhelyet jogosulatlanul, akkor nem síránkozz az eljárás miatt!!! A te eljárásod sokkal szemetebb!

Térspecialista 2011.07.29. 15:58:44

A "tisztelt" levélírónak üzenném, hogy nem, nem te hibáztál, hanem először az apád, hogy nem húzott gumit, aztán meg az anyád, hogy megtartott!

Crescendo 2011.07.29. 15:59:52

@bértollnok: tokeletesen igaz. A kerdes annyi csak, hogy valoban szukseges es elengedhetetlen-e egy ilyen bar erkolcsileg nagyon elitelendo tettet, mint buntettet kategorilalni es ezaltal az allami gepezet mukodeset a legsulyosabbra allitani?
Ez totalitarianus tarsadalmi berendezkedes tipikus mukodesi modja. A ceger szerint itt nem annak kellene lennie, bar a gyakorlat ezek szerint ennek ellent mond.

Kito 2011.07.29. 16:02:12

Teljsen egyet ertek az elottem szolokkal, es nem tartom tulzottnak, hogy 3oran at kelett viselned azt a par dekas bilincset, mi ez annak akinek egy eletet kell leelnie rokkantkent ugy, hogy te megjobban megnehezited a mindennapjait.

Remelem ebbol tanulsz.

Felejtsd el a karteritesedet , huzd meg magad valahol es orulj, hogy azok a mozgaskorlatozottak akinek a helyet jogtalanul elfoglaltad ,nem kernek toled karteritest.

viragimado 2011.07.29. 16:05:29

@Crescendo: megmondták, hogy bekeményítenek a jogosulatlanul rokkant parkolót elfoglalókkal szemben. Ráadásul ez előre megfontolt szándékkal elkövetett bűntett, ahogy pukancs írta! Tudtad, hogy ez várható. Magadnak kavaratad a sz@rt. Nem is értem!!
Ha jó ügyvéded van, roham tempóban fog lebeszélni, a kártírítési igényedről, mert még annyival sem úszod meg, mint a amit kaptál. De ha gondolod petíciót adunk be mi is, hogy súlyosabb bűntetést kapjál!! Nekem van mozgássérült ismerősön, és ki nem álhatom az olyan férgeket, mint te is, aki saját magán kívül nem tud másra gondolni, ráadásul a seggéhez van nőve a kocsi!!

Bobby Newmark 2011.07.29. 16:06:23

@Crescendo: Nyugodtan alapíts pártot, ha úgy gondolod, hogy a törvény hibás, és meg szeretnéd változtatni...

qwertzu 2011.07.29. 16:07:37

@fekuszka: Elolvastam. Az embereket semmi nem kényszeríti arra, hogy rokkantkártyával trükközzenek, és nem érthető hogy szerez. Akinek nem tetszik, hogy a főváros belső kerületeiben fizetős a parkolás az járjon BKV-val. Van kocsim is, BKV bérletem is, és soha nem keveredtem megoldhatatlan szituációba a parkolási díj vagy szabályok miatt. A mozgássérültek azért kapnak ilyen kártyát, mert náluk előfordulhat olyan szituáció, amit nem tudnak szabályos parkolás vagy BKV segítségével megoldani.

biohazard 2011.07.29. 16:10:12

@Jackni Konzol: Én szívesen lerugdosom a fejed, ha ennyire rimánkodsz érte.

Csomorkány 2011.07.29. 16:11:18

@Crescendo: Az okirathamisítással elért jogtalan előnyszerzés a szememben nem tűnik jelentéktelen dolognak.

Valóban ne csukják le, de némi szívatás az előállítás során az teljesen rendben van a jogérzékem szerint.

vernarancs 2011.07.29. 16:12:10

"Sajnos" wazze. Amikor nyakon csipik akkor rogton sajnos. Amig direkt csalt addig valahogy nem volt sajnos.

Nem volt itt tulkapas, sot ennel sokkal kemenyebbek is lehettek volna a zsaruk. Jol meg kellett volna zsanettozni.

KariKa 2011.07.29. 16:12:43

Velem is pont ugyanez történt. Anyósom autójával, az ő rokikártyájával parkoltam a saját házunk előtt (nem kijelölt helyen, hanem sima parkolóhelyen, és épp költözködtünk, ezért nem volt még kerületi matricám a saját kocsimra), ő nem volt ott.

A rendőr megfogott.

Mivel közokirat-hamisítás (ami bűncselekmény) alapos gyanújával vett őrizetbe, rám tette a bilincset.
Ha bűncselekmény gyanújával vesznek őrizetbe, kötelező nekik a bilicset feltenni rád.

Annyi volt a rendőrökben, hogy nem hátra, hanem előre bilincseltek.

Bevittek a jardra, ültem a cellában másfél órát, aztán elengedtek.
Kaptam egy ügyészi ejnyebejnyét, mert nem volt semmi a rovásomon.

Tanultam az esetből, tudom, hogy nem kellett volna csalnom, nem is fogok többet semmi huncutságba belemenni, mert már tudom, milyen reménytelen ülni egy cellában úgy, hogy senki sem tud rólam.

Szóval annak ellenére, hogy gyakorlatilag simán megúsztam, nálam az intézkedés, és a rendszer elérte a hatását.

viragimado 2011.07.29. 16:15:09

@Crescendo: nem a közhangulattal van baj, hanem a sok tahó, mások problémáira totálisan érzéketlen emberekkel. Évekig ment szép szóval, hogy rávegyék ezeket a normális emberi viselkedésre. Nem ment. Most már keményebben "szólnak" nekik. És igen, egyetértek!!
Nem szabálytalankodom, nem trükközök bérlettel (havi 18660,- forintot fizetek bérletekért). Bár van 3 kocsi a családban, NEM parkolunk rokkant parkolóba. Ráadásul sokszor, sokfelé gyalog megyek. Szem előtt tartom az egészségemet.
Ezek után azt hiszen jogom van véleményt nyilvánítani, és azt is kultúráltan tettem!!

dr. Aullah 2011.07.29. 16:16:56

@dzsaszper: Mivan? Ne legyél már hülye... a multi parkolójában állt...

KovA 2011.07.29. 16:17:42

Jah.
Biztos történt veled jogszerűtlenség, de te már kárpótoltad magad anyagi értelemben is, mert aligha az első és egyetlen esetben csináltad ezt.
Úgyhogy elég pimasz dolog, hogy most még ezért is kárpótlást akarnál a köz (állam) terhére akit eddig is átvertél és még ezen is keresni akarsz.
Ugyanezért a rendőrök helyében a bilincsen túl diszkréten még jól el is láttam volna a bajodat.
Hátha tanulsz valamit belőle...

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.29. 16:18:57

@bértollnok: Hogyne mérlegelne! Ha nem mérlegelne helyben testüregmotozás, lábbilincs és fegyveres kommandósok kísérik.

Crescendo 2011.07.29. 16:20:42

@viragimado: en a tettet elitelem. Azonban a hozzaszolasok alapjan nem latom a kulonbseget az okori romaiak cirkusz es ver iratni vagya, valamint a mai magyar tarsadalom hozzaallasa kozott... Ha tehetnek felkotnek az ilyen embereket.
Es ez az, amit szamomra aranytalannak tunik es azon kivul, hogy megerdemli, meg kell a szigor, stb. licselos es hangulatkelto kommenteken tul mas indok nem hangzott el, hogy miert a legsulyosabb bunelkovetesi modok koze soroljak ezt...
En mondjuk ilyenkor pl. ismetlodes eseten kiszabnak egy jelentosebb (300E Ft) buntetest, mint a gyorshajtasnal pl. es azonnal csokkenne az ilyen esetek szama.
Azonban ez veszelyes precedenst teremt, ami legkozelebb meg lehet, hogy a tisztelt posztolok magukon tapasztaljak meg. Pl. mi van ha a BKV is hasonloan bekemenyit? Ugyan igy jogos lenne pl. egy bliccelot bilincsbe verve elvinni? Vagy a gyorshajtasnal? Vagy mondjuk egy kozlekedesi vitanal a hangosabban szolot szinten lebilincselhetnek, mert a masik fenyegetve erezte magat? Hol lesz a hatar nagyjabol ennyi lett volna a megjegyzesem lenyege.

daneeka 2011.07.29. 16:21:52

Hát ez egy vicc. A rend éber őrei miért nem a valódi bűnözőket basztatják? Ilyen rokkantkártyás kisstílű balfaszokat előállítanak, ettől aztán nagyobb biztonság lesz az utcákon...

ribizlibicikli 2011.07.29. 16:24:38

Ez az ország azért is tart ott ahol, mert egyszerű kérdéseket sem értenek meg a benne lakók. Nem a blogokban feltett kérdéssel foglalkoznak, arra válaszolnak, hanem osztják az észt, ítélkeznek... Mondjuk én nem a laikususoktól, hanem szakmabelitől (pl. ügyvédtől) kérdeztem volna meg, hogy ennek így kell-e működnie egy jogállamban. Attól tartok, igen, mert a mai rendőrök vasággyal együtt is csak 50 kilósak:)

szgy 2011.07.29. 16:25:00

@fekuszka: "azokat a körülményeket kellene felülvizsgálni ami szabályszegésre kényszeríti/ösztönzi az embereket, nem pedig meghurcolni őket"

nem hiszem hogy van olyan bűnöző/csaló aki ne tudná megmagyarázni hogy miért neki van igaza. ahogy a börtönökben is mindenki ártatlan :-)

a körülmények kényszerítenek sokmindenkit. ha drága valami az van akit arra kényszerít hogy ne vegye meg, van akit arra kényszerít hogy ellopja. feltételezhetően annak aki rendszeresen a belvárosba jár dolgozni 10+ milliós kocsival, a rokikártya használatára az egyedüli kényszerítő körülmény a gerinc hiánya. ezeket a parkolás ára még véletlenül sem a BKV felé kenyszeríti.

Crescendo 2011.07.29. 16:25:01

@Csomorkány: nezd en is erzekelem a problemat, es elitelem az ilyet, ahogy azt is, aki a buszsavban elozi be a sort, mert gyorsabb akar lenni, stb.
De miert kell agyuval loni a verebre?
Ha meg tudod indokolni, hogy miert a legsulyosabb kenyszerintezkedest kell alkalmazni egy ilyen helyzetben es miert nem lehet mast pl. birsagot, stb. en veled vagyok. Csak valamilyen erv legyen felsorakoztatva, ne a lincshangulatkeltes...

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2011.07.29. 16:25:20

Az ilyen stricikurva rokikartya csalokkal peldat kell statualni.
Halalbuntetest visszaallitani, minden szombaton nyilvanos lefejezes az Orszaghaz elott. Kulonleges elbiralas eseten maglyahalal.

Herli 2011.07.29. 16:26:54

Rokkantkártyást lebuktatták.
Most, innentől az összes adócsalót kell megfogni és fogdába vágni.Azonnal.

ff48bp 2011.07.29. 16:29:37

Lehet, hogy a bilincs túl erős volt, de az elengedés is. Miért nem lehet börtönbe zárni azt, aki visszaél a kártyával? Szóval igazad van, a bilincs az durva, de az még durvább, hogy most kint vagy.

KovA 2011.07.29. 16:29:48

@Crescendo: Hát jobb, ha befizet 300000-et a jözkasszába, mintha bilincselésért onnan követel kártérítést.
Viszont ezt a rothadt közösségellenes észjárást, amelyik mindenhol a maga hasznát lesi, hol mit kaphat mindegy kinek a költségére utálom. 300000-ért elengedném neki a bilincselést.
Más kérdés, hogy ha választanom kéne inkább bevállalnám - merthogy nincs ilyesmire 300000-em - felkopna a családom álla.
Viszont ilyesmivel szemétkedni - aztán még a köz költségére követelődzni - orcátlanság. Tanuljon meg már egyszer az ilyen is veszíteni - mégha méltánytalanság éri is.
Másokat is ért méltánytalanság általa.
Okuljon belőle és lépjen tovább. Ennyi!

roadrunner 2011.07.29. 16:31:00

Sok nyalcsorgato majom van itt ahogy lattom. A fele blicel a BKV-n, a pasik fele csak az AFA-val.Egy pasik csapat letolti a filmeket warez oldalrol. A kocsi biztositas kotesehez atjelentkezik video lakcimre hogy olcsobb legyen. A munkanelkuli segelyt is felveszik mert nem talalnak allast a rinoceroszok parosodasa cimu oktatas kereteben szerzett diplomaval.
Paraszt proszto IQ hulladek magyar prolik.
Itt aztan osztjak az eszt. A sok sikeres ember.Hi-hi-hi

KovA 2011.07.29. 16:31:04

@Herli: Jobb helyeken adócsalás = börtön.
Egy bizonyos mérték fölött és megfelelő kapcsolatok híján - nálunk is.

Crescendo 2011.07.29. 16:31:19

@viragimado: ertelek. En annyit gondolok, hogy ha egy aranytalan kenyszerintezkedesi mania tulhajszolasa csunya dolgokra vezet egy tarsadalomban, mert raszoknak (a precedens ott van) es egy ido utan mar mindenre ezt alkalmazzak, hogy "rend" legyen.
Kozben meg kialakul a torvenyen felul allok kore (politikus, gazdag, rendor, allami tisztsegviselo, stb.) akire persze ez nem vonatkozik (ahogy mar ma sem igazan) es a vegen mindenki sziv, az is, aki szerint most ez az intezkedes jogos.
Ennyi elore latassal kellene rendelkezni szerintem, hogy hova vezet ez az ut...

ff48bp 2011.07.29. 16:31:36

Persze, ha rokkant vagy, akkor elnézést, de akkor a gond az, hogy más kártyája volt nálad, nem a saját szükségletedre adott, tehát a cikk is másként íródott volna.

T-5 2011.07.29. 16:31:56

@közösperonos átszállás: Na ne mondd! ÉN nem egészen így emlékszem! Nekiállt sírni basszus, hogy neki mennyire nincs pénze! És, hogy csak a szalámit lopta el! Aztán, amikor kiderült, hogy mást is lopott, de a kamera fölvette, hogy bedobálja az asztal alá, akkor még arról ment itt a sírásrívás, hogy neki jogai vannak és még perelhet is azért, hogy ezt a felvételt bemutatták!
Na akkor lettem úgy igazán ideges! Ahelyett, hogy vágták volna le a faszba a kezét, tőből bazdmeg! Neki jogai vannak, hát a jó kurva anyját, azt!

qwertzu 2011.07.29. 16:33:33

@Crescendo: "Hol lesz a hatar"
Ott, ahol a szabálysértés és a bűncselekmény közötti határ van.
Bliccelés: nem bűncselekmény.
Gyorshajtás: nem bűncselekmény.
Közokirathamisítás,visszaélés okirattal: bűncselekmény.

Crescendo 2011.07.29. 16:34:07

@KovA: egyet ertek.
Szerintem igazan profi az lenne, ha lefenykepezel egy ilyen autot es bekuldod a szerveknek, akkor kapnal mondjuk 15% jutalekot a butijebol, amit be kell fizetnie. Szerinted milyen gyorsan szamolodna fel a jelenseg?

nyekk 2011.07.29. 16:34:42

Szerintem sem kellett volna megbilincselni, és előállítani a rokkant kártyával visszaélő posztolót...

...hanem ott a helyszínen fel kellet volna húzni a lámpavasra. Őt is, meg a hasonszőrű pofátlan társait is.

amatőr 2011.07.29. 16:34:57

Helytelenül jártak el a rendőrök. A posztolót jogszerű mozgássérültkártya-használóvá kellett volna alakítani némi "kézrátétellel".

Crescendo 2011.07.29. 16:38:47

@qwertzu: onkenyesen meghuzott hatarok?
Szerinted a blicceles ha akarnak nem meritene ki a buncselekmeny kategoriajat?
Szerintem meg jobban, mint az adocsalas, hiszen az adocsalonak eloszor letre kellet hoznia az erteket, hogy aztan elcsalhassa, a bliccelo meg semmit nem hozott letre, csak elvett a koztol.

Nazgûl 2011.07.29. 16:42:19

@roadrunner: Te valami szomáliai bölcsész lehetsz.

SvenH. (törölt) 2011.07.29. 16:42:40

@Crescendo: en abban egyetertek veled, hogy nem kellene hogy buncselekmeny legyen
viszont akkor elkapas eseten visszamenoleg 3 honapra fizetessek ki vele mintha minden nap a budai varban parkolt volna
elvegre a kozmuszolgaltatok is ezt teszik :)

SvenH. (törölt) 2011.07.29. 16:45:05

@Crescendo: "Szerinted a blicceles ha akarnak nem meritene ki a buncselekmeny kategoriajat?"

kimeriti abban az esetben ha hamisitott vak kartya/engedely??? segitsegevel veszi igenybe

en is beallhatok a roki parkoloba roki kartya nelkul, oszt nem buncselekmeny

Sákif za morro? 2011.07.29. 16:45:49

Gyökérkém, olvastad a kommenteket? Ennyi veréb csak nem tévedhet a lószarral kapcsolatban! A meztelen csiga egy gerincoszlop hozzád képest.

Crescendo 2011.07.29. 16:50:26

@SvenH.: ok, ne az elveket, hanem akkor nezzuk a reszleteket.
Ha a feleseged berletet beteszed a te berleted tokjaba es azzal utazol, az akkor nem-e hamisitas?

szepi79 2011.07.29. 16:53:37

@sagia77: " És olyat is láttam már, ahol ezt még kiegészítette egy "nagymagyarországos" H-betűs matrica. Azt a lelkületet: "vesszentrianon" de azért a szlovák rendszám még belefér. :-)"

speciel ez pont korrekt. ha nem lett volna trianon, akkor a rendszáma is magyar lett volna, elvégre az a település, ahol igényelte, ma nem a szlovákokhoz, hanem hozzánk tartozott volna. na jó, helyesbitek, nem korrekt, inkább "jobbikos logikával igazolható."

José Luis Povedilla 2011.07.29. 16:55:44

Ez a tahó már nem áll rokiparkolóba többet, tehát az intézkedés teljesen rendben volt. :D

Üzenem a rend őreinek, hogy csak így tovább, végre valami hatásosat találtak ki ezek ellen a gerinctelen csúszómászó ügyeskedő férgek ellen!

tundrazuzmo (törölt) 2011.07.29. 16:56:36

"Sajnos nem az én nevemre szóló rokkantkártyával parkoltam egy bevásárlóközpont rokkantaknak kijelölt parkolójában."

Sajnos megbilincseltek, mert féreg voltál. És azt hiszem még az is vagy, hiszen ha lenne arra jogosult családtagod, vagy te magad lennél az, akkor nem hívnád "rokkantak"-nak a fogyatékkal élőket.

Empátia nulla, szívjál bilincsben, féreg!

szgy 2011.07.29. 16:57:03

@roadrunner: próbálj egy mondatot hibátlanul leírni, IQ bajnok. utána oszthatod az észt. szánalmas figura lehetsz ha csak ilyen bűnöző világot tudsz elképzelni. na mindegy.

--

csak úgy eszembejutott, ha már annyi itt az önérzetes, igazságkereső rokkantkártyahasználó: felmerült már az valakiben hogy ha beáll egy rokkant helyére akkor azzal egy rászoruló emberrel alaposan kib*szott? ment már oda valaki egy tolókocsishoz hogy "bocs, véletlenül beálltam a helyedre"? (bár, manapság már valószínűbb hogy egy másik álrokkantkártyás állna a helyére.)

a napokban volt a hírekben hogy 300 büntetőeljárást indítottak ilyen visszaélések miatt. annyi túlélési ösztön lehetne az emberekben hogy egy darabig nem használja ha eljut az agyáig hogy erre utaznak.

Bambano 2011.07.29. 16:59:29

van az úgy, hogy az ember a rendőrökkel ért egyet...

egyébként a posztoló tudhatná, hogy nem kell, hogy az ő nevére szóljon a rokikártya.

szgy 2011.07.29. 16:59:50

@szepi79 - Harciteknős idomár:

nem szlovák rendszám hanem felvidéki rendszám. helyén is van minden.
:-)

SvenH. (törölt) 2011.07.29. 17:03:07

@Crescendo: en nem elveket irtam hanem a gyakorlatot :)
ha odaallok a rokihelyre(azaz nem elvileg hanem valojaban gyakorlatiasan odaallok) es megbasz a hatosag akkor csak fizetnem kell de a zsaruk nem rabositanak

ez a BKVs kerdesed meg aranyos :) mi van visszaelsz te is vele mint sok mas ember?

amugy meg miert nem vezetjuk vissza pl. a jogosulatlan segely felvetelt fegyveres rablasra?
ez lenne nalad a gyakorlati hozzaallas ?

szepi79 2011.07.29. 17:05:14

@szgy: pont erről van szó :D nem a rendszám a rossz, hanem a szemlélet :DD

Dan Dare 2011.07.29. 17:09:17

Megérdemelted te csaló köcsög. Remélem még büntetést is kell fizetned te szarházi.

Jackni Konzol 2011.07.29. 17:10:24

@biohazard: kevés vagy te ehhez nyúlbéla...

dzsaszper 2011.07.29. 17:13:01

@SvenH.: alighanem félreértetted a kommentemet...

Anti Anyag (törölt) 2011.07.29. 17:14:28

Na végre. A kocsiját is elvenném. Ez olyan, mintha valaki nőnek álcázva száll be magabiztosan egy csónakba a süllyedő Titanicról.

Az ilyen nem is érzi tettének súlyát. Fel van háborodva, hogy megbilincselték. Ő frankón parkol, a roki meg keressen helyet hátul.

dzsaszper 2011.07.29. 17:15:00

@telkoe:pl. a bevásárlóközpont után útbaejtett egy boltot 2 sarokra ahova tolta magát, és közben baleset érte...
elég valószínűtlen, de lehetséges.

pukancs 2011.07.29. 17:16:08

@roadrunner:
Te ilyen 16 éves kislány lehetsz akit apud dugosgatott mikor 6 éves lehettél a rózsaszín kis ágyacskádban és csalódott a pasikban és elkezdesz általánosítgatni..

Mr. Waszabi 2011.07.29. 17:18:41

Hibáztál, bazmeg? Hibáztál? Csalásnak hívják az ilyet, nem hibázásnak. Majd bent tanulmányozhatod a magyar értelmező kéziszótárt, ha jól viselkedsz.
Kényelmes voltál, szabálytalanul. Ha rokonodé a kártya, akkor tudhattad, hogy vadásznak az ilyenre mostanság és hogy példát statuálnak. Hát statuálták.

Hurri Kán 2011.07.29. 17:19:13

@dzsaszper:
Menet közben lehet nálad 300 db mozgássérült igazolvány is, az önmagában nem bűncselekmény. Ha várakozásnál jogosulatlanul használod, akkor igen. Itt pedig ez történt...

igazságos 2011.07.29. 17:23:22

Nincs mitől félni, ez nem volt rendőri túlkapás. Persze, a rendőrök járhattak volna el méltányosabban, de legalább egy életre megtanulta a posztoló a leckét. Nem tudom sajnálni. S persze, megint a leggazdagabbak trükköznek legjobban.

Nem lesz semmilyen büntetés, csak megrovás, figyelmeztetés. Egyébként, kérdés, mit vallott, honnan szerezte a kártyát, vásárolta-e, vagy rokonáét használja. Ha vásárol, akkor megkeresik azt, akitől vette.

@SvenH.: tévedés, rabosítanak, mivel ez okirat hamisítás is lehet, visszaélés. Ugyanez az eset van a diákigazolványok használatával is, mikor lejárt a matrica, de még utazol vele, vagy ismerősöd kártyáját használod. Ez a súlyosabb, ha a másét hamisítod, illetve vetted.

Semmiféle pénzbüntetés nincs ilyenkor, mivel a rendőrség olyan balek, hogy nem csinál a büntetésekből üzletet.

Egy a lényeg: az eljárás szerintem is szakszerű volt, a bűnös beismerte tettét.

Gyorsított eljárást fognak alkalmazni ilyenkor, egy hónapon, de legalábbis két héten belül már jön a határozat róla. Az más kérdés persze, ha voltak már előtte rendőrségi ügyei a posztolónak, mindent megnéznek.

igazságos 2011.07.29. 17:27:58

@waszabi: ezzel csak az a baj, hogy a pancsereket kapják el, az igazán csalókat meg hagyják futni.

@T-5: Hát igen, ez a baj, a bűnözők tudják, hogy nekik jogaik vannak, aki meg egyszer hibázik, elkapják, na annak fogalma sincs ezekről. Meg lehet nézni, az olyan pancsereket, akiket elkapnak, hogy melyikkel mernek kötözködni, melyikkel nem. Melyik ússza meg jogokra hivatkozva, melyik hagyja, hogy elbánjanak vele.

kertészrobi 2011.07.29. 17:28:17

Megérdemelnél te tőbbet is, mivel még te panaszkodsz.

SvenH. (törölt) 2011.07.29. 17:30:50

@dzsaszper: meg egyszer
2 lehetosegnel lehet hasznalni soforkent
1., ha elviszed a rokit
2., ha felveszed a rokit

ok ertem en hogy te(a sofőr) abban a hiszemben mentel erte, hogy ott van es kozben pl. elment kurvazni, te meg csalodottan elmesz es akkor kapcsolnak le
ebben az esetben nem hasznalhattad volna parkolasra azt a kartyat
de ha pl. a rokid nem kurvazni ment hanem a mento vitte el, arrol lesz papir, azt meg tolem ne kerdezd hogy idokozben a zsaruk pl. tudnak-e informaciot szerezni a mentorol :)

jelen esetben a rabositas azert tortent meg mert beismerte hogy csalt
emlekeztetlek arra a fideszes idiotara akit vegighuztak az aszfalton, hogy ott neki is lett volna lehetosege tisztaznia magat

Roy 2011.07.29. 17:34:49

Bűncselekmény kategória a rokkant kártyával való visszaélés. KÖZOKIRAT HAMISÍTÁS!!!
Akár 3 év börtönnel is sújtható.

dr. Aullah 2011.07.29. 17:35:37

Ilyen jó levelet a homáros, telefontolvajos feljelentős óta nem olvastam :D

nyelv-ész 2011.07.29. 17:36:43

Mondjuk a szupermarketes rokiparkolókra állóknak télleg a kurvaannyát, de ezek után felmerül bennem a kérdés:

Ha jövő héten egyik reggel a muter kocsijával (Suzuki, nem X5) és az ő nevére szóló kártyával leparkolok a kórház előtt, majd beviszem őt a kivizsgálásra, ami délutánig tart, vajon akkor fognak-e letartóztatni, amikor reggel tovább akarok menni a melóba, avagy akkor, amikor délután érte jövök a kórházba?

Ekkor ugyanis a muter nem lesz a kocsiban, én nem a saját nevemre szóló kártyával fogok parkolni, mégis szerintem jogosult vagyok a kártyát használni, hiszen egyik esetben rokkantat hoztam a kórházba, másik esetben meg onnan akarom hazavinni.

Vajon jogilag ez az eset hogy néz ki? Vigyek hideg élelmet a fogdába?

Hurri Kán 2011.07.29. 17:43:35

@nyelv-ész:
Ha kórházba viszed egy rokonodat kezelésre, arról szokott lenni legalább egy beutaló. Ha van nálad egy fénymásolat belőle, amin a beteg neve megegyezik a rokkantkártya tulajdonosáéval, nem hiszem, h van rendőr, amelyik belekötne.

nyelv-ész 2011.07.29. 17:45:37

@gyvy: Az igen! Eboltási nem kell mellé?

Kicsit átestünk a ló túlfelire...

Crescendo 2011.07.29. 17:46:19

@SvenH.: Jogos, hogy tuloztam, de a mondanivalohoz jol ment, nem? De azt hiszem te meg kicsinyitesz. Szoval netto nulla. :)
Ameddig a papir (jogszabaly, torveny, dokumentum) a legfobb hatalom, nem egy valamilyen tarsadalmi ertekrend, aki a papirt letrehozza az isten.
Politikai erdekbol, kenyelembol pedig barhogy lehet modositani a szabalyt. Te azt remeled, hogy nem tortenik meg es nem szavaznanak meg ilyesmit.
En egyresz politikusban soha nem biznek, masreszt meg emberbe ennyi bizalmat nem vetnek.
Bliccelni meg allandoan szeretnek, csak soha nem sikerul utaznom BKV-val. :)

Az igazi Trebics 2011.07.29. 17:46:39

Zugi b+ délután négy óra után nem élasítönk posztot, mert nem olvassa a kutya se.

Ahhoz, hogy ennyi kommnent legyen, ahhoz munkaidőben kell olvasni a népnek a posztot, és túlkapó rendőrnek, rokkanthelyre parkoló gyökérnek legalább lennie kell benne, elgondolkodtató jogi kérdés senkit sem érdekel.

Ja most nézem, pont ilyet találtál ki! Megy ez neked!

Hurri Kán 2011.07.29. 17:47:37

@nyelv-ész:
Nyilván óriási probléma egy beutalót lefénymásolni, belátom, ez a 21. század elején megoldhatatlan probléma... No de ha meg innentől bemondásra nem hiszik el, akkor tudod mit? Vigyenek téged is be 3 napra, és ott majd el tudsz ezen filozofálni...

szepi79 2011.07.29. 17:47:46

@igazságos: "Az más kérdés persze, ha voltak már előtte rendőrségi ügyei a posztolónak, mindent megnéznek."

nem hiszem, hogy lettek volna, akkor tudná, mi a dörgés, és nem itt kérdezgetné, hogy jogos volt-e a bilincs.

Az igazi Trebics 2011.07.29. 17:47:48

izé ... szóval "élesítünk" ... na

LBL 2011.07.29. 17:53:36

Végre egyszer azt csinálják a rendőrök, ami a dolguk: őrzik a rendet.
Helyes, és köszönöm.

Az áruházi parkoló ingyenes. Aki még itt is elfoglalja a rokkanthelyet, pedig semmi baja, az megérdemli a sorsát.

Crescendo 2011.07.29. 17:53:56

@igazságos: Kepzeld el a kovetkezo helyzetet: politikust 1 Mio Ft keszpenzzel a zsebeben megfogjak. Felmerulhet a gyanu, hogy korrpucios penz? Ha felmerult a "gyanu" pusztan ez alapjan, azonnal bilincsbe verve elvihetik?
Valahogy ilyet meg nem lattam.
A logikad szerint egy hulye volt az illeto, mivel a helyszinen vallott?
Ha azt mondja, hogy az ismerosee a kartya igaz, aki rokkant es benn van vasarolni, akkor nem tartoztathatjak le?
Valahogy ez nem kerek...

Loona 2011.07.29. 17:57:31

Végre!
Minden rokikártyával csalónak ez kéne, akkor talán leszoknának róla. (Remélem lesz folytatása, és nem ússza meg ennyivel!)
Nem bírom felfogni, miért kell rokkanthelyre állni annak, akinek nem szükséges. Tényleg olyan nehéz pár métert sétálni??? Elhalnának az agysejtjei, ha kettővel többször tenné egyik lábát a másik után?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.29. 18:03:42

@Crescendo:

"hiszen az adocsalonak eloszor letre kellet hoznia az erteket, hogy aztan elcsalhassa"

Nem akkor amikor ÁFA-visszaigényléssel csal, amire azért szintén akad(t) példa...

igazságos 2011.07.29. 18:04:14

@Crescendo: itt nem gyanú merült fel, hanem rajtakapták, ergó, bűncselekmény valósult meg.

Az illetőt pedig épp az mentette meg, hogy együttműködött a rendőrökkel, bevallotta, hogy ő volt, így olcsón meg fogja úszni a dolgot, ha még nem követett el ilyet.

Viner Spicli 2011.07.29. 18:04:37

R.

Te egy igazi gyökér vagy. Megérdemelted volna azt is, hogy 2-3kancigány mellé rakjanak be, akik eljátszadoztak volna veled.

Ahhoz volt eszed, hogy rokkantkártyával parkoljál, mi???? Sétálni már derogál. Gondolom nem az első eseted volt.
Remélem jól rád húzzák a vizes lepedőt és egy valag lóvét kell fizetned, de jobban járnál, ha le kéne ülnöd.

senkiházi lófaszjóska

Don Quixote de la Ferko 2011.07.29. 18:08:11

Korrekt eljárás.
Így kell ezt csinálni. Búcsúzóul azért nem ártott volna a gumibottal lecsavarni egy sallert, oszt garantáltan nem felejti el többé a sunyi parkolást.

cukorrépa 2011.07.29. 18:08:48

kapja be, aki hamis rokkantkártyát használ. kurvára megérdemelte ez az arc is! csak addig poén csalni, mi, amíg nem kaptok a pofátokra? tipikus simlis f*sz. még nayavalyog is, hogy jól p*csán rúgták érte.

ex-dr. vuk 2011.07.29. 18:15:57

@Kelsen és Coase: es honnan tudod ELORE, hogy az "a", "b" es "c" kozul melyik FOG megvalosulni? Azert teszi a bilincset, hogy MEGELOZZE ezeket.

Dr.Betépett felhasználó 2011.07.29. 18:22:49

@Crescendo: Qrva eccerű.Ott lenne a határ,hogy mindenki becsületes.Ennyi.

szgy 2011.07.29. 18:25:10

@LBL: rendszeresen látok olyan "nyomorékokat" akik a kocsiig nem képesek eltolni a bevásárlókocsit. leparkolnak az üvegajtó elé az útra, ott pakolják be a cuccot. még olyan helyen is ahol ez a szűk keresztmetszet a parkolóból kijutásra.

nyelv-ész 2011.07.29. 18:26:42

@gyvy: "Nyilván óriási probléma egy beutalót lefénymásolni"

Ja, nem minden faluba' van fénymásoló.

Meg volt már olyan is, hogy késő este vittem be a kórházba, mert hétvégén az ügyeletes orvos azonnalra beutalta. Ha lesz ilyen, legközelebb majd kérek a dokitól egy fénymásolatot is, hogy ne tartóztassanak le.

tamatomi 2011.07.29. 18:29:04

@LBL: KIvétel nélkül ezt kellene csinálni mindekivel aki illegálisan használja a rokkantaknak fennatartott parkolóhelyet. DE ez igaz kell legyen a banditakocsik és szlovák rendszámok kombinációjára is. Nézd meg a Szabadság téren MNB előtthány csirkefogó áll akik banki vezetők, de fizetni nem akarnak, rokkantkártyával. A nyilvános megszégyenités intézményét is alkalmaznám, publikálva ott ahol a legjobban fáj....

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.07.29. 18:29:59

@vuk_: A körülmények mérlegeléséből. Kerekesszékes, 60 éves, lázas beteg adócsalóra gondolom te se tennél bilincset. A rendőrség dolga, hogy a kevésbé egyértelmű helyzeteknél mérlegeljen.
Értem én a bilincseljünk meg mindenkit alapállást, csak nem értek egyet vele.

igazságos 2011.07.29. 18:30:27

@vuk_: ez a bilincselés tényleg nem kötelező, embere, rendőre válogatja. Elvileg előírják a szabályok, de ha rendesek lennének a rendőrök, akkor el tudnának tekinteni ettől.

Elégtétel mindenkinek, hogy a posztoló garantáltan nem fogja soha elfelejteni a megaláztatást, ami érte, meg a sokkot. :D

bgp 2011.07.29. 18:30:43

Nem hiszem el, hogy valakinek ekkora pofája legyen. Ez tuti troll.

ex-dr. vuk 2011.07.29. 18:52:32

@nyelv-ész: bar minden eset ilyen lenne.. egyebkent nem nehez ellenorizni, hogy valoban most hoztad-e/viszed-e az illetot. Be kell menni a korhazba es leellenorizni...

mrasid (törölt) 2011.07.29. 18:53:20

@Crescendo: erről az egész posztról Giuliani és a new yorki zéró tolerancia jut az eszembe, ott is megcsinálták a metróban, hogy a bliccelőkre kiszállt a rendőrség, és egy fél órácskára mindet odabilincselték a kijárathoz. A legtöbbjének az a 20 dollár büntetés semmit nem jelentett, röhögve kifizette, ha elkapták. Így viszont érdekes volt köszöngetni megbilincselve a kollégáknak, netán egy-egy főnöknek a reggeli csúcsban. Ahogy hallom, picit rend is lett azóta a környéken.

ex-dr. vuk 2011.07.29. 18:54:11

@Kelsen és Coase: ebben az esetben egy egeszseges kozepkoru(?) emberrol volt szo. ha nem rola lett volna akkor rokikartya is megallja a helyet nem? :)
szoval egy atlagembernel nyilvan nem tudhatod, mikor fog atcsapni elkeseredeseben tamadasba, szookesbe, akarmibe.

@igazságos: ezek a posztok ezert jok, az emberben kicsit helyreall az, hogy van igazsag a foldon ;)

dr. Trebitsch 2011.07.29. 18:56:18

1. Szerintem arra vannak az ügyvédek, hogy eldöntsék, ki mit érdemelt meg. A posztoló helyében azonban nem ugrálnék, mert eléggé gyenge jellemű embere vall a fogyatékosok "kiváltságait" eltulajdonítani, azok elől a helyet elfoglalni.
2. Kár, hogy ilyen rosszindulattól, gyűlölettől csepegő, a másik embert egy kanál vízban megfojtani akaró "közösséggé vált Magyarország, amilyen közösséget a hozzászólók többsége mutat. Már ez a hírünk megvan külföldön is, ezért külföldön eltitkolom (mert szégyenlem), hogy magyar vagyok.

mrasid (törölt) 2011.07.29. 18:57:39

@fekuszka: megélhetési bűnözés mi? Na ezt felejtsd el. Olyan nincs, azt egy letűnt banda vezérürüje találta ki. Ezért tartunk itt, hogy ezt meg lehet tenni.

ex-dr. vuk 2011.07.29. 19:01:13

@fekuszka: komam... kurvara nem kotelezo autozni. ha sajnalja a parkolasi dijra a penzt, akkor kozlekedjen massal (nem mellesleg pontosan ez a parkolasi dij egyaltalan nem titkolt celja)

Crescendo 2011.07.29. 19:02:45

@neoteny: gondoltam, hogy nem uszom meg egyszeruen, de igazad van. AFA visszaigenylessel csalas pl. kiveve.

Anti Anyag (törölt) 2011.07.29. 19:04:57

@mrasid: Nálunk az ombudsman épp most tiltotta meg a Miskolci Közlekedési Vállalatnál, hogy a jegyellennőr visszatarthassa a bliccelőt.

Egyetlen fegyver volt a bliccelők ellen, akik legfőképpen svéd cserediákok.

esef 2011.07.29. 19:08:05

egy kérdésem lenne, kérlek válaszoljátok meg, sokat segítenétek:
mozgáskorlátozott kártyás nagyanyámat ha hazaviszem, kiteszem az ő kártyáját a házuk előtt, hogy ne kelljen fizetnem amíg felviszem a 4. emeletre. visszamegyek, akkor ugye ő már nincs ott, de a kártyája igen. ilyenkor ott terem a rendőr és elkezd gecizni, akkor mi van? felmegyünk és megnézik, hogy tényleg övé-e a kártya? engem meg megbüntet a parkolóőr ha nem fizetek?

Crescendo 2011.07.29. 19:08:13

@igazságos: Ha azt mondja, hogy a kartya tulaja benn vasarol, o pedig csak varja az autoban, megvarjak a rendorok a "tulaj"-t?
Szerintem hulye volt es az alapszabalyt, hogy soha ne beszeljen rendorrel megszegte.
Amikor azok konnyen hozzajutottak az informaciohoz azonnal javitottak a statisztikan. Ha varniuk kellett volna szerintem otthagyjak es nincs ugy. (ismerve a rendorok hozzaallasat...)

Anti Anyag (törölt) 2011.07.29. 19:08:43

@Trebitsch: Én meg éppen hogy örülök neki. Régebben ügyességnek számított, ha sikerült kicsípni egy rokkant helyet. (A rendőrséget sem érdekelte)

Ma már ott tart a közgondolkodás, hogy szinte meglincselik. Ahogy egyébként az USA-ban is tették majdnem egy ilyennel.

És még mindig puhaság van itt, mondjuk egy osztrák vagy némethez képest, ott ha megtudják, hogy rokkant kártyával csalsz egy egész nemzet közösít ki.

Ez a fejlődés jele.

tomhagen 2011.07.29. 19:13:52

A levélíró egyértelműen fogyatékos, úgyhogy jogosult volt a kártyára.
Szerintem pereld be az államot.
Te fasz.

Crescendo 2011.07.29. 19:17:33

@Betépett felhasználó: jo lenne. :)
A tisztesseges ember definicio szerint betartja a torvenyt, a bunozo meg nem. Ettol bunozo.
Ha eltolod es kis sulyu es veszelyessegu dolog ujra lesz kategorizalva buntettkent, valamint ehhez rutinszeruen ujakat tesznek hozza elobb-utobb midenki bunozove valik. Ezt hivjak rendorallamnak. Es mi ertelme lenne ennek, bar biztos nagyon "rend" lenne, de tenyleg igy akarunk elni ebben az orszagban?
Inkabb elviselem, hogy egy arcos kocsog azt hiszi jol jart, mert beszivatott egy par embert es oda parkolt, ahova nem szabadott volna, mint hogy a masik verzio jojjon a vegen.

tomhagen 2011.07.29. 19:19:32

@esef: Mér, a rokikártyán nincs rajta a jogosult lakcíme?

Crescendo 2011.07.29. 19:19:57

@mrasid: messzirol sokszor masnak latszik a dolog, mint amilyen a helyszinen...
Hol van ez a Guliani azota? Valahogy nem maradt fenn, mint a nepszeru polgarmester. Mondjuk a Bush-ek nyomtak elnokjeloltnek, de sikerult a 435 jelolobol 1-t megszereznie a teljesitmenyevel...

tomhagen 2011.07.29. 19:20:51

@Crescendo: Svájc rendőrállam? Vagy Ausztria? Vagy még nem jártál arra? Próbáld ki egyszer, megéri.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.07.29. 19:22:43

Bírságolják rommá a nyomorultat mert ilyesmit csinált na de bilincsbe verve fogva tartani? Gyökerek.

tomhagen 2011.07.29. 19:24:58

@anyahajókabinajtóhajtogató:

Ja. Én se értem, miért nem dönthet a rendőr a helyszínen a saját belátása szerint. Minek mindig szaros törvényekhez ragaszkodni....?

dr. Trebitsch 2011.07.29. 19:29:59

@Crescendo: Egyetértek, mert egy bizonyos fokon túl az emberek többsége már bűnöző lesz, hiszen lehet olyan törvényket hozni, amiket már nem lehet betartani, vagy egyszerűen nevetséges számonkérni. pl. a Kádár-rendszer elején (sajnos már ilyen öreg vagyok), azért voltam nótórius szabálysértő, mert hosszú volt a hajam.
@tomhagen: nem tudok példát a két ország törvénykezésében arra, hogy agyament dolgokat kérénének számon. Amit kérnek, az logikus, és nagyon helyesen betartatják. Mi hozzá vagyunk szokva, hogy ne tartsuk be a törvényeket, ezért kisebb ügyekben szerintem kicsit toleránsabbak lehetnének egy átmeneti időre, és nem a meghurcolásra, hanem jó nagy pénzbüntetésekre kellene a hangsúlyt helyezni. Aztán persze jöhet a vasszigor.

tomhagen 2011.07.29. 19:31:22

@Trebitsch: Egyedül a meghurcolás alatt nem értem mire gondolsz. A többi oké.

dr. Trebitsch 2011.07.29. 19:36:39

@tomhagen: ha valaki igazolja magát, és aláírja a jegyzőkönyvet, mi a fenének kell megbilincelve bevinni? A jegyzőkönyv alapján aztán megkapjaa behívót a Bírósági tárgyalásra és jól megfingatják pénzügyileg. Attól tartottak, hogy ezért megszökik az országból? Megsemmisítit a bizonyítékokat? Oké, de akkor meg utána miért engedték el???

penelope garcia 2011.07.29. 19:43:09

Azért kellett a bilincs, hogy legalább arra a kis időre szégyelld végre el magad.
De úgy tűnik, felesleges erőfeszítés volt, mert nem úgy tűnik, hogy az általad emlegetett "elismerésnél" többre jutottál volna erkölcsileg, s tanultál volna az esetből.

tomhagen 2011.07.29. 19:43:41

@Trebitsch: Bűncselekményt követett el. Arra ez az eljárási rend vonatkozik.
Amúgy milyen jegyzőkönyvet írt alá? A gyanúsítás az előállítás alatt történt meg. Ahhoz, hogy bíróság elé állítással le tudják zavarni, szükség van az előállítására. Aztán ott a "rabosítás" is. Távollétében elég nehéz róla fényképet készíteni. Vagy majd beküld egy BVK automatásat?
Egy dologgal van problémátok: nem veszitek tudomásul, hogy ez egy bűncselekmény, nem pedig egy "hibáztam" kategória.

Gogol 2011.07.29. 19:49:48

Csaltál? Igen. Megérdemelten jártál pórul? Igen. Jobb egy bilincsben másfél óráig, mint életed végéig rokkantként élni! Fizess parkolódíjat! Aki rokkant joggal nem fizet, te kicsinyes csaló.

árammal átjárt kakkantott nyaktekercs 2011.07.29. 19:52:03

Szegény Béni bácsi (Péter Gábor) is panaszkodott '53. január elsején, hogy becsípődött, amikor az ő csuklóján kattant a bilincs.
Ez van, komám. A rendőrök időnként villogtathatják a bilincset. Ez olyan kafetériajuttatás nekik, adómentesen, mint neked az ebédjegy (de nem a rokikártya!). A helyszínen teljesen indokolt volt, valahogy el kell rettenteni az elvtársaidat, odabe már megfontoltam volna, hiszen addigra bebarnultál már rendesen. Mást meg nem igen rettentett el a benti bilincsezésed.
Bűnöztél, undorítóan. Ha ezzel indítasz, 50%-kal jobb lett volna ez a posztamens.

Még egy szót: érvelésed a döglött eszdéeszére emlékeztet, remélem, rosszul látok. Mert akkor még golyós lábbilincset is megérdemelnél.

árammal átjárt kakkantott nyaktekercs 2011.07.29. 19:55:22

@tomhagen: igaz, igaz, mintha csak magam mondtam volna, jó consigliero.

árammal átjárt kakkantott nyaktekercs 2011.07.29. 19:58:04

@Trebitsch: odabe sok értelme nem volt, kint viszont príma hatást gyakorol a nézőseregre. Egy római helytartó szavával: mi értelme volna egy nem nyilvános kivégzésnek???

Mackósajt66 2011.07.29. 20:01:27

Egyébként ha valaki annyira lusta, hogy nem tud 15-20 métert gyalogolni és mindenképpen a rokkantparkolóba akar beállni, az egy bevásárlóközpontban (ahol a parkolás ingyenes) mi a faxért tesz ki kamu rokkantkártyát, miért nem áll be csak úgy. Ha ugyanis lebukik, az előbbi bűncselekmény, az utóbbi közlekedési szabálysértés.

Egyébként most értünk haza egy bevásárlóközpontból, a három rokkanthelyből kettőt egy leröttyent Opel foglalta el (keresztbe állt be), nem volt rajta semmilyen rokkantkártya és nem is bukott le a vezetője (aki nem volt rokkant). Úgy hogy szerintem a posztban szereplő eset a kivétel.

lukit 2011.07.29. 20:09:30

Örülj, hogy nem lett új férjed a cella meghitt árnyékában, nézz magadba és felejtsd el a kártérítést.

kpityu2 2011.07.29. 20:09:32

"Mindent elismertem, együttműködő voltam mindvégig, majd közölték, hogy elő kell állítaniuk. Ezzel önmagában semmi problémám nem lett volna, mert elismertem, elismerem, hogy hibáztam."

Hibáztál? Véletlenül nálad maradt a kártya, és véletlenül kitetted? Olcsón megúsztad. Legközelebb ne "hibázz".

mezga-aladar 2011.07.29. 20:11:00

jo hogy megírtad a posztot... így volt értelme a bilincselésnek.

sok BUTA-LUSTA magyar paraszt lássa, mi a helyzet... tán íyg értik

hubertusz 2011.07.29. 20:12:02

Miután szépen meg lett kövezve a kérdező, nem ártana a kérdésre felelni! Emlékeztetőül: jogos volt-e az eljárás, vagy nem? Különös tekintettel arra, hogy ráadásul nem közterületen történt az eset.
Ha lehet, ne basztassuk már a kérdezőt, hanem valaki, aki tényleg ért hozzá, válaszolja meg a kérdést!

É2I 2011.07.29. 20:13:17

És még van pofád panaszkodni, meg kártérítésre fanyalodni. Igazi beszari köcsög vagy. Akinek annyi vér sincs a pucájában, ha megbukik befogja a pofáját és kussol. Kifizeti vagy leüli és éli tovább a maga egoista világát.
Remélem kapsz egy három évest felfüggesztve, hogy legalább addig is remegjen a segged és ne száguldozz az autópályán, okirat hamisíts, szarj le másokat, stb.

A sok fajvédőnek meg üzenem: leszarom a liberalizmusukat! Majd ha egy ilyen köcsög foglalja el a valóban rokkant anyjuk elől a parkolót akkor mantrázzanak f.szságokat.

lukit 2011.07.29. 20:16:42

@Trebitsch: téged azért sokra tartalak, de fura, hogy nem veszed észre, hogy itt nem arról van szó, hogy a kommentelők 99%-a szimplán geci, gyűlölködő, stb, hanem az cseszi az emberek csőrét, hogy ők tisztességesen nem állnak roki helyre, erre ez itt fent - valszeg rendszeresen - oda parkol és még neki áll feljebb, amikor a rendőrök kissé megszivatják.

szgy 2011.07.29. 20:24:11

@tomhagen:
"Én se értem, miért nem dönthet a rendőr a helyszínen a saját belátása szerint."

a korrupció miatt. nehogy valaki/valami más belátásra bírja.

igazságos 2011.07.29. 20:25:59

@hubertusz: meg lett válaszolva. Jogos volt a bilincs (szerintem a posztolónak inkább a megaláztatás fájt, függetlenül attól, hogy megérdemelte), de a rendőrök járhattak volna el bilincs nélkül. Gyanítom azonban, hogy volt itt némi aggresszivitás meg pattogás, odamondogatás is, különben nem raktak volna rá bilincset.

A szerelő 2011.07.29. 20:27:03

Ismét sikerült bizonyosságot szereznem arról, hogy agyhalott emberek között vagyok. Ahogy nézem, a lincselés sem áll távol sokaktól.

mezga-aladar 2011.07.29. 20:29:16

@A szerelő: ja ja... lenne igény a progromokra... rendezvényszervezők hol vannak...

szgy 2011.07.29. 20:29:51

@Crescendo: "kis sulyu es veszelyessegu dolog ujra lesz kategorizalva buntettkent"

nem hiszem hogy az okirattal visszaélés annyira jelentéktelen dolog lenne. több változatát sokkal inkább tartok bűncselekménynek mint szabálysértésnek.

2011.07.29. 20:43:27

Az okirat-hamisítás bűncselekmény. Nagyon helyes, hogy egyszer végre úgy léptek fel a rendőrök a bűnözők ellen, ahogy kell. Remélem le is ültetik a nyavalygó posztolót pár hónapra, hadd legyen ideje gondolkozni rajta, helyesen viselkedett-e? És ne felejtsük el, hogy csalásával bunkó módon a valódi mozgáskorlátozottak elől veszi el a helyet.
Szeretnék még erről az esetről hallani, nehogy elsumákolják valahogy.

szgy 2011.07.29. 21:21:29

@tomhagen: oké. bocs az "oktatásért" :-)

SvenH. (törölt) 2011.07.30. 02:12:38

@nyelv-ész: egy ocska PC+moncsi ~ 10e, egy uj nyomtato ~ 10e, utangyartott patron ~ 3e (ezt az arany miatt raktam be, hogy occo legyen 1 papir)
ezzel annyit masolhatsz hogy kb fel millanyi benzint kell hozza leautoznod
ertem en hogy báncsa az onerzeted de ha autorol van szo es egy melos munkaidejerol, akkor ne szorakozzunk a fillerekkel legyszi

Hurri Kán 2011.07.30. 09:08:17

@vega2:
Ennyi...

Arról nem beszélve, ha már valaki kamu rokkantkártyával parkol, legalább ne a mozgássérülteknek fenntartott helyen álljon meg...

Csomorkány 2011.07.30. 11:19:01

@Crescendo: Nem lévén jogász, inkább a jogérzékemre támaszkodom. A jogérzékem azt mondja, hogy egyértelmű esetben az önbíráskodás ésszerű mértéke egy hatósági személy részéről elfogadható. Jelesül kb. pont az, amiről itt beszélünk, pl. egy bilicselés. Jóval nagyobb a visszatartó ereje, mint annak a büntinek, amit majd a bíróság fog kiszabni.

Crescendo 2011.07.30. 12:05:57

@Csomorkány: Igazad adok neked, meg egy nagy csomo posztolonak, aki peldat akar statualni. Biztos, hogy az illeto ebbol tanult, ha idaig nem jott volna ra, hogy nem szep dolog visszaelni a rendszerrel...
Azt azonban nem ertem, hogy miert nem latjak, hogy ha elterjed a hatosagi enyhe "onbiraskodas" es a "bunos, amig artatlansagat nem bizonyitja" elve, akkor a mindennapi elet "pokolla" valik. Egy rendorallam epul ki, ahol a torveny szolgai szinte barmit megtehetnek buntetlenul.
A legtobb kommentelot vagy szemelyes bosszuvagy (latott mar draga autot parkolni rokkantak helyen), vagy a rendorok szemelyes tisztessgebe vetett hit (jo ok nelkul nem cselekedne igy) vezeti.
Mi van ha a rendor barmilyen utasitast vegrehajt? Onnantol megy egyre foljebb ez a hit es a vegen a kormany fejebe, vagy a partba vetett hit lesz belole.
En azt gondolom, hogy ez a nagyon veszelyes tendencia... Mi van ha nem a jo ember kerul a hatalomba, aki visszael a helyzeti elonyevel? A tortenelemben szamos pelda van arra, hogy mi tortenik ilyenkor...

Crescendo 2011.07.30. 12:12:58

@szgy: azert mert okiratnak hivjak mind a bizonyos kisebb kedvezmenyekre jogosito rokkantkartyat, meg mondjuk a szemelyi igazolvanyt, azert teljesen mas a visszaeles vele.
Ad absurdum az ellopott szemelyiddel a hazad eladjak a fejed folul, mig egy rokkankartyaval max. illegalisan (ami nagyon irritalo tud lenni, kulonosen nagy es draga autoval) vagy fizetes nelkul parkol...
Hol van itt az okozhato kar es a buntetes merteke kozotti aranyossag?

szgy 2011.07.30. 12:26:54

@Crescendo: "csak" nem fizetés nélkül parkol, az okozható kár, számoljunk egy kicsit. pl. egy belvárosban dolgozó ember esetén, napi 8 órával, 400 ft/óra áron: havonta 64.000 ft, évente 768.000 ft. de ha már az okozhatót számoljuk, napi 12 óra fizetős, úgy már havi 96.000, éves 1.152.000 ft. 20 munkanappal számoltam egy hónapot. jóindulattal vonjunk le egy hónap szabadságot. lehet hogy még így is kimeríti a nagy értékre elkövetett csalás/visszaélés fogalmát. sok embernek ennyi vagy kevesebb az éves (nettó) fizetése, vagy ez már egy jobb állapotú kiskocsi ára. mivel ez már évek óta közismert jelenség, nyugodtan lehet azt mondani hogy az ilyen ügyeskedők/csalók/bűnözők (vérmérsékelt szerint válassza ki-ki a neki tetszőt :-) ) egy lakás/ház árát tartották meg/lopták össze maguknak. lehetne pontosítani a növekvő parkolási díjakat figyelembe véve, de még úgy is biztos hogy milliós nagyságrendről van szó.

szgy 2011.07.30. 12:32:55

és még azt hozzátenném hogy ezt sokan nem "véletlenül" felejtik ott az ablakban, hanem külön utánajárás, balhézás, vesztegetés árán jutnak hozzá, ami már könnyen lehet előre kitervelt csalás. a napokban lehetett olvasni mikor a háziorvosoktól elvették a kártya jogosultság megállapításának jogát hogy sokan (az orvosok) örültek neki mert nem egyszer megfenyegették vagy feljelentették őket azok akiknek nem akartak jogosulatlanul kártyát adni.

Crescendo 2011.07.30. 12:52:17

@szgy: Megint csak egyet ertek. Azonban cinikusan:
1) ha letrehoznak egy tamogatast a nepesseg egy csoportjanak, ami jelentos is lehet, a hienak azonnal megjelennek, hogy learassak a jussukat ez szinte torvenyszeru. Miert kell akkor letrehozni ilyet es ilyen forman?
2) Lehet, hogy en vagyok onzo, de ha a sajat boromre tortenik a karokozas, szemben egy "kozos" kasszaval, kozel sem erzem annyira veszelyesnek.
3) A kozos kassza meg egy vicc. A befizetok nagyjabol az ossznep 15%-a, a kifizetesek nagy reszet pedig a nepesseg nagyobb resze kapja kis reszben(kis foci), valamint a politikusi reteg a kisebb reszt nyulja ugyan, de mivel "kevesen" vannak oriasi penzt tesznek el.
4) Nekem miert erdekes, hogy a kasszaba mennyi penz kerul, mivel adofizetokent csak befizetek, belole nem reszesulok?

Leslie75 2011.07.30. 14:24:30

Tudomásom szerint egyik jogszabály sem írja elő kötelező jelleggel a bilincselést, de nem is igazán tiltja. Rtv.: "...bilincset alkalmazhat...", vagy "...személyi szabadságában korlátozott vagy korlátozni kívánt személy..." szökés, támadás, önkárosítás, ellenállás esetén.
Ezen kívül van még szolgálati szabályzat is, ami szintén szabályozza a bilincs alkalmazását, de lássuk be: minden erre vonatkozóó jogszabály elég GUMI.
Pár éve Miskolcon is volt rokkantkártyás rendőri akció, amiről még riport is készült valamelyik legnagyobb kereskedelmi TV-s csatornánkon. Lehetett látni, hogy jól szituált hölgyekkel szemben intézkedtek, akik eléggé hisztisek voltak. Itt is mutattak rabosítást, méghozzá nőt rabosítottak, sőt még meg is interjúvoltak szintén egy hölgyet, akit pórázos bilincsben vezettek a kamera elé.
Pár hónapja szabálysértő kislányokat vettek szabálysértési őrizetbe, mert el akartak lopni pár ezer forint értékű bizsut. Szabálysértést követtek el, fiatalkorúak voltak, mégis fogdába kerültek vagy másfél napra. A bírósági meghallgatásra őket is bilincsben vitték és még a meghallgatáson is rajtuk maradt.

Crescendo 2011.07.30. 15:28:39

@Leslie75: En is igy latom, ha nincs szigoru elszamoltathatosag a kenyszerintezkedes alkalmazasanal, valamint kis fajsulyu ugyek is mint tenyleges hardcore bunozeskent van kezelve az egyensuly nagyon elbillen egy nem kivant iranyba (rendorallam).

Csomorkány 2011.07.30. 16:30:00

@Crescendo: Nézd, akkor is vannak egyértelmű esetek, ha ez a liberális dogmatikába nem fér bele. Egyértelmű eset pl. a tettenérés, mint itt. Ha ilyen esetben egy rendőr látványos intézkedéssel mutatja be a sikerét, és keres vele némi népszerűséget, ám tegye. Ettől pont nem rendőrállam lesz, hanem a társadalom által (egy fokkal) jobban elfogadott, népszerűbb rendőrség, ami minden jogállam alapfeltétele.

Ebben az esetben a rendőr pont nem a felettesei utasítását hajtotta végre kritika nélkül, hanem népszerűséget keresett az elvégzett rendőri munka, a csaló leleplezése alapján. Nem látom, hogyan következik ebből számodra a rendőrállam?

Ha mármost a látványos rendőri intézkedés a tettenért személynek akár fizikailag is kellemetlen, de nem szenved maradandó károsodást, akkor így járt.

Ami a bíróságot illeti, ha volna Magyarországon testi fenyítés, pl. néhány botütés, akkor esetleg azt mondanám, a rendőr legyen kíméletesebb, és a bíró szabjon ki 10-20 botütést a deresen. Minthogy ilyen opció nincs, és ennek ellenére a testi megaláztatás bizony hatékony büntetés, tettenért csalók rendőri szívatása részemről teljesen OK.

Iustizmord 2011.07.30. 16:41:33

a rendőrségről szóló törvény szerint a rendőri intézkedésnek arányosnak kell lennie. a bilincs kényszerítőeszköz, alkalmazása nem kötelező. jelen esetben indokolatlan volt, pláne a kapitányságon belül. persze tudjuk h a kapitányi utasítás felülírja a törvényt. tehát a konkrét intézkedéssel kapcsolatban az Rtv szerint panaszt lehet tenni vagy a Független Rendőrségi Panasztestülettől lehet kérni az ügy kivizsgálását.

Iustizmord 2011.07.30. 16:43:33

oh, és a posztíró természetesen megvalósította a felhasználással elkövetett közokirat-hamisítást.

274. § (1) Aki

b) hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Iustizmord 2011.07.30. 16:59:17

továbbá az Rtv szerint a testi kényszer-bilincs-elektromos sokkoló/spray/rendőrbot /kardlap-szolgálati kutya-lőfegyver alkalmazása ebben a "erő"sorrendben lehetséges, tehát fokozatosság van. nem lehet pl lőfegyvert alkalmazni ha pl a gumibot elégséges. szal túllihegték.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.07.30. 23:51:05

"nem az én nevemre szóló rokkantkártyával parkoltam egy bevásárlóközpont rokkantaknak kijelölt parkolójában."

Mekkora gyökér! Simán parkolhat az áruházi parkolóban rokikártya nélkül a mozgássérült parkolóban, a kutyát sem érdekli. Sajnos.

Erre teljesen feleslegesen kiszeszi a hamisított vagy lopott rokikártyát, hogy elkaphassák, és bevarrják bűncslekményért!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.31. 01:15:59

hat, nalunk eleg konnyen bilincselnek, de ilyenert nem, ki van irva, hogy 200 dollar, ha odaallsz, ez eppen eleg elrettento
felesleges energia es penzkidobas, ilyen erovel be lehet vinni egy gyalogost bilincsben ha atmegy a piroson, vagy minden tilosban parkolot stb.
ertelmetlen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.31. 01:35:53

termeszetesen, ha nem "csak" odaall, hanem hamis igazolvanyt hasznal gondolom itt is feljelentik, de adatfelvetel utan siman el lehet engedni, aztan majd megy az idezes a birosagtol
nade, ha otthon ez a torveny,hogy ezert eloallithato, en nem ellenzem:)

SvenH. (törölt) 2011.07.31. 18:45:37

@hagyma: nemcsak hogy ez a torveny, hanem a Liptaival bulvarszinten el is magyaraztak es figyelmezetttek csomo helyen hogy ilyet mar nem illik csinalni mert nem egyszeru atmegyek-a-piroson-gyalogosan, vagy egy szimpla rokihelyre parkolas hanem kozokirat hamisitas

velvet.hu/blogok/gumicukor/2011/05/10/okirat-hamisiitassal_gyanusitjak_liptai_claudiat/

amugy kis balf@sz hazankban a tot rendszamosokkal is ezt csinaljak, hogy figyelmeztetik hogy nagy irgum-burgum lesz, es jobb lesz ha meg idejeben befizeti a felet a valos koltsegnek meg iden mert jovore a teljeset kell...
a helyukben azonnal semmi atmenet nelkul meghoznam a s3ggbe rako torvenyt es masnap mar a zsaruk hivatkoznanak ra...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.08.01. 06:48:18

@SvenH.: nincs is ezzel gond, csak szerintem tok eleg feljelenteni es kesobb beidezni, majd birosag ele allitani

Csomorkány 2011.08.01. 22:58:13

@hagyma: Szerintem tök elég lene jól megverni, és futni hagyni. Tanulna belőle. Miután nálunk nincs testi fenyítés, az előállítás során elszenvedett szívatás részemről elfogadható alternatíva. Az okirathamisításon szívózni, és esetleg évekre leültetni, az az aránytalan. Egy pénzbünti meg kevés. Legyünk már józanok!

Sics68 2011.08.02. 03:13:11

Üdv!

Olvasgatom a rendőrségi törvényt - és arra jutottam, hogy az intézkedés jogszerű is meg nem is. Szóval érdekes volna egy próba-per a posztoló részéről!

Van ugye a rendőrségi törvény

> 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről
>
> Elfogás és előállítás
> 33. § (1) A rendőr a további intézkedés megtétele
> céljából elfogja és az illetékes hatóság elé állítja azt,
>
> a) akit szándékos bűncselekmény elkövetésén
> tetten értek

Ez egy csalás, okirathamisítás volt. Amit nem szándékosan macerás elkövetni - az intézkedő rendőrnek tehát alapos oka van feltételezni, hogy a posztoló egy szándékos bűncselekményt elkövető valaki, és ennek megfelelően jártak el.

Csakhogy ugyanebben a törvényben ott van az is, hogy:

> Az arányosság követelménye
> 15. § (1) A rendőri intézkedés nem okozhat olyan
> hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az
> intézkedés törvényes céljával.
>
> (2) Több lehetséges és alkalmas rendőri intézkedés,
> illetőleg kényszerítő eszköz közül azt kell választani,
> amely az eredményesség biztosításamellett az
> intézkedéssel érintettre a legkisebb korlátozással,
> sérüléssel vagy károkozással jár.

Jelen esetbe és józan ésszel nézve: mi itt a rendőri intézkedés célja?

Az, hogy a delikvenst a megfelelő hatóság elé állítsa, azaz összehozza egy nyomozóval/vizsgálóval vagy mittudomén hogy hívjákkal... aki kihallgatja, és felvesz egy kihallgatási jegyzőkönyvet az esetről, majd ez alapján vélhetőleg vádemelési javaslattal továbbítja az iratokat az ügyészség felé.

Ez biztosítható lenne egy igazoltatással plusz a bűnjel ( rokkant-kártya ) elkobzásával.

Esetünkben az elkövető személyazonossága nem kérdéses (ha igen az más káposzta), az intézkedés törvényes célja a fentiekkel biztosítható... tehát a rendőri intézkedés innen nézve meg aránytalan.

***

Tök mindegy, hogy mit gondolunk a hamisított rokkantkártyát használókról.

A rendőri intézkedés jogszerüsége volt a kérdés - az pedig itt erősen kétséges!

Abba gondoljon mindenki bele, hogy hova vezet az, ha minden szándékos bűncselekményen tetten ért személyt előállítanak.

Tipikus szándékos bűncselekmény az adócsalás. És ehhez még vállalkozónak se kell lenni - a cégnél úgy fizetik a dolgozókat, hogy a bejelentett béren kívül még adnak neki valamennyit "zsebbe". Ezt senki nem szokta az adóbevállásában szerepeltetni, és utána a közterheket megfizetni. BŰNÖZŐ! Rendőr állítsa elő, és rabosítsa. Mert az jó.

De a közlekedési bűncselekmények ( tilosban parkolás, gyorshajtás, stoptáblánál megállás elmulasztása stb) elkövetőit is előállítani és rabosítani indokolt!

Vagy mégsem??

Gondolkodjatok el, hová vezet ez.... úgy hívják, hogy rendőrállam!

***

Ami a posztoló cselekményét illeti: az szerintem bizony csalás, okirathamisítás, és ennek megfelelően kell megítélni.

Majd, a bíróságnak! És nem a helyszínen intézkedő rendőrnek!!!

A rendőrnek ott a helyszínen annyit (kellene) megítélni, hogy
- az intézkedés törvényes célja biztosítható-e igazoltatással és a bűnjel elkobzásával
- vagy ez nem elegendő és szükséges az elkövető előállítása is.

***

Szóval szerintem a csalás és okirat-hamisítás megáll - ugyanakkor a rendőri eljárás ( jól sejti a posztoló) törvénytelen volt.

***
***

Bár a cselekmény társadalmi veszélyessége vitatható.

Be kell valljam: engem az egyáltalán nem zavar, mikor valaki egy rokikártyával átveri a párkasszákat okosban finanszírozó parkolásidíj-maffiát!

Hogy bunkóságot csinál és roki helyre áll be? ... Na ez már jobban zavar!

És ami legjobban zavar az az , hogy a posztolók többségének még nem esett le: a fő-sünök nem a rokkantak két szép szeméért és érdekeinek védelmében hirdettek vadászidényt a rokikártyás csalókra - hanem hogy az őket ölebként tartó pártok kasszáinak e bevételforrása fölött hűen őrködjenek!

***
Iustizmord, Hagyma: egyetértünk!

****
Előállítás stb mint szívatás: na ezzel van a gond, emberek!

Egyrészt a rendőri intézkedésnek nem célja (nem lehet célja) az elkövető "szívatása"!

Az majd a büntetés nevű dolognak lesz/lehet a célja!!!

Az a gond, hogy ha már maga a rendőri intézkedés büntető jellegű ... hogy ekkor kurva nagy a mellényúlás esélye.

Nagyon jól tudjuk, hogy mekkora mellényúlások voltak itt már!

Nem kell Mór volumenű ügy, az csak a jéghegy csúcsa ... illetve mégis, Mór kurva jó példa. Nem is az a része, hogy a feltételezett elkövetőt tévesen ítélték el (jogerősen... azaz másodfokon is) hanem ami igazán durva, hogy a tévesen elítélt illető alibijét igazolókkal szemben is folyt ám eljárás - na ha ott "megtorló" jellegű az eljárás, akkor utána mi a lófaszt csinálsz, bocsánatot kérsz???

Igazat mondtak basszdki, azt, hogy a koma akit a sünök ( a rendőt titulust ezek nem érdemlik meg) gyanusítanak, az a móri balhé idején pont náluk volt.

Jé, és utóbb kiderült: tényleg ez volt a helyzet. Csak vagy három (?) évig folyt ellenük az eljárás hamis tanúzásért.

De nézhetjük azt is, hogy mi volt egy bizonyos október 23 után...

Szóval a rendőri intézkedés csak ne legyen "megtorló jellegű" - a jogállam alapvetően egy jó vívmány volna...

Sics

Csomorkány 2011.08.04. 11:36:47

@Sics68: Szerintem meg egy-egy eset morális mérlegelése során nem tehetünk úgy, mint ha minden esetet egyformán lehetne kezelni. Itt egy nyilvánvaló tettenérés történt. Egészen más, mint ha kétséges volna, hogy ki a tettes, de a rendőrök valamilyen fölső elvárás miatt mégis keménykednek, pl. mert mondjuk cigány a föltételezett elkövető.

Ha egy bírósági fölmentés után még egy büntit is az intézkedő rendőr nyakába varrnak az aránytalan szemétkedés miatt, ám legyen. De ha egy nyilvánvalóan bűnös személy, aki el is ismeri a tettét, és akit a végén a bíróság is megmér, panaszkodik a rendőri intézkedés miatt, hadd röhögjek már a szemébe, és hadd ne aggódjam a rendőrállam miatt!

A rendőr nem robot, hanem ember, akitől azt várjuk, hogy tudjon mérlegelni. Kétes esetben legyen uriember, és végtelenül óvatos, de nyilvánvaló esetben némi népszerűséghajhászás férjen bele az életébe, úgyis eleget szívatják.

SvenH. (törölt) 2011.08.06. 01:19:23

@Csomorkány: szerintem ilyen esetben rendes penzbunti az nem keves...
mint a szolgaltatoknal,
fullosra vegig a budai Varban az elmult fel evben

figyusz ! 2011.08.08. 22:57:02

Idefigyi te sz@rházi!

Nem szégyenled magad, hogy még neked áll feljebb?

Szándékos pofátlan előre megfontolt bűncselekmény hajtottál végre, és azért súlyos, mert ez a féle tevékenységetek szinte kezelhetetlenül elszaporodott.

És még arra is képesek vagytok, hogy a jogosan használó rokkantakat terrorizáljátok.
Ezt tapasztalatból tudom, mert ti vagytok erőfölényben!

Tűnjél el innen te mocsadék!!!

Alikam 2011.08.23. 20:17:15

Remélem ez egy jó lecke volt a számodra. Megmondták, hogy meg fogják b@szni azokat, akik visszaélnek a rokkant-kártyával.

Semmire ne számítsál, örüljél, hogy ennyivel megúsztad, húzd be füled farkad és többé ne vétkezz. Simán kaphattál volna még két atyai pofont is csak úgy a tisztázás végett és sírhattál volna ott a kollégáknak.

Alikam 2011.08.23. 20:30:24

@es2300: na, csak nem te is rokikártyával parkolgatsz jogszerűtlenül?

De nem is az a lényeg, ki mit tett, bár a felsoroltjaid közül nálam max. gyorshajtás van néha, max. 10%, hanem a lényeg az, hogy ha nem ér komolyabb túlkapás, akkor inkább befogom a szám ha már egyszer elkaptak.

A posztoló írja, beismerte, még jó baszd meg, nem is az ő nevére szólt, jó, hogy beismerte:)
süti beállítások módosítása