Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Örökös adóstárs

2011. június 01. - zugügyvéd

Kevesek számára egyértelmű, hogy ha meghalt a főadós, akkor hiába van regisztrált adóstárs, mindenképpen új hitelszerződést kell kötni. Már ha engedi a bank, mert akár megszüntetheti is a szerződést, és egy összegben követelheti vissza a hitelt.

Tisztelt Zugügyvéd!

Férjem nevén van egy lakáshitel, én adóstárs vagyok. Férjem 3 éve meghalt. Azóta én fizetem tovább a hitelt. A lakást három nagykorú gyermekem örökölte, enyém a haszonélvezeti jog. A pénzintézetet nem tájékoztatta senki a változásról, hiszen én adóstárs vagyok. Miután időközben több levelet is küldött a bank a férjem nevére is adategyeztetés, stb. címen, bementem a bankba minden hivatalos papírral ezt elrendezni s kérni, hogy a hitelt az én nevemre írják át. Ez igen borsos költséget jelent. De időközben jutott eszembe, ha én adóstárs vagyok, nem maradhat minden az eddigiekben? A kölcsönt tovább fizetem. Csak egy átírás miatt fizessek a pénzintézetnek?


Köszönöm válaszát

M

 

 

 

 


 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr302949745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaGértő 2011.06.02. 08:51:42

Lehet, hogy jogszerű a dolog, de az emberség hiányzik belőle. Bár az eddig is nyilvánvaló volt számomra, hogy a bankokban nem emberek dolgoznak...

Szalay Művészeti Szalon · http://www.szalayszalon.hu 2011.06.02. 09:33:50

Úgy rémlik, be kell jelenteni minden személyi adatban történő változást, az adós halála pedig nem kicsit adatváltozás.
Ezt 3 évig "eltitkolni" még akár szerződésszegés is lehet, ezért örülnék ha a bank nem követelné egyből a tejes fennmaradó összeget.

2011.06.02. 10:12:16

@szaGértő: sajnos sok igazad van, néha lelketlen és retardált robotok, megnyomorított lelkű kisemberek döntenek ilyen ügyekről, akik élvezik hogy végre ők is taposhatnak valakin és nem csak őket szivatják a főnökeik.
A posztoló ezzel együtt súlyos hibát követett el, amikor 3 évig nem jelentette az adós halálát.

gelsystem 2011.06.02. 11:08:42

nem eszik olyan forrón a kását:
minden bizonnyal volt hagyatéki eljárás, amikor is a közjegyző bekérte az összes vagyontárgyra vonatkozó dokumentumot...tehát, a tulajdoni lapot a területi földhivatalból.
azon rajt kellett hogy legyen, ki merre hány méter
a hagyatéki tárgyalás után a közjegyzőnek kutya kötelessége a földhivatal felé jeleznie a tulajdonjog változást, és adott esetben -talán- a bank felé is neki kell jeleznie a dolgokat...
hozzáteszem, ezért nem kevés lóvét markolhatott fel!

makukula 2011.06.02. 11:24:46

Attól függ, mi van a szerződésben. Viszont a Ptk. szerint nem kell új szerződés, hiszen a kötelezett halálával a szerződés nem szűnik meg, kivéve, ha csak személyesen teljesíthető szolgáltatásra irányult (Ptk. 323.§ (1).

A pénz visszafizetése meg nem csak személyesen teljesíthető, tehát automatikusan belépnek a szerződésbe az örökösök.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.06.03. 01:40:37

Ha kussol 20 évig, visszafizeti a kölcsönt, és mindenki boldog. Naív vagyok?
süti beállítások módosítása