Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Vásárlók könyve és leszbikus sértés

2011. április 18. - zugügyvéd

 Különös módon próbálta az eladót megsérteni egy vevő, könnyen lehet, hogy öngólt rúgott. Ha csak szóban követi el, tanuk nélkül, most könnyebb helyzetben lenne.


Tisztelt Zugügyvéd!
 
Kereskedelemben dolgozom, a közelmúltban egy minden jel szerint idegbeteg ügyfél elkérte a panaszkönyvet, és az üzlet tönkremenetelén kívül válogatott sértéseket írt bele - rám vonatkozva (pl "leszbikus" - tudom, ez nem sértés, de nem is igaz, és ismerve a hazai viszonyokat, ettől kerülhetek még hátrányos helyzetbe).
 
Kérdésem, hogy kimeríti-e ez a becsületsértés fogalmát, mert ha igen, szeretnék föllépni, élni lehetséges jogaimmal.
 
A másik ennek folyománya: munkahelyem szűk köre (plusz 2 fő) szerzett tudomást a bejegyzés pontos tartalmáról, mivelhogy jelen voltak (megjegyzem, nekem adtak igazat, az illető csak rajtam töltötte ki egyéb, látszólag gyakori dühét), de az ügyvezetőnk a nagyobbik, egy kerülettel odébb levő üzletben tartózkodik, de a szabályzat szerint  válaszolnia kell a panaszra. Ezt rövid úton meg is tette.
 
Na de amikor legközelebb abban az egységben jártam, ahol ötösével váltják egymást a kollégáim, egy emberként tapadtak rám, hogy "mi ez, meséljek már, mit csináltam, hogy leleszbizett?" - a üzlet csak zengett, vevők jelenlétében. Csak pislogtam jól tájékozottságukon. Az még nem derült ki, hogy rajtam ragad-e a kifejezés, mindenesetre visszautasítom, és kikérem magamnak.
 
Kérdésem, hogy hibáztatható-e az ügyvezető, hogy ilyen szép nyilvánosságot kapott a panasz tartalma? Hogy került az a papír az eladótérbe? Ez mennyire tartozik szó szerint az összes munkatársra?
 
Ha levelem nem kerül ki a blogba (ami nem is baj), szeretnék egy hozzáértő választ kapni a fönti 2 kérdésre.
 
Üdvözlettel
PP
 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr982837177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meggyilkolhatsz! 2011.04.18. 17:32:16

Kedves Pp!

A gyalázkodó vevővel szemben fel tud lépni, mint a posztot kihelyező is jelezte, egyértelműen öngólt "írt" (elnézést a képzaverért) az illető.

Úgynevezett magánvádas eljárásban érvényesítheti büntetőjogi igényét.

A bíróság még csak a valóságtartalmát sem fogja vizsgálni a kijelentésnek, hiszen a negatív szövegkörnyezetben a "leszbikus" szó önmagában sértő.

Csak a példa kedvéért: ha ön teszem azt prostituált, valaki viszont "lekurvázza" akkor is megáll a becsületsértés, mivel az irányadó bírói gyakorlat szerint a női becsület nem bizonyítás tárgya.

A munkáltatójával szemben is felléphet az adatkezelési szabályok megsértése miatt, ez ügyben viszont a bizonyítás már kevésbé egyértelmű, de cseppet sem reménytelen.

Meggyilkolhatsz! 2011.04.18. 17:33:43

meggyilkol6sz.blog.hu
Elnézést a promóért, de küldtem egy érdemi hozzászólást, ez egy ún "tolókomment"

lolperec 2011.04.18. 17:45:25

lassan ide mutathatna a zugbulvár.blog.hu is :)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.04.18. 17:47:42

Névvel és címmel panaszkodott a dühös vevő?

Treff7 2011.04.18. 17:52:26

én "tolókomment"-el csak csajozni szoktam...

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2011.04.18. 18:15:15

szerintem a blogcímet írd a neved mögé, és akkor nem kell külön tolókomment.
úgy fog kinézni mint nekem, vagy chippanddale74-nek. ez ott elfgadott, szemben a kommentbe írásnál (független attól hogy értelmeset írsz e be vagy csak bevágsz egy linket.)

balazsman 2011.04.18. 18:24:58

@chipanddale74: csak úgy tudsz, a Vásárlók könyvében ezzel kell kezdened a bejegyzést. Ha esetleg ezt nem teszi meg, akkor érvénytelen az egész, nincs kinek reagálni a panaszára.

magyar bucó 2011.04.18. 18:45:58

@Hurrá Torpedó: A "tolókomment" a blogmotor hibája miatt kell. Időnként lenyeli a hozzászólást és kell küldeni még egyet, hogy kiköpje az előzőt is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.04.18. 19:38:41

@Meggyilkolhatsz!:
en ugy tudom, regen tuti ugy volt, hogy a vasarlok konyvebe barki belenezhet
volt ido, mikor szorakozasbol olvasgattuk
ha ez megvaltozott, akkor bocs, bar nem hiszem mivel barki elkerheti, es ha elkerte akkor nem csak irni tud bele, de olvasni is belole
lehet, hogy a leszbikus kifejezesert lehet perelni, csak az egvilagon semmi ertelme
/hacsak nem valami milliardos a beiro es van remeny a lehuzasara/
mert egy megnyert per eseten is maximum penzbuntetesre itelik a beirot azt meg nem a posztolonak fizeti
hat ennyi

Goompah 2011.04.18. 19:50:48

@hagyma: Az OK, hogy a büntetést nem a posztolónak fizeti, de talán legközelebb meggondolja, sértegessen-e valakit.

ubu1 2011.04.18. 19:52:32

A Vásárlók könyve három példányos bejelentő lapokból áll. Az első alapján válaszolt az illetékes. A második a vevőé, aki a panaszt írta. Az utolsó ún. tőpéldány a füzetben marad (és nem is szabad kitépni), ezt gyakorlatilag bárki elolvashatja. Hogy mennyire szabad, azt nem tudom, de gyakorlatilag a kollégák és a többi vevő is találkozhat a panasszal.

A becsületsértés tényállása szerintem megáll, én megpróbálnám a pert. A kollégákra viszont nem lennék dühös egyrészt az előbbiek miatt sem, másrészt pedig mert a posztból úgy érzem, csak jószándékúan és együttérzően érdeklődtek. Ha nem ismerték volna a sztorit, a posztoló helyében én magam meséltem volna el nekik és jót röhögtünk volna együtt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.04.18. 20:21:41

@Goompah:
hat ha ezert valaki elmegy birosagra ilyen piti ugyben
lelke rajta

bátorító 2011.04.18. 20:28:36

Szerintem a kedves sértett hölgy akkor járna a legjobban, ha megvonná a vállát és csak nevetne a dolgon.
Felesleges egy félkegyelmű jöttment baromságából ügyet csinálni.

Dr. Panasz Muki 2011.04.22. 11:29:24

Szerintem én nem tudnék ilyesmin nevetni. Gyűlölöm, amikor valaki az eladón vezeti le a feszültségét, minden ok nélkül. Nem dolgoztam kereskedelemben, de pl. USA-ban, Nyugat-Eu-ban az ilyesmit verbal abuse-nak nevezik és büntetik. Bizonyos helyeken ki is van írva (közlekedésben, önkormányzaton), hogy a személyzet sértegetése feljelentést von maga után.
Itt az idő, hogy ezeknek a tendenciáknak gátat vessünk.

Nem kellene elbagatellizálni a büntetést - szerintem egy ilyen gyalázkodónak önmagában büntetés, hogy eljárás indul ellene, valószínűleg koppanni fog, ha kiderül, hogy törvénybe ütköző amit csinált.
Az ügyvezetőtől fizetésemelést és előléptetést kérnék, egy baráti beszélgetés keretében.
süti beállítások módosítása