Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Tyúkól dőlt a házfalra

2011. április 15. - zugügyvéd

A hétvégére valódi tyúkper ügyet posztol ki a Zugügyvéd. Kakaskukorékolással is lehet birtokháborítást elkövetni, csakúgy, mint a  tyúkszar szaggal.

Tisztelt Zugügyvéd, kedves kommentelők!
 
Szeretnék tanácsot kérni tőletek. Saját tulajdonú kertes házban lakom egy kisvárosban. A ház telekhatáron áll, tehát konkrétan körbejárni csak úgy tudom, ha átmegyek a szomszédhoz. A szomszéd egy baromfiudvart telepített közvetlenül a házfalunkhoz, amitől reggeltől estig kárálás és kotkodácsolás visszhangzik a lakásunkban.
 
Kérdésem, hogy van-e jogom azt követelni tőle, hogy telepítse át máshova a baromfiudvart, ha az behallatszik az én lakásomba? Annyira, hogy reggel felébredek rá?
 
Sajnos nem tudtuk hogy a ház hangszigetelése ennyire rossz, és mivel van vele más teendő is, a külső burkolat meg rendben van, nem ez lett volna az első, amit elkezdünk rajta csinálni, de lehet hogy nem lesz más választásunk :-(
 
Kértük már tőle egyébként szép szóval, hogy változtasson a helyzeten, de egyelőre nem tett semmit. Lehet, hogy fog, de ha
nem, akkor szeretnék tisztában lenni a lehetőségeimmel.
 
Előre is köszönöm a tanácsokat!
Üdv,
L.
   

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr192828939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kód 2011.04.15. 19:53:31

ugyanez kicsit más formában: lehet az ellen valamit tenni, ha a szomszéd az ugatós kutyáját a hálószobaablaktól öt méterre tartja, és a lakókat rendszeresen a kutya ébreszti?

renegát 2011.04.15. 20:00:08

Birtokháborítás. Önkormányzattól kell kérni a birtoksértéstől való eltiltást, akár a tyúkól áttelepítésével is.

Advanced Flight 2011.04.15. 20:01:18

Nekem elsőre a birtokvédelem meg a csendrendelet ugrik be. Elsőben a jegyző illetékes, a másikban....asszem abban is.

Advanced Flight 2011.04.15. 20:01:58

Na, mán megin' lemaradtam :-)

Mágia 2011.04.15. 20:12:18

Épp tegnap olvastam, a fentebbi kommentelőknek igaza van: ez birtokháborítás, a Polgári Törvénykönyvben lehet utánaolvasni.

Az önkormányzat építési osztályára is érdemes benézni és megkérdezni, hogy a lakóövezet, ahol az ingatlan áll, hová van besorolva. Ettől függ, hogy az ott lakók milyen állatokat és mennyit tarthatnak.

Még az is kiderülhet, hogy a szomszéd egyáltalán nem is tarthat haszonállatot, csak társállatokat. Vagy lehet, hogy tarthat, de csak egy rendeletben szabályozott távolságra állhatnak az ólak a telekhatártól és a lakóingatlanoktól.

Ha jó az önkormi honlapja, akkor be se kell menni, mert ezeket a rendeleteket is kirakták és le lehet tölteni.

S-1-5-7 2011.04.15. 20:16:45

Tyúkper?

Nincs is szebb, mint összeveszni a szomszéddal.

De gondolom esztek baromfit, ezentúl tőle vásárold, úgy kevesebb lesz, meg finomabb is lehet, mint a gépi.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.04.15. 20:24:21

Lassan el kell kezdeni mérgezni a tyúkokat. Esetleg egy-két rókát beengedni a tyúkolba.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.04.15. 20:30:26

@chipanddale74:
ismerek valakit, aki ismer valakit, akitől lehet rókát vagy vadászgörényt bérelni. akár már egy hétre is!

7vZdhz 2011.04.15. 20:39:58

A törvény szerint 12m-re kell tenni a tyúkólat a lakóháztól.Én az örökké visító sarokcsiszolótól és a vasárnap délutáni fűnyírástól őrülök meg.Még jobb: a másik kedves szomszédom nyitva hagyott egy ablakot majd beriasztott és elment hétvégére a Balcsira. Amíg ő önfeledten lubickolt, addig itthon negyedóránként visított a riasztója egész hétvégén.Na minden volt amikor hazaért csak naccságos úr nem.

mildi 2011.04.15. 20:51:56

az se lesz kóser, hogy -ha jól értettem- a tyúkoltól nem férsz hozzá a saját házadhoz (pl szigetelés, vakolás, festés esetén). szal, irány a jegyző

különvélemény 2011.04.15. 21:03:41

@Máгia:
Így igaz, a belvárosban sem lehet pl. disznót tartani, egyet sem.

metal · http://electric.blog.hu 2011.04.15. 21:11:20

"Sajnos nem tudtuk hogy a ház hangszigetelése ennyire rossz, és mivel van vele más teendő is, a külső burkolat meg rendben van, nem ez lett volna az első, amit elkezdünk rajta csinálni, de lehet hogy nem lesz más választásunk :-("

Tehát odaköltöztél, majd elsőre összevesztél a szomszéddal. Jó kezdés! Amúgy a csirkeudvart mikor telepítette oda? Amikor már ott laktál? Tippem az, hogy ott állt már akkor is, amikor megvetted!

zsoci 2011.04.15. 21:12:48

@Advanced Flight: Milyen csendrendelet ? Nem zajong senki sem, csak az állatok a saját normális életüket élik. Ha önk.rendelet nem tiltja az állatok tartását, akkor nem trötént semmilyen szabálysértés.

Szerintem tűrni kell és kész. Ez is része az együtélésnek. Aki kertes házba költözik, annak lehet a szomszédjában állat is.A panelban nincs ilyen...

Azért a szomszédok egymás melletélésnek az is része , hogy nem forgatomazért fel a szomszédom élatét mert nekem nem tetszik az ahogy él.
Tisztán műszakilag elég gáz egy épület lehet ahhol áthallani a csirkéket.

Parajpuding 2011.04.15. 21:25:08

Szórj ki a pipiknek egy kis "feltuningolt" magot. Te is, ő is tudni fogja, hogy mi történt. Bizonyítani azonban senki sem. Előtte esetleg érdemes egy próbát tenni, hátha szép szóval is el lehet intézni (bár tippem szerint ez nem fog menni). Sajnos ilyen szomszédokkal nem lehet másképp szót érteni. Én már rég nem hiszek a hivatalos eljárásokban.

Hurri Kán 2011.04.15. 21:25:31

Görényt vagy rókát kell közéjük eriszteni :D

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2011.04.15. 21:29:38

Állattartás miatt indult birtokháborítási perben azt vizsgálják, hogy az adott környezett jellegére tekintettel olyan-e az állattartás, amely az összes érdek figyelembevételével birtokháborító.
Itt jelentősége van annak is, ha valaki olyan környezetbe ment lakni, ahol az állattartás nem tilos.
Az LB sokszor foglalkozott már ezekkel a szomszédjogi ügyekkel (Ptk. 100.§), és többször kimondta, hogy olyan családi házas, kisvárosias övezetben, ahol az állattartás megengedett és szokásos, a csirkenevelés nem kifogásolható.

Ez azonban nem lehet olyan mértékű, hogy azzal a szomszédos ingatlan tulajdonosait zavarná.
Ballagj el a jegyzőhöz, és jelentsd be, de előtte nézd meg a helyi rendeletben, hogy milyen típusú/hány darab állatot lehet abban az övezetben tartani, de ha ez egy kisváros, akkor lehet, hogy lehet bőszen csirkézni.

A telekhatáron álló ház gyakori, a házfaltól való építkezésekre az OTÉK, a az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet vonatkozik, illetve a helyi rendezési terv.

S-1-5-7 2011.04.15. 21:48:04

biztos hogy engedély nélkül és tiltott helyre épült az az ól

meg elég nagy meló ám egy ólat arrébb rakni

előbb végzel, ha segítesz neki

szerintem menj és beszélj vele, kérdezd meg, hogy hogyan fogja megoldani, adj neki tippeket, segítséget, stb

hosszabb távon jobban jársz, de legalább egyből kiderül, hogy mik a tervei

Murderface 2011.04.15. 21:57:09

@különvélemény: Bazeg, akkor a Parlamentben mit keres az a bazi nagy konda? :D

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.04.15. 21:58:54

@zsoci: közelítsük meg állategészségügyi szempontból a kérdést. Rendelkeznek-e a kötelező oltásokkal a baromfiudvar lakói? Külső-belső élősködők elleni rendszeres kezelést kaptak-e? Vannak az emberre is veszélyes betegségek, és vannak nagy népgazdasági kárt okozó betegségek, amiket erősen javallott elkerülni, védekezni ellenük. Pestis, Marek, Gumboró, szalmonella, tetű, férgek, egyéb nyalánkságok. Én nem szeretnék fertőzött, beszáradt madárürüléket belélegezni még véletlenül sem. Gondolom a szomszéd sem. Esetleg meg lehet beszélni vele, hogy békés úton megegyezve költöztesse el az ember szájából a tollasokat, vagy jön az állategészségügyi felügyelő. És akkor feszegethetjük az állatok elhelyezését. Padozat, tisztaság, higiénia, takarmányozás, ivóvíz minősége, stb... Az állatok körül mindig lehet találni szabálytalanságot, ha valaki nagyon akar.
Ha jól emlékszek, egyébként sem lehet lakóépülettől 5 (8) méternél közelebb ólat építeni. Figyelembe kell venni az egyedi adottságokat is: ásott/fúrott kút, kerti csap távolsága az óltól. A trágya elhelyezése sem történhet hasraütés szerűen, ennek is külön szabályai vannak. Az ÁNTSZ-nél érdemes még kérdezősködni az ügyben.
Egy másik alternatíva, hogy kibontod a falat, és eltünteted a zavaró tényezőt az éj leple alatt. :D
Még annyit, hogy az ingatlanodat körbe kell tudnod járni. A szomszéd köteles beengedni az ingatlanjára. Már csak ezért sem szabályos a baromfiól létesítése, mert a karbantartási, egyéb munkálatokat gyakorlatilag képtelen vagy elvégezni a házadon. Kívánom az ügy minél békésebb és gyorsabb rendeződését!

Murderface 2011.04.15. 22:03:04

@Johann Gambolputty: Egyébként tényleg, át kell hívni egy sörre, vagy fröccsre a hétvégén, aztán meg kell neki mondani, hogy te akár segítesz is neki, csak meg kéne oldani, mert nem tudtok pihenni az állatoktól. Nem biztos, hogy nekifutásból perelni, meg feljelentgetni a legjobb módszer (feltéve, ha nem akarsz egy haragost nagyon közel hozzád)...

különvélemény 2011.04.15. 22:03:16

@Murderface: "Bazeg, akkor a Parlamentben mit keres az a bazi nagy konda?"

Mentelmi jogról hallottál e már? :D

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.04.15. 22:05:44

@Parajpuding: ezt nem gondoltad komolyan, ugye? Azok a szerencsétlen állatok nem tehetnek a gazdájuk balfa*ságáról! Igen, valszeg tudni fogja a szomszéd. Jobb lesz tőle? Majd innen repül a vasvilla, onnan a buzogány. Azok a párák meg kínok közt kiszenvednek. Azért, mert "csak" madarak, nekik is vannak érzőidegeik. Ami neked fájna, nekik is fáj.

Murderface 2011.04.15. 22:15:05

@különvélemény: Állatoknak mentelmi jog? :D Vagy ez már az Orwell-i "Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél" gyakorlati bevezetése? :D

GatyaPityu 2011.04.15. 22:19:23

@mcs:
Sólymot, sast, vagy valami hasonló ragadozó madarat lehet ettől az ismerőstől kölcsönkérni?? Nekem is hasonló problémám van, csak nálunk éppen galambokkal kapcsolatos. Az egyik szomszéd galambokat tart, amivel még nem is lenne probléma, csakhogy napközben kiengedi őket, és emiatt egész nap a ház felett repkednek, vijjognak, zajt csapnak a szárnyaikkal, és ha leszállnak a házunk tetejére, akkor meg búgnak, turbékolnak. K**** idegesítő, főleg nyáron, amikor ugye nyitva vannak a nyílászárók. Ja, és természetesen telepiszkítják a teraszt is. Jó lenne tőlük v.hogy megszabadulni.

?.? 2011.04.15. 22:38:29

Kertes házban vidéken tyúkot mer tartani, nahát, ahelyett hogy a Tescoba menne tojásért, nahát! Szörnyű! Mi jöhet még? Saját paradicsomot ültet? :D

zsoci 2011.04.15. 22:38:36

@Chance4U: Az az alpvető probléma, hogy KERESNI akarjátok a okot, hogy eltüntessétek a baromfi udvart. Milyen alapon ? Esetleg mikor megvette a házat nem volt a környéken baromfi ? Tarthatna disznót is , az meg röfög és visít.
Egyszerüen joga van állatot tartani és gusztustalan, hogy ebbe akarja valaki korlátozni.
Ha már kiprovokltátok belőem leírom: Rohadtul bosszantó, hogy egy városi okostojás kiköltözi falura aztán bassza a csőrét hogy ott állatot tartanak, meg ilyenek. Én ebben a történetben pont ezt látom.

Gyülöm mikor valaki odamegy valahova, aztán nem teszik ami ott van és akkor mindenki alakítsa az ő igyénei hozz.

Ebből lesz aztán hogy: ne repüljön repülő mert hangos, ne ugasson a kutya ( az a dolga b...meg!), ne sírjon a gyerek, lassan menjen a vonat stb.. Tetszet volna azelött körülnézni, hogy odament !

Tehát továbra is az a véleményem, hogy ha önk.rend. nem tilrja kifejezetten az állatartást akkor joga van hozzá, és a szomszég köteles tűrni. Amúgy meg nem igaz hogy ekkor gond ez!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2011.04.15. 22:38:50

@Atro: Nagyon egyszerű, két módszer is van erre (minimum):
- lehet kapni hangfrekvenciás madárriasztót: csak ki kell rakni az udvarra és olyan frekvencián bocsát ki hangot, ami idegesíti a madarakat és azok elszoknak onnan, (pl.: www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=620363 )
- mű-ragadozómadár: ezt szintén szaküzletben lehet beszerezni, hatása ugyanaz, mint fent (www.galambmentesites.hu).

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.04.15. 22:40:08

@Atro: á, most egy vega turul van, az meg nem kapdos a legyek után, mint közismert.

mrzigi 2011.04.15. 22:50:49

Valahogy könnyen feledkeznek meg a tisztelt szomszédok arról (kertes ház, panel egyre megy), hogy ott a szomszédban is laknak, aludnának, pihennének, kikapcsolódnának, olvasnának emberek.
És mivel ezek a liberális (nekem mindent szabad) lelkű emberkék nem akarnak érteni a szép szóból, ezért a szemet szemért elvet érdemes bevetni ellenük.

Zajonganak?
1) figyelmeztetés
2) Ki a mélyládát az oldalukra.
Majd ha jönnek panaszkodni, akkor lehet visszavágni, hogy ha nekik szabad, akkor nekünk is. Ha mi nem tudunk pihenni, akkor ők sem fognak!
Ha befejezik, akkor mi is. Jogunk van nekünk is hozzá ...
Pár nap tuc-tuc zene után győz az igazság.
Egy jogállamban van igazság ... itt meg csak a gazság.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.04.15. 23:23:01

@zsoci: "Aki kertes házba költözik, annak lehet a szomszédjában állat is. A panelban nincs ilyen..."

Óriási tévedés. Az előző lakásunkban a felettünk lakó az volt.

"ne ugasson a kutya ( az a dolga b...meg!)"

Nem az a dolga. Hanem az, hogy ha valaki birtokot próbál sérteni, AKKOR ugasson, támadjon, vagy verje fel a háziakat. Egyébként nem dolga ugatni. Ám mivel a városban tartott kutyák a szűk helytől és a temérdek agrasszív inger okozta stressztől súlyos idegbeteggé válnak, birtoksértésnek érzik már azt is, ha az utcában valaki köhög egyet. Mellesleg éjjel sokszor unalmukban, zaklatottságukban ugatnak. Az ember hajlandó elélni bármilyen kutyaólban, ha nincs választása, az állatok ennél kevésbé rugalmasak.

j311 2011.04.15. 23:42:33

@Androsz: Láttad volna a 15 éves kutyámat, az olyan kapkodó idegbeteg lett a paneltól, hogy ha idegen jött be a lakásba, akkor már képes volt a fejét is felemelni, nemcsak odapillantani.

Ha egy kutya idegbeteggé válik, akkor csak a gazdája viselkedését tükrözi sokszorosra erősítve.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.04.16. 00:05:58

@j311: Egy 15 éves kutya már csak egy kis nyugit szeretne, képzeld magad el aggastyánként. Félig süket, félig alszik, nem ő a mérce.

Lakásban levő kutya is tud nagyon idegbeteggé válni, de ha valaki otthon van vele, akkor az többnyire kontrollálja. És a kutya a gazdához nagyon hajlandó igazodni. Az udvaron tartott kutyával viszont sokszor egyáltalán nem foglalkoznak, el van zárva a hangos és szagos külvilág megismerésétől, ellenőrzésétől, amelyek viszont folyamatosan bombázzák. Te sem szívesen aludnál akármennyire hőszigetelt sátorban egy városi kertben, ugye? A kutya nem a ricsajhoz lett tenyésztve. És mivel senki sem foglalkozik vele, szórakoztatja magát, ahogy tudja, és senki sem szól rá, amikor már egy órája ugat éjszaka. (Ezt egyébként nemigen értem, mert engem zavarna.) Szóval ne egy kényelemben megöregedett szobavitézhez hasonlíts, hanem egy házőrzésre tartott udvari rabhoz.

Bandúr Kandi 2011.04.16. 00:21:04

@Androsz: ""ne ugasson a kutya ( az a dolga b...meg!)"
"
-ezt már én is hallottam :)

texon 2011.04.16. 00:28:21

Lépés 1:
Szomszéd, nem akarok minden hülyeségért piszkálódni, csak hát az az igazság, h. zavarnak a pipik, nincs tőlük nyugtom. Tegyük már odébb azt az ólat, szólj, ha ráérsz, segítek, arrább tesszük!
belemegy: OK

nem megy bele->Lépés 2.

Lépés 2:
Szomszéd, ragaszkodom hozzá! Mit neked pár méter? Nekem annál több!
Tegyük arrább az egész kócot, és akkor békesség van. Ne kelljen már hivatalhoz fordúni, azt akkó járnak a nyakadra hetekig, még az állatorvos is, mi meg b@sszuk az időnket a városházán, a vége meg az lesz h. úgyis át kell tenni.
Ne legyünk már Péter-Pál, tartsuk meg már a jószomszédságot! Segítek is, tényleg!
Vasárnap ebéd előtt megcsináljuk?

Diplomáciai szakasz vége! :)

Claritas 2011.04.16. 03:03:18

Vidéki vagyok, VAN haszonállatom, és biza nem csak pár szál csibe, hanem akadt malac is, most meg még pár kacsát is beújítok a jövő héten...:)
De...: ólat nem telepítünk lakóház falához, mert egyrészt nem illik, másrészt a legtöbb helyen helyi rendelet szabályozza is, hogy mekkora távolságra telepíthető. Ha a szomszéddal 2 sör mellett nem jutsz dűlőre, valóban birtokvédelmi eljárást lehet indítani a jegyzőnél, aki nem fog elutasítani akkor sem,ha a településen elvben lehet haszonállatot tartani, hiszen a zaj önmagában lehet birtokháborítás, származzon az csirkétől, flextől, vagy rendszeres kiadós cirkusztól.
Valaki írta feljebb, hogy ÁNTSZ, meg padozat tisztasága, meg oltások. Szerintem nem járható út, a többsége intenzív tartásra vonatkozik, és az ÁNTSZ-nek nem dolga tyúkperekben részt venni.
A jegyző lesz a Te embered, ráadásul elsőre még csak meg sem fogják bírságolni,csak felszólítják.
Persze mindezt csak a sörözés után:)

hirokin 2011.04.16. 08:43:05

Szerintem hétvégén ballagj át hozzá egy üveg borral, egy kalapáccsal, meg pár deszkával, és ajánld fel neki, hogy segítesz átrakni a tyúkólat.

joszif 2011.04.16. 09:28:55

@Atro: Én dolgoztam egyszer egy olyan helyen ahol nem volt szerencsés ha a madarak rászarnak az elkészült dolgokra, ezért mindenhol voltak madárriasztók. Hogy ez most sima hangfal volt-e vagy sem azt nem tudom de viszonylag sűrűn ragadozó madarak hangját adta ki és olyan ritka volt arra madár mint a fehér holló. Ki lehetne próbálni.

A sok okosnak azért felhívnám a figyelmét arra hogy nem azzal van baj hogy vannak háziállatok hanem azzal hogy a hálószoba(például, nemtudom) fal másik oldalán van az ól amiben van mondjuk 20 tyúk meg kakas akik természetükből adódóan folyamatosan "óbégat". Azért nem mindegy hogy a kert végéből időnként hallom a tyúkot/kakast vagy nonstop a fal másik oldaláról. Ennek köze nincs ahhoz hogy ki honnan költözött oda.

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.04.16. 09:36:36

első körben menj el a jegyzőhöz,és kérdezd meg, hogy milyen feltételekkel lehet baromfit tartani. Általában lakóháztól 15M fúrt kúttól 5M ásott kúttól 15 M az a távolság amit tartani kell.
Ráadásul a telekhatárra épült háznak nem a házfala van a telekhatáron, hanem a tető síkja(ahol az eresz van)

A szomszédokkal nem kell jóban lenni, ez tévhit.Őszintén szólva nem hiszek benne, hogy jóban kellene lennem egy olyan emberrel aki annyira primitív, hogy egy másik ember házára épít tyúkólat.

Én azt javaslom, hogy a szomszédokat az első olyan esetnél ami nem tetszik küld el jó hangosan a fenébe, mert befogadni úgysem fognak, de tisztelni még tisztelhetnek.
Ezek a parasztok azt hiszik, hogy mindenhez előjoguk van csak azért mert te költöztél később, de valójában primitív együttélésre képtelen idióták gyülekezete. Ne arra törekedj, hogy jóban legyetek, hanem arra hogy féljenek tőled, és eszükbe se jusson vasárnap flexelni.Ez a nyugalom kulcsa.
Nekem ezt a tanulságot 3 évembe telt levonni.

Rubicon 2011.04.16. 09:53:27

A tyúkok ellen nem tehetsz semmit. Az építkezés ellen igen. Jegyzőnek címezve kell vagy személyesen vagy tértivevényes levélben panaszt tenni.

Rubicon 2011.04.16. 09:57:22

@Claritas: Amugy a háziállat tartás, de különösen a tyúk tartás nagyon jó mulatság. Egészen értelmes kis lények, higyjétek el. A legutolsó hulladékot megeszik, de tényleg mindent, mármint ami konyhai. Hasznosak is, mert tojást tojnak , ami tényleg bio. Minimális gabonát kell venni nekik, ha kertes házban laksz ugyis van zöld, pl. tyúkhúr. A géppel nyírt füvet nem szabad nekik adni...tudom em zugügyvédes téma:)

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.04.16. 10:21:00

@zsoci: a szabály mindenhol szabály. Vidéken és városban is. Amúgy vidéken lakok, itt mindenki tart állatokat. Kicsit, nagyot, de leginkább rengeteget. De mindezt úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Az állategészségügy meg mindenki közös ügye. Kicsit gondolkozz, mielőtt hülyeségeket írsz. Joga van állatot tartani, de ezzel együtt kötelessége betartani a szabályokat. Mondom: kötelessége. Ha nem felel meg a követelményeknek, elveszti a jogát. Csak emlékezz, mindenki vakarta a fejét, mert jött egy madárinfluenza, stb... A gazdáknak védeni kellett a háztáji baromfikat, fedett helyen tartani, stb..., hogy minél kisebb eséllyel fertőződhessenek meg a vadon élő madaraktól. Szerencsére a többség felelősen gondolkozott, igazodott a szabályokhoz. A nagy bajok kis dolgokkal kezdődnek. Ezért találták ki a szabályokat, nem az állattartók bosszantásáért. És ha már itt tartunk. Nem véletlenül kötelező egy rakat oltás az állatainknak. A féreghajtás a kutyáinknak. A lakosság 60%-a valamilyen belső élősködővel fertőzött. Na? Hülye szabályok, mi? Csak hogy a parasztot bosszantsa a városi vagány. Nem építhet ólat a másik ember szájába, és kész. Sem most, sem máskor.

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.04.16. 10:25:42

@Mezei ZsurLó: így igaz, nagyon kedves kis állatok. Nálunk most "orpington-lázban" ég mindenki. Halomra keltetjük a tojásokat, és gyönyörködünk a végeredményben. Összejár a falu, összekovácsolja a közösséget az állatok szeretete. Nem szétszakítja. Semmi baj az állatokkal. Inkább a gazdáikkal.

isti77 2011.04.16. 12:18:09

Van, akit a kutyaugatás zavar, van, akit a kakaskukorékolás, van, akit a fűnyírás, van, akit a templom harangja, van, akit a Hungaroring motorzaja, a vonat, a légifolyosó...
Emberek, ti milyen világot képzeltek el? Mindenki kussoljon, ne csináljon semmit a lakásában, kertjében, az utcán, ami zajjal jár, sőt, ne tartson állatot se, mert mindig akad egy szomszéd, akit minden zavar?
Egy panelban még érthető is, ahol a fingás is áthallatszik a szomszédba, hogy legyenek tekintettel másokra is, de ha valakinek van egy kertes háza, nehogy már lábujjhegyen járkáljon, hogy ne zavarja a szomszédot. Ne tartson állatot, mert hangosak? Világos, inkább panellakásba való egy kutya is, mint kertes házba.
Telepítse át a baromfiudvart? Hova? A kert közepére? Vagy a telek másik sarkába? Ott a másik szomszéd ugatna.

Bozdurgán 2011.04.16. 12:41:44

@isti77:

Látom a te világodban egy tyúknak nagyobb jogai vannak mint egy embernek.
Kíváncsi lennék mit szólnál ahhoz ,ha a szomszédod minden hajnal 4kor kiállna a teraszára és egy kürttel köszöntené a reggelt olyan 1 órán keresztül, hiszen a ha egy kakasnak joga van ezt csinálni akkor egy embernek pláne ugye?
Aztán ha végzett a kürtöléssel, odaszarik a másik ablaka alá mert ha egy kutyának joga van ehhez akkor egy embernek pláne.
Aztán a kertben sétálgatva azt figyeli, hogy mikor közelítik meg a szomszédok a kerítést és amikor megközelítik egy légkürtöt fújva addig dudál míg el ne takarodik a saját kertjéből a paraszt.
Mert ha egy kutyának joga van hozzá akkor neki is.

Mikor érti meg a magadfajta, hogy mindenhez csak és kizárólag addig van jogod ameddig az nem zavar másokat?
Te vagy az a szomszéd aki azt hiszi, hogy mindenhez joga van, de kötelezettsége egy sem.

Bozdurgán 2011.04.16. 12:43:43

@isti77:

Ja igen a baromfiudvart a másik házától pont oda tegye ahol sem a szagával sem a zajával nem zavar másokat.
Ha kell az udvar közepébe ha kell a pincébe, mert Ő az aki állatot akar tartani, így viselje ő a következményeit az állattartásnak.

zsoci 2011.04.16. 22:40:52

@Chance4U: Milyen szabályokról beszélsz ?

Pont ezt mondom, hogy mesélje már el valaki , hogy mi is tiltja pontosan az adott helyen az állattartás ! Megmondom neked semmi !
Ha meg ennyire félsz a kórokozóktól gyakran mosakodj- domestossal.

Hadoválsz össze-vissza szabályokról, de egyetlen szabályt sem idézel, hivatkozol. Tehát a levegőbe beszélsz !
Részemről ennyi, nincs már erről a kérdésről mit írnom a továbbiakban.

Sanyi 2011.04.16. 23:13:54

A kutya "dolga" nem az, hogy ugasson. A rendesen felnevelt, neadjisten kikepzett kutya nem ugat; azoke ugat akik nem ertenek hozza vagy szarnak ra, esetleg suketek mint a nagyagyu. Nemetorszagban viszik a kutyat es vagjak el a hangszalat ha a gazdaja nem oldja meg. Finnorszagban is. A tulajdon a telekhatarig terjed, addig ugasson (ugye a hanghullamok miatt nem megy, tehat ne ugasson, az en telkem az enyem es nem akarom ott hallani. Birtokhaboritast a kozjegyzok/onkormanyzat el szokta intezni, nekem eddig kettovel volt dolgom, egyik felszolitott, birsagolt, birsagolt, vitte a kutyakat (otot), a masik felszolitott, szomszed elkoltozott, az jobb volt). Csirkes, disznos, lovas tapasztalatom nincs.

Amugy tele a vilag ultrahangos kutyanevelokkel, amiket nyakorovre lehet tenni, illetve ultrahangos nyakorvekkel amik megtanitjak az ebet, hogy ne ugasson. Ha a gazdaja meg kuki es nem tanitja meg, akkor pl. egy viatek bc16g vagy hasonlo tokeletesen megfelel a celra. Erzekeli, ha ugatas van es azonnal kuldi a 26.5 KHz-es jelet; kulteri, birja az esot, fagyot. Nekem bevalt, kutya ket nap utan kussolt a szomszedban. Aki meg betoresmegelozesi cellal vesz kutyat annak nincs sok esze, ket tabletta altato husiba (ugye nem a kikepzett kutyak ugatnak, azok altalaban nem is esznek ha nem a gazda eteti oket; temazepam, zolpidem es ugy altalaban minden mas is hat, 5-10 perc es szunyal a kutya) hanem elvadult, de legalabbis neveletlen, hozza neme erto tulaj altal tartott kutyakrol Ugyhogy nem sokat ernek; kamera + biztonsagi szolgalatra bekotott riaszto kabeles, mobil es satellite kapcsolattal er csak valamit, az alvo kutya nem. ..."az a kutya dolga" a legnagyobb baromsagok egyike amit ember valaha mondott.

A csirkekrol meg, nem tudom... engem sosem zavartak, kakas viszont igen.

Nekem egy dolog valt be: fuldugo. A legjobb a mack's soft pillows (nagy, feher szilikonos). Csirke-kacsahangot, kakast is teljesen kizarja es olcsobb mint a felujitas amig mashogy meg nem oldodik.

Sanyi 2011.04.16. 23:17:25

@zsoci: Az allattartast altalaban helyi onkormanyzati rendelet hatarozza meg. Legtobb eloirja, hogy mikrochipelni kell az allatokat, telkenkent mennyi es milyen allat tarthato (pl. Nagykovacsira emlekszem, telkenkent max. 2 kutya). Bizonyos teruleteken haszonallat nem tarthato, stb. Olvastam mas telepulesen olyan szabalyozast is, hogy 600m2 telek alatt 1 kutya, folotte 2 kutya tarthato. Macskakat nem szoktak szabalyozni mert nem annyira hangosak, es foleg nem veszelyesek.

Ezen kivul a tulajdonhoz valo jog szabalyozza torvenyi (nem helyi onkormanyzati hanem magasabb szinten), hogy az ember rendeltetesszeruen hasznalhatja a tulajdonat - telket, hazat - azaz pl. tud aludni a haloszobaban.

Blackwitch Willow 2011.04.16. 23:17:52

@Androsz: szerintem ez kutyától is -meg gazdától is- függhet.
általában a kertben tartott kutyák már attól is ugatni kezdenek, hogy valaki elhaladt az utcán (ha éjjel van, végül is, lehet, hogy birtokháborításnak veszi a kutyus).
viszont pl.unokatesóméké panelben tartott, elkényeztetett dög volt, és iszonyatos lármát csapott, ha pl. becsengetett valaki.

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.04.17. 00:17:00

@zsoci: Gúgli a barátod, Wiki a barátnőd. Ha annyira tudni akarod, vedd a fáradtságot, nézz utána! Ide nem férne be az ezernyi rendelet. Vagy menj el a falugazdához és kérdezd meg tőle.

TiZ 2011.04.17. 08:24:12

Nem kell ragozni a kérdést.
Általában minden települést építési övezetekre osztanak. Többek közt ez határozza meg, lehet-e, milyen kisállatot, és mennyit tartani. Nálunk például max. 25 db tyúkot tarthatok, és az ólnak minimum 6m távolságra kell lennie a lakóépülettől. A posztíró nézzen utána a szabályzatnak, és irány a közjegyző, mert kizárt, hogy házfalhoz megengednék bárhol is.

Rubicon 2011.04.17. 16:41:44

Tiz, Közjegyzőhöz ne menjen, oda max. a végrendeletével:)), de azért ez az ügy még annyira nem halálos...szal elég a helyi jegyzőhöz elmenni:)

TiZ 2011.04.18. 08:58:23

Jogos! A jegyzőhöz forduljon.

Deviáns 2011.04.18. 13:58:58

Hát, a kutyákról annyit, hogy fajta és vérmérséklet kérdése. Két kutyám van, az egyik tacsi, ugatós, a másik keverék, nyugis. Közel egyidősek együtt nevelve.
Tegnap este ki kellett mennem, mert a tacsi nagyon ugatott. kimentem, rászóltam, ugatott tovább. Adtam neki rágcsát, akkor is. Aztán kimentem körülnézni, két házzal odébb dugtak a macskák, azt ugatta. A keverék teljesen nyugis volt, nem ugatott. Persze ha sün-t találnak... na akkor van rajcsúr.

A tyúkügyhöz: tűzvédelni távolság? nálunk 5 méternél távolabb építhetek a szomszéd háza mellé.

rendszergazdalany 2011.04.18. 15:28:08

Sziasztok!

En vagyok a kerdezo, koszonom a tanacsokat!

Az onkormanyzat weboldalan sikerult megtalalni az erre vonatkozo rendeletet, 3 meter tavolsagot kell tartani a hazfal es az allatok olja kozott. De szerencsere nem volt szukseg arra, hogy felhasznaljam ezt az ismeretemet, mivel a szomszed szep szora is arrebrakta az olat.

Meg mindig a haz fala mellett van, csak hatrebb, ezert most mar csak a furdoben hangos, a tobbi helyisegben is hallani, de mar elviselheto mertekben.

Egyebkent a csirkeol nem volt ott, amikor megvettuk a lakast, most egy hete kerult oda, korabban sem zaj, sem ol nem volt a hazunk mellett.

Meg egyszer koszonom mindenkinek a hasznos informaciot!

Harley 2011.04.19. 21:08:47

@Sanyi: "Nemetorszagban viszik a kutyat es vagjak el a hangszalat "
Na Sanyi , te ki tudod hozni az emberből az állatot , nos így magunk között , ha így kerülnénk ismeretségbe ,mármint ilyen feljelentős , hangszálátvágósba , akkor meg mutatnám ,az afganisztáni kedvencemet ,aminek kukri a neve . Nekem nagyobb gondot okoz az ugatós szomszéd mint a kutyája . Te is akkor ugrálsz amikor csak így papíron zajlik az ügy , feljelentjük , oszt kész . Figyelj sanyi , ugye nem gondoltad azt komolyan , hogy elvágatnád a kedvenc ( családtagom ) hangszálait , oszt átmennék hozzád kvaterkázni ? Hol élsz te ? Mit szólnál ha azzal állitanák át hozzád , hogy vágassuk át az anyósod hangszálait , mer" nem állhatom a visitását ,hogy áthallik , mikor tök részegen hazajössz sanyi ?

kód 2011.04.20. 13:14:50

@Harley: azt csinálsz a kutyáddal amit akarsz, lényeg hogy a szomszédod ne is nagyon tudjon arról, hogy te kutyát tartasz. Nem muszáj ám megvárni, míg a hatóság, ne adj isten a szomszéd cselekszik. De te csak abból értesz, ugye?

Sanyi 2011.05.05. 22:43:12

@Harley: Kikepzed tisztessegesen a kutyadat es nincs problema. Ahogy "kód" irta feljebb, azt csinalsz a kutyaddal amit akarsz amig a szomszed nem tud arrol, hogy van.
A tobbi szemelyeskedes meg teged minosit.

Decens Vizualista (törölt) 2011.06.11. 16:05:16

zsoci 2011.04.15. 22:38:36
Két szó: buta vagy. Vagy csak nem tapasztaltál még eleget...
süti beállítások módosítása