Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Ez a hobbid, csináld ingyen!

2011. március 02. - Pomponius

Előfordult már vajon a Zugügyvéd olvasóival, hogy munkáltatójuk természetesnek vette, hogy a munkakörükön teljesen kívül eső, - esetünkben a levélíró szerencsétlenségére a hobbiját jelentő - feladatokat is vígan végezzenek? Levélírónk még külön fizetséget sem kért, csak akkor akart volna, ha a fotókat nyomtatott kiadványban használják fel, vagy komoly plusz munkaigény merül fel. A munkáltató mégis megsértődött.

 

Kedves Zugügyvéd!

Kivételes eset vagyok, nem megtörtént, vagy történő jogsértés, vitás ügy miatt írok neked, hanem az ilyen esetet szeretném elkerülni. A történetem röviden:

Jelenleg egy állami intézménynél dolgozom, mint informatikus, néha-néha fizető hobbim pedig a fotózás. Nos, ez a hobbim a tudomásukra jutott, s felkértek, hogy fotózzam le az épület egyik steril helység-együttesét, amit én szívesen meg is tettem, azonban egy 300-nál is több fotót tartalmazó ipari fotódokumentáció legalábbis felveti egy megbízási szerződés szükségességét, a későbbi viták elkerülése végett. Nos, mikor leraktam a cégvezetés elé a szerződést, gyakorlatilag vérig sértődtek, hogy merészelek én feltételeket szabni, és különösen pénzt kérni munkaidőben végzett munkáért, pedig – szerintem – szinte minden jogomról lemondok, és fizetséget sem kérek a többletmunkáért.

 


A szerződés inkriminált részei pedig:

 

  • A megbízott a megbízó szóbeli felkérése alapján vállalja, hogy legjobb tudása szerint elkészíti a Gipsz Jakab intézmény épületében található, beüzemelés alatt álló speciális steril helységének fotódokumentációját. A felkérés teljesítésének dátuma: 2011.03.24-i és 2011.03.25-i munkanap (…)
  • Bár mind a megbízó, mind a megbízott a másik fél teljes jóhiszeműségének és alaposságának tudatában jár el, azonban a munka jellegéből, és a felhasználás céljából fakadóan felmerülhet túlmunka igénye. E túlmunka, amennyiben a szerződéskötéstől számított legfeljebb 90 napon belül, legfeljebb 3 alkalommal merül fel, és a technikai mérete nem haladja meg az eredetileg átadott fotódokumentáció méretének harmadát, e szerződés egyfajta mellékleteként kezelendő, mely esetben e szerződés feltételei az irányadóak. A 90 napon, 3 alkalmon, illetve az eredeti munka technikai méretének harmadán túli túlmunkák esetében új szerződés köttetendő.

  • A megbízott tudomása szerint a fotódokumentáció fő felhasználási célja a hivatalos jelentések mellékleteként való felhasználás, ezért kijelenti, hogy bármely felettes vagy hivatalos szerv felé való jelentés mellékleteként a dokumentáció bármely részét a megbízó felhasználhatja az alábbi feltételek szerint:
  • A megbízott beleegyezik a fotódokumentáció teljes vagy részleges felhasználásába, korlátlan számban és időtartamra.
  • A megbízott beleegyezik a fotódokumentáció teljes vagy részleges felhasználásába a következő formában: professzionális nyomdai felhasználáson kívül bármely szükséges, vagy elvárt forma.
  • A megbízott belegyezik a fotódokumentáció teljes vagy részleges felhasználásába a következő céllal: bármely felettes vagy hivatalos szerv felé való jelentés mellékleteként, vagy annak szerves részeként
  • A megbízott lemond azon jogáról, hogy a neve –mint a fotók készítője- bármilyen módon feltüntetésre kerüljön.
  • A megbízott beleegyezik, hogy a megbízó a fotókat bármilyen formában manipulálja, s ezen manipulált fotókat felettes vagy hivatalos szervek felé való jelentésben felhasználja, azonban kiköti, hogy ilyen esetben a fotó készítőjeként nem feltüntethető.
  • A megbízott beleegyezik a fotók nem professzionális, egyszerű nyomtatásába, amennyiben az magáncélra készül, jelentés elkészítéséhez szükséges, vagy a jelentés nyomtatott formában való leadását elvárják, előírják.
  • A megbízott nem egyezik bele a fotók professzionális nyomdai felhasználásába. Ilyen felhasználás külön szerződés tárgyát képezi, és a megbízott fenntartja a jogát arra, hogy egyéb feltételekhez kösse, anyagi ellenszolgáltatás fejében engedélyezze.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr482703393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gelsystem 2011.03.02. 16:10:16

munkaköri leírásodban szerepel-e????
.
ingyen senkinek semmit, mert úgyis te leszel a hüJe.....

qwertzu 2011.03.02. 16:38:00

Hát ezt neked kell érezni, hogy menyire fér bele a dolog. Persze kérdés mi van benne a munkaköri leírásban.
Neked jogod van nem elvégezni a melót, a munkaadódnak meg joga van kirúgni téged.

Azért remélem nem úgy gondolták, hogy a saját gépedet használod, hanem biztosítanak számodra egyet. Elvárni, hogy a saját gépedet használd, azért túl van a pofátlanság határán.

Rejtélyes 2011.03.02. 17:33:51

Informatikusként nem vagy köteles fotózni. A szerződés meg eléggé levédi mindkét felet, ahogy olvasom. Keress meg egy hivatásos fotóst, kérj tőle infót, hogy mennyibe kerülne, és "lepd meg" vele a felső vezetést :D

Én is csináltam informatikusként fotókat weboldalhoz, pedig a teljes fotóstudásom 3 hónapnyi fotóstúdiós meló (volt) :)

Vándorló Sasfészek 2011.03.02. 17:47:19

@qwertzu: Nincs benne a munkaköri leírásomban, még a -amit a főnöke mond- passzus sem illik ide, annyira távol esik az eredeti munkakörömtől, és saját géppel csinálom, mert a céges az -finoman fogalmazva- nem alkalmas ipari fotódokumentáció elkészítésére. Rádaásul pénzt sem kérek, sem most, sem később. Pont azt szeretném tisztázni velük, hogy ingyen vállalom, csak írják ki a nevemet...

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.03.02. 18:49:59

Sasfészek ha te írtad a levelet zuginak, az ügyed egyszerű.

A fotónak mint olyannak van szerzője, a szerzőt különböző jogok illetik meg: felhasználás, sokszorosítás, illetve joga van a nevét feltüntetni. Többek között.

A szerzői jogok között van olyan ami átruházható és van ami nem. A felhasználás - sokszorosítás, terjesztés - stb. joga átruházható, és ha munkaviszonyban készítetted akkor a munkáltatód illeti meg. De nem minden jog ilyen, vannak úgynevezett személyhez fűződő jogok amelyek mindenképpen téged illetnek.

Ha pénzt akarnál érte, akkor lenne jelentősége annak, hogy benne van-e a munkakörödben. Illetve ha te akarnád eladni, sokszorosítani, terjeszteni stb.

Ha a nevedet akarod feltüntetni akkor nincs jelentősége, utóbbi személyhez fűződő jog, még ha lemondanál róla sem lenne érvényes, azt így is úgyis megteheted.

Vagyis határozott fellépés: ingyen csináltad, nem vitatod a munkáltatótól a felhasználás jogát, de szeretnéd hogy a neved feltüntessék.

Azért fontos innen megközelíteni, mert ha a felhasználás jogát szeretnéd vitatni, az általában vörös posztó minden munkáltató szemében (multik esetében például kifejezetten).

Vándorló Sasfészek 2011.03.02. 21:39:33

@Pascal: Én írtam. Zugügyvéd csak egy részét írta le a szerződésnek (összesen 4 oldal), íme az egész röviden:
1. Nem munkaköröm, semmi közöm hozzá, de szívesen megcsinálom munkaidőben, a rendes 8 órás fizetésemért, ha:

a. hivatalos felettes állami szervek fele való jelentésben használják fel. Ez esetben korlátozás nélkül. Nevemet nem kell kiírni, nem perelek érte.

b. minden más esetben kb. korlátozás nélkül: Nevem feltüntetése kötelező. Ha az egyszerű képkivágáson és színeltoláson kívül egyéb manipulációt végeznek, a beleegyezésem kell.

c. Professzionális nyomdai felhasználás TILOS! Ha a céges könyvtárban akarják látni fényes papíron, megállapodunk, és láthatják.

d. Az utánközlés (harmadik félnek való átadás, talán ez a neve) jogát fenntartom, de nem adom el pénzért, és nem csorbítom vele a cég jó hírét. Cserébe nekik is megadom ugyanezt a jogot, ugyanezzel a feltétellel.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2011.03.02. 22:22:44

Nagyítani szabad-e? Az ekkor keletkező új pixelekhez fűződő jogokról rendelkezik-e a szerződés?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.03. 04:23:20

kkevered as szart magadnak
ilyen keresre 2 valasz van
OK fonok megcsinalom
ah en ehhez nem vagyok eleg profi

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.03.03. 09:09:48

Szinte biztos voltam benne, hogy állami intézmény.

Na szóval amit az előbb írtál az nem ugyanaz mint amit másodszor. Előbb csak a név feltűntetését írtad.

Ingyen nem tudod nekik megcsinálni. Vagy megcsinálod nekik a fizetésedért ("bele fér": de nem ingyen). Vagy nem fér bele neked, akkor erről külön megállapodást köttök.

a, b, rendben van. Bár gondolom ezek a képek legalább valamilyen minimális művészi értékkel bírnak, gondolom, mert egyébként nincs értelme a neved feltűntetni.

c, d, gázos, ill. pontosabban ez megállapodás kérdése. Vagy elfogadják vagy nem, rajtuk múlik (és semmilyen munkahelyen nem veszik jó néven ha az alkalmazott feltételt szab).

gelsystem 2011.03.03. 10:23:10

állami cég?)?)?)?
áááááááá, és nincs egyik fejesnek sem sógór-koma-haver-rokona, hogy egy szappantartóval végigkattintgasson jópénzért?!?!?!?
ú apám, de lúzer a felsővezetés:):):):):

Gukker 2011.03.03. 10:27:59

@Vándorló Sasfészek: Tapasztalatból mondom, hogy ami árammal működik, vagy rá lehet tenni egy számítógép tetejére, az bizony informatikusi munka :)

Vándorló Sasfészek 2011.03.03. 12:03:59

@Pascal: Ez hasznos infó, köszönöm. Amúgy inkább gondolom precíz iparosmunkának, semmint "művészinek". De ettől függetlenül jót tesz az ember hiúságának, ha szerepel a neve itt-ott.

a c pont végül is lényegtelen, úgysem kerül nyomtatásba, ebben biztos vagyok, a d-vel viszont gondban vagyok. Ha nem írják alá a szerződést, vajon átadhatom harmadik félnek? konkrétan arról van szó, hogy a részegység vezetője viszont szeretné megkapni, és felhasználni. Átadhatom neki, mint magánembernek?

@gelsystem: Mert az állami szféra jelenleg nem költhet pénzt.

@Gukker: Még az is, ami nem. Álltam én már tetőn, VHF-antennát igazgatva :)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.03.03. 12:39:32

Szerintem egyszerűsítsd le a helyzetet. Két lehetőség között választhatsz.

1) Elfogadod és belenyugszol abba, hogy ezt a fotózást munkaidőben, a munkaszerződésed keretein belül (nem ingyen) végezted. Ekkor annyit kell tenned, hogy határozottan - ha kell írásban - kéred, hogy a neved tüntessék fel, és - egyszerű vágáson, szerkesztésen kívül - ne módosítsanak rajta. De ekkor elfogadod, hogy egyébként azt tesznek a fotókkal amit akarnak (kinyomtatják, sokszorosítják - bármit).

2) Kitartasz abban, hogy ezt munkakörödön kívül végezted. Ekkor előkészítesz egy szöveget, hogy ezt te munkakörödön felül végezted és engedélyt adsz adott célú felhasználásra. A többi "feltételt" hogy ingyen csináltad, meg mi van akkor ha ez stb. és mi van akkor ha az stb. vedd ki ne bonyolítsd.

A szöveg: tudomásul veszi, hogy (1) te munkakörödön felül végezted (2 te engedélyt adsz adott célú felhasználásra (a lehető legpontosabban írd le mire), (3) te egyébként minden jogod fenntartod. Ennyi és CSAK ennyi!

Addig ne add oda az anyagot amíg le nem írja saját kézzel és amíg alá nem írja. Ha a vezérigazgató kéri akkor írja ő, ha a művezető akkor ő (név, beosztás).

pK · http://www.munkavedelem.biz 2011.03.03. 21:58:39

Gondold meg azt is, hogy csak 05.31-el tiltotta meg az AB a 60 napos indoklás nélküli felmondást.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.03.04. 11:08:53

Ja pK ezek meg egyéb hasonló szempontok - például előmenetel, prémium, van-e másik állásajánlat a zsebében és így tovább - alapján kell a fenti két lehetséges út között választani, de ez viszont már a legkevésbé sem jogi kérdés.

Vándorló Sasfészek 2011.03.04. 19:05:52

Köszönöm a tanácsokat. A jelekből ítélve "veszett fejsze nyele". Valóban megsértődtek, és valóban a szerződés ötlete és nem a tartalma miatt. Képek maradnak, gond nincs. Az előremenetelem borulásától meg nem félek. Fogalmazzunk úgy, hogy -informatikusként- elég magas polcon vagyok ahhoz, ezért ne bántsanak, meg amúgy sem fényes a viszony közöttünk: inkább a tudásomat szeretik, nem engem... :)

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2011.03.06. 14:06:22

@Vándorló Sasfészek: Wow, ismeros sztori. En jobban jartam szerencsere. It-s vagyok en is, nem allami cegnel, kitalaltak hogy fotozni kene rendszeresen. Munkaidoben, de az en komoly DSLR gepemmel, amugy sem munkakör. Egy szo nelkul belementek, hogy 1000+AFAt szamlazok kepenkent, irtunk rola kisebb papiruszt, nem volt semmi gond, szerencsere ilyen is van, kb 300 kepen mar tulvagyunk. Ekezetek miatt sorry.

Vándorló Sasfészek 2011.03.09. 12:41:56

@Sundance-: nnaigen:) Normális körülmények között ugye úgy működik, hogy ingyen még az ecet is édes, pénzért meg minőséget várok el. Ezzel szemben kedvenc (egyetlen...)munkahelyemen meg úgy, hogy ingyen ne dirigálj, pénzt meg csak a haverok kapnak:) Lassan fizető állás után kéne néznem.
süti beállítások módosítása