Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Túlzott főbírói hatáskor?

2011. január 24. - zugügyvéd

A NOL cikke szerint jelentősen bővül az Országos Igazságszolgáltatás Tanács (OIT) elnökének hatásköre márciustól.

Az OIT  bármely tagjának felvetése alapján – így nyilván saját kezdeményezésére is – a főbíró elrendelheti a társadalom széles körét érintő vagy a közérdek szempontjából kiemelkedő jelentőségű ügyek soron kívüli tárgyalását, ami korábban szintén testületi hatáskör volt. Ugyancsak az elnök indítványozhatja az LB-nél – vagyis tulajdonképpen önmagánál –, hogy adott ügyben jelöljenek ki más bíróságot, ha az eset ésszerű határidőn belül való elbírálása érdekében ez indokolt.

Az OIT elnöke más tekintetben is széles körű jogosítványokat kap. Maga irányítja a táblák és a megyei bíróságok elnökeinek igazgatási tevékenységét, s az eljárási szabályok vagy az ügyviteli határidők betartásának ellenőrzésére vizsgálatot rendelhet el, illetve elvégzi a kinevezési jogkörébe tartozó vezetők tevékenységének hatévente legalább egyszer kötelező vizsgálatát. Ha a főbíró indokoltnak tartja, fegyelmi eljárást is kezdeményezhet, de a táblaelnökök vagy megyei elnökök alkalmasságáról a végső szót már nem ő, hanem egy független szolgálati bíróság mondja ki.

Emellett a főbíró dönthet valamennyi bírói pályázat kiírásáról, s bár márciustól a jelentkezőket szigorú – többek között a pályaalkalmassági vizsgálat és a szakvizsga eredményére, továbbá a nyelvtudásra és a korábbi szakmai tevékenységre is kiterjedő – értékelési rendszer alapján kell rangsorolni, nem köteles a legjobbnak tartott pályázót kinevezésre felterjeszteni, hanem mást is javasolhat. Ebben az esetben azonban az elhatározását indokolnia kell, és az OIT az elnök döntését felülírhatja.

 

12 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr872609857

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nem hősi halott Gamauf János? 2011.01.24. 18:44:07

A család és a rendőrség "szolgálati halottként" temette el a tavalyi alsóörsi kettős gyilkosság 29 éves rendőr áldozatát. Azért nem nyilvánították hősi halottá, mert a nyomozás kezdetén nem lehetett kizárni, hogy az áldozat életvitele, magata...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2011.01.24. 18:04:27

mi ezzel a baj? nagyobb probléma hogy az LB és az AB adott kérdésben ellentétes véleményre tud jutni.

mondjuk a "más bíróság" önkényes kijelölése az ügymenet gyorsítására már gáz.

taurus 2011.01.24. 18:07:01

A cikk írója nem szakértő, ez látszik az íráson. Semmi nem fenyegeti az ítélkező munka függetlenségét, ezzel rossz irányba semmi nem változik, jobb irányba változHAT. Meglátjuk.

A más bíróság kijelölése a hatályos Pp-ben is benne van, több éve működik. Valóban gáz, de jobb megoldás még nem született.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.01.24. 18:34:26

@Iustizmord:

azért az meglehetősen vicces lesz, amikor hosszú, tömött sorokban húznak le a népek pl. kisvárdára egy móri gyilkosságot, vagy kulcsár féle egyszerű pénzügyi műveletet tárgyalgatni.

egyébként ez elég jó trükk a sajtó elhessegetésére a tárgyalóteremből.

altero 2011.01.24. 20:26:51

Nem ez a gond srácok, hanem az, hogy a Bszt. sok helyen kicserélte az LB elnököt az OIT elnöke megnevezésre. Aminek most (amíg a kettő ugyanazt a személyt jelenti) semmi jelentősége nincs, de ha egy új Alkotmányban kettéválasztanák a két pozíciót főbíróra és pártkommiszár OIT (igazgatási) elnökre, akkor már lesz jelentősége a dolognak meg a megnövelt hatásköröknek. Csoda, h ez senkinek nem tűnt fel.

Iustizmord 2011.01.24. 22:25:25

@altero: emmeg bezony nem egy rossz felvetés, kezd is borsódzani a hátam, mert ez konkrétan (ill KONKRÉTAN) a 3. hatalmi ágfüggetlenségét baszná szét, ahogy matolcsy OIT tagsága is egy darab witz.

ill én tudnám hogy szopassam OTT (és nem OIT), de az más kérdés.

@mcs: nem rosszul érted, nem erre van szándok. a nagy ügyek, mindig KIEMELT figyelemre számíthatnak, tehát nem kisvárda, nem bivalybasznád. hanem KIEMELT bíróság, bár ez ugye főszabály szerint azFB ahol azért (szeretném hinni) a szakmaiság a mérvadó, nem a politika.

Iustizmord 2011.01.24. 23:02:46

@altero: mondjuk nehéz lenne megmagyarázni miért NEM az LB elnök az OIT elnöke, ipso facto... mert ez nem 2 hanem 3 osztatúvá tenné az igazságszolgáltatást:

1. LB elnök mint ítélkezési fő
2. AB elnök mint különbírósági elnök
3. OIT elnök mint adminisztratív komiszár

mondjk ha a cél az ami dereng, pont egy szijjártó kéne az oit elnöki székébe.

altero 2011.01.25. 10:30:20

@Iustizmord: Csak jelzem, h a felvetés nem az én fantáziám szüleménye, már az előző kormány időszakában is pedzegették, hogy szükség volna a két tisztség szétválasztására annak érdekében, hogy egy menedzser szemléletű vezetővel az OIT hatékonyabban láthassa el feladatát (az igazgatást), amihez egy bíró nyilvánvalóan kevésbé ért. Ez tehát indokolná a szétválasztást, csak hát a jelenlegi kormány hatalmi technikáját ismerve nem kétséges, hogy ez milyen eredménnyel járna :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.01.26. 09:43:11

@Iustizmord: gondolod, hogy forditva nem használható a dolog?

mátéé (törölt) 2011.01.26. 10:20:27

Az én legjobb tudomásom - van - is az, hogy nem lesz azonos a főbíró az OIT elnökével. Az OIT szép csendben vissza fog "minisztériumosodni". Ez nem feltétlenül baj, egy elhivatott OIT elnök így jobb pozícióban van a kormány tárgyalásokon. Biztos vagyok benne, hogy ha így lesz, akkor szakmai érvek alapján lesz személyi döntés, úgy gondolom, hogy az eddigiek - Schmitt Pál, Domokos Pál, Szalai Annamária - kipirult arcú optimizmusra adhatnak okot.

Iustizmord 2011.01.26. 14:15:46

@mátéé: tippem is van, Balsay Istvánnak fogják hívni az OIT elnököt.

mark my words...

anyadmajma 2011.01.29. 13:47:42

Nem akarom belekeverni a politikát, de ilyen szinten már kihagyhatatlan sajna.
Itt ismét nem az a baj, hogy mi lenne a cél, hanem az elmúlt egy év alapján a megvalósításban nem hiszek. Minden látható és háttérben lévő pozícióba pártkáder csere történt. Csak az számított, hogy ki milyen jó pártkáder, a szakmai hozzáértés még csak fel sem merült, mint kritérium a jelölttel szemben. Nem hiszem, hogy nagyon kéne magyarázni pl. hogy miért megint Polt lett a főügyész, és miért 9 évre.
Szóval az alapelv jónak tűnik, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy az lesz belőle, aminek látszik. Zavaros vízben könnyebb halászni, még a halőrnek is.
süti beállítások módosítása