Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Az NMHH és a szövetségi bíróság

2011. január 03. - zugügyvéd

A galamus.hu-n Balogh S. Éva utánanézett a Tilos rádió ügyben kiadott NMHH-s közleményben hivatkozott amerikai bírósági döntésnek. A Zugügyvéd nem kommentálja, csak közzéteszi.

 

 Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményt bocsátott ki az Ice-T rapper-üggyel kapcsolatban. Történt ugyanis, hogy a Tilos Rádió 2010. szeptember 2-án 17 óra 53 perckor lejátszotta Ice-T egy 1993-as dalát. Ezzel a hatóság szerint megsértette az 1996. évi I. törvény 5/B. paragrafus (3) és 5/C. paragrafus (2) bekezdését.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága által kiadott szarkasztikus közlemény végén ez olvasható: „Azért nem árt, ha tudjuk: saját hazájában Ice T dalát – a washingtoni Legfelsőbb Bíróság hetvenes évekbeli, ún. Pacificia-döntése óta – csak este 10 óra után adhatják le a rádiók. Ha nem így tennék, az amerikai médiahatóság, a Federal Communications Commission olyan bírságot szabna ki rájuk, amely biztosan meghaladja a Tilos Rádió éves költségvetését. Így hát köszöntjük a művészt nálunk, a szabadság hazájában!”

Attól tartok, hogy az NMHH Kommunikációs Igazgatósága el van maradva egy brosúrával. Ugyanis 2010 júliusában az egyik szövetségi fellebbviteli bíróság döntése szembement 1978-as legfelsőbb bírósági határozattal. A Federal Communications Commission (FCC) fellebbezhetett volna, de eddig nem tette, és valószínűleg nem is fogja, mert majdnem biztos, hogy elveszítené a pert. A mai elektronikus média helyzete gyökeresen más, mint 1978-ban volt, amikor még mindössze 5-6 televíziós csatornát lehetett fogni. Ma, amikor a kábelen fogható csatornák programjára az FCC-nek nincs befolyása, a Pacificia-döntés már elavult. És akkor még nem beszéltünk az internetről. Az 1978-as legfelsőbb bírósági döntés „nem felel meg a mai realitásoknak”, jelentette ki a szóban forgó szövetségi bíróság.

Ebből az NMHH akár tanulhatna is. Bölcsebb dolog volna, mint a fölényes hatósági gúnyolódás.

(Balogh S. Éva)

31 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr72555557

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Külföldi szerveren 2011.01.03. 12:53:40

Mától minden köztisztviselő megelőző jelleggel köteles a saját nevét domainként, minden lehetséges végződéssel regisztrálni és munkahelye honlapjára átirányíttatni?Ma reggelre az összes, Szalai Annamáriát egy erotikus összejövetel főszereplőjeként ábrá...

Trackback: ICE-T mégsem kapja meg a magyar állampolgárságot? 2011.01.03. 11:40:15

A népszerű afro-amerikai rapper ICE-T döbbenettel fogadta a Tilos Rádió és személye, pontosabban egyik dalszövege ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által indított vizsgálatot. Mint köztudott a zenész az egyik leglelkesebb támogatója volt a k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzaGyu 2011.01.03. 06:49:16

Ilyen hamis, túlbuzgó, hozzá
nem értő és mindenáron magyarázni akaró bábhatóságot mint az NMHH még a világ nem látott.
Ha majd így alkotnak rendeleteket és szabnak ki bírságokat akkor meg pláne levonhatnák a konzekvenciát és a székük, asztaluk társaságában elmehetnének valamilyen melegebb éghajlatra.
Azon a melegebb éghajlaton talán még "meg is eszik" a hozzá nem értésüket. -Bár vannak kételyeim.

ghck 2011.01.03. 09:07:07

Szerintem cenzúrázni kellene az internetet is, hogy a youtube-on se lehessen megnézni bármit este akárhány előtt. Szerintem állami pénzből fordíttassa le hivatalosan magyarra az egész internetet a hivatal, és adjon ki listát a játszható tartalmakról.

Vagy egyszerűen menjenek a picsäba!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.01.03. 09:54:49

@ghck: Már cenzúrázzák is: a www.szalaiannamaria.net már át van irányítva az NMHH oldalára!!!

különvélemény 2011.01.03. 11:26:19

"A Federal Communications Commission (FCC) fellebbezhetett volna, de eddig nem tette, és valószínűleg nem is fogja, mert majdnem biztos, hogy elveszítené a pert."

Tehát még nem jogerős?
Egyébként is ezen ugrálni, hogy nem tudott egy több mint 30 éves határozat fél évvel ezelőtti visszavonásáról, elég nevetséges.

Inkább magát a törvényt kellene kivesézni egy jogi blogon.

Bergeroth 2011.01.03. 11:48:04

Nem értem most mit nem lehet érteni ezen?
Az van amit ők mondanak, az ellenvetésnek helye nincs, még akkor sem ha igaz. Amit ők mondanak, az úgy van. Pont.
Ebből kifolyólag, plusz levonva az eddigi következtetéseket, az mnhh csupa nagyképű, gőgös, cinikus, pofátlan, tudatlan, fontoskodó, egoista és buta emberből áll.
Mint maga a fidesz kormány.
nenyi 1. pont: Mindig a fidesznek van igaza.
nenyi 2. pont: Amennyiben ezt a pontot látod, akkor az egyes pont lép életbe.
Ez van, köszönjétek a sok agymosott birkának, akiknek az érzelmi politizálás sokkal fontosabb, mint maguk a számok és a tények.

Várúr 2011.01.03. 12:31:05

"Legfelső bírósági döntés nem felel meg..."
(lásd: magyar Alkotmánybíróság)
"Egyik szövetségi fellebbviteli bíróság..."
Miért is kellene a magyar médiahatóságnak ismernie egy -egy amerikai bíróság fél éve született véleményét? (ami még csak nem is jogerős ítélet) Miközben a régi médiatörvény alapján a Medgyessy és a Gyurcsány kormány idején ítélték kétszer is pénzbüntetésre a Tilost. Egyelőre nem született ítélet, a bíróságon az is megfellebbezhető.
Nevetséges rugózás a semmin.

pokesz70 2011.01.03. 12:33:39

A Nemzeti Annamária Hatóság úgy gondolja, hogy Ice-T leadása az USA-ban, ahol az angol nyelvet, de még a rapper szlenget is igen magas arányban értik a hallgatók, ahol a dalokban megfogalmazott társadalom-, hatalom- és egyéb kritikák hazai terepen vannak, tehát van reális esélye annak, hogy a hallgatók egy része eme kritikák alapján változtat a gondolkodásán és főleg a viselkedésén, szóval ez ugyanabba a kategóriába esik, mintha nálunk leadja a Tilos? Ha igen, az gáz, ha nem, akkor megint egy újabb szándékos csúsztatás, félremagyarázás és hazugság ez a nyilatkozat. Vagyis teljesen fidesz-konform.

egygrafikus 2011.01.03. 12:34:07

@Jani haverja: De a szerencsétlenek nem tudják, hogy a gugli tárolja az oldalt és az elsô találat az ominózus kép...

ggaborx 2011.01.03. 12:35:49

@Várúr: "Miért is kellene a magyar médiahatóságnak ismernie egy -egy amerikai bíróság fél éve született véleményét?"

Pontosan emiatt:

"Azért nem árt, ha tudjuk: saját hazájában Ice T dalát – a washingtoni Legfelsőbb Bíróság hetvenes évekbeli, ún. Pacificia-döntése óta – csak este 10 óra után adhatják le a rádiók."

Ha valamiről nyilatkozunk, legalább nézzünk már utánna alaposan.

BakterHouse 2011.01.03. 12:47:44

és egy kulturális/nyelvészeti megközelítés (szintén az epic fail kategóriát erősítendő): rapnyelv.freeblog.hu/archives/2011/01/01/Fassbinder_pinakotekaja_avagy_a_Hatosag_es_Ice-T/

BushDoctor 2011.01.03. 13:04:49

Micsoda szewrencsétlen balfék félművelt parasztok gyüjtőhelye ez az nmhh. Amerikát is, meg a demokráciát is csak ugatják, mint rühes kutya a holdat, de van pofájuk cinikuskodni. Balkáni nyomorék az egész banda...leszoph@t az összes félparaszt tahó szalaicsöcsmagazinmáriával az élen

Yeto 2011.01.03. 13:06:15

"Bölcsebb dolog volna, mint a fölényes hatósági gúnyolódás."

Már ha bölcsek akarnának lenni, erre irányuló szándéknak semmilyen szinten nem látni jelét.

Filhipposz 2011.01.03. 13:10:14

Eddig is tudtuk, hogy Amcsiban 20 év alatt a feje tetejére állt a világ, ehhez nem kellett ezt az infót kiragadni. De kérdem én: ez most azt jelenti, hogy mindig a legutolsó ami döntés jelenti a demokratikus normát? Ha teszem azt, holnaptól újra konzervatív szelek kezdenek fújni Ámerikában, akkor meg kell változzon a véleményünk? És egyáltalán: az, hogy ma sokkal több csatorna van, hogyan befolyásolja azt, hogy egy szöveg erkölcsileg romboló-e vagy sem?

Filhipposz 2011.01.03. 13:12:48

@Yeto: TE nem látod a jelét. Én viszont nagyon bölcs, hosszútávon gondolkodó, sőt bizonyos értelemben hősies döntésnek tartom, hogy egy kis nemzet vezetése a legeslegnagyobb ellenszél idején elkezd emberi módon, normák mentén kormányozni.

Fánkevő Fáncsi 2011.01.03. 13:26:51

@különvélemény: "Tehát még nem jogerős?"
Az FCC megfellebbezte az 2nd Court döntését 2010 aug. 26.-án. Ennek meg Balogh S. Éva nézhetett volna utána. Egyébként a csaj nyilán tisztában van a hivatkozott döntéssel, hiszen szolídan úgy fogalmaz "szembement". Hadd értse félre mindenki az egészet, ki-ki a maga politikai beállítottságának és vérméksékletének megfelelően. Egy fellebviteli bíróság még Amerikában sem helyezhet hatályon kívül legfelsőbb bírósági döntéseket, ez nyilvánvaló nem? Ehhez képest a média jelentős része hatályon kívül helyezett törvényről, és a Amerikában szabadon bármikor anyázó ICE-T-ről beszél. Még a fele sem igaz.
A hivatalos szabályozás továbbra is:
www.fcc.gov/cgb/consumerfacts/obscene.html
A zugügyvéd ügyes volt, nem kommentált, mintha nem is tudná mi van, meg nem is értene angolul, meg egyébként is nem magyar ügy és kész. De legalább nem blamálta magát hazudozással.

Csak megjegyzésként mondom, ha az FCC bukja a fellebbezést, akkor is csak az történik, hogy prezízebben át kell fogalmazniuk a policy-t, mert jelenleg az első kiegészítéssel nem összeegyeztethető(a Second Court szerint), ugyanis nem egyértelmű és pontos, hogy a fuckok meg bitchek mikor számítanak gusztustalannak és mikor elfogadható humorosnak, így a hatóság (FCC) esetleges visszaélésére van lehetőség.
De nehogy azt higgye már valaki, hogy ezután ICE-T szabadon szólhat Amerikában bármikor a rádióból.

Yeto 2011.01.03. 14:11:45

@Filhipposz: Összetéveszted a bátorságot és a hősiességet az arroganciával, a bölcsességet az önfejűséggel és az önteltséggel, a feladattudatot a hatalomvággyal, a maradiságot a hagyományokhoz és hagyományos értékekhez történő ragaszkodással, és még sorolhatnám. Vígasztaljon, hogy nem vagy egyedül, engem nem vígasztal, hogy mi is megfizetjük az árát, nem csak ti.

cicmen (törölt) 2011.01.03. 14:16:29

@Jani haverja: Na mi van? Átjöttem megnézni. HáááááT. Ez se jobb mint a homár!

Fánkevő Fáncsi 2011.01.03. 14:24:27

@cicmen: Szia BÚÉK.
Ismerjük egymást cic? Bocs nem emlékszem, utállak vagy szeretlek?

cicmen (törölt) 2011.01.03. 16:08:29

@Fánkevő Fáncsi: Homárból! Azt én honnan tudjam, hogy utálsz e? Én nem vagyok utálós fajta.

Várúr 2011.01.03. 16:09:49

@ggaborx:
Magyar médiahatóságról van szó, nem amerikai bíróságfigyelő hatóságról. Az a nem jogerős ítélet fél éves sincs. Egy szövetségi bíróság álláspontja a sok között. Innen kezdve vicces ezen rugózni.

ggaborx 2011.01.03. 16:13:25

@Várúr: Teljesen igazad van. Felesleges azon "rugózni", hogy mi van amerikában. Mindkét részről.

Várúr 2011.01.03. 16:14:40

@Fánkevő Fáncsi:
A Galamus-féle Balogh S.l Éva hírhedt arról, hogy hol csúsztat, hol nyíltan hazudik. Nem az Ice T ügy az első lebukása, dehát remélte, hogy Magyarországon senki sem ismeri az amerikai törvénykezést. Másutt leírtam már: az USA Legfelsőbb Bírósága ítéletei megfellebbezhetetlenek. Innen az ügyes "szembement" kifejezés.

Várúr 2011.01.03. 16:18:16

@ggaborx:
Így igaz, csakhogy a rugózást a ballib kezdte. A magyar médiahatóság Ice T miatt hivatkozott rá - és nem alaptalanul. Egyelőre a régi médiatörvény alapján csak vizsgálódik, mivel egy ostoba feljelentés miatt rákényszerült.

ggaborx 2011.01.03. 16:21:28

@Várúr: A másik oldal meg amiatt hivatkozott rá, mert az egyik oldal ezt tette - és nem alaptalanul.

Iustizmord 2011.01.03. 18:28:21

istenem, várúr ide is beszabadult.

nem is tudom h ez a kezdet vége vagy a vég kezdete.

namindegy. azért szólokm @várúr hogy még a magyar jogban is van arra lehetőség, pl, hogy az LB korábbi határozataitól maga az LB térjen el. a SCOTUS is megteheti magával, vö. Furman vs Georgia és Gregg vs Georgia.

Iustizmord 2011.01.03. 18:33:32

@Iustizmord: @Várúr:

gyk, a Furmwn ügy egy de facto moratóriumot eredményezett a halálbüntetések kiszabása, végrehajtása körében, mely a Gregg ügy után nem került alaklamzásra. igaz fionomítottak azon hogy mi a "cruel and unusual " büntetés, ill hogy a kötelező halálbüntetés az cruel and unusual. továbbá pl az erőszakos közösülés esetén a HB kegyetlen s szokatlanná lett nyilvánítva (vö Kennedy vs Lousiana). de, vö Gregg, maga a HB már nem számított kegyetlennek és szokatlannak. későbbi döntésben pl a méreginjekciót sem találta cruel-nak, vö Baze vs Rees

Yeto 2011.01.03. 20:07:05

Annyira szép, amikor valakinek már az ealső hozzászólásából kiderül, hogy fingja nincs arról amiről beszél...
süti beállítások módosítása