Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Örökbefogadó testvér munkajogi védelme

2010. szeptember 06. - zugügyvéd

Az alábbi levélben  egy kemény, és nem mindennapi élethelyzetbe szorult olvasó kér jogértelmezési segítséget. Megilleti-e felmondási védelem a gyesen levő gyámot? Az örökbefogadó szülőket védi a törvény, de mi van a szülő helyébe lépő, a szülői felügyeletet ténylegesen gyakorló gyámmal?

Kedves Zugyügyvéd!

Helyzetem miatt alaposan tanulmányoztam a felmondási védelem új szabályait, a családjogi, munkajogi törvényt, jogászokkal és ügyvédekkel is konzultátltam, mégsem tudok választ kapni alábbi kérdésemre, ami pedig a szó szoros értelmében sorsdöntő. Úgy érzem, hogy a törvénymódosítás folytán egy olyan joghézag keletkezett, ami többeknek is gondot okozhat. Ezért örülnék, ha feltennéd a kérdésemet a blogodra. Elsősorban jogász olvasóktól várok segítséget, de laikusok véleménye is érdekel.
 
Megilleti-e felmondási védelem a gyesen levő gyámot?
Öcsémnek és barátnőjének télen kisfiuk született. Mindketten munkanélküliek, félbehagyott és újrakezdett tanulmányokkal. Drogproblémáik miatt csak alkalmi munkákat kapnak. Az anya mentálisan nem egészséges, ezért a szülői felügyeletet egyedül öcsém kapta meg. Munkahelyük, ahonnan fizetés nélküli szabadságra mehetnének, soha nem volt egyiküknek sem. Gyest öcsémnek folyósítanak, de a gyereket se ellátni, se eltartani nem tudják. Az anya egész családja lelkileg beteg, a lányuk is intézetben nőtt fel. Eddig idős szüleink gondozták a kisfiút, hogy ne kelljen állami gondozásba adni, de apánk lerokkant, és anyánk nem tudja kettőjüket gondozni.

Öcsém szeptembertől kollégiumban kapott elhelyezést, ahol tanulmányait folytathatja, és mellette alkalmi munkákat vállalhat, nála ezért sem helyezhető el a gyerek. A gyámhivatal azt tanácsolta, nagybácsiként családba befogadással legyek a gyerek gyámja, ami mellett gyesre mehetnék és dolgozhatnék is. Felelősségteljes munkám van, és mivel a családban én vagyok az egyetlen kenyérkereső, fizetés nélküli szabadság szóba sem jöhet. Az egyetlen probléma, hogy a főnököm hallani sem akar gyesről és gyámságról. Nagy magáncégnél dolgozom, ahol elvárnák a túlórázást, és nem sokáig tűrnék, hogy a gyerek miatt kimaradozzak. Nagyon valószínű, hogy átszervezés ürügyén gyorsan leépítenének. Jogász ismerőseim sem tudták azonban megmondani, hogy gyesen levő gyámként is megillet-e a felmondási védelem a gyerek hároméves koráig. Az új törvény mintha elfeledkezne a gyámról (és a nevelőszülőről).

Az örökbefogadó szülőket védi a törvény, de mi van a szülő helyébe lépő, a szülői felügyeletet ténylegesen gyakorló gyámmal? Az új törvény szerint munkajogi felmondási védelem a gyermek hároméves koráig a szülők közül azt illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette. Ez a mi esetünkre egyáltalán nem vonatkoztatható, mert a szülőknek soha nem volt, nincs, és a gyerek hároméves koráig várhatóan nem is lesz munkaviszonya, életmódjuk és szenvedélybetegségük miatt nem is alkalmasak rá, nekik nincs szükségük ilyen védelemre, nekem viszont gyámként annál inkább, mert az épp a gyámság miatt kerül veszélybe.

Ráadásul ebből él az egész család, mert nemcsak a kicsit tartom el, hanem öcsémet és szüleinket is én támogatom. Nekem nincs saját családom, viszont önfenntartásom és tágabb családom támogatása mellett lakáshitelt is törlesztek. Munkanélküliként a fedélt is elvesztenénk – kis unokaöcsémmel együtt – a fejünk felől.
 
Előre is köszönöm a segítségedet,
Imre

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr842275209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.09.06. 16:46:27

ahogy mondod: a jogalkotó elfeledkezett a gyesen lévő gyámról, mint olyanról.
ezesetben szerintem a törvény szerint is a szülők helyében és helyzetében lévő gyámra ugyanúgy a szülőkre vonatkozó jogszabályok kellenének, hogy irányadók legyenek, mint a szülőkre.

ennek ellenére azt gondolom, per nélkül aligha sikerül majd ezt a helyzetet megoldani, s a majdani perben szerintem az LB-től kellene jogegységi határozatot kérni -- hátha ők okosabbak (illetve akár azok, akár nem: amit ők mondanak majd, az úgy lesz).

guy2 2010.09.06. 17:15:30

Szerintem nem illeti meg a jelenlegi szabályozás alapján. Sem jogászként, sem emberileg nem tanácsolnám, hogy belefollyon az illető egy ilyen családi háttérű gyerek felnevelésébe, rettenetes gondjai lehetnek utána, amiktől a jog nem tud megvédeni, mert nem jogi kérdés. A megoldás az örökbefogadás lenne valamilyen csavaros módon, ha egyáltalán lehetséges.

cskacsa 2010.09.06. 17:24:44

Sajnos nem tudok tanácsot adni, de emelem kalapom Imre előtt!
Nekem nem lenne erőm ilyesmihez.

heliox 2010.09.06. 17:51:49

Tudod guys2, abban igazad van, hogy rettenetes gondjai lehetnek utána, de ha meg ezt nem lépi meg, akkor a szerencsétlen gyereknek, aki aztán végképp nem tehet a helyzetéről ennél sokkal nagyobb gondjai lesznek. A levélíró pedig a saját érdekei elé helyezi a testvére gyerekének az érdekeit. Tehát ez az alaphelyzet, innen indulunk, ez nem vitatott. Innen kell optimális (tehát a *létező* legjobb, még ha az igen szar is) megoldást találni. Ebben a blogban pedig ennek a megoldásnak a jogi vonzatait lehet kivesézni.

jancsoavram 2010.09.06. 18:06:36

@guy2: A családba befogadó gyám csak ideiglenesen vállalja a gyereknevelést, a gyámhivatal ezt évente felülvizsgálja. De egyébként is bármikor visszacsinálható. Míg az örökbefogadás nem. Tehát nem kell végleg belefolynia. Abban viszont igazad van, hogy utóbbi helyzetben van egyértelmű felmondási védelem, míg a gyámságnál ez jogértelmezés kérdése.

gaspartilla 2010.09.06. 18:16:53

@jancsoavram: A jogalkotó célja a gyerek ellátásának biztosítása, tehát logikusan a gyámra is ki kellene terjednie a felmondási védelemnek. Ezt egyszerűen elfelejtették beleírni a törvénybe.

guy2 2010.09.06. 18:21:27

@jancsoavram: Szerintem itt nem lehet "nem végleg" belefolyni. A gyerek még fiatal, a zűrös hátterű szülők pedig nagy valószínűséggel nem fognak megváltozni. Ha itt és most nyakába veszi a dolgot, akkor élete végéig viselheti a következményeit. Ahelyett, hogy a saját családalapításán dolgozna, ami valószínűleg sokkal nagyobb érdeke. De ez már nem jogkérdés.

jancsoavram 2010.09.06. 18:30:08

@guy2: Szerintem a nem jogi oldalát a kérdésnek a posztoló már eldöntötte. Ő most csak a jogszabályok értelmezésében vár segítséget. Számunkra a kérdés, hogy jogsegélyt tudunk-e neki nyújtani.

guy2 2010.09.06. 19:01:10

@jancsoavram: Szerintem nem csak a jogi oldalát kell nézni az ilyen eseteknek. A jogi része meg már eldőlt...

jancsoavram 2010.09.06. 19:08:44

@guy2: Hogyan? Épp ezt nem látom. A jogszabály nem egyértelmű. A 90.§ a gyereket ápoló munkavállaló védelméről beszél a gyerek 3 éves koráig, ez meg ellentmond az e/ pontnak, ami két szülő közül az egyikről, hogy ne már mind a ketten védelemben részesüljenek. De arról nincs szó, hogy mi van akkor, ha mindkét szülő kiesik, és van egyszem - mindkét szülő helyébe lépő - gyám. A gyámságról a jogalkotók teljesen elfeledkeztek.

bobby66 2010.09.06. 20:34:48

@guy2: Szerintem meg pont az emberi oldala dőlt el. A jogi nyitott egy fogalmazásbeli hiányosság miatt. A jogalkotó célja a 90.§ szerint, hogy a gyermekről gondoskodó egyetlen munkavállalót védjen a munkanélküliségtől. Az e/ pedig azért van, hogy ne mindkét szülő hivatkozhasson erre. De egy mindenképpen védelemben részesüljön. És ha a szülő a gyám javára lemond a felügyeleti jogról, akkor a gyámot illeti a védelem.

Imrebácsi 2010.09.06. 22:41:54

Úgy látom, a jogászok véleménye sem egységes. Guy2 le akar beszélni jogilag és emberileg is, mert sajnál azért, hogy áldozatot hozok az unokaöcsémért. De ha látnád a kissrácot, megértenéd, hogy ez nem áldozat. Ez a kiskölyök mindent megtesz, hogy szeressék. Szép, aranyos, jó gyerek. És a bölcsibe elvinni, meg értemenni nem gond. Nincs szívem árvaházba adni. De miért nem tud a jog is úgy tekinteni rám, mint egy egyedülálló szülőre? Hiszen ugyanabban a helyzetben vagyok, mint mondjuk egy egyedülálló anya. Csak nem nemi diszkriminációról van szó?

kereksajt77 2010.09.07. 02:56:25

@Imrebácsi: Meg kell hogy illesse a gyámot is a felmondási védelem, hiszen nem valószínű, hogy a törvény a gyámot rosszabb helyzetbe akarja hozni, mint a szülőt, mint ahogy a gyám által nevelt gyereket sem, mint a szülő által neveltet. Csak sajnos tényleg elfelejették megemlíteni. Egyértelműbb lett volna, ha megemlítik.

sáribíró 2010.09.07. 15:13:22

Meg kel hogy illesse. A lényeg, hogy csak egy munkavállalót illet meg. Ez kiderül az új,örökbefogadásra vonatkozó jogszabályból is, ahol az az örökefogadó szülő áll felmondási védelem alatt, aki a gyerek neveléséből a nagyobbik részt vállalta. Tehát itt sem mindkettő, csak az egyik. Analógiásan ez vonatkozik a gyámságra is. Értelemszerűen, ha csak egy gyám van, akkor ő kell hogy felmondási védelem alatt álljon.

Quo usque? 2010.09.07. 15:25:14

Kedves Imre!
A Munka Törvénykönyve egyértelműen fogalmaz, azt kiterjesztően értelmezni nem lehet. Azonban a Munka Törvénykönyve 4. §-a alapján a munkáltatót is terheli a rendeltetésszerű joggyakorlás kötelezettsége, így ha munkáltatói felmondásra kerül sor - bár eső után köpönyeg -, erre alappal lehet hivatkozni a későbbi munkaügyi perben. Szerintem még az egyenlő bánásmód követelménye is szóba kerülhet az ügyben.

pK · http://www.munkavedelem.biz 2010.09.07. 15:52:51

Egy személyzeti tanácsadó azt tanácsolta egyszer, hogy az állásra elsősorban Embert keressek, ne szakembert. A szakmai részt meg lehet tanulni pár év alatt, az emberséget aki eddig nem tudta, ezután sem fogja.

Ha más munkáltatók is így állnak hozzá, Imrének lesz helye.

szabandy 2010.09.07. 17:55:31

hát ha tanácsolhatok valamit, szerintem az örökbefogadás egyszerűbbé tenné a dolgot.

ahogy imre írja a "szülők" sohasem lesznek alkalmasak a gyerek nevelésére. és így ki tudná használni a védelmet is, nem vizsgálgatnák fél évente a gyámügyről sem.

gaspartilla 2010.09.07. 21:44:19

@Quo usque?:
Egyértelmű? Igen, amennyiben így értelmezed:

- ha a gyámot a jogalkotó ki akarta volna venni a főszabály alól, akkor jelezte volna

- egyébként is, a gyám a szülő helyébe lép, a szülő kötelezettségei és jogai illetik meg, éppen ezért jár neki is a gyes, és ezzel együtt a felmondási védelem is megilleti.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.09.08. 09:47:03

@Quo usque?:
ezt mondtam én is! más kérdés, hogy szerintem ez egy újabb galiba Imre életében, amit jobb volna kihagyni.

@pK:
veled együtt remélem ugyanezt.

@szabandy:
elvileg jó, hacsak Imre el nem akarja kerülni a szülőkkel való konfrontációt. mert ez, ugye, az (is) lenne.

bár olvasva a többi hsz-t magam is inkább arra hajlok, hogy ezek a megoldások már csak afféle ultima ratio-ként lehetnek hatásosak és az Mt. 4.§-ra hivatkozással kell kezdeni -- ha a munkáltató nem egy betonfej, akkor esetleg még meg is értheti.

Imrebácsi 2010.09.08. 10:32:50

@szabandy: Igen, az ügyvéd nekem is ezt tanácsolta, de ezt a szülők nem akarják, és én is, ők is, ideiglenes megoldásként vállalnánk a gyámságot. Én nagyon remélem, hogy a gyerek miatt lassan kijönnek ebből a zsákutcából, öcsém két éven belül a tanulmányait is be akarja fejezni, és akkor ő folytatja a gyereknevelést.@guy2: A családalapításra még 2 év múlva sem késő. Egyáltalán nem vagyok öreg, csak nagybácsi vagyok, innen a nickem, minthogy a sima "Imre" már foglalt volt.
A gyámhatóság szerint a Csjt. minden olyan joggal felruházza a gyámot, amivel a szülő rendelkezik, ezért nem szükséges külön említeni a Mt-ében.

Imrebácsi 2010.09.08. 10:34:49

@_drc_: Veled azt hiszem mindeben egyetértek, és köszönöm a tanácsot a Mt. 4.§-val kapcsolatban, ennek is utána nézek. Ha gyerekes "szülőként" kirúgnak, az sérti még a diszkrimináció tilalmát is.

Tutanhamon 2010.09.10. 14:10:18

Itt nem lehet a jogalkotó nyilvánvaló szándékára hivatkozni?

misc · http://misc.blog.hu 2010.09.10. 19:58:31

Gondolom, ha a munkáltató kirúgna, akkor se kedved, se időd, se pénzed nem nagyon lenne egy hosszas és bizonytalan kimenetelű pereskedéshez. Ha a munkáltató is így gondolkodik, akkor valószínűleg bevállalná a kirúgást.

Sics68 2010.09.10. 22:13:41

Üdv!

Imrebácsi:
> A gyámhatóság szerint a Csjt.
> minden olyan joggal felruházza
> a gyámot, amivel a szülő
> rendelkezik, ezért nem szükséges
> külön említeni a Mt-ében.

Hm, ha ez tényleg igaz, akkor volna egy (elsőre elmebetegnek tűnő...) ötletem.

Szóval az jutott eszembe, hogy hogy is van most a gyes/gyed vagy mittudoménmicsoda szabályozása?

***
Amúgy meg az isten rohassza rá azt a nagy fehér kupolás építményt a törvényhozókra: Imre is azért szív, mert a tisztelt képviselők a piaci cégekre tolnak egy szociális kiadást: a gyerekes szülők támogatását. A cégek meg köszönik, nem kérnek belőle - és ott és úgy bújnak ki az ilyen jellegű fizetési kötelezettségek teljesítése alól, ahol és ahogyan tudnak.

( Nem rajongok az adó/tb stb. csaló cégekért, de ebben a kivételes esetben azt kell mondjam teljesen érthető a hozzáállásuk/magatartásuk ... )

bye
Sics

Imrebácsi 2010.09.12. 02:10:58

@Tutanhamon: @_drc_: Szerintem sem állhatott a joalkotónak szándékában a gyámot hátrányosabb helyzetbe hozni, mint a szülőt.@Sics68: A Csjt. kiterjesztésében valóban benne van a gyám, ugyanolyan jogokkal, mint a szülő, és valószínű, hogy az Mt. ezért nem említi. De úgy sem, hogy a gyámot kivenné a főszabály alól, tehát a gyesen levő szülőt (gyám = szülő, Csjt. szerint), nem lehet rendes felmondással elküldeni. SICS68, arra gondolsz, hogy járjak el pontosan úgy, mint egy szülő, menjek gyedre, aztán fizetésnélkülire és utána igényeljem a gyest munka mellett, hogy megfeleljek betű szerint a követelményeknek? Akár csak 1-1 napra?

Imrebácsi 2010.09.12. 02:13:17

@SCUMM: Hát ha biztos lennék benne, hogy megnyerem, akkor lehet, hogy pert indítanék, de a kérdés, hogy a bíróság hogyan fogja értelmezni a jogszabályt. A Csjt. vagy az Mt. szerint?

kereksajt77 2010.09.12. 02:53:54

Állítólag ilyen ügyekben, amikor a monkajogi szabály nem egyértelmű, lehet kérni jogértelmezési segítséget a SZMM-tól. Ha tudja valaki melyik oszálytól, vagy esetleg az e-mail-címüket, azzal segíthet Imrének. Én próbáltam, de az új minisztérium új honlapján semmit sem sikerült megtalálnom.
süti beállítások módosítása