Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kopogtatós nyomozás

2010. július 06. - zugügyvéd

Az ajánlószelvények  kitöltések értelmezésén a választási bizottságok is sokat izmoztak.
Ráadásul politikai célból egyes pártaktivisták feljelentéseket is tettek, amelyre néhány megyében rá is mozdult a rendőrség. Most gyűjtőket és a választókat hívogatják be aláírás mintázni.

Kedves Zugügyvéd!

A napokban kaptam a rendőrségtől 4 jó vastag iratot, miszerint a kopogtatócédula mellé járó ajánlószelvénnyemmel visszaélés történt. Illetve a családban mind a néggyel.

 

Hogyvolt:


Mindenki kitöltötte sajátkezűleg az adatait, majd alá is írta. Én egy ismerősömhöz juttattam el a szelvényeket (sajátkezűleg), mivel nem tudtam biztosan az ajánlani kívánt személy nevét. Az illető lakásán a szemem láttára ő írta rá mind a négy szelvényre a párt és az ajánlani kívánt személy nevét. A családban mindenki akarata szerint adta le a szelvényeket, akaratuk szerint annak a személynek a javára, akit támogatni szerettek volna.

Kérdések:


Valóban történt visszaélés így, hogy a párt neve, illetve a támogatni kívánt személy neve más keze által került az ajánlószelvényre? Valamint ha mind a négyen tanúvallomást teszünk arról, hogy nem történt visszaélés, akkor az ügyet lezártnak fogják-e tekinteni? Ha nem, milyen bírságra lehet számítani? Hogyan cselekedjünk az ügyben?


A végére pedig annyit, hogy megadtak egy határidőt, ameddig a vallomást le kell adni a megfelelő helyre. De a család egyik tagja jelenleg külföldön tartózkodik, és - függetlenül a történtektől - nem szándékozott hazatérni a határidő lejártáig. Ilyenkor a rendőrség elnéző az illetővel szemben, és kitolhatja a határidő rá eső részét?

 

Előre is köszönöm a segítségét!

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr392133459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2010.07.06. 15:48:25

Ráírhatja az aktivista is az ajánlott nevét, sőt, az összes adatodat felviheti a jelenlétedben. Egyedül az aláírásnak kell sajátkezűnek lennie, értelemszerűen :)

megrettent 2010.07.06. 16:13:09

Kedves posztoló, mellékelték a kérdéses ajánlószelvények másolatát is az iratcsomó mellé, mert elképzelhető, hogy a céduláitokat később 'javították'? Az aláírásod eredeti, de az ajánlott már rég nem az akit a kedves ismerősöd ráírt.

nyos 2010.07.06. 16:24:59

Ellenetek indult eljaras? Ez valahogy nem tul esszeru dolog..

Egyebkent volt olyan part (MDF-SZDSZ kozos, de jogilag megis kulon lista), ahol a jelolo hibasan adta meg a jelolt partjanak nevet (esetleg parttag fuggetlenkent indult).
Elvileg ha mar elkuldted utana mar nem javithato, szoval lehet, hogy az a gond, a part/jelolt/aktivista "kijavitotta".

guy2 2010.07.06. 16:45:41

Gratulálok a posztolónak, az ilyen emberek miatt kérdőjeleződik meg a demokrácia.

Lángharcos 2010.07.06. 16:52:10

Eltűnő tinta, + második név ? XD

Éljenek az összeesküvés elméletek már előre is :)

misc · http://misc.blog.hu 2010.07.06. 16:55:43

Az ajánlószelvényt leadó választópolgár ilyen esetben gyanúsított nyilván nem lehet.

Szerintem jó, hogy a rendőrség kicsit foglalkozik az egyébként teljesen általános ajánlócédulás visszaélésekkel, bár legjobb lenne az erősen középkori rendszert átalakítani.

Roy 2010.07.06. 17:07:49

10 év kényszermunka.

MrZed001 2010.07.06. 17:10:49

Csak nem egy újabb boldog fidesz szavazó, akinek a kopogtatója az MDF-SZDSZ(LMP) néven emlegetett testvérpártoknál kötött ki ?
Annyi mocskos dolog volt a választás és a kopogtatócédulák körül, hogy ideje lenne már a T. nyomozóknak lecsapni rájuk is.
Persze már jogerősen tudjuk, hogy illegális adatbázist Fidesz és MSZP tarthat fent, nem bizonyító erejű sem a Kubatov sem az MSZP-s felvétel.
Szégyen ... mi mást lehetne hozzáfűzni.

Lángharcos 2010.07.06. 17:18:44

@MrZed001: Rátapintottál a lényegre: soroljunk fel pártok neveit, ez majd jóóóóól megoldja a kérdést.

MrZed001 2010.07.06. 17:23:24

@Lángharcos: "soroljunk fel pártok neveit"
Emlékezetem szerint ezeknél a pártoknál találtak (hogy is mondják szépen?) "nem nekik leadott" kopogtatócédulákat.
Sőt az MDF külön érdekes volt, ahogy egyik napról a másikra feltűnt náluk "valahonnan" egy jelentősebb adag.

2010.07.06. 17:44:21

urak, gyors kérdés, hátha beesik valaki, aki tudja a választ.
adók módjára behajtható köztartozásnál kell valamilyen tértivevényes felszólítást küldeni?
van itten a vizibohóc izé, vizitársulat, kötelező tagság, semmit sem csinálunk, belvíz van, de üssekő, ilyesmi...
igazából lehet elfelejtettem befizetni a a sárga fecnijüket. most kaptam önkormányzatos papírt, h végrehajtási eljárás, ket, estébé, jelenjek meg a befizetett csekkel és vagy...
oké, nem fizettem, fizessem. csak most ezért bemenni, elszúrni a csomó időmet...
szóval kell ezeknek valami tértivevényes papírt küldözgetni előtte a határozattal, felszólítással, vagy tényleg így működik? leadnak egy papírt az önkormányzat felé, oszt kész? ennyi?
az tuti, h nem kaptam felszólítást. a csekk az jött, lehet elfelejtettem befizetni. most meg mehetek be a csekkel. jó néven vettem volna, ha jön egy felszólítás tőlük tértivevénnyel.
vonatkozó jogszabályi helyet nem találok erről.

2010.07.06. 18:19:28

ehe, asszonyszemély időközben megtalálta a befizetést is.

talicskás munkásember 2010.07.06. 19:09:40

Ha valaki nem bír utána nézni a támogatott személy nevének, akkor kit is támogat tulajdonképpen? Hogyan írhatja le a poszt toló, hogy "mindenki akarata szerint adta le a szelvényeket, akaratuk szerint annak a személynek a javára, akit támogatni szerettek volna", amikor Ő maga egyedül vitte el azokat az ismerőséhez, aki végül is kitöltötte a szelvényeket?
Összességében nyilván nem csalás történt, legfeljebb gyanú merült fel, feltehetően tanúvallomást várnak, ami nem jár büntetéssel. De akkor is hát, hol marad a választói öntudat?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.07.06. 19:10:17

Miért nem teszi föl senki sem a kérdést, hogy miért nem törlik el ezt a teljesen fölösleges gyalázatot? Miért fogadnak el nálunk szervilisen minden baromságot, amiről azt hazudják a népnek, hogy szükségesség? Nem az. Demokráciákban ilyen nem, hogy nincs, de eleve el sem képzelhetető.

Ez a rendszer sarkköve.

www.kibulizottorszag.net

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 19:47:14

lehet itt neha csunyan beszelni?
szard le!

MrZed001 2010.07.06. 20:17:02

f.ck, máshova szántam. Előző KILL-DEL ... valami. Sorry

Füredi 2.0 (törölt) 2010.07.07. 08:33:06

Az isten szerelmére, a posztoló írja már be, hogy tanúként vagy gyanúsítottként van-e beidézve.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.07.07. 13:32:39

Minden valószínűség szerint tanúként, ismeretlen tettes ellen választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indított eljárásban.

A rendőröknek az szúrhatott szemet, hogy más írta be a személyi adatokat és más az ajánlani kívánt személy nevét (eltérő tinta és kézírás).

Egy tipikus visszaélési mód az, ha az önkéntes pártaktivista "x párttól jöttünk... elég, ha a személyi adatokat tetszik kitölteni.. köszönjük" felkiáltással viszi a cetliket, majd ki tudja később mit ír rá a szelvényre.

A tanúvallomásban elég leírni kire akarták leadni a cédulát (illetve az aktivista a szemük előtt töltötte ki ha tényleg így volt), és ha ugyanaz a név szerepel a kopogtatócédulán is, akkor valószínűleg minden OK.

Baj akkor lenne, ha az állampolgár a tanúvallomásában azt állítaná, hogy másnak akarta adni mint amit ráírtak; ez is azonban elsősorban az önkéntes aktivistának és nem a szavazónak jelentene gondot - a megtévesztés elég nyilvánvaló - sőt a választás, a népszavazás és népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekménynek tudomásom szerint nincs gondatlan alakzata :-).

Sics68 2010.07.07. 19:25:18

Füredi 2.0 2010.07.07. 08:33:06
> Az isten szerelmére, a posztoló írja
> már be, hogy tanúként vagy
> gyanúsítottként van-e beidézve.

Nem mindegy hogy gyanúsítottként vagy tanúként idézték? Majd begyanúsítják :-DDD

***

Pascal
> ... választás, a népszavazás és népi
> kezdeményezés rendje elleni
> bűncselekménynek tudomásom szerint
> nincs gondatlan alakzata :-).

Kár, mert a posztoló szerintem elkövette! Mármint a gondatlan alakzatot :-)

Sics
süti beállítások módosítása