Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Mágnesezett villanyóra

2010. május 12. - zugügyvéd

Bár számos hasonló témájú ügyet dolgozott már fel ez a blog, még mindig  búvópatakként előtörnek újszerű  trükkök  A szakértői vizsgálat eredménye, hogy minden sérülésmentes, de erős külső mágneses hatás érte a villanyórát, mindenképpen ilyennek tűnik. 

 

Tisztelt Zugügyvéd!

 

Segítséget szeretnék kérni.
2010.május 18-án megyek tárgyalásra, mivel az ÉMÁSZ-nak nem fizettem ki a rám kirótt büntetést.
 

Előzmények:
2008-ban kihívtam az ÉMÁSZ-t, hogy nézzék már meg az órámat, mivel szerintem többet mér a valós fogyasztásnál.
Kijöttek, édesapám beengedte őket, bemérték, kb. 30 %-kal többet mért. A helyszínen megállapították, hogy semmilyen külsérelmi nyom nem található az órán, teljesen sérülés mentes.
 

 

Lecserélték az órát, majd pár hét múlva kaptam egy levelet, hogy elmehetek a szakértői vizsgálatra ha akarok Pécelre.
Nem akartam, mivel biztos voltam benne, hogy semmit nem fognak találni, meg dolgoztam is.
 

 

Majd jött a szakértői vizsgálat, hogy minden sérülésmentes, de erős külső mágneses hatás érte, ezért az ÉMÁSZ megbüntet 240.000.- forintra.
Felhívtam azonnal az ÉMÁSZ-t, elmondta nekik, hogy én nem csináltam semmit az órával, mire ők csak annyit mondtak fizessem be, mert biztos én mágneseztem be az órát.
 

 

A szakértői vizsgálat azzal kezdődött, hogy zárt dobozban záró pecséttel érkezett az óra.
 

A záró pecsét sorszámát azonban nem találtam a saját jegyzőkönyvemen, édesapám szerint le sem zárták, csak betették a kocsiba.
 

A meglepetés akkor jött, amikor a bíróság kiküldte az ÉMÁSZ jegyzőkönyvének a másolatát....
Az ő jegyzőkönyvükön viszont szerepel egy vonalkódos matrica azzal a sorszámmal amit a szakértő is leírt, de az én indigós példányomra ezt nem ragasztották rá. Valószínűleg utólag rakták rá.
 

A kérdésem az lenne, hogy mit mondhatok a bírónőnek, mivel ügyvédre nincs pénzem sajnos, ezért egyedül kell elmennem a tárgyalásra.

384 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr671997666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cradle 2010.05.12. 17:21:09

Az végülis nem derült ki hogy akkor most mágnesezted az órát vagy most a jogi kiskapukon lovagolunk?

szaGértő 2010.05.12. 17:21:52

Nem tudják bizonyítani, hogy lezárt dobozban vitték el, ha nincs a jegyzőkönyvben benne ez a tény.

Szerintem erre lehet hivatkozni, ugyanis az, hogy a vizsgálatkor volt rajta cimke, az csak azt bizonyítja, hogy a vizsgálat előtt tették rá, azt nem, hogy nálatok.

Ha a szakértőt az ELMÜ fizeti, akkor az nem független szakértő, ezzel is lehetne valamit kezdeni, de ezt majd a tanult kollégák elmondják.

nyari mikulas (törölt) 2010.05.12. 17:27:10

Azert buntetnek meg, mert tobbet mert az orad? Nem forditva kene legyen, ok kene visszautaljanak penzt?

Miert kezdtel gyanakodni, hogy tobbet mer?

nyari mikulas (törölt) 2010.05.12. 17:28:48

Azert fizess, mert eddig tobbet szamlaztak a tenyleges fogyasztasnal? Nem ok kene visszautaljanak?

Miert kezdtel gyanakodni, hogy tobbet mer az ora?

nyari mikulas (törölt) 2010.05.12. 17:31:32

A pecsetnek semmi jelentosege, magnesezni dobozon keresztul is lehet (plane villamosmuveknel nem nehez ezt kivitelezni).

egy maréknyi dollár 2010.05.12. 17:32:38

Szóval apukáddal megmágneseztétek a villanyórát,hogy 30%-kal TÖBB fogyasztást mérjen.Ezt nevezem!
/Amúgy nehezem hiszem,hogy egy teljesen ép villanyóra "delejezése" bizonyítható lenne.Próbálkozás,az ELMÜ részéről nem az első.Csak higgadtan,de szívósan - ne hagyjátok magatokat!/

korund 2010.05.12. 17:33:01

@szaGértő: Ha az édesapa aláírt, ott lesz, hogy lezárt dobozban vitték el.

Én már 6 hónapja várom ugyanezt a Tigáztól. Kíváncsi vagyok mit hoznak ki, mivel levél nem jött, hogy menjek el a vizsgálatra.

kyanzes (törölt) 2010.05.12. 17:36:12

Nálunk egy fazon szemétségből mágnesezte egy másik arc óráját. Vannak ilyenek.

kilométerfaló 2010.05.12. 17:36:16

"A kérdésem az lenne, hogy mit mondhatok a bírónőnek".

Válasz: "az az óra nem az enyém".

Én is kérdeznék azért: ha már egyszer felajánlották, hogy ott lehetsz a szakértői vizsgálaton, miért nem mentél el? Komolyan azt gondoltad, hogy megállapítják, hogy rossz az óra és visszafizetnek neked forint százezreket?

A poszt toló naív volt ezúttal, attól tartok.

indapasssucks 2010.05.12. 17:37:01

az a tény, hogy te jelentetted a fogyasztási anomáliát a te javadra szól, mondhatod, hogy te jóhiszeműen jártál el. Persze mivel neked állt érdekedben megmágnesezni az órát, ezért nem állsz jól. Pláne, hogyha a bírónak azt sugallják, hogy szoktak ilyeneket csinálni, és ha elrontják, akkor ez az eredmény.

Az, hogy a te papírodon nincs ott a matrica, az az egyetlen, ami melletted szólhat. Nekik kell bizonyítani, hogy a csalást (mágnesezés) te követted el, de ez gyakorlatilag megtörtént (kivizsgálták). Az, hogy kinek az órája az a bemágnesezett példány, az a kérdés.

ben2 2010.05.12. 17:37:49

@Cradle:

Ott van a postban, hogy nem mágnesezte:

"Felhívtam azonnal az ÉMÁSZ-t, elmondta nekik, hogy én nem csináltam semmit az órával"

Egyébként azzal is lehetne érvelni, hogy a szándékos beavatkozás életszerűtlen, mivel az óra TÖBBET mért 30%-al, tehát nem az ügyfél számára kedvezett.
Az ÉMÁSZ tehát azt feltételezi, hogy az ügyfél meghackeli az óráját, hogy többet fizethessen ugyanannyi áramért, majd bejelenti, hogy hibás? Mi értelme van ennek?
Még ha a legrosszindulatúbb feltételezésből is indulunk ki, hogy pl. megpróbált csalni, de elbénázta és fordítva sült el a kísérlet, akkor meg miért nem törte össze az órát? Miért kockáztatta a lebukást?

Akárhogy is nézzük, a legéletszerűbb feltételezés az, hogy az óra elromlott és az ÉMÁSZnak - legjobb védekezés a támadás alapon - jobban megéri meghamisítani a szakértői vizsgálatot és meggyanúsítani az ügyfeleit, mint visszafizetni a túlszámlázást.

inframazsola 2010.05.12. 17:38:59

Nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy mágneses mező hatására _többet_ mérjen az óra... Amellett, hogy szép, hogy ők akarnak perelni, szerintem jönnek egy magyarázattal, hogy hogy lehetséges ez.

belekotty 2010.05.12. 17:39:34

Már leírták. A doboz lepecsételése az ellen nem véd hogy a dobozban ne mágnesezhesse valaki az órát. Ezzel kell érvelned. Mellesleg jobban jársz ha keresel egy olcsó ügyvédet, aki a kapott perköltségért elvállalja. Van ilyen akinek nincs ügye és neki ez is jó. Sokkal több az esélyed. Mellesleg egy tárgyaláért meg egy beadványért egy olcsóbb ügyvéd 30 ezerért megcsinálja, az sokkal kevesebb mint 240 ezret plusz perköltség kifizetni.

ben2 2010.05.12. 17:39:50

Tényleg, ilyen esetekben nem lehet független szakértői vizsgálatot kérni?

CJKrisz 2010.05.12. 17:42:11

Többletfizetésért megbaxnak. Hehh. :))))
Kicsit más, de villanytéma: Az áramszolgáltatók azt állítják, hogy ugyan lehetne olcsóbb is az áram, de vélelmezik, hogy sokan lopják (magyarul alapból bűnözőnek tartják az embereket), ezért a becsületesen fizető emberekkel fizettetik meg a lopott áramot. Ok, legyen így. Viszont amikor valakit megbüntetnek sok százezer, esetleg több millió forintra, akkor azt a pénzt miért is teszi zsebre a szolgáltató??? A lopott áram ki van fizetve a becsületesen fizetők által, nemdebár? A büntetés összegét esetleg nem a többiek számlájából kellene jóváírni, még ha 1 forintot, akkor is!? Vagy pedig jól van az úgy, hogy ugyanazért kétszer kapja meg a szolgáltató az ellenértéket?

Cradle 2010.05.12. 17:42:35

@ben2: Nem az érdekel, hogy mit mondott az ÉMÁSZnak hanem az, hogy valójában mit csinált.

kispista 2010.05.12. 17:42:40

@ben2:
"
Még ha a legrosszindulatúbb feltételezésből is indulunk ki, hogy pl. megpróbált csalni, de elbénázta és fordítva sült el a kísérlet, akkor meg miért nem törte össze az órát? Miért kockáztatta a lebukást?
"
Mert nem tudja, hogy a mágnesezés kimutatható. Azt hiszi, hogy ha ép a plomba és nincs külsérelmi nyom, akkor nem jönnek rá.
Amúgy meg a mágnesezés hatása, hogy ha elveszik a mágnest, akkor gyorsabban kezd mérni az óra (mivel az órában lévő mágnest elcseszi).
Ehhez elég akár az is, ha egy pillanatra az órához tartják a mágnest.
Ja és ez nem normál mágnes, hanem egy szupererős, tehát arra sem hivatkozhat, hogy rátett egy trafót vagy valamilyen háztartási gépet.

Az sem kizárt, hogy valamelyik családtag, vagy egy ismerős próbálta ki a mágneses buherálást és a posztoló nem is tud róla.

belekotty 2010.05.12. 17:42:46

@ben2: ELMŰ-s voltam. A mágnesezés visszafelé sülhet el, ez régóta ismert.
Viszont egy degausserrel bármikor, dobozon kívülről is ezt meg lehet csinálni vele, tehát ez nem bizonyítható hogy a fogyasztó volt.

kispista 2010.05.12. 17:44:43

@inframazsola:
"
Nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy mágneses mező hatására _többet_ mérjen az óra... Amellett, hogy szép, hogy ők akarnak perelni, szerintem jönnek egy magyarázattal, hogy hogy lehetséges ez. "
Pedig igen.
A mágnes elcseszi az órában lévő fékezőmágnest, és így miután eltávolítottad, többet mér az óra.
Rengetegen kisérleteztek ezzel. Az áramszolgáltató meg nem veri nagydobra, hogy ilyen hatása is lehet.

kispista 2010.05.12. 17:45:58

@belekotty:
Ez is igaz, kérdés hogy a bíróság szerint a fogyasztó vagy az ELMÜ csalása az életszerűbb.

zootyo 2010.05.12. 17:46:23

@belekotty: Ez a degausser azt jelenti, hogy vissza lehet mágnesezniu az órát, hogy újból helyesen mérjen?

kispista 2010.05.12. 17:48:17

@zootyo: nem, ahhoz teljesen szét kéne szedni.

zootyo 2010.05.12. 17:49:35

ugyanis én észrevettem, egy éve, hogy jóval többet mér, de inkább kispóroltam, mert hallottam hogy ez a vége.
De most jönnek ellenőrizni. :-( Mit tegyek?

kispista 2010.05.12. 17:55:28

@zootyo: Próbáld ki egy nagyfogyasztóval pl hősugárzó hogy valóban így van-e. Közben legyen minden más kikapcsolva.
A magas fogyasztást egy elöregedő hűtő is okozhatja.

De ha jól értem e ta órád is a mágnesezés hatására romlott el? Ha nem akkor miért akarnád "visszamágnesezni"?

zootyo 2010.05.12. 17:58:57

Azért mert telefonáltak az ELMÜ től, hogy jönnek órát ellenőrizni, és nem akarom hogy észrevegyék.

kispista 2010.05.12. 18:01:48

@zootyo: Az óra magától nem lesz mágnesezett! Most arra kérsz tanácsot, hogy hogyan tudod a csalási kísérleted nyomát eltüntetni?

zootyo 2010.05.12. 18:01:58

tehát el akarom tüntetni a mágnesezés nyomait. (ha annak tudható be)

Tibike15 2010.05.12. 18:02:36

Azt mondják, hogy a hülye magyar először lopja az áramot és utána meg megtrükközi az órát, de nem lehet pontosan, hanem általában akkor már többet mér az óra. A derék ember ugye azt akarja, hogy ne bukjon le a korábbi lopás, ezért aztán már hívja is a szolgáltatót, hogy sokat mér az óra.

A szolgáltató meg csak erre vár és általában megpróbálja bebizonyítani, hogy előtte lopták az áramot.

Ami vicc, próbáld ki. Ha felhivod őket, hogy keveset mér az órád, csináljanak valamit, akkor kiröhögnek, azt hiszik, hogy szórakozol és nem csinálnak semmit.

Érdekes cég, de ez van.

zootyo 2010.05.12. 18:03:01

Én nem csináltam vele semmit, az biztos. De félek hogy rámkenik, mint a fenn említett példa mutatja.

Devil 2010.05.12. 18:03:05

Tudjak bizonyitani hogy _nalad_ lett felmagnesezve az ora?
Tudjak bizonyitani hogy _te_ csinaltad?

SiKom 2010.05.12. 18:03:18

@tamaskodo:
"Azert buntetnek meg, mert tobbet mert az orad? Nem forditva kene legyen, ok kene visszautaljanak penzt?"

Már írták, de állítólag a mágnesezés hatása, hogy amíg rajta van a mágnes, addig lassít, de ha leveszed, akkor gyorsabban mér, mint előtte.

Ezért gyanúsítanak meg.

De gondolom érdemes bepróbálkoznia az ELMŰnek, ha valakinek hibás az órája, rá kell kenni, maximum perköltséget buknak, ami nem sok pénz. Amúgy meg nyernek 240 ezret. Talált pénz!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.12. 18:04:26

Tényleg rengeteg ilyen ügy volt már, most nem keresem ki de többször felraktuk a vonatkozó eseteket. Ezekből jó meg lehet tippelni, hogy kell-e fizetni.

Ezt a mágnesezős trükköt hallottam, van ilyen. Amíg rajta van a mágnes az órán addig alig mér, utána amikor leveszed viszont felpörög.

Ha csak egy magánszakértői vizsgálat történt, ez valószínűleg kevés lesz. A hivatalos eljárás során végzett szakértői vélemény eredménye lesz döntő (ami eseteket én láttam ott az OMH ill jogutódja a Mérés- és Ellenőrzősi Hivatal végzi).

Például nagyon fontos azt tisztázni, hogy az óra felszerelésekor minden rendben volt-e (megvan-e a felszereléskor, illetve a szolgáltatás indításakor felvett, helyszínen kitöltött munkalap).

Ez nagyon fontos: az óra hitelesítéséért, karbantartásáért elsősorban a szolgáltató felel. Az első, amit neki bizonyítania kell, hogy az órát ő hitelesen, épségben szerelte fel.

A fogyasztó csupán az okozott, vagy gondatlanságból/szándékosan be nem jelentett hibákért felel. DE! Mindegy ki csinálta - albérlő, házastárs - az felel aki a szerződést aláírta (ezt hívják többen, pontatlanul, a fogyasztó objektív felelősségének).

Vagyis, ha előkerül a munkalap (ami általában a közüzemi szerződés melléklete) és azon szerepelnek, hogy az óra ép ÉS a kirendelt szakértő ugyanazt mondja amit a magánszakértő; akkor valószínűleg fizetni kell.

1000 egyéb oka lehet annak, hogy a mágnes rossz - a szolgáltató azt mondja, hogy szándékosan mágnesezték így fékezték, de ő azt mond amit akar.

A magánszakértő vizsgálatánál arra is hivatkozz, hogy az nem hitelesített eszközökkel történt ezért nem bizonyít semmit (hacsak nincs egy akkreditált mérő-laborja a szolgáltatónak és a használt eszközök hitelesítési száma mind ott szerepel a jegyzőkönyvben).

A fizetési meghagyásnak mondj ellent, a perben hivatkozz arra, hogy a szolgáltató felel az óra hibátlanságáért elsősorban, szóval bizonyítsa hogy ő hibátlanul szerelte fel, továbbá vitasd a szakértője állításait.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.12. 18:06:21

"...ugyanis én észrevettem, egy éve, hogy jóval többet mér, de inkább kispóroltam, mert hallottam hogy ez a vége..."

Minden hibát be kell jelenteni, ugyanis az önmagában szerződésszegés, ha laikus számára is látható a hiba, de a fogyasztó nem jelenti be !!

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.05.12. 18:08:43

Elnézést, hogy jogi kérdéssel jövök itt: pontosan mi is az a 240e Ft?
- az új villanyóra ára nem lehet, az ennek kb tizede.
- a szakértő díja sem lehet, mert aki ennyiért dolgozik egy fél órát, az nem szakértő, hanem köztörvényes bűnöző.
- elmaradt haszon nem lehet, mert ők kerestek az ügyön.
- büntetés sem lehet, mert az ELMÜ nem hatóság.
Jelentsék fel csalásért a rendőrségen.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.12. 18:09:36

Bunkó: kötbér.

Szerződésszegés esetére kikötött fix összegű kártérítés, lényegében.

steve0915 2010.05.12. 18:13:02

Köszönöm a kommenteket!
- nem mágneseztem az órát
- azért nem mentem el a szakértői vizsgálatra, mivel eszembe sem jutott, hogy ezt rám kenhetik
-nem akartam tőlük pénzt, csak arra kértem meg őket, hogy nézzék meg az órámat, mivel szinte csak aludni jártunk haza, és így is sokat fogyasztottunk.
-édesapám aláírt annak, hogy a "mérőt dobozoltuk"
Az meg, hogy az óra az enyém-e...?
Gyári szám szerint azonnal megmondják, nem??

Evil One 2010.05.12. 18:13:04

Akár egy kurva nagy elektromágnest is találhatnak a mérőre eszkábálva, az se bizonyít, csak annyit, hogy valaki szarakodott vele.
A vállalat vélelmezheti, hogy a fogyasztó volt, de ezt bizonyítani is kéne egy jogállamban. Vannak tanúi, fényképei, dns-mintája, anyámfasza? Nincs.
Akkor kussoljon.

Ennyit erről.

British 2010.05.12. 18:14:37

Szeretnék néhány dolgot elmondani ezzel és az ilyen villanyóra ügyekkel kapcsolatban, mert sok tévhit kering ezügyben. Azért veszem a bátorságot, mert olyan helyen dolgozom, ahol az ilyen órákat hitelesítik, bemérik, megvizsgálják. Számtalan szép "mesét" hallgattam már végig az ügyfelektől, hogy ők nem nem soha és nem is értik stb.
Az összes ilyen ügy egy olyan jelenség miatt történik, amit az ügyfelek nem tudnak. A lényege az, és ezt nagyon kérem mindenki jól jegyezze meg: a villanyórát valóban sokan mágnessel befolyásolják, egy erős mágnest az oldalához tesznek, ezzel a mérőben lévő két kis fékező mágnest átmágnesezik, nagyobb lesz a fékező erő ami a tárcsát fékezi, ergo kevesebbet mér. Eddig minden szép és jó, örül a dolgozó, hogy milyen fasza gyerek aki ajánlotta. Ez mehet évekig is, ha nem megy ki leolvasó, csak mondjuk bemondod az állást időnként. A baj ott kezdődik, hogy ha valamilyen oknál fogva elveszi a user a mágnest az órától, mert mondjuk jönnek ellenőrini stb., vagy csak be akarja fejezni, mert beijedt. Csak sajnos azt nem tudja, hogy miután elvette a mágnest, a fékező mágnesek mágnesessége elveszik, legyengül, és hiába teszi vissza újra a mágnest, többé nem tudja lefékezni a tárcsát, sőt, gyorsabban kezd forogni a kis fékező erő miatt. Aztán jönnek a szép nagy villanyszámlák a "ventillátorrá" vált óra miatt. Ekkor kezdődik a fentebb leírt procedúra és bizony az OMH be tudja bizonyítani, hogy mágnessel befolyásolták az órát, ez bejáratott jogi procedúra. Ekkor aztán elkezdődik a huzakodás, hogy ki csinálhatta, én nem is tudok semmit stb. Amit jó tudni még, hogy elég egy rövid ideig odatartani egy óra megfelelő helyére a mágnest és máris sérül az óra, tehát bizony egy rosszakaró is be tud kavarni rendesen. Összegezve mégegyszer a lényeget: ha a mágnest elveszed az órától és újra oda is teszed, vagy nem, az óra gyorsabban fog forogni és többet fizetsz. Ha még reklamálsz is emiatt, akkor a büntetést is kiszabják rád, mert befolyásoltad az órát.
Remélem eloszlattam egy kicsit a homályt ezügyben és egyben fel is hívtam egy fontos dologra a figyelmet.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.12. 18:15:02

"A vállalat vélelmezheti, hogy a fogyasztó volt, de ezt bizonyítani is kéne egy jogállamban. Vannak tanúi, fényképei, dns-mintája, anyámfasza? Nincs.
Akkor kussoljon."

Ez nem így van, ha a szerződésszegés ténye bizonyítást nyer, akkor mindegy ki csinálta - albérlő, házastárs - az felel aki a szerződést aláírta (ezt hívják többen, pontatlanul, a fogyasztó objektív felelősségének).

NEHALEM 2010.05.12. 18:16:01

A fogyasztásmérőt egészen biztos, hogy erős mágneses mező hatása érte. A fékmágnesek olyan mértékű lemágneseződése, ami 30%-nyi pozitív mérési hibát okoz , másként nem alakulhat ki. Ez teccik vagy sem, elfogadott és igazolt tény.
Egyetlen ponton érzem támadhatónak a szolgáltatót, hogy valóban bizonyítható-e, hogy az óra a leszerélés előtt károsodott és nem azt követően . (pl. érdeke-e az áramkommandónak, hogy minél több fogyasztót megvádoljanak)

ben2 2010.05.12. 18:17:06

Számomra az az érthetetlen, hogy miként lehet azt minden kétséget kizárólag bizonyítani, hogy a megnesezés a fogyasztó lakásában történt, amíg az ő gondjára volt bízva a mérő. A külsérelmi jeleket a helyszínre kiszállva egyértelműen meg lehet állapítani. Ugyanakkor pl. az is előfordulhat, hogy a vizsgálat során mágnesezték be az órát az ÉMÁSZ szakemberei. Milyen alapon lehet tehát valakit egy ilyen meghibásodás esetén megbüntetni?

kispista 2010.05.12. 18:18:09

@Evil One: olvasd el a jogszabályokat. És ne keverd a büntetőjogot a polgárival.

@Pascal: Amúgy akár arra is hivatkozhanánk, hogy egy betörő csapolta meg a méretlen vezetéket és kötötte rá a hősugárzót.

kispista 2010.05.12. 18:18:56

@ben2:
Ezt a bíróság majd eldönti. Az alapján hogy mit tart életszerűnek.

kispista 2010.05.12. 18:20:56

@steve0915:
"
- nem mágneseztem az órát"
És más a családban? Vagy valamelyik haver, aki megmutatja " nézd milyen jó ez a kis mágnes, megállítja az órát!"?

kispista 2010.05.12. 18:23:29

@British:
Igen, ezeket a mágneseket áruló bűnözők elfelejtik megemlíteni, hogy a mágnes elcseszi az órát.

Tibike15 2010.05.12. 18:23:43

@British: ezek szerint aki csal, az csinálja végig, ne legyen beszari, mert így is úgy is fizetni fog, nem is keveset.

Egyébként mennyi időnként cserélik az órát hivatalosan ?

steve0915 2010.05.12. 18:24:08

@kispista: Amíg meg nem büntettek nem is hallottam ilyen mágnesről.
Egyébként soha nem zárjuk a kapunkat 5 méterre van a villany óra tőle, de olyan helyen lakom, ahol nem ellenségek az emberek...

Evil One 2010.05.12. 18:24:26

@kispista:

Értem, tehát ha találnak egy hullát a lépcsőmön, akkor nem kell bizonyítaniuk, hogy én öltem meg, elég a tény, hogy ott volt az ajtó előtt és mehetek is a sittre.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.12. 18:25:26

Kispista: ha tudod bizonyítani perbe hívhatod, és akkor övé a kár.

British: szerintem a fogyasztó munkatársai nyugodtan fogják vissza magukat :D
a korábbi, hasonló postban előkerült jogi esetek egy jókora részében bizony az OMH éppen nem azt állapította meg amit a szolgáltató, vagy az általa megbízott szakértő.

Rés a plexin, horpadás az órán, lemágnesezett mágnes, bármi: a szolgáltató helyből megállapítja, hogy tuti lopták a villanyt. Jutalékot kapnak. Aztán nem egy esetben bukják a pert (nem igazolják, hogy az órát ők jó állapotban szerelték fel, vagy a hivatalos eljárásig nem őrzik meg az órát a leszereléskori állapotban, stb.).

ben2 2010.05.12. 18:26:03

@kispista:

Ha tehát az ÉMÁSZ szakemberei magukhoz veszik az órát, akkor azt csinálnak vele, amit akarnak és minden azon múlik, hogy életszerű-e feltételezni?
Pl. ki sem kell venni a leplombált dobozból, úgy is érheti mágneses hatás az órát.
Az pedig nem életszerűség kérdése, hogy az ÉMÁSZ minden kétséget kizáróan bizonyítani tudja-e, hogy az óra a fogyasztó hibájából vagy gondatlanságából hibásodott meg, mert azt vagy tudja bizonyítani, vagy nem.
Márpedig a vizsgálat és a leszerelés közötti időben nem a fogyasztónál volt az óra, ergo tök mindegy, hogy ki mágnesezte be, nem bizonyítható, hogy a fogyasztó volt.

steve0915 2010.05.12. 18:26:15

Egyébként 2006-ban cserélték az órát amikor megvettem a házamat, azt sem tudom, hogy akkor jól mért-e az óra... mivel akkor kezdtük a fogyasztást, én meg nem nézegettem...

nyari mikulas (törölt) 2010.05.12. 18:26:39

A villanyorak sok hazban az ajton kivul, a folyoson vannak.
Ha valakinek van egy haragosa... vagy trefas kedvu ismerose...

Nem ugy van, hogy amig nem *bizonyitjak* valakinek a bunosseget, addig artatlannak kell tekinteni?

jog-ász 2010.05.12. 18:26:58

@British: én meg azt mesélném el hogy tárgyaltam már ilyen ügyet nem egyet és előfordult, hogy két szakértő után kirendelésre került az országos mérésügyi hivatal(hosszabb a neve most) aki megállapitotta hogy olyan szinten dokumentálatlanul érkezett az óra a vizsgálatra a szolgáltatótól hogy ők csak azt merik leirni amit tapasztaltak, nem beszélve arrol hogy korábban már két szakértő kitakaritotta az órát, és a harmadik vélemény készitésekor a szakértő egy rakás szennyeződést talált a mérőkészülékben ami "külső" származásu, nem az ora elemeiből származott. majd az orát leplombálva, lefűzve és kitakaritva, összerakva visszaküldte a szolgáltatónak, aki a tárgyalásra is elhozta, mikor a biro meg akarta nézni a szakértő dobott egy hátast, hogy ő nem ugy küldte vissza, értsd, a saját plombáját fel sem ismerte, a madzag az óra körül fel volt lazitva és megint tele volt szennyeződéssel amikor szétnyitottuk a tárgyaláson. természetesen a keresetet elutasitotta a biroság, mert olyan szinten manipuláltnak látszott az ora hogy az érdemi vizsgálatra alkalmatlan volt.

gabest1 2010.05.12. 18:27:16

"A fékmágnesek olyan mértékű lemágneseződése, ami 30%-nyi pozitív mérési hibát okoz , másként nem alakulhat ki."

Ez egy ilyen indirekt bizonyítás szokott lenni a szakértőnél, vagy valami konkrét alapja is van?

kispista 2010.05.12. 18:27:47

@Evil One:

idézem magamat:

" kispista 2010.05.12. 18:18:09
@Evil One: olvasd el a jogszabályokat. És ne keverd a büntetőjogot a polgárival."

@Tibike15:
"ezek szerint aki csal, az csinálja végig, ne legyen beszari, mert így is úgy is fizetni fog, nem is keveset."

Foglaljon el önkényesen egy lakást és lopja úgy az összes közszolgáltatást.

kispista 2010.05.12. 18:29:35

@ben2: ezért nem árt egy ügyvéd, ha perre kerül sor.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.05.12. 18:31:22

Csak egy valamit szeretnek kerdezni/mondani. Nalunk az orak lakason kivul, nem zarhato helyen, vannak felszerelve, gyakorlatilag barki hozzaferhet.
Ha ezt igy helyezte ki az ELMU, akkor nekem kene arrol gondoskodnom, hogy senki ne ferjen hozza??? Ilyen esetben mi akadalyoz meg tetszoleges vadbarmot h az osszes oran vegigmenve megmagnesezgesse oket? Mi meg fizetunk mint a katonatiszt?
Hogy is van ez?

Evil One 2010.05.12. 18:31:55

@kispista:

Melyiket? Ha ennyire benne vagy a témában, foglald már össze pls, hogy miért fordulna meg a bizonyítási kényszer ebben az esetben, ok?

De komolyan, kíváncsi vagyok.

2010.05.12. 18:32:44

én mint fizikus azt nem értem, hogy miért nem ferromágneses anyagból gyártják a villanyóra házát? acél, stb...akkor hiába tesznek rá mágnest kívülről, az erővonalak a burkolaton keresztül "záródnak", nincs lehetőség mágneses térrel hatni a belső szerkezetre....és akkor tényleg a plomba érintetlensége fog számítani...

Evil One 2010.05.12. 18:34:40

@Evil One:

Már csak azért, mert ha ilyenben perbe fognak, akkor feljelentem őket, hogy elloptak tőlem mondjuk 240.000 forintot. A bizonyítékom az, hogy nincs nálam a 240.000 forint, ezt szakértő bizonyítja és akár ők is lehettek azok. Na, kb ennyire komoly ez ebben a formában.

Bár persze Magyarországon vagyunk, a kollektív büntetések hazájában, ki tudja, hogy dönt egy retardált bíró, a jogi alapelvek csak segget törölni jók.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.05.12. 18:34:42

Csak egy valamit szeretnek kerdezni/mondani. Nalunk az orak lakason kivul, nem zarhato helyen vannak felszerelve, gyakorlatilag barki hozzaferhet.
Ha ezt igy helyezte ki az ELMU, akkor nekem kene arrol gondoskodnom, hogy senki ne ferjen hozza?o.O Ilyen esetben mi akadalyoz meg tetszoleges vadbarmot abban h az osszes oran vegigmenve megmagnesezgesse oket? Mi meg fizetunk mint a katonatiszt?
Hogy is van ez?

páter Bundagh 2010.05.12. 18:37:52

@British: Akkor azt is tudod hogy olyan csalás is dívik, amikor elektromos művek emberei buherálnak a villanyóraszekrénybe egy MÉRETLEN órát.. Na az a csalás amit sosem mutatnak ki, esetleg egy harmadik érdekelt fél tehetné (mondjuk a többi közvetetten károsult fogyasztó) meg, de olyan egyelőre nincs.

Amíg villanyóra van a felhasználók portáján mindig lesz órabuherálás, méretlen konnektor bekötés, vagy hamis vád az órákkal kapcsolatban.

Évek óta kérdezem itt is és más fórumokon is, miért nem lehet kitenni/feltenni magasra az oszlopra egy óraszekrényt benne párhuzamos órákkal, és távleolvasni?! Vagy még távleolvasni sem kell, csak ha vitás eset van... az aztán objektív lenne!!

Vagy ebben is politika van? Azért kell ez az áldatlan állapot, hogy egy réteg mindig lehessen aki lophat buherálhat büntetlenül, a tisztességes fogyasztó úgyis kifizeti mások fogyasztását is.

Evil One 2010.05.12. 18:39:09

@Evil One:

Vagy feljelentem az UFO-kat, hogy megbuherálták az órámat, a fizetési felszólítást meg küldjék az Andromeda galaxisba, mert nekem nincs közöm hozzá.

El sem hiszem, hogy ilyen kérdésekben egyáltalán kétség merülhet fel egy per kimenetelét illetően.

kispista 2010.05.12. 18:41:18

@páter Bundagh: Megvalósítható lenne, főleg családi házban. Csak egy kicsit drága. De megtérülhetne.
Bár sokan azt is buherálnák, aztán a jogvédők reklamálnának, hogy a túl magasra rakott villanyóra buherálása közben leesett honfitársunk halála miatt az elmu a hibás. Meg különben is, miért vezet áramot a vezetékbe!

British 2010.05.12. 18:43:12

Az egy fázisúakat úgy tudom 15 évenként kell cserélni, a három fázisút 20 évente.

Cradle 2010.05.12. 18:44:56

@páter Bundagh: A jövő biztosan az elektronikusan mérő távleolvasott óráké. Németországban ez már most is létezik, azt nem tudom hogy mennyire általánosan elterjedt de van rá példa. Az elektronikus órákat nehezebb buherálni, persze biztos akad majd arra is valami "okosság" előbb utóbb.

Cradle 2010.05.12. 18:45:43

@British: Jó olvasni egy szakértő kommentjét is.

British 2010.05.12. 18:48:32

A jogász kollégának is igaza van, én is hallottam olyan eseteket, ahol az ügyfél nyert, mert az óra dokumentációja nem volt rendben a cégnél. Az OMH-s dologhoz nem nagyon tudok mit hozzátenni, tőlünk lezárt, leplombált dobozokban viszik el a mérőket. Ja, egyébként én nem ebben a csoportban dolgozom, csak mellettem csinálják így van némi rálátásom a dologra.

belekotty 2010.05.12. 18:50:22

@páter Bundagh: Sokba kerül az órák cseréje. Az ELMŰ területén ez másfélmillió óra lenne, ami a munkadíjakkal együtt, meg az adminisztrációval 200 millárd felett lenne.

páter Bundagh 2010.05.12. 18:51:06

@Cradle: kispista, az igazán drága mulatság a bünti, meg a sok tisztességes fogyasztón behajtott veszteség.

Igen, mindig van és lesz is okosság, ám van egy dolog amit nem lehet buherálni, ez pedig az egyszerű fizikai akadály, mégpedig a magasan lévő párhuzamos óra, vagy társasházaknál egy bombabiztosan zárt óraszekrény.

Egyáltalán azt nem értem hogy egy óraszekrény miért hozzáférhető? A biztonsági leoldóknak muszáj az órákkal egy légtérben leledzeni?

szociologus 2010.05.12. 18:52:06

Műszakilag szerintem támadhatatlan az ügy, ez nem vitás. Nem is érdemes vele tovább foglalkozni. De van egy pont, ahol az ÉMÁSZ elkúrta a mutatványt, ebbe bele lehet kapaszkodni, ahogy olvastam másnak eddig elkerülte a figyelmét.

A posztoló leírta, hogy leszerelték az órát és elszállították.

"A záró pecsét sorszámát azonban nem találtam a saját jegyzőkönyvemen, édesapám szerint le sem zárták, csak betették a kocsiba.
A meglepetés akkor jött, amikor a bíróság kiküldte az ÉMÁSZ jegyzőkönyvének a másolatát....
Az ő jegyzőkönyvükön viszont szerepel egy vonalkódos matrica azzal a sorszámmal amit a szakértő is leírt, de az én indigós példányomra ezt nem ragasztották rá. Valószínűleg utólag rakták rá."
Sajnos már láttam ilyet (az anyámat húzta csőbe a gázszolgáltató, én ott voltam a vizsgálatnál). Ilyenkor az az eljárás, hogy a dobozt egyrészről egy lezáró bizonylattal zárják le, amit az ügyféllel is aláíratnak, úgy, hogy az aláírás félig a bizonylaton, félig a dobozon legyen. Ezen túlmenően műanyag plombával is körbetekerik a kartont, a plomba száma a jegyzőkönyv mindkét példányán kell hogy szerepeljen.

Tehát:

1. Édesapád nem írta alá a hitelesítő matricát

2. A jegyzőkönyveden nem szerepel az "ólomzár" száma.

Mindezek fényében nem bizonyítható, hogy a vizsgált óra úgy ért oda a vizsgálatra, ahogy a mérőhelyről leszerelték.

belekotty 2010.05.12. 18:52:16

@[HPhD]Blokkolnam: Jaj! Fizikus? Na dobd el diplomád! Mennyire hiteles az az óra aminek maga a háza válik mágnesessé?

páter Bundagh 2010.05.12. 18:52:29

@British: Lesz válasz a méretlen konnektorokra?

British 2010.05.12. 18:52:35

Úgy tudom, hogy a lejárt órák helyett már elektronikusat tesznek fel. Sajnos ezeket is megbuherálják már....

TV Maci 2010.05.12. 18:55:03

Ez szívás. Egy ismerősöm (persze nem én)csak éppen E.ON területen bedőlt a mágneses trükknek. Csak azt felejtette el mondani aki a mágnest hozta, hogy rátételkor LASSUL (és tényleg behozza az árát), de levétel után valami lemágneseződés miatt sokszorosára GYORSUL. És nem igen tudsz mit tenni, ha hagyod fizetsz mint a katonatiszt, mert az óra többet mutat, ha jelzed az E.ON-nak akkor meg ugyanez a sztori....

páter Bundagh 2010.05.12. 18:55:16

@belekotty: Elhiszem amit írsz, csak nem értem mire válaszolsz. Biztos drága, biztos sok munka, egyebek.

Egy szaros kis kínai lakatfogó elvén működő mérőberendezés kinn a karón nem hiszem hogy nagy akadály lenne. Az óracserék ezzel okafogyottá válnának (kivéve az amortizációs indokot) !

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.12. 18:56:56

British nem szakértő, a többfázisút 10 évente kell :D Mérésügyi törvény!

Evil One: ptk, kötelmi jog:
315. § Aki kötelezettsége teljesítéséhez vagy joga gyakorlásához mást vesz igénybe, ennek magatartásáért felelős.

British 2010.05.12. 18:59:19

Méretlen konnektor: A szolgáltató figyeli az adott körzet fogyasztását és ha gyanú merül fel, akkor a légvezetéken, a csatlakozások előtt felteszünk egy műszert és tudjuk mérni a fogyasztást. Utána pedig ellenőr megy ki és annak is vannak eszközei...

belekotty 2010.05.12. 19:00:25

@zootyo: A degausser gyorsan váltakozó mágneses térrel szétveri a mágnesezettséget. Olyan szinten hogy pl a magnókazetta, mágnesszalag többet nem is használható. Ilyennel töröltünk adathordozókat, winyókat. Az érzékelőjét megbütyköltük így nyitva is lehetett működtetni. A 2 méterre lévő régi mobiltelefont is agyonvágta.

British 2010.05.12. 19:00:34

Nem mondtam, hogy szakértő vagyok. Biztosan te tudod jobban az éveket....rosszul emlékeztem, bocsi.

belekotty 2010.05.12. 19:01:36

@British: Hahaha... ez nem működik mióta éves leolvasás van. Nem fogják a kütyüt felrakni egy évre.

gorcsev54 2010.05.12. 19:03:54

Most akkor mi az igazság?Kétszer is elolvastam. Kihívta a szerelőket mert szerinte többet mutat az óra( 30%) helyszínen megállapították nem sérült az óra( és többet mért azt megállapította valaki?)ha igen akkor miért nem vissza lóvé, ha nem akkor miért a büntetés? Akkor ezek szerint kevesebbet mért?Nem világos! Tehát ha valaki nem ért egyet a számlával és kivizsgálást kér akkor abból az jön ki, hogy fogja be a po...ját mert lopja az áramot?!Az óra mérhet többet a tényleges fogyasztásnál, ha a hálózatban az óra után hiba van, de mérhet akkor is ha rossz.

belekotty 2010.05.12. 19:04:10

@páter Bundagh: Bocsi, de én ott ültem azon az igazgatótanácsi ülésen az ELMŰ-ben ahol ezt elvetették.

British 2010.05.12. 19:05:48

Azért lehet bízni a jó magyar szomszédban, hogy felnyomja a másikat, mert a szivattyúját okosban használja....

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.12. 19:06:00

Jól van ne haragudj :-) British, persze, hogy értesz hozzá, látszik.

Viszont fogadd el kérlek, hogy ez itt egy jogi blog, és jogi szempontból ezek az ügyek messze nem olyan egyértelműek, mint ahogy a szolgáltató műszaki munkatársai látják.

A jog szerint perben sok mindent kell a szolgáltatónak bizonyítania. Általában nem elég, hogy az óra rosszul mér.

Itt már rengeteg ilyen eset volt, ezen a blogon. A szomorú az, hogy sokan akkor is fizetnek, a szolgáltató "hivatalos" felszólítására, amikor nem valószínű, hogy a szolgáltató nyerne (már most mondom, ha csak ennyi van amit a levélíró leírt, az nem lesz elég a szolgáltatónak).

Tibike15 2010.05.12. 19:06:52

@British: 15 évente cserélik az órát? Magyarul aki megmágnesezte, az ha okosan csinálja, akkor 15 évig kell kihúzni. De még véletlenül se jelentse be, hogy baj van az órával.

Mi történik az órával 15 év után? Jól gondolom, hogy akkor már mindegy hogy jó vagy rossz az óra, mert lejárt a hitelesítése? Tehát nem lehet rábizonyítani semmit a felhasználóra.

Elég furcsa rendszer az, hogy aki kihúzza 15 évig, az nyert, aki meg bejelenti, az megbánja de nagyon.

kispista 2010.05.12. 19:07:20

@gorcsev54: Olvasd már el a posztokat. Főleg British-ét! Le lett írva érthetően.

belekotty 2010.05.12. 19:07:29

@páter Bundagh: "Évek óta kérdezem itt is és más fórumokon is, miért nem lehet kitenni/feltenni magasra az oszlopra egy óraszekrényt benne párhuzamos órákkal, és távleolvasni?! Vagy még távleolvasni sem kell, csak ha vitás eset van... az aztán objektív lenne!! " - Hidd el ez sokba kerül. Sokkal egyszerűbb pár ezer ember baszogatni és az ijedteken behajtani a többiek zséjét is mint százmilliárdért felszerelni és üzemeltetni egy csomó cuccost.

British 2010.05.12. 19:08:25

Nem is az ELMü-re gondoltam..

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.12. 19:08:47

"Mi történik az órával 15 év után? Jól gondolom, hogy akkor már mindegy hogy jó vagy rossz az óra, mert lejárt a hitelesítése? Tehát nem lehet rábizonyítani semmit a felhasználóra."

Rosszul gondolod, a leszerelt órákat általában leszereléskor megvizsgálják; ha gond van akkor gond van.

smartdrive 2010.05.12. 19:10:43

ejnye, plesi, már megint trükközöl?

British 2010.05.12. 19:13:22

Tibike15 jó helyen kapizsgál....
Pascal: abszolut igazad van a jogi dolgokban és dehogy is mernék ebbe beleszólni, csak szerettem volna rávilágítani az egész dolog műszaki lényegére, vagyis hogy az óra a mágnes elvétele után mindig gyorsabban fog forogni akármit csinálsz is.

Tibike15 2010.05.12. 19:14:17

@Pascal: leszereléskor csak külsérelmi nyomokat tudnak beazonosítani, ahhoz labor kell, hogy a fogyasztást leellenőrizzék, vagy rosszul gondolom ?

Pipas 2010.05.12. 19:18:26

Szerintem nem szabad fizetni, hanem igenis kell keresni egy ügyvédet. Az addig rendeben van, hogy ők azt mondják erős mágneses tér érte a kütyüt, de nyilvánvalóan független igazságügyi szakértőnek kell ezt kimondania.

És persze nincs olyan, hogy 'erős' mágneses tér, hanem van ennyi gauss meg annyi gauss.

És ha pedig valóban ennyi meg annyi mágneses tér volt, akkor már csak azt kell bebizonyítani, hogy az a poszt írója által szándékosan került oda.

Megbüntetni valakit azért, mert erős mágneses hatás érte a lakásában található akármicsodácskát az nyilván olyan lenne, ha végigbüntetnék az utcát, mert nagyon erősen sütött a nap és ezért kigyulladt valami. Ha valakire rá tudják bizonyítani, hogy gyújtogatott, akkor rendben van, de ha nem, akkor úgy jártak. Odaraktak egy műszert ami aztán elromlott.

Hát akkó gömbvillám vót rohadjatok meg! ;)

British 2010.05.12. 19:22:19

Gorcsev54: Igen, ez a beugratós a dologban, a fogyasztó halál nyugodtan bejelenti, hogy többet mér az órája. Behívják a bemérés megtekintésére, saját szemével látja, hogy többet mér az órája. Látnád azokat a megnyugodott arcokat, hogy ugye én megmondtam hogy szar az óra. Aztán mikor megvizsgálják az órát tüzetesebben, akkor kiderül a turpisság és megy a nagy számla. Egyébként első látásra lehet látni mikor elindul az óra, hogy ez bizony gyorsabban forog, mint kéne....
Amúgya z órák persze el tudnak romlani is, de szinte mindig a fogyasztó javára tévednek, vagyis lassabban forognak...gyorsabban soha....ahogy tudom.

páter Bundagh 2010.05.12. 19:22:41

@belekotty: Hová tetted a voksod, és miért?

British 2010.05.12. 19:24:44

A gömbvillámos mese szinte mindig előjön:-)

steve0915 2010.05.12. 19:25:43

@Pipas: Valahol azt olvastam egyébként, hogy a szakértőnek a tényeket kellene megállapítania, hogy mi romlott el az órában, nem padig teóriákat gyártania, hogy mitől...

páter Bundagh 2010.05.12. 19:26:36

@British: Nem győztél meg a méretlen konnektorokra adott válaszoddal, egyrészt a kényelmes éves leolvasás miatt, másrészt - és főként! azért, mert ezt a sportot épp azok űzik akiknek a kontroll mérőbiszbaszt kéne felszerelniük! Holló a hollónak meg ugye..

belekotty 2010.05.12. 19:26:54

@páter Bundagh: Milyen voksot? :-)) Az ELMŰ ig.tan gyűlés nem demokrácia. Emmerich Endresz elnök úr meghallgatta azokat akik illetékesek voltak az ügyben és egy személyben döntött. Mellesleg én az informatikai nehézségeket soroltam, hogy hogy hozzuk ezt össze az akkori számlázási rendszerrel. (EAS)

British 2010.05.12. 19:27:07

Így van, a szakértő megállapítja, hogy a két fékező mágnes lemágneseződött....az pedig magától nem tud....

kispista 2010.05.12. 19:28:17

@Pipas:
"
Megbüntetni valakit azért, mert erős mágneses hatás érte a lakásában található akármicsodácskát az nyilván olyan lenne, ha végigbüntetnék az utcát, mert nagyon erősen sütött a nap és ezért kigyulladt valami."
Nincs olyan háztartási eszköz vagy természeti jelenség,ami ilyen elmágneseződést okozhat.
De ha valaki beteszi az üvegházba a gázpalackot, vagy tábortüzet gyújt mellette és az felrobban, azt bizony megbüntetik, hiába nem illegális a tábortűz.

British 2010.05.12. 19:31:59

páter...nem akartalak én meggyőzni semmiről..viszont nálunk elég szigorúak ezen a téren és már küldtek el embereket nem ilyenért, hanem sokkal kisebb vétségért is. Nem hinném, hogy kockáztatná valaki az állását egy szaros konnektorért, amiből olyan nagy teljesítményt nem nagyon lehet kivenni, már ami megér ennyi fáradtságot.

MP 2010.05.12. 19:32:16

Elvileg sima mérőóra csere után is küldenek ilyen levelet. Akkor ott mi van? Ott nincs semmiféle lezárás csak bedobják a kocsiba és kész. Szerintem ezt az ügyet bukják ha te nem hagyod magadat. Persze az lényeges lenne hogy te vagy aki otthon volt mit írt alá.

Pipas 2010.05.12. 19:36:00

@kispista: Nemá, akkor a csávó mivel csinálta? Nem háztartási eszközzel ami természetfeletti hatású? ;)

Okés, akkor átfogamazom. Mivel bizonyítod, hogy nem történt villámscapás a közelben? Mivel bizonyítod, hogy lehetetlen akkora zárlati áram kialakulása, ami ekkora remanens mágnesességet eredményezne a műszerben. Hogyan bizonyítod, hogy nem léteznek gömbvillámok?

Evil One 2010.05.12. 19:37:58

@Pascal:

Köszi a választ, már csak azt kellene bizonyítani, hogy egyáltalán a user tudtával végezte el valaki a beavatkozást, ne adj isten az ő felkérésére.

Vagy bármit, ami az ügyet hozzá köti azon kívül, hogy az ő háza előtt volt az óra, amikor valaki tönkretette.

raw 2010.05.12. 19:41:13

Aha, tehát ha a szomszéd a társasházban lemágnesezi az órám, feljelent, akkor az nekem 240k-ba fáj? szép.
Ilyenkor legszívesebben 5kv-os tüskéket kezdenék el szolgáltatni valahol a központjuk közelében...

kispista 2010.05.12. 19:42:00

@Pipas: Erre van a szakértő.

@British: A villanyórákat ált. gyorstalpalón kiképzett emberek szerelik fel, akik könnyen kaphatóak szabálytalanságra, vagy éppen ők követik el.
De előfordult már olyan is, hogy nem találta meg a fázist a szerelő és rosszul kötötte be az órát. Aztán a valódi elműs szerelő anyázta őt, hogy mindenféle hülyét felvesznek az alvállalkozók.

raw 2010.05.12. 19:43:05

pont most sírnak az m1-en a szolgáltatók, hogy lopják az áramot :)

2010.05.12. 19:43:45

@belekotty: egy külső mágneses árnyékolásra gondoltam, de látom te vagy itt a szakértő :P én csak a doktorimat csinálom ebből

Pipas 2010.05.12. 19:44:07

@kispista: Ja, aszittem szakértő vagy. Olyan magabiztosnak tűntél. ;)

Netuddki. 2010.05.12. 19:47:26

@steve0915: El kéne már felejteni ezt a mágnesezős baromságot.

A villanyórát nem lehet mágnessel manipulálni. Főleg nem a fékezőmágnesét lemágnesezni. Ahhoz, hogy el is romoljon akkora erejű mágnes kellene ami odaszippantja a belső fém részeket a falához.

Ha mágnessel ilyen könnyen manipulálni lehetne, akkor a szolgáltató már régen megoldotta volna ezt a problémát. Ami feltehetőleg a szabványba is belekerült volna. Sőt egyenesen a szolgáltató kötelessége, hogy kizárja a manipuláció lehetőségét.

Ezeket egy nálamnál hozzáértőbb fejtegette valami fogyvédes újságban. Ha valakit érdekel szerintem könnyen megtalálja.

Szerintem ha a szolgáltató ilyennel próbálkozik akkor csalásért fel kell jelenteni.

Mellesleg nem értem a digitális korban miért vannak még egyáltalán (több 10 éves!) mechanikus órák.
Ugyanis van ezeknek egy rossz tulajdonságuk. Ha lekapcsolják a fogyasztókat, akkor is még teker egyet az óra amíg a jelhez nem ér a korong. El lehet képzelni kinek mér az óra +ban pl. amikor van a lakásban olyan fogyasztó ami időnként ki-be kapcsol.
Lehet egy nap nem nagy összeg, de ilyen áram árak mellett összejöhet havi több 100Ft.

páter Bundagh 2010.05.12. 19:47:30

@British: Ilyenért nem elküldeni kell a dolgozót, hanem feljelenteni mert ez köztörvényes bűncselekmény, árammal űzérkedés, lopás, csalás, stb.

Közben személy szerint ne vegyél magadra semmit, veled általánosságban vitatkozom mint elmüs emberrel.

Tehát, nem tudom hogy milyen szakértés az hogy ""amiből olyan nagy teljesítményt nem nagyon lehet kivenni, már ami megér ennyi fáradtságot.""

Ebből úgy vélem, vagy nem érted miről van szó, vagy izé.. szóval nem akarod.
Egy azaz 1 konnektorból vidáman működnek villanykályhák, ugyanis a méretlen vezeték csak pár centi, annak az ellenállása oly kicsi, hogy 3-4 kilowattott vastagon ki lehet szipókázni onnan óránként. Persze a konnektorból kifelé már hurka vastagságú hosszabító tekereg.. És akkor most számoljunk a "szaros kis konnektorból" mi ki nem jön!

Akár napi száz kw, azaz havi 3 megawatt.. HÁROM MEGAWATT a kis szarosból.. Ez mennyi píz is?!

Ha pedig elelnőrzés szag van, jön a plombás szaki, öt perc (300s) alatt áthúzza a vezetéket a mért pontra, plomba rá, áldomás, jöhet az "ellenőrzés" és verheti magát a földhöz.

2010.05.12. 19:48:16

de persze egy rendes külső mágneses árnyékolás drága lenne, szóval így tényleg hülyeség amit írtam (többe kerül a hús mint a leves), ez a "degausser" amit írsz ilyen tényleg van, és elég komoly teret képes kelteni...

olyat nem tehet a fogyasztó, hogy "közjegyzővel" hitelesített külső általa zárt dobozba teszi bele? vagy mondjuk a kulcs valaki másnál van? bár ezt már biztos írta valaki, csak nem bírok ennyit olvasni :) pont most megy a hiradóban hogy menyyit bukik az eon az áramlopás miatt :D

jabba2 2010.05.12. 19:50:27

inkább megfizethetőbbé kéne tenni az energiát,mindjárt kevesebben lopnának,mert nem reszkírozná senki a büntit!

kispista 2010.05.12. 19:55:43

@kovi1970:
"Ha lekapcsolják a fogyasztókat, akkor is még teker egyet az óra amíg a jelhez nem ér a korong. "
Nálam azonnal megáll! Nálad ilyenkor még megy egy fordulatot a fekete jelig.
"
A villanyórát nem lehet mágnessel manipulálni. Főleg nem a fékezőmágnesét lemágnesezni. Ahhoz, hogy el is romoljon akkora erejű mágnes kellene ami odaszippantja a belső fém részeket a falához.
"
Dehogynem lehet. A mágnes hatása áthatol a műanyagburkon. Nem mozdítja el az alkatrészeket, de a mágnesességet befolyásolja. Tarts egy mágnest a merevlemezhez. Semmit sem fog elmozdítani, de használhatatlanná teszi.

Persze semmit sem kell elhinni, játsszon mindenki mágnessel az óra mellett.

@jabba2: Lopásnak nincs köze az árhoz. Nem lehet annyira olcsóvá tenni, hogy ne lopjanak. És ki fizesse a különbséget?

jabba2 2010.05.12. 19:58:40

Akkor is sunáznám az áramszolgáltatót"

nyari mikulas (törölt) 2010.05.12. 19:59:54

Mennyibe kerul ma Magyarorszagon egy atlag lakas villanyfogyasztasa? Vilagitas, huto, mosgep, TV...nem futes!

[kulfoldrol kerdezem]

British 2010.05.12. 20:03:34

páter...természetesen neked is igazad van, csak szerintem nem annyira életszerű a villnykályhás dolog az óra melletti konnektorból....de ki tudja....az ilyeneket másképpen szokták csinálni...fóliasátor-fűtés stb..

2010.05.12. 20:03:37

@tamaskodo: ketten bérelünk egy 55 négyzm-es lakást, mosógép, nagy hűtő, TV, két PC. Szóval ez valszínű kevesebb mint egy átlag háztartás, de nekünk olyan 110kWh körül szokott lenni.
Ha jól tudom, 110kWh-ig 45,91HUF, efelett 49,23HUF az ár. Tehát szerintem 5-10 ezer huf lehet egy átlagos háztartás fogyasztása...

British 2010.05.12. 20:05:03

hoztak már be órát úgy, hogy ott volt az oldalán a szép kerek mágnes...Pesten árulják is...és olyan erős, hogy odaragad a mérő oldalára...

Don Quixote de la Ferko 2010.05.12. 20:08:27

"Ekkor kezdődik a fentebb leírt procedúra és bizony az OMH be tudja bizonyítani, hogy mágnessel befolyásolták az órát, ez bejáratott jogi procedúra."

Itt írta le valaki a tutit. Ez egy bejáratott jogi procedúra, az igazság meg nem számít. Mi van a mágnesesség természetes gyengülésével? Kétlem, hogy földfém mágneseket használnak az órában, a többi meg álltában is lemágneseződik.
Egy melegebb nyári nap, a ház falán felszerelt tűző napot kapó óra mágnesének sem igazán használ a dobozban összegyűlő 50 egynéhány fok.
Kell kérni egy szakértőt, aki kivizsgálja a környezeti hatásokat, az elmű meg benyalhat a szar óráival.

Don Quixote de la Ferko 2010.05.12. 20:11:56

@[HPhD]Blokkolnam:
Csak jelzem, hogy az elmű nagy ívben tojt egy olyan rendszerre, amivel központilag tudnák figyelni felhasználói megnevezéssel az áramlopást.
Nagyon szeretik ők ezt a mostani sunnyogásos rendszert, így még nagyobbat kaszálhatnak.

British 2010.05.12. 20:12:18

Liciferko: 30 éves órákat is szedtünk szét és a két mágnes még teljesen jó volt..annyit nem tud csökkenni a mágnesessége, hogy nagymértékben, sokszor 5-600 százalékosan többet mérjen az óra.

kispista 2010.05.12. 20:12:58

@luciferko: Ha találsz olyan igazságügyi szakértőt, aki szerint a tűző nap elmágnesezi az órát, akkor rajta!
Az OMH az országos mérésügyi hivatal, ott általában szakértők vannak. De a bíróság felkérhet más független szakértőket is. De ők sem tudják azt igazolni, hogy az ufók miatt romlott el a mágnes.

British 2010.05.12. 20:16:14

Én tudom, hogy nem népszerűek az áramszolgáltatók, mert tényleg magasak az árak, főként a fizetésekhez képest és védeni sem akarom egyiket sem, de azt tudomásul kell vennünk, hogy az ellopott villamosenergiát azoknak kell megfizetni, akik rendesen, törvényesen fogyasztanak.
Huh, ez nagyon hivatalosan hangzott, de gondolom ebben egyetétünk valahol...

Don Quixote de la Ferko 2010.05.12. 20:16:20

@British: 30 %-ról volt szó, nem 500-600-ról.

belekotty 2010.05.12. 20:16:28

@luciferko: Pontosan. :-)) Sokkal kevesebbe kerül az árba beletenni a veszteséget, mint elkapni a tolvajokat.

Don Quixote de la Ferko 2010.05.12. 20:17:17

@kispista:
Nem is az UFÓkról volt szó. Hőmérséklet.

kispista 2010.05.12. 20:18:54

@belekotty: Ha elkapják a tolvajokat, az is baj, mint a posztból is látható. "Hátrányos helyzetű" tolvajoknál meg a jogvédők is ajvékolnak. Ilyen helyekre általában rendőrökkel mennek ki a szerelők leszerelni az oszlopokról az illegális megcsapoló vezetékeket.

Netuddki. 2010.05.12. 20:18:55

@kispista: Most nincs kedvem részletezni. De számtalan helyen találni a fogyasztásmérőkkel kapcsolatos anyagokat. pl.:

www.merestechnikakft.hu/doks/h10.pdf

"A fékmágnes fékezõnyomatéka független a tárcsa légrésben elfoglalt helyzetétõl, valamint érzéketlen a külsõ mágneses mezõk és az esetleges rövidzárlati áramok hatására."

És így tovább, és így tovább. Tessék keresgélni. :)

De megtaláltam a fentebb említett fogyasztóvédelmi újságot is. Tessék:

www.akontroll.hu/userfiles/file/ujsag/201002_akontroll.pdf

British 2010.05.12. 20:20:19

@luciferko: tudom tudom, csak jeleztem, hogy láttam már ilyen órát is...mint a ventillátor úgy forgott...

kispista 2010.05.12. 20:21:50

@luciferko: Hőmérséklet nem mágnesezi el az órát. Ilyet egy szakértőtől sem hallottam még.

Egyszerűen sokan tudatlanul használtak ilyen mágneseket a fogyasztás csökkentésére, most meg szívnak. Mint a hozzászólásokból látszik, a legtöbben még most sme tudnak a "mellékhatásokról"

British 2010.05.12. 20:22:11

@kovi1970: akkor úgy látszik már a saját szememnek se hihetek....kár..

Don Quixote de la Ferko 2010.05.12. 20:24:12

A probléma ismert. Van bármi bizonyíték arra, hogy a szolgáltató védi a rendszereit a hasonló csalások ellen? Mint utaltam rá a földfém mágneseknek jobb a stabilitásuk, csak drágák. Szóval mi a fontosabb a szolgáltatónak? A tisztességes szolgáltatás, vagy a készülék pontossága lényegtelen, ha gond van úgyis bevasalják a fogyasztón, akár erőszakkal?
Érdekes egy világ ez.

British 2010.05.12. 20:24:14

@kovi1970: akkor a saját szememnek se hihetek...kár..

preddy 2010.05.12. 20:25:18

A mágneses erő a távolsággal hatványozottan csökken. Nehéz elképzelni hogy több centiméteres távolságról átlehessen mágnesezni egy permanens mágnest!
Ilyen nagy erejú elektromágnese az ELMÜ-nek van csak...

British 2010.05.12. 20:25:26

bocs' az ismétlésért.

Netuddki. 2010.05.12. 20:29:50

@luciferko: Az a gond, hogy a Curie ponton ugyan elveszítik a mágnesek a mágnesességüket, de visszahűlve újra mágnesekké válnak. Ez pedig nem 50 fok. De még a 100 is messze van tőle és minden ferromágneses anyagra jellemző hőmérséklet.

De itt a tuti fejtegetés, ajánlom a posztoló figyelmébe:

www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=382

Don Quixote de la Ferko 2010.05.12. 20:33:14

@kispista: Nem az órát, a mágneseit.
Nekem sajna volt szerencsém olyan kütyühöz, aminek darabja 500 USD-be került, és pillanatok alatt haza lehetett benne vágni a mágneseket, ha felmelegedett használat közben.

Szukubusz (törölt) 2010.05.12. 20:34:24

A tisztességes emberek fizetik meg az ilyen sz@rházik áramlopásait szóval örülj hogy ilyen olcsón megúsztad!!!

Don Quixote de la Ferko 2010.05.12. 20:35:22

@kovi1970: Stimm. Egy öntött mágnes 550 fokig bírja.
Milyen mágnes van a vekkerekben?

De nem is a teljes elvesztésről van szó, hanem a gyengülésről. És erre vonatkozóan a villanyosok nagyon csendben vannak.

Netuddki. 2010.05.12. 20:36:08

@British: Most azt akarod ezzel mondani, hogy szakmai gyakorlat gyanánt fogtatok egy kib. erős mágnest, fölraktátok egy villanyórára kívülről persze, ami ettől ugyanakkora terhelés hatására lassabban kezdett el forogni???
Aztán amikor levettétek többet mért a ténylegesnél?

Vagy csak azt mondod, hogy a saját szemeddel láttál villanyórát amit állítólag mágnessel elrontottak?

Vagy csak olyan órát láttál amin rajta volt egy mágnes amit a tudatlan fogyasztó rárakott?

nyari mikulas (törölt) 2010.05.12. 20:38:15

@[HPhD]Blokkolnam: Koszi. A fizeteshez kepest jelentosen dragabb, mint itt, de azert nem olyan sok, hogy megerje a csalast... es a birsag aranytalanul magasnak tunik. Tobbevi atlagdij!

szenon 2010.05.12. 20:39:01

@kovi1970: Nem vettél akkor még olyan mágnest a kezedbe! 2 db mágnest adtak anno 10.000 ft-ért. Olyan erős volt, hogy nem lehetett őket szinte szétválasztani. Ha pedig nagy nehezen széthúztuk, akkor nagyon kellett vigyázni, hogy ha közel raktuk egymáshoz, nehogy oda csípje az ujjat. Egy kb 15 cm vastag fán keresztül is "összeragadnak", annyira erősek. Sokat vicceltünk ezzel, mert tényleg rettentő erős volt. És a közelben a faliórát is bebolondította:)))

Don Quixote de la Ferko 2010.05.12. 20:40:32

Csak egy apróság, amit a gázos regélt el anno 7 évvel ezelőtt, amikor kötötték be a gázt.

Rákérdeztem, mi a a francért kell épületen belülre szerelni a gázórát. Azt mondta a szaki, hogy az udvari szerelés nem jött be, mert hidegben kevesebbet mért az óra.
Ennyit a szolgáltatókról, akik szó nélkül megideologizálták a gázóra kertbe szerelésének előnyeit, de azonnal fel tudták rúgni, amikor kiderült, hogy anyagilag előnytelen nekik.
A villamos művek sem különb.

belekotty 2010.05.12. 20:43:06

@[HPhD]Blokkolnam: Aztaqurva! Te egy zseni vagy! Az egész világon az órákat, bakelit, műanyag, aluminium házba teszik. Ahogy a mágneses alapon működő műszereket is! Egy zseniális doktorit író fizikus hallgató kellett ahhoz aki először a világon rájöjjön hogy ferromágneses borításba kell ezeket tenni! Kérek fogadóórát az Endresztől hogy tegyen meg téged a Mérési főosztály vezetőjének!

kispista 2010.05.12. 20:43:26

@szenon:
Rengetegen használtak/használnak ilyen mágnest, pár éve terjedt el. Pont azért tudott elterjedni, mert valóban hatása volt az órára, valóban lassította a mérést. Csak a mellékhatásokról nem tájékoztatott a "gyógyszerész".

Netuddki. 2010.05.12. 20:43:56

@szenon: 10000Ft? Ha szétkapsz egy vinyót, abban is hasonló van. Annak a mágnesét a lágyvas párjáról alig lehet letépni.

Nem a mágnes erőssége a lényeg, hanem hogyan kellene elhelyezni, hogy hatásos legyen a korongra. Írtam pár linket ahol elmagyarázzák, tessék olvasni. ;)

mozaic 2010.05.12. 20:44:01

Néhány kínzó kérdés merült fel bennem: A villanyórán van valami figyelmeztetés, hogy óvni kell erős márneneses tértől? Ha nem, miért ne tehetne bárki teljesen legálisan egy bazi nagy mágnest mellé? Ad az áramszolgáltató használati utasítást a mérő mellé egyáltalán?
Mi van, ha azért szereltettem fel a villanyórát, hogy egy részecskegyorsítót tápláljak árammal? :)

Ez részben poénkodás, de tényleg én, mint egyik fogyasztó, semmilyen informácót nem kaptam arról, hogy mik az üzemeltetési követelmények a villanyóra használata során. Vannak szabványok és követelmények az óraszekrény kialakítására, de én személy sezint nem tudok olyanról, amely az órától mért X távolságban Y mágneses térerősségi határértéket szabna meg. Ha van ilyen, szóljatok, hogy okosdjak én is!

belekotty 2010.05.12. 20:44:37

@szenon: Szamárium mágnes. Ma ezer forintért rendelhetők a kisebbek az interneten.

British 2010.05.12. 20:46:00

Elolvastam a belinkelt cikket. Nagyon alaposnak tűnik....én viszont a napi tényekről beszélek és a gyakorlatban igenis működik a mágnesezés, ennek ellenkezőjéről nem tudott meggyőzni, kísérlettel bármikor bizonyítható és mint mondom, volt, hogy még a mágnest is rajta felejtették....baromi erős mágnes egyébként....
Egyébként létezik olyan helyszínen alkalmazható merőműszer amivel azonnal lehet mérni a hiteles fogyasztást, az is igaz hogy valóban nincs még rendszeresítve a napi gyakorlatban ha jól tudom.

Netuddki. 2010.05.12. 20:47:46

@kispista: Szerintem meg azért terjedt el, mert hiszékeny, kispénzű embereknek sajnos szinte mindent el lehet adni a nagy haszon ígéretével.

szenon 2010.05.12. 20:48:47

@kovi1970: Ezeknek a mágneseknek a vastagsága kb olyan 30-40 mm/db Ilyen mágnessel a számítógépet is lazán felemeli:))) Hidd el, nagyon erős!

British 2010.05.12. 20:49:51

@kovi1970: Pontosan, ahogy mondod...egyébként a méréstechnikával foglalkozó mérnök kollégáknak ez is a feladatuk és ezt a mi laborunkban szokták elvégezni.

Netuddki. 2010.05.12. 20:50:19

@mozaic: Talán azért nincs ilyen figyelmeztetés, mert nincs is rá szükség.
Persze az sincs rajta, hogy ne locsold le slaggal. XD

kispista 2010.05.12. 20:53:43

@kovi1970: Nem. Az ilyet áruló bűnözők bemutatókat tartottak, ahol a kedves vevő láthatta, hogy valóban lassítja az órát.

Azt ne találd ki hogy ilyen sem volt.

mozaic 2010.05.12. 20:54:47

@kovi1970: Ok, hogy nincs rajta, de ha még egy használati utasítást sem adnak hozzá, azt, hogy földfémmágneses hangsórót rakok a mérő mellé, nem lehet "nem rendeltetésszerű használatnak" minősíteni. :)

kispista 2010.05.12. 20:55:21

@mozaic:
"de én személy sezint nem tudok olyanról, amely az órától mért X távolságban Y mágneses térerősségi határértéket szabna meg. "
Arra van szabály, hogy tilos a mérést befolyásolni. Minden ilyet nem nevesítenek a szabályokban.

sanyix 2010.05.12. 20:56:53

ez vicc. Egy szaros szolgáltató milyen jogon BÜNTET? Azt hiszik ők a hatóság vagy mi? Még okozott kártérítésnek sem lehet mondani, mert az óra tuti jóval olcsóbb mint 240k. Meg az milyen bizonyítás hogy azt mondják bemágnesezed? Most akkor az agyrákosok beperelhetik a mobilszolgáltatókat, ha azt mondják hogy azért lett agyrákjuk, holott semmi kézzel fogható bizonyíték nincs rá?

Cradle 2010.05.12. 20:58:16

@páter Bundagh: Szerintem ritkábban lakott környéken egy álmos nyári estén minden további nélkül felmásznak a buherátorok a magasra szerelt órákhoz. Ez szerintem nem megoldás.

mozaic 2010.05.12. 20:58:32

Csak csendesen írom ide, hogy jómagam villamomérnök vagyok és olyan szakmában dolgozom, ahol különös figyelmet fordatanak az EMC (Electro-Magnetic Compatibility, azaz elektromágfneses összeférhetőség) kérdésére.
Vagyis, a felhasználás környezetének meg kell feleljen a holmi. Ha a környezet olyan, hogy manipulálják, akkor a megoldás a Blokkolnam által ajánlot mágneses árnyékolás. :)

mozaic 2010.05.12. 21:01:20

@kispista: És azt Sanyi bácsi a 8 általánossal honnan tudja, hogy ez befolyásolhatja, és hogyan befolyásolhatja a mérést?

Valaki említett olyan lehetőséget, hogy egy jóakaró probálta esetleg rátukmálni a "csodamágnest" a nem szakérő valakire, aztán, amikor az végül bele sem ment a buliba, a bemutató után maradt neki a csudajól pörgő mérője. :)

Netuddki. 2010.05.12. 21:02:31

@British: Nos, ha kísérleteztetek vele, akkor elárulhatnád, ha nem titok mennyivel sikerült lassítani (%) és mennyivel gyorsult?

Még egyvalamit nem értek. Ha ez valóban működik akkor miért irkálta a cikkben az okleveles villamosmérnök, hogy mégsem? Elég lett volna csak beballagnia egy ilyen laborba megnézni. Legalábbis ennél többet várnék egy ilyen újságtól.

British 2010.05.12. 21:08:05

@mozaic: igen, pontosan ahogy írod....megnyugodva hogy ő nem csinált semmi rosszat, csak kipróbálta, de nem ment bele a buliba...de az óra bizony már többet mér...Olyan ez, mint mikor a seregben a katona az őrségben játszadozik a géppityuval, felhúzza, aztán megijed és gyorsan visszbiztosít..csak egy lőszer bizony a csőben marad és a kitárazáskor "halk" pukkanás hallatszik a nagy magyar alföld csöndjében:-)

kispista 2010.05.12. 21:09:00

@mozaic: Ez van. Ne engedjen bűnözőket a mérőhöz.

@kovi1970: AZ hogy villamosmérnök még nem jelenti azt hogy ért is hozzá. Főleg ha nyugdíjas.

@sanyix: Nem bünti. Kötbér. És jogszerű.

mozaic 2010.05.12. 21:12:09

@British: Tetszik a hasonlat.

És ott is a megoldás az, hogy a hülyeség ellen próbálnak védeni az ürítőhely kialakításával, ahol a homok fogja meg a golyót a bajtárs mellkasa helyett. :)

Evil One 2010.05.12. 21:13:21

@British:

Valóban, ha valaki lopja az áramot, dögöljön meg.

De nekem kicsit fontosabb a jogbiztonság, mint egy szolgáltató bevétele. Az pedig nincs egy olyan helyen, ahol bemondásra bevasalják rajtad a büntetést.

Ennyi.

British 2010.05.12. 21:14:18

Jaja...meg a hullámpalatető, ami olyan volt már, mint a szita:-)

British 2010.05.12. 21:16:11

@Evil One: Igazad van, mint mondtam, a jogi részéhez nem kívántam hozzászólni, az a ti pályátok...

mozaic 2010.05.12. 21:19:43

@kispista: Az a baj, hogy Sanyi bá még ahhoz is képzetlen (nem mondom, hogy buta, mert lehet, hogy nagyon intelligens, de a szükséges információ forrással nem találkozott még: pld. se rádiója, sem tévéje), hogy azonostani tudja, hogy ezek bűnözők. :)

De komolyan, olyan is lehetséges, hogy nem szándékos a mágneses térnek történő kitétel. Pld. egy pesti bérház egyszobás manzárdlakásában a villanyóra mellé tényleg kerülhet a polcra hangszóró is. Attól, hogy az, aki oda rakta tudatlan, nem jelenti, hogy bűnöző vagy bűnpártoló is. Ezért kéne a mérőhöz használati útmutató vagy szép nagy felirat rá, hogy tartsd távol a mágnesektől. Ezt a katódsugárcsöves tévékhez miért tudták megtenni?

British 2010.05.12. 21:21:15

@mozaic: Hangszórómágnes nem elég hozzá...

nyari mikulas (törölt) 2010.05.12. 21:21:49

@kispista:
Szep a magyar nyelv: jogszerű = olyan mintha jogos lenne (de nem az)

Nahoten 2010.05.12. 21:23:21

Nagyon sok tévedés hangzott el az előzőekben a mágnesekről, ezért tisztáznék néhány dolgot.

A mérőórában egy alumínium tárcsa forog az órán átmenő teljesítmény arányában.
Az órában levő állandó mágnes örvényáramú fékezéssel lassítja, stabilizálja a
forgást és részt vesz a pontos mérés folyamatában.

Feltűnhet, hogy egy mágnes, alumínium lemezt fékez. Igen, alumíniumot, mert ebben az esetben
az alumínium mozog, így benne örvényáram keletkezik, mely áramnak a mágneses hatásával kerül
kölcsönhatásba az állandó mágnes.
Kipróbálható, vegyetek a kezetekbe egy kis alumínium lemezt és egy állandó mágnest,
mondjuk hangszóróból. A mágnest gyorsan mozgatva a lemez felett, érezni lehet, hogy
hatással van a mágnes az alu lemezre.

Ha a forgó alumínium lemezt még egy mágnessel fékezzük, akkor a forgás tovább lassul, mennél
erősebb, annál jobban. Ahhoz, hogy az órán kívülről érezhető hatása legyen a mágnesnek, nagyon
erősnek kell lennie. Ez a brutális mágneses tér, azonban elég ahhoz, hogy az eredeti állandó mágnest
lemágnesezze. Ez után, ha eltávolítják a külső mágnest, nincs ami fékezze az alumínium tárcsát, így
sokkal gyorsabban forog, tehát sokkal többet mér.

mozaic 2010.05.12. 21:24:08

@British: Milyen térerősség kell hozzá?

aya_nielsen 2010.05.12. 21:24:35

@mozaic: lakásban óra? amúgy mágnes ellen is van érzékelő, egyfajta belül tapadós szalag, belsejében vmi fémporral, ami a külső mágnesezés esetén felragad a szalag oldalára, és nem lehet leszedni onnan. nem tudom, Mo-n van e ilyen, ha van, akkor is csak a legújabb órákban.

British 2010.05.12. 21:26:49

@Nahoten: Köszönöm, hogy nálam pontosabban és tudományosan leírtad a gyakorlatban tapasztalható tényt.

mozaic 2010.05.12. 21:28:43

@aya_nielsen: Bizony, bizony. Ezért mondtam a régi pesti bérházat, mert ott előfordul ám! De Budán is. :)
És gondolom, az országban számos más helyen is.

British 2010.05.12. 21:29:30

@aya_nielsen: Remek ötletnek tűnik...még nem hallottam róla nálunk.

Virágkötőrita · http://www.viragkotorita.hu 2010.05.12. 21:31:18

Még azzal is szívattad őket, hogy bemágnesezted, hogy többet fizethess az ÉMÁSZ nak 30%-al.

danieel · http://www.seria.hu 2010.05.12. 21:32:48

@tamaskodo: hehe, nálunk 510KWh a havi fogyasztás, ennek a felét egy villanybojler teszi ki, így ~ 23.000 Ft a fogyasztás egy 95m2 -es házban.

Amúgy homáron olvastam bizonyos EON-os órákról, amik újak, kínaiak, és magától gyangül benne a mágnes. Nem tudom, hogy ez mennyire releváns, de ha igen, akkor mi van, ha ez történt, és a szolgáltató sara?

kispista 2010.05.12. 21:34:32

@Virágkötőrita: Magát szivatta azzal, hogy tudatlanul csalni próbált.

steve0915 2010.05.12. 21:38:33

Tisztelt Hozzá Szólók!
Köszönöm a sok tanácsot, és a cikkeket, azt hiszem fel tudom használni a javamra a bíróságon.
Azért ezek után tényleg érdekelne, hogy valaki szórakozott velem, vagy eleve rossz volt az órám már amikor felszerelték, vagy ők manipulálták amikor elvitték az alatt az egy hónap alatt amíg eljutott plomba nélkül a szakértőhöz..., illetve ott már volt rajta plomba...

Allítólag 2010.05.12. 21:44:03

Nos a manipulálás elleni legjobb védelem, ha a mérőt elzárod! Teszel rá zárható ajtót, vagy, ha kerítésbe rakott mérőről van szó, akkor elé egy másik ajtót, hogy a szolgáltató emberei ne tudjanak hozzáférni!
Ha akar valamit vele, akkor becsönget én meg kinyitom neki. Így a rosszakaróm nem tudja manipulálni.

mozaic 2010.05.12. 21:45:38

@steve0915: Ezek leszenk azok a kérdések, amire nem kapsz választ sosem.
Az óra felszerési állapota akkor lenne pontosan dokumentálható, és bizonyíthatóan jó, ha egy etalon terhelést kapcsolva a hálózatra, egy próbamérés során pontosan mérne már beépített állapotban. Ilyen ellenőrző mérések (működéspróbák) bevezetésére még egy-két évszázadot várhatunk. :) Hogy valaki "jóakaró" buherálta-e meg, nem tudhatod, hacsak nem figyelteted a villanyórádat 7/24. És szintén nem tudhatod, mi történt vagy történhetett vele a leszerelés után, ha folyamatosan nem voltál mellette. De még akkor sem biztos, hogy egy erős mágneses teret te is érzékelnél a közelben. :)

zapotec 2010.05.12. 21:46:34

Nálunk, 65 nm-es, kétszobás lakásban 21-24.000 a villanyszámla. Villanybojler, két tévé, egy PC, hűtő, mosógép. Az égők energiatakarékosak, minden kütyünk viszonylag új, energiatakarékos. A bojler éjszakai áramról megy. Ezt így sokallom, de ezek után nem merek ellenőrzést kérni. Pedig az órát nálunk cserélték, és nem próbálkoztam semmivel.

indapass90210 2010.05.12. 21:50:56

Hát, én csak annyit tudok mondani, hogy legközelebb a másik irányból kell megmágnesezni!!!!

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.12. 21:51:10

Kísértetiesen hasonlóan alakult a mi ügyünk is. Mi azért igyekeztünk lépéseket tenni, és több helyre is benyújtottunk panaszt, ugyanis NEM MÁGNESEZTÜK le az órát (ahogy egy páran valójában megtették).

Történetünk a Tékozló Homárra (homar.blog.hu/2010/03/12/azzal_vadoljak_hogy_duplajara_novelte_a_sajat_villanyszamlajat)is kiderült, valamint az RTL Klubot is bevontuk a dologba.

A saját blogomban időközönként írok arról, hogyan is állunk szélmalomharcunkban. Lásd: raveair.blogspot.com/search/label/ELM%C5%B0

Fontos még megemlítenem, hogy Budapesten 2010. május 14.-én 13 – 16 óráig a MÚOSZ Székházban (Bp. VI., Vörösmarty u. 47/a) lesz egy konferencia Tényleg csalhat-e a villanyóra címmel, ahol több szakértő és ELMŰ-képviselő is ki fogja majd fejezni álláspontját.

kispista 2010.05.12. 21:55:15

@zapotec: te is tudod ellenőrizni.
Mindent kikapcsolsz teljesen, bekapcsolsz pl. egy hősugárzód, és méred mennyi idő alatt fordul egyet. Ebből kiszámolható a fogyasztás.
Az alapterület alig számít az áramfogyasztásban. A bojler sokat fogyaszthat (gázzal is van kb 30 m3 nyáron, ez éjszakai árrammal kb 10 e ft)

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.12. 22:03:54

@zapotec: Neked is soknak tűnik a fogyasztásod, és talán el foglak keseríteni, de ha kihívod az áramszolgáltatót ellenőrzésre, akkor rögtön azt fogják mondani, hogy megmágnesezted az órát. Aztán gyorsan kiszámolják, hogy mennyi kötbért kell fizetned...

Azonban nekem van egy olyan saját véleményem, hogy az áramszolgáltatók egy része (remélem, hogy nem mindegyik) szándékosan úgy buherálja az villanyórákat, hogy ilyen vádakat tudjon a fogyasztók nyakába varrni. Lehet, hogy azért, mert tényleg vannak olyanok akik csalnak, csak azokat nem tudják elkapni. Persze, hogy azon a szerencsétlenen kell leverni, aki nem csinált semmi törvénytelent.

Igazából be kellene vizsgálni ezeket a hibás villanyórákat, hogy mi okozhat még olyan hibát, amire azt fogják írni a "független" véleményükben, hogy az eset mágnesezére utal.

indapass90210 2010.05.12. 22:04:52

@zapotec: húbazmeg! Nálunk 3 szoba, díszkivilágítás, 2 tévé, mondjuk nekem pc helyett nótbúkom van, de ha télen napi 8-12 órában 2kw-os ventivel fűtök, akkor is az utóbbi 3 év legnagyobb fogyasztása 355kwh volt. Ja, nincs bojler. Nyáron olyan 150 kwh szokott elmenni és legalább egy 25W-os égő 24/7-ben megy, mert nincs ablak az előszobán.
Mondjuk mi mindent lecseréltünk energiatakarékosra.

Tibike15 2010.05.12. 22:07:59

@RaveAir: én azt nem értem, hogy oké fogadjuk el az elmü logikáját, ha sokat fogyasztasz, akkor megbuheráltad az órát.

De ezt az elméletet a havi fogyasztási adatok is alá kéne hogy támasszák, de mi van akkor ha valakinek folyamatosan mér sokat az órája? Azt hogyan magyarázza meg az ELMÜ? Hiszen alacsony fogyasztást kellett volna tapasztalni korábban és egy hirtelen megugrást, amikor a mágnesezést abbahagyja.

Tele van ellentmondásokkal ez az egész.

nyari mikulas (törölt) 2010.05.12. 22:10:41

@Tibike15: Nagyon jo gondolat! A birosagra vigyetek el az elmult par ev fogyasztasi adatait! Ha nincs benne ugras, nyert ugyetek van.
Es kerjetek vissza a 30% tulszamlazast, kotberrel tetezve!

biu 2010.05.12. 22:12:10

A mágnes úgy el tudja b@szni az órát, hogy akkor is forog, ha nem folyik át rajta áram...

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.12. 22:23:44

@Tibike15: Mi átalány fogyasztáson voltunk, ezért csak akkor vettük észre, hogy gond van, amikor megjött az év végi elszámoló számla. Az első ilyennél még azt mondtuk, hogy lehet igazuk van, mert korábban nem laktunk folyamatosan a lakásban, és igazából csak aludni jártunk haza. Azóta persze változott a helyzet, mert lett két gyermek, a feleségem itthon van velük, többet megy a mosógép, többet kell világítani és vasalni, stb.

Nem tudom, hogy a levélírónál átalány fizetés vagy havi leolvasás volt-e. Ha ez utóbbi, akkor ténylegesen lehet látni, hogy hol volt az esetleges megugrás. Itt talán el lehet azon gondolkodni, hogy milyen egyéb körülmény lehetett, ami miatt tönkremehetet még az óra (villámcsapás, valamiért túláram, egyszer véletlenül belefúrt az áramvezetékbe, stb.). Azonban az a gond, hogy ezzel talán sokat nem ér el, mert ezt is bizonyítani kell...

Sics68 2010.05.12. 22:24:27

Üdv!

@kispista:
> Nincs olyan háztartási eszköz
> vagy természeti jelenség,ami ilyen
> elmágneseződést okozhat.

Ebben teljesen igazad van - de az élet ennél azért jócskán bonyolultabb és csúnyább.

Mondok egy sztorit: falusi ház, villanyóra a külső falon. Van a sztoriban egy előző tulaj, egy új tulaj és egy haszonélvező. Mindnyájan használták (lakták) az ingatlant egy ideig.

Nem sokkal a tulajdonosváltás után járt kint EON-on ember, aki akkor leplombálták vagy ilyesmi az órát... de ennyi.

Pár évvel később előállt a fenti, valszeg mágnes és lemágneseződés okozta szitu.

Kérdés: ki a fasz a felelős?

Van három valaki, aki egy adott időszakban mind érdekelt lehetett az óra megbuherálásában.

Nem lehet bizonyítani, hogy a tulajdonosváltást megelőzően nem volt mágnesezett az óra.

( Sőt elvileg ismeretlen eredetű szívatás se zárható ki, bár nem tudom mennyire életszerű.)

Hogy valamikor valaki mágnessel ügyködött az óránál az gondolom bizonyítható... de hogy mikor buherálták meg mágnessel az órát, az aligha állapítható meg.

Vedd ehhez hozzá, hogy átlag fogyasztónak esélye sincs rá hogy észrevegye hogy az órája többet/kevesesebbet mér... vagy hogy valami korábban vagy mostanában történt az órájával...

bye
Sics

szaGértő 2010.05.12. 22:33:24

Az ELMÜ másképpen is sumákol. Az ÉMÁSZ is, de ugyanaz a cég.

Az eladott kégli elszámoló számlája alapján követelnek 70 rongyot, de el volt bújtatva a számlák között (amit a bíróságra adtak be képernyőmentés!!!! formájában) egy plusz 80 ezres számla, ami az átírást követő, de az elszámolós számlát megelőző dátummal valahogy odakeveredett. A számlát nem kaptam meg, kifejezett kérésre sem.

19-én lesz a tárgyals, kíváncsi vagyok.

Az ELMÜ meg azt játszotta valakivel, hogy az építő hibájából 3 hónapot csúszott az átírás, ezért az első számla 60 ezres lett. 30 ezret befizetve a tulajdonos kért részletfizetést a maradékra. Meg is kapta, de a könyvelésben bent hagyták az eredeti számlát IS és a három tízezrest IS. És kimutatták, hogy 30 rongy a hátralék.

Megbeszélni, problémát megoldani nem hajlandóak. Egyszer csak kikapcsolták az áramot, de némi asztalborogatást követően 4 órán belül vissza volt kapcsolva.

De még mindig rugóznak a 30 rongyon, nem hajlandóak megérteni, hogy mitől keletkezett.

Szerencsére az ELMÜ üzletszabályzata szerint jogtalan kikapcsolás esetére 5000 forint kötbér jár, plusz az okozott kár megtérítése. Mosr ezen megy a rugózás, mindkét fél állítja, hogy a másik tartozik neki 30 rugóval. :D

Lesz még ebből is per...

Tibike15 2010.05.12. 22:53:13

@RaveAir: olvasgattam a blogodat és értem az objektív felelősséget, hogy az óra rossz és sokat mér.

De innentől azt nem értem, hogy mibeől vezetik azt le, hogy te a múltban keveset fizettél ?

Ezt a részt nem akarom elhinni, hogy megáll a bíróság előtt. Mert a dolgok nem következnek egymásból, csak az a biztos, hogy most sokat mér az óra, de az hogy a múltvan keveset mért, az csak egy hipotézis.

flippant 2010.05.12. 22:56:50

Mond azt, hogy sajókazai cigány vagy és majd gyűjteni is fognak neked kártyás villanyórára a színészek..

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.12. 23:00:11

@Tibike15: Azt nem vezetik le, hogy a múltban kevesebbet fizettem. Ők azt tartják szem előtt, hogy rossz az óra, és szerintük én tettem tönkre. Őket több nem érdekli, mivel ők sem tudják megmondani a tényleges fogyasztásomat, és ők is csak az éves leolvasási adatokat és az átalányokat tudják. Normális körülmények között ki az, aki naponta nézi a villanyórát?

Azt tudjuk megnézni, hogy a lakás megvásárlásától az első éves leolvasásig mennyi volt a fogyasztás. Jelzem, hogy olyan időszakra, amikor nem sokat voltunk otthon. Feleségemben az is felmerült, hogy talán már az elején rossz órát szereltek fel.

Most pedig az van, hogy naponta egyszer minimum ránézünk a villanyórára és a fogyasztásra...

Tibike15 2010.05.12. 23:07:56

@RaveAir: ok, de ha nem fizettél kevesebbet, akkor mire fel a büntetés?

értem én, hogy ki van ez találva, nehogy merjenek az emberek szólni a magas áramszámla miatt, mert akkor megjárják de nagyon

ezzel együtt is úgy gondolnám, hogy valahogy bizonyítani kellene a lopás tényét nem hipotéziseket felállítani

tudja-e például bizonyítani az elmü hogy abban a körzetben az átlagot meghaladó a vesztesége, vagy egyáltalán hogyan bizonyítja azt be, hogy valaki lopta az áramot korábban ? Most az mindegy, hogy te személy szerint buheráltál vagy sem, de mi az ELMÜ stratégiája, hogyan bizonyítja ezt be?

A szakértői vélemény is csak a jelenlegi túlfogyasztást bizonyítja be, azt nem, hogy mondjuk fél éve meg keveset mért az óra.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.12. 23:29:14

Amiatt akarnak büntetni, hogy tönkrement a villanyóra, és SZERINTÜK - kimondatlanul - én tettem tönkre. Persze jogom van mondani azt, hogy nem én voltam, de erre az lesz a válaszuk, hogy "jó, akkor is az én felelőségem, hogy vigyázzak rá".

De könyörgöm, egy olyan villanórára vigyázzak, ami kint van egy társasház folyosóján, és amit az eset után sem hagytak a lakáson belülre rakni?

Amúgy nem tudom, hogyha perre viszik az ügyünket, akkor mi lesz majd a pontos vád, de mi nem szeretnénk odáig eljutni. A vád szövegezésétől fog majd függeni, hogy mi lesz a strégiájuk az igazuk bizonyítására.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.05.12. 23:30:16

Azt rakja nekem össze valaki, hogy ha azt állítja a mérőóra gyártója, hogy mágnesesen nem befolyásolható a terméke, és mérésekkel kiderül esetleg, hogy mégis, akkor miért a fogyasztó szív? És ha a mérő a szolgáltató tulajdona, azaz ő használja, neki jár a használati útmutató is a gyártó részéről. Ezek után törvényesen átruházhatja a megóvását másra anélkül, hogy ezt a használatit átnyújtaná az ügyfele részére?

Kicsit olyan ez a kvázi-monopol szolgátatósdi, illetve az igen szabadon módosítható ÁSZF-ek világa, hogy a fogyasztó akkor is pofont kap, ha rajta nincs sapka, meg akkor is, ha a szolgáltatón nincs.

smps 2010.05.12. 23:42:49

Korábbi időszakban tömegesen mágneseztek, ilyenkor tényleg alacsonyabb fordszámmal pörög a tárcsa, mint ahogy kellene, viszont a mágnes eltávolítása után pluszos lesz az óra, mert a külső mágnes lemágnesezte a belsőt.

A poén az, hogy a sok bal... ezután önként hívta ki a szolgáltatót, akik már mosolyogva mentek ki.

tbb 2010.05.13. 00:05:15

Nyujts be ellenkeresetet, hogy az édász/émász fizessen neked, mert úgy logikus hogy az mágnesezi az órát akinek haszna származik belőle és nem az akinek kára. Márpedig te fizettél nekik már fene tudja mióta 30%-kal töbet.

MrZed001 2010.05.13. 00:30:58

Felteszek egy buta kérdést, melyet a bíróság előtt is fel lehet tenni a T. áramszolgáltatónak: Tényleg mindent megtett-e annak érdekében, hogy a mérőműszer ne legyen manipulálható?

Ha nemmel válaszol már nyert is az ügy.
Nem fog.

Ha igennel, akkor pedig meg kell kérdezni tőle, hogy ha állítólag mágnessel manipulálható a mérés, akkor van-e olyan kapcsoló szerelve a mérőbe, amely erős mágneses tér hatásra deaktiválja a mérőműszert ?
A válasz: NINCS.

És ennyi.
Ha lenne, akkor egy pillanatig sem lenne képes a műszer rosszul mérni, és a tulajdonos is nyugodtan aludhatna tudva, hogy ha rosszakarója manipulálja/mágnesezi a mérőjét, akkor az nem fog működni, nem kell neki vagyonokat (túlfogyasztás + büntetés) kifizetnie érte (mert a hiba, hogy NEM JÖN AZ ÁRAM egyértelművé teszi a mágnesezés időpontját, és azt, hogy SENKI nem tudta manipulálni a mért eredményt, tehát pontos értékkel kerül leszerelésre az óra !)

A megoldás tehát ENNYI, ilyen pofonegyszerű.

bejgli 2010.05.13. 01:20:12

Gondolom, a kötbér mértéke benne van a szerződésben. Vagy nincs?

A szerződés csak kívülről is látható rendellenességekkel kapcsolatban ír elő kötelezettséget. Mást nem is tehetne.

A rosszhiszeműséget elég nehéz lehet jogilag bizonyítani pl. egy többlakásos épület folyosóján lévő óra kapcsán. A szolgáltatónak pontosan annyi érdeke fűződik az óra gyorsításához, mint a fogyasztónak a lassításához. Melyiküknek van rá lehetősége? Mindkettőnek.

Bonaparte 2010.05.13. 01:35:14

Ennyi marhaságot egy rakáson....
Igen, egy erős mágnessel fékezni lehet a villanyóra alumínium tárcsáját, így az kevesebbet mér. DE: Ahhoz a mágneses erőtérnek a tárcsára merőlegesnek kell lennie. Az erősség pedig akkor megfelelő, ha a mágnes a tárcsától kb. 1 mm-nél nincs távolabb.
Nos, aki így el tud helyezni mágnest egy sértetlen villanyórára, annak minimum Nobel-díj jár.
A másik: az órába gyárilag beépített mágnest lemágnesezni ilyen külső mágnessel nem lehet. Elvileg lehet kelteni olyan erős mágneses teret, ami azt lemágnesezi, de az gyakorlatilag szarrá gyűrné az óra többi fém alkatrészét.
A harmadik: egy mágnes elvileg nem tud legyengülni, gyakorlatilag pedig igen. Elég egy hajszálrepedés benne, ami pl. hibás öntés vagy a beszereléskor fellépő feszítőerő miatt keletkezik. A mágnes-öntvények igen rideg anyagok, könnyen repednek, törnek.
Bármilyen szar két mágnes szinte szétszedhetetlenül összetapad, ha eléggé sík a felszíne. Az erő ugyanis a távolság négyzetével változik: ha nagyon közel kerül, igen nagy erő lép fel. Ezért lehet egy hangszóró-mágnessel felemelni egy számítógépet, ha csupaszon rátapasztod. De próbáld meg ugyanezt 2-3 réteg fénymásolópapír közbeiktatásával. A villanyóra burkolata pedig egy picivel vastagabb.
A fikázóknak: villamosmérnök vagyok. És nem nyugdíjas. Bár akkor még több tapasztalatom lenne.

nyari mikulas (törölt) 2010.05.13. 01:39:40

@Bonaparte: logikus amit irsz.
Akkor a villanyosmuvel szandekosan csal?

tom64 2010.05.13. 01:52:44

5 éve apám háza mellé építettünk egy külön álló kis lakást /25nm/.A fő-villanyórából,egy külön vezetékből kapjuk az áramot,közbeiktatva -rögtön a fő-villanyóra után - egy almérőórát,amit a villanyszerelőnk hozott.Ez az almérő óra akkor vadonat új volt,0-ról indult.Éveken keresztül a havi fogyasztásunk 50-60 kWh volt.Az utóbbi fél évben fokozatosan felment 80-90-re.2 hónapja vettem egy digitális fogy.mérőt-5 e Ft.-,amit a lakásunkban szereltettem fel.Méri a feszt.,áramerősséget,frekit,cos fit,teljesítményt,kWh-t.Leteszteltem 60-100 W-os izzókkal,mosógéppel,aminek tudom a telj.-ét,stb.Pontosan mér,pontos a beépített időmérőórája is./Gondolom ez alapján számol kWh-ot./Ezek után a múlt havi fogyasztásunk a digi szerint 49kWh,szemben az apám telkén lévő mechanikus almérő szerinti 75 kWh-val.A fater azt olvasgatja minden hónapban,nem tud a spéci műszeremről /még/.Lesz vita...

Bonaparte 2010.05.13. 01:54:07

Akkor most jogi megközelítésből: A vizsgálat - tegyük fel, bár az előző kommentem szerint lehetetlenséget állítva - megállapítja, hogy ismeretlen személy ismeretlen helyen és időpontban mágneses befolyásolásnak tette ki a villanyórát. Ha ez igaz lenne, akkor sem hozható összefüggésbe a fogyasztóval. Mivel az óra felszerelésekor ilyen vizsgálat nem történt, semmi sem bizonyítja hogy a befolyásolás a felszerelés után történt. A bíróság nem fogja elmeszelni a fogyasztót, és egy bűncselekmény hiányában történt felmentés után indulhat a visszavágó hamis vád ügyében.
A macera elkerülésére beválhat, ha ilyen túlmérési esetben legelső lépésben feljelentést teszünk ismeretlen tettes ellen az óra manipulálása miatt. Ez gyakorlatilag védekező helyzetbe kényszeríti az áramszolgáltatót.

Bonaparte 2010.05.13. 01:57:27

@tamaskodo: Csalásnak csalás. Azt pedig nem lehet gondatlanságból elkövetni. Könnyű bevételi forrás, mert az érintettek legtöbbször fizetnek, nem vállalják a bírósági procedúrát.
És nem csak a villanyosok, a gázosok is.

gaboraron 2010.05.13. 06:06:10

Csak annyit mondanék:

cos fi
Meg egy cikk a wikipédiából:
en.wikipedia.org/wiki/Power_factor

A villanyórák nem a valós teljesítményt mérik.
Erről az Elektromos Művek általában mélyen hallgat.

nestrot10 2010.05.13. 06:21:51

Rohadt harácsoló , kizsákmányoló, kapitalizmus!!!!!!!

mehemed 2010.05.13. 06:22:21

mágnessel a régi gáz órákat lehetett manipulalni. A vellenyórát kevésbé, de van bennük egy vas csik ami mágnesezhető, és ha a paraszt próbálkozik akkor ez alapján kiderül.

mehemed 2010.05.13. 06:24:47

@gaboraron: jobb lett volna ha te is mélyen hallgatsz :). a cosfi-t akkor számolják fel ha fázisrontó fogyasztód van, pl csak induktiv vagy csak kapacitiv terhelést ad a hálózatra. ez háztartásokban elenyésző.

az viszont igaz, hogy csalnak a villanyszámlával, csak másképpen...

mehemed 2010.05.13. 06:29:05

@tamaskodo: inkább valamelyik helyben lakó dolgozó. mert nem csak a fogysztói mérők vannak, hanem területi mérők is. és ha nagyon eltér a fogyasztó mérőinek összege meg a területi mérő akkor gyön' az "áramkommandó". de ha pl egy két buherált óra többet mér akkor ők azt simán lefogyasztják.

ugyanezt játszák a gázmüvek dolfgozói is. amig nem kárositják meg a szolgáltatót magasról szarik az egészre.

mehemed 2010.05.13. 06:32:50

ja egyébként van olyan kütyü ami megállitja a vellanyórát. a nem visszaforgás gátlósakat meg vissza is pörgeti. gyakorlatilag egy nagyfrekis hullámot ad a vezetékre, ami a nagyobb freki miatt nagyobb áramot indukál a tárcsában, mint az 50hz és a ezért vagy nem forog vagy áll.

amikor lopni akar a paraszt, bedugja a konnektorba és áll az óra, amikor nem csak kihuzza. lebukás esélye nulla.

Egu 2010.05.13. 07:46:56

Az órával kapcsolatos állításokkal nem igazán tudsz sokmindent kezdeni, viszont ha az elmúlt x év (ha szerencséd van, akkor mondjuk az óra már a lakás korábbi tulajdonosánál is fel volt szerelve és még jobb alap lehet) fogyasztási adatait, valamint a szomszédságodban egy "referencia" lakást/épületet keresel és elkéred ugyanezeket az adatokat, akkor nem tudnak veled mit kezdeni.
Ha valóban nem csaltál és a fenti adatsort össze tudod szedni, akkor viszont támadni kell és Fogyasztóvédelemmel fenyegetni őket telefonon ÉS levélben/e-mailben is.
Nekem a TIGÁZ-zal szemben bevált, sőt amikor fel akarták újítani az ügyet egy belső hiba miatt, akkor 3 napon belül ajánlott levélben írták le, hogy a továbbiakban nem tarthatnak igényt semmiféle kártérítésre velem szemben...

Ha ez nem sikerül, akkor számíthatsz rá, hogy ez a 240e csak az első bünti az óra sérüléséért, utána jön még egy 240e csekk, ami pedig a kötbér lesz a vélt "elmaradt haszon"-ért. Ha pedig nem fizetsz, akkor jönnek azzal, hogy lekapcsolják a fogyasztót.

Ja, és még egy tapasztalat: ha ilyen eljárás közben esetleg eladod az ingatlant, akkor simán kiállítják az eseményektől függetlenül a végszámlát a nevedre a büntik nélkül, ami ugye annyit tesz, hogy utána már nem jöhet semmiféle igénnyel (kötbér és egyebek sem!). Szóval ha nagyon gáz a helyzet és elhúzódik, akkor meg lehet próbálni átíratni az órát más nevére és a sajátodat lezáratni...Persze ezt már nem tudom, hogy működne-e, ráadásul ez kb a beismerése is annak, hogy valamit valóban manipuláltál.

Uff.

drolt 2010.05.13. 07:48:44

Szerintem kérdés nem a mágnesesség műszaki ügye eredetileg, hanem az a jogim kérdés, hogy 1. ÉN hívom ki az ÉMÁSZ-t, mert úgy ítélem meg, hogy a villanyórám rosszul mér.
2. Az órát lecserelik, elviszik. 3. Ezek után "megbüntetnek", nem azért mert kevesebbet fizettem volna a valóságos fogyasztásnál, hanem mert állítólag az általam leszereltett órán erős mágneses hatást mutattak ki, hónapokkal később.... na talán így kellene a bíróságon a tényeket előadni.

Bondon 2010.05.13. 07:50:01

vagy hivatkozz az ELMÜ saját szakértői jelentésére. Az ELMÜ szándékosan mágnesezte a villanyórád és ezért többet számlázott.

Egu 2010.05.13. 07:52:03

@tom64: szerintem üsd meg, amiért a faterod nem a te digitális mérésed után kérik tőled a pénzt és pótolja ki a saját zsebéből a kötelezően befizetendő kb még egyszer ugyanannyival. :)))

Nem értem, miből lesz vita nálatok, de elég érdekes megközelítés.

2010.05.13. 08:07:07

" belekotty 2010.05.12. 20:43:06
@[HPhD]Blokkolnam: Aztaqurva! Te egy zseni vagy! Az egész világon az órákat, bakelit, műanyag, aluminium házba teszik. Ahogy a mágneses alapon működő műszereket is! "

miért jó egyből "lehülyézni" az embert?

egyébként kismillió szabadalom van mérőórák, és más műszerek mágneses árnyékolására, pl.: www.freepatentsonline.com/5926014.html

belekotty 2010.05.13. 08:16:08

Nem lehülyéztelek, inkább röhögtem rajtad.
A szabadalmakat ne hozd ide, mert nekem is van olyan nemzetközi szabadalmam ami sérti a 2. főtételt, mégis átengedték a nemzetközi vizsgálók, mert nem találták meg benne mi a hiba.
Az hogy ha a régi órákra rátekernek több méter villanyvezetéket, amin keresztül folyik a fogyasztás akkor az kevesebbet mér ez kb 30 éve ismert. A mai órákon ez már nem működik. Villanyórákat ilyen módon 50-60-70 éve befolyásolnak. Mégis még mindig nem vas/acél/szamárium :-)) burokban gyártják őket. Valami oka biztosan van.

belekotty 2010.05.13. 08:19:37

@drolt: "1. ÉN hívom ki az ÉMÁSZ-t, mert úgy ítélem meg, hogy a villanyórám rosszul mér.
2. Az órát lecserelik, elviszik. 3. Ezek után "megbüntetnek", nem azért mert kevesebbet fizettem volna a valóságos fogyasztásnál, hanem mert állítólag az általam leszereltett órán erős mágneses hatást mutattak ki, hónapokkal később.... na talán így kellene a bíróságon a tényeket előadni. "
- Pontosan. Ezt egy ügyvéd megfogalmazza és az ELMŰ elhajtja a bíróság a faszba, az ügyvéd költségeit pedig kifizettetik az ELMŰ-vel. Már ha az ügyvéd küld egy iratot ebben a fázisban az ELMŰ jogi osztályának, csatolva az ügyvédi munkadíjának számláját, már leáll az ügy, hidd el!

tom64 2010.05.13. 08:45:53

@mehemed: A szolgáltató akkor ideges,ha a cos fi eléri az 1-et! Nálam a műszer 0,96 - 0,98 között mutat.

toreki 2010.05.13. 08:46:03

@páter Bundagh: Nálunk (nem lakás) most voltak órát leolvasni. 3x100A, digitális. Emberke kijön a készülékkel, ami optocsatolóval közvetlenül a készülékből olvasa ki az adatokat. Aztán véhül mégis kézzel pötyögte be Miért? Mert okos szolgáltató úgy bedobozolta, hogy a műanyag doboztól nem férni hozzá az optikai csatolóhoz. Mindezt úgy, hogy a mérő zárt, fém ajtós szekrényben van elhelyezve idegenek által hozzáférhetetlen helyen. Tehát semmi oka sem lenne az egyébként többszörösen védett órát mégegyszer bedobozolni.

nyafnyaff 2010.05.13. 08:47:50

És mivel bizonyítják, hogy Ön mágnesezte az órát? Ha a szakértő megállapította, hogy 30% többet mér, vissza utalták Önnek az észlelt időszakra visszamenőleg a túlfizetést? Tanú van, hogy nem zárt ládával vitték el, nem szerepel a szám sem, tele hibákkal. Ezt könnyen megnyerhető, sőt kérhet kártérítést is mert kiesik munkanapja, és plusz költségeket is okoznak Önnek. Az ügyvédén múlik minden.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.13. 08:48:18

@Bondon: Mi már hivatkoztunk rá, és azt mondta az elműs fószer, hogy ha be tudom bizonyítani, akkor nyert ügyem van :((

tom64 2010.05.13. 08:51:24

@Egu: Elég friss még a dolog,még ezután jön a veszekedés.Amúgy is rosszban vagyunk,Begyepesedett,azt fogja mondani,hogy "nehogymá' a szar Lidl-s órádnak higgyek,mikó' eddigis a démászos vót!"
Igen,a Lidl-ben vettem megmondom őszintén,és /eddig legalább is/ pontos.
OFF vége,bocs! :))

Rókarezisztens Kopasztyúk 2010.05.13. 08:56:43

Itt vki felvetett egy érdekes kérdést, ez is megérne pár választ. Ha el is fogadjuk, hogy az óra manipulálva lett, ki tudja, mióta? És azt ki tudja, hogy mióta fizetett többet a tulaj? Ergo a többletpénzt nem lehet visszaigényelni a szolgáltatótól?

Egu 2010.05.13. 08:58:57

@tom64: ezt értem, de ezen kár veszekedni, mert kifizetni úgyis a főórán mért fogyasztást kell. Vagy ha kedvet kaptál a dologhoz, akkor kérhetsz Te is órafelülvizsgálatot...:)))

2010.05.13. 09:00:40

@belekotty: egy szabadalomnál nem kritérium az, hogy működjön, de ettől függetlenül még egy mágneses árnyékolás az szépen tud működni ha jól van megtervezve. persze vannak más okok amiatt nem éri meg használni. amúgy ha már árnyékolás, akkor az egyik legjobb megoldás a "mű-metál".

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.13. 09:05:28

Csak szólok, hogy az utóbbi 50-100 komment "jogi megközelítéseit" nyugodtan felejtsétek el, és szerintem ne is nagyon jogászkodjon valaki, aki a szerződésszegés, kötbér, kártérítés, szerződéses felelősség fogalomkörében nem érzi otthon magát (pláne ha büntetőjogi példákkal jön).

A műszakilag releváns kérdéseket British világosan leírta.

Gyakori jogeset, teli van ilyenekkel a döntvénytár. Jól meg lehet jósolni, hogy ennek alapján a szolgáltató megnyeri-e a pert.

Egyelőre egy szolgáltató által megrendelt - nem független - szakvélemény van. Amellett, hogy az Elmü az óra hibáját megállapítja, az is kell, hogy az OMH ( vagyis már Mérés- és Ellenőrzési Hivatal) is ugyanazt mondja. Az is kell, hogy az órát abban az állapotban kapja meg az OMH ahogy azt leszerelték. Az is kell, hogy az óra eredeti dokumentációja rendben legyen (felszereléskor hibátlan, és hiteles volt).

Sőt "a két fékező mágnes lemágneseződött....az pedig magától nem tud...." szerű érvelésnél is kell jobb. Van olyan eset a döntvénytárban, amikor a plexi sérült volt, a szolgáltató azt állította, hogy azon keresztül fékezték az órát ("...azt pedig valaki valamiért megrongálta..." okoskodás) aztán az OMH azt mondta, hogy nem lehet megállapítani: lehetett szándékos is, véletlen rongálódás is.

Mintha lett volna egy olyan eset is a BDT-ben, amelyik kifejezetten azt mondja, hogy a fogyasztó csak a kizárólag a rendelkezése alatt álló óra rongálódásaiért felel (folyosón levő óra).

Azt kell látni, hogy az óra hitelességét, hibátlanságát, stb. elsősorban a szolgáltatónak kell biztosítani (mérésügyi törvény). Ha hibás az óra, az elsősorban a szolgáltató felelőssége. Ahhoz, hogy egy ilyen pert megnyerjen, azt kell bizonyítania, hogy az óra hitelességének, épségének stb. biztosítása során ő végig szabályosan járt el (bele értve a dokumentációt, a leszerelés után az állapot megőrzését, stb.), a hiba akkor keletkezett, amikor az óra a fogyasztó rendelkezése alatt állt.

Félreértés ne essék: aki manipulálja az órát, fizessen. De amióta megjelentek az "áramkommandók", "gázkommandók", nagyon elszaporodtak a hasonló ügyek is; sok esetben (ez épp nem olyan) a szolgáltató hivatalosnak tűnő eljárásban saját maga vegzálja a fogyasztót, a pénzhez a szolgáltatás kikapcsolásával, ezzel fenyegetéssel jut, sokszor olyan esetekben is, amikor a polgári pert valószínűleg elveszítené.

Nascor 2010.05.13. 09:09:21

Teljesen életszerű helyzet. Mágnesezte a villanyórát, hogy 30%-kal többet fizethessen a szolgáltatónak. Emelett persze lehet a plomba levétele nélkül mágnessel okoskodni, de azért, hogy többet mérjen??

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.13. 09:13:24

Nascor: "A műszakilag releváns kérdéseket British világosan leírta"

tom64 2010.05.13. 09:16:51

@Egu: Persze,a főórán mért fogyasztás ki lesz fizetve a démásznak.Egyébként kb. 1 éve cserélték le ők is a főórát digitálisra,és sztem pontosan is mér.Nincs kedvem bevizsgáltatni semmit...:))
Balhé "csak" a családon belül lesz.

azember 2010.05.13. 09:30:01

Egy biztos!- az EON munkatársai sokkal,de sokkal olcsóbban kapják az elektromos energiát ,mint a szerencsétlen mezei fogyasztó.Namármost valahol ki kell gazdálkodni ezt valahonnét.Ez az ami motiválhatja őket.A másik ,pedig épp most derült ki,hogy Kisvárdán megfogtak egy olyan pácienst,akinél nemhogy lassabban forgott az óra,hanem visszafelé.Mit gondolnak ki csinálta- egy EON-os szerelő.A szerencsétlen fogyasztó ,aki lassan nem birja fizetni a számlát mindent megtesz,hogy kevesebbet fizessen.A Kapolyaiék pedig milliárdokat vának zsebre.Hát erről ennyit.

mehemed 2010.05.13. 10:14:23

@tom64: ja. mert akkor a meddő teljesitmény az erőműben fűt..

gaboraron 2010.05.13. 11:29:08

@mehemed: "a cosfi-t akkor számolják fel ha fázisrontó fogyasztód van"

Én másról beszélek... Maga az óra mér rosszul. Ugyanis, ha fázisrontó fogyasztód van, akkor az óra nem a valós fogyasztást méri, hanem magasabbat.

ostván 2010.05.13. 22:43:43

Javaslat: Ha eljut az ügy tárgyalásig, kérni kell a bíróságot, rendeljen ki egy szakértőt, aki utánacsinálja a felmágnesezési folyamatot.
És vagy sikerül neki, vagy nem. Ugyanis valakinek nincs igaza: Vagy az áramszolgáltató szakértőjének, és nem lehet kívülről - háztartási eszközökkel - átmágnesezni az órát, vagy lehet, de akkor az óra gyártója által kiállított minősítés hazudik. Mindkét helyzet jó a magánszemélynek, ugyanis nem kapott használati utasítást (leírást) az óra felszerelése idején arról, hogy mit nem tehet az órával azon kívül, hogy nem sértheti meg.
Fontos:
- 3 - 5 db óra vizsgálatát kell elvégeztetni a szakértővel.
- a vizsgálat tisztasága érdekében a mágnesezés előtt az órákat OMH által frissen hitelesíteni kell, ellenőrizni kell azon helyiségek mágneses terét, ahol ezeket az órákat tárolják, elvégezni az áramszolgáltató által feltételezett mágnesezést, azután újabb OMH pontossági mérés, majd az órák szétbontása után a fékezőmágnesek ellenőrző mérése azzal a módszerrel, ahogy azt a szolgáltató szakértője korábban dolgozott.
Ezt a fent leírt folyamatot adja ki feladatként a bíróság az igazságügyi szakértőnek.

nyubocs 2010.05.14. 08:12:45

@gaboraron:

Megkérdezhetem, hogy mi az a fázisrontó fogyasztó?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.14. 08:40:07

@mehemed: gyakorlatilag egy nagyfrekis hullámot ad a vezetékre, "

Ne hangoztasd, nem ad nagyfrekit.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.14. 08:45:33

@gaboraron: Ugyanis, ha fázisrontó fogyasztód van, akkor az óra nem a valós fogyasztást méri, hanem magasabbat. "

Hmm. Akkor az elmű miért kötelezi fázisjavitásra a nagyfogyasztókat?
Pontosan kevesebbet mér, ha "rontod a fázisát" hiszen wattos fogyasztást mér, hacsaknem meddőmérő is ott van
Magánban ez viszont nem szokás.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.14. 08:49:59

@nyubocs: Ami nem wattos fogyasztó
Kb. ugy lehet mondani, amiben motor forog az fázist ront
Égő, fűtőberendezés az nem rontja, de pl. a fénycsöves lámpatestekben is ennek kiküszöbölése miatt vannak kondenzátorok is
Amit egy mágneses elven működő berendezés "elront a fázisban" azt a kondenzátor "visszajavitja"

Perca 2010.05.15. 01:59:59

Olvasgattam a bejegyzéseket. Ismerem a problémát, ismerem a szolgáltatói nézeteket. A szolgáltatók manipulációiról van szó. Semmi véletlen, semmi fogyasztói csalás. Ha összefognának azok az emberek, akik így jártak sokkal előbbre lennének. Én azt javaslom a műszaki vénájúaknak, hogy külföldről hozzanak egy fogyasztásmérőt, vagy lehet hazai beszerzés is, de ne legyen hazai összeszerelés, sem gyártás. Vásároljanak egy nagy méretes neodímium mágnest és próbálják meg vele lassítani a mérőt, majd lemágnesezni a kísérleti céllal. Mérjék le a mérő pontosságát a beavatkozá előtt, majd utána is. Meg fogják látni, hogy semmi nem történik. Lassítani meg végképp nem lehet. Egy biztos a szolgáltatók egyes alkalmazottait meggyőzik továbbképzéseken, oktatásokon egy-egy mágnesezési bemutatóval. Olyan hatásos a színház, hogy a nem túl mélyen kvalifikáltak teljesen elhiszik a látottakat. Pedig David Copperfield sem ment át a Kínai Nagyfalon. Vagy mégis...?
A trükk a fékmágnes anyagában van. Javaslom mindenkinek John J. Williams, Stopping Power Meters c. tanulmányát. Angolul jól tudók előnyben!
Aztán miért kellene ehhez költséges neodímium mágnes??? Eddig is rendelkezésre álltak elektromágnesek. Tolvaj szándékú, barkácsoló kedvű fogyasztók eddig is léteztek. A lehetőség eddig is megvolt az erős mágneses tér előállítására. Nem fogadom el az a szolgáltatói véleményt, hogy az egyszerű ember "olyat" nem tud készíteni. Ez lehetséges! De vásárolni tud. A már említett "lopótökös" módszert sem csak elektrotechnikai szakzsenik alkalmazzák.
Miért csak most lett ilyen felkapott ez a mágnesezési téma? Azonban a szolgáltatók által szerelt bizonyos mérőtípusok fékmágnesei mégis lemágnesezhetőek sokszori próbálkozásra erős mágnessel. Azonban ezek a típusok idővel maguk is lemágneseződnek. Ilyen készülékek SIEMENS CM160, Actaris H10, ELSTER E211.
Olyan labilis fékmágnes van ezen készülékekben, hogy ha valaki kierőlteti a tartószerkezetből a mágneseket és mágneses szempontból nyitottak a pólusok, önmaguktól másodperceken belül legyengülnek oly mértékben, hogy visszahelyezés után 60-70% pozitív hiba áll elő.
Milyen mágnesek ezek? Állítólag AlNiCo...
Valóban az???
Akik műszaki emberek, azokat arra bíztatom, hogy folytassanak kutatásokat az ügyben.
A jogi végzettséggel rendelkező személyeket pedig arra kérném, hogy egyértelműen nyílvánítsanak véleményt az ügyben.
Ugyanis, ha ilyen mágnesezéses vádteória alapján valakit elmarasztal a bíróság, akkor mindenki gondolja tovább az ügyet. Innentől kezdve bárkit bármivel el lehet ítélni majd. Ez jogállam?
A megoldás véleményem szerint, bár nem vagyok jogász, az ügyészségen történő feljelentés, mert itt valami nagyon nem stimmel. Két ügyésszel is beszéltem. Mindkettejük határozottan azt mondta, hogy, ha ilyen esettel a szolgálttó bírósághoz fordul, akkor az enyhén szólva nevettséges.
Azonban, mint látjuk mégis van ilyen. Nagyon kíváncsi vagyok az ügy kimenetelére...
Ja, és szeretném figyelmeztetni az itt iró károsultakat és jószándékú hozzászólókat, érdeklődőket, hogy már be vannak épülve az áramszolgáltatók emberei. A hozzászólások tartalmából felismerhetőek!!!

gaboraron 2010.05.15. 06:16:01

@horex: "Hmm. Akkor az elmű miért kötelezi fázisjavitásra a nagyfogyasztókat?"

Azért, mert a hálózatot a meddő áram is terheli, és a vezetékekben melegedést okoz.

steve0915 2010.05.15. 11:43:34

@Perca: Köszönöm a hozzá szólásod!
Kedden megyek a tárgyalásra, megmondom őszintén eléggé félek, hiába tudom, hogy igazam van! Össze gyűjtöttem mindent amit csak tudtam a saját védelmemre.
Soha életemben nem voltam még bíróságon, segítségre nem számíthatok, de remélem, hogy sikerülni fog...
Minden esetre kedden estére már többet tudok mondani...
Egyébként amikor beadtam a bíróságra az ellent mondásomat, egy hétre rá megjelentek az ÉMÁSZ emberei, és teljesen átnézték a házamat (villany óra, padlás)nem-e lopom az áramot... Egyszerűen hihetetlen, rendesen áram tolvajnak néznek, és nem tehetek semmit :(

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.15. 16:20:52

Hát minden esetre jogi kérdésekben Percára ne hallgass, például polgári ügyben nincs is ügyész :-).

Viszont amire hivatkozik, azt a cikket nyugodtan használd fel.

A szolgáltatónak bizonyítania kell, hogy ő ép, sértetlen, és hiteles órát adott át neked (mérésügyi törvény). Bizonyítania kell, hogy az óra a te rendelkezésed alatt állt amikor meghibásodott, továbbá a szándékosságot vagy súlyos gondatlanságot. Végül, azt is bizonyítania kell, hogy a leszerelés után minden szabályosan történt, beleértve a saját szakértőjének vizsgálatát is.

Hivatkozz arra, hogy a hibát te jelentetted be, illetve a fogyasztásod is mutasd meg. A szakértőjének az összes állítását vitasd.

Kíváncsi leszek, de ha kirendel egy szakértőt akkor nem lesz kedd este ítélet. Majd írd meg!

Perca 2010.05.15. 17:32:04

@Pascal: Kedves Pascal fel kell hívnom a figyelmedet, hogy valamit félreértettél! "Polgári ügyben nincs ügyész." Ebben igazad van. ÉN NEM IS ÁLLÍTOTTAM ILYET!!! KÉRLEK NE VEZESD FÉLRE A MEGOLDÁST KERESŐKET!
A polgári peres eljárástól függetlenül lehet ügyészségi feljelentést tenni. Nem polgári ügyben!!! Amit az ELMŰ és a többi szolgáltató művel, az nem polgári, hanem bűntetőügy. Az előre megtervezett csalás, ami egyelőre még vélelem, nem polgárjogi vita terepe. Csak a szolgáltató nem tud bűnügyet kovácsolni a vádjai alapján a fogyasztóval szemben. Először meg is próbálja, de a rendőrség nagyon unja már őket, meg ott ismerik a jogi hátteret is, ezért lezárják az ügyeket. Próbálná meg csak valaki valóban lopni az áramot...!
Ahogy lebukik rögtön fényképes dokumentáció is készül. Akkor nem is zárja le az ügyet a rendőrség sem. Úgyhogy továbbra is fenntartom az ELMŰ polgári peres ügyeitől függetlenül történő, területileg illetékes ügyészségen történő feljelentést. Az ügyészségnek minden bizonyítékok alapján bemutatható vélt, vagy valós visszaélést, bűnügyet ki kell vizsgálnia. Az ügyészség tovább bontogatja majd az ügyet és megbízza a nyomozással a megfelelő rendőrségi egységet, vagy akit jónak lát. A begyűjtött adatok alapján ő maga is nyomozhat. Nyomozati joga van.
Úgyhogy inkább fogadják meg a tanácsomat a károsultak, mert különben nem lehet megállítani ezt a folyamatot!

Perca 2010.05.15. 17:52:10

@steve0915: Kedves @steve0915 nagyon szurkolok neked és kiváncsi vagyok a történésekre. Véleményem szerint nincs mitől tartani a bíróságon. Az az igazság, hogy te vagy az egyetlen eddig, akiről olvastam, hogy mágnesezési ügyből kifolyólag bírósági ügye kerekedett. Az ügyészek, akikkel beszéltem nem ismerték egymást, és területileg is igen távol vannak egymástól. Mindkettőjük ugyanazt mondta határozottan. A lényeg az, hogy a szolgáltató elleni feljelentést mindig a szolgáltató központjának megfelelő, területi illetékes ügyészségen kell megtenni. Az ügyészségi folyamat akár le is állíthatja a polgári eljárást, mivel azonos ügyben folyik.
Lehet, hogy vannak még folyamatban ilyen jellegű bírosági perek, ráadásul vesztes esetek is, de véleményem szerint azokban az esetekben főleg az a probléma, hogy az alperes nem tudja megfelelően ismertetni az álláspontját és nem is érti, hogy pontosan miről is van szó. Az kell megérteni, hogy miként működik az áramszolgáltató "módszere", miként jár el és milyen hiányosságokat követ el. Sajnos a bírók meg általában nem szakemberek. Éppen ezért kell az ügyet szakmai oldalról elterelni.
Azt meg szeretném kérdezni, hogy a hibás villanyóra mióta volt felszerelve. Te voltál az előző tulajdonosa is, vagy csak átírták a nevedre? Ha átírták, akkor kértél felülvizsgálatot?

steve0915 2010.05.15. 19:35:24

@Perca: Tisztelt Perca! Az órát lecserélték beköltözésem után kb. 5 hónappal amiről jegyzőkönyvet vettek fel. Ez a jegyzőkönyv természetesen meg van nekem. Nem vagyok egy nagy fogyasztó, mivel szinte csak aludni jártunk haza. Havi 9.000.- forintot fizettem. Állandóan 1db A kategóriás hűtő ment, mást szinte nem is használtunk( + A kat.mosógép). A bojlerem gázról üzemel. Reggel elmentünk korán dolgozni, este 7 után haza jöttünk, és aludtunk. Már régebben is szólni akartam az ÉMÁSZ-nak, de a feleségem szerint én rosszul számoltam, hogy a napi fogyasztás az sok. Úgy gondoltam, hogy egy mérést meg ér a gyanúm.
Szeretném szétoszlatni azokat a gyanúsítgatásokat, hogy százezreket szerettem volna vissza kérni az ÉMÁSZ-tól. Csak egyet szeretnék, hogy annyit fizessek amennyit fogyasztottam.
Köszönöm, hogy Ön hisz nekem!

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.15. 20:37:40

@gaboraron:
Ezt irtad, amire mondtam azt
"Ugyanis, ha fázisrontó fogyasztód van, akkor az óra nem a valós fogyasztást méri, hanem magasabbat"

Nem magasabbat hanem a wattos mérő nem méri a meddőt.
Így nézve kevesebbet mutat, mint a valós fogyasztás
Ezért kötelezi, sőt önmaga az áramszolgáltató is csinálja, a fázisjavitást kondenzátorokkal
Merthogy a kondi meg siettetia fáziskésést/kiegyenliti valamennyire
Ha nem ezt , akkor meddő mérőt rak fel.
Csak a pontositás miatt irtam

Perca 2010.05.15. 21:55:31

@steve0915: Tisztelt Steve0915! Köszönöm válaszát.
Akkor a kedvezőbb esettel állunk szemben. A mérő felülvizsgálatkor gondolom mérő pontosságvizsgálat nem történt, mivel azt soha nem végzik el. Egyszerűen el kell hinni, hogy az jó, mert az soha, semmilyen körülmények között nem romolhat el. Ezt így gondolja a szolgáltató. Amennyiben mágneses befolyásolás esete is fennforoghat szerintük, úgy átadás-átvétel alkalmával a mérőt kötelességük lenne leellenőrizni. Ön körültekintően járt el. Amennyiben nem vizsgálták meg a mérés pontosságát, úgy semmilyen ezirányú követelésük nem lehet. Mivel bizonyítják, hogy a felszerelt készülék az üzembehelyezéskor hibátlan volt? Mert van rajta egy OMH pecsét? Ez nem bizonyíték. Akkor nem kell 3 napos cserét és 12 hónapos garanciát sem vállalni semmilyen készülékre sem (szórakoztatóelektronika, háztartási gép, gépkocsi...stb.), mert a gyárban azt is leellenőrzik, beállítják és az soha nem romolhat el.
Ilyen nincs...
Mivel nincs semmilyen mérési dokumentum az óra hitelességét illetően a felülvizsgálati procedúra alapján, így nem állíthatják azt, hogy az órát valaki is lemágnesezte volna. Illetve azt nem, hogy Ön. Ilyen alapon Ön is állíthatja, hogy a szolgáltató alkalmazottai mágnesezték le a mérőt a felszerelést megelőzően. A szolgáltató szabályzatában is benne van, hogy az óra állapotáért ő a felelős. A villanyóra állapotát pedig főleg a pontosság jellemzi.
Amennyiben nincs videófelvétele, vagy fényképe arról, hogy Ön ott delejezi az órát egy túlméretes neodímium mágnessel, akkor inkább fogja be a száját és ne rágalmazzon. Egyébként a szabályzat szerint a szerződésszegést is csak a "befolyásolás" valósítja meg. Kimondottan mágneses befolyásolást nem említenek.
Hol figyelmeztetik a fogyasztót arra, hogy mágneses szempontból védjék a mérőt? Amennyiben ilyen hatás létezhet, miért nem védi meg a szolgáltató a készüléket a külső hatásoktól árnyékoló búrával? Felszerelés előtt miért nem méri meg a szolgáltató a mérőhelyet mágneses szempontból?
Semmit nem tesz meg csak bírságol?
És milyen alapon? Nem hatóság, csak egy szolgáltató.
Véleményem szerint ezeket az érveket kell határozottan kidomborítani a bíróságon! Nem szabad megijedni, s főleg bedőlni a szolgáltatót képviselő álhatározott jogász magabiztosságának. Nem szabad nyitott gondolatokat, elvarratlan szálakat hagyni a bíró előtt! Továbbá nem szabad az ellenérveket műszaki irányba terelni!
Amennyiben a bíró ennek ellenére is az ÉMÁSZ-nak ad igazat, úgy tovább kell lépni! Meg kell fellebezni a döntést, de akkor erről már más a véleményem a bíró tekintetében...
Elsődlegesen a fenti érveket kell a bíró elé tárni.
Minden készülék meghibásodhat! A fogyasztásmérő is.
Természetesen hiszek Önnek!
Abban is biztos vagyok, hogy az órája már felszerelékor is rosszul mért. 30% pozitívi hiba még nem is olyan nagy érték. Viszont két év múlva, ha nem lett volna lecserélve, elképzelhető, hogy 60-70%-ra nőtt volna.
Ezeknek a mérőknek rendkívül érdekes módon viselkedik a fékmágnesük. Kiszerelve akár többszörösére lehet felerősíteni mágneses erejüket. De csak amíg zárt mágneskörben vannak. A mágneskört megbontva, hihetetlenül gyorsan legyengülnek. Mivel a fékmágnesek egymással zárt mágneskört alkotnak egy kis légrésen, ill. az alutárcsán keresztül, ezért erős külső mágneses térrel könnyen le lehet gyengíteni.
Ezek csak bizonyos hazai szinten alkalmazott típusok sajátosságai. A kérdés az, hogy miért ilyen labilis a mágnes benne? Ugyanis az ilyen ezköz idővel magától is tönkremegy. Persze ezt a szolgáltatók is jól tudják. Erre dolgozták ki a stratégiát.
Nem tudom tudja-e, hogy hogyan lehet egy mérőt lellenőrizni műszer nélkül egyszerűen, egy etalonfogyasztó és egy stopperóra segítségével, de, ha érdekli leírom. Amennyiben tisztában van vele, úgy, ha van ideje mérje le ismerősei, családtagjai, rokonai, szomszédai óráit is. Meg fog lepődni, hogy mennyi hibás mérőt talál. A kötbér tulajdonképpen a retorzió, mert az "alattvaló" szólni mert.

steve0915 2010.05.15. 22:32:40

@Perca: Tisztelt Perca!
Először is szeretném megköszönni, hogy ennyit segít nekem, eddig Öntől kaptam a legjobb választ a kérdésemre, hogy "mit mondjak a bíróságon".
Nem vagyok műszaki szakember, ezért nem nagyon értek a villamossághoz, de kíváncsiságból le fogom ellenőrizni a családom óráit.
Csak az a kérdésem, hogy ha nekik is többet mér az órájuk merjenek-e szólni, és kinek????
Mindent fel fogok használni a bíróságon amit Ön javasolt.
Tisztelettel: steve0915

Perca 2010.05.16. 02:20:14

Tisztelt Steve0915! Köszönöm elismerő szavait. Nagyon szívesen teszem, mert tudom miről van szó és felháborít ez az egész. Sajnos az ilyen és ehhez hasonló ügyek szó nélkül hagyása vezetett oda, ahol ma tartunk. Ez nem kimondottan az áramszolgáltató kontra fogyasztó viszonyra értem csak. Tele van a közélet számos ilyen igazságtalansággal. És még mennyi lehet, amiről nem tudunk, mert nem érint bennünket...
Tulajdonképpen ez is csak egy példa arra, hogy miért nem szabad kiadni a nemzeti tulajdonban lévő, stratégiai ágazatokat. Most azt tesznek velünk, amit akarnak. Persze, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ehhez megfelelő hazai kiszolgálószemélyzet is szükségeltetik. De hű szolgát, bérkutyát mindenhol lehet találni. Még tán ez sem olyan nagy baj, mert a világ sajnos ilyen. A bűn az, hogy olyan hatalamat adnak a kezükbe, amit nem szabadna. Persze a cél pontosan ez. Ez itt a lényeg. Ha nem csapunk az asztalra időben, akkor már nagyon késő lesz!!!
Vissztérve kérdésére, az a véleményem, hogy elsőre dokumentálni kellene az ellenőrzött mérők adatait, hibáját. Utána, amennyiben Ön jónak látja felvehetjük a kapcsolatot és már a fórumon kívül el fogom mondani a véleményem, ill. a stratégiát. Ettől függetlenül, az ország különböző területein is kellene ilyen magánvizsgálatokat végezni. A dokumentált vizsgálatok alapján már lehet következtetni a hibaárány mértékére. Ugyanis a valós hibaszám sokkal magasabb, mint a feltárt, mivel sok fogyasztó nem veszi észre, vagy a fogyasztási szokásaiban keresi a hibát. Ha lenne legalább 10000 dokumentált, ám nem bejelentett eset, akkor már jobban fel lehetne lépni.
Persze a felszín csendes, de a mély dolgozik...
Hogy ne nyugodjanak a szolgáltatók sem, így fórumon keresztül is üzenem nekik, hogy nem minden alkalmazottuk ostoba, és végez ellenőrző méréseket a már felszerelt fogyasztásmérők pontosságát illetően.
Nem Ön miatt fogalmazok ilyen sejtelmesen, hanem a fórumba azonnal beépült áramszolgáltatók emberei miatt. Pontosan tudom kik azok az eddigi beírók között. Más fórumokon is fellelhetőek, különböző nick-nevek mögé bújva. Általában bomlasztó, elbizonytalanító tevékenységet fejtenek ki. Sajnos hiába is olvassák a fórumot, olyan információkat nem fogok közzétenni, amivel ők lépéselőnybe kerűlnének az aljas eljárásuk megvédésében. Ezt minden károsult és panaszos érdekében teszem!
Ez az egész helyzet úgy néz ki, és ezt a bíróságon is elmondhatja szerintem minden gond nélkül:

Van egy jelenség.
A jelenség bizonyos mérőknél kiváltható nagyon erős mágnessel.
Azonban azt állítani, hogy KIMONDOTTAN CSAK mágnesezés hatására áll elő, azt nem lehet.
Aki mégis ilyet állít, az véleményem szerint nemhogy nem szakember, hanem egy primitív és ostoba, önelégült, szűklátókörű tuskó.
Valaki minél képzettebb, minél szélesebb spektrumban látja a világban az összefüggéseket, annál inkább rájön, hogy mennyire nem tud semmit.
Azonban csak úgy, mert így kényelmesebb, jövedelmezőbb, nem lehet kijelenteni, hogy a begyorsult mérő szándékos mágnesezés eredménye.
Hogy oldjam a téma komolyságát, ezzel kapcsolatban van egy vicc, ami a rovarbiológusról, meg a bolháról szól.

A tudós levágja a bolha egyik lábát. Aztán mondja neki, hogy bolha ugorj!
A bolha ugrik.
Aztán levágja a másik lábát is, majd ugyancsak utasítja: Bolha ugorj!
Megint ugrik.
Ezt így végigvizsgálja a bolha összes lábával.
Amikor az összes lábát levágta a bolhának, és ugrásra szólította, az nem csinált semmit.
Ezek után a tudós elővette jegyzetfüzetét, és a következőket írta be:
Ha a bolha összes lábát levágják, akkor megsüketül.

Tömören ilyen ez a helyzet is kissé, bár nem kívánok ebből a véresen komoly helyzetből viccet kreálni.

A tudomány már annyi mindent jelentett ki a történelem folyamán, ami megdőlt idővel. Bár szerintem ez a téma nem ilyen bonyolult, csak a lebuktatás nem egyszerű feladat.
Elsődlegesen jogilag kell megakadályozni.
Az ügyet azért nehéz végigvinni, mert, aki semmit nem tud az ügyről, ráadásul még laikus is, az azt gondolja, hogy az illető biztosan csak sumákol és ki akarja magyarázni magát. Biztosan jobban tudja a szolgáltató. Neki sincs ilyen ügye, mert nem is mágnesezett...
Az ilyen emberek menthetetlenek. Nem lehet velük mit kezdeni. Ők tényleg nem kerülnek ilyen bajba, mert ahhoz is alacsony szinten állnak szellemileg, hogy képesek legyenek esetleg utánagondolni saját fogyasztásuk mértékének, vagy ellenőrizzék.
Azonban ők a jó fogyasztók, hiszen fizetnek hűen, "becsületesen" még a dupla számlát is esetleg. Sajnos ezen emberek miatt tartunk itt!
Persze, ha valami folytán mégis belecsöppennek eme helyzetbe, mert véletlenül mégis szembesülnek a valósággal, akkor rögtön szaladgálnak fűhöz-fához. Amikor az ő házuk teteje ég, akkor már nagyon fel lesznek háborodva. Azt nem tudom csak megérteni, hogy miért kell valakinek ahhoz a betonfalba hajtani a kocsijával 200km/h sebességgel, hogy meggyőződjön róla, hogy meghal...?
Szóval az tanácsolom Önnek, hogy ne is figyeljen oda az ilyen jellegű hangokra! Lehet, hogy göröngyös néha az út, de az igazság mindig ott a végén és a bűnös mindig elnyeri a méltó bűntetését a valóságban is nemcsak a népmesében.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.16. 11:50:42

@Perca: Kedves Perca!

Mi is szívesen fölvennénk veled a kapcsolatot (PÜ-ben vagy e-mailben - volna pár ötletünk is), hasonló helyzetben vagyunk, és voltunk május 14-én egy "konferencián". Ezen felszólalt Dr. Szunyogh István (ELMŰ párti) igazságügyi szakértő (Magyar Energiafogyasztók Szövetsége), aki azt mondta, hogy villámcsapás estén egy teljesen összeégett villanyórából is ki lehet szedni a mágnest, és az nem veszt mágnesességéből. Ennek ellenére én neten pont az ellenkezőjét olvastam (föl is vettem az illetővel a kapcsolatot).

szaGértő 2010.05.16. 12:42:51

@Perca: A dupla számlát nálam is elsütötte az ELMÜ is és a TIGÁZ is. Rendszeresen alkalmazzák azt a trükköt, hogy nem egy az egyben dupla a számla, hanem az óraállás tól-ig értékek között bizonyos mértékű átfedés van.

Mindent megtesznek, hogy átverjék az embereket, és sajnos a fogyasztóik 90-95%-a, ha meghallja azt a szót, hogy bíróság, összefossa a bokáját , és fizet.

Perca 2010.05.16. 14:32:12

@RaveAir: Kedves RaveAir! Kérlek adj meg valamilyen ideiglenes email elérhetőséget! Lehet frissen kreált freemail is, amit utána majd törölsz. Ott megadom a nem publikus elérhetőségemet. Nem árt az óvatosság!
A felvetett villámcsapások hatásairól annyit szeretnék mondani, hogy azok hatásuk végkimenetelét illetően nagyon bizonytalanok. Voltak olyan emberek, akik meghaltak villámcsapás következtében. Voltak olyanok is, akiknek semmi bajuk nem lett, sőt egyes betegségeikből is kigyógyultak.
A villanyóránál is ez a helyzet. Lehet, hogy árt neki, de lehet, hogy nem. Azonban a villámcsapásoknak az esetleges tűzkáron kívül van egy másodlagos velejárójuk is az ún EMP-effektus. Electromagnetic Pulse (elektromágnses impulzus). Ez nemcsak a hálózathoz csatlakoztatott kapcsolóüzemű tápegysggel rendelkező berendezéseket, hanem akár a villanyórákat is tönkreteheti. Mindenesetre, attól még, mert az említett úriember néhány villámcsapás súlytotta fogyasztásmérőt bevizsgált és szerinte annak semmi baja nem volt, attól még nem lehet kijelenteni, hogy az nem fordulhat elő. Bár szerintem a megoldás nem itt van!
Azonban, ha közvetlenül a mérőben fejti ki hatását a villám, akkor a megmaradt fémolvadékon nem hinném, hogy korrekt vizsgálatokat lehetne végezni.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.16. 14:51:48

@Perca: Szia! Én nem tudok a tudásoddal vetekedni, csak amiket hallok/olvasok, azt tudom továbbadni :) A megoldás nálunk se ott van... Az elérhetőségem:
raveair kukac gmail pont com

steve0915 2010.05.16. 21:13:08

@Perca: Tisztelt Perca!
Megmondom őszintén nem gondoltam, hogy ennyi hozzá szólás érkezik a cikkemre.
Én azt hittem, hogy az emberek már annyira közömbösek az ilyen dolgokra, hogy nem is érdeklik más emberek sorsa.
Köszönöm, hogy foglalkoznak a problémámmal.
Az igazat megvallva sok mindent nem is értettem a szakmai dolgokból... :)
De remélem, hogy amit össze "ollózgattam" a hozzá szólásokból és a saját anyagaim elég lesz a bíróságon.
Igazából sok dolgot szeretnék elmondani, de nem tudom, hogy bizonyíték hiányában megtehetem-e ezt..., mivel ezek is csak teóriák, és félek, hogy felhasználják ellenem ha nem tudom bizonyítani.
Szeretnék már túl lenni rajta...
Tisztelettel: steve0915

elfmage 2010.05.16. 23:21:44

@Perca "Nem tudom tudja-e, hogy hogyan lehet egy mérőt lellenőrizni műszer nélkül egyszerűen, egy etalonfogyasztó és egy stopperóra segítségével, de, ha érdekli leírom. Amennyiben tisztában van vele, úgy, ha van ideje mérje le ismerősei, családtagjai, rokonai, szomszédai óráit is. Meg fog lepődni, hogy mennyi hibás mérőt talál. A kötbér tulajdonképpen a retorzió, mert az "alattvaló" szólni mert."

Gondolom hogy nem annyira bonyolult a módszer, de azért kérném hogy vésse fel ide hogy aki akarja megtesztelhesse az óráit (én tuti megnézem).

elfmage 2010.05.17. 00:58:38

Jogi kérdéseim az üggyel kapcsolatban:

Milyen módon bizonyítható az hogy a mágneses behatás az aktuális "felelős" fogyasztó időszaka alatt történt.
Átíráskor ugyanis szemrevételezéses ellenőrzés történik digitális fotók készítésével és újraplombálással.
E procedúra során a fékezőmágnes lemágneseződése nem deríthető fel.

Mi van abban az esetben ha van ugyan "jogelőd", de az mondjuk elévülési időn kívül van?

Ez már nem jogi kérdés, de van jogi oldala is:

Új fogyasztó névre vételkor, ha teszek egy próbamérést az átíráskori ellenőrzéskor és annak adataira hivatkozva kérem az óra bevizsgálását és cseréjét akkor mi történik/történhet?
Megszívatom szegény/genyó előttem lévő fogyasztót?
Sajnálatosan az önvédelem és a szolidaritás itt kicsit ütközni fog...

elfmage 2010.05.17. 01:05:32

Szolgáltató oldali kérdés:

Milyen módja lehet olyan óracserét indukálni ami nem jár teljes hatósági óravizsgálattal?

Persze nem titok, gondolom a szolgáltató ide járó emberei is tudják hogy a kijáró villanyszerelőik illetve az alvállalkozók azért szépen kerestek az órák visszapörgetésén amíg lehetett.
Most is megvannak azok a technikák amivel fél, harmad áron lehet letudni az órában lévő fogyasztást a szolgáltató nélkül.

Csak azért írom hogy ne mondja senki hogy nem lehet a vizsgálatot elkerülni.
Biztos lehet, kérdés van-e legális kiskapu vagy mindenképpen kenni kell valahol?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.17. 10:55:23

"Milyen módon bizonyítható az hogy a mágneses behatás az aktuális felelős fogyasztó időszaka alatt történt."

A felszereléskori/átíráskori munkalap van, és az számít. Ha volt ilyen, akkor azon általában szerepel, hogy az óra hiteles, sértetlen. Ezt még eddig minden esetben elfogadta a bíróság.

Ha az órát még az előző tulajnál szerelték fel, meg lehet próbálkozni úgy érvelni, hogy az átíráskor nem történt olyan vizsgálat, ami a lemágneseződést feltárta volna. Erre még jogeset nincs, kíváncsi vagyok elfogadná-e a bíróság. Ha az órát a jelenlegi tulajnál szerelték fel, akkor így nem érdemes érvelni, ugyanis az óra lezárt dobozban jön az OMH-tól, ahol hiteles mérőpadon ellenőrzik.

Az előző tulajdonos semmilyen szempontból nem jogelődje a jelenlegi tulajdonosnak. Azt a szolgáltatónak kell bizonyítania, hogy az óra akkor hibásodott meg, amikor az a fogyasztó rendelkezése alatt állt. Ha például nem készült felszereléskori jegyzőkönyv, a bizonyítási nehézségek a szolgáltatót terhelik (erre több jogeset is van).

A hiteles mérés feltételeinek biztosítása elsősorban a szolgáltató feladata. A fogyasztó felelőssége az óra épségének megőrzése, a látható hibák bejelentése.

Azt a szolgáltatónak kell bizonyítania, hogy a mágnes kizárólag olyan módon hibásodhatott meg - mágnessel való befolyásolással - ahogy ők állítják.

Ebben pedig nem lesz elég az ő véleményük, vagy az általuk megbízott - nem független - szakértő véleménye. A bíróság kirendelhet szakértőt, de tulajdonképpen a post írója is vihet egy szakértőt, aki elmondja, hogy egy mágnes mi mindentől mágneseződhet le (van elég fizika könyv, ami leírja a jelenséget).

Úgy tűnik ez az eset végső soron szakkérdés lesz, lemágnesezős jogesetet még nem találtam.

steve0915 2010.05.18. 12:23:48

@Pascal: Tisztelt Pascal!
Te tudsz valamit!
Most jöttem a bíróságról.
A tárgyaláson nem jelent meg az ÉMÁSZ ügyvédje, sem a tanúk...
A bírónő nagyon korrekt volt, és valóban, elő fogja terjeszteni az ÉMÁSZ-nak, hogy igazságügyi szakértőnek adja át az órát ha akarja, bevizsgálásra, és remélem meg is teszi.
Tárgyalás elnapolva.
Üdv: steve0915

Perca 2010.05.18. 17:13:03

@steve0915: Tisztelt Steve0915!
Nagyon vártam a mai napot, hogy megtudjam mi történt a bíróságon.
Meg vagyok lepődve...
Azonban, nem akarom sem elrettenteni, sem megijeszteni, de van egy olyan érzésem, hogy az ügy nem vett jó irányt.
Ugyanis a felperes jogi képviselője nélkül is le lehetett volna folytatni a tárgyalást véleményem szerint. Gondolom beadta a papírokat az ÉMÁSZ is. (Ebben azért nem vagyok teljesen biztos. Amennyiben helytelen az állításom javítsanak ki, akik tájékozottabbak!)
Ön készített előzetes beadványt a bírónő részére, amit eljuttatott?
Csak azért kérdezem, mert véleményem szerint, ha a bíró megérti az ügyet, és valóban a törvények szerint jár el, akkor az egészet le kellett volna söpörnie az asztalról, és Önnek igazat adnia. Újabb igazságügyi szakértők kirendelésének nincs értelme, mert tapasztalatom szerint mindegyikük a szolgáltatónak ad igazat. (Erről is van egy külön véleményem...)
A bíró is tájékoztatja a szolgáltató jogi képviselőjét a lépéseiről, így a szolgáltató is tud készülni ellenérvekkel. Úgy tudom maximum 3 igazságügyi szakértőt lehet kérni, ha Ön nem fogadja el a véleményt. Azonban pervesztés esetén azok költségeit, a perköltséget, valamint a kötbért is Önnek kellene kifizetni. Ha az ÉMÁSZ adja át a mérőt igazságügyi szakértőnek, az minden lesz csak nem fügetlen, mert ők fogják fizetni a vizsgálatot. Az ELSTER Kft. laborjában dolgozó igazságügyi szakértők valamelyike fogja végezni a "szakértői mérést", ill. teóriagyártást. Túl nagy alternatíva nem lesz, mert vagy Lénárd Pál, vagy Szúnyogh István lesz az "elkövető". Az eredmény 100%-ban a helyszíni vizsgálatot fogja erősíteni. De miért kell szakértői vizsgálat, amikor az már megvolt? Nem küldték el a bírónak a papírokat szolgáltatói részről?

Mindenesetre, Ön most egy kis időt nyert, ami nagy szerencse. Még bőven jó irányba lehet fordítani az ügyet. Én feltételezem a bírói jóhiszeműséget, függetlenséget. Nem tudom mikor lesz a következő tárgyalás, de előtte egy-másfél héttel küldjön el a bíró részére egy előkészítő anyagot(ez mindig így szokás), amely tartalmazza az Ön érveit, amit itt a fórumon is megbeszéltünk. Lehetőleg szedje pontokba, és mellékletként az igazoló dokumentumok másolatát is csatolja. A pontokban a mellékletekre is hivatkozzon. A lényeg az, hogy mire tárgylásra kerül a sor a bíró fel tudjon készülni és tisztába legyen az Ön álláspontjával.
Ne keseredjen el, szerintem nincs semmi sem veszve! Már az is jó jel, hogy a szolgáltató oda sem dugta az orrát...

Egu 2010.05.18. 18:38:02

Kedves Steve0915!
Amit fentebb írtam, sikerült összeszedni (referencia fogyasztás)? Mert anélkül sajnos itt csak egy újabb szakértői vizsgálat fog következni, ahol nem lesznek meglepetések: mint a kommentek is mutatják, ez a mágnesezéses dolog olyan, hogy mindkét igazságot ki lehet hozni, a bíróság tökéletesen nem fog érdemben tudni dönteni. Így pedig tartok tőle, hogy már csak a mundér becsülete miatt is az igazságügyi szakértő meg fog egyezni a helyszíni szakértő véleményével. Utána pedig már fújhatja.

Tehát a bizonyítást objektíven, mindenki számára érthetően kell prezentálni, mért értékekkel, ezek szerint költözéskori óracsere előtti időszakra is visszamenőleg, ugyanis akkor még ha a mágnesezést alá is támasztják a "szakértők", akkor sem tudják bizonyítani, hogy kárt okozott volna a szolgáltató számára, így sem a vélt fogyasztás utáni kötbér, sem az órában okozott kár miatti a büntetés sem lesz jogos (hiszen a mért fogyasztások ha nem térnek el jelentősen -figyelem, szezonális hatások is számítanak!!!-, akkor az óra tulajdonképpen jól mér). Innentől csak erre érdemes készülni, itt műszakilag senki nem fogja alátámasztani már az állítását.

Ja, és továbbra is áll, hogy a fenti adatsorral érdemes a Fogyasztóvédelmet is megkeresni, mert azzal ők is betámadnak és akkor már az ELMÜ is komolyabban fogja venni, ugyanis a bíróságon precedensek vannak, a fogyasztóvédelem viszont egyedileg fogja kezelni az ügyet és akár több milliós bírságot is kilátásba fog helyezni...

Perca 2010.05.18. 20:09:12

@elfmage: Adósa vagyok Elfmage-nek még. Kérdezte, hogy hogyan lehet leellenőrizni egyszerűen a villanyóra pontosságát.

Először is válasszunk ki egy etalon fogyasztót. Olyan fogyasztót, amelynek teljesítményfelvételét ismerjük, és folyamatosan üzemel. Esetleg egy, vagy több izzólámpa, vagy villanyrezsó, esetleg egy hajszárító. Az a lényeg, hogy a berendezés ne rendelkezzen semmilyen termosztáttal, időzítővel, ami a fogyasztást üzem közben kikapcsolná. Például egy vasaló sem igazán alklamas, mert a hőfokot a fűtőbetét ki-be kapcsolásával szabályozza. Amennyiben mérés közben a készülék kikapcsol, úgy hamis lesz az eredmény. Egy egyszerű villanyrezsó, vagy hajszárító folyamatosan üzemel, nem kapcsolgatja ki a fűtését és nem változik időszakosan a felvett teljesítmény.

Tehát:

1. Minden készüléket kapcsoljunk ki teljesen, vagy, ha nem lehet távolítsunk el a hálózatból. Az óra tárcsája meg se mozduljon.

2. A kiválasztott ismert teljesítményű fogyasztónkat csatlakoztassuk a hálózathoz, de még ne kapcsoljuk be.

3. Olvassuk le a fogyasztásmérőről a műszerállandó értékét. Vagyis, hogy mennyi tárcsafordulat jelent 1kWh fogyasztást. Általában 375 fordulat per kWh. Jelölés 375r/kWh.

4. A villanyóra tárcsájának élén van egy kis jelölés, vagy csík. Sokszor a felső síklapján számskála is (SIEMENS CM160).Ha nem felénk néz a jelölés, akkor a csatlakoztatott etalonfogyasztó bekapcsolásával forgassuk a tárcsát el úgy, hogy a jel felénk essen. Amikor az odaért azonnal állítsuk le a terhelést!

5. Ez lesz a tárcsa viszonyítási pontja.

6. Fogjunk egy stopperórát és az etalonfogyasztó bekapcsolásával pontosan egyszerre indítsuk el!

7. 1 percig fogunk mérni most az egyszerűség kedvéért. Miközben a stopper számlál, mi is számoljuk a kiindulóponthoz képest viszonyított egész fordulatokat. Folyamatosan figyeljük a tárcsát és az órát is.

8. Amikor az 1 perc a végéhez ért, egyszerre állítsuk meg az órát és kapcsoljuk ki az etalonterhelést. Amennyiben a fordulatok száma egész értékű úgy egyszerű helyzetünk van és jegyezzük le azt egy papírra. Amennyiben és ez a leggyakoribb eset, tört részre jön ki az utolsó fordulat, úgy próbáljuk meg megsaccolni, meghatározni a lehető legpontosabban a mérő búráján betekintve annak értékét tizedes törtben kifejezve. Például a negyed fordulat az valamennyi egész és 25 század fordulat. Sok mérő oldala mattított, így nehezebb a betekintés, de egy erős, fehér fényű LED-es zseblámpa sokat segíthet.
Szóval jegyezzük le az 1 perc alatt megtett fordulatot!

9. Majd szorozzuk meg a leírt fordulatszámot 60-al. így megkapjuk, hogy mennyi fordulatot tenne meg a tárcsa 1 óra leforgása alatt. Rögzítsük az értéket, mert ebből fogunk kalkulálni tovább.

10. Ezután az 1 órás fordulatot osszuk el a műszerállandó értékével, vagyis, ha az 375, akkor annyival, ha más az érték, akkor azzal. Bár általában 375 1-fázisú óráknál.

11. A kapott szám az etalonfogyasztó teljesítményének, a villanyóra által kw-ban mért értéke. Az értéket 1000-el szorozva W-ban kapjuk meg a teljesítményt.

12. Olvassuk le az etalonfogyasztó adattábláján, vagy gépkönyvében deklarált teljesítményfelvételét! Figyelem a fokozatkapcsolós készülékeknél a maximális teljesítményfokozatra vonatkozik a megadott teljesítményérték. Például egy 2 kapcsolófokozatú, 1500W-os, hajszárító teljesítménye csak a maximális fokozatban 1500W!

13. Hasonlítsuk össze a mért és az ismert teljesítményeket egymással. Ha közel azonosak, akkor valószínűleg pontos az óra. Viszont, ha jelentősebb eltérést tapasztalunk, akkor a mérő hibás.

14. Az etalonfogyasztó és a mért érték közötti eltérésből már meg tudjuk határozni a hiba előjelét, valamint ki tudjuk számítani annak nagyságát %-ban.

A negatív hiba nagyon ritka. Az annyit jelent, hogy a mérő kevesebbet mér.
Mi most a pozitív hibára vagyunk kiváncsiak, vagyis a többletmérésre.

Minél hosszabb mérési időt választunk, annál pontosabb lesz a mérésünk. Például nem 1 percen, hanem 2-őn, 3-an, 5-ön keresztül mérünk. Természetesen, akkor nem 60-al szorozzuk a fordulatértéket, hanem azzal a számmal, ahányszor a mérési időtartam belefér 1 órába. Például 2 percnél 30-al, 5 percnél 12-vel.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.18. 20:58:32

A többiekkel ellentétben, én azt gondolom, hogy már abból is sok mindenre lehet következtetni, hogy nem jött el a felperes; ezt nem gondolják komolyan.

Nem mindegy, hogy egy szakértő magán-megbízásból végez munkát, vagy hivatalos eljárásban. Magáneljárásban lényegében kiállít egy szakvéleményt a megrendelőnek és annyi. Hivatalos eljárásban kirendelt szakértő esetében a pp. 177§-183§ érvényesek, vagyis lehet javaslatot tenni arra, hogy ki legyen a szakértő, kérdéseket intézni hozzá, stb.

Valószínűleg a bíró azt mondta, hogy a szolgáltató, ha akarja, kérelmezze szakértő kirendelését. Vagyis nem a szolgáltató fogja odaadni valakinek az órát, hanem a bíróság fog valakit kirendelni (gyakorlatban az Országos Mérésügyi Hivatalt).

Ha a szolgáltató nem őrizte meg az órát mindeddig abban az állapotban ahogy azt leszerelték (pl. egy korábbi saját vizsgálatban már darabokra szedte), erre majd hivatkozni kell.

Van új tárgyalás időpont?

Ez már a sokadik ilyen eset ezen a blogon, de folyamatban levő per még nem volt. Ha fel tudod tenni az iratokat - anonimizálva, tehát a személyes adatokat, neveket kitörölve - valahová, érdekes lenne.

Perca 2010.05.18. 22:02:28

@Pascal: Kedves Pascal! Szerintem is igazad van!!!
Viszont, aggasztó a dologban, az OMH-tól való szakértő. A Mérésügyi hivatal jogát egy, az egyben átadták az ELSTER Méréstechnika Kft-nek. Nemcsak villanyórákat gyártanak, hitelesítenek, hanem víz-és gázmérőket. Tulajdonképpen amióta a budapesti, Kazinczy utcai OMH központ megszűnt, azóta van ez a kifordított helyzet. Úgyhogy a szolgáltatói, vagy a bírói OMH-s út ugyanoda vezet.
Egyébként az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján meg lehet nézni minden igazságügyi szakértőt. Ki lehet választani a témát, területet...stb.
Link:

szakertok.irm.gov.hu/searchbyexpert.aspx

Én sokat nyomoztam az ügyben és persze azt nem állíthatom, hogy az összes szakértőt ismerem, tudomásom van egynként mindegyiküknek az álláspontjáról, de sajnos az eredmények azt bizonyítják, hogy kéz, kezet mos. Lehet, hogy négyszemközt elmondják a kedvező véleményüket, de hivatalosan már nem merik vállalni. Attól tartanak, hogy a szolgáltatók nagy nyomást fejtenek ki rájuk, vagy ellehetetlenítik őket. Persze ez nem zárja ki, hogy létezik bátor, gerinces ember közöttük. Sajnos ebben az erősáramú méréstechnikai témában nincs túl nagy tolongás. Próbáltam beszélni olyan igazságügyi szakértővel, aki az egész mágnesezési teóriát tagadta megjelentetett írásában deklaráltan. Azonban amikor erre telefonon rákérdeztem, szó szerint elmenekült a kérdéseim elől...
Egyébként az ELSTER-nél készült labormérések egymásnak ellentmondó, nevetséges irományok. Ha több ilyen jegyzőkönyvet fektet le valaki egymás mellé, és mérőtípusonként összeválogatja, akkor lehet látni, hogy műszakilag komolytalan, és a mérés valódisága is erősen megkérdőjelezhető.

steve0915 2010.05.18. 22:47:23

@Perca: Tisztelt Perca!
Hát ezek szerint én ennyire naív vagyok? Nem készítettem beadványt, mert ott szerettem volna felolvasni a bírónőnek, de erre nem került sor, mert beszélt helyettem is.
A bírónő azt mondta, hogy nem ért a szakértői véleményből semmit, ezért kéri az újabbat... én meg őt nem értettem.
Az előkészítő anyagot el fogom készíteni és beküldöm.
@Egu: Tisztelt Egu!
Meg fogom keresni ezek után a fogyasztó védelmet.
@Pascal: Tisztelt Pascal! Mit ért az alatt, hogy nem őrizte meg eredeti állapotában az órát? Az újabb szakértói vizsgálat fogja kideríteni, vagy el kell mennem, hogy személyesen meggyőződjek róla?
Elnézést az ilyen kérdésekért, de csak egy egyszerű boltos vagyok...
Nincs még újabb tárgyalási időpont.
Minden iratot beszkennelek, és felteszem valahová, ide le fogom írni a helyet.
Egyébként egyetlen dolgot jegyzett fel a bírónő, azt, hogy "az óra gyártója az adatlapon deklarálja, hogy az óra mágneses hatással jelentősen nem módosítható."
Lehet, hogy tényleg jót tenne egy ügyvéd?
Nem hiányzik a kiadás, de lehet, hogy nálam többet érne...
Köszönöm mindannyiuknak a sok segítséget és jó tanácsokat!!
Tisztelettel: steve0915

Perca 2010.05.19. 03:32:27

@steve0915: Tisztelt Steve0915! Nem naív Ön egyáltalán, csak esetleg még nincs tapasztalata ilyen ügyekben.
Elég szomorú dolog, hogy ilyen gyakorlatokra kényszeríti Önt és sokakat ez az abszurd hazai "légkör".
Egyébként, igazán úgy szoktak kitolni a felperessel, hogy a tárgyalás előtt annyi idővel postázzák a bírónak az előkészítő anyagot, hogy az amikor továbbküldi a másolatát a felperesnek, annak már ne legyen ideje felkészülni. Mondjuk egy-másfél héttel tárgyalás előtt. Ez tisztességtelen ugyan, de olyan gazemberekkel, mint, amilyenek az ELMŰ-ÉMÁSZ egyes "mágneses boszorkányüldözői" nem is kell tisztességesen játszani!
Nem kívánom félrevezetni, de ez nem egy BKV-per, vagy Tocsik Márta ügy. Nem hinném, hogy nagy szükség lenne ügyvédre. Semmivel nem okosabbak Önnél. Lehet, hogy ezért a kijelentésemért sokan megfeddnek itt, de az a tapasztalatom, hogy azok a polgári peres ügyek, ahol a delikvens saját maga képviselője, sokkal sikeresebbek és még ügyvédi költséggel sem járnak. Igaz, nyerés esetén azt az ÉMÁSZ fizetné úgy is. Szerintem Ön tudja legjobban képviselni saját magát. Sokszor meg sem értik az ügyvédek, miről is van szó. Egy barátomnak is nemrég volt polgári peres ügye egy ablakbeépítés miatt, és ügyvédre bízta a dolgot. El is vesztette az ügyet. A felperesnek egyáltalán nem volt igaza és mégis megnyerte. Később rájött a barátom, hogy, ha ő képviselte volna az álláspontját, a tényeket, akkor ő nyert volna. Nem akarom bántani az ügyvédeket, de sok a rossz tapasztalat ilyen műszaki érintettségű ügyekben. Bár, ha Ön ismer egy műszaki beállítottságú ügyvédet, akiben megbízik és tudja, hogy becsületesen képviseli, teljes odaadással, akkor rá lehet bízni a dolgot.

steve0915 2010.05.19. 07:09:00

@Perca: Nem tudom, hogy a segítőim között van-e ügyvéd, ezért nem is akartam megbántani Őket, de
amikor meg kellett írnom azt az ellent mondást, azt nem tudtam megírni, ezért egy ügyvéd segítségét kértem, aki 5000 forintért megírta nekem.
Nem akarom megbántani, mert formailag nem volt vele probléma, de többször is próbáltam vele megértetni az ügy részleteit, ami nem sikerült.
Elhiszem, hogy az én ügyem nem egy nagy "durranás" neki, de az ott eltöltött 1 óra alatt nem sikerült egy vonalba kerülnünk.
Mondtam neki, hogy a napi fogyasztásom több volt szerintem mint amit valóban fogyasztottam. Erre beírta, hogy a múlt hónaphoz képest lényegesen nagyobb volt a fogyasztásom. Majd amikor szóltam neki, hogy én nem ezt mondtam, akkor egy kicsit értetlenül nézett rám...
Persze nem akarok általánosítani, mert Ő volt az első ügyvéd, akivel életemben beszéltem hivatalos ügyből kifolyólag.
Köszönöm a tippet az előkészítő irattal kapcsolatban!
Azt hiszem, hogy a mai napon fel fogom venni a kapcsolatot a fogyasztó védelemmel, hátha ők tudnak segíteni.
Köszönöm, hogy fordít időt a problémámra.
Tisztelettel: steve0915

steve0915 2010.05.19. 07:11:10

@steve0915: Ja! És ami a legelejéről lemaradt: Tisztelt Perca! :)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.19. 08:34:43

A fogyasztóvédelmet bevonni nem érdemes, ha már polgári per van folyamatban. Először is ezek az ügyek nem a fogyasztóvédelemhez, hanem az Energia Hivatalhoz tartoznak. Ők meg - a korábbi, itteni esetek alapján - nem csinálnak a panasszal semmit: A Hivatal megkérdezi a szolgáltatót mi volt. A szolgáltató majd azt mondja a szakértőjük megállapította, hogy az órát mágnessel fékezték. A Hivatal ennek alapján elutasítja a panaszod (a folyamatban levő polgári ügyre a panasznak nincs hatása).

"Egyébként egyetlen dolgot jegyzett fel a bírónő, azt, hogy az óra gyártója az adatlapon deklarálja, hogy az óra mágneses hatással jelentősen nem módosítható." - eddig 1-0 a javadra.

A villanyórának abban az állapotban kell a hivatalos eljárásban kirendelt szakértőhöz kerülnie, ahogy azt a szolgáltató leszerelte. Vagyis ha azt időközben például szétszedték, nem állapítható meg róla bármi, ami a te szerződésszegésed bizonyítaná.

Bár szerintem jól csinálod, talán nem árt, ha legalább beszélsz olyan ügyvéddel, aki már tárgyalt ilyen ügyet.

Perca 2010.05.19. 12:34:38

@Pascal: Kedves Pascal!
Van értelme a fogyasztóvédelemhez való fordulásnak. Ezt javaslom is Steve0915-nek. Továbbiakban is azt javaslom kerülje az ügyvédeket, mert az összes pénzétől meg fogják csak szabadítani. Sokkal jobb ügyvédje lesz ő saját magának.
2009. Júniusa óta már nem az Energia Hivatalra tartoznak az ilyen ügyek, hanem a Fogyasztóvédelmi Hatóságra!!! Ez a Magyar Energia Hivatal weblpján is fel van tűntetve, ill. megtalálható. Azelőtt valóban úgy volt.
Ismerősek ezek az ügyek már a fogyasztóvédelemnél, úgyhogy azt is meg lehet lépni, mert az is egy plusz fegyver. Nem 100%-de nem árt az sem.
Emellett én még mindíg a legfontosabbnak tartom az Ügyészségi feljelentést. Ez teljesen független attól, hogy a polgári per hol áll. A többi leendő károsult miatt is fontos. A tárgyalás előtt viszont nemcsak az előkészítő iratot kell a bírónak elküldeni, hanem tájékoztatni kell az Ügyészségen tett feljelentésről, valamint a feljelentés ott átvetetett példányának másolatát is mellékelni kell. Nem felesleges a dolog. A legfontosabbak egyike! Folyik már nyomozás ezügyben! Tudom! (Legyen ennyi elég egyelőre erről!)

villanyóra 2010.05.19. 14:57:55

@Perca: Még azt hallottam/olvastam korábban, hogy lehetőség van arra is, hogy ne fogadja el a fogyasztó a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértőt (mivel nem tudni, hogy esetleg ELMŰ-közeli-e). Lehet saját igazságügyi szakértőt is javasolni. Persze, ezt csak akkor érdemes, ha tényleg megbízunk az illetőben...

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.19. 15:53:35

Hát, volt itt korábban egy eset amit a Fogyasztóvédelem áttett az Energia Hivatalhoz. Persze lehet, hogy azóta másképp van. Mindenesetre, egyik hivatal sem dönthet polgári ügyben. Ha pedig a fogyasztóvédelemhez kerül a panasz, ott mediációra kerül elvileg, de itt már polgári per van folyamatban.

A feljelentésnek nem tudom ez esetben mi alapja lehetne. Ha a szolgáltató úgy véli az órát mágnesezték, ezt tudja bizonyítani és ezért kötbér jár neki akkor polgári pert indít, ha téved akkor majd jól elveszíti a pert (ez nem bűncselekmény). Ha lehetne bizonyítani, hogy a szolgáltató szándékosan trükközik az órákkal, vagy lefizeti a hivatalos eljárásban kirendelt szakértőt, az bűncselekmény lenne. De erre utalást nem találni a beírásban. Feljelentést tenni "csak úgy" nem jó dolog, ott van a hamis vád.

Én azt továbbra sem javasolnám, hogy a levélíró kerülje az ügyvédeket.

Perca 2010.05.19. 18:48:18

@Pascal: Kedves Pascal!
Igazán nem szeretnék állandóan vitatkozni, de az Ügyészségen minden vélt, vagy valós ügy kivizsgálását lehet kérni. A törvények szerint is büncselekmény gyanús az ügy különben. Ha nem tartja megfelelőnek az Ügyészség, akkor arról levélben értesíti a feljelentőt ugyanúgy, mint a nyomozás megindítássáról. Nincs semmilyen retorzió az ügyben. Azt javaslom bárkinek, hívja fel valamelyik ügyészséget, kérjen az ügyfélszolgálattól egy ügyészt, akivel egy problémát szeretne megosztani és tanácsot kérni. Kérdezze meg, hogy megállja-e a helyét egy ilyen feljelentés. Meg fogja látni, hogy nekem van igazam.
Igaz, Steve0915 esetén nem volt rendőrségi feljelentés, ami meglepő és szerencsés is. Persze, lehet, hogy volt, de a helyi rendőrség visszapasszolta az ügyet a szolgáltatónak. Ugyanis, aki nem tudná, elmondom, hogy a szolgáltató közvetetten feljelenti a fogyasztót a rendőrségen, nagyértékre elkövetett lopás vétsége miatt. A lopási értéknek a kötbérösszeget jelöli meg hamis módon. Azért közvetett a feljelentés, mert nem a fogyasztót, hanem ismeretlen tettest jelent fel, de a fogyasztót, mint a fogyasztási hely tulajdonosát jelöli meg. Ez csalás már eleve. Pontosabban hamis indokok alapján történő feljelentés.
Ráadásul a szolgáltató minden esetben visszafizeti a túlfogyasztást, majd még elnézést is kér az egyik szervezeti egységével, miközben másik részlegével, meg kötbért követel, lopással gyanusítgat. Ez is visszaélés.
A másik a műszaki vonulat, de azt most nem hangsúlyozom...
Ráadásul a helyszíni mérővizsgálati díjat 30 napon belül kötelessége visszafizetnie a panaszosnak, amennyiben a panasz jogos volt. Sok esetben ezt is megtagadják. Milyen alapon?
Meg milyen alapon kér egyáltalán pénzt olyan vizsgálatért előre, melyet kötelessége elvégeztetnie a fogyasztónak, ha bármilyen rendellenességet tapasztal, a közüzemi szerződés szerint. Amennyiben azt elmúlasztja, úgy ugyancsak kötbérrel súlytják a fogysztót. Rendben van ez???

Ajánlok egy linket tanulmányozásra, elgondolkodásra. Főleg Steve0915-nek ajánlom, mert az ő esetére vetítve nagyon sok dolgot bele tud írni az előkészítő iratába. De ne ügyvéd, hanem ő végezze el inkább!:

www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=424

boryy 2010.05.19. 20:50:24

@Perca: Üdv! Sziasztok! Ellenem is 2007 ben kezdett hadjáratot az elmű!! folytatódik egy per ellenem a rendőrség lezárta az ügyemet erreföl kedden már biróságon ültem ezért a mágnesdologért tölem 800 e forint és annak kamatait követelik + a szakértői vizsgálat . A tárgyalásom mindenrendben ment egy ideig tökmagabiztos volt az ügyvédem aki eddig 35-e ft ban van!! mire közölte az elmű ügyvédjével hogy mi lenne az alkutárgya .Azt hittem le ikrázok eddig szó sem volt hogy fizetünk!!!!! ugyan az a követelésük mint 2007- 2008 ban volt részletfizetés esetén 30 százalék kedvezmény ha egy az egyben fizetnék 40 százalékkal mérsékeli a büntetésem!!! +kamatok Mit tegyek ????????? Üdv Boryy

Perca 2010.05.19. 23:32:14

@boryy: Kedves Boryy! Így elsőre nagyon nehéz válaszolni, mert sok dolog nem tiszta teljesen.
Volt valamilyen bírói döntés?
Vagy valamilyen alkut ajánlottak? Esetleg időhaladékot kapott a bírótól megegyezésre?
Nem akarok elhamarkodott választ adni, de így ezen tények ismeretében úgy tűnik, hogy a két ügyvéd az Ön háta mögött megegyezett. Persze lehet, hogy csak a tények teljes ismerete nélkül ez a látszat. Írja le részletesebben kérem, hogy valamilyen támpontot adhassak!

steve0915 2010.05.20. 06:57:42

@Perca: Tisztelt Perca!
Nagyon köszönöm a linket, már én is kerestem erről az össze jövetelről a cikket.
A tegnapi nap folyamán a hivatalos honlapjukon keresztül e-mail formájában felvettem a kapcsolatot a fogyasztó védelemmel.
Elolvastam a cikket, nagyon tanulságos volt, és meg kell, hogy állapítsam igaza volt az újabb szakértői vizsgálattal, mivel a szolgáltató részéről Szunyogh Úr volt jelen, így ha Ő végzi az újabb vizsgálatot, akkor már előre látom az eredményt...
Nem tudom, hogy jól értelmeztem-e Dr. Boross Norbert szavait : "Minden olyan esetben, ha a mérőn valamiféle elváltozást, a havi számla értékének megváltozását jelzi az ügyfél, akkor annak semmiféle hátrányos következménye nincsen, a szolgáltató a hibát kijavítja." Ezt nem értem.
Még egyszer köszönöm a cikket, sok érdekes dolog van benne, úgy gondolom, hogy jól fel tudok belőle készülni.
Tisztelettel: steve0915

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.20. 10:53:26

"mivel a szolgáltató részéről Szunyogh Úr volt jelen, így ha Ő végzi az újabb vizsgálatot, akkor már előre látom az eredményt..."

A hivatalos eljárásban kirendelt szakértőre vonatkoznak a 177§-183§-ai. Vagyis nem lehet szakértő az, akit korábban a szolgáltató megbízott. Sőt, amennyiben a szolgáltató kérelmezi szakértő kirendelését, nyugodtat lehet javasolni, hogy abból a társaságból, akiket a szolgáltató a konferencián felvonultatott, senki ne legyen az ügyedben szakértő (hiszen ők kötődnek a szolgáltatóhoz, független vélemény tőlük nem várható).

A gyártó ráírta az órára, hogy mágnesezéssel nem befolyásolható, ez nagyon komoly érv, ami melletted szól.

Ha kéri a szolgáltató a szakértő kirendelését (ha eljut odáig egyáltalán), akkor megfelelő időben fel tudd tenni a kérdéseid és javaslataid. Perca jó műszaki érzékkel és erős igazságérzettel rendelkezik, de (ezzel nem akarom megbántani) a jogi ügyek menetéről, az egyes szervezetek illetékességéről kevesebb fogalma van.

Egyébként nekem ebben a "konferenciában" a legérdekesebb az, hogy az Elmű által felvonultatott szakértői gárda olyan fizikai jelenségekről beszél, illetve demonstrál, amely területeket az 1800-as évek végén egy Clark Maxwell nevű angol gentleman tisztázott. Úgy képzeltem, hogy a (mágneses és egyéb) kölcsönhatások területén új felfedezések inkább a CERN LHC gyorsítójában, mint az ELSTER Kft.-nél jönnek létre; persze csak örülni lehet a hazai tudomány "fejlődésének" :D

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.20. 10:59:18

Az a gond, hogy Dr. Boross Norber olyanokat is mondott, amiket a következő mondatában rögtön megcáfolt.

Véleményem szerint bizonyára tudja, hogy nem igazán folytatnak teljesen tisztességes magatartást a fogyasztókkal szemben, és talán emiatt nem is nagyon érzi jól magát. Mindemellett gondolom, hogy nem akarja a saját hátsóját kockáztatni, ha igazat adna az igazi károsultaknak.

Mi a magunk részéről tovább fogunk menni, ha az egyik felügyeleti szervük sem hoz normális eredményt. Csak remélni tudom, hogy nincsenek összefonódások a felügyeleti és felügyelt szervek között.

steve0915 2010.05.20. 11:55:07

@Pascal: Tisztelt Pascal!
Önnek is köszönöm a sok segítséget, az írásaival nem is tudja mennyit segít nekem, remélem egyszer meg tudom hálálni Önnek és perca-nak is.
Tisztelt RaveAir! Önnek csak azt tudom mondani, hogy amíg erejükből futja addig harcoljanak, ne hagyják magukat, én is azért vállaltam a bírósági tárgyalást, mert tudom, hogy igazam van!

Perca 2010.05.20. 12:27:55

@Pascal: Kedves Pascal! Köszönöm elismerő szavait, de jogi illetékességben nem tudom elfogadni véleményét. Amit idézett paragrafust, az igaz. De mit bizonyít ez?
Próbálja ki élesben a dolgot valóban független szakértőkkel. Meg fogja látni, hogy amikor ott a helyzet mindegyik a szolgáltatót fogja igazolni. Ön esetleg külföldön él?
Magyarországon mindenre van jog, törvény, meg minden... A valóság meg egy primitív diktatúrára emlékeztető berendezkedés. A kommunizmusban is azt mondták, hogy demokrácia van. Az volt...??? Hát nem.
Ön szerint amennyiben minden jogszerűen működne, létezne ez a fórum??? Lennének ilyen esetek??? Egy komoly országban nem merne egyetlen szolgáltató sem ilyet megtenni. Emlékszik Ön ilyen esetre a 80-as évekből? Ja, tudom erre jön a hülye szöveg a szolgáltatótól, hogy nem volt még akkor ilyen erős mágnes. Egyébként volt. Az összes CD-lejátszó pick-up-ban, merevlemezes tárolóban is azok voltak. De, ha nem is lett volna, akkor is tudott bárki készíteni egy erős elektromágnest. Azzal sokkal nagyobb erőtereket lehet előállítani, mint a legerősebb neodímium mágnessel.
Számos konkrét esetet ismerek. Higgye el tudom mit írok, mi a valóság!!! Talán ön is...
Ha Ön ennyire biztos a dolgában, mert esetleg ügyvéd, akkor ajánlja fel segítségét valamelyik károsultnak. Kössenek olyan megállapodást, hogy, ha pert nyer, csak abban az esetben jár Önnek költség! Ellenkező esetben Ön fizeti megbízójának teljes, költségét (kötbér + kamat + perköltség)!

Csanna 2010.05.20. 13:19:39

Megdöbbentő végkifejleteknek lehetünk tanúi, amikor mindent szétjogászkodunk a valós élethelyzetek és érdekviszonyok ismeretének hiányában:)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.20. 16:09:23

Ugyan, csak beszélgetünk; végül is a híres-neves szennyvíz-ügy is csak megoldódott, pedig ott is voltak "érdekes", hmm, beírások. Sokadik ilyen eset ez itt, Zugi tudat alatt még mindig bűntudatot érezhet az egyik szolgáltató jogászaként eltöltött idő miatt :D

Elképzelhető, hogy néhány, régebbi típusú mérő valóban befolyásolható mágnessel. A többször idézett Szunyogh úr azonban igencsak elvetette a súlykot, amikor olyasmiket mondott, hogy minden mérő befolyásolható (tehát azok is, amelyekre a gyártó ráírja, hogy nem) meg olyat, hogy semmi más, még villámcsapás sem tud olyan erős mágneses mezőt létrehozni csak és kizárólag a kínai piacon kapható mágnes. Csak remélhető, hogy a gimnáziumi fizikaórák emlékei a bírók fejében is felrémlenek :-).

Az ELKER kft. a szolgáltatók számára végzi az órák hitelesítését, felszerelését (a szolgáltatótól jön a bevétele, abból él) - ha ők azt mondják, hogy márpedig a fogyasztó szándékossága - az mindjárt úgy is van? Még ha az alkalmazottaik szerepelnek is az igazságügyi szakértői adatbázisban...

Ami tényleg aggályos, és ami remélem még a laikusoknál is kiveri a biztosítékot, az az eset (a "konferencián") amikor a fogyasztó szólt, hogy rossz az óra és erre a szolgáltató - feljelentette (ezzel valószínűleg megvalósítva a hamis vád tényállását).

A fogyasztók védelme elvileg a Magyar Energia Hivatal feladata lenne, az, hogy ilyesmi rendszeresen megeshet, nagyrészt az ő (ha nem is büntetőjogi, de erkölcsi) felelősségük. De ennél többről - diktatúráról - szó nincsen, egy-két alapos seggberúgás, rendes fogyasztóvédelmi bírság helyre tenné a dolgot.

Amíg a Hivatal nem tesz semmit, a szolgáltató épp abban bízik, hogy az átlagember nem szeret pereskedni, száz esetből jó ha 5-6 kerül polgárira (van, hogy a szolgáltató simán el is bukja).

boryy 2010.05.20. 21:34:56

@Perca: Üdv!nem volt bíróidöntés!!az elmű ügyvédje újra kérte az óra vizsgálatát!!az én órám 99százalékkal mért többet!! az éjszakaimérőnél is ezt állapította meg!! nevetséges!!!Ajánlott alkut ismét az elmű ügyvédje ha 3 részletben visszafizetem 30 százalékkal csökenti a 800 ezres kötbér tételt ,ha egy az egyben visszafizetem 40 százalékát elengedi!!2007 ben is ez volt az alku + erre jönmég a kamat +ügyvédi díj+ szakértői díj+ ez az.Szeptember közepére írt ki a bírónő újra tárgyalást!!azt mondta már nincs ídő ujjabb szakértőivizsgálatra mivel törvénykezési szünet lessz.De ha esetleg megegyeznénk menetközben akkor nincs ujabb tárgyalás!Közben az ügyvédem megkérdezte az elmű ügyvédjét hogy miért számolták a kötbért 2 szorzóval miért nem 1 szorzóval ahogy szokták erre haladékot kért az elmű ügyvéd hogy utánna tudjon nézni!!A tárgyaló teremben megbeszélték a szeptemberi időpontot majd névjegy kártyát cseréltek hogy megtudják beszélni ezt a szorzós dolgot telefonon plusz az alkut!! erre az ügyvédem azt monda nekem kint a folyóson az 1 szorzó csak a fele a 800 ezer forintnak tehát 400ezer meg nekem jön az elmű még 140 ezer forint tulfizetési pénzel amit még nem fizetett ki nekem tehát 260 ezer forcsi !! hát én nem fizetek ki ennyit sőt semennyit nem szeretnék!!Eddig tök magabiztos ügyvédem ilyennel elő áll hol ott ő mondta nekem sima ügy!!Mennyit számít szerinted?? a rendőrség megszüntette ellenem a nyomozást leírta hogy a szakértői véleménnyel kitörölheti a picsáját az elmű!!semmit nem bizonyít!! ezt a papirt oda adtam a keddi tárgyalás elött az ügyvédemnek de nem mutatta be a bírónőnek!!aztmondta jó lessz még a késöbbiekben!! hát ennyi várom válaszod ++ minden kérdést tegyélfel mert tudok rájuk válaszolni !!!Üdv Boryy

Perca 2010.05.21. 03:27:41

@boryy: Kedves Boryy! Ha én lennék az Ön helyében, megköszönném az ügyvéd eddigi munkáját... Nincs rá semmi szükség. Képviselje saját magát. A rendőrségnek volt igaza.
Kérem olvassa el a következő linkeket. Ezekből értse meg pontosan az egész helyzetet. Milyen egyszerű is a dolog. Ezek alapján kell a bíró elé tárni a tényeket írásban tárgyalás előtt, egy előkészítő iratban. A tárgyaláson pedig az alapján mondja el, ismertesse az álláspontját! Ne hagyja az ügyvédre! Amit leírt, abból látszik, hogy már eleve rossz irányba tolja az ügyet.

A linkek:

www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=382

www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=424

Ezek alapján bármilyen kérdése van, kérem tegye fel! El fogom magyarázni. Mindenképp arra bíztatom, hogy vegye kezébe az ügyet önmaga!!! A linkeken lévő cikkeket mindenképp olvassa el, mert abból 100%-ban megérti miről is van szó valójában!

Sics68 2010.05.21. 06:55:32

Üdv!

Én azt mondanám, hogy az ügyvéd eddigi munkáját valóban meg kell köszönni - de szerintem ügyvéd nélkül nekivágni egy tárgyalásnak eléggé meredek és önveszélyes ötlet.

Szóval ha nem bízom az ügyvédedben ( akár a hozzáértésében akár abban, hogy valóban a Te érdekeidet képviseli ) akkor bizony lépni kell.

Lecserélni, beszélni a fejével, másik jogásztól véleményt kérni ... a leírthoz képest nagyjából fordított sorrendben :)

Aztán ha van olyan ügyvéded, akiben bízol, azzal elolvastatni a vonatkozó cikkeket, átbeszélni a dolgokat.

bye
Sics

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.05.21. 08:46:25

Bory esetében valószínűleg egyezségről, a követelések kölcsönös elszámolásáról van szó.

Ha az óra többet mér, akkor a hibás mérésre vonatkozó szabályok szerint az utána következő időszak adatai alapján kell a valódi fogyasztást visszaszámolni, és a különbséget a fogyasztónak vissza téríteni (jogalap nélküli gazdagodás). Ha a szolgáltató tudja bizonyítani a szerződésszegést, akkor a fent kiszámolt összegből jön le a kötbér.

A jogász valószínűleg úgy számol, hogy viszonylag kis összegű befizetéssel "meg lehet úszni" a hosszú pereskedést.

De én is azt mondom: ha valaki nem bütykölte az órát, ne alkudozzon és ne fizessen amíg nincs jogerős ítélet; és ezt beszélje meg az ügyvéddel. A szolgáltatók épp arra építenek, hogy a fogyasztó meg akarja úszni a pereskedést.

villanyóra 2010.05.21. 14:22:57

@steve0915: Érdeklődnék, hogy részletesebben nem írnád-e meg a történetedet a villanyora.magnes@gmail.com -ra, nagyon szívesen kitenném, hogy lássuk, hogy akik előrébb tartanak az ügyben, hogy állnak.
Illetve az is érdekelne, ha valaki már túl van az ügyön, de még mindig zavarja, hogy igazságtalanul jártak el vele szemben, kérem, írja meg a történetét. Többen biztosan többre megyünk!

steve0915 2010.05.22. 15:04:41

@villanyóra: Tisztelt villanyóra!
Nagyon szívesen leírom részletesen és elküldöm a megadott e-mail címre.
Nem ígérem, hogy azonnal mert elég sokat dolgozok, de 1-2 napon belül küldöm.
Üdv: steve0915

s110r 2010.06.10. 15:04:36

Tisztelt steve0915,

akkor most hol is tart az ügy?
Eddig végigolvastam, erre több mint két hete semmi fejlemény...!

Üdv: s110r

steve0915 2010.06.30. 16:30:16

@s110r:
Tisztelt s110r!
Az ügy ott tart, hogy az első tárgyalás megvolt, ahol csak én jelentem meg, a bírónő nem igazán értette a dolgot, ezért kiadta az ÉMÁSZ-nak, hogy igazságügyi szakértővel megvizsgáltathatja az órát, hogy mitől romolhatott el, és mióta volt rossz az óra.
A napokban kaptam meg a második tárgyalás időpontját, ami szept. 2-án lesz.
Most már annyival okosabb lettem, hogy be fogom adni az előkészítő iratot a bíróságra, hogy a bírónő értse az én álláspontomat is.
Én megint elmegyek, aztán, hogy az ÉMÁSZ részéről lesz-e valaki, az a jövő kérdése...

szaGértő 2010.06.30. 21:41:56

@steve0915: Nem lesz. Én még soha nem láttam szolgáltatótól senkit, egy esetet kivéve, akkor viszont ketten jöttek, mert sikerült olyan anyagot írni, hogy beszartak tőle.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.07.01. 09:55:00

@szaGértő: El lehetne majd kérni azt az anyagot?

szaGértő 2010.07.03. 22:09:21

@RaveAir: Az mobiltelefonos cucc volt, nem Elmü. De ha kell, dobj egy mailt.

steve0915 2010.07.08. 11:25:08

Megjött az előkészítő irat a bíróságtól, az ÉMÁSZ nem adta ki igazságügyi szakértőnek az órát, hanem beidézteti azt az urat, aki Pécelen az első vizsgálatot végezte...
Üdv!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.07.09. 14:22:24

Hát, erre majd kíváncsi leszek, a legritkábban szokták elfogadni a nem hivatalos eljárásban, hanem magánúton megbízott szakértő szakvéleményét.

Továbbra is lényeges, hogy a gyártó garantálja azt, hogy az óra mágnessel nem befolyásolható, a megidézett - korábban magánúton megbízott - szakértő tanúvallomásával szemben erre kell hivatkozni.

Továbbá hivatkozni kell majd az óra leszerelése körül elkövetett szabálytalanságra is (a leszereléskori jegyzőkönyvben nem szereplő, de a szakvéleményben utólag megjelenő záró pecsét/matrica száma).

Egy releváns határozat: az egyik fél felkérése alapján készült magánszakértôi vélemény bizonyítékként nem, hanem csak mint a fél álláspontja vehető figyelembe.
Legf.Bír.Pfv.II.20.842/1995.sz. (BH.1996/123).
(majd valaki erősítse meg, tudomásom szerint a pp kommentárjai között is szerepel).

Sőt, előfordulhat, hogy a perrendtartás szerint a pécelen vizsgálatot végző illető nem is lehet szakértő:

178. § (1) Az, akire a 13. § (1) bekezdésének a), b), c) vagy e) pontjában meghatározott kizáró ok áll fenn, szakértőként sem járhat el, úgyszintén az sem, aki az ügyben mint bíró vett részt, illetve aki olyan gazdasági társaságnak tagja, alkalmazottja, amely az ügyben szakértőként már korábban eljárt.

A bíróság majd hivatalból ügyel arra, hogy kizárt szakértő az eljárásban ne vegyen részt :-).

steve0915 2010.07.12. 11:10:58

@Pascal:
Tisztelt Pascal!
Köszönöm a segítséget.
"Az egyik fél felkérése alapján készült magánszakértôi vélemény bizonyítékként nem, hanem csak mint a fél álláspontja vehető figyelembe.
Legf.Bír.Pfv.II.20.842/1995.sz. (BH.1996/123)."
Ön szerint ezt az előkészítő iratban megírhatom, amit majd a bíróságra adok be??

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.07.13. 17:14:24

Persze, egy LB-s, BH-s határozatra bármikor lehet hivatkozni, akár ott a tárgyaláson is.
Annyit azért tudni kell róla, hogy bár általában irányadónak tekintik, a bírónak nem kötelessége figyelembe vennie. A döntés általában azon múlik, a két esetet mennyire tekinti egyformának a bíró.

Épp ezért, a határozat teljes szövegét érdemes lenne kikeresni mindenképp.

Ha a másik fél "szakértő"-ként és nem tanúként lenne idézve, a pp. 178. § (1) is hivatkozandó.

Végül, itt sok mindenről beszélünk, érdekes jogi ügyekkel kapcsolatban - annyit mindig el szeretnék mondani, hogy a net nem megbízható jogsegély fórum, egy jó ügyvédet például nem pótol.

steve0915 2010.09.16. 13:38:18

Ha valaki még olvassa a cikket, leírom, hogy szeptember 2-án a tárgyaláson megjelent az ÉMÁSZ ügyvédje, aki beidézte tanúnak Lénárd Pált.
Egy fél óráig ecsetelte a bírónőnek, hogy az óra csak egy erős mágnestől romolhatott el, és ezért én mint fogyasztó vagyok a felelős.
Következő tárgyalás október 5.
Üdv.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.09.17. 12:30:30

Naná, hogy olvassuk. Tanúként jött el a szakértő? És mi volt még? Te mondtál valamit?

Majd az október 5.-én történteket is rakd fel.

steve0915 2010.09.20. 13:27:33

Üdv!
Igen, az ÉMÁSZ ügyvédje tanúként idézte meg Lénárd Pált.
Végül is ők azt mondták, hogy ez csak egy nagyon erős mágnestől lehet, arra pedig, hogy a gyártó álláspontja az, hogy mágneses tértől nem romlik el az óra azt mondta, hogy a mindennapi életben használt mágnesekre gondol a gyártó.
A bírónő rákérdezett, hogy a méréskor végig ott voltunk-e, meg, hogy megmutatták-e nekünk a mérés eredményét.
Természetesen nem...
Az előkészítő iratban csatoltam a hiányos jegyzőkönyvet is.
A következő tárgyalásra az ügyvéd beidézte a két szerelőt.
Mondtam a bírónőnek, hogy fegyveres őrrel nem őriztethetem az órát, mivel kertes házban lakom, a kapuhoz közel, szabadon van az órám.
Továbbra is azt mondtam a bíró nőnek, hogy én nem nyúltam hozzá az órához!
A bírónő azt mondta, hogy igazából az már világos számára, hogy egy erős mágnestől romolhatott el az óra, a továbbiakban nekem kell bizonyítanom, hogy nem volt megfelelő az eljárás a vizsgálatkor és az elszállításkor.
Az ügyvéd felajánlotta, hogy 12 havi részletben kifizethetem ha akarom, kamatok és ügyvédi költség nélkül...
Tudja, hogy nehéz anyagi körülmények között élek, ezért még rátett egy lapáttal, elkezdte ecsetelni, hogy miket kell kifizetnem ha nem nyerem meg a pert.
Igazából ami eszembe jutott azt megkérdeztem Lénárd Páltól, de minden válasza egy kisebb monológ volt, mindig eltért a tárgytól.
Mondjuk így ügyvéd nélkül kicsit már nehéz lesz a dolgom...
De azért bízok magamban... :)

Üdv!

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.09.21. 09:12:22

A villanyóra felszerelésekor készül egy mérő felülvizsgálati lap, ahol gyanúm szerint nincs bejelölve, hogy készült volna pontossági vizsgálat. Ennek hiányában miért kellene bárkinek is elhinnie, hogy felszereléskor egyáltalán jó volt-e a villanyóra? Tehát mivel nem ellenőrizte a mérőt a szolgáltató átíráskor, felszereléskor, ezzel elvesztette a jogát bárminemű követelésre, mert nem tudja bizonyítani, hogy előtte jó volt.

steve0915 2010.09.21. 14:15:52

@RaveAir: Tisztelt RaveAir!

Ezt én is bele írtam az előkészítő iratba, de a bírónő még csak említésre sem méltatta...
Üdv!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.09.22. 09:01:44

Hát én pedig csak ismételni tudom magad az ügyvédek hasznosságával kapcsolatban.. legalábbis a te esetedben... egy másik témábanban, ugyanezen a blogon épp nemrég küldtem egyet a picsába :)

De neked nem ártana legalább egyel beszélni. Az óra hibájának tekintetében a te állításod áll a tanú állításával szemben. Mivel a bírónő valószínűleg kukkot nem ért hozzá, valószínűleg afelé hajlik, aki jobban ki tudja fejteni - de ettől még állítás és nem bizonyíték, adott esetben erre egy ügyvéd felhívná a figyelmét. Ahogy a felszereléskori/átíráskori ellenőrzés fontosságára is.

Amellett meg szerintem jobb ha kitartasz, hogy márpedig az óra közelében sem volt semmilyen mágnes, és te igenis vigyáztál rá rendesen. Nem elég, hogy te nem nyúltál hozzá, neked kell arra is vigyázni, hogy más ne nyúljon!

Namost ha a két szerelő lett tanúként megidézve, ők majd úgyis azt mondják minden szabályos volt. A jegyzőkönyvön az eltérésre, amit említettél, mindenképp mutass rá!

És a magam részéről szívesen olvasom a folytatást, hozzá is szólok, de ne felejtsd el a net nem igazi jogsegély fórum... :)

steve0915 2010.09.27. 09:44:04

Üdv!
Tárgyalás elhalasztva október 20-ra.

steve0915 2010.10.22. 11:47:50

Üdv!
Tárgyalás lezárva, ítélet okt. 27-én.
A felhozott érveimre mindre megvolt a válasz...
Semmi jelentősége nem volt az ÉMÁSZ által elkövetett szabálytalanságoknak, mert attól még mágneses hatás érte az órát.
Az, hogy az óra jól mért már a felszereléskor, azt az OMH pecsét bizonyítja. (pont) Ennyi.
Valószínűleg fizetnem kell...

Üdv.

villanyóra 2010.10.22. 23:01:21

Igazán nem értem,hogy hogy lehetnek ennyire korlátoltak - illetve sejtem, hogy mi lehet a dologban, de ez addig rágalom, amíg nincs rá bizonyíték :((

Mindenképpen arra biztatnálak, hogy menj tovább az ügyben, ha elmarasztaló ítéletet hoznak - esetleg megkereshetnéd az Energia Hivatalt, hogy nem tudnak-e hozzá a témában jártas ügyvédet ajánlani, mert ha náluk nincs ilyen ember, akkor az országban sincs...

Arra szerintem azért számíthatsz, hogy a kötbér összegét csökkentik (erre van lehetősége a bíróságnak nevezett kócerájnak) - de ez csak magánvélemény
:(

Kitartást kívánok, sajnálom, hogy semmi jó ötletem nincs :(

Próbáltam neked e-mailt is küldeni, de valamiért nem sikerült.

Sics68 2010.10.23. 00:20:41

Erre nemigen van megoldás - a bíró úgy gondoja, hogy Te mágnesezted meg... végül is a móri ügyben is úgy gondolta a bíró, hogy ...

Jogi megoldás nincs. Egyet tehetsz: derítsd ki a jóember lakócímét. Nehogy báncsad :) ... Csak vegyél a neten egy kurvaerős mágnest. És rakd oda jól a villanyórája mellé ... Aztán vedd el onnét.

Majd rájön. Asszem ez a metódus lesz a szomszéd-szívatás új slágere...

bye
Sics

Perca 2010.10.23. 13:18:58

@steve0915: Mindenképpen arra bíztatom, hogy ne fogadja el semmiképp az esetleges elmarasztaló ítéletet! Az ilyen bírónak semmi keresnivalója ott, ahol van.
Ilyen nincs!!! Hangsúlyozom nincs!!!
Gondoljon bele, hogy, akkor garanciát sem kellene vállalni semmilyen műszaki cikkre, mert a gyártó azt tesztelve adta ki hibátlanul. A "mágnesmizériát" nem is kell műszakilag megközelíteni. Ez egyszerűen jogi úton lesöpörhető.
Most két dolog lehet:

1.) A bíró teljesen dilettáns és nem is érdekli az Ön ügye és már túl akar esni rajta.

2.) Ezt most inkább nem írom le..., de Villanyóra vélményével azonos a tartalma.

Aki ilyen ügyben a Magyar Energia Hivatalhoz fordult, a mostani vezetés alatt, kivizsgálták az ügyét és lesöpörték az áramszolgáltatót. Azonban az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport olyan pimasz és szemtelen, hogy még a hatósággal is képes szembemenni és pereskedni.
Komolyan írom, amit írok:
Kérem hallgasson rám! Ne törjön meg ezek előtt a bűnözők előtt. Most is folymatban van Ügyészségi nyomozás az ügyben. Az egyik feljelentést én magam tettem az ELMŰ-ÉMÁSZ ellen ugyanezen ügyben. A feljelentésemtől számított 5. napon már el is indították a nyomozást, melyről az ügyésznő levélben tájékoztatott.
Kár lenne, ha Ön bátorítaná ezeket a csalókat azzal is, hogy elfogadja az esetleges "hibás" bírói döntést.
Mindenképpen menjen tovább másodfokra!
Ott már három bíró is van. Nagyon nehezen tud "ráhatni?" a szolgáltató a bírákra.
Pontosan ez a szolgáltató nevezetű gengszter társaság célja, hogy Ön feladja és belefáradjon.
Hallgasson Villanyórára, mert maximálisan a valóságot írta le!
Egyébként már mindkét másik szolgáltató elfogadta a MEH határozatait és be is fejezte a "mágnesezős" sztorit. Azonban az E.ON és az EDF állami szolgáltatók. Az E.ON a német állami, míg az EDF franci állami szolgáltatók. Azoknak van annyi eszük, hogy nem fognak nekimenni egy másik államnak a bíróságon. Egyedül az ELMŰ-ÉMÁSZ ilyen primitív, mert az egy kis senki, német maszek cég tulajdona. Azért ekkora a mellényük. Persze ehhez a dologhoz hozzátartoznak a hazai kiszolgáló senkik is, akik az anyjukat is eladnák két forintért. Most, ahogy szorul a hurok a nyakuk körül rohangálnak a médiumok között műsoridőt megvásárolva, támogató gyanánt, hogy bizonygassák a mágnesezős ostobaságot.
Én erről az egészről készítettem egy tényfeltáró filmet, bemutatóméréssel is, melyben cáfoltam az egész baromságot, egyelőre még nem publikus.
Természetesen a valósággal a kiagyalók is tisztában vannak.
John J. Willams tanulmányában feketén-fehéren le van írva a villanyóra fékmágneseinek, külső beavatkozás nélküli, spontán lemágneseződése. Az USA-ban már régen felfigyeltek erre a dologra közel 20-30 éve. Azonban ott is nagy hasznot hajt a szolgáltatóknak a túlszámlázó mérő. A különbség csupán annyi, hogy ott, ha szól a fogyasztó, akkor nem megbűntetik, hanem újrahitelesítik a mérőt, vagy lecserélik. Szóval ez egy lerágott csont a világ minden táján. Nálunk a gigaprofitra szert tevő multiknak ez nagy kiesést jelent, ezért ez a retorzió, ha valaki szólni mer. Erre agyalták ki a mágnesezést, ami ráadásul nem is igaz!
A mágnessel az ócska órákat lehet tönkretenni. Normális villanyórák legfeljebb a mágnes ráhelyezésének ideje alatt begyorsulnak, ezzel is a szolgáltatót gazdagítva, majd a mágnes eltávolítása után visszaáll az eredeti helyzetébe. Egyetlen egy típus van a Schlumberger H10, vagy annak liszensz változata az Actaris H10, amelynél, ha túl laza a forgótárcsa csapágy (rosszul van beállítva), akkor a mágnest az órafej tetejére helyezve, a tekercshez közel, a tárcsa függőlegesen rezegni kezd. Ha a rezgés túl nagy amplitúdóval rendelkezik, akkor a tárcsa hozzáverődik a fékmágnesekhez és így lelassulhat, vagy megállhat forgása. Ez azonban elviselhetetlen zajjal, zörgéssel jár együtt. Ezt mutogatják össze-vissza ezek a szolgáltatók fizetett szakértői. Azonban ez is már manipuláció!
Lénárd, Szunyogh, meg a többi jómadár egy bérhazudozó csaló. Éppen ezért nagyon furcsa, hogy milyen alapon vett részt az Ön tárgyalásán Lénár Pál, mint érintett. Ő aztán minden, de nem független az ügyben. Ráadásul a szolgáltató fizeti.
Tisztelettel kérem, hogy ezt fontolja meg a saját és a többi meghurcolt, ártatlan fogyasztó érdekében és ne hagyja magát! Éljen fellebezéssel 15 napon belül az esetlegesen elmarasztaló ítélet ellen és a következő tárgyalás időpontjáig azonal forduljon a Magyar Energia Hivatalhoz. Semmilyen alkut, kötbér csökkentést ne fogadjon el!Amennyiben a tárgyalás időpontja korábbi időben kerülne kitűzésre, úgy kérje a tárgyalás elnapolását! Ahogyan megkapta az Energi Hivatal pozitív határozatát, ami már hatósági döntés, azonnal vigye be a másolatát még a tárgyalás előtt a helyileg illetékes bíróságra!
Több, mint valószínű, hogy az ÉLMŰ-ÉMÁSZ nem fogja elfogadni a hatósági álláspontot, de a bíróság le fogja zárni az Ön polgáriperes ügyét és a folyamat közigazgatási per vonalán fog folytatódni a MEH és az ELMŰ-ÉMÁSZ között. Ennek költsége nem Önt terheli és az ügy végkimenetele előre megjósolható. Természetesen az Ön javára!
További kitartást és erőt!

Üdvözlettel.

steve0915 2010.10.25. 12:31:58

@Perca:
Tisztelt Perca!
Köszönöm a támogatását.
Egy pár kérdést feltennék Önnek, úgy látom, hogy Ön tájékozottabb az ilyen ügyekben mint én.
1. A bíróságon megkérdezték Lénárd Pált, hogy van-e szerződése az ÉMÁSZ-szal, mire ő azt mondta, hogy nincs, neki csak úgy oda viszik az órát (szó szerint), hogy vizsgálja be. Nem mertem rákérdezni, mert nem voltam biztos a dolgomban, de azért valamilyen szerződésnek kell lennie, nem???
2. Tanúként megjelent szerelőktől megkérdezte a bírónő, hogy járhatott-e valamilyen előnnyel nekik, ha rossz az óra, erre azt mondták, hogy nem. Ennél a szolgáltatónál nem jutalmazzák az ilyet?? Ezt sem tudtam...
3. A nejemet beküldték, hogy kapcsolja be a fogyasztókat, hogy tudjanak mérni, majd amikor vissza ment azt mondták, hogy menjen vissza mert még nem elég nagy a fogyasztás. Úgy tudom, hogy ez törvénytelen,nem?
Erre azt válaszolta, hogy valahogy meg kell mérni a fogyasztást, meg, hogy mi érdeke származna abból ha hozzá nyúlna az órámhoz. A bírónő még hozzá fűzte, hogy bármikor kijöhetett volna a lakásból a nejem...
Megkérdeztem tőle, hogy mi lett volna akkor, ha az óra szétszedése előtt kéri meg a nejemet, hogy kapcsoljon fel minden fogyasztót, természetesen kitérő választ kaptam.
A jegyzőkönyv hiányosságára is rákérdeztem.
Egy db vonalkódos matrica van amit fel tudnak ragasztani, a jegyzőkönyv többi oldalára rá kellet volna írniuk a sorszámát a záró matricának.
Megkérdeztem: Ha ez nem történik meg, akkor ezért ki a felelős? Azt mondta a szerelő, hogy az aki kitöltötte a jegyzőkönyvet.
Erre a nagyokos ügyvéd azt mondta, hogy alá van írva a jegyzőkönyv (az émász példánya), tehát le volt plombálva a doboz.
Mondtam neki, hogy igen, alá van írva az én példányom amin nincs sorszám.
Még csak rám sem nézett, mintha nem mondtam volna semmit.
A szerelők is össze-vissza beszéltek, keresztbe beszéltek egymásnak, még azt sem tudták megmondani, hogy mennyi a méréskor a tűréshatár %-ban.
Az egyik +-2%, a másik +-5%-ot mondott.
Ennyit a "szakemberek" felkészültségéről.
Ha másodfokon is elveszítem a pert gatyám sem marad... (meg házam se...)
Nagyon gondolkozunk a nejemmel, hogy ha lezáródik az ügy elhagyjuk az országot, mert ami itt folyik...

Üdv!

villanyóra 2010.10.25. 19:24:59

@steve0915: Kérlek, a saját érdekedben, küldj egy mailt, hogy ne nyilvánosan kelljen leveleznünk (nem tudok a régebben megadott címedre mailt küldeni). Sokan szeretnénk Neked segíteni.

villanyora.magnes@gmail.com

Perca 2010.10.26. 03:38:39

@steve0915: Tisztelt Steve0915!

Kérem engedje meg, hogy a válaszának végéről kezdjem a reakcióm!
Sajnos, amit írt, hogy az ország elhagyásán gondolkodik, az valóban sokunk fejébn megfordult már többször is, s bevallom az enyémben is. Azonban, nem ez az igazi megoldás. Ugyanis azért jutottunk idáig 20, vagy 60, esetleg már 300 éve, mert mi magyarok nem álltunk a sarkunkra és hagytuk, hogy a hazánkat idegenek szétlopkodják, megalázzanak bennünket és kitúrjanak minket. Nevezzük ezeket a "valakiket" bárhogy is, szolgáljanak bárkit is, hosszú évek során érezve gyengeségünk, most már jogot formáltak ahhoz, hogy minket rabszolgasorba tartsanak és, ha szembeszegülünk velük, akkor heves támadásba lendüljenek, mert elképzelhetetlennek tartják, hogy egyszer visszaütünk mi is. Hát, tanítsuk meg nekik, hogy hol van a magyarok Istene és ne hagyjuk magunkat, mert mi vagyunk itthon. Ne mi meneküljünk, hanem futamodjanak meg ők! Azért erősek, mert sok a nyelvünket beszélő áruló közöttünk és kiszolgálja ezt az elnyomógépezetet. Az ELMŰ-ÉMÁSZ terrorakciói is csak egy szelete annak a gyarmati sorsnak, amit ránkkényszerítettek.
Itt az idő végre, hogy visszavegyük a hazánkat, mert mi vagyunk itthon!!! Egyetlen nemzet fia sem tűrné el azt, amit velünk szemben folytatnak.

1.) Lénárd Pál nemes egyszerűséggel hazudik. Ugyanis valóban nincs közvetlen szerződése az ELMŰ-ÉMÁSZ társasággal, de egy a belőlük kivált részleggel az Elster Méréstechnika Kft-vel viszont igen. Az Elster Méréstechnika Kft. laboratóriumában végzik a mérők hitelesítését, valamint az igazságügyi szakértői vizsgálatokat, melyért az ELMŰ-ÉMÁSZ fizet a cégnek. Ezeknek az alkalmazásában áll a két jómadár, Lénárd Pál és Dr. Szunyogh István, valamilyen szerződéses formában. Szerződéses formában dolgozik az Elster az ELMŰ-nek is. Az Elster alkalmazottja, vagy alvállalkozója az igazságügyi szakértő. Minden mérés ott történik. Hol van itt a függetlenség?
Miért lenne érdeke az Elsternek a megbízót elmarasztalni szakértői véleményén keresztül. Miért lenne érdeke az igazságügyi szakértőnek a főmegbízó elleni véleményt kiadni?
Ez az egész olyan, mint egy rákos daganat, mint egy polip. Egy kész szövevény.
Már ezért is kérdőjelezem meg a bíró függetlenségét, mert megelégedett azzal, hogy nem áll alkalmazásban Lénárd és kész. Esetleg, ha szüksége lehet rá, fel tudok ajánlani olyan hangfelvételt, mely egyértelműen leleplezi a nevezett szakértőt. Ugyan magánbeszélgetés, de én csőbehúztam az illetőt és rögzítettem a beszélgetést. Amennyiben másodfokon hozzájárulnak a bírók, nagyon szívesen a rendelkezésére bocsátom. Azzal egyértelműen elkaszálja az "úriembert".
Az a szerencse, hogy ezek olyan ostobák, hogy nem veszik észre, mennyire a nyakukban lihegnek többen is már. Annál jobb, ha tovább játszák a piti kis játékukat, mert legalább nagyobbat fognak bukni. Azonban az már nem polgáriperes, hanem bűntetőjogi kategória. Néze meg milyen esetek derülnek ki az országban! Azok, mind olyan embereknek köszönhetőek, mint amilyenek mi is vagyuk itt a blogon néhányan.

2.)Járhat-e előnnyel a szerelőknek, ha szabálytalan vételezéses eseteket feltárnak, vagy "kreálnak"? Régebben igenis járt. Járulék illette a szerelőt egy-egy eset feltárásáért. Ma azt hiszem, hogy nem. Hivatalosan. Hangsúlyozom hivatalosan!
Természetesen ezt nehéz bizonyítani, de vannak 100%-os belső információm is erről. Azonban nem az a kérdés, hogy a szerelőnek van-e anyagi érdeke, vagy sem, mert a szerelőt, akár egzisztenciálisan megfélemlítve is kényszeríthetik bármire. A kérdés az, hogy a cégcsoportnak, valamint a Szabálytalan vételezési csoportnak érdekében áll-e? Ugyanez a részleg az ELMŰ-ÉMÁSZ alvállalkozókat is össze-vissza bűnteti kötbérekkel. Ugyanaz az aljas eljárás. Azonban nem merik a hangjukat felemelni, mert akkor azonnal szerződést bontanak velük és végleg megszűnik a munkájuk. Ez egy elég jól felépített maffia-szerű rendszer, amit ügyesen bejárattak és működött is, mert tudatlan, ijedős emberekre támadtak rá. Azonban annyira elszemtelenedtek, hogy most már boldog, boldogtalannak nekimennek és a nagyszámok törvénye alapján egyre több kvalifikáltabb, tanultabb, erős igazságérzetű, kemény fellépésű, nem ijedős emberrel is szembe kerültek.
Nem is kell tartani tőlük. Ezek senkik! Ha meglátná őket elképedne, hogy micsoda semmirekellő figurák rombolják ártatlan emberek életét. Ezeknek mind a börtönben van a helyük egytől, egyig!

3.) A nejét kiküldték, hogy kapcsolgassa a fogyasztókat. Nagyon furcsa, hogy a bíró még erre sem kapta fel a fejét, ugyanis törvény rendelkezik arról is, hogy a helyszín elhagyására még megkérni is tilos a fogyasztót. Leglább egy személynek mindig kell tartózkodnia a mérési heylen. Amennyiben a fogyasztó mégis ragaszkodik a mérési helyszín elhagyásához, úgy azt a szerelőknek azonnal rögzíteniük kell a jegyzőkönyvben. Gondolom az Önök esetében ez sem történt meg. Akár az is megtörténhet, hogy a szerelő tett kárt szándékosan a mérőben, míg a mérési hely őrizetlen volt.
Amennyiben fontosnak érzi, kikeresem a törvényt pontosan.
A bíró azon érvelése elfogadhatatlan, hogy bármikor kijöhetett volna a neje a lakásból és lebuktathatta volna a szerelőt, akik éppen ezért nem csinálhattak semmit a mérővel, ugyanis a neje nem szakember. Valamint a szerelők kettesével járnak és az egyikük meg is figyelhette a nejét, majd a megfelelő pillanatban jelt is adhatott kollégájának, jelezve neje közeledését. Kötelező párban járniuk, különben szabálytalan az eljárás!
A sorszámban is teljesen igaza van. Minden trükköt bevetnek. Az összeset ismerem, mert közvetlen a cégen belűlről kapom az információkat, úgyhogy lépéselőnyben vagyok.
Azért nem néz Önre az ügyvéd, mert pontosan tudja, hogy mit szolgál és, hogy Ön teljesen vétlen. Nos, ezek az emberek a gyűrűsférgek osztályába sem sorolhatók, azt hiszem...
A szerelőkön ne is csodálkozzon, mert az a műszaki színvonal, ami ott uralkodik, az siralmas. Persze tisztelet a kivételnek és megkövetek minden tissztességes dolgozót, így rájuk ez nem vonatkozik.

A mérők pontossági sávja +-2% Magyarországon és az EU-ban, meg még a világ néhány táján. Az USA-ban +-1%.

Nem fogja elveszíteni a pert másodfokon, Tisztelt Uram! Bízzon bennünk, az igazság végső erejében és arra kérem konzultáljon Villanyórával! Minden segítséget megadunk Önnek! Bízzon bennünk!
Egyet soha ne felejtsen el! Az aljasság mindíg primitívséggel társul! Ezért van a világ valhol jó megalkotva!

Üdvözlettel:

steve0915 2010.10.26. 07:31:56

@villanyóra:
Tisztelt Villanyóra!
Itt az e-mail címem:
kadiozs@freemail.hu (de küldtem is egy e-mailt)
Előre is köszönöm!
Tisztelt Perca!
Köszönöm kimerítő válaszát!
1. Pont erre gondoltam én is, de nem mertem szóvá tenni, mert már így is egy kicsit hülyének néztek a hozzá nem értésem miatt...
pl: Amikor azt mertem kérdezni, hogy mi a biztosíték arra, hogy jó órát vettem át, mivel nem történt helyszíni pontosságmérés?
Bírónő: Bizonyítsam be, hogy nem így történt! A biztosíték az OMH pecsétje és kész!
Ekkor gondolkodtam el azon, hogy mi a f.szt beszélek én, mikor nem értek a magyar jogrendszerhez.
2. Na ez most Magyarország: te egy senki vagy, fogd be a pofád, vagy takarodj, és dögölj éhen! Elnézést a csúnya szavakért, de ezt szebben nem tudtam leírni.
3. A bírónő magyarázta meg a szerelő helyett, hogy miért nem történhetett semmi az idő alatt amíg a nejem nem volt jelen. No komment.
A nejemet már sikerült megijeszteniük, ő már párszor elsírta magát...
Utólag is köszönök minden segítséget, higgyék el, mindig innen merítettem erőt a folytatáshoz, magamtól már feladtam volna.
Holnap estére megírom, hogy mi az ítélet.

Tisztelettel: steve0915

szaGértő 2010.10.26. 08:57:45

@Perca: "Lénárd Pál nemes egyszerűséggel hazudik. Ugyanis valóban nincs közvetlen szerződése az ELMŰ-ÉMÁSZ társasággal, de egy a belőlük kivált részleggel az Elster Méréstechnika Kft-vel viszont igen. Az Elster Méréstechnika Kft. laboratóriumában végzik a mérők hitelesítését, valamint az igazságügyi szakértői vizsgálatokat, melyért az ELMŰ-ÉMÁSZ fizet a cégnek. Ezeknek az alkalmazásában áll a két jómadár, Lénárd Pál és Dr. Szunyogh István, valamilyen szerződéses formában. Szerződéses formában dolgozik az Elster az ELMŰ-nek is. Az Elster alkalmazottja, vagy alvállalkozója az igazságügyi szakértő. Minden mérés ott történik. Hol van itt a függetlenség?"

Erre csak egy idézetet kell beírni, A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara etikai kódexéből:

17.§
Összeférhetetlenség
(1) Összeférhetetlenség esetén a szakértı köteles
a kirendelést, illetıleg a megbízást visszautasítani.
(2) Amennyiben a szakértı a kirendelés vagy
megbízás ellátása (teljesítése) során válik öszszeférhetetlenné,
ezt a körülményt köteles
kirendelıjével, megbízójával haladéktalanul
közölni, és a kirendelés vagy megbízás teljesítését
a továbbiakban megtagadni.
(4) Összeférhetetlen, és az ügyben, mint szakértı
nem járhat el:
a) polgári peres eljárásban
...
ad) ha tárgyilagos szakvélemény adása egyéb
okból nem várható.

23.§
Pártatlanság követelménye
(1) A szakértı a tevékenységét kirendelés vagy
megbízás alapján a tevékenységgel érintett
felek érdekeitıl függetlenül, pártatlanul köteles
végezni.
(2) A szakértı tevékenysége során köteles valamennyi
általa ismert, és megismerhetı – a
tevékenységével érintett ügy szempontjából
lényeges – adat felhasználásával teljes körően,
tárgyilagosan eljárni.

24.§
(1) A szakértı köteles kirendelıjét, vagy megbízóját
értesíteni, amennyiben a szakértıt tevékenysége
ellátása során a tevékenységével
érintett felek, bármilyen módon – érdekeiknek
megfelelıen – befolyásolják, vagy befolyásolni
igyekeznek.
(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott cselekményt
a kirendelı vagy megbízó követi el, a
szakértı köteles a kirendelést vagy megbízást
visszautasítani, és
a) a kirendelı hatóság felettes szervét értesíteni,
bírósági kirendelés esetén a bíróság elnökét,
b) amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott
cselekménnyel kapcsolatosan közvádra
üldözendı bőncselekmény alapos gyanúja
merül fel, büntetı feljelentést tenni.

28.§
Visszaélés tilalma
Tilos minden olyan magatartás tanúsítása,
amely arra irányul, hogy a szakértı tevékenységével
érintett felekben az a – téves – feltevés
alakuljon ki, miszerint a szakértı a tevékenységgel
érintett ügyben döntésre jogosult személlyel
bármilyen kapcsolatban áll, továbbá,
hogy a tevékenységgel érintett ügy kimenetelére
bármilyen ráhatással bír.

33.§
Indoklás követelménye
(1) A szakértı köteles a szakvéleményét olyan
módon megindokolni, hogy a vélemény alapjául
szolgáló adatok értékelése, illetıleg az
azokból levont következtetések megismerhetık
legyenek.
(2) A szakértıi vélemény elkészítése után, új
tény, körülmény, illetve egyéb bizonyíték felmerülése
esetén a szakértı – felhívásra – köteles
szakvéleményét felülvizsgálni, és indokolt
esetben módosítani, vagy kiegészíteni.
(3) A szakértıi vélemény elkészítése után a
szakértı köteles az egyéb úton tudomására
jutó, és a szakértıi megállapításokat érdemben
érintı új tényt, körülményt, vagy egyéb bizonyítékot
a kirendelı hatóságnak bejelenteni, és
a szakvélemény esetleges módosítását jelezni.

Forrás: www.miszk.hu/images/stories/Szabalyzat09/ek09.pdf

Érdemes átnézni. Ha a szakértő megszegi, etikai eljárást lehet ellene indítani, ahol akár ki is zárhatják.

Perca 2010.10.26. 17:59:33

@szaGértő: Tisztelt Szagértő!

Nagyon szépen köszönöm az értékes hozzászólását mások nevében is. Nagyon hasznos információt adott közre.

Üdvözlettel.

Perca 2010.10.26. 19:50:20

Tisztelt Steve0915!

Teljesen megértem az indulatát, haragját, elkeseredését, de ez a negatív energia, legyen a hajtóerő, ezt kívánom Önnek!
Elképesztő a bírónő érvelése...
Nem is tudom, hogy mit mondjak erre. Nevetséges...
1.) Pontosan nem tudom, hogy mikor szerelték fel az Ön fogyasztásmérőjét, de az biztos, hogy, amióta rendszeresítették a felülvizsgálati lap kitöltését, biztosan készítettek utólag a régi mérő esetén is. A felülvizsgálat egy része a mérő adatainak ellenőrzését jelenti. A másik része a szabálytalan vételezés esetlegességének vizsgálatát tartalmazza. A mérő kapocstáblájának rögzítőcsavarján és a főkismegszakítón átfűzött plombahuzalt vágják el és ellenőrzik a kötéseket. A látottakat jegyzőkönyvben rögzítik. Utána visszaplombálják a fedeleket, majd az új zárópecsétek számát is rögzítik a jegyzőkönyvben.
Nem kell rá Önnek bizonyítékot szereznie, hogy a mérőfelülvizsgálatkor, vagy cserekor nem ellenőrizték le a mérési pontosságot, mivel annak művelete nincs rendszeresítve egyik áramszolgáltatónál sem. Az külön fizetett szolgáltatás, amit a fogyasztó rendel meg, előre megtérítve a vizsgálati díjat. Ezt a bírónőnek kellett volna megkérdeznie a szolgáltató jogi képviselőjétől, szerelőitől, majd utánajárnia az igazságnak. Így rögtön Önt igazolja a helyzet. Miért kellene Önnek bizalmi alapon elhinnie, hogy a mérő hibátlan kiszállítás után, mikor a szolgáltató Önt minden további nélkül ártatlanul lopással, befolyásolással vádolja? A bírói érvelés egy vicc...
A mérőfejen lévő OMH-pecsét csupán azt bizonyítja, hogy a berendezés átesett a hitelesítésen és akkor megfelelt az előírásoknak. Azonban, hogy időközben a szállítások, raktározás, felszerelés alkalmával mi történt vele, milyen az állapota, arról semmilyen információval nem szolgál!

2.) Pontosan így tekintenek ránk magyar emberekre, de itt az idő, hogy ez másként legyen és megmutassuk nekik, hogy kinek van itt kuss!

3.) Kérem nyugtassa meg a kedves nejét! Ez egy pszichoterror. Az elnyomógépezet egyik jól bevált eszköze. Nem szabad komolyan venni, bedőlni neki soha, semmilyen szinten! Próbálnak manipulálni minden irányba és kifárasztani, megtörni az ártatlanul megvádolt fogyasztót.
Azonban nem olyan erősek, mint, ahogy mutatják. Az ő erősségük a mi gyengeségünk lehet csak.
Nagyon örülök, ha segíthetek és tudok segíteni Önöknek, de legjobban akkor leszek nyugodt, amikor már arról tud beszámolni, hogy a pert megnyerte. Ebben nem kételkedek, mert annak is eljön az ideje.

Üdvözlettel.

steve0915 2010.10.27. 16:38:43

Tisztelt Olvasók!
Ezúton szeretném megköszönni mindannyiuknak a rengeteg segítséget, tanácsot amit önzetlenül nyújtottak nekem, a bíróság a felperes keresetét elutasította!
Az indoklásban sok hasznos információval tudok szolgálni sorstársaimnak, de még "villanyóra"-val meg kell beszélnem, milyen módon tehetnénk közzé, hogy a személyiségi jogok ne sérüljenek.
Amennyiben a szolgáltató fellebbez az ítélet ellen, azt is meg fogom írni.

Még egyszer köszönök mindent!
Üdv:
Steve0915

szaGértő 2010.10.27. 20:09:15

@steve0915: Ha másképp nem megy, írjon mindenki neked egy mailt, akit érdekel. Én biztosan lökném a mailt.

Perca 2010.10.27. 22:25:01

@steve0915: Tisztelt Steve0915!

Nagyon örülök az eredménynek. Akkor ezek szerint, a bírónő mégiscsak szakmai alapok mentén végezte a munkáját, s a látszólagos közönye csak egyfajta "módszer" volt, de valójában végig tudta, hogy Önnek van igaza. Éppen ezért minden irányába tett elmarasztaló gondolatomat visszavonom!
Az Ön példája is legyen mindenki számára az igazolás arra, hogy soha ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni aljas csalók által.
Véleményem szerint nem fog fellebbezni az ÉMÁSZ.
Most már megnyugodhatnak végre, mert győzött az igazság.

Üdvözlettel.

Sics68 2010.10.28. 00:26:49

Nézzük meg, "kinek az érdeke" - avagy egy kis összeesküvéselmélet.

Szóval szerintem lehet, hogy a bírónő (vagy valaki a környezetéből)is olvassa ezt a blogot ( vagy valamelyik hasonlót, merthogy megy másutt is ilyen téma ) illetve hogy vagy a bírónő, vagy a főnöke ... vagy ne adj isten a felperes(!) ( illetve annak ügyvédje, szakértője... ) belegondolt abba, hogy talán mégse válna hasznukra ha első fokon megnyernék ezt a pert.

Mert nem áll érdekükben a további nyilvánosság, módszereik és érvrendszerük nyilvánosságra kerülése, illetve ezen módszerek és a hozzájuk kapcsolódó érvrendszer hiányosságainak nyilvánosságra kerülése és nyilvános kitárgyalása.

Sőt esetleg a szakértőjük/szakértőjük ellehetetlenülése sem.

Ne nekem legyen igazam:)

Sics

szaGértő 2010.10.28. 11:32:24

@Sics68: Nekem egyszer fordítva volt. Egy szolgáltatónak kellemetlen volt, amit írtam, mindjárt betámadtak két fronton. Indítottak ellenem egy etikai eljárást, plusz jött egy TV levél, hogy ezt az anyagot nem használhatom fel más ügyben. A letiltás nem túl érdekes, mivel jogszerűen jutottam hozzá az anyaghoz, nem látom okát, hogy az anyagban taláható információ törlődjön az agyamból.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.10.28. 11:57:21

Mindenesetre örömteli, ami történt, és látszik, hogy van esély a nagy szolgáltatók ellen is, ha azok igazságtalanul vádolnak meg valakit.

Az én esetemben tárgyalás majd jövő év februárjában lesz. Igaz ott a MEH és az ELMŰ lesz a két szembenálló fél, én pedig az egyik tanú.

szaGértő 2010.10.28. 12:09:16

@RaveAir: Érdekelne, hogy ha a nagy szolgáltatók ilyen esetekben feljelentést tesznek lopás mistt, akkor elmeszelik-e őket hamis váddal, ha a kiszemelt áldozat nyer?

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.10.28. 14:42:54

@szaGértő: Nem tudom, de szerintem nem.

Azonban komolyan felmerült bennem, hogy ha nyertesen jövünk ki az ügyből, akkor fejlentést lehetne tenni hamis vádaskodás, felesleges kiadások, családi életminőség megrontása kapcsán. Az egésszel csak az a gondom, hogy semmi kedvem pereskedéshez, újabb idők látszólag hasztalan eltöltéséhez, stb.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.10.28. 16:24:04

Gratulálok, steve! Véleményem mindig is az volt, hogy a leírtak alapján a szolgáltató nem fogja a szerződésszegést bizonyítani tudni :) de picit aggódtam az ügyvéd hiánya miatt...

A szomorú az, hogy hasonló esetekben per nélkül is nagyon sokan fizetnek, mert pl. a szolgáltató megfenyegeti őket, hogy kikapcsolják a villanyt... közben megy a TV-ben stb. a propaganda, hogy hány milliárd forinttal károsítják meg az "áramtolvajok" a becsületes fogyasztókat... közben ehhez képest igen kicsi a valóban felderített bűncselekmények, a szolgáltatók által megnyert polgári perek száma.

Ha a szolgáltató feljelentést tett, ha kikapcsolta a villanyt, vagy csak ezzel fenyegetőzve akarta a vélelmezett tartozását behajtani, ha esetleg a villanyszámlára befizetett pénzt (perben elbukott) kötbérre számolta el, akkor bizony a hamis vád, és egyéb (sötét) dolgok is megállhatnak.

De óvatosan ezen az úton, egyelőre, még lehet, hogy fellebbeznek.

Ha csak annyi volt, hogy a szolgáltató pert indított és elbukta, ez önmagában nem bűn.

steve0915 2010.10.28. 16:59:23

Tisztelt Olvasók!
A bírósági anyagot most küldtem át "villanyóra"-nak, a blogján hamarosan olvasható lesz remélhetőleg.
Még egyszer köszönöm a sok segítséget.

Üdv:
steve0915

Perca 2010.10.28. 19:32:18

@szaGértő: Engem feljelentettek nagy értékre elkövetett lopás vádjával, hamis módon, az ellopott villamosenergia értékeként feltűntetve a kötbért úgy, hogy ők tartoztak nekem. A feljelentés ráadásul nagyon trükkös, ugyanis nem a fogyasztót jelentik fel, hanem ismeretlen tettest, majd a fogyasztót, mint a fogyasztási hely tulajdonosát jelölik meg. Az én ügyészségi feljelentésemben ezt is szóvá tettem a többi egyéb dologgal együtt. Én nagy örömmel benne vagyok egy peres eljárás indításának. Sőt, az igazságügyi szakértőket is érdemes lenne feljelenteni a megfelelő indokok alapján, mert azok is megállnák a helyüket. Amennyiben nem is érne célt a szakértő feljelentése, abban az esetben is meghurcoltatásnak lesz kitéve. Ők ezt teszik sorozatban ártatlan, szerencsétlen emberekkel és közben nyugodtan alszanak. Semmilyen erkölcsi gát nincs bennem ezt meglépni velük szemben. Már most próbálom megfogalmazni a feljelentésem indokát. Természetesen ez bűntetőfeljelentés lesz.
Az ELMŰ-ÉMÁSZ esetén a rendőrségi feljelentéseket a szabálytalan vételezési csoport osztályvezetője Fodor József írogatja alá. Ezt a semmirekellő fickót kellene igazán még megtáncoltatni igazán, közös összefogással! Ugyanis mások kárából remekül megél és önelégülten vigyorog magában. Bár én elég súlyos bizonyítékokat adtam át ellenük a nyomozóhatóságok részére, de minél többen követik a példámat, annál nagyobb súlya lesz az ügynek. Már maga a tény is felháborító, hogy míg másokat tönkretesznek az ilyen gazemberek, addíg ők nagyokat röhögnek a szerencsétlen embereken, mert érzik, hogy nyeregben vannak. Változtassunk ezen sürgősen!!!

Üdvözlettel.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.10.29. 08:35:26

Az, hogy ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, még nem zárja ki a hamis vádat, ha egyébként a körülményekből azonosítható, hogy kire gondoltak.

Ha feljelentenek áramlopásért egy "ismeretlen tettest", megjelölve, hogy ki volt a fogyasztó, az épp olyan mintha név szerint jelentettek volna fel. Ha a fenti feljelentés után a nyomozás bcs. hiányában zárul le akkor bizony megállhat a hamis vád.

Viszont magam részéről továbbra is úgy gondolom, hogy jelen esetben egy polgári jogvitáról volt szó, amiben a jelek szerint jó döntés született.

Ha más nem történt, nem kell tovább, főleg nem bűnügyi irányba elvinni :)... "amennyiben nem is érne célt a szakértő feljelentése, abban az esetben is meghurcoltatásnak lesz kitéve" - szerintem nem követendő logika!

Perca 2010.10.29. 15:20:45

@Pascal: "amennyiben nem is érne célt a szakértő feljelentése, abban az esetben is meghurcoltatásnak lesz kitéve" - szerintem nem követendő logika!

Tisztelt Pascal! Szerintem meg követendő logika! Ez a baj, hogy itt bárki megtehet bármit és ilyen "européer", sikamlós, megbékélős, simogatós módon van minden lerendezve. Ezért szaporodnak az ilyen paraziták az országban, mert így hagynak rájuk mindent. Aztán az egyik per lezárul, utána kezdődik a másik. Majd találnak valaki más, nem olyan kvalifikált "pácienst", akin leverhetik a "védelmi pénz".
Továbbra is arra bíztatok mindenkit, hogy ne hagyja annyiba. Mi többen is pert fogunk indítani közösen az ELMŰ-ÉMÁSZ ellen kártérítési igény miatt.
Azért az még sem járja, hogy 80 éves embereket rabosítanak (100%-os információk), bűntetőügyi eljárásokat indítanak ellenük lopásért, fogyasztásmérő szándékos rongálásáért. Nem csak addíg kell kiállni, amíg a saját érdekünkről van szó. A tény létezése miatt is fel kell venni a kesztyűt.
Éppen ezért nem osztom nézetét és az Ön logikája nemhogy nem követendő, hanem rendkívül káros, a további esetek fennállásának táptalaja. Persze ügyvédeknek jó bevételi forrás lehet, de továbbra is azt mondom mindenkinek, akiben van egy kis spiritusz, polgáriperes eljárásban kerülje el az ügyvédeket, ha jót akar, mert azok is csak jól meg fogják kopaszítani!!!

Üdv.

Accent 2010.10.30. 12:36:29

Tisztelt Pascal
Érd. 2009 nov. szoltam az eon-nak sokat fogyaszt az óra kértem a bevizsgálást és, hogy ott szeretnék lenni. Elviték az órát nov. végén vártam mi történik májusba kültek egy levelet várjak a vizsgálatra majd szoltak okt.ba lessz a vizsgálat elmehetek elmentem ott azt monták mechanikus sérülés nincs az órán se kint se bent csak az oldalán volt egy kicsi csik ha szemben álok vele jobb mert épitkeztünk és le let szerelve az ajtó mert másik keretett kapot és az látszot rajt egy villany radiátorral megnézték mennyit csal azt mondták a radiátor 1kw-os 15percet forgaták 1,15kw pazalt azt jelenti 4,6 szorosát fogyaszt az óra, ja nézegete az állító csavarokat az minuszos volt és szoros csavarhúzoval meg a mágnest nézte hogy oda rántja vagy nem 2-3 cm-ről oda rántotta. Becsomagolták az órát le bélyegezte és azt monta végeztünk majd az eon értesíti a továbiakról most várok. Ön szerint mi fog történni mert halom a mágnesezést, hogy evvel szonak gyanusítani mostanába. Mikor elvíték az órát azt kérdezgeték nem mágneseztem meg mert akkor fogyaszt többet az óra én mondtam nem. Mért csinálnék ilyet mikor most halok elöször eröl a ténáról csak azért szoltam mert 50000Ft kellet rá fizetni, egész nap othon se vagyok mindent ki szoktam kapcs. áramtalanítani. Az óráról csak annyít 1964 NE4 és 1995 ben volt hitelesítés 2010 feb. jöttek leszerelni mert a hitelesítés lejárt, mondtam elvíték már.Nincs valami ídő ,hogy mennyi ídőn belül kell bevizsgálást megcsinálni?
Köszönetel Accent

Accent 2010.11.01. 22:12:11

Tisztelt Perca!
Érd. 2009 nov. szoltam az eon-nak sokat fogyaszt az óra kértem a bevizsgálást és, hogy ott szeretnék lenni. Elviték az órát nov. végén vártam mi történik májusba kültek egy levelet várjak a vizsgálatra majd szoltak okt.ba lessz a vizsgálat elmehetek elmentem ott azt monták mechanikus sérülés nincs az órán se kint se bent csak az oldalán volt egy kicsi csik ha szemben álok vele jobb mert épitkeztünk és le let szerelve az ajtó mert másik keretett kapot és az látszot rajt egy villany radiátorral megnézték mennyit csal azt mondták a radiátor 1kw-os 15percet forgaták 1,15kw pazalt azt jelenti 4,6 szorosát fogyaszt az óra, ja nézegete az állító csavarokat az minuszos volt és szoros csavarhúzoval meg a mágnest nézte hogy oda rántja vagy nem 2-3 cm-ről oda rántotta. Becsomagolták az órát le bélyegezte és azt monta végeztünk majd az eon értesíti a továbiakról most várok. Ön szerint mi fog történni mert halom a mágnesezést, hogy evvel szonak gyanusítani mostanába. Mikor elvíték az órát azt kérdezgeték nem mágneseztem meg mert akkor fogyaszt többet az óra én mondtam nem. Mért csinálnék ilyet mikor most halok elöször eröl a ténáról csak azért szoltam mert 50000Ft kellet rá fizetni, egész nap othon se vagyok mindent ki szoktam kapcs. áramtalanítani. Az óráról csak annyít 1964 NE4 és 1995 ben volt hitelesítés 2010 feb. jöttek leszerelni mert a hitelesítés lejárt, mondtam elvíték már.Nincs valami ídő ,hogy mennyi ídőn belül kell bevizsgálást megcsinálni?
Köszönetel Accent

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.11.02. 11:05:29

Accent csak az előzőeket lehet összefoglalni.

Ha az óra rosszul mér, a különbözetet a szolgáltatónak vissza kell fizetnie (hacsak nem bizonyítja valahogy, hogy a fogyasztó szándékosan vagy súlyosan gondatlanul járt el).

A fogyasztó nemcsak a saját gondatlanságáért vagy szándékosságáért felel: házastársért, albérlőért, szomszédért is.

Következik abból, hogy az óra felszerelése, hitelesítése, a hiteles mérőórán való szolgáltatás a szolgáltató kötelessége, míg a plombák épségének és az óra állapotának megőrzése a fogyasztó kötelessége.

Ha a fogyasztó kéri az óra bevizsgálására 30 napon belül sort kell keríteni az üzletszabályzatuk szerint. A továbbiak a szakértői vizsgálat eredményétől függenek.

Amit leírt, hogy a villanyórát egy villany radiátorral aztán egy csavarhúzóval próbálgatják, az teljesen szabálytalan "vizsgálat" - ennek eredménye nem kötelez senkit semmire. A mérésügyi törvény a vizsgálatot hiteles mérőpadon kell elvégezni.

A szolgáltató szakértői - Lénárd Pál és Szunyogh István - azt állítják, hogy a lemágneseződés csak és kizárólag úgy jöhet létre, hogy a fogyasztó manipulálta az órát. A bíróságok azonban az egy fél által megbízott szakértő álláspontját a legritkább esetben fogadják el bizonyítéknak.

Ha egy ilyen szakértői vélemény alapján feljelentenek, és a nyomozást bcs. hiányában zárják le az valószínűleg hamis vád, ha pedig kikapcsolnak / a villanyszámlára befizetett pénzt a kötbérre fordítják az sikkasztás. Ha azonban az óra manipulációja bebizonyosodik, akkor mindez jogos.

De ha "csak" polgári pert indítanak, az nem bűn. Ahogy írtam, ha nem tudják a fogyasztó szándékosságát vagy súlyos gondatlanságát bizonyítani, akkor a túlfogyasztást vissza kell fizetniük.

Steve0915, ha a bíróság határozatát írásban megkapod, arra kérlek, scanneld be, töröld ki az összes személyes adatot, aztán rakd fel valahová.

steve0915 2010.11.02. 11:14:30

@Pascal:
Tisztelt Pascal!
Az ítélet már olvasható az alábbi linken:
villanyora.blog.hu/2010/11/02/a_magyar_koztarsasag_neveben

Üdv!

villanyóra 2010.11.02. 21:49:50

@Pascal: Én se értek egyet azzal, hogy továbbra is hagyni kell mágnesezési teóriagyárakat - márpedig, ha a szolgáltató és az igazságügyi szakértő nem kap alapos fejbekólintást, addig folytatja, amíg tudja ezt a szemenszedett hazugsággyárat. Tudod, mióta megy az országban a mágnesezés? 1994 óta!!!! 16 éve nem tett ellene senki semmit, és a kiszolgáltatott fogyasztó csak fizetgeti a kötbéreket, mert nincs fogyasztóvédelem - és még az ügyvédek is 99%-ban leírják az ügyet - objektív felelősségre hivatkozva!

Némi javítás az előző hozzászólásodhoz: Ha rosszul mért az óra, akkor attól függetlenül meg kell csinálnia a szolgáltatónak a jóváírást, hogy történt-e tényleges villanyóra manipuláció, vagy sem! Ez törvényi előírás!

"A fogyasztó nemcsak a saját gondatlanságáért vagy szándékosságáért felel: házastársért, albérlőért, szomszédért is." Ez részben igaz: felróhatóság esetén! Szintén törvény. Pl egy társasház összezárt villanyóráinál netán nyitott szekrények esetén nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Tekintve, hogy az egész mágnesezési történetet létrehozták, és tudnának ellene védekezni a szolgáltatók, a saját ingatlanon belüli villanyórára is fennáll, hogy az egész hülyeség, nem állja meg a felróhatóság a helyét - azonban ennek egyetlen ügyvéd se fog utánajárni - se a fogyasztóvédelem. Végre talán a MEH tesz valamit a fogyasztók érdekében.

A független igazságügyi szakértő függetlensége még akkor is megkérdőjelezhető, ha a bíróság vagy rendőrség rendeli ki. Elég sok a rossz tapasztalat. Milyen igazságügyi szakértő az, aki felhívja a fogyasztót, és megpróbálja rábeszélni, hogy üljön le a szolgáltatóval, és egyezzen meg???? Hol igazságügyi szakértő ez? Maximum egy bérenc!

Kötbértartozás miatt nem kapcsolhatja ki a szolgáltató az áramot - csak a valós fogyasztás nem fizetése miatt!

Általában nem "csak" polgári pert indítanak, hanem ahogy Perca is leírta, rendőrségi eljárás indul a fogyasztó ellen hamis vádak alapján! És ennek az igazságügyinek és szakértőnek nevezett majmok asszisztálnak - konkrétan nélkülök a szolgáltató nem tudná ezt megtenni! Hol lopás az, amikor a fogyasztó a valós fogyasztásának a többszörösét fizeti (akár évekig)????

A "csak" polgári pertől is a fogyasztók 70%-a megijed, és szépen befizeti a kötbért - főleg azért, mert az ügyvédek se tudják, hogy miről van szó, csak meghallják az objektív felelősség kifejezést, és egyszerűen lesöprik szerencsétlen fogyasztót. Pedig ez az ügy ennyire egyáltalán nem egyszerű - sőt, minél tud róla az ember, annál gennyesebb és visszataszítóbb! Hogy lehet ilyen szintű összefonódáshoz asszisztálni? Felháborító az is, hogy egyáltalán van ilyen ügy, de hogy cca 16 éve folyik a fogyasztók megkopasztása, arra nem találok szavakat!

Igenis az a véleményem, hogy ki kell állni az igazunkért, és nem gondolom, hogy ha a fogyasztónak álmatlan éjszakákat okoztak, akkor az áramszolgáltatóknak és bérenceinek nyugodtan kellene aludniuk!

villanyóra 2010.11.09. 13:06:05

Értesítek minden kedves olvasót, hogy lesz a villanyóra mágnesezéssel kapcsolatban újra megbeszélés, akit érdekel, ingyenesen részt vehet rajta:
villanyora.blog.hu/2010/11/09/kisfogyaszto_a_nagyszolgaltatoval_szemben

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.11.09. 15:53:15

Hahó :) csak a korábbiakra.

Természetesen egyetértek, nem szabad hagyni magatokat. Csakhogy van rendeltetésszerű joggyakorlás mint a polgári per és a nem rendeltetésszerű mint pl. feljelenteni a szakértőt csak azért, hogy ha nem is ítélik el akkor is kellemetlenséget okozzatok neki.

Ezen a blogon egyébként kb. 3 éve volt egy ilyen ügy, és azóta rendszeresen visszatér. Véleményem szerint a felrakott ítélet minden felsorolt kérdésre jó választ ad (bele értve a felelősség kérdését is).

De járjuk körül a felelősség kérdését rendesen. Kezdjük a polgári résszel, itt nem szükséges, hogy a fogyasztó - személyesen - felróható magatartást tanúsítson. Hiába bizonyítod (mondjuk rendesen le volt "papírozva" és évekre bérbe volt adva a lakásod), hogy nem te laktál ott - a szolgáltató felé az felelős, aki a közüzemi szerződést aláírta. Így megeshet, hogy te nem is tudsz semmiről, úgy jártál el ahogy elvárható volt (ezt bizonyítani is tudod), mégis felelsz. Ez a polgári rész, ezt hívják (kicsit pontatlanul) a fogyasztó objektív felelősségének - ennyi és nem több.

A gáz/áram lopás természetesen bűncselekmény is. Itt azonban nincs "objektív" felelősség. Nem csak a lopás tényét, hanem azt is meg kell találni aki tette.

Abban nincs semmi törvénytelen, ha egy szakértő pénzért megbízást fogad el egy szolgáltatótól. Csakhogy az ilyen szakvéleményt a legritkább esetben fogadják el bizonyítéknak.

Abban sincs semmi törvénytelen, ha a magán-szakvélemény alapján a szolgáltató polgári pert indít. Ő is tudja, hogy a perben a magánszakértő véleményét a legritkábban fogadják el bizonyítéknak, az illetéket előre be kell fizetnie, a kirendelt szakértő költségét meg kell előlegeznie.

Nem olyan könnyű a szabálytalan vételezést bizonyítani, egy-két karcolás az órán, vagy egy lemágneseződött mágnes általában nem elég.

A feljelentés, a villany kikapcsolása, a számlára befizetett pénz a feltételezett - de a fogyasztó által el nem ismert - kötbértartozásra elszámolása már más kérdés. Ha a szolgáltató ilyet tesz - de a polgári pert később elbukja - akkor büntetőjogi felelőssége is felmerülhet, csak ezekben az esetekben lehet "visszatámadni". De szerintem még ekkor sem nagyon érdemes.

Egyébként a fogyasztóvédelem az Energia Hivatal felelőssége lenne, ők nem nagyon tesznek semmit (legalábbis az itteni, korábbi esetekben ez volt). Ez tényleg baj.

Sics68 2010.11.09. 22:14:32

Pascal: abban igazad van, hogy a szakértőre "visszatámadni" nem feltétlenül szép vagy kulturált dolog.

De mint magad is mondtad: a "normális" út, aminek egy kultúrhelyen és/vagy jogállamban működnie kéne ( felelős hatóságok... ) az nálunk nem működik.

AMi meg a szakértői véleményt illeti:

- egyrészt ha a szakértői vélemény hamis vagy félrevezető, akkor bizony nem alaptalan annak készítője ellen mindenféle fórumon eljárást indítani.

- másik, hogy ha a szakértő vállalja és megteszi azt a pofátlanságot, hogy olyan szakvéleményt ad, ami később megdől, akkor szerintem ez ellen az illető ellen belefér a "rendeltetésszerű joggyakorlás" keretébe minden...

bye
Sics

szaGértő 2010.11.09. 23:39:30

@Sics68:

BTK
238. § (1) A tanú, aki bíróság vagy más hatóság előtt az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja, hamis tanúzást követ el.

(2) A hamis tanúzásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni arra, aki

a) mint szakértő hamis szakvéleményt vagy mint szaktanácsadó hamis felvilágosítást ad,

b) mint tolmács vagy fordító hamisan fordít,

c) a 233. § (1) bekezdésének b) pontja esetén kívül büntető- vagy polgári ügyben hamis okiratot vagy hamis tárgyi bizonyítási eszközt szolgáltat.

(3) A (2) bekezdés c) pontja alapján nem büntethető a büntetőügy terheltje.

(4) A büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás büntetése bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztés. Ha a hamis tanúzás olyan bűncselekményre vonatkozik, amely miatt életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Perca 2010.11.10. 01:57:05

@szaGértő: Tisztelt Szagértő!

Minden károsult nevében köszönöm szépen értékes hozzászólását, ill. az ide vonatkozó jogi passzusokat.
Ebben van a lényeg!!!

Üdvözlettel:

Perca

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.11.10. 10:55:24

Azért figyeljetek, csupán az, hogy egy szakvélemény téves, és később megdől nem jelent hamis tanúzást.

Sőt ha a bíróság azzal utasítja vissza a szakvéleményt, hogy nem veszi figyelembe mert nem kirendelt szakértő készítette, akkor tulajdonképp meg sem dőlt a szakvélemény csak nem fogadta el a bíró.

Hamis tanúzás bizonyítása elég nehéz lenne, ebben az esetben.

Valóban nem működnek a fogyasztóvédő hatóságok megfelelően, és persze akár azt is mondhatnátok, hogy akkor verjük jól meg a szakértőt... de ez ugye egy jogi blog mégis :)

Szóval a hamis tanúzás miatti feljelentés szerintem nem jó ötlet, legalábbis ha csak ennyi tény, bizonyíték áll rendelkezésre mint itt.

szaGértő 2010.11.10. 11:06:58

@Pascal: Egy szakvélemény hamissága (szerintem) akkor állhat meg, ha a vizsgálati eljárás megismétlésekor (az eljárás leírása kötelező, mert a vizsgálatnak megismételhetőnek kell lenni, ha az fizikailag lehetséges) nyilvánvaló módon bizonyítható, hogy a leírt eredmény nem jöhetett létre.

Ha nincs dokumentálva maga a vizsgálat, és lehet bizonyítani, hogy a leírt eredmény semmiképpen sem állhatott elő, akkor is necces az ügy.

Perca 2010.11.10. 12:44:57

@Pascal: Tisztelt Pascal!

Vonatkoztassunk el már a szakértőtől!
Ön szerint, ha a szolgáltató közvetett módon, ismeretlen tettes ellen, nagy értékre elkövetett lopás miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a rendőrségen, a fogyasztót feltűntetve, mint a fogyasztási hely tulajdonosát mágnesezés miatt, egy szakértői vélemény szerint és az ellopott villamosenergia értékeként hamis módon megjelöli az általa kirótt kötbérösszeget, akkor az nem hamis tanúzás?
Rádásul a fogyasztó nem követett el semmit, nem történt bűncselekmény, a fogyasztónak 100-200 ezer Ft túlfizetése volt, amit a szolgáltató vissza is fizet neki.
A fogyasztót, mint gyanusítottat idézik be és utána bűncselekmény hiányában lezárják az ügyet.
Nem volt lopás, nem volt ismeretlen tettes, nem volt bűncselekmény.
Akkor ez nem a hatóság félrevezetése??? Csak úgy lehet szórakozni a hatósággal, meghurcolni a fogyasztót?
Mindenki egyenlő, de vannak "egyenlőbbek"...? Ne vicceljünk már...!

Üdv.

Perca

kilowatt375 2010.11.10. 13:20:37

@villanyóra: Tisztelt Villanyóra!

Egy Ön által korábban megadott e-mail címre küldtem egy levelet.
A segítségét szeretném kérni.
Köszönöm.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.11.10. 13:22:25

Lassan lassan. Két külön dologról beszéltek. Amiről Perca írsz az nem hatóság férevezetése, nem is hamis tanúzás.

Hanem hamis vád:

233.§. (1) Aki
a) a hatóság előtt mást bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol
b) más ellen bűncselekményre vonatkozó koholt adatot hoz a hatóság tudomására
bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a hamis vád alapján büntetőeljárás indul.
(3) Ha a hamis vád alapján a vádlottat elítélik, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

234.§. Aki mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével azért vádol hamisan, mert gondatlanságból nem tud arról, hogy tényállítása valótlan vagy a bizonyíték hamis, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

A kötbér mint elkövetési érték megjelölése koholt adat (kérdés, hogy gondatlanságból nem ismerte fel vagy szándékosan tette), és miután a feljelentésben név szerint megjelölte a fogyasztót, a feljelentésből a feljelentett egyértelműen azonosítható.

Ha a villanyóra hibás működését a fogyasztó jelentette be, a lopás tényét sem sikerült bizonyítani, és nyomozást bcs. hiányában zárták le, megállhat a hamis vád

Vagyis ha a szolgáltató feljelent a fenti körülmények között, akkor a szolgáltatót vissza lehet támadni a hamis váddal, a gondatlan alakzat minimum megállhat (sokkal korábban leírtam már egyszer :-).

Amiről szagértővel beszélünk, hogy a szakértővel szemben fel lehet-e lépni, hamis tanúzás miatt, ez egy teljesen más kérdés.

Perca 2010.11.10. 15:48:55

@Pascal: Tisztelt Pascal!

Önnek akár igaza is lenne ez esetben.
Amit idézett paragrafusok alapján, igaza van. Azonban Ön sok mindennel nincs tisztában azt hiszem. Ezt nem a dolgok jogi oldalára értem.
Amit leírtam esetet, annak az előfordulási esélye kb. 20%. Azon rendőrkapitányságokon, ahol már ismerik ezt a trükköt, ott azonnal így reagálják le.
Az esetek 80%-a viszon nem az ügy lezárásával, hanem vádemeléssel az ügyészségre való továbbítással folytatódik. Innen már a bíróságra kerül az ügy mint büntetőper. Ez viszont már kielégíti a 233.§ (2). Egyébként maga a szolgáltató írja le, az eljárást lépésről lépésre. Tudtosan teszi. Erről konkrét dokumentumok, bizonyítékok vannak.

Amit a szakértőről mondott, azt értem, de nem tudom elfogadni teljes mértékben, mert a hatóság a szakértőt, vagy az áramszolgáltatót is kikérdezi, ahol ugyanezt a hamis tényállást erősíti és elmarasztalólag nyilatkozik a fogyasztóról.
Amennyiben egy magánszemély ehhez hasonló cselekményeket követne el, azonnal megállná a helyét mind a hamis tanúzás, mind a hamis vád.
Nem szeretnék Önnel állandóan vitatkozni, de megmondom őszintén, hogy kissé irritál, hogy állandóan az "ördög ügyvédjét" játssza, mosdatja azokat a gazembereket, akik ellen többünknek kilónyi bizonyítékunk van. Természetesen azon információkat itt a blogon a károsultak érdekében nem teregethetjük ki!

Üdv.

Perca

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2010.11.10. 17:51:46

@Perca:
Nem mosdatja, hanem segít abban, hogy haragból hibás következtetéseket ne vonjanak le. Lehet, hogy az igazságérzetet sérti, ahogy a szakértők eljárnak, de jogilag nehezen megfogható. Ezt jelzi @Pascal.
Semmi rossz szándékot nem látok benne, Ő a segítségükre van, azzal, hogy más aspektusba helyezi a dolgokat. Segít a pofára esés elkerülésében, mert ugye ha valami gyenge lábakon áll, az könnyen megdől.

villanyóra 2010.11.10. 20:15:11

@kilowatt375: Megkaptam a megkeresést, és válaszoltam is. Nagyon szívesen segítek a továbbiakban is mailben.

villanyóra 2010.11.10. 20:47:26

@Pascal: Hamis vádat véleményem szerint a szolgáltató követ el folyamatosan a feljelentéseivel (a szándékosságát pedig nem merném megkérdőjelezni ennyi eset után - ez csak része annak az eljárásnak, amivel nyomást gyakorolnak a fogyasztóra, hogy fizesse be a kötbért).

A szakértő pedig azzal takarózik, hogy a tudomása szerint az óra nem hibásodhat meg, csak mágnestől. Ezzel valószínűleg védve lehet a tisztelt hátsója - jogilag. De ettől még feltűnhetne neki, hogy egyre többen mondják, hogy nem mágneseztek (tudtommal többen jelezték már nekik, hogy nem követtek el semmit), úgyhogy ennyi idő alatt elkezdhetne akár csak kisérleteket folytatni (elvileg ők a szakértők - megvolna elvileg a szaktudásuk is az ügyet illetően), hogy vajon mégis mitől hibásodik meg az óra, ha már ennyi embernek van ellenvetése. De még mindig ezt a mágnesezési teóriát terjesztik, pedig egyre nagyobb a visszhangja. Innen kezd az emberben a pumpa felmenni, és megértem, hogy az igazságra áhítozik. Lassan bármi áron.

Itt valami nagyon nem kerek, de nem ismerik be a szolgáltatók, hogy tévedtek (pláne, hogy szándékosan). Ha időben abbahagyták volna, akkor most nem lenne semmilyen visszhangja, és nem vizsgálódnának a hatóságok se a szolgáltatók háza táján. Sőt, most nem írogatnánk ebbe a fórumba se, mindenki törődne a saját dolgával.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.11.11. 13:00:42

Őőő... ugyanezt mondtam én is villanyóra, de a hamis vád nem _minden_ feljelentésre állhat meg. Azok között a körülmények között, ahogy Perca leírta, viszont megállhat.

A leírt eset jogi szempontból elég komplex, hiszen polgári kérdések (steve tárgyalása) mellett büntetőjogi (a fogyasztó részéről áram lopás, a szakértő részéről hamis tanúzás, a szolgáltató oldaláról hamis vád, egyéb nem rendeltetésszerű jogszabályhasználat mint pl. megalapozatlan követelés mellett kikapcsolással fenyegetőzés) kérdések is előkerülnek. Sőt a fogyasztóvédelem közigazgatási eljárás, szóval polgári, büntető, közigazgatási fogalmak jelennek meg egyszerre.

Ha a szolgáltatók túlzásai ellen a fogyasztók összefognak, erről azt gondolom, hogy fogyasztóvédelmi oldalról kell megközelíteni, a büntetőjogi offenzíva, a "próba cseresznye" alapon való feljelentgetés azért nem szerencsés, mert a megvádolt szakértő is visszatámadhat hamis váddal.

Egyes kirívóan sötét esetekben (ide tartozik ha a fogyasztó a hibát bejelenti, erre a szolgáltató feljelenti a kötbért megjelölve mint az ellopott dolog értékét) azonban megalapozott lehet a szolgáltató feljelentése is.

A dolgok "nem jogi" oldalára, amire Perca utalt nem tudok kitérni, hiszen ez itt egy olyan blog, ahol szakmabeliek és külsősök beszélnek érdekes jogi kérdésekről.

Bár szívesen hozzá szólok ehhez a témához is, hiszitek vagy nem, rengeteg dolog érdekel, a híres neves szennyvíz ügy mellett csak néhány példa az Alkotmánybíróság korlátozása, lehetett-e királya Magyarországnak 1944-ben, és így tovább :)

Adrienn74 2010.11.13. 13:22:08

@Sics68: szia, hát ez nagyon jó tipp,hiszen sokakat csak úgy lehet ráébreszteni arra, hogy mit tesznek másokkal,ha ugyanabba a dologba esnek bele!!!! Egyszerűen szuper a tipp!

mágnesezés 2010.11.14. 18:17:57

Valaki, tőlem jobban hozzáértő azt mondja meg, hol van leírva az áramszolgáltatóval (jelen esetben ez az ÉMÁSZ) kötött szerződésben, vagy az ÁSZF-ben, hogy a villanyóra mellé nem lehet mágnest tenni, ha már mindenáron a "VÉTLEN" ügyfélre akarják rábizonyítani a szándékos lemágnesezést és hallani sem akarnak a villámcsapás lehetséges másodlagos (vagy akármilyen) hatásáról. Amerikában (vagy akárhol) ez biztosan jobban le van szabályozva a szolgáltatói szerződésben. A feltett kérdéssel szerintetek lehet-e érvelni egy esetleges bírósági tárgyaláson?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.11.15. 15:11:39

Hmm, mágnesezés, szerintem minden jól le van írva az előzőekben és abban a határozatban amit steve felrakott.

A szolgáltatónak nem elég azt bizonyítania, hogy az órát úgy általánosságban mágneses hatás érte (vagy valamilyen sérülés van rajta), azt kell bizonyítania, hogy a fogyasztó (vagy valaki akinek a magatartásáért a fogyasztó felel pl. albérlő házastárs stb.) az óra működését valamilyen módon befolyásolta, miközben villanyt fogyasztott.

Ha tudja bizonyítani kötbért kell fizetie a fogyasztónak (ha az albérlő volt akkor is annak kell kifizetni aki "nevén volt" az óra).

A közüzemi szerződés egy forma-szerződés, a kötelezettségek/jogok lényegi elemeit törvény szabályozza, az energiatörvényt együtt kell olvasni ptk-val, a részleteket pedig az üzletszabályzat tartalmazza.

villanyóra 2010.11.15. 22:46:39

@mágnesezés: Teljesen helyes a meglátásod. Szerintem az lenne a minimum elvárható, hogy szerződéskötéskor vagy óracserekor a fogyasztó orra alá dugna a szolgáltató egy papírt, amit aláírat vele, és tartalmaz MINDEN tudnivalót a villanyórával kapcsolatban (illetve ez más szolgáltatóknál is probléma, lásd pl. gázóra manipulálása).

Amerikában van róla tanulmány is, hogy az óra valóban elromolhat, és fél (!) évente kellene hitelesíteni, hogy az ottani +/- 1%-os pontosságot tudja az óra (idehaza +/- 2% az előírás)! Ez nem egy újkeletű probléma a mágneseknél, azonban csak idehaza tudnak belőle a szolgáltatók üzletet kovácsolni :(

nyockeres 2010.11.28. 02:10:03

Kedves mindnyájan, Próbáltam a sok-sok megjegyzést elolvasni, és abból azt látom van remény. A mi esetünk ugyan nem villanyóra, hanem gázóra, de most kaptuk meg az 500e Ftos büntetésről a határozatot, ami anyukámat a 27e Ftos rokkantnyugdíja és az épp nemrégiben lezajlott gerincműtéte mellett szintén a falhoz küldte. Ha bárkinek bármilyen tapasztalata van ilyen ügyben nagyon örülnék, ha tudnánk értekezni. Én próbálom összerakni a fellebbezést, vagy bárminek is hívjuk, talán inkább panasztétel. Tanácsok alapján azonnal az energiahivatalhoz érdemes fordulnom. Peres eljárásról még szó nincs, csak levelet kaptunk az összegről, meg arról, h ha akarjuk egyezkedhetünk. (???) Tigázról van szó, és ahogy halljuk másoktól, erős bepróbálkozás indult meg a részükről is mindenféle címszó alatti pénzbegyűjtésre. A leszerelési eljárásba egyértelműen bele lehet kötni, édesanyám nem volt jelen, jóhiszeműen hagyta a szakembereket dolgozni, leszereléskor maguk is elismerték, h az óra jól működik, csak karcos, és csak ez a tény került fel a papírra. A papír aláíratásba bele tudnék kötni, de ez hosszabb sztori. Az órát egy papírdobozban vitték el...ami azért mágnest kaphatott később is...gondolom. A szakértő személyével nekem is bajom van, hiszen őt a Tigáz bízta meg, szóval gondolom a függetlensége megkérdőjelezhető. Szeretném a levelet csak tényekkel megírni, gondolom gyanúsítgatni, ujjal mutogatni nem érdemes. Szóval ahogy írtam már, megköszönnék minden tanácsot. Csak ne kelljen már elhagyni ezt a szép országot!:)

szaGértő 2010.11.28. 08:02:03

@nyockeres: A gázóra (gondolom) másképp működik, ott nem játszik a mágnesezés. Bár nem értek hozzá.

Az a nagy kérdés, hogy mivel indokolták a büntetést.

Perca 2010.11.28. 23:28:11

@nyockeres: Tisztelt nyockeres!
Mikor gyártották a kérdéses gázórát?
A csereidő gázóránál úgy tudom 10 év. 1994-95 óta már nem alkalmaznak mágneskuplungos órákat. Két kamra nyílik-záródik feváltva, mely mozgás hajtja a számlálót. A gáz tulajdonképp adagonként kerül a csőbe. A működtetést maga a gáz nyomása végzi. A gázóra tiszta műanyag belülről. Nem hat rá a mágnes. Kivéve a külső fém köpeny, de arra maximum ráragad. Amennyiben valaki bármilyen módon leállítja a gázórát, úgy azon nem tud áthaladni a gáz. Van olyan eset, amikor meghibásodik, úgymond "fennakad" a gázóra. Ilyenkor nem jön gáz a csőből, mert az óra nem engedi át.
Úgyhogy ezt a gázóra mágnesezést végképp nem értem. Ez hatalmas hülyeség...
Amennyiben érdekli egy mai modern gázóra belső felépítése, szívesen küldök róla egy robbantott szerkezeti ábrával ellátot adatlapot.
Hallottam olyan Tigázos esetet, amikor a cég megbűntette az illetőt, mert a házának egy része összedőlt és ott volt a gázóra, ami teljesen lapos lett. Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy az óra alkalmas volt a szabálytalan vételezésre. NO COMMENT...
A történet vége happy end lett. Az energiahivatalhoz fordultak és közbelépett, a kötbér eltörlésére szólította fel a Tigázt, amit az azonnal meg is tett.Mindenképp ezt javaslom Önnek is. Meg fog oldódni a probléma!
Tudom, hogy ezzel senkit nem vígasztalok meg, de erre a Tigázos aljasságra is csak egy dolgot tudok mondani:

GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA!!!

Üdv.

nyockeres 2010.11.29. 11:59:14

@Perca: Kedves Perca,Szagerto

Megnézem majd a fotókat, remélem látszik rajta a gyártási év.
Egy tuti, h 2007-ben le lett cserélve. Ahogy böngészem a netet, pont azt látom, hogy ezek a mégnesezési botrányok 2007 tájékán kezdődtek, mert a régi készülékekre tényleg hatott, és ezért kezdte a Tigáz lecserélni a készülékeket. Szóval azt gondolnám akkor 2007ben már vmi új fajtát kaphattunk. A vizsgálat eredménye egyértelműen mégnesezére hivatkozik. Pontosan a a mágneskuplung vmi papiron való végiggörgetése után jelentik ki, hogy ennek a polarizációja el van mozdulva, ergo mágnesezve volt. Mondjuk a házat nem szedték szét, de ennek ellenére azt is kijelentik, hogy a membránok meg vannak nyúlva ennek következtében, így a készülék hibásan mért...szóval van itt egy-két szürke folt nekem. Pár nap alatt kezdek szaki lenni:))
Ja, egy megjegyzés a villanyórásokhoz. Tudomásom szerint ay EON-nál már külön áramkommandó csoport van, és a honlapon van egy felület, ahol anonim fel lehet nyomni bárkit, aki a jóakaró szerint áramot lop. Ez sem hangzik jól.

szaGértő 2010.11.29. 21:39:04

@nyockeres: Egyszerű a megoldás. A cégnyilvántartásból kinézed az EON vezetőket, és felnyomod őket az EON oldalán. :D

Ha nem megy ki a kommandó, akkor meg meg lehet kérdezni, hogy oda miért nem megy ki??

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.11.30. 11:55:56

Hát nekem teljes újdonság, hogy a gázórát is lehet mágnesezni :) Volt egyébként már itt gázórás eset is, nem is egy, például:
zugugyved.blog.hu/2007/08/21/vetelezes_es_vedekezes

A leírt ügy jogi szempontból lényegében analóg steve villanyórás esetével. Az elsőfokú polgári ítéletet érdemes elolvasni, szépen kitér minden releváns részletre.

Az Energia Hivatal panasz lehetőségét már több helyen említették. Azok akik ide írtak és már tettek ott panaszt, viszont azt mondják, hogy lényegében annyit csinálnak, hogy megkérdezik a szolgáltatót, a szolgáltató meg visszaírja amit a szakértő állít annak alapján elutasítják az ügyfél panaszát.

Véleményem szerint az a feltevés, hogy a Hivatal majd "megítéli" vagy "elutasítja" a Tigáz kötbérigényét, alapvetően téves. A hivatal legfeljebb fogyasztóvédelmi szempontból vizsgálhatja az esetet. A tartozás jogosságának eldöntése végső soron polgári bíróságra tartozik.

villanyóra 2010.11.30. 15:14:24

@Pascal: Nem tudom, hogy gázórákkal kapcsolatban mi a Hivatal álláspontja, de az utóbbi időben csak 1-2 esetről tudok, amiben villanyóra mágnesezés kapcsán a MEH nem a fogyasztónak ítélt. Az már más kérdés, hogy a szolgáltatók mit terjesztenek, mivel próbálják a fogyasztókat a kötbér befizetésére bírni, de nem szabad mindennek bedőlni!

Ha a MEH hoz egy határozatot a fogyasztó javára, és azzal a szolgáltató nem ért egyet, akkor egyet tehet: bírósági úton megtámadhatja. De ez még mindig a fogyasztónak jó, mivel
1. a fogyasztónak nem kerül perköltségébe (nem ő az alperes)
2. jobb esetben a MEH-nek vannak szakosodott ügyvédei, akik várhatóan jártasabbak az ügyben, mint egy olyan ügyvéd, aki még életében nem pereskedett szolgáltatóval, ergo jobb esélyekkel indul a rögös úton a fogyasztó.

Perca 2010.11.30. 22:53:43

@Pascal: A gázos témában biztosan tudom, hogy nem fognak igazat adni a szolgáltatónak. Ezekre az aljasságokra a Tigáz spcializálódik. Nem kell ide semmilyen okoskodó ügyvéd. Bíróságra sem. Felesleges... Polgáriperes eljáráshoz nem kell. Semmivel nem tud többet. A törvényeket, érveket más is ki tudja keresni.
Aki érti miről van szó, az képviselje magát és ne hagyja, hogy ügyvédek fosszák ki. Az szokott veszteni általában, aki ügyvédet fogad.
Kivéve, ha egyben van műszaki végzettsége is, annak az ügyvédnek. Természetesen nem vonatkozik minden ügyvédre, de a kivétel erősítit a szabályt.

Üdv.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.12.01. 11:46:48

Az ügyvédben annyi igazatok van, lásd steve példája, hogy ha helyén az eszed, ügyvéd nélkül is mehet a dolog... másrészt higgyétek el mégiscsak hasznos ha azonnal észrevesz olyan szakmai dolgokat, mint egy törvény időbeni hatálya, vagy tud hasonló esetekről LB határozatokat keresni, ezekre hivatkozni :)

Az energia hivatal perlése közigazgatási (és nem polgári) per. Volt itt ezen a blogon egy eset, ahol egy hatósági (nem enegia hivatal, másik) határozatot akart valaki hatályon kívül helyezni a bíróságon. Ilyenkor egy jogszabályhelyre (paragrafusra) kell hivatkozni, amelyet a hivatal megsértett. Azonban az illető nem vette észre, hogy az a paragrafus amire ő hivatkozik, a határozat meghozatalata után került be egy törvénymódosítással, ezért még nem volt hatályban amikor a hivatal a határozatot meghozta, így a hivatal nem sérthette meg. Emiatt a bíróság úgy utasította el a keresetet, hogy meg sem vizsgálta azokat az érveket amelyeket felhozott. Na ilyen dolgokat egy jó ügyvéd azonnal észre vesz, ha nem tényleg egy vasat se neki.

Az Energia Hivatal határozatát közigazgatási úton lehet bíróságon megtámadni. Megteheti a szolgáltató de a fogyasztó is. Ez azonban közigazgatási út és nem polgári.

Például ha a Hivatal nem vett figyelembe egy jogszabályt, vagy rossz jogszabályt vett figyelembe, akkor erre kell hivatkozni. A bíró a határozatot megsemmisíti, és utasítja a hivatalt, hogy a határozatot hozza meg újra, most már a jogszabály figyelembe vételével.

Vagy ha a Hivatal nem vesz figyelembe egy releváns tényt - például a villanyóra eredeti hitelesítési dokumentációja nincs rendben - akkor a bíró a határozatot megsemmisíti, és utasítja a Hivatalt, hogy a határozatot hozza meg újra, figyelembe véve azt a tényt, hogy az óra hitelesítési dokumentációja nincs rendben.

Az eljárás költsége minimális, lényegében párezer forint. Itt ne gondoljatok nagy pereskedésre. Bizonyítani általában nem lehet semmit. Épp ezért, közig. vonalon egész egyszerűen nem lehet egy polgári kérdést - kártérítés, vagy kötbér (nem büntetés!) - eldönteni.

A fogyasztó simán megteheti, hogy ha a Hivatal elutasítja a panaszát akkor sem fizet, hanem polgári perre viszi. Volt is itt egy eset, amikor a hivatal a fogyasztó panaszát elutasította (a hivatal szerint a szolgáltató jogosan követeli a pénzt), aztán a fogyasztó a polgári pert mégis megnyerte. Ezután volt benne annyi, hogy a Hivatalt határozatát is felülvizsgáltatta bíróságon amit szintén megnyert.

Nem egy itteni példában a Hivatal egyszerűen átvette a szolgáltató szakértőjének állításait, és ez alapján elutasította a fogyasztó panaszát. Arra is gondolni kell, hogy ha a Hivatal elutasítja a fogyasztó panaszát, akkor mit tesz a fogyasztó. Fizet azonnal? Vagy kétfelé pereskedik, a szolgáltatóval polgári, a hivatallal közig vonalon?

Ebből - és több egyéb példából - gondolom, hogy a Hivatal nem végez nagy fogyasztóvédelmi munkát. Nem tudom ti milyen statisztikákat láttok. Nincs értelme velük is veszekedni, a polgári perre kell koncentrálni (ahogy steve tette) egészen pontosan hagyni kell hadd vigye a szolgáltató polgári perre ha akarja.

Az Energia Hivatal felelőssége ott van, hogy ilyen esetekben a szolgáltató minden szabályt pontosan betartson - pl. csak a fogyasztó jelenlétében nyúljon az órához, a szakértő tényleg független legyen, hitelesített eszközzel dolgozzon, az órát zárt dobozban tényleg a hivatalos (polgári vagy hatósági) eljárásig megőrizze eredeti állapotában, a mérőóra hitelesítési papírjai, felszerelési vagy átírási munkalapja rendben legyen stb. És a szolgáltató főleg ne fenyegetőzzön alaptalanul, pl. feljelentéssel vagy a villany kikapcsolásával és így tovább. Ha ilyen előfordul és később a polgári pert a szolgáltató elbukja, a Hivatalnak lépnie kellene (komoly fogyasztóvédelmi bírság, ilyesmi); én ennek nyomát sem láttam.

steve0915 2010.12.02. 10:09:09

Tisztelt Olvasók!

A nejem most hívott, hogy megkaptuk a bíróságtól a levelet, az első fokú ítélet jogerőre emelkedett.
Egyenlőre ennyit tudok.

Üdv:
steve0915

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.12.02. 11:58:04

Gratulálok mégegyszer, külön a bátorsághoz is hogy a perre mentél, a magam részéről nagyon csodálkoznék, ha ezek után hallanál még felőlük.

nyockeres 2010.12.02. 16:57:22

Koszi a kommenteket, kicsit elmaradtam az olvasasban, igyekszem potolni.
Energiahivatalban azert is gondolkodtunk, mert ismeros idos neni hasonlo ugyeben ok helyt adtak a panasznak, es toroltettek a kotbert. Gondoltuk egy probat meger, mert a fogyasztasi adatokat kikerve ok is lathatjak, h lopasrol szo nem volt. Aztan ha megsem, marad a birosag...hu de nem lesz hozza kedvunk:) Levelek megfogalmazva, lassan elkuldve, igyekeztem kidomboritani az esetleges visszassagokat, nem gyanusitani, csak hangsulyozni. Pl papirdobozban, hogy senki nem volt ott, amikor leszereltek, "szakertoi" vizsgalat stb. Remelem mukodni fog. (bocs az ekezetmentessegert, ceges gep)

segítés 2011.08.25. 15:47:38

nyolckeres! Sok sikert! Ha segítség kell - például ügyvéd - szólj.

quickee 2012.01.03. 18:11:44

Jó napot mindenkinek!
A történet mindenki számára ismerős... gázóra le, vizsgálat...mágnesezést találtak. Mi állítjuk, hogy az nem történt, ők sajnálják nekik a szakértő ezt állítja, fizessünk. Volt ügyvéd, rendőrség semmi eredmény, próbáljunk másik szakértőt keresni. Levelezgetés, karácsony előtt utolsó felszólítás, most ott tartunk, hogy beszüntetik a gázszolgáltatást. DE most jön az érdekesség kínunkba karácsony lévén mást sem csináltunk mint a szakértői véleményt bújtuk amikor érdekes felfedezést tettünk: az egyik képen a szakértő rémutat a membránra , hogy itt van mágnesezve az óra:
kepfeltoltes.hu/120103/IMG_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
aki teheti nézze meg a képet ugyanis érdekes a szerszáma, belinkelem mi volt az:
euromagnet.hu/magneses-teleszkopos-toll-640-mm
a szakértőnk éppen mágnesezi az órát és még le is fényképezte, sőt bemutatta mint bizonyítékot. Most egy aranyos levél megfogalmazása után várjuk a választ...
Mindenki nézze át alaposan a szakértői véleményét!!! A mi szakértőnk K. László volt Diósdon.

quickee 2012.01.03. 18:17:16

Bocsánat ez gázos ügy!

rockit 2012.02.21. 20:01:14

Jó napot!

Egy különös ügyben kérném a segítségeteket.
Van egy kis üzlethelységem a VIII. kerületben, azt adtam bérbe augusztusban. Nem írtuk át az órákat a bérlők nevére, nekem fizették a számlákat. Mindösszesen 3 hetet voltak, aztán csődbe mentek. Amikor 2 hónappal később újabb bérlő jelöltnek mutattam az üzlethelységet észrevettük, hogy nem forog a villanyóra. Megkérdeztem a volt bérlőktől hogy hozzányúltak-e, de esküdöztek, hogy nem. Erre kihívtam az Elmüt, és ők megállapították, hogy a kapcsoló szekrényben átkötötték a kábeleket, hogy ne mérjen az óra. 2 hónapja történt ez, azóta még nem kaptam levelet az Elmü-től. Szerintetek meg fognak büntetni (mivel az én nevemen van az óra), és ha igen mennyire? Tehetek valamit az ügy érdekében, hogy elébe menjek a dolgoknak?

Üdv:
Zoli

zünüke 2012.02.22. 23:59:33

@rockit: Mindenféleképpen azt veszik elő,akinek a nevén van az óra,illetve a mérő.

drftoth 2012.03.03. 14:39:22

@rockit: Villanyóra.
Csoda lenne, ha méltányosságot gyakorolnának.
A kötbér az érintett amperek x 15000 Ft.
pl. 3 x 16 A automatánál 720.000 Ft
Elé menni nem nagyon lehet, tudtommal.

Fe67 2012.11.05. 09:04:12

@steve0915: Tisztelt Steve0915 !
Az Elmu mágnesezéssel vádol, az egyeztető tárgyaláson vagyunk túl, ahol többször is sarokba szorult az előadó. Állandóan csak a belső szabályzatukra hivatkozik. Most jön a Péceli vizsgálat. Gyűjtöm az anyagot az ügyben, látva hogy hova jutnak. Írta, hogy másodfokon megnyerte a pert. A bírói indoklást szeretném elkérni. Hova írhatok Önnek az e-mail címemet megküldve. Köszönettel

steve0915 2012.11.06. 17:56:43

@Fe67: Tisztelt Fe67!
a kadiozs@freemail.hu címre küldjön egy mailt, amit tudok nagyon szívesen átadok.
Minden esetre a szolgáltató részéről érdekes, hogy már most a vizsgálat előtt megállapította, hogy az óra mágnesezve lett...
sajnos a beszkennelt indoklást már nem találom a gépemen, de előkeresem az eredetit, és mindent leírok Önnek.

Üdv!

Fe67 2012.12.10. 18:12:29

@steve0915: Köszönöm ! Küldöm az e-mailt !

Hőgyes Sándor 2015.02.18. 16:26:04

@steve0915:

Hasonló cipőben járok.
tudnál segíteni?

apa61@freemail.hu

előre is köszi, Hőgyes.
süti beállítások módosítása