Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Zártkapus lakásszövetkezet

2010. április 21. - zugügyvéd

Első olvasatra nem egy egetverő problémáról szól az alábbi levél, de a levélíró érveit elolvasva tényleg rendkívül kényelmetlen lehet a lakók döntése. Főleg, hogy egy lakásszövetkezet sokkal bonyolultabb jogi konstrukció mint a társasház.


Kedves Zugügyvéd!

Az alábbi kérdéssel/problémával fordulok hozzád:

Adott egy 4 emeletes, 19 lakásos lift nélküli szövetkezeti ház. A társasház bejárati ajtaja régi, mágneszáras, a kaputelefon gombjának a megnyomásával lehet kinyitni. A benne lévő zárbetétek ócskák, ennek köszönhetően a kapu is gyakran elromlik. A házban laknak olyan kedves lakók is akik mindenkit beengednek aki becsönget, az utóbbi időben 3 betörés is történt (a bejárati ajtó mindkét esetben vállal is benyomható volt, nem biztonsági ajtó - egy esetben pedig a teraszajtón keresztül mászott be a betörő).

Erre hivatkozva az új ajtó kiválasztásakor a lakógyűlésen jelenlévők (ha jól emlékszem 19-ből 10 lakás) többsége (7 lakás) azt mondta, hogy ne legyen mágneszár, mindenki nyissa kulccsal a bejárati ajtót - akkor is, ha a 4. emeleten lakik. Az új ajtót egyébként mi is aláírtuk - mindőssze azt a tényt felejtették el kiírni, hogy ez már nem lenne mágneszáras.

A gond csak az, hogy a 4. emeleten pl. 2 idősödő család lakik, mi (két nagyon pici, egyedül fél percre sem hagyható gyerekkel) plusz még egy lakó aki soha nincs itthon. A többi emeleten is laknak idősebbek - csak ugye nyílt szavazás volt, még az aki az elején a mágneszárra szavazott az is nyúllá változott a szavazás végére így jött össze a 7 szavazat a mágneszár leszerelése érdekében (csak a 4. emeletiek tiltakoztak továbbra is).

A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit tehet az ember? Az egy dolog, hogy ezzel a 4. emeleti lakások értéke lezuhan - azok részben eladhatatlanná válnak (hiszen az összes vevőjelölthöz le kell szaladni - ami azért igencsak rossz bemutatkozás - a kutya sem fogja ezek után megvenni - főleg, hogy a szomszédos házak mind mágneszárasak), az pedig a másik, hogy ha pl. valakihez mentő/orvos jön akkor az nem fog tudni hozzá bejutni - vagy ha be is jut, komoly késéssel (ha végigcsöngeti az összes lakót amíg nem talál egyet aki hajlandó lemenni és beengedni - ami nap közben elég kérdéses - aki itthon van azért van itthon mert öreg).

Tudom, hogy máshol is megoldják ezt a szitut, pont ezért kiemelném, hogy ebben a házban eddig mágneszár volt, a lakók is ebben a tudatban vásároltak itt lakást (akár idősebb korban is) - a környékbeli házak is mágneszárasak. Ez azért igen komoly biztonságérzetet adott, ha csomagot hoztak se kellett érte lemenni, pizzát is rendelhettünk (pl. amikor egyedül voltam itthon a gyerekekkel) - ennek most vége. Tudom, nem kell mindig pizzát rendelni de néha bizony életmentő. Az orvos méginkább.

Az egyik lakó elkottyantotta, hogy fel lehetne szerelni olyan zárat amivel a 4. emeleten lakók gombnyomással is ki tudnák nyitni az ajtót - persze saját költségre ami többszázezer Ft is lehet. Ezt természetesen nem állnák a lakók - hiszen kit érdekel, hogy a felsőbb emeleteken is laknak. Persze ebbe megint csak bele kellene az összes lakónak egyeznie - ami lássuk be, lehetetlen.

Mit lehet ilyenkor tenni? Ahogy írtam, szövetkezeti lakásról van szó így a végső döntés a szövetkezeté - ha perre viszi az ember (bár nem tudom, hogy lenne-e mire hivatkozni) akkor is a szövetkezet lenne a másik fél. Megteheti egy lakóközösség, hogy a lakóközösség egy részének ilyen szinten lerontja az életminőségét? Csak mert szerintem az, hogy valaki innentől kezdve csak a szerencsében bízhat ha pl. nap közben orvos kell neki az igen komoly életminőség romlás. (Az én esetemben arra hivatkoztak, hogy olyan fiatal vagyok még, miért ne tudnék lerohanni és kinyitni - persze, le tudnék, két esetben. Ha a gyerekeket arra az időre egyedül hagynám a lakásban vagy pl. télen kb. fél óra öltöztetés után a hónom alatt lecipelném őket csak azért, hogy beengedjem pl. a postást aki ajánlott levelet hozott.). A kulcs ledobása se megoldás, az max. azoknál működne akiknek utcára és nem a bokrokra néző lakása van.

Előre is köszönöm a segítséget!
K.

Ui: a megoldás egyébként az lesz, hogy a kedves nemmel szavazó lakókhoz csöngettetjük majd be a látogatóinkat. - de ha senki sincs otthon a többi lakónál akkor szívás van, nincs olyan futár aki megvárná amíg én lecammogok a két felöltöztetett picivel (gyerek nélkül nem merek - elég néhány perc és ott a baj - ahhoz már nagyok, hogy járókába rakjam őket - főleg ha épp betegek és az orvosra várok).
 

85 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr101939338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hohóka 2010.04.21. 11:11:40

Szerintem ez nem akkora probléma.
Én is laktam ilyen helyen (és 4. emeleten). Meg lehet szokni. A látogatóid is hozzá fognak szokni, kis türelmet kérsz, pár perc, mire leérsz és beengeded őket.
Az idősödő család pedig fittebb lesz.
Ha túl lennél már két betörésen, más lenne a véleményed.

negyedikk 2010.04.21. 12:44:03

Én vagyok a lakó.

Itt igazából nem is az a kérdés, hogy meg lehet-e szokni (előbb vagy utóbb eladjuk a lakást, már ha ezek után el tudjuk) - hanem, hogy az ember hajlandó-e elfogadni, hogy ilyen mértékben sérüljenek az érdekei, az életminősége (mert nekem az életminőség romlás ha a jövőben nem hozathatok ide semmit, nem jöhetnek barátok ha egyedül vagyok itthon a gyerekekkel stb. - főleg, hogy a lakást a mágneszár tudatában vásároltuk meg).

Igazából az a gond, hogy meg se nézték milyen lehetőségek vannak, elsumákolták azt az információt, hogy nem lesz mágneszár amikor aláírattaták, hogy ki szeretne új ajtót.

A döntésük miatt aki nem tud nap közben lemenni (akár mert fizikai akadálya van akár mert egyszerűen nem tud) az komoly hátrányba kerül a korábbi állapotokhoz képest - ezen meg se próbálnak valahogy enyhíteni.

Azért hozzátenném, hogy a XVI. kerületről beszélünk, annak is egy nagyon is nyugodt kertes részéről ahol korábban nem voltak betörések (és az igazat megvallva én ezekről a betörésekről sem értesültem - rendőrrel sem találkoztam, a többi lakó se mesélte, hogy bármi történt volna a házban - így eléggé megkérdőjelezem mi is történhetett valójában. A lakók egy részének egyébként olyan az ajtaja, hogy még egy gyerek is berúgja (igazából olcsó, teli beltéri ajtók). Amíg ezeket nem cserélik le addig egy sima egykulcsos zár mellett is potenciális áldozatok a lakók (elég kitámasztani a kaput - ami itt gyakran előfordul).

Azt kell megérteni, hogy nem a biztonság ellen vagyok - én is szeretem a nyugalmat. Az a gond, hogy miután későn értesültem arról, hogy mit terveznek a lakógyűlésre se tudtam felkészülni, ott szó szerint fejbevágott a hír, hogy mostantól nem lesz mágneszár és nem érdeklik őket az alternatív megoldási javaslatok (a számzáras rendszert kiröhögték stb.).

Most próbálok alternatív megoldásokat keresni, hogy mindenkinek jó legyen - de addig el kell érnem, hogy felfüggesszék a kapucserét (ha jól sejtem pénz is lehet a kapucsere mögött - aki az ajánlatot hozta az nem volt hajlandó egy, általam ajánlott cégtől ajánlatot bekérni - az időszűkére hivatkozva. Én felhívtam a kérdéses céget ahol kiderült, hogy a háznak ajánlatot adó cég az ő jutalékos ügynökük, az összes munkát ők végeznék el, az árajánlatot is ők adnák. Logikus döntés lett volna azonnal őket megkeresni - és nem egy közvetítővel leszerződni (még nincs szerződés szerencsére).

negyedikk 2010.04.21. 13:55:00

Ez alapján elvileg lehet tenni valamit ?

Társasházi Törvény 42. § (1)
Ha a közgyűlés határozata jogszabály vagy az alapító okirat, illetőleg a szervezeti-működési szabályzat rendelkezését sérti, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül.

Igazából az is kérdés, hogy ez a majdnem félmillió forintos kiadással járó ajtócsere felújításnak vagy rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak minősül-e.

(Egyébként az is érdekes, hogy ugye az előzetes információkban ezt a fontos tényt elhallgatták - én is majdnem passzoltam a lakógyűlést, mert már egyszer aláírtam, hogy legyen új ajtó. Ezért fordulhatott elő, hogy a 19 lakásos házból kb. 7 lakás szavazta meg ezt a mágneszáras dolgot és az elég volt a többséghez (ráadásul nyílt szavazás volt ahol a többség akkor változtatta meg a véleményét amikor nekitámadtak, hogy ő akkor most a betörésekre szavaz ha megtartja a mágneszárat). Most lehet mondani, hogy miért nem mentek el a többiek de szerintem nem volt teljeskörű a tájékoztatás pedig ez mindenkit érint - és nem csak olyan szinten, hogy most acél vagy műanyag ajtó legyen-e a házon.)

negyedikk 2010.04.21. 14:14:42

Köszi, már felírtam :) :) :)

ynd 2010.04.21. 15:17:19

@negyedikk: Azt írtad, szövetkezeti ház. Jól értem, hogy ez azt jelenti, hogy minden lakó egy szövetkezet tagja, és az egész ház a szövetkezeté? Mert ez esetben nem társasházról van szó, és a társasházi törvény nem irányadó. Szövetkezetekre a 2006. évi X. tv. vonatkozik.

Nem lehetne megpróbálni egy ismételt közgyűlést, ahol esetleg más lenne a résztvevők köre (pl. jelen lennének olyanok, akik a múltkor nem), és más döntés születne?

ynd 2010.04.21. 15:18:59

@negyedikk: Szövetkezeti törvény:

18. § (1) Bármely tag kérheti a bíróságtól a szövetkezet, illetőleg annak testületei által hozott olyan határozat felülvizsgálatát, amely e törvény rendelkezéseibe, más jogszabályba vagy a szövetkezet alapszabályába ütközik.

(2) A határozat felülvizsgálatára irányuló keresetet a határozathozatalról való tudomásszerzéstől számított harminc napos jogvesztő határidő alatt kell megindítani a szövetkezet ellen, a szövetkezet székhelye szerinti megyei (fővárosi) bíróságnál. (...)

snr 2010.04.21. 16:51:08

Kampányolj a házban, és egy rendkívüli közgyűlésen próbáljatok meg többségbe kerülni.

Terézágyú 2010.04.21. 17:02:43

Bocs, de eszerint a harmadik emeletiek is szívesen battyognak le kinyitni az ajtót?
Meg a másodikon lakók is?
Szerintem még az elsőről is nehezebb leszaladni - mint ha egy gombnyomásra kinyitható lenne...

negyedikk 2010.04.21. 17:33:24

@ynd: Köszönöm!

Nem tudom mi lesz, a szövetkezetnek írtam, el is olvasták a levelet, még nem válaszoltak - szerintem tanakodnak.

Csak ugye tudnom kell mik a lehetőségeim a 30 nap miatt.

negyedikk 2010.04.21. 17:34:30

vagy 60... (szóval egy esetleges határidő miatt...)

negyedikk 2010.04.21. 17:42:36

@Terézágyú: Fura kérdés.

A harmadik emelet így néz ki:

1. lakás: közös képviselő - ő még jó káderként kapta a lakást, annak megfelelően is viselkedik. Mindig arra szavaz amire "illik" vagy amitől azt várja, hogy nem fogják megszólni. Itt erősebb volt a sima záras lobbi úgyhogy ő is erre szavazott

2. lakás: őzvegyasszony. Az elején a mágneszár MELLETT szavazott - aztán a szavazs végére nem tudom hogyan de már a nem kategórába írták fel. Nem tiltakozott.

3. lakás: ablak/ajtóügynök, ő nyomatta anno az új ajtót (a saját műanyag ajtaját) - csakazértis arra szavaz, hogy nem.

4. lakás: Az a nő nyomatja a közvetítő céget akin keresztül az ajtót meg kéne venni - de saját bevallása szerint elege van a 4. emeletiekből mert az ő felső szomszédja elég hangos - így ez bosszú a részéről.

A többi emeletet nem értettem igazán.

Az elején az egyik földszinti lakó azt mondta, hogy maradjon a mágneszár - a végére ő is a nem kategóriába sorolódott.

A másik végig a nem-et nyomatta (hozzá fog az összes késő esti és hétvégi vendégünk első körben becsöngetni, hogy engedje be őket.

A 3. lakót nem láttam

Az első emeleten az egyik lakó állandóan itthon van, ő a zár ellen szavazott - a többi nem tiszta (a szemétség az, hogy ő mesélte el nekünk mi volt a legutóbbi gyűlésen azzal, hogy SOS tenni kell valamit mert nem fogják elfogadni az új ajtót - azt viszont egy szóval sem említette, hogy ez minket hátrányosan érintene. A gyerekekkel persze ott játszott. A többi nem tiszta.

A 2. emeleten is volt egy lakó aki először igennel szavazott (a mágneszár mellett) aztán a végén a szavazáson bezsarolták így ő is nem lett.

A szavazás úgy nézett ki, hogy mindenki veszekszik, közben nekiszegezik a kérdést az aktuális embernek - egyértelműen kiadva, hogy hogy válaszoljon.

Gáz.

negyedikk 2010.04.21. 18:15:48

Azt azért megint leírom, hogy én is tudom mi a probléma, azt is, hogy arra megoldást kell találni.

Az viszont nem megoldás, hogy elhatárolódnak az összes alternatívától, olyan megoldást megszavazva ami a lakók egy részét garantáltan hátrányosan érinti.

Szerintem ott kellett volna felfüggeszteni a szavazást ahol kiderült, hogy többünknek is új infó a mágneszár lecserélése - ami azon az aláírandó papíron se szerepelt (ki kellett volna emelni) amit mi is aláírtunk az új ajtó érdekében.

lotht 2010.04.21. 18:54:24

Mi lenne, ha más módon közelítenéd meg a kérdést?
Ha arra járna "véletlenül" egy tűzoltó, vajon mit szólna a menekülési útvonal lezárásához?

ynd 2010.04.21. 18:57:29

@negyedikk: Erősítsd meg azért, hogy jól értem-e, hogy szövetkezeti tag minden lakó, így te is, és hogy az egész ház a szövetkezet tulajdona. Kinek írtál, az igazgatóságnak? Miért, nem voltak ott a közgyűlésen?

Sok mozgásteret a döntés bíróság előtti vitatására egyébként én sajnos nem látok. Esetleg valami formai ok? A napirenden szerepelnie kellett a témának. Mi szerepelt egészen pontosan a napirenden az ajtóval kapcsolatban? 15 nappal korábban volt összehívva a közgyűlés? Írásban? A tagok több mint fele jelen volt? Stb. Nézd meg a szövetkezeti törvényt és a szövetkezet alapszabályát, az adhat ötleteket!

kispista 2010.04.21. 18:57:42

"Az egy dolog, hogy ezzel a 4. emeleti lakások értéke lezuhan - azok részben eladhatatlanná válnak (hiszen az összes vevőjelölthöz le kell szaladni - ami azért igencsak rossz bemutatkozás - a kutya sem fogja ezek után megvenni - főleg, hogy a szomszédos házak mind mágneszárasak),"

Mekkora kamu szöveg!

A vevőjelölthöz amúgy is le lehet menni, hogy ne keresgélje 2 percig a lakást.
A legtöbb ember nem fogad naponta látogatókat, hogy zavaró legyen a lemenés.

Rejtélyes 2010.04.21. 19:08:02

Egyéblént lotht-nál a pont: menekülési útvonalat TILOS lezárni. A bezárt ajtó mellett szavazók bevállalják a büntetést is? Párszázezer is lehet...

Dezsőjóska 2010.04.21. 19:10:36

Olyan korú gyerek nincs, akit ne lehetne 5 percre magára hagyni. Esetleg a szölő idióta.

lotht 2010.04.21. 19:12:12

@Dezsőjóska: Egyszer biztosan lehet. Legfeljebb bánni fogod életed végéig.

Dezsőjóska 2010.04.21. 19:26:31

3 fiam van, tudom mit beszélek.

lotht 2010.04.21. 19:30:56

@Dezsőjóska: Van köztük fogyatékos? Epilepsziás? Adj hálát valakinek, ha a válaszod: NINCS.
De ez már erősen eltér a témától.

Mekk Elek ezermester 2010.04.21. 19:59:17

Sajnos sokszor nem a bűnösen lazák kapják a pofonokat - ezen kellene változtatni és nem élhetetlenné tenni helyette egy egész házat.
Tudom, hogy itt a jog a főtéma,
de technikailag lehetséges olyan beengedő rendszert kiépíteni, amely képeket készít a beengedettektől és egyúttal azt is feljegyzi, hogy melyik lakásból engedték be.
És amikor az első betörés után kártérítést fizet aki agyatlan módon beengedte a házba a betörőket (plusz meghurcolás), azután majd mindenki rászánja azt a két másodpercet, hogy beleugasson két szót a kaputelefonba, mielőtt megnyomja a beengedő gombot.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.04.21. 20:12:45

Tipikus idióták.

A régi négyemeletesünkben a földszinti lakók nem akartak fizetni a liftfelújítást.
El is maradt szépen.

Aztán teltek az évek, és a pince plafonján levő szigetelés elkezdett lemállani, nagyon hideg lett télen a földszinten. Konkrétan 5-8-10 fokkal kevesebb mint feljebb ugyanannyira tekert központi fűtéssel.

Na egyből ment ám a rikácsolás, a mutogatás, végül a könyörgés. Persze a többi emeleten lakók kiröhögték őket.

Hirtelenjében a sok földszinti majom megtanulta hogy nem a pusztán él, hanem közösségben, ahol mások is vannak.

Végül lift is lett meg szigetelés is. Ennyi.

negyedikk 2010.04.21. 20:32:19

@lotht: jó kérdés... (jó ötlet!)

Cold 2010.04.21. 20:35:56

Veszel, szerzel 30 darab kulcsot ( biztonság kedvéért, de szerintem elég lesz 15 darab is), olyat ami a zárba megfelelő. Szépen beletördeled a zárba, vigyázva, hogy ne lógjon ki, ne lehesen egyszerűen kiszedni. Amikor előbb-utóbb erről kezd beszélni a ház, akkor soha nem mulasztod el megjegyezni, hogy biztos valakinek nem tetszik ez a rendszer és ha volna beengedőrendszer, akkor senkinek nem kellene órákig álldogálni az ajtónál amíg kiér a lakatos. Ez a csendes ellenállás. Remélem segítettem . :)

negyedikk 2010.04.21. 20:42:17

@lotht: jó kérdés... (jó ötlet! - de ez szerintem nem játszik ebben az esetben - a mostani ajtó belülről simán kilinccsel is nyílik, gondolom az új is ilyen lenne)

@ynd: Itt nem közgyűlés volt hanem egy sima lakógyűlés ahol a 19 lakásból kb. 10 volt jelen és 7 szavazott a mágneszár lecserélésére. A kiírás szerint az ajtócsere volt a téma, a mágneszárról az utolsó percben (a szavazás után) kottyantotta el magát valaki, én akkor kiáltottam fel, hogy ácsi, én akkor nem szavazom meg a dolgot, erről mostanáig nem volt szó. Na akkor kitört a balhé - mert egy másik 4. emeleti lakó aki egy kicsit késve érkezett az előzőre ugyancsak nem tudott a mágneszár kiiktatásáról.

Írásos nyoma nem volt ennek a mágneszáras döntésnek, állítólag a legutóbbi lakógyűlésen valahogy eldöntötték (tudtommal nem szavaztak róla külön - nincs nyoma!)

A lakógyűlés összehívása nálunk úgy néz ki, hogy van egy megbízott valaki (sima lakótárs, önkéntes) aki kiír egy fecnit, hogy ekkor és ekkor lakógyűlés lesz, a téma mondjuk az ajtócsere. Ez a lakógyűlés. Ott veszekszünk egy órán át, a megbízott felírja egy cetlire az esetleges szavazás eredményét. Ő utána szól a szövetkezetnek aki elfogadottnak tekinti a döntést. A mostani gyűlésen nem kellett semmit sem aláírni (a múltkoriról nem tudok semmit).

Büdös az egész.

negyedikk 2010.04.21. 20:44:26

@Dezsőjóska: Örülök neki. Én egy 17 hónapost és egy 3 évest nem merek egyedül hagyni a lakásban - hallótávolságon kívül. Ha bármi történik (elég ha talál valamit a pici és a torkán akad vagy ráraknak valamit a konvektorra és az felgyullad vagy kinyitják a vizet és áradást csinálnak - néhány perc alatt BÁRMI előfordulhat két eleven gyereknél) soha nem tudok a tükörbe nézni.

Ez egyéni érzékenység kérdése. Én óvatos vagyok.

negyedikk 2010.04.21. 20:45:05

@Mekk Elek ezermester: Erről tudnál esetleg valami bővebb infót adni? Megköszönném.

negyedikk 2010.04.21. 20:46:47

@eloszto: Nem rossz :) A tetőszigetelést is enyhén zsarolásos módszerrel értük el - de ott legalább felfogták mi a helyzet.

negyedikk 2010.04.21. 20:48:04

@Cold: Köszi :) Én lennék az első gyanúsított... (másfajta csendes ellenállás is létezik - a közös képviselővel most beszéltem, jeleztem neki, hogy előre köszönöm, hogy beengedi a vendégeinket vagy éjjel az orvost amikor én majd nem tudok lemenni)

negyedikk 2010.04.21. 20:58:00

Na szóval az esti fejlemények.

Kiragasztottam egy konstruktív javaslatot a probléma megoldására. Épp ott anyázódott a közös képviselő úgyhogy leálltunk egy kicsit vitázni. A vége az lett, hogy igazam van (a célom ugyanaz - biztonságos bejárati ajtó), akkor beszéljek a lakókkal és legyen rendkívüli lakógyűlés. Elismerte, hogy tényleg nem írták ki külön a mágneszárat - "dehát aki ott volt az hallotta". Én nem tudtam elmenni - így az egyik lakót faggattam ki utólag. Ő nem említette.

Persze ettől ő még arra fog szavazni, hogy ne legyen mágneszár (ez olyan...).

Egyébként soha nem volt téma a mégneszár, kiírva se volt - mindig csak az volt kiírva, hogy az ajtócseréről lesz szó - műanyag legyen vagy fém.

Pedig szerintem a mágneszár kiiktatása pont ugyanolyan (ha nem fontosabb döntés).

Kikérdeztem a betörésekről is. Jól sejtettem, a leginkább védtelen zárakat törték fel (a földszinti új lakó lakását pl. Az ajtón egy db. gondolom Elzett zár van ami kilóg az ajtó síkjából, ennyi - ezt még egy amatőr is két perc alatt felnyitja. Úgy látom a betörés nem zavarta mert nem cserélte le az ajtót - és még egy egyszerű hevederzárat se építtetett bele.).

Hiába is mondom a lakóknak, hogy ne egy 19 lakásos ház bejárati ajtajától várják a megoldást, a biztonságukért nekik is tenni kell.

Nem tudom miben reménykednek egy kulcsos rendszertől. Amíg a kk-val beszélgettem megjelent az a lakó aki a leginkább szorgalmazta az új ajtót - ő is azon morgott, hogy ma megint egész nap tárva-nyitva, kitámasztva volt a bejárati ajtó. Ennek ellenére ő a kulcsosra szavaz. (Na de könyörgöm... melyik betörő csörgeti fel hajnali 3-kor a lakókat, hogy valaki beengedje? Mert legutóbb hajnali 3-kor törtek be - vagyis ha jól sejtem besurranó tolvaj lehetett inkább)

Na de ezen mit változtat az, hogy kiiktatják a mágneszárat?

Az emberi hülyeség ellen nem véd.

Nem tudom mi a következő lépés. Holnap hívom a szövetkezetet, hogy nyilatkozzanak. A kk is hívni fogja. Túl nagy vihar van itt, ha van eszük addig nem lépnek amíg nem találunk valami értelmes megoldást.

negyedikk 2010.04.21. 21:01:25

Egyébként tudom, hogy pitiáner téma ez a mágneszár, de nekem most fontos.

Az pedig zavar, hogy olyan indokkal nehezítik meg emberek életét a lakótársak amire az új rendszer se lesz megoldás, ugyanannyi probléma lesz a jövőben is mint most. Aki a mágneszáras kaput kitámasztja az a kulcsost is ki fogja.

negyedikk 2010.04.21. 21:16:27

(Egyébként a kk is elismerte, hogy a lakók nagy része azt mondta, hogy arra szavaz amire a többség - tehát arra amire a legerőszakosabbak szavaztatni akartak. Milyen világ ez? Ezeknek tényleg hót mindegy az egész?

Ha majd egyszer elköltözzük és meghirdetjük eladásra egy ideig üresen fog állni. Lehet (egyre valószínűbb), hogy felajánlom majd néhány lelkes diák ismerősnek (azért ismerősnek mert lepusztítani nem szeretném), hogy ha elég hangosan élnek (mélynyomó és társai) és elég sok látogatót fogadnak akik a bejárati ajtót csapkodják akkor tök ingyé beköltözhetnek egy időre...)

Sics68 2010.04.21. 21:46:23

Még durvább, ha kerítesz néhány bortönviselt (esetleg frissen szabadult)fószert, akiknek kellene állandó lakcím, és némi cash-ért cserébe megengeded nekik hogy bejelentkezzenek a lakásba. Kb. hetente kétszer, hajnali 3 és 6 között jönni fog a rendőrjárőr, verni az ajtót stb. hogy előállítsa valamelyiküket... Na AKKOR lesz érdemes kirakni a lépcsőházba egy webkamerát és fotózni a tulajdonostársak orcáját...

Mylady 2010.04.21. 21:56:09

Ezt nálunk is nyomja nagyon egy lakó, persze ő a földszinten lakik (én a negyediken, lift nincs).
Kérdésemre, hogy én onnan föntről hogy fogok bárkit is beengedni, a válasza az volt: dobjak le az illetőnek kulcsot. Hát igen, akinek a bejárat felé néz az ablaka, megteheti, de akinek a ház háta mögé???

Szerencsére eddig nem lett az ügyből semmi. De félek, főleg mert az illető minden közgyűlésre úgy megy, hogy egy halom meghatalmazást visz és idén is simán hozta egyedül a többséget. Minden szavazásnál ő döntött.
Ez is megérne egy misét...

Gera 2010.04.21. 22:04:47

Jogilag nem tudok hozzászólni, de ami a zárat illeti, az a véleményem, hogy a kulcsos zárral folyamatos szopás lesz, ugyanis nem fogja bírni a forgalmat. Elég gyorsan elhasználódnak ezek a zárbetétek, ha 100 ember használja őket.

Ami a betörőket illeti, nem feltétlen úgy mennek be, hogy valaki beengedi őket kaputelefonon , hanem megvárják, amíg kijön valaki és bemennek utána. Elég kevés embernek van pofája valaki más orra előtt becsukni az ajtót. Egy ilyen szar hengerzár betétet amúgy is kinyit egy mozdulattal egy tisztességes betörő.

Ha mégis sikerül elintézni a mágneszárat, akkor síkmágnest használjatok, azokat egyszer kell jól felszerelni és soha nem romlik el.

negyedikk 2010.04.21. 22:30:20

@Sics68: hááát... ez azért meredek lenne. Viszont az egyik havernak van egy zenekara akik állandóan próbaterem gondokkal küzdenek ... úgyhogy lesz néhány jó hetük azt hiszem :) Vagy keresek egy énektanár (vagy inkább hegedű) és jófejségből odadom neki, hogy nap közben itt dolgozzon... (ez már fix - néhány hétig biztosan meg fogják tapasztalni milyen is az amikor valaki nem figyel oda a másikra)

negyedikk 2010.04.21. 22:31:29

@Mylady: Igen, nálunk is a kulcsledobással jöttek az utcafrontiak. (Megjegyzem az nem zavarja őket ha én ledobom a pizzafutárnak a kulcsot?)

negyedikk 2010.04.21. 22:33:11

@Gera: Igen, én azt szeretném. Ma küldtem képeket stb. egy biztonságtechnikai cégnek, holnapra ígértek árajánlatot. Így legalább tiszta lesz a nagyságrend.

A kedves lakótársak nem fogják fel, hogy a kulcsos rendszerrel is szívni fog a ház.

Na ezeket az érveket/ellenérveket kellene egy kupacba összeszednem és minden postaládába bedobnom. A héten meg is csinálom.

Mylady 2010.04.21. 22:39:41

@negyedikk: igen, és képzeld el, ha nem a járdára sikerül dobni, hanem az előkertbe (nekem az van az ablakom alatt) és a bejutni kívánó delikvens percekig túrja a kutyaszaros füvet, hogy meglelje a kapukulcsot... (tudom, tudom, eresszem le madzagon)

A bejutáshoz meg: le kellett mondanom az újságelőfizetéseimet mikor ideköltöztem, mert a kézbesítő nem tudott bejönni. A saját kézbesítővel dolgozó közüzemi cégektől nem mindig kapom meg a számlát.
De a postaládám állandóan tele van mindenféle szórólapokkal, reklámokkal, politikai hirdetésekkel.
Én úgy vettem észre, leginkább az nem jön be, aki nem akar.

negyedikk 2010.04.21. 22:49:49

@Mylady: Mi is bokrok felett lakunk, emiatt ha pl. le kell dobni egy kisebb tárgyat akkor előtte gondosan belepakoljuk egy táskába és úgy dobjuk le (előfordul, hogy én pl. a kulcsom nélkül megyek el itthonról). Na de nincs olyan idegen aki ott fog várni és keresgél. Nem is opció. A szomszédok felcsengetése inkább :)

negyedikk 2010.04.21. 22:54:40

A legjobb egyébként a kk beszólása volt, hogy ha hozzánk ilyen sokan járnak (pizzafutár, védőnő, barátok) akkor lehet, hogy mi miattunk van ennyi betörés. Na ez azért kicsit durva volt.

(Vicces volt, mert pont a lakógyűlés előtt jött hozzánk valaki, hogy megvegyen valamit. Megy ki a szerzeménnyel, egy egész lépcsőház lesi a kezében a szajrét és mindenki morog. Én meg utána mert épp kezdődött a gyűlés. Mondom a károgóknak, hogy nyugi, hozzánk jött. Ha nem mondom akkor még mindig azon filóznának, hogy kitől is rabolhatta azt a fényképezőt... Mindez egy nyugis kertvárosi részen... állat... )

(Apropó: eladó objektív érdekel valakit? :)

negyedikk 2010.04.21. 22:55:28

(megállítani persze nem merték... és ha tényleg rabolta volna?)

Hozzá Szóló 2010.04.22. 09:50:50

Kedves posztíró,

rossz hírem van, hugyosmalacok és szarháziak országában élünk. Hasonló volt a helyzet nálam is. Régi vén szar komcsikkal kellett vitázni azon, hogy aki egész nap dolgozik, az nem kap a melegből, amit estére kikapcsolnak. Így létezik, hogy 20ezer Ft-ért havonta van meleg, jórészt akkor, amikor az ember nincs odahaza. Amikor meg este/éjjel otthon van, akkor nem lehet szellőztetni, mert akkor kimegy a meleg és nem melegszik be újra. Nem jutottunk előbbre. Az már jobban zavart, hogy a kaput nem tudom használni: a mágneszár ugyan ott volt és működött, de az ötvenes években írt alapszabályra hivatkozva éjjel 10 (meg sokszor már 8) után a szintén ötvenes évekből maradt vén rohadékok kulcsra zárták az ajtót, ha valaki kinyitotta, hogy lehessen az ajtónyitó gombot használni, akkor megint visszazárták.

A lakógyűlésen meg... hát nehogy azt higgye bárki, hogy ezek a tetvek vállalják a hülyeségüket, egyik se nézett a szemembe.

Elkezdődött a harc. Havi 20 rongyból, ha már a meleghez nem jutok hozzá, legalább a kaput szeretném használni és nem fölöltözni a hidegben, ha valakit be, vagy ki akarok engedni. Nyitottam, zárták, megint nyitottam, megint zárták, amikor már többedszerre kellett lemennem, akkor fogtam és szétbasztam a zárat.
Neked is ezt ajánlom.
Cseszd szét a zárat és ne fizess semmit. Cseszd szét minden nap és majd észreveszik magukat. Patkányokkal nincs értelme vitázgatni.

3.emelet 2010.04.23. 09:26:31

Kedves Szemben mosolygós, Krisztina a 4.emeletről!Meglepő dolgokat olvasok itt! Szerintem a probléma nem oly nagy amilyennek látszik kicsit felfújtad!Hozzáfűzni sem akartam, de ahogy olvastam egyre csak felment bennem a pumpa! Hogy jössz te ahhoz, hogy nyilvános fórumon másokat szapuj akik a házban laknak és más véleményünk van mint neked igaz büdös patkány dolog. Jelezném én ott lakom és szívesen személyesen is elbeszélgetek veled erről és arról is hol voltatok az első lakógyüléskor,amikor erről volt szó hetek óta az ajtóra vannak kirakva az eshetőségek! Nem láttál ott rendőröket és szerinted mende monda?? Kivánom ezek után tiszta szívvel, hogy ébredj fel úgy te is ahogy én ébredtem pár hete, vedd észre,hogy minden ami fontos volt neked eltünt miközben te otthon aludtál tegyük fel a 2 gyerekkel (én egy 76 éves emberrel aki ha megébred bármi is lett volna). Tudomásom szerintem nektek is törték fel a kocsitokat...(annyira jó a környék)Senki nem fogta rád, hogy te engedsz be mindenkit. Arról meg,hogy hányadikon milyen emberek laknak beszélgethetnénk. Özvegyasszony, ajtó ügynök, ajtó ajánló.Beszarok milyen jól informált vagy ilyen téren talán te is tehettél volna valamit az ügy érdekében nem károgni kell és megsértődni és itt pedig fikázni mindenkit....Sokszor mehettem volna fel én is hozzád mikor magasfrakvenciás hangon beszélsz nem kell hívnod ének tanárt ahogy te írtad elég vagy te is.Az lenne a legjobb ha tényleg elköltöznél ebből a lakásból amit ugyan a mágnés zár miatt vettél (ne röhögtess) Ja és még valami: Nem tudsz lemenni a 4.ről 2 gyerek mellett de ide regényeket tudsz írni marhára rá érsz szerencsére én is marhára ráérek úgy hogy lesz időm ezt továbbítani a többieknek is. Szerintem hasonlóan nem fognak örülni mint ahogy én sem örültem nem vagy te olyan marha okos mint amilyennek gondolod magad tényleg jobb lenne ha elköltöznél a francba!

Hozzá Szóló 2010.04.23. 11:42:55

Nem tudom, mennyire igaz az előttem szóló hozzászólás, mindenesetre aki 2010ben vitatja a jogot arra, hogy a negyedikről tévműködtetéssel lehessen kaput vezérelni, valamint tűz, füst esetén el lehessen hagyni az épületet kulcskeresés nélkül, annak komoly bajok vannak a fejében, valamint ön- és közveszélyes, egészen komolyan.

3.emelet 2010.04.23. 12:34:50

@Hozzá Szóló: mennyire igaz? ott lakok! nem a jogot vitatom, hanem a hozzáállást! Nem itt kell szapulni a lakókat,hanem tenni kell valamit és nem az utolsó pillanatban ordibálni és ocsárolni másokat egy fórumban! Én is elkezdhetek takarózni a jogaimmal nem de??

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.23. 15:14:40

@3.emelet: megszavaztad, hogy ne legyen távolról nyitható ajtó, vagy sem?

3.emelet 2010.04.23. 16:51:41

@mcs: igen megszavaztam tudod nekem nem esik nehezemre lemenni a 3.ról és egyet értek a döntéssel és nem kellett befolyásolni, megzsarolni sem!!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.23. 16:54:44

@3.emelet: ha te 2010-ben megszavaztad, hogy ne legyen távolról működtethető kapu, egy négyszintes épületben, akkor bizony veled nem érdemes beszélgetni, aranyom.

egy másik lakó 2010.04.23. 17:03:27

Emberek vigyázat! A hölgy mentálisan sérült, ő az igazi magyar feljelentő! Napjai azzal telnek, hogy a lakóközösség megkerülésével zaklatja a szövetkezetet (természetesen saját problémáival, ott már jól ismerik). Nyilván elfelejtette, hogy 19 lakóból csak neki van problémája! Igaz neki az is probléma, hogy az alatta lévő erkélyről felszálló dohányfüst zavarja, ezért erkélyére redőnyöket szereltetett (ENGEDÉLY NÉLKÜL és a lakók nem esetleg a vendégek dohányoznak) A rendőrségi jegyzőkönyveket valóban nem mutattuk meg neki (úgyis nehzségekbe ütközne azok megértése) A házban 3 betörés, autólopás a környéken további 8 esemény történt.
A költségeket NEM fizetők listáján a hölgy szintén dobogós 1 helyen van!! Nem az "ajtónepper" ajánlatát fogadta el a ház (az igazi magyar feljelentőnek 3 hét kevés volt arra, hogy valamely cégtől ajánlatot kérjen ha ennyire aggódik). Nagyon elfoglalt biztos az aktuális feljelentéssel! Egyébként árulja a lakását!
Hát ennyit a hitelességről! Ha esetleg értelmesen (sajnos erre alkalmatlan) magyarázta volna el a problémáját a ház lakói szívesen segítettek volna a havi 1 vendéget beengedni, most már kizárt sőt azt is letagadjuk, hogy itt lakik!! Most pedig ezt lassan írom, hogy megértse a következő passzust a lakásszövetkezeti törvénybő: .... egyszerű szavazattöbbséggel fogadhatja el a társasház kközgyülése az éves beszámolót ás költségvetést, ilyen formában dönt a közös költség viseléséről, és ezen belül az adott évben tervezett felújítási munkálatokról is!

3.emelet 2010.04.23. 17:07:26

@mcs: nem is kértem, hogy beszélgess velem elmondtam a véleményem mint ahogy mások is!Egyébként nem okoz problémát, hogy nem tudom a kaputelefonnal kinyitni a belső ajtót képzeld le tudok menni beengedni bárkit aki hozzám jött! én nem ülöm rojtosra a seggem egész nap a gépet töcskölve ARANYOM!

buxy 2010.04.23. 18:12:46

sziasztok én az ajtónepper vagyok a harmadik emeletről!csak annyit szeretnék hozzáfűzni hogy a lakók kértek a cégtöl ahol én szerelőként dolgozom egy árajánlatot hogy legyen egy kiindulási alapunk,ami egy műanyag ajtóról szolt!ennek ellenére én is az acél biztonsági ajtóra szavaztam,amit a szomszédunk nézett meg a construmán és innen hozott árajánlatot és végül ez került elfogadásra!amit hozzá kívánok fűzni a témához az sajnos az hogy hozzám törtek be kb 2 hete és elvitték mindenemet a pénzemet a kocsimat(megtalálták a kulcsait)a telóimat szóvallenulláztak!ha kell a negyedikk emeleti hepciás hazudozónak szívesem megmutatom bár a csöppnyi agyával úgysem fogná fel!a belsö ajtóról annyit hogy a menekülési útvonalat nem zárja el mert belül kilincses lenne én úgy tudom!amúgy nagyon sok házban látok folyosói rácsokat ott nem gond?az hogy ő csak a mágneszár miatt vette a lakását az megint egy vicc!!csak még valamit erről a hölgyről csak hogy mindenki tisztán lásson:neki van a legnagyobb KÖZÖS KÖLTSÉG TARTOZÁSA A HÁZBAN!!!ezt már nem hangoztatja gondolom!!szóval ennyi!!

vrv 2010.04.23. 18:39:39

Huu ez jobb mint a szomszédok de komolyan, Taki bácsi merre van???:)

dshk 2010.04.23. 18:42:14

2010-ben nem kicsit abszurd arra kényszeríteni valakit, hogy negyedik emeletről minden alkalommal lemenjen ajtót nyitni. A közös költség tartozás tényleg csúnya dolog, csak hát most nem ez a téma. A betörés miatt is részvétem, tudom milyen érzés. De attól azért még a realitások talaján lehet maradni.
Dezsőjóska, a te hozzászólásod legalább vicces. Másokat kioktatsz a felelős gyereknevelésről - miszerint bátran hagyjuk egyedül a lakásban a hároméves gyereket -, ugyanakkor minden második hozzászólásodban anyázol.

Cold 2010.04.23. 20:16:02

Hát ez valóban jó. Ilyennel nem sűrűn találkozik az ember, hogy egy blogon összejöjjenek azok az emberek, akiknek az életben konfliktusok van.
Ami nem jó. Hogy a poszt írója sajnos tényleg elment a nagyon személyeskedés irányába :(.

Pro: A post írójának igaza van és ez így ahogy összehoztátok nem élhető/életszerű. Amit korábban írtam a kulcsbeletördelésről, azt tartom, mint egy megoldási lehetőség.

Kontra:
Személyeskedés, bunkóskodás nyílt blogon.. khhmm. Közös költség tartozás nem szép dolog. Tessék intézkedni, jelzálog ilyesmik.

Nálunk is hasonló a szitu, mert falat fogok bontani, amihez nem járulnak hozzá látatlanba. Nem kérnek statikusi véleményt vagy bármi mást csak azt mondják, hogy nem. Indoklás: "csak". Erre én azt mondtam, hogy jó akkor a tervezett ajtó helyett az egész 2,5 méteres falat kikapom és nem kérek senkitől véleményt, hisz drága és úgysem kiváncsi rá senki. Ez a magyar rögvalóság, ebben kell úszni vérmérséklet szerint.

Mindenképpen azt kívánom, hogy szülessen jó megoldás, akár itt, akár szóban, Kgyűlésen.

negyedikk 2010.04.23. 21:33:25

Bocsi skacok, kórházban voltunk, nem tudtam reagálni (nem tűntem el...).

Nincs tartozásunk, nullán állunk (április végéig biztosan, ha jól emlékszem május 10-én esedékes a következő).

Ha elfelejtettünk utalni akkor ha szóltak azonnal utaltunk.

negyedikk 2010.04.23. 21:49:27

Azért viszont valóban elnézést kérek, hogy megkérdőjeleztem a betörések komolyságát. Egyszer mi is hallottuk, hogy valaki megpróbálja lenyomni a kilincset - besurranó tolvaj lehetett (ez akkor volt amikor valamelyik lakó ajtót cserélt - a bejárati ajtó pedig gondolom szokás szerint nyitva volt - nem a nyílászárócserék környékén kezdtek el tömegesen betörni?). Erre tippeltem a többi lakónál is (kivéve a földszintit ahol az ajtóra rá van írva már az utcáról is, hogy könnyű préda).

Még mindig tartom, amit kiírtam: RK lakógyűlés kifejezetten a biztonság témakörében. Konkrét pontokkal. Ez tényleg létfontosságú lenne.

(És igen, ahogy az a lakógyűlésen is egyértelmű volt, én teljesen ledöbbentem - mert ez a lehető legrosszabb megoldás - főleg egy 5e ft-os zárbetét mellett...)

(+ beállítunk egy állandó átutalásit)

MEGJEGYZEM: pont most volt az, hogy ha egyedül vagyok első körben gyerekorvost, ha meg komolyabb a dolog akkor mentőt kellett volna hívnom (szerencsére nem voltam egyedül és nem volt életveszély - de lehetett volna). Így csak egy éjszaka kórház lett a dologból. Ha a lakók nem engedték volna be az orvost/akárkit vagy emiatt késve jutott volna be a segítség a házba érdekel ki hogyan reagált volna.

negyedikk 2010.04.23. 21:56:33

Azért egy megjegyzés.

A lakógyűlésen kifelé sétált egy vadidegen overálos srác, kezében egy fényképezővel.

Mindenki csak nézte és morgott. Senki sem állította meg, kérdezte meg, ugyan hol volt.

...

(A MI célunk nem a többiek ba**ogatása hanem egy olyan megoldás megtalálása ami mindenkinek jó - biztonságos és élhető házat eredményez)

negyedikk 2010.04.23. 22:03:11

(füst: nem TI - akárki aki magára vette- füstölitek tele a lakásunkat ... aki telefüstöli az pontosan tudja miről beszélek, nem véletlenül nem vagyunk jó ideje beszélőviszonyban - mert telefüstölni egy dolog - de letagadni és ezzel elzárkózni egy lehetséges megoldástól (ld. pl. kifelé fújni a füstöt, hogy ne hozzánk kússzon fel sutyiban és hamarabb elvigye a szél) már más kategória. )

kergekos 2010.04.23. 22:21:57

@negyedikk: Azt hiszem az, ami nálatok megy a lakásszövetkezetben, egyáltalán nem egyedi jelenség ma nálunk. Ahogyan a társadalomban feszültségek vannak, a kisebb-nagyobb közösségek sem tudnak belső békét és konstruktív együttműködést megvalósítani.

Pedig van megoldás. Ezt facilitációnak hívják és arról szól, hogy elmegy 1-2 (általában kettő) szakember arra a bizonyos közgyűlésre és az események az ő közreműködésükkel (irányításukkal - facilitálásukkal) zajlanak. Ennek a lényege az, hogy mindenkinek lehetősége van egy ilyen megbeszélésen megszólalni, elmondani az ő problémáját az adott üggyel kapcsolatban az előre meghatározott és mindenki által elfogadott keretek között. Ily módon a feszültség oldódik és az adott problémára is optimális, mindenki által elfogadott megoldás születhet. Hozzá kell tennem, hogy ez nem biztos, hogy egy lépcsős folyamat. Lehet, hogy többször is össze kell ülni, a végeredmény általában viszont egy hosszú távú és jó kapcsolat, egy élhetőbb és emberibb közösség alapjainak megteremtéséhez vezethet. (Ja, és persze pénzbe kerül:-)

Facilitátort (mediátort) érdemes az IRM névjegyzékéből választani vagy egy szakmai szövetség segítségét kérni ebben. Google pajtás segít:-)

Én ezt csinálom, tudom, miről beszélek.

Egyébként pedig ököljog vagy a per.....melyik a jobb? :-)

Szép estét!

negyedikk 2010.04.23. 22:26:49

(Egyébként meg anyázódhatunk - nem kell egymást szeretni, összejárni, bratyizni, jópofizni, bezárkózunk és elvegetálunk - VISZONT itt pont azért vannak a betörések mert ez nem lakóközösség... csak egy kupac lakó - akiknek legalább abban meg kéne egyezniük, hogy kaput nem hagyunk nyitva, magunk után nem engedünk be idegent és nem engedünk be csak olyat a házba, akit a lakásunkba is beengednénk és céltudatosan hozzánk jött. Ha akár egyik pont is sérül hót mindegy milyen zár van a kapun. Azt nem lehet pl. naplózni, hogy adott napon melyik lakás hányszor és mikor nyomta meg a nyitógombot? Az talán visszatart.Aki beengedi a szórólapozókat annál meg kiiktatni az ajtónyitót. Létezik ilyen megoldás? Esetleg tesztbecsöngetés a nap legkülönbözőbb részeiben? Aki mondjuk kétszer -na jó, legyen 3, az már nem lehet véletlen - belefut annak annyi... )

negyedikk 2010.04.23. 22:36:08

@droid_: Nem. Befelé - ahonnan a füst szó szerint szépen lassan de biztosan felszivárog - a szél meg alig visz el belőle valamit (ráadásul az egész lakásban füst lesz - a gyerekszobában pl. nyáron még résnyire se lehet kinyitni az ablakot). Pedig csak annyi lett volna a megoldás, hogy kifelé kellene fújni, hogy a szélnek legalább egy kicsi esélye legyen. Így meg a gyerekek passzív dohányoznak ha nyáron kiviszem őket a teraszra... (pedig azért csináltattuk meg a redőnyt is - az UV miatt)

negyedikk 2010.04.23. 22:41:58

@kergekos: A mediációval teljesen egyetértek. Egy külső, független mediátor kellene és az összes lakógyűlésre ha kell akkor 200 pontos - előre kifüggesztett és szigorúan tartandó- kérdéslista. (Akár a faliújságra is ki lehet írni a mindenkit foglalkoztató kérdéseket... az is jobb ennél ami most van - akkor legalább mindenki tudná, hogy mi az amiben nem tud dönteni. Plusz én az írásbeli szavazás híve vagyok, látva azt ami a mostani lakógyűlésen történt. Mert az akárki akármit is mond durva volt.).

negyedikk 2010.04.24. 09:01:40

Egyébként még egy dolog (amit azért írok le ide mert érdekel a kívülállók véleménye - a ház lakói szerint ezek szerint ugyanis ez az én magánügyem, ezzel zargatom a szövetkezetet engem viszont érdekel, hogy hol a gubanc a logikámban).

A közös költség a tavalyi 3700 Ft-ról 4700-ra emelkedett. Ez kb. 27% emelés.

Miután a ház is rákérdezett, a szövetkezet pedig szó szerint bullshitelt (egy 3Ft/nm tehát kb. 150 Ft/lakás tételre hivatkozott meg talán a postaköltségre), felhívtam (zaklattam) a szövetkezetet, hogy ez mit takar.

A logikám szerint annyinak kellene lennie a közös költségnek amennyi az előzetes kalkulációk szerint adott évben a várható kiadásokat és a felújítási alapot együtt le tudja fedezni.

A ház év elején majdnem 1 millió Ft POZITÍV egyenleggel nyitott az üzemeltetési költségeken (tehát úgy tűnik, hogy eddig is elég volt a közös költség a kiadások fedezésére). A felújítási alap egyenlege is pozitív volt.

A ház év elején 600e-t átvezettetett a felújítási alapba, hogy kamatozzon (Ennek a banki költsége 19e Ft volt - számlanyitási díj).

A szövetkezet a 600e-t egyéb költségként jegyezte be a ház elszámolásába (azért nem írok mérleget mert azt konkrétan nem láttam - de az ügyintéző szerint csak így tudják elkönyvelni).

Eltűnt továbbá egy ugyancsak nagyon komoly tétel a ház kiadásai közül - a szemétszállítási díj - amit mostantól a lakók közvetlenül fizetnek. Ez talán 250-300e Ft lehet évente ha jól tippelek.

Rákérdeztem, hogy a közös költség alakulásánál kalkuláltak-e ezzel a két tétellel, figyelembe vették-e, hogy a 600e Ft az csak egy technikai átvezetés volt valamint, hogy a jövőben kiesik egy, a felújítási alap éves összegével majdnem megegyező összeg a kiadási oldalról.

Erre nem kaptam választ.

Az viszont biztos, hogy ha a ház egyenlege év végén megint durván pozitív lesz (tehát év közben keményen túlfizet), akkor év közben az így befizetett extra pénzek nekünk nem kamatoznak - csak egy technikai számlán gyűlnek ami után természetesen a ránk eső banki költséget ki kell fizetnünk.

Ha viszont jövőre is átvezettetünk és abból is egyéb költség lesz akkor lehet, hogy ismét 30%-os díjemelkedés várható stb. stb. Lehet, hogy ez nincs így, csak úgy tűnik így kívülállóként, konkrét magyarázatot ugye továbbra se kaptam a közös költség alakulására (bár vannak tételek amik letisztultak - pl. felújítási alap alakulása - az összes kapott információt letisztázva, táblázatos formában kifüggesztettem a lakóknak).

Mivel ez a magánügyem ezért a jövőben nem zargatom ezzel sem a szövetkezetet sem a lakókat. Sem azzal, hogy miért nem takarít meg a ház azzal, ha átáll az átutalásos fizetésre a csekkes befizetések helyett stb. stb.

negyedikk 2010.04.24. 09:12:44

Na még egy megjegyzés(úgysem lesz lakógyűlés úgyhogy akkor itt, a virtuálison...)

Betörések.

Az nem lenne a lakók egymással szembeni kötelessége, hogy ha betörnek hozzájuk akkor erről a többi lakót egyértelműen figyelmeztessék? Elég lenne kiírni (a lakógyűlésekre épp, hogy a lakások fele szokott elmenni).

Mi sem vettük pl. komolyan amikor az ajtónkat nyitogatni próbálták - hiszen ez kizárt dolog, biztosan rosszul hallottuk. Ha komolyan vesszük lehet, hogy azonnal hívjuk a rendőrséget és talán el is kapják az illetőt.

Aki nem tudja, hogy sorozatosan betörnek (és mondjuk lelkes kapunyitogató) nem lehet, hogy jobban átgondolná a dolgot ha tudja, hogy legközelebb esetleg őt fogják lecsapni?

respecta /01 2010.04.24. 12:02:22

Arra kényszeríteni bárkit, hogy lemenjen /másszon/szaladjon akárhanyadik emeletről...elképesztő emberi (??) hozzáállás. Egyszerűen döbbenetes! Jelzőt inkább nem írok, nagyon negatív lenne.
Személyeskedni nyílt blogon sem elegáns, nem vitás.
- gyermekeket magukra hagyni rövid időre is TILOS! Ezt egyáltalán megkérdőjelezni ?! Hihetetlen...
- abba belekötni, hogy redőnyt tegyen fel valaki...csak néztem nagyot!
- akárhány lakó mindennapos kulcshasználatát nem fogja bírni a zár. Ez is, hogyan lehet kérdés...
Szörnyű lehet olyan házban élni (lakni), ahol ilyen emberi kapcsolatok vannak...vagy egyáltalán felmerülhet, hogy én ezen az emeleten lakom, ergo lesz..om a liftet, a háztetőt, bármit. Kötelezettségek és nem jogok.
Szánalmas, komolyan mondom.

@kergekos: A helyzetet tekintve, nálad a pont!!

respecta /01 2010.04.24. 12:05:30

Lakásszövetkezetről mindig ez jut az eszembe, bár az eleje sántít: "halottról jót vagy semmit!"

negyedikk 2010.04.24. 16:23:16

Kedves lakótársak!

Kiplakátoltam a lépcsőházban a hiányzó hozzászólásokat is - nehogy már az internettel nem rendelkezők lemaradjanak valamiről :)

Viszont most nagyon jól érezzük magunkat.

Nem titok (innen jött az a téves infó, hogy áruljuk a lakást), hogy nem éreztük jól magunkat itt - a lakást is kinőttük, a cigifüstöt se szeretjük. Tavaly nyáron emiatt majdnem el is kezdtük hirdetni - csak inkább mégsem.

Most viszont elgondolkoztunk. Valóban itt akarjuk, hogy a gyerekek az első éveiket töltsék? Valóban azt akarjuk, hogy ha éjjel szellőztetünk cigifüst jöjjön be a szobájukba?

A ház se biztonságos már. Ezek szerint már itt is sok a betörés, az új zár is max. 2 perc alatt feltörhető lesz, nem véd semmitől - a kedves lakótársak pedig nem akarnak megváltozni, nem szeretnének egymásra figyelni - azért, hogy biztonságosabb és élhetőbb legyen a ház.

Úgyhogy (ezt ki is fogom írni) aki 12m feletti vevőt hoz a lakásra az a 12m fölötti rész 50%-át megkapja jutalékként (természetesen lepapírozzuk mielőtt a vevőjelölt megnézi a lakást, úgyhogy ha valóban a kérdéses vevő és valóban 12m felett fogja megvenni akkor nincs mese, megy a jutalék akármelyik kedves lakótársnak).

Így talán nem csak mi leszünk abban érdekeltek, hogy minél hamarabb el tudjuk adni.

Egyébként ha eladtuk az összes lakótárs vendégünk egy pohár pezsgőre:) (a kedves zugolvasókat is szívesen látjuk:)

Igazából most hálás vagyok a lakótársaknak. Napi szinten dilemmáztunk - most, néhány nap elteltével hideg fejjel, racionálisan végiggondoltuk a dolgokat és ha kicuccoltunk elkezdjük hirdetni a lakást.

Kéretik szurkolni :)

ynd 2010.04.24. 16:33:10

@negyedikk: Elnezest, ki kell javitanom a korabbi hozzaszolasomat. Ha lakasszovetkezetrol van szo, akkor nem a(z altalanos) szovetkezeti torveny, hanem a lakasszovetkezetekrol szolo torveny (2004. evi CXV. tv.) alkalmazando. De ez a jelen esetben a jogi helyzeten lenyegeben nem valtoztat, legfeljebb annyit, hogy a lakasszovetkezetekrol szolo torveny 9. §-a szerint nem 30, hanem 60 nap a birosaghoz fordulas hatarideje. A lenyeg azonban az, hogy csak jogsertesre hivatkozva lehetne a dontest megtamadni, es nem latom, milyen alapon lehetne azzal ervelni, hogy a jelen esetben jogsertes tortent.

Egyebkent elkepeszto a 3.emelet, egy masik lako es buxy neven irt bejegyzesekbol arado primitiv gyulolet. (Gyanithatoan ugyanaz az egy lako irta mindegyiket, csak tobb neven jelentkezett be.) Nem tudom, milyen esely van ilyen emberrel mediaciora. Es nagyon nem szeretnek vele egy hazban elni, ugyhogy en oszinten szolva gondolkoznek az elkoltozesen. Remelhetoleg a tobbi lako nem ilyen.

ynd 2010.04.24. 16:36:04

@negyedikk: Na, most latom, ti is hasonlo iranyban gondolkoztok. Drukkolok, hogy megoldodjon a problema.

negyedikk 2010.04.24. 16:49:06

Meg fog :) Egyedül a cuccolás a macera (tavaly is azért adtuk fel... nem ért annyit a dolog).

respecta /01 2010.04.24. 18:28:28

@negyedikk: Cuccolást feladni ilyen közegben? Az csak egyszeri macera. A srácokat ott felnevelni ellenben napi...

negyedikk 2010.04.24. 19:39:59

Hát... most nem adjuk fel :) (Szépen lassan átcuccolunk aztán ha utolsó körben a gyerekszoba is átköltözött akkor megyünk mi is.. ne tudd meg milyen boldog vagyok ettől a gondolattól... huhhh... :))

Igen, a gyerekek miatt is dilemmáztunk állandóan (azért elég nagy macera egy normális -szelektálós- pakolás és költözés egy picivel és egy csecsemővel, nem akartunk kétszer, úgy voltunk vele, hogy 1-2 évet még kihúzunk emeleten is - de folyamatosan azon gondolkoztunk, hogy ki akarjuk-e/tudjuk-e itt húzni a nyarat - főleg most, hogy már a pici is majdnem 1,5 éves. A meleg szerencsére a redőny óta nem probléma (teljesen elviselhető nyáron a lakás - mindenkinek ajánlom) - a cigifüst annál inkább.

Ez a lakógyűlés végleg eldöntötte a dolgot - bár a döntés csak sokára, akkor született meg amikor már indulatoktól mentesen, teljesen átgondolva a dolgot tudtunk gondolkozni.

Amúgy is most vettünk a gyerekeknek új kerti játékokat, így legalább napi szinten használhatják majd őket.

Úgyhogy remélem mindenki boldogabb lesz ettől a döntéstől:) Mi mindenképp :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.04.26. 11:35:54

@ynd: "Egyebkent elkepeszto a 3.emelet, egy masik lako es buxy neven irt bejegyzesekbol arado primitiv gyulolet. (Gyanithatoan ugyanaz az egy lako irta mindegyiket, csak tobb neven jelentkezett be.) " - Ha már erről van szó, sztem a kedves posztoló teregette ki a vélt szennyest a többiek háta mögött (most nyilván nem a jogorvoslatra kért tanácsra gondolok, hanem a személyes "meglátásaira"), aztán mikor lebukott, kiírta ide a fél életét és kiplakátolta a lépcsőházba. Fenének kéne olyan szomszéd, amelyik még azt is figyeli, hogy arccal merre fordulva fújom ki a füstöt az erkélyemen.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.26. 12:24:21

bejön a füst az alsó szomszédtól?

tessék elmenni és birtokvédelmet kérni, aztán lehet csodálkozva nézni, hogy mi történik.

ynd 2010.04.26. 13:05:36

@droid_: Nem világos, hogy mi a problémád a posztoló "meglátásaival".

Ezzel szemben az általam említett hozzászólásokban "büdös patkány", "károgás", "fikázás", "magasfrekvencia", "mentálisan sérült", "lassan írom, hogy megértse", "hepciás hazudozó", "csöppnyi agy" szerepeltek, hogy csak néhány példát idézzek. Ez normális hangnem egy kétgyermekes anyával szemben? Vagy akár csak egy lakótárssal szemben is? Vagy akár csak úgy egyáltalán bárkivel szemben? És az ilyen hangnemet bármiféle vélt vagy valós sérelem igazol? Szerintem nem.

3.emelet 2010.04.26. 13:55:35

@ynd: Jelezném nem ugyanaz az író mint ahogy gondolod! Ebben a házban jó a közösség illetve jó volt amíg kedves szomszédok be nem költöztek és kezdték el a paláverezést minden miatt. Mi 30 éve itt élünk és sosem történt ilyen és mindent normális körülmények között meg tudtunk oldani. Akinek semmi nem jó és állandóan a saját maga dolgait és érdekeit probálja nyomatni azt sem egy közösség tagjaként említeném .... Igen lehet elszállt egy kicsit az agyam, de azért én is vissza tudnék utalni pár sértő megjegyzésre negyediktől ami valóban nem a "patkány" hanem egy burkoltabb megfogalmazás ami szintén sérti azokat a lakókat akiket érint. Tehát ha ez a hangnem neked bántó akkor szerintem engem is és mást is bánthat. mint ahogy írtam engem is bántott sokminden mégis nyeltem egyet! A lakógyülésen elhangzott egy ilyen mondat is: "leszarom az őslakosokat" ??? Kérdem én ez normális? Majd utánna normális dolog a fórumon megbántani sunyin másokat? És jelezném a házban lakók közül nem tudom mikor bántotta meg őket valaki, mikor bántotta a gyermekiket valaki mikor személyeskedett valaki?? Maradjunk is ennyiben és zárjuk le ezt a dolgot költözzenek ha így döntöttek és hagyjuk egymást békén

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.04.26. 14:40:05

@ynd: én nem akarom a többit se védeni, főleg a hangnemet nem, de ugye rögtön megtudtuk, hogy a lakók egy része ajtónepper, a másik felét megfélemlítették, és van még aki csak bosszút akar állni. Egyedül a posztolónak vannak igazi érvei (pl. hogy a nyakán marad az értékcsökkent lakás a cigi meg a zár miatt). Persze ez már szimpátia kérdése, és nem is kell engem meggyőzni, csak azért szóltam közbe, nehogy azt higgye a posztoló hogy a "zugolvasók" (úgy is mint "skacok") mind feltétel nélkül neki szurkolnak :)

ynd 2010.04.26. 14:41:46

@3.emelet: Nem tudom, mik történtek lakógyűléseken, mert nem voltam ott. Így könnyű mindenféle sérelmekre hivatkozni. Én azt látom csak, ami ide van írva. Eszerint egy anyának, aki a két kisgyerekével van otthon, le kell rohangálnia a 4. emeletről ajtót nyitni, ha jön valaki hozzá, mert mások szerint a kaputelefon nem biztonságos (miközben egyébként szinte minden társasházban van). És ha egy internetes fórumon segítséget kér ez ügyben, akkor minősíthetetlen hangnemben nekiesnek. Ez már így önmagában elég szégyenletes ahhoz, hogy ne lehessen magyarázgatni. "Maradjunk is ennyiben, és zárjuk le ezt a dolgot."

ynd 2010.04.26. 14:50:09

@droid_: Nem, vannak olyan olvasók is, akik nem olvasnak figyelmesen. :) Pl. olyan szót adnak a posztíró szájába, amilyet az nem használt ("nepper").

Nem mondom, hogy teljesen aggálytalan lakótársakról személyes információkat írni egy fórumon, de amíg a posztíró nem ad meg olyan adatokat, amelyekből bárki azonosíthatná, hogy kikről van szó, nem látom vele a gondot. És azt sem hiszem, hogy különösebben sértő lenne az érintettekre nézve, hogy a posztíró szerint megfélemlítés miatt vagy bosszúból szavaznak így vagy úgy. Ha nem tetszik nekik, megírhatják a valós indokaikat. Pl. hogy szerintük a kaputelefon nem biztonságos. Kíváncsi vagyok, hány olvasót győznek meg erről - de ez már más téma.

negyedikk 2010.04.27. 10:37:40

Üdv.

Helyzetjelentés

Az ajtóról lekerült az összes eddig kiragasztott cetli, a faliújságról a fórum folytatása, ha jól láttam az ajtóval kapcsolatos összes információ is stb. Néma csönd van.

Nem látok arra utaló jelzést, hogy pl. RK lakógyűlés lenne - de az se derült ki, hogy mi van az ajtóval/zárral.

Struccpolitika.

Azóta beszéltem néhány lakóval, megoszlanak a vélemények, az viszont kiderült, hogy volt olyan lakó aki nemmel szavazott aztán a listán már az igenhez került a szavazata. Olyan kedves lakótárs (ő is olvassa ezt a blogot úgyhogy üdv) is volt aki azt mondta, hogy esetleg hajlandók lettek volna segíteni a zár leszerelése után - ha... Úgyhogy ide is leírom: egy civilizált társadalomban nem a kerekesszékesek felsegítése a cél a buszokra (hátha néha jön néhány önkéntes) hanem az alacsony padlós buszok MEGHAGYÁSA.

Az is kiderült, hogy van aki szerint én írtam ki a postásnak a NÉVTELEN levelet a levélkihordási stílusáról.

Jelezném, hogy nem én voltam, én névvel/címmel plusz személyesen vállaltam fel vele szemben a konfliktust (azóta fel is hozza hozzánk a leveleket!). A kapuproblémáról is névvel/címmel írtam részletes levelet a szövetkezetnek (lényegében ugyanazzal a tartalommal mint ami kikerült ide). Persze nem reagáltak.

A füst miatt is személyesen kerestük meg a kérdéses szomszédot, nem a kapun leveleztünk.

Mi most pakolunk, és ez állat jó.

Viszont kéretik elfogadni, hogy akárki is lakik majd ebben a lakásban ugyanolyan jogai vannak mint annak aki már 30 éve itt lakik.

negyedikk 2010.05.03. 11:11:49

Na egy kis záró hozzászólás az utókornak... mondhatni happy end.

Tegnap egy csapat szórólapos próbált bejutni a házba, mi lentről figyeltünk. Nem sikerült nekik. Valaki beszólt a kaputelefonba, de nem engedte be őket. Rákérdeztünk, kik szokták őket beengedni - na azt már nem tudták, de biztosan állították, hogy már 2 napja sem sikerült bejutniuk pedig mindenkit végigcsöngettek (korábban az ő szórólapjaikkal volt rendszeresen tele a postaládánk).

Igazából hót mindegy mi miért változott.

Hajrá!

(a lakásajtókat azért továbbra sem árt bezárni mert a besurranó tolvajoknak ez egy paradicsom lehet/ett, nem véletlenül fosztogatták végig az egész lakótelepet...)
süti beállítások módosítása