Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Adószakértők és Alkotmánybíróság

2010. január 25. - zugügyvéd

Az Alkotmánybíróság valóságérzetéről, és helyzetfelismerő képességéről sokat lehetne cikkezni, a Zugügyvédnek különösen tetszik az alábbi megállapítás:

Ezzel a hozzáállással két baj is van a bírói képesítést is jelentő jogi szakvizsgával rendelkező adótanácsadó szerint. Egyrészt, a magyar jogrendszert és társadalmi viszonyokat a mainál jóval fejlettebbnek gondolják az alkotmánybírák, és nem a magyar valósághoz igazodtak ennél a döntésüknél. Holott az lenne az AB feladata, hogy konkrét ügyekben az alkotmány, a jogi környezet és a társadalmi viszonyok összhangját biztosítsa. Másrészt, a magyar adórendszer fejlődési irányát kívánják megszabni külföldi minta alapján, vagyis a kormányzat, illetve a parlament hatáskörébe tartozó adópolitika aktív alakítóiként tűnnek fel.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr81700367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odeon 2010.01.25. 15:15:12

hoppá !elsőőőő!

odeon 2010.01.25. 15:20:35

" Az Alkotmány tételeinek nem címzettjei az állampolgárok" idézi az OIT - konkrét ügyben kifejtett - állásfoglalását Dr. Papp Géza ügyvéd az Ügyvédek Lapjának januári számában.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.01.27. 08:03:27

A tegnapi döntésről csak annyi, hogy rendkívül örömteli. Az utóbbi időben ugyanis sok vád érte a jogszolgáltatást, mondván: nem kiszámítható döntések születnek. Az AB hálaistennek ennek ellentmond: az utóbbi két-kétésfél évben igen határozott és kiszámítható a működés, gyakorlatilag az utóbbi időszak bármely döntését előre meg tudtam jósolni, a "jó a zembereknek/nem jó a zembereknek" bináris kód alapján. Szuperbruttó oké, vagyonadó nem oké. (A cinikus félmosolynak mi a szmájlija?)

OkoskaTo:rp 2010.01.27. 14:12:30

@Füredi 2.0: Azért én sajnálom, hogy az indoklásban (na jó, a sajtó által tálalt verzióban persze, mert eredetiben nem olvastam) csak az értékbecslés bizonytalanságára hivatkoznak. A másik 50 beadvány érveivel, pl. a becsült táblázat valós értékektől való teljes elszakadása; a 30 milliós határnál fellépő hirtelen ugrás (29,999-nél ezer forinttal drágábbnál már hirtelen 105ezer az adó, miközben 10%-nál pontosabb értékbecslést senki nem fog adni; hogy egy 29,9-es házban egyedül élő nem fizet, míg egy 30,1-esben élő nagycsalád igen (még ha kap is valami kedvezményt); stb. Jó lett volna hallani a többi felvetés érvényességét is, és nem csak letudni a megsemmisítést a legnagyobb ziccer kihasználásával.
süti beállítások módosítása