Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Fakultatív akadálymentes szoba

2010. január 13. - zugügyvéd

Jogalkotásunk újabb gyöngyszemére hívja fel a figyelmet az alábbi levélíró. Tényleg abszurdnak tűnik, hogy a mozgássérültekre hivatkozva liftet előírnak, de külön kategóriát nem határoznak meg a vendégszobákra. 

 

Kedves Zugügyvéd!


Szeretném a figyelmébe ajánlani, az alábbi kis irást, mely talán kicsit elgondolkodtat arról.  milyen egy "akadálymentes" jogalkotó!
Tisztelettel:
K.B.
Igazgató
   
 A „fakultatív” akadálymenetes szoba vs. 45/1998. IKIM rendelet
Egyre több szállodai vezető, és vállalkozó kapja fel a fejét, mikor az emelt összegű rehabilitációs hozzájárulás említésre kerül! Az ötlet nem mondható rossznak, amennyiben ez tényleg a fogyatékkal élők nyílt munkaerő piaci integrációját segíti! De nézzük meg a dolgot kicsit másképpen! Milyen szolgáltatásra számíthat egy fogyatékkal élő, a magyar szálláshelyeken? Ma Magyarországon a szálláshelyek besorolását a 45/1998. IKIM rendelet szabályozza, illetve próbálja!

 Sajnos a rendelet alkotója, még nem hallott arról, hogy az akadálymentesítés, és az EU néhány alapelve mennyire fontos! Teljesen megragadta a jogszabály készítőjét a lift iránt érzett vágyakozása, melyet sokszor említ. Pontosan meghatározza, hány emelettől szükséges, és milyen besorolás kelléke! Ennek fényében kicsit furcsa, de csak a mozgássérültekre gondol, és azok részére kialakított szoba is „csak” mint fakultatív szolgáltatás jelenik meg! Persze lehetne kukacosodni, hogy vannak más fajta fogyatékossági csoportok is (pld. látássérültek, siketek stb.)!! S

zerencsére ezt a jogszabályt a 54/2003. (VIII.29) GKM rendelet is módosította! Persze ez nekik sem jutott eszükbe! Más országokban, már e kategóriák szerint is osztályozzák a szálláshelyeket! De mit is várhatunk abban az országban, ahol a turizmus marketing agytrösztje, eddigi tevékenysége során soha sem gondolt arra, hogy akár a fogyatékkal élők is lehetnek célcsoport!  A „fene” nagy tematikus évekbe nem fért volna bele egy kicsi esélyegyenlőség? Végezetül pedig mit gondolhatnak rólunk a fogyatékkal élő turisták? Fakultatív!
 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr921669885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luckye 2010.01.14. 10:20:01

Mint átlag állampolgár, nem vagyok meglepve. Magyarisztánban mit vár az ember, ahol addig nem tudtak eljutni, hogy a közintézmények akadálymentesek legynek? Azok a helyek, ahova az ember (az ilyen-olyan sérültek is) legtöbbször nem önszántából megy.
[OFF]
Tisztelt cikkíró! A magyar nyelvtani szabályok között szerepel a mondatok központozása is. Iszonyat nehéz olyan szöveget olvasni, amiben minden mondat felkiáltójellel végződik. Időnként pontot is kellene használni.
[/OFF]

Füredi 2.0 (törölt) 2010.01.14. 13:54:26

Nos, akkor itt most mi van?
Vagy Zugi bedobta, hogy beszélgethessünk másról?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.01.14. 14:06:05

pedig az akadálymentes szobát -többek között- az oték is előírja, 50 szobánként kell 1 db.

2 éve terveztem szállodát, akkor már kellett. antsz kéri, anélkül engedélyt se kap az ember.

szóval nem fakultatív. se a lift, se a folyosó, se a menekülési út kialakítása.

egyébként a hotel-tulaj jól felfogott érdekében még pollen-mentes szobát is kellett tervezni, asztmás és egyéb légúti betegségekkel küszködő vendégeknek.

Portas 2010.01.14. 17:50:47

Sziasztok!
1.)A copy - paste nem müködött jól, ezért kerülhetett a pont oda. Mert az eredeti szövegben nincs ott! A fenti rendelet pedig nem csak az új szállodákra, hanem a régiekre is vonatkozik!!! Ezekből kicsit több van szerintem!

beste 2010.01.15. 05:49:33

Megfordultam jónéhány 4 csillagos szállodában. Előfordult, hogy sérült embereket is vendégül láttak. Kivétel nélkül mindenhol kiemeelt figyelemmel kezelték őket, minden segítséget megadva.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.01.15. 11:50:04

off:
<> 15 felkiáltójel eddig. Csak nem ?? <>

Szerintem a tulaj jól felfogott érdeke, hogy lehetőség legyen több mindenre (arról nem is szólva, hogy reklámnak azaz a tulajdonos PR megítélését növelő dolog)

Pl. ma már az említett por- és allergén mentes szoba ill. kerekesszékkel is megközelíthető mellett alap a kisgyermekesek számára (mert ugye itt is megkülönböztetett figyelem kell) vagy akár a látássérültek számára készült vezető sávok használata. Az idősebbek részére pár kapaszkodó a fürdőben/WC-nél vagy a kisállat részére elkülönített terület ráadásul ha utána gondoltok nem egy óriási költség, de rögtön 5-6 olyan dolog amit egy leírásba bele lehet tenni és bizalomépítésre alkalmas.
süti beállítások módosítása