Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Ikrek hava

2009. október 14. - zugügyvéd

Mekkora munkaidő kedvezmény jár ikerszülésnél? Az alábbi eset is arról szól, hogy a jogértelmezés hogy csap át kreatív szövegértelmezéssé: „Mi az „esemény”? A szülés vagy a születés? A jogszabályok születést emlegetnek, ami kettes ikerszülés esetén két születés, azaz két „esemény”. Ha valakinek pár nap eltéréssel több nőtől is születnek gyermekei, akkor megilleti a többszörös munkaidő-kedvezmény, mert ez több „esemény”, de ha csak az egyetlen feleségétől ikrei, akkor öt nap.”


Tisztelt Zugügyvéd!

A rokonságomban két ikerfiú született.


A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) 138/A §-ának (1) bekezdése értelmében gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát. Az Mt. 203. §-a (2) bekezdésének f) pontja szerint a Kormány felhatalmazást kap, hogy gyermeke születése esetén az apát megillető munkaidő-kedvezmény tartamára járó távolléti díj állami költségvetés terhére történő folyósítási szabályait megállapítsa.

 

Erről rendelkezik a gyermek születése esetén az apát megillető munkaidő-kedvezménnyel összefüggő költségek megtérítéséről szóló 305/2002. (XII. 27.) Korm. rendelet (R., http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0200305.KOR).


Az R. 1. §-ának (3) bekezdése azt kívánja meg a költségtérítés feltételéül, hogy a munkavállaló a munkáltatójának a munkaidő-kedvezmény igényléséhez bemutatja a gyermek születési anyakönyvi kivonatának eredeti példányát, és írásban nyilatkozik arról, hogy szülői felügyeletet gyakorló vér szerinti apa, ezt a jogát nem szünetelteti, nem szüntette meg. Ezek alapján, a legjobb tudásom szerint az apának azt mondtam, hogy kétszer öt nap munkaidő-kedvezmény illeti meg.

A rokonom munkáltatója hajlott volna a kétszer ötnapos munkaidő-kedvezményre, de előtte telefonon megkérdezte a Magyar Államkincstárt, hogy utólag finanszírozzák-e a tíznapos távollétet. Nem, csak öt napig.
Elektronikus úton megkérdeztem az államkincstárt, ezt a választ kaptam (szupergyorsan): „Gyermek születése esetén (függetlenül az azonos időpontban született gyermekek számától) az apát öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg, melyet legkésőbb a szülést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A gyermek születése esetén az apának járó munkaidő-kedvezmény mértéke az eseményhez, nem pedig a megszületett gyermekek számához igazodik.”
Én még most sem vagyok nyugodt. Mi az „esemény”? A szülés vagy a születés?

A jogszabályok születést emlegetnek, ami kettes ikerszülés esetén két születés, azaz két „esemény”. Ha valakinek pár nap eltéréssel több nőtől is születnek gyermekei, akkor megilleti a többszörös munkaidő-kedvezmény, mert ez több „esemény”, de ha csak az egyetlen feleségétől ikrei, akkor öt nap. Mi az azonos időpont? Óra, perc, másodperc, stb.?
Kérem, csak az szóljon hozzá, aki ismeri a hivatkozott jogszabályokat.
Zoli

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr671450157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

j311 2009.10.15. 09:27:30

Ikreket szülni mindig is szopás volt. Egyébként meg lehet úgy is értelmezni, hogy a születés után 5 nap, tehát jelen esetben apuka kap 2x 5 napot. Az egyiket mondjuk 2009-Okt-15 10:00-tól a másikat meg 2009-Okt-15 10:15-től.

A másik fele meg, hogy szerintem erről az MT rendelkezik, smit belinkeltél az csak azt mondja meg, hogy ki fizet.

2009.10.15. 09:50:38

Jol van igy! Ket gyereket egy lakasban feleannyi ido alatt lehet ugyanannyi ideig nezni mint ket kulon helyen.

Ariadne12 2009.10.16. 22:03:03

Egyértelmű az Mt., egyszer öt nap jár és kész. Két gyereket nem kell kétszer annyi ideig nézni...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.10.18. 15:23:01

de most tényleg, az apa szempontjából miért is más a két anyát 1-1 gyerek, mint az egy anyától 2 db?

ugyanúgy 2 esemény

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.10.19. 13:30:12

@mcs: Ezt -az én értelemzésem szerint- arra kapod, hogy
1. nap: kibulizd magad;
2. nap: eltakarítsd a lakásból a buli nyomait;
3. nap: hazahozd az asszony és a gyereke(ke)t a korházból;
4-5 nap: segíts otthon, amíg az asszonynak annyira begyógyul a gátsebe, hogy egyedül el tudjon végezni minden napközben felmerülő problémát.

Innentől logikus, hogy ha ikerszülés van, akkor mindebből csak egy lesz, ha két csaj volt, akkor két helyen kell helyt állnod.
süti beállítások módosítása