Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Reménytelen kötbérezés

2009. szeptember 10. - zugügyvéd

Az új társasházaknál építtető cégek ezerszeresen bebiztosítják magukat általában a lakásvásárlókkal szemben, miközben az építkezést részben ők finanszírozzák, úgy, hogy alig látnak rá a munkafolyamatokra. Szavatossági igényt, vagy késedelmi kötbért meg szinte lehetetlen behajtani rajtuk a későbbiekben. Hasonló ügyről szól az alábbi levél.


Kedves Zugügyvéd!

Késedelmi kötbérrel kapcsolatos problémával fordulnék hozzád. Egy új építésű lakást vettem, s a fizetési ütemezésnek megfelelően be is fizettem az összegeket önerőből, s utolsó részletként csak a banki hitel maradt hátra (a finanszírozó banktól).

 Már elbírálás alatt volt a hitelem, mikor bank befagyasztotta az utalást a projekt mindegyik lakáshitelesének, arra hivatkozva, hogy a lakások szerződés szerinti és a valóságos alapterülete eltér, s míg ez nem tisztázódik a Földhivatalnál, addig nem fizetnek. Ez alatt természetesen kicsúsztunk a fizetési határidőből, így 120.000 Ft késedelmi kamattartozásom keletkezett. Az okokról sajnos semmilyen írásos bizonyítékom nincsen, egyetlen értesítést sem küldtek, hogy miért nem folyósítják a hitelt.

A másik, nagyobb probléma, hogy az átadás késedelme miatt a cég is tartozik nekem, 270.000 Ft-tal. (A szerződésben nincs külön kitétel a kersztbetartozások kiegyenlítéséről.) Két levelet is írtam a cégnek, melyben kértem az összeg kifizetését, majd végül (szívességből) a munkahelyi jogászunk is küldött ügyvédi bélyegzővel lepecsételt levelet. A cég azonban válaszra sem méltat, s nem tudom, ez esetben mit lehet tenni?

1, Hogyan juthatok a pénzemhez, a bírósági peren kívül? Ennyi összegért nem igazán éri meg ügyvédet fogadni, gondolom, a cég is erre játszik.
2, Hogyan bizonyíthatom, hogy az én tartozásom is az ő (illetve a kivitelező cég) hibájából keletkezett?

Előre is köszönöm

Roan

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr851373240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silent Bob 2009.09.10. 17:49:51

Nem tudom ki csinálja az Index címlapot, de az "építtető" egy p.
Az Index az internet Blikkje.

s.csaba 2009.09.10. 18:18:56

2004-ben ugyanilyen helyzetben voltam, igaz, a kötbér összege jóval magasabb volt. Bepereltem őket, az ügyvéd 100 ezer forintért vállalta, a végén szinte a teljes (egyébként jogos) összeget megítélte nekem a bíróság. Kb. egy évig tartott a per, egyetlen tárgyalásra kellett személyesen is bemennem.

A szomszéd házaknál már előrelátóbbak voltak, és kisebb összegű kötbérekkel szerződtek, de úgy tudom, az egyik szomszédom is megkapott a Tiedhez hasonló nagyságrendű kötbért - igaz, ott nem volt per.

kispista2 2009.09.10. 19:22:34

Az ügyvédi felszólításba csomagolj egy féltéglát és kézbesítsd a cégvezetőnek.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2009.09.10. 19:22:40

@s.csaba: az ügyvéded díját is megítélték, vagy azt le kell vonni a megkapott kötbérből?

paráznabillegető 2009.09.10. 19:29:59

270ezer?
szvsz igyál rá hideg vizet...

OkoskaTo:rp 2009.09.10. 21:29:44

Nem feltétlenül kell ügyvédet fogadnod. Az illetékes bíróságra bemész a szerződéssel, és beadsz egy fizetési meghagyást. Na, annak a kézhezvételénél majd fognak reagálni (ha nem, akkor annál jobb: máris végrehajtható rajtuk az összeg).

A keresztbetartozásnál általában nem számíthatod be. Tehát előbb fizesd ki, amivel te tartozol nekik, és utána kell behajtanod rajtuk a teljes összeget, amivel ők lógnak neked.

A bank késedelmes utalása szerintem jogi szempontból a te egyéni szociális problémád. Tudjuk, milyenek a magyar bankok. Most épp ebbe kötöttek bele, de beleköthettek volna bármi másba is, csak hogy ne kelljen olyan hamar utalniuk.

Colour of silence (törölt) 2009.09.10. 21:34:42

Támogatom az egy "p"-t. :D. L.o.l. Mondtam én, hogy írástudatlan dolgozni nem akarók gyülekezete. 8 általános. (Maximum)

Sics68 2009.09.11. 00:34:17

A fizetési felszólítás jó ötletnek tűnik :)

s.csaba 2009.09.11. 18:03:43

@Szárnyati Gézа: Úgy emlékszem, az ügyvédi díjat nem ítélték meg. A ténylegesen megítélt összeg 1,8M körül volt, mivel az utolsó 500ezret nem fizettem ki, így 1,3M-t utaltak át a bankszámlámra.

A szerződésbe egyébként napi 20e kötbért írattam bele. Próbálkoztak a tárgyaláson azzal, hogy direkt azért vettem ilyen magasra az összeget, hogy a végén jól járjak egy kis késéssel is, de egyértelmű volt minden, nem is vette figyelembe a bíró.

Kb.három hónapot késtek, és a bíróság a teljes kötbért megítélte, de az ügyvédi díj szerintem nem volt benne. Mondjuk én a végén már presztizskérdést csináltam belőle, ha nullszaldóra jövök ki, akkor is végigcsináltam volna, annyira dühítő volt az egész.

Iustizmord 2009.09.13. 04:47:47

mégiscsak az éliás ádám féle VÉSZ csinálja jól...

Farida öccse 2009.09.13. 21:12:50

1.) fizetési meghagyásos nyomtatváy megfelelő kitöltése, és a követelt összeg 3 %-a, mint illeték, ez peren kívüli eljárás, és az is marad ha erre sem reagál a kedves cég. Ez után - ha jogerős, és nincs fizetés - inkasszóől, ha ez is eredménytelen végrehajtás.
2.) mivel itt is pénz megfizetéséről lenne szó, lásd fentieket - viszont per esetén a bizonyítás necces.
u.i.: ha ún. ellentmondást ad be a másik fél, akkor lesz per, de ehhez sem kell feltétlenül ügyvéd.

stormgren 2009.09.14. 13:12:28

Volt aki pert nyert egy év alatt? Amikor egy éve hasonló helyzetben voltunk, senki sem kecsegtetett ilyen rövid bírósági átfutással, bár akkor lehet, hogy az egy év is elviselhetetlenek tűnt volna.

A mi építtetőnk 15 hónapot csúszott, mert a társasház építése helyett másra költötte a pénzt (vendéglőt vett) a mi társasházunk pedig nem haladt sehová (nekünk persze rég ki kellett költöznünk a régi lakásunkból egy gyerekkel ,a második már úton volt). A kötbérkövetelésünk kb. 1.5 M-re nőtt ezalatt. Amikor eljutottunk az átadáshoz, akkor ő és az ügyvédjük közölte minden vásárlóval, hogy a szerződést úgy kell ""értelmezni"", hogy a kötbér csak attól a pillanattól jár, hogy a vevők mindent kifizettek. Beleértve a bankhitelt. Ja, hogy a bank senkinek nem fizet előre, csak átadás után és a szerződés nagy része is arról szólt, hogyan lesz lebonyolítva a hitelfelvétel? Arról ők nem tehetnek, miért nem vettünk fel szabadfelhasználású hitelt, abból tudtunk volna fizetni! Így persze nulla forint kötbér jár, sőt, mi tartozunk kötbérrel, ha vitatkozunk és nem vesszük át a kész lakást.
A vevők közül senki nem nyalta be elsőre, mi is kerestünk ügyvéd és bíró ismerősöket, mind azt mondta, hogy egy pert megnyernénk, csak hát ki tudja, mikor lenne vége és be lehetne-e hajtani a bírósági papíron díszelgő összeget. Így megalkudtunk úgy, hogy ezt-azt még megcsinált az építtető, mi meg lemondtunk a kötbérről. Természetesen a megalkudás nem barátságos aztal melletti kultúrcsevejt jelentett.

Érdekelne és mások számára érdekes lehet, hogy az ilyen ügyek tényleg átfutnak egy év alatt? Ez a jellemző?
süti beállítások módosítása