Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Megsarcolt hűségidő

2009. szeptember 04. - zugügyvéd

A különböző szolgáltatók hajlamosak visszaélni a hűségidővel. A Zugügyvédnek volt olyan ügye, hogy az elköltözött ügyfél új lakásába nem tudták átvezetni az internet szolgáltatást a szolgáltató hibájából, de mégis perelte az ügyfelét. Persze ezt már a bíróság sem vette be.

Hello,

Nem tudom volt-e már a zugügyvéden hűségidővel, illetve kötbérezéssel kapcsolatos post, ha nem, akkor hiánypótló jelleggel közölhetitek az alábbi sztorit. Történt, hogy idén májusban az az ötletem támadt, hogy felmondom a vezetékes telefonelőfizetésemet a T-Home-nál, és UPC-re váltok. Az előfizetési szerződésem 2007 augusztusában köttetett, és abban a hitben voltam, hogy csak 1 éves hűségnyilatkozatot írtam alá. Az előfizetésem felmondása során az illetékes T-Home kirendeltségen le is zajlott a szükséges papírmunka, melynek során a rezidens ügyintéző nagyvonalúan (de leginkább rosszhiszeműen) elfelejtett arról tájékoztatni, hogy nem egy, hanem két éves -még hatályos- hűségnyilatkozat köt a céghez! Ez most augusztusban járt volna le, tehát három nyomorult hónapról beszélünk!

 

Ennek megfelelően erősen meghatódtam, amikor júniusban megkaptam a 25 ezer forintos kötbér-csekket a T-Home-tól. Mivel teljesen biztos voltam abban, hogy a szerződés csak 1 éves röghöz kötöttséget irányoz elő számomra, ezért nem is foglalkoztam a levéllel, egészen a második felszólításig. Akkor elővettem a szerződést, és persze számomra is kiderült a szomorú két éves valóság. Időközben a tartozás behajtásával a T-Home a Creditexpress nevű céget bízta meg, és ők már 29007.- Ft-ot követelnek. (Szemelvények a felszólításból:

...Cégünk a fenti tartozással kapcsolatban jogosult eljárni, megállapodásokat kötni, Önt a tartozás behajtása érdekében személyesen felkeresni, telefonon felhívni,... egyeztetni.) Kérdésem a nálamnál írástudóbb kommentelőkhöz, hogy mi történik, ha ezt a tartozást nem fizetem meg? Hivatkozhatok-e a T-Home kirendeltségen ügyemben eljáró női hölgy rosszhiszeműségére, vagy gondatlan hanyagságára? Pár éve olvastam-hallottam egy olyan elméletről is, mely szerint a magyar jog nem ismeri a hűségnyilatkozat fogalmát, tehát az ilyen jellegű kötbérezéssel kapcsolatos kintlévőségek behajtása polgári peres úton meglehetősen nehézkes.

 

Alternatív befejezés: mi történik akkor, ha önmagamat a saját nem létező öcsémnek kiadva felhívom a behajtó céget, és bejelentem, hogy meghaltam :)?

Köszönettel:
MG
 

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr361360149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C._de_Berzsián 2009.09.04. 17:21:01

Három hónap, igen.

Lehetett volna gondolkodni is, nem? Mielőtt felbontjuk a hűséges szerződést, tájékozódunk, nem? És előbb előszedni azt a nyomorult papírt, meelőtt lépünk.
Az meg már tényleg mókás, hogy kapsz egy 25 ezres kötbérszámlát, de még akkor sem kotrod elő...

Eh, ezt hívják tanulópénznek.

Az, hogy "azt hittem", nem egy jogi kategória.

A női hölgyre kenni a dolgot a saját hülyeség beismerése helyett: klasszikus példája a projekció nevű pszichológiai jelenségnek.

j311 2009.09.04. 17:26:01

Aláírtál egy szerződést, amit el sem olvastál rendesen. Életrevaló vagy-e?
Fizesd be szépen, ha már elbasztad. Ha sokáig szarakodsz velük, akkor majd előkerül egy másik rész amit elfelejtettél és kérik a vesédet is.

Mellesleg ha nem csak simán leszartad volna az első csekket, hanem bemész a T-hez és elmondod, hogy ez így nem jó, akkor máshogy állna az ügy. Lehet jófejségből elengedték volna az egészet vagy legalább egy részét mert az ügyintéző nem szólt külön.

Mindentől függetlenül (szerintem) az elvárható gondosság körébe beletartozik, hogy:
- elolvasod a szerződést, amit aláírsz,
- még egyszer elolvasod, amikor le akarod mondani a szolgáltatást.
- elolvasod az ÁSZF-t is, vagy legalább a lemondásra vonatkozó részeket.

adört 2009.09.04. 17:41:28

Vicces az index főoldalának szerkesztője. Csak a bevezetőt olvassa el, azt is felületesen, és úgy ír "ajánlót", ezzel mintegy megtévesztve az olvasót. Mehetek vele a Homárra, vagy ez már jogi kategória, úgyhogy ide írjam a panaszomat? :)

liza (törölt) 2009.09.04. 17:43:33

Hali!
Én kb 1 hónapja kötöttem velük új szerződést, hűség megint, az IP tv miatt, akkor még nem tudtam , hogy az sem lesz egy könnyű menet,. nem is volt,
de szerződést azóta sem kaptam így alá sem írhattam semmit sem. nem is értem.
én csak egyet tudok, sajnos őket határozottan kell kezelni, és nem az ügyfélszolgálatra kell telefonélni, hanem a vezetőségre ahogy én is tettem korábban is, hidd el nagyon gyorsan rendezik az ügyed, ha a médiával jössz elő meg az ügyvédeddel.. de sajnos ha már kiadták a behajtónak akkor onnantól nem az ő gondjuk a behajtó meg be is hajtja MG ! :))
lehet h ismrelek?

GrofZero 2009.09.04. 18:06:16

Magyarra fordítva: az ügyintézőt tartod hibásnak sőt rosszhiszeműnek, mert nem olvasta fel neked lassan, tagolva azt a szerződést amit elolvastál, aláírtad és egy példánya a kezedben van?
Kettőnk közül valaki hülye, de az nem én vagyok.

egy hang a hátsó sorból 2009.09.04. 18:07:48

Hehe. Van arca a levelironak, meg kell hagyni. Sajat hulyesege miatt csinal maganak 25e Ft adossagot, de szerinte az ugyintezo a rosszhiszemu, meg maga a huseg intezmenye az alkotmanyellenes, es arra hajt, hogy majd ugyse fogjak tudni behajtani rajta.
Hat oregapam, a hozzad hasonlok miatt van ennyi kintlevoseg es tartozas peldaul a fo- es alvallalkozok kozott is. Mindenki csak keresi a kibuvokat a vallalt kotelezettsegek alol. (Persze jelen esetben a T-Home valoszinuleg nem fog tonkremenni a visszatartott 25e Ft-os tartozasod miatt, de az elv ugyanaz.)
Remelem behajtjak rajtad kamatostul.

radzeer3 2009.09.04. 18:14:15

Én az UPC-nek mondtam fel szándékosan a 3 hónappal a szerződés lejárta előtt.Az e-mail postafiókomat csak németül tudtam elérni.Nem tudták kijavítani a hibát.Mikor felmontam akkor rohantak ők is a Creditexpresshez.Szar minőséghez nem akartam hű maradni.

2009.09.04. 18:23:33

Az elso kerdesre a valasz az, hogy atadjak a vegrehajtonak, aki megprobalja majd behajtani.

A masodik marhasag. Mindegy ki minek adja ki magat a creditexpressznel, valoszinuleg ugyis a vegrehajtohoz kerul az ugy. Ha ott is halottnak tetteti magat valaki, abbol meg osszejohet esetleg csalas, okirathamisitas stb.

sertésmájkrém 2009.09.04. 18:32:26

Hát mittomén, engem is beszopattak már így, csak engem nem tájékoztattak, hogy a nagyobb sávszélességre váltás automatikusan 3 év újabb hűséget jelent onnantól.

Jó hogy nem 20 év, beszarás ez az ország.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2009.09.04. 18:38:12

"Pár éve olvastam-hallottam egy olyan elméletről is, mely szerint a magyar jog nem ismeri a hűségnyilatkozat fogalmát, tehát az ilyen jellegű kötbérezéssel kapcsolatos kintlévőségek behajtása polgári peres úton meglehetősen nehézkes."

Erre ne vegyél mérget, ha vállalod azt, hogy nem mondod fel a szerződést 2 évig, és megfelelő ellentételezés (pl. valami kedvezmény) is szerepel a szerződésben, akkor az egy érvénes kötelezettség, és ennek megszegésére kötbért is ki lehet kötni.

Labasmaz 2009.09.04. 19:13:38

Miert is van az, hogy a British Telecomnal az egy evre kotott (egyaltalan nem is lehet rovidebb idore) telefon-elofizetes korai felmondasa eseten a kotber alapbol 70 font (11 font korul van a havi alapdij), de - figyelem! - legfeljebb a 12 honap vegeig fizetendo, hatralevo havi dijak osszege. Vagyis 3 honap * 4000 Ft havidij eseten nem baxna meg 25 rugora.

Ez amugy szerintem olyasmi, amit meg a magyar jog szerint is meg lehetne talan tamadni: kifizetem a hatralevo havidijakat, amely bevetelre joggal szamithatott a szerzodes alapjan a szolgaltato, de annal tobbet miert kellene? Raadasul azt sem egy osszegben, hanem havonta, amikor esedekesse valt volna egyebkent is. Igy megfelelnek a szerzodesnek, a szolgaltato sem veszit semmit - viszont a 25 rugo ebben az esetben erosen nyereszkedes kategoria lenne. Az meg megint egy masik kerdes, hogy raadasul ezekert az utolagos havi dijakert nem nyujt szolgaltatast, tehat tulajdonkeppen adhatna egy kis kedvezmenyt is belole...

azallamenvagyok 2009.09.04. 19:21:47

Tegnap elbasztak a zebrán, mert a lámpa alá nem volt nagy betűkkel kiírva, hogy a piroson nem mehetek át. Feljelenthetem az izzógyárat?

währenßhöhleigkeitigchen 2009.09.04. 19:26:39

kis off, más szolgáltató, net:

Nem találtam a szerződéspéldányomat (bontás után aztán meglett), ezért az ügyfélszolgálatosnál az első kérdésem az volt, hogy a rendszerük szerint mikor jár(t) le a hűségidőm ...

Keresnie kellett, ezt az a szolgáltató nem látta csak azzal, hogy beütötte az adataimat.

(Az is lehet, hogy az üsz már egyszer szólt egy másik ügyfélnek, hogy még van a hűségidőből, aki leugatta, hogy mi köze hozzá. A rosszindulatot nehéz bizonyítani, simán kiindulhatott abból, hogy a posztíró felnőtt ember, és tudja mint csinál. Aki nem tudja, az kérdez.)

xk2spv 2009.09.04. 19:30:38

@GrofZero: (és a mindig mindent elolvasó társai). Te gondolom a lopott Windowsod végfelhasználói licensz-szerződését is elolvasod, és két évvel után betűhűen felmondod öt sör meg két feles után, mi? A posztoló egyszerűen rosszul emlékezett a hűségidő hosszára.

währenßhöhleigkeitigchen 2009.09.04. 19:35:15

@Labasmaz: Ez lenne a logikus, de ha egy szerződésben mást írtál alá, akkor így jártál.

A szolgáltató kedvezményt nem ad, mert azt mondja, azért tudta neked a hűségidőre olyan faja áron adni a szolgáltatást, mert számolt a futamidőre a fix bevétellel.

Ha meg a fixet úgyis meg akarod adni, minek felmondani?

A kötbérrel arra akar kényszeríteni, hogy addig se gondolkodj váltáson, mire lejár a hűségidő, a konkurens akár tönkre is mehet. Van némi apró racionalitás mögötte, még ha szemét is. És mivel a versenytársak is ezt teszik... (még a kötbérösszegek is ugyanazok)

egy hang a hátsó sorból 2009.09.04. 19:53:03

@xk2spv: "Te gondolom a lopott Windowsod végfelhasználói licensz-szerződését is elolvasod, és két évvel után betűhűen felmondod öt sör meg két feles után, mi? A posztoló egyszerűen rosszul emlékezett a hűségidő hosszára."

Egyreszt egy husegidos szerzodessel kapcsolatban a legalapabb dolog a husegido vegenek ismerete. Aki egy ilyen szerzodes felmondasa elott nem veszi a faradsagot, hogy megnezze ezt a datumot (meg csak nem is aprobetus resz, ki szoktak emelni), az csak es kizarolag magara vessen.
Masreszt nem is azzal van baj, hogy elfelejtette a husegido veget (az o baja), hanem hogy a sajat hulyesegeert masokat okol es masokra akarja haritani a felelosseget.

GrofZero 2009.09.04. 20:09:55

@xk2spv: Te viszont nem olvastad el amit írtam. Azért hogy elfelejtette hogy mit írt alá, csak ő a hibás és nem az ügyfélszolgálatos a rosszindulatú.

Zis4 2009.09.04. 20:24:57

Nocsak,

Milyen aktívak ma a Magyar Telekom Nyrt médiafigyelő bérkommentelői... Jól van gyerekek, a post nem aratott túl nagy sikert, úgyhogy lezárhatjátok a tiketet.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2009.09.04. 20:28:11

Hát írhatnánk tényleg, hogy a magyar jog nem ismeri a hűségidő fogalmát, meg adja ki magát nyugodtan a saját öccsének, sőt az egész nyilvánvalóan ügyfélszolgálatos hibája stb. ...

sok értelme lenne

jerem 2009.09.04. 22:18:43

MG: Ha tudsz nyomós okot, Javaslok négy helyet, ahova fordulhatsz - de gyorsan!
1. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 1088 József krt. 6 (www.nfh.hu)
2. Gazdasági Versenyhivatal 1245 pf 5 1036
3. Nemzeti Hírközlési Hatóság 1133 Visegrádi 100
4 Országgyűlési Biztosok Hivatala Budapest V. (most nem kattan be a cím

Az ellenérdekelt okostojások és csak fújoló cikizők mindenhol megjelennek. Segíteni azt nem akarnak, de hülyézni kárörvendeni belerondítani tudnak a postokba...

jerem 2009.09.04. 22:22:56

MG: Sürgősen szerezd be az ÁSZF-et és rágd át magad rajta! Lehet, hogy 100 oldal! Megtalálod ami neked kell!
Nekem bejött...

szgyula 2009.09.04. 22:32:54

Naiv kérdés: ugye itt polgári szerződés van, tehát kötbért kell fizetni. Az meg nincs limitálva az eredeti szerződés összegében? Azaz kérhet-e többet, mint ami a hátralevő hünapokra járt volna?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2009.09.04. 22:49:38

A kötbér szerződésszegés esetére kikötött meghatározott összeg. Akkor is jár ha egyébként a másik felet semmi kár nem éri.

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.09.05. 08:33:51

Aláírtad. Nem tudtad mit. Az ügyintéző max nem figyelt, vagy nem gondolkodott HELYETTED. Most meg félre akarod vezetni őket az öcséd nevében satöbbi. 30ezer Ft miatt. Amit a saját hülyeségednek köszönhetsz, senki másnak.
Szeretnék gratulálni.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.09.05. 08:41:04

@Pascal:
egy csomó esetben van felső határa a kötbérnek, ráadásul elég szigorú.

érdemes lenne átnézni a vonatkozó pt-t, hátha távközlési ügyekre is van valami.

hawkeye 2009.09.05. 09:20:50

@azallamenvagyok:

Te csak ne humorizálj! :)

Tegnap vettem egy spéci grillsütőt, a használati utasításában a következő szöveggel:

"ÉLŐ ÁLLATOT A BEKAPCSOLT SÜTŐBE HELYEZNI TILOS!"

Ez van...

szgyula 2009.09.05. 13:37:29

Nekem valami olyan rémlik, hogy a kötbér nem lehet több, mint a szerződés összege. De nem vagyok jogász.

Farida öccse 2009.09.06. 01:13:53

Röviden, kedves poszt író, ezt beszoptad. Te írtad alá a szerződést, neked kell megnézni mi van benne, ha nem teszed, viselni kell következményeit.
Ja, igazad van hűségidő nincs, a határozott idejű szerződés hétköznapi elnevezése a hűségidő.
Ha tényleg meghaltál, akkor majd az örökösök fognak fizetni.
Ajánlatos egyébiránt még a végrehajtás előtt kifizetni a kért összeget, mert utána meg az lesz a gond, hogy csak 25.000,- Ft volt a tartozásom, hogy lett belőle 65.000,-Ft...
Ez van.

3006 2009.09.06. 09:07:02

nézzük sorba.
A cégnek valóban lehet veled szemben követelése, de a behajtó cég levelét csak abban az esetben kell figyelembe venni és a biróság is csak akkor veszi figyelembe, ha:
1./ bizonytani tudják, hogy a pénzbeszedésre vonatkozó meghatalmazást neked is megküldték vagy
2./ a cég a követelés engedményezésről értesített

( megjegyzem ezek általában hiányozni szoktak )

Na most elég sok idő szokott eltelni a követelés érvényesítéséig, mivel a távközlési szolgáltatók helyett eljáró követelésbehajtók elfeledkeznek arról, hogy itt csak egy év az elévülési idő.
Ha az

alte trottel 2009.09.06. 16:58:26

Rosszul emlékeznék?
Mintha nem is oly rég lett volne egy LB határozat (tán valami telefon szerződés kapcsán), hogy a hűségidő max egy év lehet? Lágyul már az agyam? Vagy az ilyesmi csak a telefonra vonatkozik?

füredi (törölt) 2009.09.07. 07:14:34

A halottnak tettetés kiváló ötlet. Onnatól a szüleid tartoznak.

elfmage 2009.09.07. 09:46:34

@füredi:

Nem csak az örökösök az örökség erejéig? :o

füredi (törölt) 2009.09.07. 10:24:47

@elfmage:
A beíró nőtlen gyermektelennek tűnik, ezért saccoltam arra, hogy a szülei örökölnek.
Végül is ha nincs semmije, akkor az örökös sem köteles semmire. Na, nem is rossz ötlet, de miért végeznénk félmunkát, tessék tisztességesen elhunyni.

Nevetnem 2009.09.07. 11:17:35

A mai világban nincs fontosabb a jogban, mint a szerződés. Az pedig létrejön akár íratlanul, a ráutaló magatartás megléte esetén is. Olvasni arany, hinni nem.
A helyzetedben az egyetlen érv az lehetne, hogy (HA) nem állsz szerződésben a követeléskezelővel (harmadik fél), csak a szolgáltatóval. A követelés teljesítésére való hajlandóság kinyilatkoztatása és ennek feltételeként megválaszolandó, jól megfogalmazott kérdések a követelés jogcímének igazoltatására az egyetlen(?), ami esélynek mondható.

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2009.09.08. 06:32:07

Azért jó, hogy vannak ilyen esetek, mert előbb-utóbb az emberek megtanulják, hogy OLVASDD EL!, amit aláírsz.
Miből gondolják az emberek, hogy a jognak/államnak/szolgáltatónak meg kell mentenie őket a saját hülyeségüktől?
Vannak kiskapuk a behajtó cégekkel kapcsolatban, amik főként abból erednek, hogy az engedményezés intézményét sokan rosszul/kellő precizitás nélkül kezelik Magyarországon, de ez nem ment fel az alapkövetelés alól, ami annak a kötbére, hogy az emberek 20 évvel a rendszerváltás után se tudják megtanulni, hogy amit aláírsz, kötelez.

Különösen tetszett a 2 sör meg 5 feles után már ki tud olvasni lényegű hozzászólás.... :D

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2009.09.08. 06:35:24

Ja és a kötbér a TELJES szerződés "értékénél", vagyis a szolgáltatást igénylő által a szerződés teljes időtartama alatt fizetendő pénzebeli ellentételezésnél nem lehet több.
Tehát, ha egy 2 éves (vagyis 24 hónapos) szerződést, aminek a havi díja 5000 Ft, 3 hónappal a lejárat előtt mondasz fel, akkor a kötbér nem 15 000 Ft-nál nem lehet több, hanem 24x5000 vagyis 120 000 Ft-nál.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.09.08. 12:25:13

@Josephine B.:

biztos, hogy a teljes szerződéses összeg a maximum?

nekem valami 30%-os törvényi maximum rémlik az építőipari kötbéreknél legalábbis. (vagy ez a bírói gyakrolat?)
süti beállítások módosítása