Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Tanya és a lakcímkártya

2009. július 28. - zugügyvéd

A Zugügyvéd csak annyit tesz hozzá az alábbi levélhez, hogy tudomása szerint a hajléktalanok lakcím nélküli megjelölésű lakcímkártyát kapnak.

Kedves Zugügyvéd!
 
Vettük a bátorságot, hogy a jól bevált és kényelmes városi élet helyett a vidék viszontagságait választottuk.
Egy külterületi tanyát vettünk meg, amin papíron egy gazdasági épület található- , valójában egy komplett, kisebb átalakításokra szoruló családi ház.
Ma ért a meglepetés, amikor a helyi önkormányzatnál közölték, hogy mi bizony ide nem jelentkezhetünk be, mert nincs használatba vételi engedélyünk(hiszen ez egy gazdasági épület).
 
A kérdésem az lenne, hogy a lakcímbejelentésről szóló törvények között szerepel vajon ilyen kitétel, hogy nem költözhetek ki egy tanyára avagy zártkert minősítéssel ellátott területre? És vajon akkor mi a helyzet a hajléktalanokkal? Hiszen a lakcímbejelentő lap szerint ők is kérhetnek lakcímkártyát...
 
Üdvözlettel:
KV

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr631273184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.07.28. 11:07:50

"amin papíron egy gazdasági épület található"

Gondolom ez a probléma gyökere, nem lakóingatlanként tartják nyilván, tehát eleve nem is költözhetnél oda hivatalosan ott lakás céljából.
A hajléktalanoknál egyébként úgy tudom, hogy lakcím helyett a szokásos tartózkodási helyet kell megjelölni a lakcímkártya igényléséhez, ami Bp-en a kerület, vidéken a település neve, ahol általában megtalálhatóak. Tehát az adott önkormányzattól, amely illetékes a tanya fekvése szerint, hajléktalanként kérhetnél lakcímigazolványt, de abban szvsz igazuk van, hogy speciel arra a címre nem jelentkezhetsz be.

j311 2009.07.28. 12:34:09

@tff: Akkor ez nyilván azt is jelenti, hogy ha kijelentkezem az előző lakhelyemről, akkor nem lakom sehol. Nem tartózkodom sehol. Hivatal nem ér el, hiszen nincs érvényes lakcímem. Kismillió szolgáltatást nem tudok igénybe venni, mert nincs lakcímkártyám.
Akkor most ilyenkor mi van? Hogyan lehet hivatalosan megoldani a problémát? (bejelentkezek legjobb barátomhoz, anyámhoz, egyéb trükközésektől mentesen)

Ezeknek? 2009.07.28. 12:35:21

Ha a tulajdonod az ingatlan, lehet állandó lakcímed akár egy zártkert, vagy tanya is. az a lényeg, hogy életvitelszerűen lakj ott.
A kérdésedre pedig, "hogy a lakcímbejelentésről szóló törvények között szerepel vajon ilyen kitétel, hogy nem költözhetek ki egy tanyára avagy zártkert minősítéssel ellátott területre?" a válasz: nem szerepel.

cepulacalului 2009.07.28. 12:39:25

Az ügyfél kérelmére kerül kiadásra a lakcímkártya, ha
Lakó és tartózkodási hely bejelentése „Lakcímbejelentő lap”-on történik, amely átvehető az
Okmányirodában.
A lakó és tartózkodási hely változását jelentő laphoz csatolni kell a személyazonosító
igazolványt, továbbá (amennyiben a bejelentőnek van), a „Lakcímet igazoló hatósági
igazolvány”-t. Csatolni kell továbbá a lakó vagy tartózkodási hely tulajdonjogát igazoló,
három hónapnál nem régebbi Tulajdoni lap „szemle” (a Tulajdoni lap nem hiteles másolata)
másolatát. A lakcímbejelentés személyesen, törvényes képviselő vagy meghatalmazott útján is
teljesíthető.
(2) Ha a polgár által bejelentett lakcím nem szerepel a helyi címnyilvántartásban, de a lakcím valódiságát hiteltérdemlően igazolja, a bejelentést el kell fogadni és egyidejűleg a jegyző a nyilvántartást módosítja.

cepulacalului 2009.07.28. 12:44:26

@j311: Van lakcimkartyad, az szerepel rajta, hogy "lakcim nelkuli"!

j311 2009.07.28. 12:45:40

@cepulacalului: Ööö, LoL. Arra adnak hitelt? :DDD

2009.07.28. 14:32:01

Khm, revideálom a korábbi hozzászólásomat, ugyanis a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. tv értelmező rendelkezései alapján:

„A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll.”
Szóval, ha más lakásod nincs, szerintem ez alapján egyértelműen el kellene fogadniuk lakcímként bármilyen ojjektumot, függetlenül attól, hogy az lakóingatlanként van-e nyilvántartva.

cepulacalului 2009.07.28. 14:35:12

@j311: Lakcimkartyara senkinek nem adnak hitelt.

j311 2009.07.28. 15:35:38

@cepulacalului: Nyilván nem a lakcímkártyára, hanem az ilyen címmel (nem) rendelkező ember(ek)nek.

cepulacalului 2009.07.28. 15:47:47

@j311: Ha hitel kellene, akkor lenne lakcim is... Nem olyan rossz dolog lakcimnelkulikent lenni, hidd el, van benne tapasztalatom :-)

Hozzá Szóló 2009.07.29. 15:55:04

Nincs levélszemét (ami az elektronikus levélszemétnél sokkalsokkal idegesítőbb) főleg, ha jó helyen laksz :)

puffancs 2009.07.30. 08:51:39

ha mar lakcim:

megmondana nekem valaki, hogy kulfoldrol hogyan jelentkezhetek ki magyarorszagi allando lakcimemrol?

ok: azt hallottam, hogy hiaba el valaki kulfoldon es fizet adot meg tb-t, ha otthon bejelentett lakcime van, megbuntetik (100k+), ha nem fizet magyaro.-ra tb-t. igaz lehet ez?
süti beállítások módosítása