Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Rokkantság vagy parkolás

2009. április 24. - zugügyvéd

A parkolási igazolványokkal való visszaélésekre biztos, hogy az a jó válasz, hogy az arra jogosultaktól is elveszik? Az alábbi levél is ezt a problémát feszegeti.

 

Kedves Zugügyvéd,


Szomorúan olvastam a napokban elküldött körlevelet, melyben tájékoztatást kaptunk arról, hogy Hagyó Miklós „Véget kell vetni a mozgáskorlátozott engedélyekkel való visszaéléseknek!” címmel országgyűlési javaslatot nyújtott be.

Elsőként egy kis pontosítás. A cím ugyanis pongyola, és megtévesztő, s nem biztos, hogy ugyanarról beszélünk. Valószínű, kedves Hagyó Miklós a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványára gondol. A médiában is hangoztatott „mozgáskorlátozott engedély” hallatán ugyanis mindenki – lehet, hogy kedves képviselő úr is – olyan sérüléssel küzdő emberekre gondol, amilyet a magyar nyelv ez alatt a szó alatt értelmez. („Mozgáskorlátozott, azaz mozgásszervi rendellenesség miatt járásra nem, vagy nehezen képes személy” – Magyar értelmező kéziszótár). Ám ezzel szemben a hatályos 218/2003.(XII. 11.) Kormány rendelet a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról beszél. Azaz ezzel a kedvezménnyel élhetnek a látási fogyatékos, értelmi fogyatékos és autista embertársaink is.

Azzal természetesen minden jóérzésű és törvénytisztelő ember egyetért, hogy valóban ki kell dolgozni a megfelelő ellenőrzési módokat, és az igen szigorú büntetési szankciókat annak érdekében, hogy csak az arra jogosultak, s a jogszabályban előírt módon használhassák a parkolási igazolványokat. Na de ilyen módon?

Mi is a baj ezzel?
Mint ismeretes, kétféle engedélyt adnának ki. Az úgynevezett „saját jogú” engedélyt a jogosítvánnyal rendelkező mozgáskorlátozott tulajdonában álló gépjárműre, a „szállítói jogú” engedélyt a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű vezetője részére. Előbbi korlátlan időtartamú ingyenes parkolásra nyújtana lehetőséget, utóbbi mindössze egy óra térítésmentes parkolást biztosítana.

Tehát ez azt jelentené, hogy aki már olyan súlyosan, vagy halmozottan fogyatékos, hogy nem képes még jogosítványt sem szerezni, nincs tulajdonában gépjármű, az nem jogosult parkolási igazolványra? Tehát ők kevésbé jogosultak a megkülönböztetett bánásmódra, a parkolási lehetőségekre, mint az enyhébben fogyatékos sorstársaik? Mi ez, ha nem a fogyatékos személyek közötti diszkrimináció? Vagy ez lenne az esélyegyenlőség kiteljesedése? Valóban ezeknek az embereknek a kárára lehet a visszaéléseket megszüntetni?

A súlyos fogyatékos, halmozottan sérült személyek és családjaik, a gazdasági megszorítások miatt mindinkább a társadalom peremére szorulnak. Ezek az emberek a legkiszolgáltatottabbak, hisz önmaguk nem képesek, csak segítséggel kimozdulni otthonról. Barátok, vagy családtagok segítsége kell ahhoz, hogy eljussanak orvosi vizsgálatokra, vagy szabadidős programokra. Őket nemcsak szállítani, hanem kísérni is kell. Ezeknek az embereknek kell megnehezíteni a parkolást?

Az Európai Unió 2002 óta foglalkozik kiemelten a fogyatékos személyek jogaival. A Madridi Nyilatkozat kiemeli a családok szerepét, és a családtámogatások fontosságát annak érdekében, hogy a fogyatékos személyek mindinkább családban maradhassanak. Nagy tragédia a családnak egy sérült gyermek születése. A szülők sok lemondást, és áldozatot vállalnak autista, látássérült, vagy halmozottan fogyatékos gyermekükért, akik nem kaphatnak jogosítványt, de őket is szállítani kell orvoshoz, fejlesztő terápiákra vagy akár szabadidős programokra. Valóban ezeket a szülőket kell szigorításokkal sújtani?

A legszomorúbb mégis az a tény, hogy ennek kidolgozásában a MEOSZ is részt vállalt, s a véleményezését 8 szakmai és 10 civil szervezet látta el (bár ezek a körlevélben nem lettek nevesítve).

A javaslatom a következő lenne:
Az arra jogosult fogyatékos személyek a saját jogú parkolási igazolványuk mellé kapjanak egy úgynevezett „szállítói engedélyt”, amit akkor használhatnának, amikor valóban csak szállítják őket egyik helyről a másik helyre. Azaz csak egy irányban használják a gépjárművet, a másik irányban a szállító már a fogyatékos személy nélkül utazik. Ebben az esetben elegendő az egy órás ingyenes parkolás lehetősége.

Kérem a tisztelt döntéshozókat, hogy a fentieket figyelembe véve ne vonják meg az arra jogosult fogyatékos személyektől a saját jogú engedélyt, parkolási igazolványt, s a parkolási kedvezményeket.

Ezúton kérem a halmozottan fogyatékos, értelmi fogyatékos, autista, súlyosan látásfogyatékos személyek jogait képviselő érdekvédelmi szervezeteket is, hogy lépjenek fel ez ellen a beterjesztés ellen, lépjenek fel ezeknek az embereknek a tervezett jogsértő, hátrányos megkülönböztetése miatt.

 

 

Tisztelettel:
Bánszki Judit
Egy családban élő, 20 éves, súlyosan, halmozottan fogyatékos személy édesanyja, gondnoka
Védőnő, szociális tanácsadó - Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért

 

 


Budapest, 2009-04-24
 

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr921084282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2009.04.24. 17:58:02

Én a csakugyan súlyos, és gyógyulás szempontjából reménytelen esetek kivételével éves-féléves felülvizsgálatot tennék kötelezővé. 10 tagú orvosi bizottság előtt, hogy nehezebb legyen őket lefizetni.
És ugyanezt kérném a rokkantnyugdíjasok számára.

Avatar 2009.04.24. 18:08:46

Ha már a diszkriminációt felemlegette, jelzem, hogy az egészséges, igazolvánnyal vissza nem élő emberekkel szembeni diszkrimináció, hogy mi nem parkolhatunk ingyen akárhol akármeddig.
Pedig mondjuk a kisgyerekes apukáknak/anyukáknak is épp úgy szállítaniuk, kísérniük kell a gyereket az orvosi vizsgálatra, szabadidős programokra, mint ahogy ez a fogyatékkal élők esetében szükséges. Nehezítésképpen gyakran egyszerre több gyerekkel. "Kisgyermekes személy parkolási igazolványa" viszont nincs.

Mackósajt66 2009.04.24. 18:28:44

Minél több a kivétel, a spéci igazolvány, annál több a visszaélés.

Pont ma láttam mozgáskorlátozott helyen, mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkolni egy AUDI sportkocsit, egyedi rendszámmal egy bevásárlóközpontban. (Szerintem egy ilyenbe egy mozgáskorlátozott be sem tudna ülni.) Jött a tulaj, egy 25 körüli kiszolizott plázacica, mit mondjak, még csak nem is bicegett.....

A kisgyermekes parkolási igazolvány mellett meg be lehetne vezetni a 60 fölöttit szállító parkolási igazolványát, az állatot szállító parkolási igazolványát, a kamionnyi helynél kisebb helyre beparkolni nem tudó nők parkolási igazolványát, a kisjövedelműek parkolási igazolványát és a parkolási igazolványt pénzért vevők parkolási igazolványát is.

Az a három autós, akinek pedig nincs speciális parkolási igazolványa, az ingyen megállhatna igazolvány nélkül bárhol:)

viktor134 2009.04.24. 18:32:05

alkotmánybírósághoz fordulni.

kim.bauer 2009.04.24. 18:35:53

@Agyalapi:
Nem kívánom, de még te is kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy a saját bőrödön éld át, milyen pl. egy halmozottan sérült gyermekkel közlekedni, milyen egy ilyen gyereket nevelni. Hidd el, egyáltalán nem egyszerű.

Cactus71 2009.04.24. 18:39:21

@kim.bauer:

Sztem semmi rosszat nem mondott. A kisebbik fiam autista. Nem lenne megterhelő, ha évente el kellene vinni orvoshoz, hogy meghosszabbítsák a rokikártyát.

Sztem agyalapi a teljes társadalomra vonatkoztatva gondolta a dolgokat.

kim.bauer 2009.04.24. 18:57:11

@Cactus71:
"10 tagú orvosi bizottság előtt"
tleg ezt szeretnéd?
a fiam halmozottan sérült, agysérüléssel született. egy orvossal is nehéz időpontot egyeztetni, annyira elfoglaltak, nemhogy 10-el.

totyatotya 2009.04.24. 18:58:16

@kim.bauer: kaktusszal egyetertek, szerintem sem irt semmi rosszat agyalapi. orvoshoz szerintem mindenki megy idonkent, evente egyszer egy ilyen felulvizsgalat nem gondolom, hogy tul nagy kitolas lenne a valoban nem egeszsegesekkel szemben.

totyatotya 2009.04.24. 18:59:36

@kim.bauer: nyilvan meg kell teremteni ehhez a felteteleket. emiatt az a minimum, hogy ne neked kelljen aggodni. hidd el hogy itt a jo szandek beszel mindenkibol, es nem veled (es mas, nehez helyzetben levokkel) akar kitolni senki.

kim.bauer 2009.04.24. 19:02:35

@totyatotya:
nem az éves felülvizsgálattal van bajom, olvasd vissza. (fél évente kell egyébként felülvizsgálatra menni szakorvoshoz ahhoz, hogy a gyógyszereit felírhassa a háziorvos.)
nekem a 10 tagú orvosi bizottsággal van bajom. teljesen életszerűtlen.
+ korruptnak nevezi az orvosokat, ami sztem egyáltalán nem jellemző.

p_pitypang (törölt) 2009.04.24. 19:15:04

„Mi is a baj ezzel?
Mint ismeretes, kétféle engedélyt adnának ki. Az úgynevezett „saját jogú” engedélyt a jogosítvánnyal rendelkező mozgáskorlátozott tulajdonában álló gépjárműre, a „szállítói jogú” engedélyt a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű vezetője részére.”

Ennyiből nekem nem következik, hogy kizárólag jogosítvánnyal és saját tulajdonú gépjárművel rendelkező mozgásában korlátozott mellé járna „szállítói jogú” engedély.

Vagy úgy kell érteni, hogy kizárólag párosával (saját + hozzá tartozó szállítói) adnák ki az engedélyeket, és csak szállítóit külön nem lehetne igényelni? Utóbbi esetben tényleg elhibázott a tervezet.

A probléma forrása, hogy a megfelelő fehérköpeny-zsebbe csúsztatott megfelelő vastagságú boríték ellenében bárki „mozgásában korlátozottá” válhat papíron, és máris jár a rokkantkártya. A becsületesen fizető autósoknak ebből van elegük. A szigorúbb központi elbírálás, ill. rendszeres felülvizsgálat olyan pluszkiadással járna viszont (bér + munkaerő), amit az ország nehezen tudna felvállalni. (Tudjuk, hogy a magyar lakosság hány százaléka fizet közterheket…)

Pénz nélküli megoldás lenne az elbíráló orvosok felelősségre vonhatóságának szabályozása. A hamis orvosi szakvélemény büntetése lehetne hivatás gyakorlásától eltiltás + pénzbüntetés. Ennek komoly visszatartó ereje lenne.

Rokkantnyugdíjazásnál dettó. Ott az évente 50 ezer új rokkantnyugdíjas száma szerintem a tizedére csökkenne. A megtakarításból felül lehetne vizsgálni a 250 ezer fő 55 éven aluli rokkantnyugdíjast is.

p_pitypang (törölt) 2009.04.24. 19:16:45

Horvátországban, Svájcban, Norvégiában, stb. a fizetős parkolók kijelölt, felfestett helyein a rokkantkártyások ingyen parkolhatnak, de CSAK OTT. Mindenhol máshol ugyanúgy fizetniük kell, mint a többieknek. Ez még déli szomszédunknál is működik, pedig lefogadom, hogy a függetlenségi háború miatt a ténylegesen és súlyosan rokkantak aránya nagyobb a horvátoknál, mint nálunk. Az egyéb, mozgásukban korlátozottak aránya pedig nem hinném, hogy kisebb lenne.

Az ilyen rendszer egyik előnye, hogy az ingyenes parkolás jogosultságát koncentráltan lehet ellenőrizni, hiszen csak adott parkolóhelyeket, nem egész zónákat kell célzottan ellenőriznie az illetékes szerveknek. A másik kedvező hatás, hogy a rokkantkártya kisebb „értékkel” bír a hamisítók, visszaélők számára, hiszen nem biztosít univerzálisan ingyen parkolást.

Nem vagyok naiv, a fentieket nem lehetne egy csapásra bevezetni Mo.-n, különösen a valódi rokkantak, sérültek rövid távú érdeksérelme nélkül, de távlati célként elgondolkodtató.

mokas_gizi 2009.04.24. 19:29:50

Egyszer már szigorították ezeket a dolgokat...akkor annyit értek el, hogy az egyszerű halandók akik valóban nem voltak jogosultak a mozgássérült igazolványra már nem kapták meg az új típusú engedélyt...
Azok az emberek akiknek van pénze és kapcsolataik azok viszont megkapták ezeket az engedélyeket, a legtöbb autó amin mozgássérült igazolvány van mind több tízmilliós autó...

Szerintem ezzel az új szigorítással annyit érnek el, hogy aki valóban rászorul azzal kibasznak elég keményen, akinek meg van pénze az ugyanúgy megfogja venni ezeket az igazolványokat...

mokas_gizi 2009.04.24. 19:33:08

@pongyola_pitypang:
Az a baj ezzel az országgal hogy olyan korrupt, hogy hihetetlen pénzért szinte már bármit elehet érni meglehet venni...
Bírókat, ítéleteket stb-stb ezek meg azért elég durva dolgok...

heliox 2009.04.24. 19:39:57

----
AUDI sportkocsit, egyedi rendszámmal egy bevásárlóközpontban. (Szerintem egy ilyenbe egy mozgáskorlátozott be sem tudna ülni.)
----

Már több blogba is írtam. Van egy régi barátom, 18 évesen lemotorozta a jobb lábát térd alatt. Nem biceg, nem látod rajta, hogy rokkant. De azért egy 20kg pakkal nem biztos, hogy jólesik neki végigmennie az 150m-es parkolón.

És speciel egy nagy multinál dolgozva évekig igazgatói pozícióban meg is gazdagodott: jó autóval jár.

Nem tudom most hogy van, de régen évente el kellett mennie orvoshoz megmutatni, hogy nem nőtt ki a lába.

Nem szabad irigyelni a gazdagságot! Legyen mindenki gazdag. Lehetetlen?

És nem kell a rosszat feltételezni. Ártatlanság vélelme? 25 éves plazacica rokkant anyukáját vitte valahova.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2009.04.24. 19:50:33

Nagyon irigylem a rokkantakat. Hatalmas segélyeket, fizetéseket szakíthatnak, mert a nagy Audik, Mercik mind rokikártyával parkolnak, ilyen kocsikra úgy látszik csak a rokkantaknak telik.

Netuddki. 2009.04.24. 20:12:22

Azt már leírták jobb helyeken hogyan csinálják. Csak az lenne a költői kérdésem nálunk miért nem tudják normálisan szabályozni (ezt se)? És a felelősök még miért vannak a helyükön?

marosy 2009.04.24. 20:13:19

@Agyalapi: Magyarországon 800 ezerre tehető a rokkantnyugdíjasok száma, míg a feleakkora Szlovákiában 70 ezren vannak.
Itt valami nem stimmel. Felül kéne vizsgáltatni az összes rokkantnyugdíjast. Aki nem rokkant attól vegyék el a rokkantnyugdíjat.

marosy 2009.04.24. 20:19:04

Abban az országban, ahol Sóbert Norbi rokkantkártyával parkolhat, ott nincs valami rendben. Változtatni kéne az engedélyezésen (a kártyakiadáson) és egyetértek azzal, hogy legalább tíz orvos felülvizsgálja évente a rokkantságot.(Romániában és más országokban már így van.)

Themuezzin · https://sites.google.com/site/mybookspages/ 2009.04.24. 20:22:19

@heliox: de hát te is azt mondod, amit mindenki más. ő kapja meg a kártyáját, autótól függetlenül, akinek meg nincs baja, ne kapja meg, ugyancsak autótól függetlenül.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.04.24. 21:34:48

Szerintem többféle kártyára lenne szükség.

Miért? HA jól tudom amozgásában korlátozott az a személy is, aki szíve, tüdeje, stb. miatt nem gyalogolhat sokat, mert teszem azt elájul, stb. Jár neki a kártya.

Nem tartom korrektnek egyformán megítélni ezt a csoportot és azt, aki lábra sem tud állni. Egyszerűen azért, mert mások az igényeik. Teszem azt: aki tud járni, de nem szabad sokat gyalogolnia, annak hatalmas könnyebbség lehet, az ha a tömegközlekedésben kaphat jelentős kedvezményeket. (Mert, ha nincs autója, akkor számára nem kényelem, hanem rászorultság kérdése ezek használata). Közelebb parkolhat a bejáratokhoz.

De mivel van megélhetésre lehetősége, nem kell, hogy ingyen parkoljon. De igenis használhasson szájmukra is fenntartott parkolóhelyet.

Az a mozgásában korlátozott akinek viszont nem is nagyon tud dolgzni, nem nagyon tud járni sem, stb. értelemszerűen elvárhatja: Hogy az őt kísérő rokon bármikor ingyen parkolhasson, kísérője is ingyen utazzon, legyen olyan parkolóhely kórházaknál, közintézményeknél ami nekik van fenntartva.

Gyulimali 2009.04.24. 21:46:45

@kim.bauer:
Azért az is furcsa egy kicsit, hogy itthon 880 000 mozgáskorlátozott él... Elég nyomorult nép lehetünk.

Gyulimali 2009.04.24. 22:06:54

@kim.bauer:
Azért az is furcsa egy kicsit, hogy itthon 880 000 mozgáskorlátozott él... Elég nyomorult nép lehetünk.

Vegha 2009.04.24. 22:45:07

@Gyulimali: azok is vagyunk, hidd el...

Juditnak: nem tudom megvolt-e már, de ezt a levelet át lehet dobni a TASZnak. Simán az ő területük.

mokas_gizi 2009.04.24. 23:52:12

@heliox: Szerintem most itt nem irigységről van szó...!!!
Hanem arról hogy a rokkant igazolvánnyal rendelkező autók többsége több tízmilliós autókon van...!!!
Ezen emberek többségének nincs semmi baja csak megvásárolták ezeket az igazolványokat...!!!
Természetesen egy gazdag ember is lehet rokkan, ezzel nincs is semmi probléma, de szerintem elég egyértelmű, hogy itt az esetek többségében nem erről van szó...

guy 2009.04.25. 01:46:21

Igenis vizsgálják felül az összes rokkantkártyát. És aki nem testi fogyatékos, az ne kapjon. Attól, hogy elmebeteg, minek neki ingyenparkolás?
Abba kéne hagyni a mutyizást, és meglátnánk, hogy jobban járnánk, ha nem ismerősökkel intéznénk mindent (mert az hosszú távon úgyis többe kerül),

szaGértő 2009.04.25. 05:50:41

@kim.bauer: Az az orvos, aki a állami egészségügyi ellátásban pénzt fogad el a betegtől az korrupt.

A fenti definíció szerint az orvosok 90%-a korrupt.

hawkeye 2009.04.25. 09:34:55

@marosy: hadd meséljem el, hogy nyitott kapukat döngetsz!

Van felülvizsgálat a rokkantaknak.

Két, vagy háromévente.

Ad absurdum olyanoknak is, akiknek végtagjaik hiányoznak.
Nyilván fenntartják e lehetőségét, hogy egy Lourdes-i túra után visszanőtt a kezük, vagy a lábuk...


A parkolókártya más téma. Sztem Budapesten jó, ha 20 százalék használja jogosan...

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2009.04.25. 16:45:23

TheElf írja jól, én sem értem, hogy a mozgásában korlátozott, de egyébként megfelelő jövedelemmel élőknek (mint pl Heliox említett drága autóval rendelkező mozgáskolátozott barátja) miért kell ingyen parkolniuk.
Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy övék legyen a bejárathoz legközelebbi hely, de miért ingyen?

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2009.04.25. 16:59:59

Mellesleg ha ezek az igazolványok a parkolást "csak" megkönnyítenék, de nem tennék ingyenessé az kevesebb visszaélésre és így kisebb közfelháborodásra adna okot.
A ténylegesen testi fogyatékkal élők és ezért elhelyezkedésre képtelenek támogatását pedig oldaják meg másképp.

Sics68 2009.04.26. 05:03:10

Üdv!

Hogy mi az én véleményem erről az egész rokizásról?

Nos, szerintem nagyon egyszerű a helyzet: egy törvény csak akkor ér valamit, ha azt betartatják.

A jelenlegi szabályozás se túl rossz - elvileg közel jó... a probléma a gyakorlattal van.

Kinek kéne betartatni? Netán van rendőrség, ügyészség nevű szervünk?

De mindek vannak, ha hagyják a törvénysértést????

Itt a fórumon "mindenki tudja", hogy a roki-kártyákkal sokan rendszeresen visszaélnek. Az a tipp, hogy 80%-ban...

Akkor miért nem indulnak meg az eljárások?!

Miskolcon ezt (is) megtették ... volt is belőle cikk, meg voltak előállítások. Pedig nem sok zsandárt állítottak rá ... csak kimentek egy parkolóba, és megkérdezték a rokkantkártyával várakozóktól, hogy no hol a rokkant ...

Szóval ennyi, ezt kéne tenni: ha valaki lát egy ilyen esetet, mobiltelefon elő, rendőrséget felhív... esetleg fényképeket készít, feljelentést ír ...

De alapvetően a yard dolga lenne, mindenféle civil noszogatás/baszogatás nélkül is.

**

Amúgy persze az is igaz, hogy a Bp-i kerületekben a parkolókat koncessziban üzemeltető cégek vezetőit is egytől egyik le kéne csukni ... mennyi zsét szednek be, mennyit osztanak vissza a kerületeknek - hogy köthettek ilyen szerződést az illetékesek, választott vezetőink ... korrupciótól b
bűzlik az egész rohadt rendszer :(

Kristian Kalle \"úr\"nak küldöm eztadalt a 400K Ft 2009.04.26. 19:29:10

En ennel jobbat nem is vartam Hagyo Miklostol.
Kristian Kalle "ur" se parkolna rokkant parkoloigazolvannyal, legfeljebb par szazer ft kifizetetlen kozmuszamlaval lepne le.

Deviáns 2009.04.28. 08:03:00

A sok rokkantnyugdíjas oka: A rendszerváltás után sokan a munkanélküliség elől menekülve igyekeztek magukat rokkantnak nyilváníttatni, így ugyan kevés, ámde fix jövedelemhez jutottak. Ez ma is így van.
Megoldás 1: Újra felülbírálni a jogosultságot. Eredmény: 500 000 munkanélküli. Szerintetek ezt melyik kormány vállalná be?
Megoldás 2: a szociális juttatásokat az APEH fele bejelenteni kelljen, így azonnal szűrhető az a rokkantnyugdíjas, aki a nyugdíja mellett jó jövedelemmel rendelkezik: csökkenthető a nyugdíja az adott időszakra. (ugyanezt bevezetném a katona-rendőr nyugdíjasoknál)

A parkolókártyára megoldás: szerintem is a felfestett hely + a parkolás 100%-os kifizettetése lenne a jó megoldás. Max utólag visszaigényelhető lenne. A lakhelynél amúgy is ingyenes a parkolás a megfelelő engedéllyel, ha meg orvoshoz, hivatalba megy az illető, ott adhatnának neki igazolást a jogos parkolásról, így visszaigényelhetné a parkolásra fordított összeget.

zoli_ 2009.04.28. 11:12:17

Nem az alapvető problémát kellene orvosolni? A fizetőparkolás mint olyan egy magáncégnek (centrum parkolómaffia kft)zsebébe (és onnan a politikusokéba visszajuttatott) 10 milliárdokkal kellene valamit kezdeni? Elsősorban megszüntetni a fizetőparkolást, ami csak azért van, hogy valaki milliárdokat lophasson el.

A közterület használatáért egy ingyenélő kft-t gazdagítunk. Ez az igazi csalás, nem a rokikártyával védekezők a bűnözők, hanem akik ezt a szemét lehetetlen rendszert üzemeltetik. Demszki krupper, hagyó stb....

Avatar 2009.04.28. 20:58:27

@Deviáns: A rokkantnyugdíjas és a munkanélküli ugyanúgy pénzbe kerül, amit az adófizetőknek kell összedobni, nem a varázskalapból ugrik elő. A nagy különbség az, hogy a munkanélküli csak egy meghatározott ideig kapja a zsét, aztán vissza kell állnia azok közé, akik összedobják az állami bevételeket. A rokkantnyugdíjas viszont csak viszi a pénzt.
Az APEH most is tud a nyugdíjakról, a probléma az, hogy a rokkantnyugdíjasok gyakran feketén dolgoznak, mert a TB ellátásuk nyugdíjasként úgyis biztosított, a nyugdíjalapba meg pláne minek fizetnének már be...
Ha a tiszta jövedelem alapján még vissza is vennének a rokkant nyugdíjból, akkor meg a maradék is inkább a feketegazdaságba menekülne.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2009.04.30. 07:25:09

Akkora buli!!!

index.hu/belfold/budapest/2009/04/30/a_centrum_tavaly_22_-ot_adott_a_keruleteknek/

A Centrum 22 százelékot adott a kerületeknek

Az elmúlt három évben összesen 19,3 milliárd forint parkolási bevétele volt a három budapesti parkolási társaságnak, amiből 8,9 milliárdot kaptak az önkormányzatok, derült ki az Index birtokába jutott összesítésből.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2009.04.30. 07:27:54

@hawkeye: "A parkolókártya más téma. Sztem Budapesten jó, ha 20 százalék használja jogosan..." Ne viccelj! 2%-ot akartál írni.

Sutty ! 2009.05.02. 02:24:31

Ezt én már 4-éve megjósoltam, amikor láttam azt, hogy olyan "emberek" is hozzájutottak az engedélyekhez akik nem jogosultak rá!

És ebbe a k@rva országban megint az molesztálják, akiket nem kellene.

Ennyi erővel szerintem mindenkit börtönbe kéne zárni, mert az összes bünözőt nem tudják megfogni?

Kivéve a gyedí bírókat! mi?

Aztán úgyis kezdődik minden újra!

kovácske 2009.05.04. 15:51:53

@Adblock_júzer: 19-nek a 8 nem 22 százaléka. valami nincs rendben ezzel az állítással.

kovácske 2009.05.04. 15:54:31

@zoli_: a parkolás ingyenessé tétele melyiket növelné: a parkolóhelyek számát, vagy a parkolni akarókét?

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2009.05.04. 19:44:58

@kovácske: A megfejtés az általad kreált fejtörőre: a 8,9 a három budapesti parkolási társasághoz tarozik, ebből 22% a centrumhoz. (A másik kettőből az egyik 46%-nál nagyobb, a harmadikra ennyi adatból nem következtethetünk.) Mi ebben a probléma? De ha annyira érdekelnek a részletek, olvasd el a cikket, hátha leírják a pontos arányokat is benne. Azért van ott a link.

Frucsasz 2009.05.06. 10:44:07

@kim.bauer: Ó nem ,dehogy jellemző... Az anyám a fél szemére vak volt, és súlyos beteg. De mivel úgy gondolta, jogosan a kis balga, hogy ő TÉNYLEG beteg, ezért nem volt hajlandó fizetni annak/azoknak az orvosoknak, akik a leszázalékolásában döntöttek. Ezt ők szóvá is tették, de mivel anyám gerinces volt, nem fizetett, így nem is kapta meg azt, ami járt volna. Nem értek pontosan a számadatokhoz, de azt hiszem, neki 67%-os járt volna, és csak 50%-osat kapott. Évenkénti felülvizsgálattal. Jelentem, állambácsinak nem került túl sokba, mert 38 év munkaviszony után ment csak el rokkantnyugdíjba, azt is csak azért, mert már tényleg nem tudott tovább dolgozni. 5 évig volt rokkantnyugdíjas, meghalt. Lassan, fájdalmas körülmények között. 8 hónap telt el a rák diagnosztizálásától a haláláig. Ez alatt a nyolc hónap alatt volt szerencsénk a magyar egészségügyhöz. A mai napig ökölbe szorul nem csak a kezem, de még a lábfejem is dühömben, ha eszembe jut, hogy bántak vele az orvosok és az ápolók a kórházakban. Hogy ha nem fizettünk eleget a zsebbe, hagyták az akkor már magatehetetlen asszonyt szomjazni egész nap, fájdalomcsillapítók nélkül. Nekem te ne magyarázd, hogy az orvosok nem korruptak. Maximum te vagy olyan szerencsés, hogy nem ilyenbe futottál bele. Ó, és még egy kis szösszenet a jelenlegi háziorvosomról: 4 éve dolgozom, 4 év alatt egyszer mentem hozzá. Tavaly. Három hét gyötrődés után, mikor már a kiszáradás határán álltam, mert nem maradt meg bennem semmi. Még a víz sem. Az első kérdése az volt ,hogy rám sem nézve ( heti választ lapozgatva) megkérdezte, hogy mennyi időre írjon ki,mert attól függ a tarifa... Mikor közöltem, hogy ne írjon ki, dolgozni akarok ,csak nem tudok ,úgyhogy adjon valamit, majdnem leesett a székről.

viktor134 2009.05.08. 22:06:31

@Frucsasz:
egyetértek. inkább legyen fizetős, minthogy az adóból megvett gépeket csak akkor használhassák, amikor a fődoki zsebét megtömöd.

mint szlovákiában, az kell, hogy vagy magán parxist visz a doki, vagy tb-t. és nem csinálja meg a magán vizsgálatokat tb költségre. volt is lázongás az orvosoknál.

egyébként meg rühellek orvoshoz járni.

viktor134 2009.05.08. 22:15:25

eredeti postra meg komment:
szűnjön meg a fizetős parkolás.

A projekt célja:
a parkolóházak építésnek pénzügyi alapjának megteremtése, a közösségi közlekedés népszerűsítése

Projekt értékelése:
Nem jött össze.

Javaslat a projekt folytatására:
nem
süti beállítások módosítása