Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Vevő, széljegy és a volt adós

2009. március 27. - zugügyvéd

Egy újabb tanulságos történet arról hogyan nem szabad lakást eladni, és milyen papírokat tilos aláírni egy ilyen ügylet során. 


T. Zugügyvéd


2007 decemberében elkívántam adni az ingatlanomat 12 millió forintért. Jelenkezett is egy vevő aki 100 ezer forintal leelőlegezte az ingatlant. A vételár többi részét hitelből szerette volna fedezni.Kértem a vevőt,hogy az adás vétel még Decemberben történjen meg az új ingatlan eladási törvény miatt a kifizetés pedig márciusban ahogy erre igéretet is kaptam.

Ezért a vevő a tulajdon jogom fenntartásával rá is került a lakás tulajdoni lapjára széljegyként. Menet közben kiderült,hogy az előttem levő tulajdonos közel 300 ezres tartozását ráterhelték az ingatlanra.


Sajnos a tulajdonjogom külfőldi út miatt később került bejegyzésre mint a volt tulajdonos terhelése. Sebaj gondoltam,hogy az előlegből amire ígéretet kaptam még decemberben a vevőtől ami még 800 ezer forint volt abból kifizetem és nekem is maradt volna annyi,hogy tudjak lakást nézni és foglalózni.

Természetesen a volt tulajdonos helyetti kifizetett összeget később valahogy behajtattam volna de ekkor nem tudott fizetni úgyhogy nekem kellet.

A vevő nem adta át részemre az előleget de bement a végrehajtóhoz és kifizette ezt az összeget a volt tulajdonos helyett.


Tehát ott álltam egy kifizetett végrehajtással ami nem is az enyém volt és 100 ezer forint előleggel. Közben a vevő aláíratott velem egy ingatlan adásvételi szerződést amin 2008 januári dátum volt. Mondtam ez igy nem lessz jó mert az uj törvény szerint mivel 5 éven belűl adtam el a lakásom nekem közel 600 ezer forintot kell befizetnem az apehnak. Én nem 11 millió forintért akarom eladni a lakásomat. Közben másnap kiderűlt, hogy a hölgy egyedűl nem is kap ekkora összegű hitelt ezért az élettársát is bekell vonni a hitelbe.

Kérdeztem,hogy igy is kitudja fizetni az igért határidőre a hátralévő összeget és mi lesz a decemberi adás-vétellel mert én nem akarok még + 600 ezret az apehnak is fizetni?Erre közölte velem,hogy nem tudja az ügyvéd decemberi adás-vétellel megoldani és nem is biztos,hogy a hitel megérkezik a megbeszélt időre.

Velem közel 4 hónapot akartak váratni 100 ezer forintal a kezemeben ők meg alá akartak velem iratni egy a vétel ár átadásától számitott egy hetes kiköltözési időt.Tehát egy hét alatt kellet volna egy lakást találnom és oda át is költöznöm én meg hónapokat várjak rájuk.Hát itt betellt a pohár innentől nem voltam hajlandó semmit aláirni és vissza utaltam a vevő bank számlájára 120 ezer forintot mely takarta az általa adott előleget és egyébb költségeket. De itt jön a csavar.

A volt tulajdonossal ők írtak egy megállapodást melyben a volt tulajdonos kötelezi magát a,hogy a vevők állttal meg fizetett 300 ezer forint tartozását részletekben megfizeti nekik melyből egyszer kifizetett 50 ezer forintot és azóta sem fizetett semmit. Természetesen a vevő addig nem íratja le magát a lakás papíromról míg ez az összeg kifizetésre nem kerül a részére. Igy a lakásomat eladni,vagy hitelt felvenni sem tudok mert a volt vevőm ott van a tulajdoni lapom széljegyzékében. Én nem tudom beperelni a volt adóst mert elviekben azt mondják,hogy igy nekem semmi közöm nincs hozzá. A vevő viszont nem tudom miért de nem pereli be.KÉRLEK TITEKET SEGÍTSETEK MIT TEHETEK ÉN MOST MERT MÁSFÉL ÉVE EBBEN A ROSSZ HELYZETBEN VAGYOK.ÜDV
 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr661029565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pióca 2009.03.27. 22:44:28

Számomra elég zagyva ez a szöveg. Ha jól értem, még 2007-ben volt egy tulajdonjog-fenntartásos adásvételi szerződés, amit be is nyújtottak a földhivatalnak. Most akkor mi a probléma? A személyi jövedelemadó szabályai tudtommal eladóbarát módon változtak, nem értem ezt a problémát sem. Pacta sunt servanda, ki mire szerződött, teljesítse.

vhm 2009.03.27. 23:50:53

aláírni mindent, ügyvéd nélkül sajtpapírokat... áááááá

fogóskérdés 2009.03.28. 01:22:10

igen ez elég zavaros ,már csak ha a számokat nézem is. össze kellene adni meg kivonni,de ez már első ránézésre se valami bizalomgerjesztő szvsz.

Mackósajt66 2009.03.28. 06:37:38

"Menet közben kiderült,hogy az előttem levő tulajdonos közel 300 ezres tartozását ráterhelték az ingatlanra."

Mi az, hogy menet közben derül ki?

Valaki úgy vesz meg egy ingatlant, hogy nem is tudja, azt az előző tulaj tartozása terheli? (Ennek benne kellett lennie az adás-vételi szerződésben.)

Mariannka51 2009.03.28. 07:21:31

Meg kell nézni az előző adás-vételit, benne van-e, hogy per és tehermentes az ingtalan. Ha nincs akkor, vehetjük úgy hogy teherrel együtt vette meg az ingatlant és ki kell fizetni. Ha benne van el kell járni az eladóval szemben. Ja, hogy közben ki lett fizetve? Akkor új vevő után kell nézni, ők meg intézzék maguk között.....

vape 2009.03.28. 10:04:49

"Sajnos a tulajdonjogom külfőldi út miatt később került bejegyzésre mint a volt tulajdonos terhelése."
"A vevő nem adta át részemre az előleget de bement a végrehajtóhoz és kifizette ezt az összeget a volt tulajdonos helyett."
"...nem voltam hajlandó semmit aláirni és vissza utaltam a vevő bank számlájára 120 ezer forintot..."

Azt hiszem, ebben az ingatlanbizniszben a kommunikáció hiánya és az ügyvédi költségeken spórolás erősen felfedezhető:
- ha megfizeti az ügyvédet, akkor az elviszi a szerződést a földhivatalba akkor is, ha a vevőnek (aki most eladó lett) külföldre kell utaznia,
- mostani vevő csak úgy fogja magát, és kifizeti a tartozást anélkül, hogy a jelenlegi tulajdonos tudna róla,
- tulajdonos hirtelen felindultságból visszautalja az előleget anélkül, hogy egyeztetne a vevőjével,
- stb.

Mackósajt66 2009.03.28. 11:38:25

Ingatlan adás-vételnél ügyvéd (vagy közjegyző)kényszer van, a földhivatal csak akkor jegyzi be az ingatlan tulajdonjogát, ha az adás-vételin ügyvédi ellenjegyzés van.

Az ügyvédnek pedig kutya kötelessége az általa ellenjegyzett adás-vételit beadni a földhivatalba (még akkor is, ha netén 5000 FT-ért vállalta az ellenjegyzést, sajnos ma már ilyet is hallani).

guy 2009.03.28. 13:39:30

A kedves posztíró spórolt az ügyvédi költségen, és így bebukott 12 millió forintot. Saját ügyvédet kellett volna fogadnia. A helyesírásból meg az derül ki, hogy azt a lakást mintha nem a saját munkájával szerezte volna, így nem csoda, hogy nem is tud felelősen gondoskodni a tulajdonáról.
Egyébként a megoldás: el kell menni ügyvédhez, aki megérti ezt a zagyva szöveget, amit leírt. :-)
Hihetetlen, hogy még nem tette meg, hanem ide ír a fórumba :-).

kkvblogger · http://kkvinfo.blog.hu/ 2009.03.28. 17:57:32

Többször elhangzott már a kulcsmondat: ügyvédet kell keresni! És valóban igazuk lehet a posztolóknak: ide vezet, ha valaki az ügyvéden akar spórolni.

xaraud 2009.03.28. 18:56:36

Huh, ez a történet nem kerek sehogy.
Az előfordulhat, hogy az előző tulaj tartozása a te adásvételid után kerül fel a tul.lapra (x napot pihen az adásvételi az irodában), de az sehogy sem eshet meg, hogy erről a 100.000Ft átadásánál ne tudjatok, mert ha a vevőd felkerült széljegyként, akkor ott biza kellett, hogy legyen ügyvéd. Érted? Tul.lap nélkül életveszélyes adásvételit írni és ezt még a legzugabb zugügyvéd is tudja...szóval nekem valami nem stimmel.

load error 2009.03.29. 00:27:28

1. Az eladó alighanem a lakásvásárlásra fordított összeg kedvezménye miatt ragaszkodott 2007-es dátumhoz.
2. Ha az eladó aláírt, hogy az ingatlan per és tehermentes, miközben mégsem az, akkor innentől kezdve ő is felelős azért, ha ennek az ellenkezője derül ki.
süti beállítások módosítása