Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Jól rangsorolt végrehajtás

2009. február 05. - zugügyvéd

Bármennyire rövidke az alábbi ügy, fontos kérdést vet fel. A bírói gyakorlat szerint igen, elrendelhető a végrehajtás: a tulajdonjog fenntartás tényének széljegye után felkerülhet a végrehajtás széljegyként, és ez megelőzi rangsorban később benyújtott bejegyzési engedélyt.

 

Kedves Zugügyvéd!

Azzal a kérdéssel fordulok önhoz hogy, 2008 novemberében eladtam az ingatlanomat! A vevö be is költözött,de a vételárnak csak egy részét fizette ki! Széljegyként rá is került a tulajdonlapra! Ezek után az APEH végrehajthatja-e az adóságaimat az ingatlanon?
Segítségét előre is köszönöm!
 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr83924652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

765mb 2009.02.05. 16:27:46

Semmi közöm a joghoz, de a széljegy az csak egy széljegy, nem pedig tulajdonosváltás. Csak azt jelzi, hogy valakinek vételi szándéka van és más őt nem előzheti meg.

A lakás attól még a tiéd. Ergo bármi behajtható rajta.

Hogy az ürge kifizette neked egy részét az a szerződésen elvileg rajta van. Ő majd azzal szépen visszapereli tőled a pénzt.

Ha nincs szerződés, akkor meg ajándékba kaptad a pénzt és a verést, ami jár hozzá mindezekután.

De mondom, semmi közöm a joghoz, csak kísérletként beírtam, mert szerintem a józan ész ezt diktálja.

xaraud 2009.02.05. 16:29:58

Ha meg kell indokolnom, írj.

Pióca 2009.02.05. 19:37:50

Bizony, végrehajthatja. Az már az APEH-on múlik, hogy ingatlan-végrehajtást foganatosít-e (árverés stb.), vagy követeléslefoglalást (az ingatlan vevőjének nem az eladóhoz, hanem az adóhatósághoz kell teljesítenie a vételár fennmaradt részét). Nem az eladót (levélírót) kell sajnálni, hanem a vevőjét, aki esetleg kifizette már az ingatlan árának a nagy részét, mégsem lesz tulajdonos, ha az APEH elárverezi az ingatlant, hanem futhat a pénze után, ami egy ilyen "jó adós" esetében nem túl biztató lehetőség. Igényperrel talán elérheti, hogy legalább a kifizetett vételár arányában elismerjék a tulajdonjogát, de ebben nem vagyok biztos, nem néztem utána.

Pióca 2009.02.05. 19:43:23

Ha nem lenne végrehajtható, akkor mindenki így menekítené ki a vagyonát a végrehajtás alól. Kötni kell egy tulajdonjog-fenntartásos szerződést, aztán mikor elévül a végrehajtáshoz való jog, megállapítani, hogy a (fiktív) vevő nem fizetett, úgyhogy minden vissza, a tulajdoni lap III. részéből töröltetni a tulajdonjog-fenntartásos vétel tényét, oszt minden oké.

Káposztakukac 2009.02.05. 22:33:15

@Pióca: van egy olyan érzésem, hogy itt is egy színlelt szerződésről van szó, csak kicsit bénán kivitelezték;)

Seherezad (törölt) 2009.02.06. 11:14:13

Nem foglalhatja le. Azért kell a széljegy, ami jelzi az ingatlan már - bizonyos feltételek teljesítése után- nem a tulajdonosé.
Persze ha a feltételek nem teljesülnek -aminek a széljegyben is látható záros határideje van - akkor lecsap rá a végrehajtás zord keze.
Az persze más kérdés, hogy amennyiben fedezetelvonásról van szó, az BTK- ba ütköző cselekedet, viszont ezt bizonyítani kell bárkinek, aki végre akar hajtatni.

2009.02.06. 11:38:14

Szerintem simán végrehajtható, a vevő meg futhat a pénze után, hiszen a széljeggyel még nem szerzett tulajdonjogot. Brrrr... Nem szeretnék ilyen helyzetbe kerülni.

Salgo2 2009.02.06. 12:18:38

Off:

Kérdezném, hogy ebben a lenti esetben nem kellett volna letartóztatni 35 embert lopási kísérletért, gyilkossági kísérletért vagy garázdaságért?

index.hu/politika/bulvar/fatolvaj7789/

Javasolnám egyébként, hogy vegyenek be a btk-ba olyan tényállást, hogy "bűncselekmény meghiúsítása" és büntessék jó keményen.

Pióca 2009.02.06. 15:43:26

Ptk. 368. § (1) Az eladó a tulajdonjogot csak a szerződés megkötésekor, írásban és legfeljebb a vételár teljes kiegyenlítéséig tarthatja fenn.

Inytv. 17. § (1) Az ingatlan-nyilvántartásba csak az ingatlanhoz kapcsolódó következő, jogilag jelentős tények jegyezhetők fel:
r) tulajdonjog fenntartással történt eladás.

Art. 144. § Az adóhatóság alkalmazottja a végrehajtási eljárásban az egyes végrehajtási cselekmények foganatosításakor a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) rendelkezéseit alkalmazza, ha e törvény másként nem rendelkezik.

Vht. 136. § (1) Az adós tulajdonában levő ingatlant az ingatlan jellegére, művelési ágára és az ingatlant terhelő jogra vagy tilalomra, továbbá az ingatlanhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba feljegyzett tényekre tekintet nélkül végrehajtás alá lehet vonni.

kartárskám 2009.02.06. 17:58:11

1.)A tulajdonátruházás érvényességéhez ilyen esetben szükség van a végrehajtási jog és egyéb dologi jogosult hozzájárulásához is. Ha nincs meg a hozzájárulás eleve gond van, szerintem be sem jegyezhető a tulajdonváltozás.
2.)A végrehajtási jog az biza, úgynevezett dologi jog, azaz, ha rajta van az ingatlanon, az ingatlan tulajdonosa köteles tűrni a végrehajtást, akár az ő adósága miatt került rá, akár nem.

A fentiekre tekintettel gond nélkül végrehajthatja és meg is fogja tenni. Neki lehet állni a kármentésnek.

Végre egy hajtó 2009.02.06. 19:52:46

Amikor a végrehajtó megküldi a vh. jog bejegyzési kérelmet a Földhivatalnak: az ingatlan az adós nevén van bejegyzi, ha nincs, nem jegyzi be. Amennyiben széljegyek vannak, úgy a széljegyzi utolsóként, és annak függvényében jegyzi be, vagy sem, hogy az őt megelező széljegyek mit tartalmaznak.

Seherezad (törölt) 2009.02.06. 22:02:02

@Pióca: Ezt nekünk anno úgy értelmezték, hogy a széljegy mielőbbi bejegyzése azért sürgős teendő egy ingatlan átruházás során, mert ezzel jelzik a tulajdonviszonyok (és egyéb) változását, amit a hivatal nem tud azonnal adminisztrálni. És aminek pont az ilyen esetekben van jelentősége. Persze a jogot is lehet így is úgy is magyarázni, de így most kicsit összezavartál.
Veszek egy kérót mondjuk, kiegyenlítem a vételárat beköltözök, esetleg van még feltétel h 10% ot akkor fizetek ki, ha kicserélték az ajtót, ablakot megegyezés szerint stb. Majd a földhivatal tököl a nevemre írással úgy 6 hónapig, ennek eredményeképp a régi tulaj tartozása miatt engem raknak utcára. Ez így nem kerek...

Pióca 2009.02.07. 00:14:35

Felejtsük el a széljegyet! Az csak az elintézetlen beadványokra utal, amiket előbb-utóbb elintéz a földhivatal, nyilván a széljegyzés sorrendjében. A tulajdonjog-fenntartásos eladást a tulajdoni lap III. részébe, tényként jegyzik fel. Ez még nem jelenti a vevő tulajdonszerzését.
A következő széljegy/feljegyzés lesz a végrehajtási jog. Ez után már nem tudják bejegyezni a vevő tulajdonjogát.
Elismerem, hogy egy jóhiszemű vevő számára ez szívatás, na de a végrehajtást kérő és a végrehajtó is jóhiszemű.

xaraud 2009.02.09. 09:27:38

Szerintem a végrehajtás alá vonás attól függ, hogy a "régi" tulajdonos tulajdonjog fenntartással vagy anélkül adta el az ingatlant. Ha tjf-al adta el, akkor a vevő nevére akkor kerül az ingatlan, ha teljesen kifizette a vételárat, ebben az esetben megeshet, hogy végrehajtás alá lehet vonni az ingatlant, mivel még az eladó a tulajdonos, bár ekkor is szükség van egy bíróság általi eredeti állapot visszaállításra, ahol a vevő egyből igényelheti a felmerült kárának megtérítését. Ekkor őneki kell elvileg az elsőnek lennie a kielégítési rangsorban. Eztán jöhet a végrehajtó,nem?
Ha azonban nem tjf-al adta oda az ingatlant (mert ugye anélkül is lehet-bár hülye aki odaadja) akkor már nem az övé, így nincs is min végrehajtani.
Ez abból gondolom, hogy a földhivatali eljárások során vannak bizonyos jogelvek, amit mindenképp be kell tartani, mint pld a nyilvánosság, sorrendiség, bejegyzés stb. elvei.
süti beállítások módosítása