Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szentkorona, tót vircsaft

2008. november 04. - zugügyvéd

 Az alábbi kérdések megválaszolásához egy nemzetközi jogban jártas kolléga segítségére lenne szükség.

 

Szia Zugügyvéd,

 

Én i azon a szurkolók közül vagyok, akit megviperáztak a szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen. Lenne néhány jogi kérdésem az esettel kapcsolatban.

Én mint magyar állampolgár milyen nemzetközi fórumon tehetek panaszt, ha az állampolgárságom, nemzetiségem miatt ér egy másik országban rendőri atrocitás, főleg, ha egy EU tagállamról van szó?

Személyesen indíthatok-e eljárást, vagy csak ezt a Magyar Állam teheti meg?

Ha Szlovákiában indítok eljárást, akkor köteles-e a Magyar Köztársaság ebben jogi segírséget nyújtani?

Perelhetem-e magánszemélyként a Szlovák Államot egy nemzetközi bíróságon, vagy csak akkor, ha az összes szlovák jogorvoslati fórumot kimerítettem?

Egyáltalán, ha mondjuk egy magyar-török meccsen a török szurkolók lófarkas zászlóval bosszantanák a magyar rendőröket – kizárólag lobogtatva – akkor a magyar rendőrök jogosultak lennének csak ezért őket véresre verni?

Vagy, ha az olasz válogatott szurkolói egy németországi meccsen a Római Birodalom térképét ábrázoló zászlót lobogtatnak, akkor a német rendőrök is összeverik őket?

Köszönettel:

 

Csaba

127 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr46749593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bewhat 2008.11.04. 19:00:15

drága agyilag roppant barátom. tehát ha a szlovák hatalom(nem a nép, a hatalom) bántja a magyar kisebbséget vagy a hazájába érkezett magyar szurkolókat(ok nélkül), akkor ne jelezzük ezzel kaopcsolatos ellenérzéseinket, mert akkor megint bánthatják valamely magyar embert? nyilván ha csöndben maradunk és nem vonunk kérdőre és nem perlünk, akkor nem bántja többet? ekkora hülyeséget!! nem szabad csendben tűrni a szlovák kormány magyarellenes lépéseit, mert azok csak súlyosbodni fognak!

loldongs (törölt) 2008.11.04. 19:00:28

ennyi 1-bites agyút.. ha az izraeli válogatott jönne ide focizni és megvernék a rendőrök a szurkolóikat, akkor is a verők oldalára állnál?

Lángharcos 2008.11.04. 19:06:39

A szurkolóveréssel semmi baj nincs - ha már csináltak balhét. A zászlólengetés nem balhé. Az szurkolás.

Kisangyal 2008.11.04. 19:09:35

Nem tudom feltűnt e, de Malina Hedvig már van. Szerintem nagyon sok "Malina Hedvig" él szlovákiában.
Attól, hogy csendben hagyjuk, hogy rugdossanak, nem lesz jobb a helyzet és megszűnni sem fog, csak még nagyobb birkának néznek és egyre nagyobbakat kapunk majd!
Persze a provokáció és az eszetlen megmozdulások nem vezetnek sehová, okosan kell tenni ellenük, de nem szabad rájuk hagyni semmit. Már így is vérszemet kaptak...

vakablak 2008.11.04. 19:10:23

Ha a példában idejövő izraeli szurkolók Magyarország eltörlésének igenlésével egyenértékű szimbólumokat hordozó zászlókat lengetnének, nyilvánvalóan és hangsúlyozottan utálnák a magyarokat, provokálnának bennünket, szúró- és vágófegyverekkel érkeznének a meccsre, ha a saját országukban már a szélsőségességükről, erőszakosságukról és rombolásaikról volnának híresek, akkor eléggé jó ötletnek tartanám, ha a rendőrség pofán is vágná őket. De akkor is azt a megoldást favorizálnám, hogy előbb a rendőrség várja ki, míg a jog szerint is okot adnak erre. Sajnos a szlovák rendőrségnek nem volt ennyi türelme. De azért még nagyon igazuk volt, és nagyjából azt tették, amit az őket ért provokációk hatására úgy általában minden etnikai szlovák tőlük elvárt.

Félreértés ne essék: nekem különösebben nem rokonszenvesek a szlovákok, szerintem a magyarok utálatát nagyjából annyira viszik túlzásba, mint a magyar irredenták, soviniszták és revizionisták a szlovákok utálatát. Viszont a szlovákok nem nagyon tüntetnek azzal, hogy szűnjön meg Mo., és nem járnak ide rendet bontani. Ezt meg kell hagyni. Ez rokonszenves bennük.

Tehéntőgy 2008.11.04. 19:14:27

Ajjaj, lehet, hogy füredinek igaza lesz az övé után következő kommentekkel kapcsolatban?

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.04. 19:17:34

Uraim, a Trianon-ügy egy lezárt jogi eset. Afellebbezési lehetőségek kimerültek és/vagy idejüket vesztették. Az szép, hogy vannak még akik követelik a több mint 90 éves status quo-t, csak hát szvsz ez inkább a szlovákiai magyarság ügye mint a mienk, én azóta sem nagyon hallottam szlovákiai magyar szervezetek véleményét a történtekről és feltételezem hogy azért, mert a a tisztelt "provokátorok" olyan balfasz módon viselkedtek, hogy mellettük kiállni is, de a verés ellen tiltakozni is necces...

Tudomásul kellene venni, hogy ahol a magyar nemzetiség ellen kavarják a szart, oda nem megyünk provokatíve sem szurkolni, sem zászlót lengetni, sem nagymagyarországot éltetni...

Ha egy római jönne ide az ókori birodalom térképével, zászlaival vagy egy török a saját felségjelzéseivel, a magyarok többsége (legalábbis már csak remélni merem) vele nevetne, megveregetné a hátát, aztán ha megunta, majd hazamegy.

Vannak azonban országok, ahol ez vörös posztó! A kinti magyarság tojáshéjon táncol, hogy védje identitását és nemzeti értékeit, erre odamegy pár türhő és beleszarik a ventillátorba...

...egyenlőre én azon az állásponton vagyok, hogy azt kapták, amiért kimentek...

Kár hogy a kinti magyarok nem tudnak kinek panaszkodni ez miatt, mert el sem értek semmit, viszont elég jó labdát dobtak fel ennek az elmebeteg(? vagy csak jó politikai érzékkel megáldott?) Ficonak meg Slotának.

Itthon meg lehet szájkaratézni, oda kint viszont nem annyira, mert úgy tűnik hogy aki sérti a szlovák nemzeti érdekeket, annak az arcába gyűrnek. Amúgy ez akár etalon is lehetne... de hát magyar magyarnak farkasa, nem másnak:-(((

Raka1885 2008.11.04. 19:29:45

Aki nincs tisztában a tényekkel, az minek ír bármit is?

boj (törölt) 2008.11.04. 19:29:50

"Uraim, a Trianon-ügy egy lezárt jogi eset"

És? Áll benne valahol, hogy tilos magyarnak lenni az új határokon túl? (ha láttad valaha a diktátumot akkor tudod, hogy ennek explicite az ellenkezője van benne.)

Tényleg nem értelek. Valamiért itthon egy csomó ember úgy gondolja, hogy ha kussolunk akkor nem bántanak. Oszt mégis. Fura ez az örömteli megalkuvás...na mindegy, az én generációm többsége zum Glück nem fertőzött vele.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.04. 19:40:01

Boj:

Van valami zavaros abban a szemléletben, hogy eredményt elérni, valami ellen tiltakozni csak botrányosan lehet...

Mert ha valaki nem ordít torka szakadtából olyan jelszavakat, amiket én szlovákiai magyartól még sosem hallottam, meg nem verekszik össze rendfenntartókkal, az megalkuvó???

Miért érzi azt néhány tucatnyi ember folyton, hogy neki mindig minden rendezvényes jól észrevehetően oda kell tennie magát? Miért nem hallgatnak ezek az igazán érintettek kérésére, amikor azt kérik hogy maradjanak ki és ne rontsanak tovább egy amúgy is pengeélen táncoló helyzetben? És miért van az, hogy ha már ez a néhány tucatnyi ember megjelent, miért van az, hogy ennek rendszerint általában újsághír (negatív) az eredménye?


Olvasom tovább a véleményeket, várom hogy valaki - túl a megszokott köpködésen - érdemi véleményt is formáljon, én ugyanis meggyőzhető vagyok...

zsoltix 2008.11.04. 19:40:05

Raka1885, miért, ki van tisztában a tényekkel? Még azok se tudják,akik ott voltak.

Raka1885 2008.11.04. 19:56:20

Nekem az a benyomásom, hogy a legtöbb kommentelő legfeljebb a Blikkből vagy onnan sem tájékozódott. Az előítéletei alapján fogalmaz olyan véleményt, mely legfeljebb saját maga minősítésére alkalmas.
Lehet, rosszul fogalmaztam a "tényekkel", de azt továbbra is tartom, hogy nem igazán olvastatok utána eseményeknek.

zpequino 2008.11.04. 19:58:26

"Viszont a szlovákok nem nagyon tüntetnek azzal, hogy szűnjön meg Mo., és nem járnak ide rendet bontani. Ezt meg kell hagyni. Ez rokonszenves bennük."

De nem is volt sokáig Budapest a Szlovák Királyság fővárosa, azt is meg kell hagyni. Bezzeg mikor ki akartak költöztetni a Szlovák Kisebbségi Önkormányzatot Pilisszentkereszten a Szlovák Házból tavasszal (önkormányzati épület, tehát nem jogtalanul), akkor volt felháborodás, még Fico is beszólt, hogy Magyarország nem hagyja itt virágozni a kisebbségi kultúrákat.
Kíváncsi vagyok, mi lett volna, ha elveszünk tőluk jó 10.000 négyzetkilométert és a fővárost.
Olyan ez a hozzászólás, mintha egy palesztin mondaná valahol a gázai-övezetben, hogy de rendesek ezek az izraeliek, hogy nem jönnek ide és nem veszik el az egészet, ellenben mi szemét módon szidjuk itt őket, meg rakétázunk.
Nem vagyok revizionista, de azért ez a hülyeség már nekem is sok.

Akkor lennének szimpatikusak, ha örülnének az új országuknak és mellé hagynák a magyarokat használni a nyelvüket, építeni a kulturájukat és elviselni veretés nélkül, hogy néhányuk néha trianonozik (ha már mást nem csinál), ha már megépítették nekik azt, amit most a turistáknak pénzért mutogathatnak. Ahogy mi is tesszük, mert nálunk szimpatikus módon nem verik se a pilisi tótot, se a dunakanyari svábot, se a gyulai románt. Akármilyen zászlót is tesz ki.

zsoltix 2008.11.04. 20:10:04

Nekem nincsenek előítéleteim,a Blikket meg csak begyújtásra használom. Nem hiszem el sem azt,hogy a magyarok csak szépen ültek,mint elsőáldozó kislány a misén,és egy zászló miatt rohanták le őket, de azt sem,hogy olyasmit csináltak,ami indokolt volna ilyen intézkedést.

zpequino 2008.11.04. 20:12:08

Ja a pilisszentkereszti eseményhez adalék:

"A testület - amelynek tíz tagjából nyolc szlovák nemzetiségű - korábbi döntése szerint a Szlovák Házból a szlovák kisebbségi önkormányzat irodájának egy másik épületbe kell költöznie. A határozat ellen a kisebbségi önkormányzat kifogást emelt mivel az iroda számukra a szlovák identitástudatot is jelképezte, és ezért ragaszkodtak hozzá. A kifogásnak, főként Szlovákiában nagy politikai visszhangja volt."
origo

Tehát ez olyan, mintha Erdélyben a székelyek kitalálnák saját maguknak, hogy odébb kék költözni, erre pár másik berágna, és Magyarország meg Romániát okolná az egészért. Meg lehet azért nézni a különbséget ez és aközött, hogy Szlovákiában megverik azt, aki beszól mondjuk egy meccsen (vagy be se szól, ld. Malina Hedvig, aki saját magát verte meg) és a magyar nyelvű oktatásnak ott tesznek keresztbe ahol tudnak, olyan helyeken, ahol többségében élnek magyarok.
Ja és szlovák szurkolók meg azért nem jönnek ide mert félnek a veréstől. Amikor a fradistákat verték '92-ben, a visszavágóra eljött 1db fiatal srác, semmi baja nem lett (pedig megverhette volna az a pár tízezer ember aki az ellentáborban volt), otthon ezért a bátorságért klubja örökös bérlettel tüntette ki.
Simán mehetne az ügy nemzetközi fórumokra, mert nem hiszem, hogy kövekkel felszerelkezett embereket beengedtek volna a stadionba, a beszólásért mentőhelikopter pedig nekem kicsit durván hangzik.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.04. 20:25:24

Elvileg asszem egyén nem perelhet államot, mert akkor pl. a nácik vagy az orosz komcsik bűneiért is lehetne a mostani Németországot vagy Oroszországot. (ezen ne moralizáljunk). Hogy ha testi sértés történik, akkor az kivétel-e, azt nem tudom. Mindenesetre az nácik által kényszermunkatáborba hurcolt olasz háborús veteránok nemrég beperelték a német államot, és kártérítés fejében lefoglalták az Olaszországban lévő német nyelvi és kulturális intézetek egy részét, pl. a nálunk is ismert Goethe Institut néhány épületét.

zsoltix 2008.11.04. 20:25:35

A rendőrök szerint kövekkel dobálták őket. Na de hogy kerültek oda kövek,mikor állítólag átvizsgáltak mindenkit? Ha meg nem vizsgáltak át,akkor mi a francnak volt ott ezer rendőr? Lehetne még folytatni a kérdéseket.

Raka1885 2008.11.04. 20:27:00

Nem hinni kell ebben vagy abban. Olvasni, videót nézni, stb.
Pláne egy jogi blogon.

Murányi Vénusz 2008.11.04. 20:30:39

attila1,

Miért, ha nem származásáért kapta a verést, hanem mert "hülye mint a segg", akkor már jár a verés? Mi ez, visszamentünk a diktatúrába, amikor "gyanús személyeket" elvertek, pl. gondolataikért, világnézetükért, vagy mert nyíltan véleményt nyílvánítottak, legyen az akár valaki nyíltszíni lehülyézése?! Vagy a verésnek nevelő célzata volt?:)
Világnézetért ma már nem jár verés, úgy tudom!!! Ja, hogy szerintük szélsőségesek voltak ott? OK, lehet. De bünti nem jár addig, míg valami tettlegesség nem történik! Jobb helyeken.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.04. 20:32:32

Sajnos nem csak a szlovák rendőrök és a futballhuligánok magyarellenesek:
bamberg.blog.hu/2008/10/12/a_szlovak_lany

fraki 2008.11.04. 20:34:43

„Kiheverhetetlen tragedia volt, ami Trianonban tortent, de nem kellene ezen mar vegre tullepni?”

Ellentmondás van a mondatban.

Egyébként az egybehangó hírek szerint ami ott történt, az szimpla magyarverés volt, a szlovákok balhéztak, a rendőrök meg magyarokat vertek. Kérem, hogy akik itt a magyarok állítólagos hőzöngéséről meg balhézásáról írnak, kicsit vegyenek vissza. Fiktív dolgokról beszélnek, gerjesztik a kacsát és a flémet.

A hírekből azt lehet tudni, hogy jogtalanul vertek magyarokat szlovák rendőri akcióban. Ebből tessék kiindulni, ebből tessék főzni az okosságokat, ne pedig spekulációkba bocsátkozni, hogy biztos hülyék voltunk.

Jehuda 2008.11.04. 20:40:27

A trianoni szerződéssel kialakították azt az országot, ahol következmények nélkül lehet randalírozni. Ez Magyarország. Kialakítottak egy olyan országot -Szlováka- ahol a rendőrség tudja, mit kell tenni. Mi Magyarországon megszoktuk azt, hogy mindent szabad, tetteinknek nincsenek következményei, máshol ez nem így van, ideje lenne megtanulni.

Murányi Vénusz 2008.11.04. 20:44:28

Unter Bahn.
Te csak azt nem veszed számításba, hogy nem egy olyan balhéról van szó, amit az állítólagos magyar provokátorok és a felheccelt szlovák szurkolók közt zajlott! Hanem arról, hogy a rendőrség (az állam rendfenntartó szerve) ment neki a szurkolóknak! Tehát nem civilek! Valaki tehát adott utasítást. Olyan valaki, akinek ismernie kell a jogot, azt, hogy mik a jogosultságai. Vagy az megbocsátható és elnézhető, hogy egy állami szerv megfeledkezik a jogról és saját jogosultságairól, amint provokáció éri? Mégpedig te elég megengedő álláspontot szólaltatsz meg... A rendőrség nem döntheti el szubjektív módon, hogy mikor alkalmazza a jogot és mikor nem! Ha az állam nem képes betartani azokat a szabályokat, melyeknek a betartását az állampolgáraitól is elvárja, akkor mit fog tenni a civil? Miféle példa ez? Ez gyakorlatiag felhívás keringőre...

szalmaegér 2008.11.04. 20:45:04

mortal
Menj a picsába.
Aztán ott, amikor senki sem hallja, nyilatkoztass ki ismét.
Neked biztos jó lesz.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.04. 20:45:46

Jehuda: A rendőrség nem azért van, hogy megverje a fociszurkolókat, hanem hogy megelőzze a rendbontást. Szlovákiában Slota és a rendőrség randalírozik következmények nélkül.
Te meg csőlátású vagy ahhoz, hogy ezt fölfogd, úgy látszik.
És most még finom voltam.

kinot 2008.11.04. 20:48:45

fasiszta, emberi jogokat semmibe vevő hazaárulók kéretik nem kommentelgetni, hanem jó édes anyukába visszabújni, köszönjük.

vakablak 2008.11.04. 20:49:23

zpequino, már egyszer írtam, de leírom még egyszer szívesen: nekem nem rokonszenves a szlovákok hozzáállása (sem). Egyáltalán nem az. Nem gondolom, hogy méltányosan bánnak a felvidéki magyarokkal. Szerintem hisztérikusan nacionalisták lettek, teljesen elvetik a sulykot. Ha csak ennyit nézünk, akár fegyverkezhetnénk is, hogy lenyomjuk őket, bárhogy is. Hiányolom azonban a magyarok részéről a történelmi szemléletet és az empátiát. A szlovákok földjét először is a magyarok vették el, igaz, annak már 1000 éve. Jóval a magyarok Kárpát-medencébe érkezése előtt már a mai Szlovákia területén éltek, sőt keresztények is a 9. század óta. Kb. 1000-tól Trianonig magyar fennhatóság alatt éltek, és ott nekik - ezt hadd döntsék el ők - nem volt maradéktalanul jó. A 18.-19. századtól kezdve erősödő küzdelmet folytattak a magyar dominancia ellen. Magyarokkal közös történetüket a magam egyszerű módján összefoglaltam a saját blogomban, itt: vakablak.blog.hu/2008/11/02/bevert_pofaju_turbomagyarok_szlovakiaban , de sokkal bővebben és tudományos igénnyel megírt esszét olvashattok a témáról itt: tortenelem.ektf.hu/efolyoirat/Kiss/13.htm (Eszterházy Károly Főiskola, Történelemtudományi Intézet), ill. a wikipedia idevágó, sokszorosan szerkesztett és gondozott szócikkeiben.

A lényeg az, hogy a helyzet most rossz, innen is, onnan is nézve. A kérdés, hogy miként lehet továbblépni. Vannak olyan erők mind a két országban, amelyek szerint a gyűlölködés és az erőszak vezet valamiféle megoldásra. Az ilyenek Szlovákiában vegzálják az ott élő magyarokat, megkeresik maguknak a mindennapi Malina Hedvigüket, és jól beverik a képét. A magyarországi változat üvölt, ahogy a torkán kifér, szlovák zászlót éget, Nagy-Magyarország térképes demonstrációval, verbálisan, internetes portálokon írásban, és minden egyéb módon alázni próbálja a szlovákokat, nem is sikertelenül. Ennek a sokjátszmás baromságnak a legutóbbi állomása volt, hogy sok, erőszakra kész magyarországi szélsőséges kivonult balhézni egy őket nyilvánvalóan a sport oldaláról nem is érdeklő focimeccsre, nyilvánvalóan azért, hogy ott is a szlovákokat hergelje, ill. ha kell vagy lehet, a szlovák szélsőségesekkel bunyózzon egy jót. Új stáció ez.

Azonban tényleg jobb lesz-e ettől bármi? Egy Mo.-on szemlátomást teljesen ismeretlen angol mondás szerint könnyebb legyet fogni mézzel, mint ecettel. Be kell látni, hogy a szlovákokkal szemben acsarkodással, uszítással, provokációval, verbális vagy akár fizikai erőszakkal semmit sem lehet elérni. Nem a zsigeri indulat számít, hanem hogy hol van a megoldás. A magyarok magukat rettentően nagyra tartják, van ugye ez a folytonos hivatkozás a "magyar szürkeállományra", de én nem látom a szellemi kapacitást a problémakeresésben.

Uraim! Ide méz kell, és nem ecet. Felül kell kerekedni a sérelmeken, és az eddigi gyomorideg-stratégiát az ellentétére fordítani. Régi lecke, hogy a ránk legádázabbul haragvókkal kell a legbarátságosabbnak lenni. Nem ütni és bántani kell a szlovákokat, hanem meghívni őket a házainkba, vendégeskedni, méghozzá tömegestül. Az önzetlen magyar vendéglátás legutolsó regiszterét is meg kell húzni, úgy kell kitenni magunkért, mert ebben az ügyben mindannyian követek, képviselők vagyunk. Nem azt kell bizonygatni, hogy a mi furkósbotunk mennyivel nagyobb, mint az övék, hanem rokonszenvesnek kell lenni, sőt, annak is kell látszani. Csak ha szlovák családok ezrei viszik vissza a hírt, hogy a magyarok mégsem annyira utolsó, senkiházi banditák, mint ahogy az ő ottani politikusaik közül sokan állítják, akkor kezd majd szűnni az ellenségesség.

A gesztusok a fontosak. Amikor a minap valami baromarcú egy magyarországi szlovák faluban otrombaságokat festett az épületek falára meg a helységtáblán lefestette a szlovák nevet, színmagyar falvak tucatjainak kellett volna tolongva jelentkezni a szlovák falu önkormányzatánál, hogy ők szívesen rendbehozzák a kárt, azonnal és ingyen. A rendbehozatal fillérekbe kerül, a hír magától terjed, a gesztus megfizethetetlen.

Abban, amit ajánlok, semmiféle magasztos, humanisztikus vagy keresztényi nincs. Ez a józan ész diktátuma.

Murányi Vénusz 2008.11.04. 20:50:20

...mégpedig semmi tettlegesség nem történt... Ja, az hogy hangosak voltak és zászlót lobogtattak? Amitől a szegény rendőrnek összeomlott a lelkivilága, és indulatait nem bírván fékezni, hisztizni és csapkodni kezdett? A jogról megfeledkezve. Pfff... Ez semmi más, mint hatalommal való visszaélés.

Murányi Vénusz 2008.11.04. 20:54:49

Na jó. Megy itt rendesen a maszatolás, a relativizálás... "Ha innen nézzük, akkor érthető, ha meg onnan, akkor nem; ha meg ezt is számításba vesszük, akkor tulajdonképp nem is olyan gáz, sőt..." Ja, a pedofilt is lehet, hogy provokálta a gyerek... Mi vaaaan? A jog dönti el mi a járható út és mi nem. A többi olyan fokú relativizálás, amibe személy szerint én nem merülnék el.

zpequino 2008.11.04. 20:55:22

Murányi Vénusz mondta itt a tutit: Egyesek tényleg nem értik, hogy ez nem úgy megy, hogy anyázok a rendőrrel, erre ez meg megsértődik és akkor viperázhat. Meg aki "megérdemli mert úgy viselkedik" azt lehet verni, mert "minek keresi a bajt". Előzmények nélkül a hülyét se lehet hülyére verni és ha vernek, akkor is a tettel arányosan, minél kisebb sérülést okozva, a célt (pl. a terület kiürítése, kemény mag kiemelése) és nem magát a verést szem előtt tartva kell csinálni, az csak egy eszköz (ld. kerítéshez szorítás, ott verés). A vipera az alapból tiltott az egész EU-ban, már simán ez alapján jogtalan volt az egész intézkedés.

zsoltix 2008.11.04. 20:55:46

Ugyan már Vakablak, mikor a kormányfőjük és az államfőjük is cukkolja őket a magyarok ellen,hol itt a józan ész?

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.04. 20:56:28

vakablak: Teljesen igazad van, a szlovák szélsőségeseket leginkább a magyar szélsőségesek "táplálják". Ha nem furikáznánk Nagymagyarországos maricával az autónkon, ha a Felvidékre megyünk, talán jobb lenne a helyzet.
De.
Amíg itt a hungaristák egy gyakorlatilag marginalizálódott csoport (ha a Jobbikot nem számítjuk), addig Szlovákiában a kormánykoalícióban vannak benne. És ez sajnos nagy különbség.

ezanicknevem 2008.11.04. 21:02:28

(( zpequino 2008.11.04. 19:58:26

Nagyjából egyetértek veled, bár a zsidó-palesztin kérdés bonyolultabb ennél. De Gyula magyar város, még ha élnek is ott románok. Ha mindenképpen román nemzetiségi település kell példának, használd Méhkereket. :)))

A többieknek megmondom a tutit röviden:

- Felejtsük el a meccset, ez csak tünet. A probléma az alábbi.

- A szlovákoknak joguk van saját államhoz. De nem ekkorához.

- Az etnikailag magyar területeknek vissza kell kerülniük. Egyszerűen azért, amiért nálunk sincsenek egész szlovák megyék. Mert ez így helyénvaló.

- A szlovákok ezt érzik, ha sokuk tagadja is. Hogy ne legyenek bitorlók, de a földet se kelljen visszaadni, igyekeznek beolvasztani a kinti magyarságot.

- Mi itt Magyar Köztársaságban ebből annyit érzünk, hogy a szlovák állam ellenséges a magyarokkal szemben.

- Van, aki a szlovákokkal akar megértő lenni, és homokba dugná a fejét a provokációik elől. Az ilyen nem érti a helyzetet. A szlovák embereket (ahogy bárki mást) nem érdekli a múlt.

- A szlovák állam (a politikai elit) az, akit zavar a tudat, hogy a birodalmuk (nem a hazájuk, mert az kisebb terület) nem lehet stabil, amíg ilyen magas a nemzetiségi arány (csak magyar 10% - CIA Factbook, és ráadásul tömbökben élnek, az anyaországgal határosan). Nem akarnak úgy járni, mint a királyi Magyarország ővelük. Vagy mint Szerbia Koszovóval.

- (Melyik három ország jelezte előre, hogy nem fogja elismerni Koszovót? Segítek: Spanyolország, Románia, ... igen, sejtitek.)

- Van, aki hőzöng. Az ilyen többet árt, mint használ. De legalább elősegíti, hogy a gondolkodni lusták (ld. fent) állást foglaljanak.

- Ne áltassuk magunkat olyasmivel, hogy a szlovákok európai szintű kisebbségpolitikát biztosítanak majd. Egy ekkora arányú kisebbségnél épeszű nemzetállam ilyesmit nem engedhet meg magának. Mi is csak akkor biztosítottuk a kisebbségi jogokat, amikor már elcsatolták a kisebbségeinket, és a maradékkal példát akartunk mutatni a szomszédoknak.

- A magyarok elnyomása és gyűlölete addig folytatódik, amíg a jelenlegi területi és népességi arányok fennállnak. (És még évtizedekkel tovább, hiszen a szlovák politika a fiatalokat magyarellenességre szoktatja.)

- Ugyanez egyszerűen, hogy mindenki megértse: Trianon nem múlt idő. Azok a magyarok most is ott kint élnek. Párhavonta most is lelopják a magyar nyelvű falutáblákat, és ez még a legkevesebb. Amíg ez így megy, nem lehet „túllépni rajta”. Ahogyan egy vakbélgyulladás fölött sem lehet „napirendre térni”, hanem el kell menni vele orvoshoz.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.04. 21:06:30

ezanicknevem:

Egy kérdés, tényleg nem offenzív:
Mi lenne a jobb, ha a magyarokat nem bántaná a szlovákok, vagy ha a magyarlakta települések visszakerülnének hozzánk?

Mert sajnos szvsz a kettő együtt nem megy.

szalkay88 2008.11.04. 21:11:18

"ekkora baromságot...

kedves szerkesztő, te mit szólnál, ha a házad elé vagy az udvarodba bejönne a söpredék és szidná a rokonságod, meg dobálná a házad kövekkel?
hívnád a haverjaidat és jól elpicsáznád őket nem?!

ezt a sok tahót aki ki ment szlovákiába hergelni a szlovákokat, le kéne csukatni!

és szerinted mit szólnak a dunajska streda szlovák drukkerei? jöttek a kopaszok magyarszkiból szurkolni nekünk, de közben szidják anyánkat, meg az országunkat!!"


ÁÁÁ EKKORA BAROMSÁGOT... Egyáltalán nem vagy képben de azért mondod a magadét. A magyarok nem dobáltak, semmi rosszat ne csináltak, a legnagyobb bűnük a Nagy-Magyarországos zászló kifeszítésének akarata volt. Nem volt se székdobálás, se semmi (eleve szék se volt a szektorban). Ez pedig nem provokálás, ez a nem tetszés kifejezése. A szlovákok meg Trianont éltetik, és verik, üldözik a magyarokat. Na, az már provokálás a javából.

Emellett már rég kiderült, h ok nélkül rontottak rájuk a zsaruk! Megnézheted az összes létező videót amik készültek, mind bizonyítja.

És akikhez kimentek szurkolni segíteni, azok szintén magyarok, nem szlovákok! Tudod: vannak Magyarországon kívűl élő magyarok, és mit ad Isten, Dunaszerdahely pont ilyen, egy 90% magyar város! Hú, most aztán jól összezavartalak, mi?

geeeeza 2008.11.04. 21:14:06

ez az egesz moka olyan mint a te jutalmad az ev vegen, nem jar hanem adhato, vagy kapsz vagy nem.
Egyebkent a tot cigany slota mocsok meg volt elobb is csak akkor maskepp hivtak oket es ahogy elnezem meg kell 2-300 ev mig belenyugszanak meg mi is belenyugszunk hogy elvettek, elek a gyanuperrel franciaorszagtol nehezebben vettek volna el barmely kis reszet is mert ok azonnal odavagtak, szartak volna a magyar, szlovak, szerb, roman nemzetkozi birosagra)))))))))))

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.04. 21:17:47

Murányi Vénusz:

Van valami az általad elmondottakban, legalábbis abban igen, hogy a rendőrség - úgy általában, nemzetségre való tekintet nélkül - nem engedhetne meg magának a történtekhez hasonló lépést, pusztán verbatív provokáció alapján.

Én azonban megengedő vagyok abban a tekintetben is, hogy amíg a saját rendőrségünktől ezt elvárjuk, ugyanezt valami okból a szlovák állami rendőrségtől nem: tudjuk, ismerjük korábbi fellépéseit (nem csak a magyar-veréseket!) és azt se felejtsük el, hogy a hírek szerint (ezekre vagyok kénytelen támaszkodni, mert én magam nem voltam ott) előzőleg kaptak az áldásból a szlovák szurkolók is. Látszólag tehát a mérce nem egyoldalú...

De azon sem tudok túllépni, hogy mi lehetett az a körülmény, ami miatt egy szokványos alsó-osztálybeli mérkőzésre ekkora rendőri erőkkel vonulnak fel - és mit adj' Isten - történik is valami.

A szokványos fikán kívül arra várnék végre valami kézzel fogható ténybeli ismertetőt, hogy mi volt az előzmény illetve pontosan mi történt.

Ja, és megengedő vagyok: én szeretnék olyan MAGYAR Rendőrséget, amelyiknek van akkora önbizalma, mint egy szlováknak...

...sokkal több embernek lenne biztonság-érzete, bár azt sem vitatom hogy kicsit több lenne a "forgács" is, ti. " ahol faragnak, ott hullik a forgács".

És hogy a zügügyvéd kérdésre is reflektáljak: szvsz ha szimplán köztörvényes bcs miatt van panasza a blogírónak, akkor végig kell járnia a szlovák törvénykezést is, ha viszont nemzeti konfliktusként állítja be, kezdhet rögtön nemzetközi szinten. A jogi módját sajnos nem ismerem, de biztosan van olyan ügyvéd, aki ilyenben akár ingyé' is partner, ha másért nem, a hírnévért...

De az biztos, hogy oda is tények és bizonyítékok kellenek... amikre én is kíváncsi vagyok.

Közben eszembe jutott, hogy mit akartam még: ilyenkor hol van az Amnesty International, vagy a Helsinki Bizottság, amelyik anno vizsgálatot harcolt ki egy fogvatartott levelezésének korlátozása miatt, elfeledve a bocsánatkérést akkor amikor kiderült, hogy szegény ember írni-olvasni sem tud??? Vagy ami most történt, az nem érinti az emberi jogokat???

geeeeza 2008.11.04. 21:25:00

meg egy dologtol remeg a gyomrom: a FIFA osszesorsol bennunket az EB vagy VB selejtezokre, mondjuk szlovakia, romania, szerbia, ukrajna. Na milyen selejtezocsoport? ))))))))

RaveAcE 2008.11.04. 21:28:58

Selejtező szó szerint. Főleg ilyen szurkolóknak,

zpequino 2008.11.04. 21:34:40

eman megmondja :) átnézett a szániról

Vakablak: mások már válaszoltak helyettem, de azért leírom én is: az itt a nagy gond, hogy Szlovákiában az állam támogatja a megkülönböztetést. És ez számít, erről beszélünk, és ha innen nézzük, mi rohadtul nem adtunk okot erre a viselkedésre sohasem: mikor hisztizett a Göncz Kinga vagy akármelyik aktuális külügymin. akár akkor, amikor ott VERTÉK a magyarokat? Verték, nem kiabáltak, nem zászlót lengettek, nem "hőzöngtek" (azt állítod, mi ezt csináljuk, lehet) - ezek ugyanis önmagában (még a zászlóégetés sem) nem juttatnak senkit az intenzívre. És akkor lehet segíteni az új névtáblával, Slota meg kitalálja másnap, hogy radioaktív, azért vittük oda. De amennyire ismerem, szerintem csak annyit mondana: "helyes, hogy így cselekedtek, talán végre megtanulják, hol a helyük". És kezdenék az egészet előről. Ez nem találgatás, így csinálják, erre nevelik a népet, ahogy eman resu mondja, hogy biztosítsák a területi függetlenségüket és ne kelljen alkudozniuk semmiféle kisebbséggel, hanem azok szűnjenek meg. És ne is próbálj objektív lenni, itt 2 oldal van, és mert az igazságot nem tudhatjuk meg sohasem (se a történelmit, de még a Dunaszerdahelyit sem), választani kell, melyik oldalnak hiszünk, kinek az oldalára állunk. De amíg te ilyeneket írsz a blogodon, hogy [ti. a magyarok] "Az ezt követő nagyjából 60-70 éven keresztül innen rabolták végig Európa számukra elérhető területeit, mely gyalázatos és szégyellnivaló időszakot a magyarok azóta is a kedveskedő-eufemikus "kalandozások" szóval illetik.", addig ezt neked hiába magyarázom - te akkor is önvizsgálatot fogsz tartani a nemzet helyében, mikor Slota kitelepítteti a magyarokat a Felvidékről a Tátrába lavinafogónak. Mert biztos nagy volt a pofájuk, minek mentek oda, maradtak volna Etelközben. A történelem se nem objektív, se nem igazságos, szokj hozzá, az erősebb kutya baszik, nem a jobb modorú. A veszett kutyát pedig aztán tényleg hiába dédelgeted, soha nem lesz belőle bundás pajtás.
Ennek ellenére szoktam átjárni Szlovákiába, nincsenek rossz tapasztalataim, nem utálom őket, én csak konkrétumokról beszélek, nem általánosítok. Ha megszabadulnának a jelenlegi kormánykoalíciótól és ilyen helyzetekben képesek lennének egy "mindkét fél hibázott"-at kinyögni legalább, még segítenék a névtáblájukkal is, mert azért mindig azt vallom, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, márpedig modernkori történelmünkben eddig csak ők "köszöntek előre".

butatót 2008.11.04. 21:40:12

"zpequino 2008.11.04. 20:55:22
Murányi Vénusz mondta itt a tutit: Egyesek tényleg nem értik, hogy ez nem úgy megy, hogy anyázok a rendőrrel, erre ez meg megsértődik és akkor viperázhat."

Szerintem te nem érted, hogy ez igenis pontosan úgy megy. Mit gondolsz, a tótok nem hallottak a szervezkedésről? Nem látták a Fradi meccsen a "Gyertek Dunaszerdahelyre" transzparenseket? Miért volt egy hatezres stadionban, ahol a legrosszabb esetben is csak kétezer rendbontóra lehetett számítani, EZER (!!!) kivezényelt rohamrendőr, akiket gondosan 100%-os szlovák területről (Trnava környéke) vezényeltek oda?
Az üzenet pont annyira volt világos és egyértelmű, mint az ominózus pozsonyi fradimeccs előtt:
"Gyertek csak, magyarok, majd mi megmutatjuk".
Ezt kellett volna előre látni és nem utólag jogsegélyért kuncsorogni.

Murányi Vénusz 2008.11.04. 21:51:17

Unter Bahn.
Te még mindig nem érted, hogy az előzmények, a gyerekkor és a lelkivilág nem ment fel a tettek alól (bizonyos esetektől eltekintve, pl. tettlegességgel szembeni önvédelem)!
Ha én kamerák előtt egy bunkósbottal fejbe váglak (holott semmi tettlegesség nem történt), és te 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedsz, akkor nyugodtan feljelenthetsz, és engem el fognak ítélni, mert a kritikám, az elégedetlenségem, az egyet nem értésem kifejezésének nem ez a módja! Főleg nem egy állami szerv (pl. a rendőrség) esetében!! Aztán mind magyarázhatnám a "bizonyítványomat": hogy feldühítettél, hogy lehülyéztél, hogy az anyámat is szidtad, hogy számomra elfogadhatatlan zászlókat lengettél, és különben is, én tudom, hogy te titokban revizionista egyletbe jársz. Jobb helyeken max. felszólítanak, hogy ha valami törvénybeütköző dologról tudok veled kapcsolatban, akkor jelentselek fel, de ne verekedjek (ha nem ütnek). És talán pszichológus nevét telefonszámát is megkapnám, hogy a stressz kezelésének kulturáltabb technikáit is elsajátíthassam...
Persze árnyaltan akarni látni, együttérezni, megérteni, azonosulni egy elkövetővel lehet... Ez olyan emberi dolog. De relativizálni nem korrekt eljárás. Pl. a pedofil maradjon pedofil - akkor is, ha szörnyű, megpróbáltatásoktól terhes gyerekkora miatt már-már egészen sajnálatra méltó!
Az önbizalmat meg nem keverném össze az inkompetens hisztériával...

zpequino 2008.11.04. 21:51:45

Ja és provokáció+média: tényleg higgyük el inkább azt, amit látunk, ne a magyarázatokat.
Egyszer egy barátomat elkísértem Újpest meccsre, mert ő nagy fan.
A rendőrök végig kóstolgatták a szurkolókat, a stadionból kifelé menet meg aztán volt is egy kis finoman kutyát ráengedés, könnygázfújkálás vaktában, vállal, gumibottal lökdösés (engem is megkóstoltak, pedig egyenesen előre nézve igyekeztem minél hamarabb kijutni), egy idő után pedig a beöltözött rohamrendőrök "kemények vagytok, mi parasztok?" beszólásokkal is hergelték kicsit a távozó és hőbörgő (vesztettek) keménymagot. Persze ezeknek se kellett sok ebből, neki is mentek a rendőröknek, akik erre beálltak védekezni sorfalba és hívták a lovasokat, aztán olyan fasza kardlapozás lett az egészből, hogy nézni is rossz volt.
Mire hazaértem, pont láttam a híradóban: "huligánok támadtak rá a sporteseményt biztosító rendőrökre"...
Ennyit az objektív médiáról.

zpequino 2008.11.04. 22:01:31

Yamamoto Isoroku 2008.11.04. 21:40:12

Itt most, jogi-blogról lévén szó, a jogszerűségről vitatkozunk. Ha valakinek azt mondom, elmegyek hozzá egyszer és beverem a pofáját, és erre elmegyek, nem verem be a pofáját, de ő veri be az enyémet anélkül, hogy én egyáltalán kilátásba helyeztem volna ott a verést, akkor ez így jogos? És ha az illető rendőr, és a veréshez még a munkahelyéről hazaviszi a testpáncélt meg az (illegális) viperáját, az is?
Persze, a hirtelen felindulásból elkövetett erőszak kevesebb idő a dutyiban, de attól még büntetendő. Egy rendőrnél pedig nem is mentség. Mások lelkivilágába meg nemzeti önérzetébe belegázolni max. parasztság, ezért megverni a másikat: bűncselekmény. Előbbit nem büntetik, az utóbbit meg igen. Pont.

butatót 2008.11.04. 22:48:56

"zpequino 2008.11.04. 22:01:31
Yamamoto Isoroku 2008.11.04. 21:40:12

Itt most, jogi-blogról lévén szó, a jogszerűségről vitatkozunk. Ha valakinek azt mondom, elmegyek hozzá egyszer és beverem a pofáját, és erre elmegyek, nem verem be a pofáját, de ő veri be az enyémet anélkül, hogy én egyáltalán kilátásba helyeztem volna ott a verést, akkor ez így jogos?"

Nem mondtam, hogy jogszerű, csak azt, hogy evidens volt, mi fog történni. Csak hát vannak emberek, akik ezek szerint szeretnek szopni járni Szlovákiába, mint az a bizonyos vadász a viccben. A magyar szurkolókat annak idején Pozsonyban sokkal jobban elverték a fradi meccsen (szintén ok nélkül), még sem lett semmi jogi következménye.

butatót 2008.11.04. 22:52:56

Persze, ez egy jogi blog, de csak nagyon naiv ember várhatja, hogy ultrás szurkolók (még ha ártatlanok is) jogorvoslatot kapnak egy olyan országban, ahol egy diáklányt nyugodtan meg lehet verni és utána még eljárást is lehet indítani ellene hamis tanúzás miatt.

zpequino 2008.11.04. 23:57:05

Yamamoto Isoroku 2008.11.04. 22:52:56

Én sem vagyok naiv, tudom, hogy várható volt és azt is sejtem, hogy nem fognak elmarasztaló ítéletet hozni soha, de akkor is fontos kiállni az igazunkért, hátha így még mások is felfigyelnének arra, mekkora jogsértéseket követnek el a szlovákok, az államuk aktív támogatásával, sőt, állami parancsra. Hogy minek mentek oda az megint más kérdés, arra nekik akkor is joguk van, ha seggfejek, meg ha mások verést helyeznek kilátásba, történjen az a Práter és a Szigony sarkán, vagy akár Dunaszerdahelyen. Ha ugyanis győz az a gyakorlat, hogy ha valaki Szlovákiába megy (még rosszabb: ott él), akkor ott következmények nélkül megverhetik csak azért, mert nekik nem tetsző zászlója, sálja, anyanyelve, szemszíne van (vagy akármije, lényeg, hogy törvényt önmagában még nem sért vele), akkor azzal tettünk egy jó nagy ugrást vissza az alapvető emberi jogokat minden körülmények között biztosító, huszonegyedik századi és mindenekelőtt európai jogállamok korából valahová a tizennyolc-tizenkilencedik századba, ahol uralkodói parancsra még akár pusztán egyéni, morális alapokon is meg lehetett gyepáltatni azt, akinek nem tetszett a pofája. Márpedig ilyen országgal megbékélés se lesz sose, ez a régebbi verziója az államrendnek velünk sajnos nem kompatibilis.
Persze azzal egyetértek én is, hogy aki kurvának megy, az ne csodálkozzon, ha megbasszák, de ez meg más téma. A jogainkhoz ragaszkodni kell, mert különben elveszítjük őket, és legközelebb már szóba se jön az, hogy itt valami nincs rendben és ahogy felbátorodnak a következmények teljes hiányán, úgy lesz ez rosszabb is. Ahol egy nyavalyás per nélkül lehet állkapcsot törni viperával, ott lehet majd agyonverni is, előbb-utóbb.

zpequino 2008.11.05. 00:08:20

Yamamoto Isoroku 2008.11.04. 22:52:56

Én sem vagyok naiv, tudom, hogy várható volt és azt is sejtem, hogy nem fognak elmarasztaló ítéletet hozni soha, de akkor is fontos kiállni az igazunkért, hátha így még mások is felfigyelnének arra, mekkora jogsértéseket követnek el a szlovákok, az államuk aktív támogatásával, sőt, állami parancsra. Hogy minek mentek oda az megint más kérdés, arra nekik akkor is joguk van, ha seggfejek, meg ha mások verést helyeznek kilátásba, történjen az a Práter és a Szigony sarkán, vagy akár Dunaszerdahelyen. Ha ugyanis győz az a gyakorlat, hogy ha valaki Szlovákiába megy (még rosszabb: ott él), akkor ott következmények nélkül megverhetik csak azért, mert nekik nem tetsző zászlója, sálja, anyanyelve, szemszíne van (vagy akármije, lényeg, hogy törvényt önmagában még nem sért vele), akkor azzal tettünk egy jó nagy ugrást vissza az alapvető emberi jogokat minden körülmények között biztosító, huszonegyedik századi és mindenekelőtt európai jogállamok korából valahová a tizennyolc-tizenkilencedik századba, ahol uralkodói parancsra még akár pusztán egyéni, morális alapokon is meg lehetett gyepáltatni azt, akinek nem tetszett a pofája. Márpedig ilyen országgal megbékélés se lesz sose, ez a régebbi verziója az államrendnek velünk sajnos nem kompatibilis.
Persze azzal egyetértek én is, hogy aki kurvának megy, az ne csodálkozzon, ha megbasszák, de ez meg más téma. A jogainkhoz ragaszkodni kell, mert különben elveszítjük őket, és legközelebb már szóba se jön az, hogy itt valami nincs rendben és ahogy felbátorodnak a következmények teljes hiányán, úgy lesz ez rosszabb is. Ahol egy nyavalyás per nélkül lehet állkapcsot törni viperával, ott lehet majd agyonverni is, előbb-utóbb.

zpequino 2008.11.05. 00:20:37

Yamamoto Isoroku 2008.11.04. 22:52:56

Én sem vagyok naiv, tudom, hogy várható volt és azt is sejtem, hogy nem fognak elmarasztaló ítéletet hozni soha, de akkor is fontos kiállni az igazunkért, hátha így még mások is felfigyelnének arra, mekkora jogsértéseket követnek el a szlovákok, az államuk aktív támogatásával, sőt, állami parancsra. Hogy minek mentek oda az megint más kérdés, arra nekik akkor is joguk van, ha seggfejek, meg ha mások verést helyeznek kilátásba, történjen az a Práter és a Szigony sarkán, vagy akár Dunaszerdahelyen. Ha ugyanis győz az a gyakorlat, hogy ha valaki Szlovákiába megy (még rosszabb: ott él), akkor ott következmények nélkül megverhetik csak azért, mert nekik nem tetsző zászlója, sálja, anyanyelve, szemszíne van (vagy akármije, lényeg, hogy törvényt önmagában még nem sért vele), akkor azzal tettünk egy jó nagy ugrást vissza az alapvető emberi jogokat minden körülmények között biztosító, huszonegyedik századi és mindenekelőtt európai jogállamok korából valahová a tizennyolc-tizenkilencedik századba, ahol uralkodói parancsra még akár pusztán egyéni, morális alapokon is meg lehetett gyepáltatni azt, akinek nem tetszett a pofája. Márpedig ilyen országgal megbékélés se lesz sose, ez a régebbi verziója az államrendnek velünk sajnos nem kompatibilis.
Persze azzal egyetértek én is, hogy aki kurvának megy, az ne csodálkozzon, ha megbasszák, de ez meg más téma. A jogainkhoz ragaszkodni kell, mert különben elveszítjük őket, és legközelebb már szóba se jön az, hogy itt valami nincs rendben és ahogy felbátorodnak a következmények teljes hiányán, úgy lesz ez rosszabb is. Ahol egy nyavalyás per nélkül lehet állkapcsot törni viperával, ott lehet majd agyonverni is, előbb-utóbb.

zpequino 2008.11.05. 00:22:45

Yamamoto Isoroku 2008.11.04. 22:52:56

Én sem vagyok naiv, tudom, hogy várható volt és azt is sejtem, hogy nem fognak elmarasztaló ítéletet hozni soha, de akkor is fontos kiállni az igazunkért, hátha így még mások is felfigyelnének arra, mekkora jogsértéseket követnek el a szlovákok, az államuk aktív támogatásával, sőt, állami parancsra. Hogy minek mentek oda az megint más kérdés, arra nekik akkor is joguk van, ha seggfejek, meg ha mások verést helyeznek kilátásba, történjen az a Práter és a Szigony sarkán, vagy akár Dunaszerdahelyen. Ha ugyanis győz az a gyakorlat, hogy ha valaki Szlovákiába megy (még rosszabb: ott él), akkor ott következmények nélkül megverhetik csak azért, mert nekik nem tetsző zászlója, sálja, anyanyelve, szemszíne van (vagy akármije, lényeg, hogy törvényt önmagában még nem sért vele), akkor azzal tettünk egy jó nagy ugrást vissza az alapvető emberi jogokat minden körülmények között biztosító, huszonegyedik századi és mindenekelőtt európai jogállamok korából valahová a tizennyolc-tizenkilencedik századba, ahol uralkodói parancsra még akár pusztán egyéni, morális alapokon is meg lehetett gyepáltatni azt, akinek nem tetszett a pofája. Márpedig ilyen országgal megbékélés se lesz sose, ez a régebbi verziója az államrendnek velünk sajnos nem kompatibilis.
Persze azzal egyetértek én is, hogy aki kurvának megy, az ne csodálkozzon, ha megbasszák, de ez meg más téma. A jogainkhoz ragaszkodni kell, mert különben elveszítjük őket, és legközelebb már szóba se jön az, hogy itt valami nincs rendben és ahogy felbátorodnak a következmények teljes hiányán, úgy lesz ez rosszabb is. Ahol egy nyavalyás per nélkül lehet állkapcsot törni viperával, ott lehet majd agyonverni is, előbb-utóbb.

vakablak 2008.11.05. 01:11:22

Többen felhívtátok a figyelmemet arra a különbségre, hogy míg egyfelől Mo.-on a szlovákellenes hangulatot elsősorban a többé-kevésbé periférikus pozícióban lévő szélsőjobb kelti (igaz állítás), addig Szlovákiában a magyarellenes gyűlöletkeltés egyik fő forrása a szlovák kormány ill. a vezető politikusok (ez is igaz állítás). Ebből azonban a legkevésbé sem következik semmi olyan, ami az általam tett állításokat implicit vagy explicit módon cáfolná. Igen, értem, tudom, gyűlölködők vannak mind a két oldalon, gyűlöletkeltők emitt és amott, megfertőzöttek nagy számban emitt és amott, egész közönséges, mindennapi polgárok is, és felfogtam, hogy Szlovákiában a gyűlöletkeltés a legfelsőbb szintekről is munkál.

Mindez nem ad felmentést a magyarok számára az alól, hogy ha sikert akarnak elérni, meg kell próbálniuk rokonszenves módon viselkedni. Igen, én is tudom, hogy Slota egy mocskos állat, hogy Fico egy fasz, hogy a szlovákok nagy része sistergő és irracionális gyűlölettel viseltetik a magyarok iránt.

De nem ez volt a kérdés. Hanem az, hogy ezzel a helyzettel mit teszünk. Az erő nem hat, az arcoskodás, a hőbörgés nem segít, hanem ront: a gonosz és alaptalan szlovák sztereotípiákat tölti meg érvényesnek tűnő tartalommal ahelyett, hogy azokat kioltaná. Slota és a többi mocsok legfőképpen azért tudja a magyarellenes propagandáját hatékonyan a fejekbe plántálni, mert a magyarok semmit sem tesznek az ellen, hogy ezeket élő példával cáfolják.

Lehet a magyaroknak akármennyire igazuk bármiben, ha képtelenek úgy viselkedni, hogy ezt nekik el is higgyék. A kognitív disszonancia nagy úr, így hát sok szlovák valószínűleg akkor se hinné el, hogy a magyarok nem elvetemült gazemberek az utolsó szálig, ha az ellenkezőjét látná nap mint nap; viszont az, hogy odamegy ezer szlovákgyalázó magyar vadember nagy-magyarországos zászlóval botrányt okozni, majd még a végén nekik áll feljebb a verés után, az - kapaszkodjatok meg - Slotát és Ficót erősíti, őket betonozza be a hatalomba, az ő szavaiknak ad hitelt, és minden előítéletes szlovákot tovább erősít abbéli meggyőződésében, hogy nincs is mocsokabb fajta a magyarnál.

Tetszik-e érteni, hogy ez épp az ellenkezője annak, amit mi itt közösen elérni szeretnénk? Na ugye. Hát ezért kell(ene) végre észhez térni, lehiggadni, és - tetszik, nem tetszik - elkezdeni felépíteni egy vállalható imidzset. A mostani nem az. A magyarok magukat sem szeretik, és kívülről sem tűnnek szerethetőnek - nem csak Szlovákia felől nem.

vakablak 2008.11.05. 01:12:59

"mert a magyarok semmit sem tesznek az ellen, hogy ezeket élő példával cáfolják."

helyesen: ...semmit sem tesznek AZÉRT, hogy...

Sanyi 2008.11.05. 09:02:48

En azt hittem ez egy jogi blog... furedi, igazad volt.

Amugy a jogi vonatkozasa erdekelne de az a szocseples ami itt megy nem valami szorakoztato.

butatót 2008.11.05. 10:42:22

@sanyi, a jogi vonatkozásokra füredi válaszolt a 7. kommentben (füredi 2008.11.04. 17:35:57 ). Az utána következő szócséplést meg minek olvasod, ha nem érdekel? Mazochista vagy?

Petronius (törölt) 2008.11.05. 13:25:06

A Szlovákok belekerülnek egy előre látható csapdába. Mégpedig a Magyar gyűlöletükön feláldozzák az országon belüli kapcsolatukat a kissebségben lévő szorgos emberekkel. Egyértelműen körvonalazódni fog, hogy a Magyar kissebség, főleg az euro bevezetése után az anyaországtól és által nagyobb előnyre tesz szert. (ahogy ez látható Romániában is) Vegyük észre, hogy miután az Európai Egyesült Államok már nem csak Churcill álma hanem valóság, megszünnek a határok. A KÉRDÉS már csak az: Fekete vagy Fehér elnöke lesz Európának? :)

retek1 2008.11.05. 14:01:24

mert a magyarok semmit sem tesznek AZERT, hogy ezeket élő példával cáfolják."

szerintem te nem látod jól a dolgokat. A MAGYAROK már kb 40 éve nem tesznek semmit azért hogy ezt kapják. az tuti hogy a tótok minden frusztrációjukat egyre inkább megélik. Nincs más módjuk csak ez hogy különbözzenek. Leírták már előttem, hogy félnek az új törekvésektől az autonómiától az elszakadástól. A törtélnelemben nincs igazság, tényleg az erősebb kutya baszik. Itt nics olyan hogy pozitív diszkrimináció a gyengébb felé. érdekérvéyesítés van.megtörténhet a kiegyezés, de addig amíg a hivatalos politika ennyire offenzív és ez az ő oldalukról jellemző addig az átlag szlovák is ezt fújja. lehet hogy békeidőben békésen élnek egymás mellett de mindneki mindig tudja a másikról hogy ki fia borja. Az elmúlt években semmi nem indokolta azt hogy ezt kapjuk. nehogy valaki a kettős állampolgársági hazugsággal jöjjön mert az mesterséges balhé volt (minden szomszédos országban és nem csak a szomszédosokban ott ez teljesen természetes csak itt egysek politikai hszonszerzésre használták) támogattunk mindenkit az uniós csatlakozásnál is. ez volt mecsjárék idejében is. csak akkor az EU még ráért megfegyelmezni őket. most más prioritás van. már nem mi vagyunk az eminensek a jó fiúk hanem ők. Ezért is nagyobb a szájuk.
Amúgy ha egy kicsit figyelemmel kíséritek a nemzetközi eseményeket akkor hallhattátok hogya tótok nem csak minket vernek rendszerességgel. nemrég a lengyeleket is elpicsázták. nagy mostanában az arcuk. de ugye nem a szurkolóknak hanem a karhatalomnak. csak ez úgy megy hogy vannak olyan országok akik ezért leharapnák a tótok fejét... vagy annak a fejét aki ezt elkövette. Képzeljük el ezt bárhol másutt. Mondjuk szerb, horvát, ukrán orosz, amerika, izrael, argentina, brazilia. eddig csak hőzöngés volt. az meg még egy normális államban nem bűn. vagy ha az akkor korrekten ki kell venni adni neki két pofont oszt kész, de hogy kollektíven midnekit büntessünk mert van egy két hangosabb az nonszensz. Szép dolog a ha megdobnak kővel akkor dobd vissza kenyérrel elv, csak mi ezt mér régóta űzzük, és az az emberek érzése, hogy a léc egyre leljebb kerül és eygre magabiztosabban lépik át a felbátrodott tótok. ez egyre nagyob feszültésget okoz itt is ott is, és ne legyen kétség. egyszer visszalendül az inga és lesz majd siránkozás. És ebben bizony a politikusok is felelősek. azért messze vagyunk attól amit a aszkok meg az északírek évtizedek óta folytatnak, de ha nem lesz megbékélés akkor cumi lesz

Imre Béla 2008.11.05. 17:07:55

Mit kerestek ott azok a zászlók?????

Bit Rot 2008.11.05. 17:17:30

Focimeccs.
Külföldi szurkolók megjelennek. Zászlókat lengetnek, bekiabálnak.

NEM balhéznak.

Erre a "hazai" rendőrök MINDEN OK NÉLKÜL brutálisan szétverik a külföldi szurkolókat. Persze ez a brutalitás még akkor is aránytalan lenne, ha lenne valami ok.

Ezen nincs mit mentegetni.
Vakablak-nak ez külön szól!

vakablak 2008.11.05. 17:42:03

John42, ha Mo.-ra jönne sok gonoszarcú román vagy szlovák vagy ukrán, és olyan zászlókat lengetnének, ami a te magyarságodra nézve mélységesen sértő, a hazádra megalázó, akkor nem is várnál sem a rendbontásra, sem a rendőrökre, hanem a haverjaiddal ti koncolnátok fel őket. És utána nyomnád a rizsát, hogy "minek jöttek ide provokálni", meg hogy "a magyart már a saját hazájában is bántják". Te pont olyan vagy, mint a legsuttyóbb szlovák, ezzel ezt akarom mondani.

ezanicknevem 2008.11.05. 17:56:51

hatláb · ebenci.blog.hu 2008.11.04. 21:06:30

"Mi lenne a jobb, ha a magyarokat nem bántaná a szlovákok, vagy ha a magyarlakta települések visszakerülnének hozzánk?"

Hadd kérdezzek vissza: ha a szomszédod részeges, és esténként kórházkészre veri a családját (akik ebben a példában ráadásul a rokonaid), mi a jobb: ha rendőrt hívsz, vagy nem teszel semmit, mert "ez az ő magánügyük", meg "ha közbelépek, csak még jobban megveri őket ez az állat, s tán még engem is".

Úgy kérdezed, mintha érdemi választásunk lenne. De ez nincs így. Hogy miért, azt leírtam. A szlovákok addig fogják "bántani" a magyarokat, amíg az arányuk le nem süllyed egy elég alacsony százalék alá. Mi nem tudjuk megvédeni őket, amíg egy határ választ el tőlük. (A romániai magyarokat meg tudtuk védeni Ceaucescutól? Horthyék meg tudtak védeni bárkit is?)

A dolgok mostani állása szerint Szlovákia "bántja" (egyre erőszakosabban asszimilálja) a tömb- és a szórványmagyarságot. Ha visszakerülnek az etnikai magyar területek (a tömb), akkor Szlovákia már csak a szórványmagyarságot sanyargathatja. Szóval a különbség csak annyi, hogy ha nem teszünk semmit, a határ menti színmagyar területek is megszenvedik a kussolásunkat.

Egyébként, bár meglepően hangozhat, de egy revízió után összetűzésre már nem lesz annyi ok. Utálni persze még jobban fognak, de na bumm, majd száz évig máshová járunk síelni, és nem eszünk Deli csokit.

De nagy gond nem lesz, mert az új határrendezés végső soron mindenkinek jobb lenne. Ahogyan nekünk is jól jött Trianon abból az egy szempontból, hogy megszűntek az égető nemzetiségi problémáink. A szlovénok vagy az osztrákok például nyilván azért nem üldözik a magyarokat, mert az ottani pár magyar falu miatt nem éri meg slotai mélységekbe süllyedniük. Persze soviniszták akkor is lesznek, de politikai szinten már nem biztos, hogy érdemes lesz támogatni őket.

ezanicknevem 2008.11.05. 18:01:46

Csak hogy ne legyen félreértés: a "részeg szomszéd" példában a család nem a szurkolókat, hanem az északi magyarságot jelenti.

vakablak 2008.11.05. 18:05:42

Pontosítom az utolsó mondatomat: "Ha tényleg így tennél, akkor te is pont olyan volnál, mint a..."

Megjegyzem, máshova írt kommentjeidet olvasgatva nem tűnsz szélsőségesnek, bár véleményeddel általában nem, vagy csak kevéssé értek egyet. Egy helyen azonban írtál egy pont ideillő megjegyzést:

"Ennél persze csak egy feleslegesebb dolog van: hergelni a népet"

Nos, ha a szurkolók is ehhez tudták volna tartani magukat, és nem kimondottan hergelni mentek volna oda a "népet", akkor valószínűleg a szlovák rendőrség sem sértett volna velük szemben törvényt (ami nem menti a szlovák rendőröket, persze). De abban értsünk egyet, hogy a hergelés, legalábbis ez bizonyos határon túl, általában nem jó dolog.

vakablak 2008.11.05. 18:17:11

@ezanicknevem, a tieidnél ijesztőbb hozzászólást nem nagyon olvastam az utóbbi időben. Összeszedett mondatokban, szabatos fogalmazással írsz, így azt a benyomást kelted, hogy józan, logikusan gondolkodó ember vagy. Ugyanakkor mint konkrét, valós lehetőségről beszélsz a határrevízióról, mely abszolút nem erről a világról való gondolat. Te totálisan el vagy tévedve. Nem az az érdekes, hogy egy ilyen revízió mennyire volna jópofa ötlet magyar oldalról nézve. Az az érdekes, hogy egy ilyen eset milyen további ügyek számára jelentene precedenciát szerte a világon. Ha a magyar revíziós kérést a nemzetközi közösség teljesítené, azonnal felsikítana még vagy száz ország, hogy akkor most ilyet ők is akarnak, mert nekik is élnek kisebbségeik a szomszéd országban. Soha, semmilyen körülmények között nem lesz olyan revízió, mint amilyet szeretnél. Talán csak akkor, ha előbb a szlovákok lemészárolnák az ott élő magyarok felét, de valószínűleg még akkor sem, bármennyire is fájna ez nekünk.

Úgyhogy kezdj el más megoldáson gondolkodni. Lehetőleg olyanon, amiben tankok, géppuskák, szuronyroham meg srapnelek nem fordulnak elő.

blogsámán 2008.11.05. 18:26:30

Nagyrészt végigolvastam, de már az elején tudtam, hogy furedinek lesz igaza.
Sebaj, cserébe én sem az eredeti kérdésekre válaszolok!

Azt fogjátok mondani, hogy idealista vagyok, és ebben a tekintetben valószínűleg igazatok is lesz. Szerintem a két nemzet között olyan ellentét feszül, hogy azt nemzetállami keretek között nem lehet feloldani. Ha az egyiknek kedvezünk, a másik fog prüszkölni, és fordítva. Mi hát a megoldás? Szerintem a megoldást úgy hívják, hogy Európai Egyesült Államok. Ha jól belegondoltok, azért haladunk ebbe az irányba, csak nem szabad megállni. Meggyőződésem, hogy a közös valuta, az országhatárok eltörlése mind ezt szolgálja, de a legnagyobb áttörést - és ezzel a kijelentésemmel biztosan sokan fogtok vitatkozni - egy közös európai nyelv bevezetése jelentené. Lehet ez az angol, vagy bármilyen mesterséges nyelv, de ha ezt kötelezővé tennék az Unión belül, mint hivatalos nyelv, talán 3-4 emberöltő után rájönnénk, hogy egymásért vagyunk, és nem egymás ellen. Sokat segítene az is, ha találnánk egy közös "ellenséget". Pl. mi lenne, ha az európaiak közös lobogó alatt vonulnának az Olimpián. Az biztos, hogy nem tenne jót a nemzeti büszkeségünknek, de talán megszoríthatnánk az USA-t és Kínát, és Uram bocsá még az is előfordulna, hogy egy szlovák sportolónak szorítanánk egy nem európai ellen.

Bit Rot 2008.11.05. 18:30:19

@vakablak:
"John42, ha Mo.-ra jönne sok gonoszarcú román vagy szlovák vagy ukrán, és olyan zászlókat lengetnének, ami a te magyarságodra nézve mélységesen sértő, a hazádra megalázó, akkor nem is várnál sem a rendbontásra, sem a rendőrökre, hanem a haverjaiddal ti koncolnátok fel őket."

Ez most rágalmazás és becsületsértés volt!

Visszavonod azonnal?

Bit Rot 2008.11.05. 18:31:39

@vakablak:
MIKOR volt szlovák vagy románverés magyarországon, mondjuk az elmúlt 10-20 évben?

SOHA!

vakablak 2008.11.05. 18:48:26

@John42: mikor jöttek nemzetgyalázó-provokációs, soviniszta, irredenta és/vagy határrevíziós indíttatással Magyarországra románok vagy szlovákok az elmúlt 10-20 évben?

vakablak 2008.11.05. 18:50:39

John42: "Ez most rágalmazás és becsületsértés volt! Visszavonod azonnal?"

Bizonyára viccelni tetszik.

Dezsőjóska 2008.11.05. 21:21:55

Attól függetlenül, hogy a szlovák kormány nyíltan magyarellenes és a magyar külpolitika Göncz (lobog-a-hajam) Kingával az élen egy rakás szar, és hogy a rendőrök minden jogalapot nélkülözve vertek meg magyar állampolgárokat... Miért pont az IQ zéró futballköcsögök gondolták úgy, hogy majd rendbe hozzák a magyar-szlovák testvéri együttélést? A szerény véleményem az, hogy bárcsak agyonvertek volna benneteket, akkor lenne most miről beszélni!

Hát nem látjátok, hogy a menetrendszerű gyújtogatásokkal mennyit ártotok az ország megítélésének? Továbbá a nagymagyarországos kurva anyátokat!

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.05. 22:22:28

ezanicknevem:

Szerencsére a "nemteszünksemmit" valamint a dögöljönmegazösszestót" és a "visszakassát" között van még játéktér. Egy szóval sem mondtam, és nem is gondolom, hogy karba tett kézzel kellene tűrnünk, amit ezek a felvidéki magyarokkal tesznek. De az nem segít, ha folyton olyan dolgokat hangoztatunk, ami rájuk, mint szlovák népre nézve sértőek, illetve lehetetlenek. Mert a magyarlakta települések Magyarországhoz csatolása lehetetlen. Az autonómia, illetve egy Dél-Tirolhoz hasonló jogállású terület kialakítása nem, de sohasem lesznek újra Magyarország részei a szóban forgó városok / tömbök. Sajnos. De amíg tápláljuk a szlovákok félelmét, addig lehet, hogy a mi lelkiismeretünk megnyugszik, de Slotáé föltámad, és annak nem mi, hanem a szlovákiai magyarok látják a kárát.

Igen, lehet, hogy naív vagyok, de az erőszak ebben az esetben nem old meg semmit, mert sajnos Szlovákiában a slota és fico-félék az urak. Diplomáciai úton, békés, ismétlem, békés tüntetéssel lehet, és kell is protestálni a "tótok" ellen, de máshogy inkább többet árt, mint használ.

füredi (törölt) 2008.11.06. 08:36:35

Na, mit mondtam.

Azért annyit hadd jegyezzek meg, hogy természetesen egy rendőr soha sehol nem verhet meg senkit csak úgy, ha jogi útra kívánjátok terelni, azt Szlovákiában kell megtenni.

Annyit már sikerült elérni, hogy ezentúl nincsenek zászlók szlovák meccseken, ehhez tiszta szívből gratulálok, csak így tovább.

Tényleg csak az a kérdésem az itteniek egy részéhez, hogy ha egy Debrecen-Steaua meccsen mondjuk a Tiszáig tartó Romániát lobogtatnak, akkor indokoltnak tartanátok-e hogy pofán legyenek kúrva? Ha igen, akkor mi a baj a szlovák fellépéssel?

Persze a Debrecen egy darabig nem játszik a Steauával, de ez egy másik kérdés.

füredi (törölt) 2008.11.06. 08:38:00

Kérek egy új postot. Farkas Péterék? Olyan jókat lehetne röhögni!

egyszerüen 2008.11.06. 09:06:27

ha valahol nem szeretnek, legyen az azért mert magyar vagyok. Akkor NEM MEGYEK ODA zászlot lengetni
Kimentek a nagypofájuak hogy megmutassák a magyar virtust, zászlosztak, majd trianonoztak, ebben a helyzetbe amibe most van szlovákia és magyarország a szlovák politika, természetesnek vették hogy provokáció
Azon vigyorogtam csak hogy az a slota vagy ki a turo ezzel is azt pedálozta hogy magyarország igényt tart a területekre, azaz szinte sugja hogy le akarjuk rohani szlovákiát hogy visszakapjuk a területünket.

Háát elég hülye az tény
1. lofasz hadseregünk van, tetejében én nem szivesen mennék háboruba
2. nyugat nem hinném hogy segitene ebbe:DDDD

talán jo lenne már kijelenteni hangosan és méltoságteljesen hogy szarunk azokra a területekre, egységes Europa kell nem pedig nagy magyarország, ahol elfér mindenki egymás mellett békésen. Pl: én sváb vagyok, de még nem ért atrocitás senkivel se, igaz én nem is lengetek semmit se.

Jogorvoslatra meg ne számitson a cikkiró.
Érdekes lenne ha a mostani magyargyülölő szlovák állam saját magát megbüntetné egy magyar ellenébe.

Ha már valaki magyarnak valja magát akkor legalább azzal tünjünk már ki, hogy logikusan és okosan viselkedünk.

Volt ugye a tv ostrom ahol elterjedt hogy a nem tudom milyen szurkolok csinálták a balhét. Jött ugye nemrég a transzparens, hogy irány a mecs. Mégis egyesek mit vártak?? Virslivel és sörrel várják öket?? A tv ostrom a világon mindenhol hir volt. A szlovákok megijedtek hogy ne legyen gond igy odavezényeltek egy csomo rendört megelőzni a bajt. Ilyen helyzetbe hamar elpattan a hur, föleg a nagy magyarországot éltettik és trianonoznak. Várták volna meg hogy ott is TV ostrom szerü zavargás legyen és akkor utána ütnek??
El kell fogadni végre, nem szeretnek minket, és ezekkel a zavargásokkal a büdös életbe nem fogjuk megszeretetni magunkat.

Murányi Vénusz 2008.11.06. 10:50:20

füredi
"Na, mit mondtam."
Na mit?

"Tényleg csak az a kérdésem az itteniek egy részéhez, hogy ha egy Debrecen-Steaua meccsen mondjuk a Tiszáig tartó Romániát lobogtatnak, akkor indokoltnak tartanátok-e hogy pofán legyenek kúrva? Ha igen, akkor mi a baj a szlovák fellépéssel?"
Nem lenne indokolt, hogy ez esetben a magyar rendőrség sértődött-agresszívan fellépjen. Tehét baj van a szlovák rendőri fellépéssel, ahogy a magyarral is baj lenne.
Ezen filóztál ennyit?
Egyéb kérdés?

füredi (törölt) 2008.11.06. 11:20:04

Persze, hogy nem lenne indokolt, de a felszólalók egy része nyilván indokoltnak vélné. Nekik szólt nem neked, kedves Széchy Mária.
Nem filóztam egyébként egy percet sem, bizonyos topicoknak csak aza elején meg a végén vagyok ott.

Murányi Vénusz 2008.11.06. 11:52:43

Miért nem értik meg egyesek, hogy ez a rendőri fellépés nem fér bele a fene nagy demokráciánkba? De hát mi választottuk a demokráciát, ahogy tették ezt - elvben - a szlovákok is. Persze aki érti ezen államforma lényegét, az tudja, hogy egyik fontos jellemzője a sokat dicsért-átkozott rugalmassága, a szabályozás szándékának korlátozott volta. Aminek köszönhetően a vélemények, az eszmék, a gondolatok szabadon áramlanak, és igen, aminek következtében bizonyos radikalimusok is teret kaphatnak (pl. a nagymagyarországos vagy nagymorvaországos véleménynyilvánítás!), mely gondolatokkal lehet egyet érteni vagy nem egyet érteni. A demokratikus államban a törvény tehát nem bünteti a gondolatot (néhány nyilvánvaló szélsőségtől eltekintve), ha az más biztonságát, testi épségét nem sérti! Azaz nem csaphat oda, csak azért, mert a jóember a Nagy Magyarország vagy Nagy Morvaország létét idealizálja és kiáltja világgá zászlókkal! Azt diktatúrában, vagy demokráciára még éretlen társadalmakban szokták megtenni... A fellépés persze indokolt és törvényes, ha tettlegesség történik, ha a gondolat mások épségét veszélyeztető cselekedetekbe torkollik. De jelen esetben nem történt ilyesmi, tehát a gondolatot büntették. Persze lehet megértőnek lenni, és a nagymagyarországos provokatőröket utálni (nekem sem kedvenceim), de a rendőri lépés akkor sem legális és korrekt, nincs az az indok ami azzá tenné.
Nos, akinek nem tetszik a demokrácia, ha nem bírja feldolgozni következményeit, az kezdeményezzen népszavazást, hogy támogassuk a diktatúrát. De akkor azzal is számoljon, hogy a hatóság őt is lekapcsolhatja az utcán, ha pl. túl hosszú a haja, ha miniszoknyát hord, vagy ha a rendőrnek azt mondja: pávián. És miért? CSAK. Mert a hatóság megsértődött, mert nem bírta a provokáció lelki terheit, a pszichés stresszt, mert paranoiás: a hosszú hajúak és a miniszoknyásak aljas módon hatalomátvételre készülnek, de min. arra buzdítanak. És mert az előállított személynek nem jött be a búrája. Olyan gyanús volt. A törvény meg le van szarva.
Tehát a rendőri fellépés nem védhető! Ja, hogy nem értesz egyet a nagymagyarországosokkal? Akkor kezdj népnevelői munkába, hangoztasd hangosabban a véleményedet, alapíts gittegyelet a radikalizmusok ellen, küldjél körlevelet, vagy követelj diktatúrát - mindehhez és számos más kezdeményezéshez jogod van. De ettől a rendőri fellépés nem lesz törvényes és érthető sem; tehát nem kéne maszatolni, és egy egyértelműen törvénytelen fellépéshez, szubjektív megfontolások alapján megértően, megengedően viszonyulni.

füredi (törölt) 2008.11.06. 13:31:15

A felmentél volna a 8 óra 36-os hozzászólásomhoz, és elolvasod a második bekezdést, akkor rengeteg leütést megspórolhattál volna.

Sok midnehez van jog, gyakorlatilag mindenhez, de nem csak jog van, hanem például illem is. Egyetlen jogszabály sem tiltja a szellentést, mégis egy büdös paraszt, aki vendégségben megteszi, nem?

Bit Rot 2008.11.06. 14:44:22

@füredi:
"Persze, hogy nem lenne indokolt, de a felszólalók egy része nyilván indokoltnak vélné."

"egy része" -- ez vagy így van, vagy nem.
Én nem érzem indokoltnak.
A rendőrség nem önkény-szervezet, hanem törvényes keretek között működő rendfenntartó szervezet.

Ahogy a rendőrség nem verhet agyon a helyszínen egy tolvajt sem (legyen az cigány vagy nem cigány), ugyanúgy nem lépheti át a határait oszlatáskor sem!

Bit Rot 2008.11.06. 14:45:46

@egyszerüen:
"ha valahol nem szeretnek, legyen az azért mert magyar vagyok. Akkor NEM MEGYEK ODA zászlot lengetni"

Aha, tehát ha én mondjuk cigány vagyok, akkor "ne menjek olyan kerületbe, ahol nem szeretnek", vagy ha mégis, akkor jogos, ha megvernek?

Ezt akarod mondani?

Bit Rot 2008.11.06. 14:50:11

@vakablak:
"mikor jöttek nemzetgyalázó-provokációs, soviniszta, irredenta és/vagy határrevíziós indíttatással Magyarországra románok vagy szlovákok az elmúlt 10-20 évben?"

Nem jöttek. De ha jönnének, akkor SEM lenne indokolt, hogy a magyar rendőrök ok nélkül szétverjék őket!!! (Még okkal se nagyon lenne indokolt, csak ha arányos a rendőri fellépés.)

Ilyen egyszerű ez, nem tudom, miért nem lehet felfogni!

Amúgy a dunaszerhelyi videók és képek nem is lennének botrányosak, ha kínából érkeztek volna, és a kínaiak csépelik egymást, hiszen azt már megszoktuk, azon már senki nem akad ki, Kínában úgysincs igazi demokrácia és emberi jog.

Murányi Vénusz 2008.11.06. 15:15:29

füredi, te miből gondolod, hogy a 11:52-es hozzászólásom kifejezetten neked szólt?:)

3006 2008.11.06. 15:18:05

Én megértem a szlovákokat. Nálunk az idegenvezető legfeljebb egy-két épületre mondhatja, hogy ezt a törökök építették, de már régen. Most képzeljétek, amikor vezeti a külföldi csoportot Batislavában, aztán mondja, hogy ez itt a magyar rendi országgyűlés épülete, stb. Szerintem tiszta ciki lehet, mert amit valójában tisztán szlovákok csináltak azt Tiso páter vezetésével követték el, azzal meg nem trendi dicsekedni az unióban.
Szóval nem lehet egyszerű történelmi múlt nélkül élni és ezt agyilag elviselni.
Ráadásul egy pici ország, ami a területének a felét félti, hogy elveszik tőle és ez már görcsös félelem.

Megfigyelo 2008.11.06. 15:25:29

Van a tortenteknek egy olyan olvasata is, hogy Szlovakiaban a szlovak torvenyek a mervadok. Ezek tiltjak a szlovak allammal szemben ellemseges szimbolumok (pl. "nagymagyarorszagos" zaszlok, irredenta jelszavak, stb.) hasznalatatat. Ha ezt egy tomeg koveti el, akkor a rendorseg koteles azt feloszlatni. Ha ellenallnak, koteles eroszakot alkalmazni. Nem tudom, volt-e megfelelo elvonulasi utvonal biztositva, amelyen keresztul a tomeg eloszolhatott - ha nem, akkor sulyos rendor-szakmai hiba tortent. Ez azonban nem befolyasolja azt, hogy a tomegoszlatas elrendelesere valoszinuleg a szlovak torvenyekkel osszhangban kerult sor.

Ismetlem, Szlovakiaban mindenkinek be kell tartania a szlovak torvenyeket.

vakablak 2008.11.06. 15:26:40

Jon42, nálam nyitott kapukat döngetsz, én ugyanis sosem mondtam azzal ellentéteset, hogy a szlovák rendőrök jogellenesen léptek föl. Szerinted azonban ezt teljesen külön lehet kezelni a körülményektől, szerintem pedig egyáltalán nem. A körülményekbe beletartozik a szlovák politika magyarellenes uszítása, és a szélsőséges, rendbontásra berendezkedett futballhuligánok szlovákellenes provokációja is. A két hatás eredőjeként szlovák rendőrök nem tudtak megfelelni törvényi feladatuknak.

Van az ügynek egy teljesen más olvasta is azonban. Pusztán teória, de lehet, hogy a szlovák rendőrök előre megfontolt szándékkal sértettek törvényt, ugyanis némi fantáziával előre látható az ebből következő magyar kényszerpálya, ami viszont a szlovákok részéről maximálisan kiaknázható politikailag. Akit érdekel, itt leírtam, hogyan: vakablak.blog.hu/2008/11/03/p748447?fullcommentlist=1#c3861709

Murányi Vénusz 2008.11.06. 16:06:29

"nem csak jog van, hanem például illem is."
"Illem". Ok.
"Illembe" ütköző dologra törvénysértés a reakció? Ha valaki szellent a bulidon, akkor te laposra vered, csak a "rend" kedvéért?
Ha már ennyire megengedő és megértő módon viszonyulsz a törvénysértésekhez, a túlkapásokhoz és a nemzeti érzékenységhez, akkor egy nagymorvaországos zászló láttán te is elagyabugyálnád a zászlóvivőt? Mert "illemet sért"?
Ja, hogy nem, mert te már "civilizált" vagy, és téged nem zavar a zászló? Nocsak. Ezek szerint, hogy mi az illem, hogy mi a sértő, bántó, zavaró, az szubjektív műfaj? És hogy csak azt lehet provokálni, aki engedi magát (tehát vastagon benne van a "provokált" felelőssége is)? Nyilván van akit zavar a zászló, és van akit nem.
A törvény viszont (rendszerint) objektív. És én akkor érzem magam biztonságban, ha egy állami szerv számára a törvény a zsinórmérték, és nem szubjektív frusztrációi, szubjektív indíttatásai.
Ha jól tudom a rendőrtisztin nem személyiségformálásért felelős pedagógusokat, nevelőket, tanítónéniket és tanítóbácsikat képeznek, akiknek az a dolguk, hogy kiosszák a jól "megérdemelt" tenyerest, amennyiben szubjektív megítélésük szerint "illemsértés" történt. A rendőrnek semmi dolga sincs az illemmel! Neki a törvénnyel van dolga, minden más túlkapás. Ő elvileg azért felel, hogy a törvényt betartsák. De a példa szerint jelen esetben "túlvállalta" magát...
Persze lehet radikálisok megnyilvánulásairól vitatkozni, és igenis lehet őket kritizálni, de jó lenne, ha ez nem a törvénysértések, túlkapások elbagatellizálásának, elmaszatolásának eszközét képezné.

Murányi Vénusz 2008.11.06. 16:13:54

"a tomegoszlatas elrendelesere valoszinuleg a szlovak torvenyekkel osszhangban kerult sor."
Ha jól tudom, ez ott sincs összhangban a törvényekkel, ezért is jöttek elő azzal az indokkal, hogy kövekkel dobálták meg a rendőröket.

vakablak 2008.11.06. 16:49:06

A futballhuligánok/szurkolók lehetséges viselkedése és a rendőrök lehetséges akciói négyféle alapvető kombinációt adnak ki. Minden kombinációhoz rendelhető egy érték mind a két fél számára. Én itt most csak a szlovák fél oldaláról vizsgálom a kérdést, játékelméleti szempontból.

1) A magyar szurkolók nem randalíroznak a mérkőzés alatt
1A) a szlovák rendőrök szétverik a magyar szurkolókat (jogtalanul)
...eredmény: 10 pont
1B) a szlovák rendőrök nem bántják a magyar szurkolókat
...eredmény: 0 pont

2) A magyar szurkolók randalíroznak a mérkőzés alatt
2A) a szlovák rendőrök szétverik a magyar szurkolókat
...eredmény: 2 pont
2B) a szlovák rendőrök nem bántják a magyar szurkolókat
...eredmény: -5 pont

A fenti táblázatból kitűnik, hogy miért támadták meg a rendőrök a passzív szurkolókat.

Magyarázat:
1A: 10 pont - (amit történt). A magyaroknak a jogtalanságra adott válaszai, ellenprovokációi (zászlóégetés, stb.) és várható jogi lépései a szlovák állam ellen roppant hatékonyan kiaknázhatók politikailag. Ezért ez a messze legjobb lépés.

1B: 0 pont - (nincs rendbontás, nincs megtorlás). Nem sikerül móresre tanítani a magyarokat, a szlovákok szemében a rendőrség gyengekezűnek tűnhet fel. A magyarok (szlovák szemmel nézve) pusztán jelenlétükkel, a jelszavaikkal, jelképeikkel és politikai szándékaikkal sértőek a szlovák nemzeti érzelmekre, ezért valamilyen módon jó volna megbüntetni őket. Azonban ha se rendbontás, se megtorlás nincs, akkor a szurkolók nyertek, mert büntetlenül provokálhatták nyilvánosan, a saját országukban a szlovákokat.

2A: 2 pont - (rendbontás-megtorlás). Egész jó változat, de az események után a magyarok nem hőzönghetnek, ezért csak korlátozottan kiaknázható politikailag (szlovák oldalról persze).

2B: -5 pont - (rendbontás a magyarok részéről, elmaradó megtorlás): nyilván a legrosszabb szlovák változat. A magyarok provokálhatták és sértegethették a szlovák nemzetet, rombolhattak is, és mégis büntetlenül távozhatnak. Mindenképp elkerülendő.

Mille38 2008.11.06. 20:45:19

A jövő hónapban Pozsonyba kell mennem hivatalos ügyben. Most az a problémám, hogy ha Pozsonyban megszólal a telefonom az utcán és én magyarul beleszólok, akkor lehet, hogy megvernek?
Vagy kizárólag taxival menjek háztól házig és ne vegyem fel a mobilomat? Vagy a mobilomba csak angolul szóljak bele (vagy angolokat is vernek)?
Negyvenéves mater familiarisként több diplomával azt kell megérnem, hogy ilyen hülyeségeken kell dilemmáznom?

egyszerüen 2008.11.07. 09:02:08

John42 2008.11.06. 14:45:46


Aha, tehát ha én mondjuk cigány vagyok, akkor "ne menjek olyan kerületbe, ahol nem szeretnek", vagy ha mégis, akkor jogos, ha megvernek?

Ezt akarod mondani?


ha a cigány bejön a kerületbe és elkezdi üvölteni hogy köcsög magyarok, meg miegymás, teljesen jogos hogy pofáncsapják. Én is odacsapnák egyett az biztos.
A hasonlatod rossz. Ugyanis elsősorban a szlovák törvények ott a mérvadok. Itt meg a magyar törvények, és ahogy láttod nem egyezik a kettő törvény. A mienk a fene nagy demokráciába szinte nincs is

Murányi Vénusz 2008.11.07. 22:39:54

"egyszerűen"

Aha. Szóval neked normális, hogy pofán csapd azt, aki ilyen vagy olyan minősítést vág az arcodba.
Ez nem erő. Ez gyengeség.
Mert ha én megütöm azt aki lehülyézett, az azt jelenti, hogy én nem vagyok biztos abban, hogy okos vagyok, tehát a minősítést magamra veszem, olyannyira, hogy elborul az agyam. Másként fogalmazva: ha én tudom, hogy okos vagyok, mit érdekel engem, ki mit mond énrólam, hogy gipsz jakab szerint én hülye vagyok?! Ha én tudom ki vagyok, ha van szilárd identitásom, ha ismerem a történelmet, akkor szerinted sokat nyom a latban az, amit a századik utcai radikális senki véleménynyilvánítás címén nekem előad? Tehát aki ilyenkor kezdeményező jelleggel üt, az pszichésen nem százas, de minimum labilis.
Továbbá. Az igazság szempontjából számít valamit, hogy az utcai radikális közli velem, hogy Erdély sosem volt része a Magyar Királyságnak??
Az más eset, amikor állami szintre emelnek, és "központilag" terjesztenek hamis, téves nézeteket (történelemhamisítás), de az az elleni tiltakozásnak sem az agresszió a módja. A végletes reakciók mindig a sérült embereké...

totya4 2008.11.10. 12:36:47

Tehéntőgy 2008.11.04. 19:14:27

"Ajjaj, lehet, hogy füredinek igaza lesz az övé után következő kommentekkel kapcsolatban?"

Egy blogon elmondják az emberek a véleményüket, hajaj, ez tényleg elképesztő!

füredi 2008.11.06. 11:20:04

"Nem filóztam egyébként egy percet sem, bizonyos topicoknak csak aza elején meg a végén vagyok ott."

Akkor már csak ez elejét meg a végét kell elkerülnöd.

Megfigyelo 2008.11.06. 15:25:29

"Van a tortenteknek egy olyan olvasata is, hogy Szlovakiaban a szlovak torvenyek a mervadok. Ezek tiltjak a szlovak allammal szemben ellemseges szimbolumok (pl. "nagymagyarorszagos" zaszlok, irredenta jelszavak, stb.) hasznalatatat. Ha ezt egy tomeg koveti el, akkor a rendorseg koteles azt feloszlatni. Ha ellenallnak, koteles eroszakot alkalmazni."

Ez viszi a prímet ostobaságban. Szóval te úgy gondolod hogy az a helyes eljárás hogy a rendőr meglát egy zászlót ami nem tetszik neki, hagyja hogy elinduljon a meccs, hadd menjen negyed órát, aztán összebeszél a többiekkel, majd egyszer csak berohannak a szurkolók közé és agyonvernek mindenkit. Brávó!

Ha annyra egyértelmű lett volna ez az állítólagos törvény és az általad előadott "értelmezés" akkor nem hoztak volna az esetre pár napra rá olyan törvényt ami kifejezetten megtiltja idegen államok zászlainak használatát hazai meccseken.

Mille38 2008.11.06. 20:45:19
"A jövő hónapban Pozsonyba kell mennem hivatalos ügyben. Most az a problémám, hogy ha Pozsonyban megszólal a telefonom az utcán és én magyarul beleszólok, akkor lehet, hogy megvernek?"

Ennyire nem vészes a helyzet! Engem még sosem vertek pofán ott, persze ki is nézek úgy ahogy kinézek. Hedvig ügye szomorú, de tulajdonképpen egy gyenge magyar lánynak állt neki két hímnemű suhanc. Tehát matematikailag következtetve ha te férfi vagy, akkor minimum 5-10 főből álló társaság mer csak neked menni. A rendőrök is mit csináltak a fenti esetben, állig felfegyverkezve, védőfelszerelés, szurkolóktól minden támadóeszköz elszedve, és úgy mentek nekik, tehát hogy ne legyen semmi esélye a másiknak. Ez az én olvasatomban gyávaság, gerinctelenség. Mondjuk a "Mille" inkább női hangzású név. Sebaj, majd beírod te is itt a zugugyveden a panaszodat aztán majd megkapod hogy provokálni mentél oda, megérdemelted.

totya4 2008.11.10. 12:48:50

Mille38-nak még annyit, mert most jut eszembe hogy a téma címe "tót vircsaft", hogy a tót szót ne használd majd ott, mert azt ismerik és sértő számukra. Mondjuk mint turistának ezt nem lenne köteles tudnod. Mindenesetre érdekes jogi helyzet lenne hogy pofánver valaki, aztán mégy a rendőrhöz és az is pofánver. Ha kamerás felvételek után teljes bizonyossággal állítják hogy a rendőrség helyesen "járt el" akkor nálad, mivel felvétel nem készült majd, pláne azt mondják/mondhatják hogy te támadtál a rendőrre és közbe fennhangon követelted nagy-Magyarország visszaállítását :D

Tehéntőgy 2008.11.10. 16:00:47

totya: Egyszerűen csak arra gondoltam, hogy egy jogi tanácsadó blogon, ahová egy szurkoló jogi tanácsért írt, elég fölösleges lefolytatni olyan kvázipolitikai-közérzületi vitákat, mint ami itt lefolyt. Ez inkább a Reakció, vagy Tótawé profiljába illik.
(Szerinted az itt leírtak többségével tud bármit is kezdeni a levélíró?)

totya4 2008.11.10. 16:20:55

Ha nem ír senki semmit az mennyivel jobb? Így legalább megtudta a panaszos hogy ha kimegy szurkolni egy magyar csapatnak akkor ő felforgató, szabadon agyon lehet verni, hovatovább örüljön neki ha agyonverik.

SLacc 2008.11.16. 18:45:44

Akik balhéznak Szlovákiában, azok szívják csak meg, kegyetlenül. Van szlovák, magyar és román gyökerem is. Ez kb. mindenkire igaz a "Kárpát medence olvasztótégelyében".
A szomszéd ellopta a homokozólapátot? Na akkor viszont igazatok van. Pattogjatok. Engem is megszívat a sok semmirekellő, mert én szeretek rendes (!) magashegységbe menni. (Tudom, Románia, Szlovénia, Svájc - ne aggódjatok, előfordul az is.) Én legyek a köcsög magyarszki?

Vagy tényleg békés drukkerek. Akkor visszavonom. (A felvételekből meg nem tudom mi látszik-hallatszik, úgy igazából, pedig láttam.)

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2008.11.25. 12:39:15

Nekem csak az fáj, hogy amíg ti itt nagymagyarkodtok, a kintiek megint elsikkadnak. A párom szlovákiai magyar. Ő csak szlováknak hívja magát, mert egyrészt ez így rövidebb, másrészt rohadtul nem fontos: nem is értette, miért kerédeztem tőle, hogy minek érzi magát? Én meg nagyon kíváncsi voltam, hogy éli meg egy ilyen kettősségben felnőtt ember?
Magyarul beszélnek egymás közt, de a papírjaik szlovákok, és biza nagyon jól járt azzal, hogy szlovák suliba járt, mert így érti a csehet, és nívós cseh egyetemre tudott menni. Az unokatesója, aki 2 héttel fiatalabb szinte csak magyarul tud, szlovákul csak ami ragadt, nem is tudott egyetemre menni otthon, Mo-n meg ugye azért nem, mert mást, másképp oktattak. Mindkét srác Pesten dolgozik, a párom miattam, a másik meg mert ezt akarta. Múltkoriban lementek hapsibulit tartani haverokhoz a Nyírségbe ahol a falu(-esze-)orvos, miután azt válaszolták a honnan jöttetek kérdésre, hogy "szlovákiából", kijavította őket, hogy "felvidékiek" 4 határon túli srác volt ott, a mai napig röhögnek rajta. Egyszerűen nekik ez nem fontos. Szarnak trianonra, szarnak Mo-ra, és szarnak Szlovákiára is. Miért? Nem magyarok?
Nem, drágáim ők felnőtt, önálló, és keresetükből megélő emberek akarnak lenni, akiket békénhagynak. és nekik nem tesz jót a sok ráérő hülye hőzöngése.

Mióta ez az egész fociügy kipattant azóta azon agyalunk, hová kéne zárt parkolóba eldugni a kocsit(szlovák kocsi értelemszerűen, hiszen az övé), mielőtt beverik, hiszen "buziszlovák"-é, illetve tele a kiscipőnk a másik véglettel is: mikor magyar-magyar (apám micsoda kifejezés!) először látja meg a kocsit, hallanotok kéne azt a hangsúlyt ahogy megkérdik: "szlovák rendszámotok van?!" és a hozzágondoltak: "rohadt pénzes csalók"...
Múltkor nem tudtuk hogy a fradinak meccse van, és a népligetnél jöttünk el. Okos dagadt szurkoló maga mögött tudva a tömeget, meglátja a rendszámot, benéz ránk (elengedtük a zebrán, mi "bunkómagyargyilkosszlovákok") és elordítja magát, hogy "mi van köcsög cigányok". Úgy fel ment bennem a pumpa hogy az hihetetlen. Mondom ezek most nekünk esnek mert szlovák-az szlovák, nem? A következő okos leköpte a kocsit sörrel. Hurrá.

Annyira döngeti minden okos a mellét,hogy mekkora magyar, és jaj szegény határon túliak, de az nem jut eszébe, hogy ha eggyel találkozik akkor is csak szlováknak nézi?-rendszám és papírok alapján biztosan. kiöntötték a gyereket a fürdővízzel az urak.
Slotáék alá adják a lovat, azok meg nyeregben vannak, hiszen száguld a gazdaság, a lakosságnak jó.
A határontúliakat meg megnyomorítják a hőzöngéssel. Nem meglapulni kell, ahogy itt írta valaki, csak épp nem átmenni nácimasírozni mint múlkor a kölykök, nem nagymagyarországot lengetni, mert mindezzel elérjük, hogy legyen alapja a kinti magyar gyűlöletnek.Békén kell őket hagyni, had éljenek nyugodtan. És tudjátok mit? A mi gyerekeink fognak bizony szlovákul és magyarul is tanulni, hogy több nyelvet beszélő, önfenntartásra képes európaiak lehessenek.

C00ler 2009.01.16. 12:45:56

Nekem abból van elegem hogy itt(is) milyen sokan próbálják azt bemesélni a többieknek hogy minden szlovák gyűlöli a magyarokat és aki Szlovákiába megy az már rögtön számítson egy alapos verésre ha csak egy szót szól magyarul.
Hosszú évek óta járok Szlovákiába és eddig egy darab esetben nem ért atrocitás azért mert magyar vagyok. Barátságos nép a szlovák és sokszor sokkal barátságosabb mint a megkeseredett, területeit visszakövetelni akaró magyar banda.
Nem értem miért érdeke valakinek vagy egy csoportnak hogy szítsa az ellentéteket a két nép között, miközben az egész már csak történelem. Az kellene hogy az összes magyar és szlovák gyűlölködő seggfejt összeszedni és egy ketrecben összeereszteni őket hadd csépeljék egymást, a többi normális ember aki jó viszonyt szeretne a szomszédaival pedig éljen tovább békében.
süti beállítások módosítása