Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Tanúsított adatkérdés

2008. október 30. - zugügyvéd

Az alábbi kérdés feltevése jogosnak tűnik, a Zugügyvéd sem tud egyértelmű iránymutatásról, hogy a tanúknak milyen adatait kell feltüntetni egy okiraton. Minél többet, annál jobb elvet azért érdemes tiszteletben tartani.

 

Tisztelt Zugügyvéd!

Nem jogászként azzal a kérdéssel fordulok Önhöz illetve a blogolvasó közösséghez, hogy melyik jogszabály szabályozza azt, hogy milyen alaki feltételeknek kell megfelelnie a "Teljes bizonyító erejű magánokirat"-nak?

Tehát pl. egy közigazgatási eljárásban adott meghatalmazáson a két tanú milyen adatait kell feltüntetni?

A Pp. tv. 196. paragrafusa, a Ket. 40. paragrafusa vagy a Ptk. 222.és 223. paragrafusa sem tartalmazza egyértelműen. Viszont rengeteg jogszabály hivatkozik ezen kifejezésre.

Válaszukat előre is megköszönve,

tisztelettel:
Sz. J.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr11740946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RaveAcE 2008.10.30. 18:39:03

Nemtok rá tv-t, de abból kiindulva, hogy a tanúnak azt kell tanúsítania, hogy a felek sk írtak alá, kell a név, cím, szig.szám.

A név-cím a megkereshetőség miatt (hogy tudjon tanúskodni) az utóbbi, meg hogy megkeresés nélkül is kikereshető legyen, hogy ő írta-e alá. Azért szig.szám, mert azt szeretik a rendőrök. Ugye egy esetleges hamisított aláírás esetén leginkább ők keresgélnek.

SzigMa 2008.10.30. 19:50:16

Ott van: Pp

196. § (1) A magánokirat az ellenkező bebizonyításáig teljes bizonyítékul szolgál arra, hogy kiállítója az abban foglalt nyilatkozatot megtette, illetőleg elfogadta, vagy magára kötelezőnek ismerte el, feltéve, hogy az alábbi feltételek valamelyike fennáll:

a) a kiállító az okiratot sajátkezűleg írta és aláírta;

b) két tanú az okiraton aláírásával igazolja, hogy a kiállító a nem általa írt okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük sajátkezű aláírásának ismerte el; az okiraton a tanúk lakóhelyét (címét) is fel kell tüntetni;

c) a kiállító aláírása vagy kézjegye az okiraton bíróilag vagy közjegyzőileg hitelesítve van;

d) a gazdálkodó szervezet által üzleti körében kiállított okiratot szabályszerűen aláírták;

e) ügyvéd (jogtanácsos) az általa készített okirat szabályszerű ellenjegyzésével bizonyítja, hogy a kiállító a nem általa írt okiratot előtte írta alá, vagy aláírását előtte saját kezű aláírásának ismerte el, illetőleg a kiállító minősített elektronikus aláírásával aláírt elektronikus okirat tartalma az ügyvéd által készített elektronikus okiratéval megegyezik;

f) az elektronikus okiraton kiállítója minősített elektronikus aláírást helyezett el.

Ennyi. Szó szerint le van írva, hogy mit kell ráírni.

SzigMa 2008.10.30. 19:50:47

Amúgy meg most komolyan, ez milyen poszt már?

butatót 2008.10.30. 20:17:18

OFF
Nem tudja valaki, történt az alábbiban változás?
"Kiglics megtarthatja a 25 milliót
A rendőrség nem kéri vissza a 25 millió forint nyomravezetői díjat Kiglics Attilától, válaszolta Csizner Zoltán a kérdésre, hogy miután bebizonyosodott, hogy nem Kaiser Ede és Hajdú László követte el a móri bűncselekményt, ahogyan előzőleg gondolta a rendőrség, visszakérik-e a nyomravezető díjat. Nem tervezik ezt, mivel teljesültek a nyomravezetői díj kifizetésének feltételei, az így megszerzett információkat ellenőrizték, és azok értékelésével az ügyészség és a bíróság is egyetértett."
Ezen kívül a "nyomravezetést" nyomatékos enyhítő körülménynek tudták be Kiglicsnek és emiatt jóval kisebb büntetést kapott. Azt sem változtatták meg?
ON

Ezeknek? 2008.10.31. 00:05:40

Így van, név és lakcím. Tanú sem kell, ha sk. írta és aláírta, az már más kérdés, hogy nem fogadják el.

Mackósajt66 2008.11.01. 17:10:06

A személyi igazolvány száma semmilyen magánokiratra (ingatlan adás-vételi szerződésre sem) kell, ez egy alapvető tévedés.

Erre mondta egy régi professzorom, hogy mi a "pöcsét és a szig. szám országa vagyunk".

Mackósajt66 2008.11.01. 17:12:02

Egyébként meg valóban, ez egy olyan bonyolult jogi kérdés, hogy megért egy külön posztot????

svejk75 2008.11.01. 18:08:26


Az ilyen brumisajt féléktöl forr a vérem, pontos választ nem tud, de kioktatni igen.
Miért baj az, ha valaki kérdezz s nem saját esetleg téves tudását, véli igaznak.
Pp-nél van egy is szócska.

Mackósajt66 2008.11.01. 19:07:18

A pontos választ SzigMa megadta, milyen pontos választ adjak még?

Nem oktattam ki senkit, csak arra a beíró reagáltam, aki azt írta - tévesen - hogy a tanúnak a szig. számát is rá kell írnia az okiratra, mert "szeretik a rendőrök".

Az általam feltett kérdést pedig SzigMa is feltette ("most komolyan, ez milyen poszt már?"), azt jeleztem, hogy ezzel egyetértek.

éva69 2008.11.03. 13:04:36

Svejk75!egyetértek evled,hogya törvény szövege az holt szöveg és az értelmezésen múlok sok minden.Ebben az esetben a jogszabály egyértelműen megmondjy,hogy a lakcím elegendő.Csak sajnos azt elfelejtik nagyon sokan ebben az országban,hogy a személyi szám olyan védett és szenzitív adat,amelyet nem köteles senki kiszolgáltatni.A bíró sem rögzítheti a jegyzőkönyvben,de még ítéletben sem,pl.tulajdonközösséges ítéleteknél,holott az ingatlannyilvántartáshoz kellenne elvileg.Szóval elég a lakcím,ha nagyon biztosra akarunk menni,esetleg a lakcímkártya száma.Ja,a szig.számok meg fogyóban,mert lakcímkártya és személyazonosító kártya már gyakoribb,bár ezeken valóban visszük tovább a szig.számot,de a gyakorlati jelentősége már minimális.

Bit Rot 2008.11.04. 17:11:36

@Mackósajt66:
"Nem oktattam ki senkit, csak arra a beíró reagáltam, aki azt írta - tévesen - hogy a tanúnak a szig. számát is rá kell írnia az okiratra, mert "szeretik a rendőrök"."

Aha, és ha a rendőrök "szeretik a csokitortát", akkor azt is rá kell kenni a papírra?

Vagy mi a szösz?

Yossarian!! 2008.11.04. 22:09:03

A kérdés én tettem fel azon apropóból, hogy az apeh mostanában a meghatalmazásra nem csak a meghatalmazó és meghatalmazott adóazonosító számát kéri, hanem a két tanú adóazonosító számát is.

Bár megjegyzem, hogy azon is el lehetne gondolkodni, hogy a meghatalmazott adószámára miért van szüksége, amikor pölö a dolgozó a cége ügyében jár el.

SzigMa 2008.11.05. 10:00:58

Yossarian, akkor a kérdés máris több értelmet nyer, mert ugyebár azon senki nem lepődik meg, hogy egyszerű kereskedelmi bankok nem fogadnak el semmit, ami nem bír a vérszerződés formai kellékeivel, de az apeh azért mégis állami szerv, aminek illik tiszteletben tartani a törvényt, és egy demokráciában meg kell elégednie a minimummal, nem csicskázhat.

Tudni kéne, hogy pontosan mi történt, de alapból azt mondanám, hogy az adózás rendjéről szóló törvény 7. § (1) alapján az eseti megbízás t.b.e. magánokiraton lehetséges, ami ezek szerint a fentiekben leírtakat kell hogy tartalmazza, és ha elhajtja az apeh a képviselőt, akkor lehet perelni ( Na, ja! :) ). Mindenesetre egy ombudsmanni vagy jogvédői beadványt megérne.
A 7.§ (5) alapján azonban az állandó megbízást apeh által rendszeresített formanyomtatványon kell bejelenteni. Itt az a további szabályok miatt lehet értelme a megbízott azonosításának (nem tudom, hogy tanú kell-e, de ha igen, ott nyilván értelmetlen az adószám). Szóval itt érzek némi alkotmányos aggályt, hogy a törvény előírja, hogy formanyomtatványt kell rendszeresíteni az apeh-nek, de nem ad felhatalmazást a tartalmára vonatkozóan. (Persze, lehet, hogy valami jogszabályban ez benne van, de most sem időm, sem kedvem nincsen átrágni az adóigazgatást.)

Yossarian!! 2008.11.06. 16:22:24

Az adatvédelmi biztosnak még júniusban írtam egy emílt Azt válaszolták, hogy megnézik, hogy hozzájuk tartozik-e az ügy. Azóta semmi válasz...

andika25 2008.11.07. 22:32:32

Valóban, az APEH kéri a tanúk adóazonosító számát is.

Sőt, újabban hiába írja alá két tanú a meghatalmazást, kell az aláírási címpéldány...
süti beállítások módosítása