Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Elbírságolt spammerek

2008. október 28. - zugügyvéd

A bírságok összege,  és a fenyegetett cselekmény súlya közötti aránytalanság tipikus eredménye több hektár eltűnt erdő néhány északi megyében. De úgy látszik a  kéretlen levelek esetében is hasonló a helyzet.

Kedves Zugügyvéd!

 

Megint egy más témájú portálról linkelnék egy írást.  A cikk lényege, hogy a hatályos törvények miatt az NHH max. félmilliós bírságot szabhat ki az üzletszerűen kéretlen leveleket terjesztő cégekre, még ha a cég által forgalmazott áru értéke ennek sokszorosa is, sokadik visszaesőként követi el, és a törvénysértés teljes tudatában. Emiatt a konkrét cég marketingköltségnek számolja a bírságot, és küldi a következő adag szemetet.

Nehéz elhinni, hogy a jogszabályt szándékosan csinálták volna ilyenre, vagy évek óta nem lenne meg a lehetőség a korrigálására.

Az is felmerült bennem, hogy az NHH-nak lenne-e rá lehetősége, avagy kötelezettsége, hogy az egy kampányhoz tartozó több jogsértést ne összevonva kezelje, hanem egyenként. Tehát az X.Y. és Z.X. által történt bejelentés után külön-külön szabjon ki fél-félmilliót, hiszen X.Y. sérelmére is elkövették a személyes adatok jogosulatlan kezelését és a 2008. XLVIII. 6. (1) szerinti illegális reklámozást, és Z.X. sérelmére is. Az NHH jelenlegi hozzáállása alapján egy tömeggyilkos ugyanannyi büntetést érdemel, mint egy egyszeri.

Üdvözlettel:

B.P.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr72736577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooDoo 2008.10.28. 16:31:58

A spam-től eltekintve ezek a cégek magas ADÓ bevételi forrásnak számítanak az államnak, nem érdeke nagyban korlátozni őket. Főleg nem egy ilyen gyenge gazdasági pilléreken álló helyen. Ez csak a magánvéleményem.

szaGértő 2008.10.28. 17:14:10

Amint az idézett cikk is írja, a legtöbb spammer nem megfogható. Dominikán vagy egyéb egzotikus helyen bejegyzett cég, és illegális tartalmat reklámoz.

A fenti ingatlancégnél és a hasonlóknál feltehetően működne, hogy feljelentésenként szabnák ki a bírságot, a többinél nem annyira.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.10.28. 19:39:03

"Nehéz elhinni, hogy a jogszabályt szándékosan csinálták volna ilyenre, vagy évek óta nem lenne meg a lehetőség a korrigálására."

Szerintem ezt nem nehéz elhinni, sőt! Amire van akarat, azt megcsinálják - azért könnyen be lehet látni, hogy bizonyos nagyobb cégek el tudják érni azt, hogy ne legyen rá akarat...

Robinzon Kurzor 2008.10.28. 19:44:04

Ezek szerint megéri spammelni, még büntivel és pellengérre állítással együtt is.

Ezzel együtt az NHH csak a dolog egyik részét tudja kezelni (szankcionálni) -- a személyes adat jogosulatlan kezelése miatt pert is lehet indítani, ott nincs ötszázezres plafon.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.10.28. 21:19:28

A mostani módszerekkel teljesen reménytelen a spam elleni harc. Egyrészt a szolgáltatók (ISP) sem érdekeltek különösebben a korlátozásában, másrészt a népeket sem érdekli, ha spam-robottá alakítja át a gépüket egy trójai.

Keményebben kéne mindenkit szankcionálni (pl. időszakos letiltásokkal, előbb a júzereket, ha az nem segít (vagy a szolgáltató nem foglalkozik vele), akkor akár az egész ISP-t). A másik lehetőség Bill Gates ötlete: legyen fizetős az emial, mondjuk darabonként 1 cent. Normál használat esetén ez nem nagy költség, a spammerek viszont jobban meggondolnák... Szankcionálni lehetne a megrendelőket is, a reklámozott termék/szolgáltatás alapján nem lenne nehéz megtalálni őket.

eax_ 2008.10.28. 22:18:28

dark future:
Meseld el, megis, hogy "tiltanal le" egy ISP-t? A legtobb, amit tenni lehet, hogy kidobjak oket az ISZT-bol, es megszuntetik a BIX-tagsagukat (ha van nekik), de azert ez a letiltastol meg eleg messze all (az az lenne, ha a tobbi ISP kiszurne oket a border routereiken, es/vagy felmondanak veluk a peering szerzodeseket, de ez meg nem egy kozponti dolog, hanem az ISP-k egyeni hataskore).

"A másik lehetőség Bill Gates ötlete: legyen fizetős az emial, mondjuk darabonként 1 cent."

Ami hatalmas ostobasag.
- kinek fizetned?
- hol mernek?
- ez megis mennyiben akadalyozna meg engem, hogy valahol fellojjek egy "kaloz" mailszervert, es annyit spammeljek rola, amennyit tudok, aztan fizettessek ki, ha tudjak?
- mi van a levlistakkal?

Ami tenyleg megoldas lenne, az egy centralizalt PKI-rendszer az SMTP fole, szigoru hierarchiaval (mint a DNS-nel), es egy kozponti felugyelo szervvel.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.10.28. 23:51:18

"Meseld el, megis, hogy "tiltanal le" egy ISP-t?"

Mint most a feketelisták. Büntetésből a többi szolgáltató blokkolná a feltűnően sok spamet útjára indító szolgáltatók hálózatáról érkező leveleket 10/20/30/60/90/120 stb. percig. Ez egy idő után nagyon kellemetlen lenne a szolgáltatónak, így rákényszerülne, hogy a saját renittens júzereit figyelmeztesse/blokkolja. El tudom képzelni, hogy akár teljes országokat is blokkoljanak bizonyos időre a szolgáltatók. Egy idő után szerintem rend lenne. A javíthatatlan visszaesőket meg ki lehetne tiltani bizonyos csomópontokról (mint pl. a bix).

"hatalmas ostobasag.
- kinek fizetned?"

Az smtp szerverek csak titkosított csatornán, authentikáció után fogadnának el leveleket (ez most is megoldható), ezáltal számlázhatóvá válna a levélforgalom. A pénzt a fogadó oldali smtp szerver tulajdonosa kapná, és csak infrastruktúrafejlesztési célra használhatná, ezáltal érdeke lenne, hogy be is szedje.

"- hol mernek?"

Az smtp szervereknél, lásd fentebb.

"- ez megis mennyiben akadalyozna meg engem, hogy valahol fellojjek egy "kaloz" mailszervert, es annyit spammeljek rola, amennyit tudok, aztan fizettessek ki, ha tudjak?"

A szolgáltatók érdeke lenne, hogy vagy csak authentikáció után, fizető usertől, vagy csak -- szintén fizető -- másik szolgáltatótól fogadjanak be levelet, különben ugrik a pénzük.

További részletekért kérdezd Billy bácsit, mint írtam, az ő ötlete volt.
Lehet, hogy a mostani protokollokon is finomítani kellene, de akár azzal is megoldható, ami most van, csak használni kellene az SSL-t és a tanúsítványokat.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.10.29. 00:04:43

Kiegészítés: az első eset annyiban problémás, hogy a szolgáltatóktól függene, hogy betartják-e a korlátozásokat vagy sem (most is megtehetnék, de általában lesz.rják). A második (fizetős) dolog annyival jobb, hogy akkor lenne motiváció is. Persze az árat jól kellene belőni, ha túl olcsó, akkor nincs motiváció, ha drága, akkor meg kitalálnának helyette valami mást a népek.

Egyébként itt van pl. a cnn-ről egy cikk a témáról: edition.cnn.com/2004/TECH/internet/03/05/spam.charge.ap/

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.10.29. 00:23:42

Amíg az agyhalott címzett elolvassa a spammer levelét, és vásárol tőle, megéri spammelni. Legyünk már egy kicsit öntudatosabbak!

flamer 2008.10.29. 01:15:10

dark future:

Your post advocates a

( ) technical ( ) legislative (x) market-based ( ) vigilante

approach to fighting spam. Your idea will not work. Here is why it won't work. (One or more of the following may apply to your particular idea, and it may have other flaws which used to vary from state to state before a bad federal law was passed.)

( ) Spammers can easily use it to harvest email addresses
(x) Mailing lists and other legitimate email uses would be affected
(x) No one will be able to find the guy or collect the money
( ) It is defenseless against brute force attacks
(x) It will stop spam for two weeks and then we'll be stuck with it
(x) Users of email will not put up with it
( ) Microsoft will not put up with it
( ) The police will not put up with it
( ) Requires too much cooperation from spammers
(x) Requires immediate total cooperation from everybody at once
( ) Many email users cannot afford to lose business or alienate potential employers
( ) Spammers don't care about invalid addresses in their lists
( ) Anyone could anonymously destroy anyone else's career or business

Specifically, your plan fails to account for

( ) Laws expressly prohibiting it
(x) Lack of centrally controlling authority for email
(x) Open relays in foreign countries
( ) Ease of searching tiny alphanumeric address space of all email addresses
( ) Asshats
( ) Jurisdictional problems
( ) Unpopularity of weird new taxes
( ) Public reluctance to accept weird new forms of money
( ) Huge existing software investment in SMTP
( ) Susceptibility of protocols other than SMTP to attack
( ) Willingness of users to install OS patches received by email
(x) Armies of worm riddled broadband-connected Windows boxes
( ) Eternal arms race involved in all filtering approaches
( ) Extreme profitability of spam
(x) Joe jobs and/or identity theft
( ) Technically illiterate politicians
( ) Extreme stupidity on the part of people who do business with spammers
( ) Dishonesty on the part of spammers themselves
( ) Bandwidth costs that are unaffected by client filtering
( ) Outlook

and the following philosophical objections may also apply:

( ) Ideas similar to yours are easy to come up with, yet none have ever
been shown practical
( ) Any scheme based on opt-out is unacceptable
( ) SMTP headers should not be the subject of legislation
( ) Blacklists suck
( ) Whitelists suck
( ) We should be able to talk about Viagra without being censored
( ) Countermeasures should not involve wire fraud or credit card fraud
( ) Countermeasures should not involve sabotage of public networks
( ) Countermeasures must work if phased in gradually
(x) Sending email should be free
( ) Why should we have to trust you and your servers?
( ) Incompatiblity with open source or open source licenses
( ) Feel-good measures do nothing to solve the problem
( ) Temporary/one-time email addresses are cumbersome
( ) I don't want the government reading my email
( ) Killing them that way is not slow and painful enough

Furthermore, this is what I think about you:

(x) Sorry dude, but I don't think it would work.
( ) This is a stupid idea, and you're a stupid person for suggesting it.
( ) Nice try, assh0le! I'm going to find out where you live and burn your
house down!

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.10.29. 03:36:11

Az egesz NHH tevekenysege nevetseges, a jogi szabalyozas is nevetseges. Az NHH annyira nincs a spamek ellen, hogy sikeresen keresztulverte, hogy a 'ceges' e-mail cimeket lehessen spammelni. Ha az NHH kuzdeni akarna a spamek ellen, akkor:
- konnyu lenne a spameket bejelenteni, mondjuk egy webes feluleten
- nyomon lehetne kovetni, hogy hol tart az ugyed. Jelenleg arra nem kepesek, hogy egy e-mail kuldjenek arrol, hogy meginditottak az eljarast.
- Latni lehetne, hogy kit mennyire, hanyszor butettek meg.
- Nem csinalnanak olyan ostobasagokat, mint most, hogy belerakatjak a tv-be, hogy ha valaki legalisan akar hirlevelet kuldeni, akkor annak be kell gyujtenie a cimzettek _lakcimet_. Ez nem ved semmitol, de legelabb ellehetetleniti a legalis hirlevel kuldest, es egy csomo ember szemelyes adatainak kiszivargasahoz fog hozzajarulni.

Van erre technikai megoldas. Legalabbis olyan, hogy a bunteteshez szukseges vizsgalat szepen leviheto legyen a minimumra. Persze nem a lakcim gyujtes az, de van, illetve ki lehet talalni.

flamer: Az egycentezes tenyleg ostobasag. Meglepne, ha BillG talalta volna ki, meg ha nem is szeretjuk, azert egy szamitastechnikahoz konyito embertol altalaban ennel tobbre futja.

En ismerek egy eleg mukodokepesnek tuno megoldast, egyetlen hatranya persze, hogy alkalmazni kene. Ugy hivjak, hogy hash cash, es szinte biztos, hogy nem fog elterjedni, mert eleg regota kitalaltak, es meg mindig nem nepszeru. Az otlet lenyege az, hogy egy szamitas elvezesevel 'fizetsz' az uzenet elkuldeseert (reszleges egy hash-hez kell cleartextet generalni). Lenyegesen lelassitja es megdragitja a spamkuldest. Persze allat nagy zombihalozatokkal meg mindig mukodhet a dolog, de a kapacitasuk akkor is jelentosen csokken.

Nyilvan emiatt nem terjedt el: "Requires immediate total cooperation from everybody at once", persze ez itt csak reszben igaz, mert ha a kuldo szoftvere nem csatolja a szukseges hash cash 'belyeget', akkor kap egy szep valaszt egy linkkel, amire rakattintva egy java applet elvegzi neki a szamitast.

0xFFFF 2008.10.29. 07:47:54

No, ha fizetős lesz az e-mail, akkor indul az én free e-message szolgáltatásom. http protokollra lesz ráültetve ügyesen :)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2008.10.29. 07:50:08

egyszerüen ki kell a spameket törölni es kesz

gabest1 2008.10.29. 08:28:16

Már most is fizetős az email, benne van az internetelőfizetés árában, authentikáció is van, ip cím alapján (nem előfizetői ip legritkább esetben küldhet onnan), pontosan tudják ki küld levelet hányszor. De nem is az otthoni user spammel, hanem cégek, akinek a saját kis mail szerverét már most is feketelistára fogják rakni, amiből a spamszűrők dolgoznak.

Giga Fika · http://gigafika.blog.hu 2008.10.29. 08:32:28

Nem az amúgy adófizető cégek okozzák a legnagyobb bajt. Hanem a zombihálózatokról áradó töménytelen viagra és egyéb őrületek. Őket ki bünteti meg? POnt senki...Pedig a spamek 98%-át ők generálják. Ez a valóság, a többi meg vihar egy lavor bízben..

OkoskaTo:rp 2008.10.29. 08:54:46

Giga Fika, és a többiek: Tény, hogy a spammerek nagy része nem elkapható. De most egy konkrétan ismert, megfogható, a jogszabályok megszegését felvállaló spammerről van szó. És arról, hogy ezek szerint a magyar szabályozás még azok ellen sem jó, akik ennyire szem előtt vannak. Akkor meg ki ellen jó egyáltalán?

atleta: Igen, számítástechnikában valamennyire jártasként ezek kézenfekvő megoldások lennének. Az NHH-nál viszont nem műszaki emberek ülnek, hanem jogászok és általános aktakukacok.

moonclown 2008.10.29. 09:15:48

Dark te melyik földön élsz vazz?:)

A szakmai oldalát már nem is ecsetelem...

Az authentikált smtp-nek lenne értelme, na de kínában meg egyéb helyeken ez nem nagyon érdeklia népet.Ott is tudnak authentikálni.

Mellesleg mutasson már vki egy igazi magyar spammelőt. Mert az hogy innen onnan kapunk hírlevelet az max. jogilag spam.(Bár érdekes módon a nagy áruházakat senki sem akarja megbüntetni mert kéretlenül dobálják kilószámra reklámjaikat.Pedig jogilag az is spam...)

Hülye ország hülye törvénye...

Jut eszembe atv reklámokat se kértem...az is spam?

Lángharcos 2008.10.29. 09:25:24

A minap fogadott a levelesládámban egy tanfolyamról szóló kéretlen reklám. A levél végén nem szerepelt, hogy honnan kaparták a címemet és célzott spam volt (hobbira kiélezve ment).
Még akár érdekelhetne is, megnézem az oldalt, hátha regiszgtráltam valaha és azért jött. De nem, se a cím se a cég nem ismerős. Ráadásul a kínált tanfolyam se létezett, csak két külön tanfolyam formájában, persze így dupla áron.
Reagáltam a levélre, és számonkértem rajtuk, hogy honnan is a címem, és töröljenek mindenféle adatbázisukból.

Válasz semmi.

Pár nappal később egy fórumon megkaptam ugyanazt a spammot, egy fél órája regisztrált júzertől. Itt szakadt el a cérna, be lettek jelentve. Megnevezzem? Felesleges, mert az is reklám neki.

Be lettek jelentve. NHH visszaírt, kérte a levél teljes fejlécét. Megkapta. Velem párhuzamosan a fórum gazdája is megtette ezt a lépést, és kitette a fórumba a formanyomtatványt, ha esetleg valakinek még kellene.. Mondjuk egy 60.000-es tanfolyamdíjhoz képest a félmillió nem hangzik olyan vészes összegnek.

De a legjobbak a "papír spamok". 12 éve halott nagyapám kapott egy alapítványi levelet. Megszólítás: "Adjon életjelet" - máskor küldök nekik parcellaszámot... :\
Ja és nagypapi 5 éve állítólag rendelkezik Smart kártyával is. Gondolom saját kezűleg írta alá, hogy kéri.. Nagyon el vannak kanászodva a cégek.

Szóval én bíztatok mindenkit, hogy igen, írjon nekik. Egyrészt: legyen az NHH-nak munkája és ne unatkozzanak, másrészt meg szívják meg a spammelők amennyire lehet.

Kérdés: ha elkövetett egy spammelést mailokra, majd pár nappal később elkövet egy másik spammelést egy fórumon (privát üzik formájában) az is 1 ügy, vagy azt már külön veszik?

2008.10.29. 11:19:46

Talán nem véletlen, hogy az emberek rácsot meg lakatot tesznek a lakásuk ajtajára, nem Magyar Közlönyt.

Felelős ISP-k meg júzerek sem az NHH-nak írogatnak, hanem védik a rendszerüket.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.10.31. 02:53:36

Giga Fika: > Nem az amúgy adófizető cégek okozzák a legnagyobb bajt.
> Hanem a zombihálózatokról áradó töménytelen viagra és
> egyéb őrületek.

Nem ertunk egyet. A viagras szemet eleg jol szurehto automatikusan, foleg ha valaki foleg magyarul e-mailezik. Ezzel szemben a magyar nyelvu spamekkel (mellesleg pont az angol spam tulnyomo szama miatt) nehezebben birkoznak meg a statisztikai alapon mukodo szurok.

> Őket ki bünteti meg? POnt senki...

Ok amugy is bunozok, es ha elkapjak oket, akkor sokkal sulyosabb buntetes var rajuk. Ezen kivul a vegfelhasznalok PC-ibol allo zombi halozatok eleg jol szurhetok, ha az ISP-k dinamikusan (vagyis az elofizetok szamara) leosztott cimtartomanyabol nem fogadnak levelet az SMTP szerverek. Ebben akar maguk a szolgaltatok is kozremukodhetnenek ugy, hogy ok publikalnak a kerdeses IP cim tartomanyokat. A masik megoldas amit az UPC csinal oktober elejetol (ha jol emlekszem): egyszeruen letiltottak a kifele meno SMTP forgalmat. Alapbol csak az o szerverukon keresztul kuldhetsz e-mailt. Ha akarod, akkor visszakapcsolhatod, de ezzel a veletlenul zombiva lett gepek magy resze szurheto. A szandekos spammerek meg a balek rendszergazdak nem :).

Persze van egy kis bibi: a _kimeno_ e-mail szerverre felraktak egy spamszurot, es ezert az NHH-nak kuldott bejelento levelek nemelyike visszapattan a csatolt szemet miatt...

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.10.31. 02:58:33

zsir: > Talán nem véletlen, hogy az emberek rácsot meg
> lakatot tesznek a lakásuk ajtajára, nem Magyar Közlönyt.

Sokra mennel a raccsal meg a zarral rendorseg nelkul. Azok csak azert vannak, hogy megnehezitsek a bejutast, nem azert, hogy meggatoljak. Csak a betoro lebukasi kockazatat kell megnovelni.

> Felelős ISP-k meg júzerek sem az NHH-nak írogatnak,
> hanem védik a rendszerüket.

Felelos juzerek nem a sajat kenyeruket sutogetik a sarokban, hanem megprobalnak fellepni azok ellen, akik torvenyt sertenek es a tarsadalom (tobbseg) erdekevel ellentetesen cselekszenek kart okozva annak. Ettol meg vedheted a sajat rendszered, de az elsosorban a te erdeked.

Felelos allampolgar nem csak beriasztja a kocsijat, meg a lakasat, de rendort hiv, vagy elriasztja a betorot, ha latja, hogy a szomszed tulajdonat piszkalja.

2008.10.31. 10:41:02

atleta.hu

Én nem írtam, hogy nincs szükség rendőrségre, inkább arra akartam utalni, hogy nem lehet csak a jogszabályokra, meg a hatóságokra hagyatkozni. Mindenkinek magának is meg kell tennie a tőle telhetőt.

Ebbe beleértendő, hogy ha jogsértést lát lépjen fel ellene, a nyomozást, megfigyelést, üldözést viszont hagyja meg a hatóságnak.
süti beállítások módosítása