Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Nagycsaládos csereföld

2008. október 20. - zugügyvéd

Az alábbi levél egy annyira tipikus lakásmaffia ügyről szól, hogy a Zugügyvéd nem is kommentálja. Csak annyit kér, hogy tartsák tiszteletben a kommentezők az ügy áldozatát.

 

Tisztelt Zugügyvéd!

Volt egyszer egy öregember, akinek volt egy fél lakása, és az egészre haszonélvezete volt. Rokonaival nem tartotta a kapcsolatot. Mivel valószínűleg meglágyult az agya, beengedett ideiglenesen a lakásába egy szorgos-dolgos családot, akik nem fizették az albérleti díjat egy másik lakásban. A család azt mondta, amint találnak albérletet, vagy lakást elmennek.

 

Ez idén tavasszal volt... Közben valahogy rávették az öreget (mégjobban meglágyítva agyát talán egy kis itallal), hogy cserélje el a részét egy vidéki értéktelen földre. Gondolták az öreg oda vágyik a világ végére egyedül.  Ehhez egy rendes ügyvéd is adta a nevét, aki természetesen nem gyanakodott semmire, eszébe sem jutott a lakásmaffia, talán nem is hallott róla. Szerencsére az öreg haszonélvezetét meghagyták. Az ügyvéd azt is ellenjegyezte, hogy az öreg a cserébe kapott földet egy, 1 héttel később dátumozott szerződésen már el is ajándékozta a nála lakó család egyik rokonának.

 

Talán éppen annak akié volt. Szegény öregnek elkezdett derengeni valami, hogy talán valamit nem jól csinált. Nem maradt semmije, csak a haszonélvezete, de azt sem tudja gyakorolni, mert nem tudja kitenni a nála lakó "vendégeket". Már szánja bánja, hogy hagyta magát átverni, megtéveszteni..

 

Nem is igen emlékszik miket írt alá. Szeretne mindent visszacsinálni, újra egyedül lakni nyugodtan a saját lakásában.


Ehhez kérne egy kis segítséget, vagy valami ötletet, hogy a bíróság megsemmisítse a fenti szerződéseket, és visszakapja tulajdonát. Sajnos a jegyző elutasította a birtokháborítás megszüntetése iránti kérelmét, arra hivatkozva, hogy az nem az ő hatásköre, a bíróságon már elindított per miatt.Az öreg attól tart, hogy a jog inkább a birtokháborítók oldalán áll. Ha valaki tudna segíteni az öregnek értelmes tanáccsal, ebben az értelmetlen szituációban, azt igen szívesen és nagy köszönettel venné.
Kritikát kapott eleget, abból már köszönettel nem kér.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6722709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.10.20. 11:12:28

Egy rendőr ismerős mondta, hogy ha valaki bemegy a lakásba, akkor először felfegyverkezve csapatosan kell őket kiverni onnan, majd azután jelezni a rendőrségnek, mert ha előbb a rendőrség lép, akkor a bírósági határozatig, ami néhány év is lehet nem szabad a beköltözöttekhez nyúlni...

Fél a jogtól az öreg?
Van miért...

RaveAcE 2008.10.20. 12:46:18

Nem akarom izélgetni az ügy áldozatát, de ha tényleg 'meglágyult az agya', akkor egy orvosi szakvélemény talán használható lenne.

Machiavelli 2008.10.20. 13:53:31

tipikus cigány csicskáztatás. Erre egy megoldás van, mégpedig erővel kitenni a családot a cuccaival a járdára, zárcsere és rács felszerelés, kerüljenek esetleg ők a felperes állapotába. Ez jelen esetben nem lehet megoldás, mert nincs, aki az öregen segítsen, itt tehetne valamit a magyargárda, nem csak masírozhatna... bár ehhez bátorság is kellene...

guy 2008.10.20. 14:06:22

el kell menni ügyvédhez, ő majd tudja a megoldást, persze évek kellenek majd hozzá meg a rokonok...

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2008.10.20. 14:38:27

Kedves Machiavelli! Az, hogy Galgagyörk, mond neked valamit? A Gárda amúgy jó ötlet, kétlem azonban, hogy főállású netfürkészekkel lenne tele, így fel kell venni velük a kapcsolatot.

mark renton 2008.10.20. 14:48:13

Kell három megbízható haver, egy hangtompítós fegyver és egy ásó.

Pista Bácsi 2008.10.20. 14:50:52

Ügyvédet hogy hívták? Dr. Kolompár Gáspár?!?!

Secnir 2008.10.20. 15:11:39

mark:
ne légy gonosz.
kell 3 hangtompítós ásó, 4 zsák...

red dragon 2008.10.20. 15:25:49

Bizony az öregnek úgy tűnik meglágyult az agya, ezért egy orvosi szakvéleménnyel lenne mit kezdeni. A "szerződés" ugyanis megtámadható.

Gyalogtank666 2008.10.20. 15:35:31

Kellene egy levelet írni Lakatos Attilának. Hátha velük is szót ért!

vastagbor.blog.hu/2008/09/25/egy_korrekt_ciganyvajda#more678395

2008.10.20. 16:00:37

Az öregnek estleg fel kellene vennie a kapcsolatot azokkal akik hasonlóan jártak (Sors-Társak Közhasznú Egyesülete). Ott talán tudnak segíteni neki, hova érdemes fordulnia, mert jelen pillanatban gondolom elsősorban nem jogi problémái vannak, hanem szociálisak.

A naív megtévedt ügyvédet ajánlanám az illetékes kamara etikai bizottságának a figyelmébe.

Kicsit gerincesebb kamara egyébként saját költségre bevállalhatná az öreg képviseletét is ezek után.

Szűcslaci 2008.10.20. 20:18:52

Elsősorban erős törvények kellenek, amik elveszik a közöttünk élő, nagyszámú kisebbség kedvét az ilyen rablóhadjárattól. Olyanokra, melyek lehetőséget adnak a magántulajdon korlátlan védelmére. melyek alapján távol lehet tartani egy ilyen csürhét és felelősségre lehet őket vonni. Hogy ezt bűnszövetkezetnek definiálják és fejenként három életfogytiglant kapjanak. Olyanokra, amik nem zárják ki azt, ami nyilvánvaló: cigánybűnözés.

Pióca 2008.10.20. 20:37:29

Az ajándék visszakövetelhető meghiúsult feltevésre alapozva. Mind az ajándékozási, mind a csereszerződés megtámadható, ha tényleg megvannak a megtámadás feltételei: pl. feltűnően nagy értékkülönbség, tévedés, megtévesztés.

szuburito 2008.10.20. 21:17:52

Ismerek egy feltűnően hasonló ügyet, bár az évekkel ezelőtt volt, és a bácsi már nem él.

Halála után a gyerekei támadták meg az adásvételi szerződést, amelyben a házát és a földjét eladta c kategóriás házvezetőnője családjának, egy-két héttel a halála előtt.
Gyakorlatilag a vételárból tudtak csak valamit megszerezni a gyerekei, a ház és a föld elúszott. Ugyanis egy teljes ügyvédi iroda tanúsította, hogy a bácsi teljesen saját akaratából, tudatában a dolgoknak, beszámítható állapotában írta alá az adásvételit előttük.

Ilyen esetek elkerülésére csak egy dolgot lehet tenni szerintem. A szomszédoknak, családnak, ismerősöknek kell ügyelni arra, hogy az ilyen "vevők" ne kerülhessenek közel az egyedülélő idősekhez.
És egyáltalán, a faluban ne adjon el nekik senki házat. Mert ha megvetik a lábukat, akkor vége mindennek.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.10.20. 21:30:53

Az ilyen ügyvédekhez mit szól a kamara?
Nincs valami feketelista legalább?

Az ügy szereplői közül szerintem az ügyvéd volt a legnagyobb mocsok.

totya4 2008.10.21. 11:34:51

Lakásmaffia szerintem inkább az amikor kényszerítenek valakit lakása áron alul történő értékesítésére, megsépkelve azzal hogy ezt folytatólagosan követik el.

Annak idején amikor felbukkant a "lakásmaffia" kifejezés és nem értettem, megnéztem valami műsort, ahol azt láttam hogy az illető felvett kölcsönt, nem tudta fizetni, oda lett a háza és sírt hogy lakásmaffia. Nem kellett volna házfedezettel kölcsönt felvenni kérem... ez a saját képzelt-luxus büntetése.

Az ügyről annyit hogy nem biztos hogy bolond az öreg. Egyedül volt, úgy tudott társaságot szerezni ha befogadott pár embert. Így járt. Orvosi szakvélemény ahogy fentebb elhangzott, de szerintem nem bolond az öreg.

Hasat 2008.10.21. 13:10:12

Hát, Totya4, építő egy hozzászólás volt.
Ez a lakásmaffia definíció igen sajátos. Szerintem most sem érted még, mit is jelent. Már elnézést.

Ja, és egyébként én is úgy szerzek magamnak társaságot, hogy elajándékozom mindenemet.

totya4 2008.10.21. 14:42:30

Hasat 2008.10.21. 13:10:12

A maffia bűnszövetkezetet jelent. Jelen esetben nincs arra utaló jel hogy másokkal is megtették volna ugyanezt.

De hogy a te hozzászólásod is építő legyen (mert az előbbi nem volt az), definiáld akkor normális emberi érthető nyelven hogy mi a lakásmaffia.

Angelo_ 2008.10.21. 16:04:49

Ezt a levelet lehet hogy őszintébb lett volna így kezdeni?

"Volt egyszer egy öregember, akinek volt egy fél lakása, és az egészre haszonélvezete volt. Rokonai, esetleges örökösei nem tartották vele a kapcsolatot, nem látogatták, így arról sem tudtak, hogy idős kora miatt szellemileg kezdett leépülni. Ebben az élethelyzetben egyedül, társ nélkül élt. A lakás másik tulajdonosa sem érdeklődött sem iránta, sem a lakással kapcsolatos ügyek iránt (közüzemi díjak fizetése, társasházi ügyek, stb) különben biztosan feltűntek volna neki az újdonsült albérlők akik már hónapok óta beköltöztek a lakásba."

Sajnálom a bácsit, tanácsra itt nem neki van szüksége.

Hasat 2008.10.21. 16:25:56

Jó ez a "nincs arra utaló jel, hogy..." megjegyzés. Történetesen lehet, hogy van, lehet, hogy nincs, csak mi azt nem tudjuk.

De hogy nekem mi a lakásmaffia.
Amikor egy adott csoport (tehát nem egy ember, ezért "maffia") az áldozat ingatlan vagyonát (tipikusan "lakás") bűncselekmény(ek) elkövetése által (tipikusan csalás, megtévesztés, okirat hamisítás) a legalitás látszatát keltve megszerzi.

totya4 2008.10.21. 18:18:08

Hasat 2008.10.21. 16:25:56

Ha a megtévesztés bűncselekmény lenne akkor miért lenne reménytelen a bácsi helyzete? :) Az emberi hülyeség ellen nincs apelláta, mégha esetleg a hülyeség korral jön is.

A lakásmaffia pedig az, amikor szervezetten több ember több lakást szerez meg a tulajdonos(ok)tól nem egészen legálisan. Összesen egy eset az csak egy egyedi csalás/megtévesztés.
Ha pl. valaki feltör egy házat, arra azt mondják hogy lopás történt, nem pedig hogy lopássorozat :) Magyar nyelvtan.

Tipikusan egy ilyen (lakásmaffia) szervezetben ügyvédtől kezdve földhivatali dolgozóig többen benne vannak, erre illik a maffia jelző. Az ilyeneket szívesen látnám akasztófán.

Pióca 2008.10.21. 20:15:58

Totya4, tulajdonképpen az én lakásmaffiával kapcsolatos problémáimat fogalmaztad meg. Egyetértünk: akkor lehet szó lakásmaffiáról, ha bűncselekménnyel szereznek meg ingatlanokat. Pl. megtévesztés, fenyegetés, erőszak.
De mitől lenne lakásmaffia az, ha a szépreményű vállalkozó felvesz X Ft kölcsönt azzal, hogy ha december 31-ig nem adja meg (kamatostul, mondjuk), akkor a kölcsönadó élhet a kölcsönszerződésben kikötött vételi jogával, és megszerzi az ingatlant.
Vagy ha a szépreményű vállalkozó eladja az ingatlanát X Ft-ért azzal, hogy december 31-ig visszavásárlási jogot kött ki, de nem él vele, mert elköltötte a pénzt, akkor a vevő miért adná vissza az ingatlant.
Vagy ha a szépreményű vállalkozó eljelzálogosítja az ingatlanát, és a zálogjogosult kielégítteti magát, mit kell ezen csodálkozni?

Nem vitatom, hogy vannak az ún. lakásmaffia-ügyek között büntetőjogilag üldözendők is, de sajnos hangosabbak azok, akik érvényes polgári jogügylet miatt bukták el az ingatlanukat. És ezek miatt titkosították a nyilvánosság elvén működött ingatlan-nyilvántartást. És volt Csaba Lászlóné (MSZP) kormánymegbízott, állítottak fel kaptárcsoportokat a rendőrségen, stb.

Az öregúr ügyében ceterum censeo: feltűnően nagy értékkülönbség (ha tényleg értéktelen a vidéki ingatlan), tévedés, megtévesztés, cselekvőképtelenség (végszükségben), ajándék visszakövetelése. A haszonélvezeti joga pedig fennmaradt, ha jól értem, így hát birtokvédelem.

Hasat 2008.10.21. 21:19:26

Totya4!

Mondtam én, hogy reménytelen a bácsi helyzete? Nem is nyilatkoztam ebben a kérdésben, mert nem értek hozzá.

Nem érdemes vitatkoznunk, hogy a köznyelv mit hív maffiának. Neked ezt, nekem azt.
A BTK felől sem érdemes megközelíteni, mert az két fogalmat használ: bűnszövetség, illetve bűnszervezet. Olyan, hogy maffia, sajnos nincs nevesítve.

"bűnszövetség akkor létesül, ha két vagy több személy bűncselekményeket szervezetten követ el, vagy ebben megállapodik, és legalább egy bűncselekmény elkövetését megkísérlik, de nem jön létre bűnszervezet"

"bűnszervezet: három vagy több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoport, amelynek célja öt évi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése"

Most azon kellene vitatkoznunk, hogy a bűnszövetséget, vagy a bűnszervezetet hívja a köznyelv maffiának. (Gyanítom, a köznyelv nem tököl holmi részletekkel.)

A magyar nyelvtan pedig nem tudom, hogy jön ide. Ez az "egy ház feltörése lopás, több ház feltörése lopássorozat, tehát egyszeri elkövetés egyedi bűncselekmény, többszöri elkövetés maffia" szép logikai ugrás.

Amúgy pedig a folytatólagos elkövetés (amit egy korábbi hozzászólásodban említettél) a BTK értelmezésében: "Nem bűnhalmazat, hanem folytatólagosan elkövetett bűncselekmény az, ha az elkövető ugyanolyan bűncselekményt, egységes elhatározással, azonos sértett sérelmére, rövid időközökben többször követ el."

Tehát kéretik a posztban szereplő idős úr sajnálatos történetét csak és kizárólag abban az esetben lakásmaffiával bármilyen vonatkozásban összefüggésbe hozni, ha bizonyítást nyer az a tény, hogy ugyanaz a csoport őt már korábban is kiforgatta ingatlanvagyonából.
Addig ez maximum rosszul elsült internetes társkeresés.
Jó így, Totya4?

totya4 2008.10.21. 23:32:32

Hasat 2008.10.21. 21:19:26

"Most azon kellene vitatkoznunk, hogy a bűnszövetséget, vagy a bűnszervezetet hívja a köznyelv maffiának."

Kezdjük ott hogy a maffia nem igazán köznyelvi kifejezés, pl híradásokban maffiának nevezik nem másnak. A maffia egyértelműen a bűnszervezet, tehát több taggal, több bűncselekményt követ el, de ezt írtam fentebb is.
Annyiból viszont jó amit idéztél hogy most már tudom mi az a "bűnszövetség" :)

"A magyar nyelvtan pedig nem tudom, hogy jön ide. Ez az "egy ház feltörése lopás, több ház feltörése lopássorozat, tehát egyszeri elkövetés egyedi bűncselekmény, többszöri elkövetés maffia" szép logikai ugrás."

Úgy jön ide hogy te magad írod :
"bűnszervezet: három vagy több személyből álló, +++hosszabb időre szervezett összehangoltan működő csoport +++"

"Jó így, Totya4?"
Nekem tök mindegy, csak azt nem fogom fel hogy ennyire nem vagy képben afelől hogy mi a maffia. Az mindig egy komoly bűnszervezetet jelent, ami több ember összehangolt tevékenységét jelenti. Híradót sosem nézel? Esetleg valami krimit amiben a maffia szerepel? Vagy nincs vendéglátós ismerősöd aki rendszeresen védelmi pénzt fizet... a maffiának? Legutóbb pl. egy krimiben (megtörtént esemény feldolgozása!) amerikában az ottani olasz maffia ellen zajlott per. Na a gyanusítottak voltak vagy 30-an :) A bűncselekmények száma pedig... erről annyit hogy a tárgyalás több éven át tartott. Pont emiatt hogy soká tartott az esküdtek annyira megunták az ügyet hogy végül mindenkit felmentettek... :)

Na a bácsi ügyéhez. Haszonélvezeti jog érvényesítése na szép. Ügye ott van egy magyar család példája, aki a saját falujából menekül el a cigányok elől, hátrahagyva házukat. A rendőrség, akinek az lenne a dolga hogy rendet tegyen, meg kidobja végre a telkükön élősködő embereket... mit csinál? Hát mikor megtudja hogy a magyar gárda megy segíteni költözködni (nem rendet tenni) akkor odamennek hogy akadályozzák a költözést! Pl. ne a formaruhájukban ilyesmi.
Namost ilyen világban érvényesíts holmi haszonélvezeti jogot. Fentebb valaki emlegette hogy feltehetőleg cigányok ez a történetbeli "lakásmaffia". Ezt én nem látom bizonyítottnak egyáltalán, de ha így lenne, akkor a bácsinak kevés esélye van a rettenetesen erős pozitív diszkrimináció miatt.

Mégha érvényesítik is a haszonélvezeti jogot képzeld el milyen lehet olyan emberek között lakni akik nem akarnak ott látni. Kicsinálnak.

Hasat 2008.10.22. 07:52:43

Totya4!

Ez a vita köztünk olyan mértékben alatta van az ezen a blogon elvárható színvonalnak (és persze most ezzel magamat is minősítem), hogy ezt most itt be kellene fejezni.
Hagyd rám, hogy én azt is lakásmaffiának hívom, ha csak egy embert forgat ki a vagyonából egy adott csoport.

2008.10.22. 11:42:15

*** HIRDETMÉNY ***

AKI TERVEZI, HOGY JÖN A ZUGÜGYVÉDTALÁLKOZÓRA,

AZ KÜLDJÖN EGY ÜRES MAILT ZUGÜGYVEDNEK!

TÁRGYNAK ÍRJA BE, HOGY HÁNY FŐRE SZÁMÍTSUNK, (PL.HA HOZZA A ROKONAIT,
ÜGYFELEIT, AZ ŐRSÖT VAGY A TÁRSTETTESEKET: 1,2...100 stb. )

Nem csak a felíratkozottak jöhetnek, de tudnunk kellene, hogy kb.
hányan leszünk.

ZSIR

load error 2008.10.28. 20:01:52

Először is gratulálok honfitársaimnak, akik paranormális képességeik révén tudják az ügyben érintett vélhetően rosszhiszemű "vevők" etnikai hovatartozását.

Ami egyébként furcsa nekem, az a jegyző állásfoglalása. Jogi vita az ingatlan tulajdonjogát illetően van. A haszonélvezeti jog változatlanul fennáll, arról senki sem mondott le. Ha egyéb okirat nem támasztja alá az "albérlő" ott tartózkodásának jogszerűségét, akkor mire kell várni?
süti beállítások módosítása