Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Felizgult polgárőrök

2008. október 15. - zugügyvéd

Az alábbi történetben körülírt intézkedés akár jogszerű is lehetett volna, ha a kioktatás elmarad. A polgárőr nem igazoltathat, nincs bővebb jogköre, mint bármely egyszerű állampolgárnak.

 

Tisztelt Zugügyvéd!

A rendőri(?) és polgárőri igazoltatásról lenne egy történetem és kérdésem is, kérlek tedd fel ha közlésre alkamasnak találod.

 

Nemrég történt, hogy a szüleim falujába beérve láttam, hogy két autó áll egy buszmegállóban, körülötte több láthatósági mellényes ember. Nem akartam a polgárőrökkel szórakozni, ezért nem a főúton mentem tovább, hanem előttük bekanyarodtam egy kis utcába és úgy folytattam az utam  hazafelé. Később láttam a tükörben, hogy követnek, utolértek, rámjöttek és villogtak. Végül a házunk előtt kb. 30 m-rel az egyik autóval leelőztek, megálltak (ezzel engem is megállásra kényszerítettek), a másik autó pedig mellettem állt meg. Ha nem akartam volna nem tud leelőzni (keskeny az út), ill. menekülési utat is hagytam :), de én szándékosan végig szabályosan mentem.

 

Ezután rámordítottak, hogy rendőrség!, szálljak ki, igazoltattak, szondáztattak, kioktattak és elmentek.

 

Nem büntettek meg, hisz nem is volt miért, nem menekültem, egyszerűen csak nem előttük mentem el.

 

Nem igazolták magukat (igaz nem is kértem), voltak vagy nyolcan, két normál autóval, ebből kb. hármójukon volt "RENDŐRSÉG" feliratos láthatósági mellény, a többin sima, ők polgárőrök voltak.

 

Nem értem az egészet: civil autóval üldözhetnek, ok nélkül igazoltatni leszoríthatnak csak úgy rendőrök(?)? Állításuk szerint jobb, ha hozzászokok ehhez, mert "nyomozó" kocsival voltak (utólag   megkérdezném, hogy a másik, ami megállított az is az volt-e...)


Semmilyen általam ismert rendőri jelzést nem kaptam: se sziréna, se húzódjon le felirat, ill. előtte nem volt "körözés" lámpával.
Én nem akarok megállni bárkinek az út szélén, csak azért mert mellény van rajta.

 

Polgárőr igazoltathat egyáltalán? Meg kell állnom nekik? A rendőröknek hogyan lehet igazoltatniuk? Mit tehetek, hogy ha úgy gondolom, hogy álrendőrrel találkoztam?

 

Jó dolog a polgárőrség, legyenek ott a diszkók, kocsmák környékén, hogy ne randalírozzanak az emberek, vagy járőrözzenek a hétvégi házas területen, fogjanak tolvajt, ez nagyon hasznos lenne, de velem ne játszanak rendőrösdit!
A rendőröknek (nyomozóknak?) meg nem megy egyedül az igazoltatás??

Előre is köszönöm a tanácsokat,

Üdv:

István

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr26714969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.10.15. 11:19:52

Jogos.
Megállni csak egyenruhás rendőrnek és ha gyanús, hogy nem igazi, akkor kérni, hogy igazolja magát.
Addig jobb zárva tartani az ajtót, csak résre lehúzni az ablakot és egyesbe téve, kinyomott kuplunggal, jobb láb a gázon....
Kutya világ.
uk.youtube.com/watch?v=YTKdWNZkqJA

Káposztakukac 2008.10.15. 11:22:49

tehetsz panaszt az eljárás ellen a rendőrségnél (muhahaha). polgárőr meg lófasz se. semmit sem csinálhat, igazoltatni végképp nem szabad nekik.

MP 2008.10.15. 11:29:35

Van olyan Pest megyei település ahol szirénával szaladgál a sárga villogós polgárőrség feliratú Lada szamara s ki van akadva ha nem húzódsz le. Pedig én nem. :) Azaz neki én nem.

Virág et. 2008.10.15. 11:41:50

A rendőrt nem az egyenruha igazolja, hanem a fényképes igazolvány és a jelvény. Szóval civilruhásnak is tessék megállni, pláne hogy a nyomozók felettébb ritkán szoktak egyenruhában dolgozni.

Polgárőr nem igazoltathat, de újabban szinte kivétel nélkül rendőrökkel dolgoznak együtt, tehát sanszos (szinte biztos), hogy a társaságból többen valódi rendőrök voltak. Ennek ellenére igazolniuk kellett volna magukat, neked meg jogod van rá, hogy erre felszólítsd őket.

Rosszindulatú Vászka 2008.10.15. 11:46:18

Vicces történet, felénk a vízműves orkok szoktat rambósat játszani, már többen sérelmezték a fegyveres igazoltatást, ami sztem totálisan jogszerűtlen is inkorrekt.

Dr Kangörény 2008.10.15. 11:55:54

"Szóval civilruhásnak is tessék megállni" Ezt azért én nem javasolnám ilyen határozottan. Civil autó, sehol egy egyenruha, ha úri kedvem úgy diktálja megállok, he meg nem, akkor továbbmegyek.

Diazz · http://napirajz.hu/ 2008.10.15. 12:00:19

Rögtön elkérni a nevét, rendfokozatát, beosztását, szolgálati állomáshelyét stb. és megkérdezni, hogy melyik ügyészség illetékességi területébe tartozik a kapitánsága (örse) !
Amúgy, ha jól emlékszem, a szolgálati szabályzat részletesen ír az igazoltatásról.

És hiába vannak polgárőrök a rendörök közé vegyülve, szerintem a polgárőrök nem tudhatják meg az igazoltatás során a RENDŐRÖK által megismert személyes adatokat.

Virág et. 2008.10.15. 12:02:15

Kangörény

Igen, nehéz megmondani, hogy az most rendőr vagy sem, még igazolás előtt, de megnyugtatlak: az egyenruha sem jelent teljes biztonságot, arról is csak közelről látszik, hogy valódi.

Ennek ellenére én azt javaslom, hogy ilyen esetben álljunk meg. Kérjük, hogy igazolja magát, ha nem tudja, akkor viszontlátásra.

Manyizga (törölt) 2008.10.15. 12:13:15

Közúti ellenőrzésnél a szabályos megállításra is vannak szabályok. Ha nem láthatósági mellényes, karjelzéses rendőregyenruhás valaki integet előttem az úton, vagy egy rendőrautó engem megelőzve "Állj! Ellenőrzés!" feliratú táblát nem villant fel, akkor szarok rá. :)
Már biciklivel is volt több ilyen esetem, ha nem szabályosan állít meg, nem állok meg, mert nem rendőr. Mondjuk biciklist nem tudom, hogyan állít meg szabályosan, ha az nem akar megállni... Rávetődik? :))

OkoskaTo:rp 2008.10.15. 12:14:10

Amit én rühellek, az a rendőrautók festéséhez kíséretiesen hasonlító "Közbiztonsági járőr", aminek a tetején sárga villogó van, de ez kikapcsolva nem látszik, mert a fényhíd üvege fehér, tehát akár kék izzó is lehetne belül. Ebből kiszáll a fent már említett Rendőrség (Police) láthatósági mellényes vagy kabátos, rendőrigazolvánnyal rendelkező egyén, aki már nem rendőr, csak épp "elvesztette" az igazolványát leadás helyett. Az igazi rendőrség talán úgy nyerhetne valamennyit vissza hiteléből, ha az elsők között az ilyenekkel számolna le. Nincsenek túl sokan, nem bújkálnak, nem ismeretlenek.

SzigMa 2008.10.15. 12:16:45

Igen, ezek mind nagyon jó tanácsok, feltéve, hogy két elhivatott rendőr és hat igazságérzettől duzzadó polgárór kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéséről van szó.

Jelen esetben ha a rendfokozatát, beosztását és szolgálati állomáshelyét kérted volna, sanszosabb lett volna, ha két pofont és hat tanú által igazolt hivatalos személy elleni erőszakot kapsz a nyakadba.
A posztoló a saját érdekében a helyes megoldást választotta, kulturáltan viselkedett, most már csak vérmérsékletén múlik, hogy a történtek miatt ír-e valakinek a rendőrségen. Talán lesz valami haszna... vagy nem.

Diazz · http://napirajz.hu/ 2008.10.15. 12:21:49

SzigMa

Nem azért kell megkérdezni ezeket az adatokat, mert jól jöhet később, hiszen persze hogy semmit sem tudnál bizonyítani később 6 majommal szemben, hanem azért, hogy lássák, nem ma jöttél a falvédőről. Ha rögtön az ügyészségre kérdezel, tudni fogják, hogy egyszerűen nem tudnak elintézni, mert tudod, hogy hova kell fordulnod. Ha verekedni akarnak, akkor azt úgyis kiprovokálják valahogy, de ha határozottan lépsz fel velük szemben, akkor ők is tudni fogják, hogy vagy bunyó lesz, vagy jogszerűen kell eljárniuk.

Diazz · http://napirajz.hu/ 2008.10.15. 12:44:59

Hozzáteszem, hogy én eddig csak normális rendőrökkel találkoztam. A polgárőrök között van néhány *!@/, de köztük is a legtöbb lelkiismeretesen (és jogszerűen) végzi a munkáját.

tehenke 2008.10.15. 12:49:41

Szép új világ. Amikor már a rendőrtől kell félni.

Selkt-Sa 2008.10.15. 13:05:58

szép új világ? másfél évvel ezelőtt erőszakolta meg két rendőr zsanettet, három másik meg végignézte... és még a csajt hurcolták meg hamistanúzással meg minden szutyokkal. semmi új nincs ebben. ezek már több ezerszer megtörtént esetek, csak most jutottunk el odáig, hogy kinyitjuk a szánkat.

Virág et. 2008.10.15. 13:09:49

Ez nyilván így is történt, hiszen a lány ezt állította és ha valaki valamit állít, az csak igazság lehet. Az emberek ugyanis - közismert tény - sosem hazudnak, nem vádaskodnak alaptalanul.

A szemét bíróság meg csak azért nem ítélete még el őket, mert ezek mind összejátszanak.

gravi_t 2008.10.15. 13:31:56

különben is, menyasszonyuk volt!

(mpfhhhh)

Én vagyok 2008.10.15. 13:32:18

Szombaton az Andrássy úton valami futóverseny volt. (Melyik hétvégén nincs az?) A mellékutcák némelyikében darutollas, bakancsos, árpádsávos, nagymagyarországos jelvényekkel felszerelt útonállók álldogáltak láthatósági mellényben. Gondolom, ők is csak segítenek a rendőröknek a "munkájukban". Tényleg meg kell ezt szokni?

szgyula 2008.10.15. 14:00:10

Virág et. Nem, nem a bírósággal van baj, hanem azzal, hogy annyira dilettáns volt a "nyomozás", hogy a kérdés sosem lesz eldönthető. Gondolom nálunk erőszak esetén két hét elteltével kell DNS mintát venni a kocsiból, mert az a biztos. Tudom, amikor az ügyészségi nyomozó általánosba járt, nem volt sex-ed, így nem tudta, mi hova kerül ilyenkor...

SzigMa érzett rá az igazságra. Ha izmozol, akkor visszaizmoznak és jól meg is szivatnak 8 napon túl gyógyulóan. Lásd a rendőrőrsön főműszakban összevert srác, ahol nem bírta senki kideríteni, mi történt az örs kellős közepén. És ezért a dilettáns nyomozásért ki sem rúgtak senkit, mint szakmailag tökéletesen alkalmatlant.

Virág et. 2008.10.15. 14:06:57

szgyula

Ezek az "izmozol visszaizmoznak" dolgok mindig másokkal történnek. Egyetlen olyan embert nem ismerek, akit megvertek volna a rendőrök, csak mert arra kérte őket, hogy igazolják magukat.

Én kértem már rendőrtől, hogy igazolja magát, megtette.

SzigMa 2008.10.15. 15:24:49

Virág et.: nem is arra írtam, hogy ne szólítsd fel a rendőrt, hogy igazolja magát, hanem arra, hogy a hozzászólás így kezdődött:
"***Rögtön*** elkérni a nevét, rendfokozatát, beosztását," stb.

Igen, az általam megismert rendőrök majdnem mindegyike eddig (hála'az égnek) rendes ember volt, de ők is csak emberek: Aki izomból nagyfiúként száll ki a kocsiból, és szívózik velük, az nagyon hamar megjárja.
És igen, a roadblock előtt lekanyarodó kocsi nagyon sokszor, az én tapasztalatom alapján is azt jelzi a rendőröknek, hogy az illetőt igazoltatni kell, mert nem stimmel. Szóval, tetszik-nem-tetszik, az illető gyanús helyzetbe hozta magát. Egy ilyen helyzetben az általa választott kultúrált viselkedési mód többre vezetett. Ami persze megint nem jelenti azt, hogy helyes, amit a polgárőrök csinálnak, dehát többek között ezért van a civil társadalom, ohgy a Zugügyvéd blogon keresztül megváltoztassa a világot :)

2008.10.15. 15:33:37

Szerintem az ilyen általános igazoltatgatás, megállítás nem fér össze a jogállam fogalmával. Egy diktatúrából (gestapo? avh?)örökölt módszer, amivel a rendőrség leginkább a szakmai munka hiányosságait meg a tehetetlenségét próbálja takargatni. Legtöbb esetben nyilvánvaló önkényeskedés, hatalommal visszaélés.

Virág et. ötletét egyszerűen nem értem. Miért lennék köteles bárkinek megállni aki az út szélén integet? A rendőr feladata, hogy egyértelművé tegye, hogy rendőrként intézkedik nem az enyém, hogy pl. egy mackónadrágos házmesterről kitaláljam nem álruhás detektív -e.

Levélíró helyesen cselekedett. Nem neki kell a fent leírt problémákat a saját kárára rendezni, még ha igaza is van. Ahogy az írás mondja: A bolonddal beszélj a bolondsága szerint.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2008.10.15. 15:45:03

Mit keresel itt Virág? Jó lenne ha elhúznál a sunyiba oda ahol az elmúlt hetekben voltál. Semmi szükség a demagógiádra!

"Ezek az "izmozol visszaizmoznak" dolgok mindig másokkal történnek. Egyetlen olyan embert nem ismerek, akit megvertek volna a rendőrök, csak mert arra kérte őket, hogy igazolják magukat."

Esetleg Révész Máriusz?

Vagy az nem számít?

MrZed001 2008.10.15. 15:57:05

"A mellékutcák némelyikében darutollas, bakancsos, árpádsávos, nagymagyarországos jelvényekkel felszerelt útonállók álldogáltak láthatósági mellényben."

Érdekes, én mindenféle dolgokkal felfegyverzett In-kal-osokat szoktam látni rendőri feladatok ellátásában (pl igazoltatás!!!). Ezt tényleg megtehetik? Csak én láttam itt a Robocop-ot?
jogállamtalanság?

hawkeye 2008.10.15. 16:00:13

"Én vagyok"!
... aki Srác álnéven már el lett hajtva egy másik blogról, mondd, miért uszítasz???

Vagy beragadt a ctrl + v -d és már csak ezt tudod kommentelni?

Ezzel a sunyi szöveggel itt hiába strapálod magad, akár abba is hagyhatod...

Virág et. 2008.10.15. 16:09:37

zsir

Akkor rosszul fogalmaztam. Arra céloztam, hogy attól, hogy a rendőrön nincs egyenruha, attól az még rendőr és joga van igazoltatni. Ez tény. Illetve, hogy én ilyen helyzetben mit csináltam volna.

anti-troll

Igen, Révész Máriuszt megállították igazoltatni a rendőrök, ő az igazolványukat kérte, erre megverték. Pontosan így történt. Nem tömegoszlatás közben, hanem utcai igazoltatáskor, amiről a blogbejegyzés is szólt.

Kitűnő példa volt, kitűnően illusztrálta a szellemi képességeidet.

2008.10.15. 16:51:04

Virág et. 2008.10.15. 16:09:37

Ja, így igen. Nov 7-én számíthatunk rád? Nyakkendőd papagájos -e?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.15. 17:12:58

Én úgy tudom, a rendőri intézkedést (igazoltatás) KÖVETŐEN kérhetem a rendőrt, hogy igazolja magát. Rosszul emlékszem?

Másik bajom:
Autópályáról lehajtok. A régről ismert

vám
----
zoll

táblára hajazó

matrica
-------
control

táblákat alkalmazó, sebességkorlátozó és terelő táblákat használó autópálya-ellenőrök állítják meg az autósokat tárcsával (piros). Sosem állok meg nekik, mert szerintem nem jogszerűen járnak el, nem hatóság ők, hogy megállítsanak, hanem ÁAK Zrt. munkavállalók, nem hatóság ők, hogy közlekedési táblákat helyezzenek el. Egyáltalán létezik ez a tábla?

Virág et. 2008.10.15. 17:27:09

zsir

Nem tudom, de nem hiszem. Egyelőre úgy tűnik, hogy külföldön leszek egész október végén - november elején. De ha itt lennék, sem valószínű, hogy elmennék.

A normális kommentezőtársaktól elnézést kérek.

chicken

Most nincs előttem Rtv., de én nem tudok ilyen szabályról.
De akár tévedhetek is.

Diazz · http://napirajz.hu/ 2008.10.15. 17:32:47

chiken
Én megh úgy emlékszem, hogy nem.
Az intézkedés után az igazoltatás indokát kérdezheted meg.
De én is tévedhetek.

2008.10.15. 17:47:02

chicken 2008.10.15. 17:12:58

A veled szemben intézkedő rendőrt nem kérni kell, hanem felszólítani. Nyilván az intézkedést a rendőrnek kell kezdenie, másként nincs értelme. Ez egyenruhás rendőrre vonatkozik, mert másként először mindenképpen igazolnia kell magát ha bármit akar.

Az én megítélésem szerint, ha a rendőr felszólításra nem igazolja magát, akkor okkal feltételezhetem, hogy nem rendőr, tehát nem kell alávetnem magam az intézkedésének sőt jogosan védekezhetek, ha erőszakkal próbál kényszeríteni. Itt persze azért hangsúlyoznám, hogy nem árt életszerűen értelmezni a helyzetet.

szaGértő 2008.10.15. 18:14:42

Én már csináltam olyat, hogy amikor egy srác kiugrott egy kerítésen, és sietősen elindult, akkor szóltam neki, hogy igazolja már, hogy ott lakik. Mondtam neki, hogy ugyan nincs jogom elkérni az igazolványát, de ha nem mutatja meg önként, együtt megvárjuk a járőrt.

Ott lakott, csak nem találta a kulcsot és ment a vonata. Tök normálisan reagált, igaz, én sem fogtam rá mordályt (angolul more die :)), és nem is ordibáltam vele.

2008.10.15. 18:22:54

Derék dolog volt, de az efféle beavatkozást mégsem ajánlanám, csak tettenérés esetén és kellő túlerő fölényében.

lopicigaspar 2008.10.15. 19:33:38

anti_troll gratulálok.
Nem tudom és nem is érdekel a háttér, ami Virág et.-vel szemben késztetett a kommentjeidre, de jelen helyen olvasva több, mint felháborító. Sok minden belefér egy vitába a neten, de légből jött (máshonnan vonatkoztatott) sérelmeket megtorolni mindenáron, hát átlépi az etikai normákat.
Szép színvonal, olyan cset.hu-s.
Elnézést kérve a többi kommentelőtől az offért, továbbra is szívesen olvasgatom a zugügyvédet, élvezve a még oly laza stílusokat is :)

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2008.10.15. 20:08:45

Ha nem tudod mi a háttér, milyen alapon ítélkezel?

Honnan veszed ilyen nagyon biztosra, mi jött légből, meg mindenáron?

Olvasd végig nevezett egyén kommentjeit.
Akkor majd megtudod. Ha meg nem olvastad, akkor erről nemondj véleményt légy szíves

Almaspite 2008.10.15. 20:25:06

Kedves anti_troll!

Mi abból indulunk ki, hogy Virág elvtárs szakmabeliként, hosszú ideje szakmai szempontból megalapozott, helytálló kommentekkel gazdagította ezt a blogot.

Ezzel szemben te frissen felbukkanva csak annyit közöltél vele, hogy húzzon a sunyiba. Nem tudom, hogy melyik blogon különböztél össze vele

(mellesleg plig.org/things/pictures/tn/arguing.med.jpg),

de kérlek, ne hozd ide azt a vitát, mert minket zavar.

Almaspite 2008.10.15. 20:59:37

Chicken!

Úgy gondolom, hogy talán párhuzamot vonhatunk a BKV ellenőrökkel... Tudod, személyszállítási szerződést kötsz a céggel, ő pedig azt vizsgálja, hogy te betartottad-e a szerződési feltételek rád vonatkozó részét (megváltottad-e jeggyel, bérlettel a szolgáltatás árát).

Az autópálya pedig jelenleg fizetős. A ráhajtással kinyilvánítottad azt a szándékodat, hogy vállalod a szerződés feltételeit az uticélod elérése érdekében. Az autópálya-ellenőr ezért nézi, hogy van-e matricád?

Sok kérdés merül fel.

Se a BKV-ellenőr, se az autópálya-ellenőr nem kérheti el az igazolványodat. Az autópálya ellenőr viszont emlékeim szerint nem is szokta, csak azt nézik, van-e matricád, vagy a rendszámod szerepel-e az adatbázisban. Ennek gépi leolvasásához elég, ha kissé lassítasz. (A témát oda-vissza kielemezték a Homáron...)

Diazz · http://napirajz.hu/ 2008.10.15. 21:07:33

Pite!

Az analogia találó, de szerintem az autópályán a KRESZ szabályait még a kezelő emberei se hagyhatják figylemen kívül. Pl. tárcsával hadonászni az út szélén nem feltétlenül KRESZ-konform magatartás.

szaGértő 2008.10.15. 21:24:35

zsir 2008.10.15. 18:22:54

Tényleg, mi minősülhet tettenérésnek? Mondjuk, ha a csávó mászik át a kerítésen kifelé, akkor nem, de ha van nála mondjuk egy videómagnó, akkor már igen?

Tényleg érdekelne.

Tilcsák Bea (törölt) 2008.10.15. 21:27:48

áll egy farmeres-pólós-pulcsis ember az út szélén
integet, hogy álljak meg
...
én nem hiszem, hogy meg kell állnom, hogy megkérdezzem, rendőr-e és van-e jelvénye.

Almaspite 2008.10.15. 21:35:16

Ha mászik ki a kerítésen és LÁTOD, hogy van nála valami, pld. egy videomagnó, mert az túl nagy a zsebéhez, akkor tettenérés? Ha egy köteg használt, gyűrött húszezrest lopott el és a belső zsebében hozza ki, azt nem látod...

Á, nem tudom!

Mark Twain írta a Tom Sawyer elején, hogy a főhős a kertkapu mellett mászott ki a kerítésen, mert elvből nem használta a kaput. Most egy olyan hülye időszakot él át a világ, hogy mindenki gyanús, aki nem elvágólag szarik a sarokba. (Ha a kerítésen mászok ki, terrorista vagyok?)

szaGértő 2008.10.15. 21:37:34

Almaspite 2008.10.15. 21:35:16
"Ha a kerítésen mászok ki, terrorista vagyok?"
Csak a kilóg a bomba a zsebedből. :)

szaGértő 2008.10.15. 21:51:40

Egyébként az eredeti posthoz:
Lehet, hogy a polgárőr nem azért akar megállítani, mert igazoltatni akar, hanem pl. azért, mert egy csapat iskolás szeretne átmenni az úton. Ebben az esetben elég gáz, ha nem állsz meg, mert nagyon véres lesz a szélvédőd... :)

Apa ! 2008.10.16. 01:18:32

ERRE EZT TUDOM FIGYELEMBE AJÁNLANI!"SAJNOS"
Győrben egy útkereszteződésben,ahol egy balra irányjelzőt használó kanyarodó furgont szabályosan kerültem jobbról ki.Majd előttem egy szabálytalanul forgalommal szemben parkoló autó miatt meg kellett állnom,és ekkor a mögöttem lévő furgonból kiugrott egy FELBŐSZÜLŐ ápolatlannak látszó ember,és a szgk-im ajtaját először elkezdte FESZEGETNI majd ököllel ÜTNI az ablakot.Ekkor a mellettem ülő árva 13-éves beteg gyermekem bepánikólt,és majdnem megfulladt nem kapott levegőt.És erre fel elhajtottam a tőlünk 200-m levő kórházba.Természetesen a nálam lévő gyógyszerrel kezelésben kellett részesítenem,hogy-ne fulladjon meg.Utána a rendőrségre mentünk feljelentést tenni ismeretlen támadó ellen.Amikor elkezdtem előadni a történteket,hogy milyen ok nélküli támadás ért bennünket, ami könnyen az árva kiskorú beteg gyermekem életébe került!Az ügyintéző rendőr fel állt, és otthagyott bennünket.Majd visszajött kb-10-perc-múlva és mindent megtagadott tőlünk.Majd közölte,hogy azok kommandósok voltak 2-en.Annak ellenére,hogy még idegen tanúval is bizonyítani tudtam az én igazamat,koholt vádakkal egyszerűen érthetetlen megalázó módon még minket büntettek meg 15000-ft+3-m büntető-pontra! Megjegyzem a rendőrség előtt is az ottani ügyeletes tiszt parancsára az ottani tartózkodásunk idején is meg akart büntettetni a mobiltelefonjáról odarendelt járőrrel.Aki nagyon udvariasan igazoltatott,és mindent rendben talált.((Ami nem sikerült,mivel van törvénytisztelő is köztük))Ez van!Látnoki képességgel kell rendelkezni,mert különben nincs kegyelem!Az emberségről nem is beszélve!

Lacibetyár 2008.10.16. 06:19:33

Azért ne felejtsük el, hogy éppen a kis településeken van nagy elentősége a polgárőrségnek, hiszen helyiekből szerveződik és így hamarabb kiszúrják az "idegeneket". A nagyvárosi okostojásoknak persze ez nem tetszik, mert mi köze van hozzá bárkinek, hogy én mit csinálok, de a falusi polgárőrnek addig gyanús idegen, amíg meg nem kérdezi, hogy mit keres ott. Ha láthatóan kikerüli, akkor még gyanúsabb lesz valaki. Az ő szempontjából akár lopni is mehetsz az ő falujába, ezt akarja megelőzni. Ebben az esetben milyen hátrány érte a beírót, hogy megkérdezték miért, hová jött, és elmondta, hogy a szüleihez. persze vagányabb dolog azon problémázni, hogy milyen méltánytalanség ért, mert megállítottak, de lehet, hogy a polgárőrség ezzel az idegenekkel szembeni fellépésével korábban egy esetleg éppen a szülei kirablását hiúsította meg. Lehet, hogy az elmúlt napokban éppen ilyen kikerülő autósok rabolták ki a fél falut! Érthető, hogy utána mentek.
Ahol van aktív polgárőrség, oda nem szívesen járnak le városi rablók, mert nagyobb az esélye, hogy felfigyelnek rájuk.
Teli van a sajtó azzal, hogy egy rablás, lopás esetén nincsen szemtanú, pedig "mindenki tudja ki lehetett"!
Ezt a mindenki számára kényelmetlen "szemtanú" feladatot vállaja magára a polgárőrség, de csak akkor tudja eldönteni, hogy ha figylenek, mert később így tudnak segíteni a rablás, esetleg gyilkosság nyomozásban.
Ez tipikus gond az egyéni érdek vs. közösségi érdek között feszülő vitában.
Erre mondják, hogy akinek nincs vaj a fején, ki mer állni a napra.
A beíró is ugye nem fogja a polgárőrség szemére vetni semmit, ha ne adj isten a szüleit valami nagyvárosi okostojás kirabolja??

ace911 2008.10.16. 09:05:22

Lacibetyár: én küldtem be a történetet.
Nem vagyok "nagyvárosi okostojás", igazából a feltett kérdések miatt írtam meg, hogy mi történt, mert arról is szólnak a hírek, hogy mellényben megállítják az embert aztán lehet integetni a kocsid után...
Sajnos tényleg szükség van a polgárőrségre, de sokszor a "hatalmukat" fitogtató vagy így kiélő emberek is kerülnek közéjük és én nem vagyok partner abban, hogy velem játszák a játékukat.

Azért ne essünk át a ló másik oldalára (saját vs. közösségi érdek):
ennyi erővel lehetne sorompó/ujjlenyomat olvasó a települések bejáratánál..(elvi kérdés, ne a technikai korlátokat nézzük) azaz játszunk amerikásat, parázzunk mindenkitől, miközben bazi nagy szabadságot hirdetünk? Egyelőre ok nélkül hadd ne kössem idegenek orrára, hogy ki vagyok és hova megyek..itt még szerintem nem tartunk.
A tolvajoknak elég riasztó ha rendőr igazoltat néha és/vagy polgárőrök járőröznek, akinek meg nem, annak úgyis mind1..

kumming 2008.10.16. 09:11:53

Apa ! 2008.10.16. 01:18:32

És a következő utad miért nem a katonai Ügyészségre vezetett? Ott szeretik az ilyen eseteket.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.10.16. 09:46:59

kumming

Lehet, hogy ott sem hittek volna valakinek, aki a saját árva gyerekéről beszél, láthatóan evilágban tartózkodva.

2008.10.16. 10:27:33

szaGértő 2008.10.15. 21:24:35
zsir 2008.10.15. 18:22:54

"...Tényleg, mi minősülhet tettenérésnek? Mondjuk, ha a csávó mászik át a kerítésen kifelé, akkor nem, de ha van nála mondjuk egy videómagnó, akkor már igen?..."

Szerintem akkor, ha a te kertedből mászik kifelé, mert akkor tudhatod biztosan. Másként csak gyanúsnak nevezném, mert lehet, hogy a saját kerítése, csak elromlott a zár stb.

2008.10.16. 10:42:36

Egy angliai esetben, egy illető egy zsúfolt boltban arra lett figyelmes , hogy kiabálnak: Tolvaj, tolvaj! és egy nő szalad felé egy retiküllel hadonászva. A jószándékú polgár a nőt lerántotta a földre. Sajnos később kiderült, hogy nem a nő volt a tolvaj, aki viszont beperelte és meg is ítélték neki a kártérítést, úgyhogy a derék ember fizethetett. Ennél rosszabbul is elsülhet. Kb. két hete Norwichban a Barclay`s Wealth igazgatója egy litván hajléktalanon akart segíteni akit ketten bántalmaztak, de sajnos őt is megverték, olyan súlyosan, hogy meghalt. www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/crime/article4848769.ece

Ezért írtam, hogy nem árt igen óvatosnak lenni. Az, hogy valakinek igaza van, vagy úgy véli, hogy igaza van nem feltétlenül elég.

Lacibetyár 2008.10.16. 19:37:05

ace911:
"A tolvajoknak elég riasztó ha rendőr igazoltat néha és/vagy polgárőrök járőröznek, akinek meg nem, annak úgyis mind1.."
Dehát éppen ezt tették, és mivel nem tudták miért "menekülsz" előlük, hihették, hogy tényleg tolvajkodni jöttél.
A tolvaj is csak akkor lesz tolvaj, ha éppen be tud surranni a házba, és kirámolni, addig csak békés, jogkövető állampolgár, aki nem is érti, hogy miért is figyelik. Nincsen ráírva!!
Milyen kár ér, hogy megállítottak?? Ja,
csak az önérzeteden esett egy kis folt! Ha a polgárőrség ezzel a hozzáállással csak egy rablást, gyilkosságot is meg tud előzni, szerinted kit érdekel rajtad kívül a széplelked bántódása.
A szemtanú feladat átvállalással azt akartam jelezni, hogyha téged a nagyfaluban kirabolnak és te tudod, hogy 2-en látták az esetet, de ők nem tanúskodnak, mert...., akkor te is azt kívánnád, bárcsak lenne egy szervezet, aki járőrözéssel, igazoltatással, kérdezéssel, figyeléssel megakadályozhatta volna. A külön biztonsági szolgálattal rendelkező lakóparkok ezért vonzóak.
A megelőzés migfizethetetlen, miden ott van a MasterCard!:-)

Apa ! 2008.10.16. 22:58:10

umming 2008.10.16. 09:11:53
Apa ! 2008.10.16. 01:18:32

És a következő utad miért nem a katonai Ügyészségre vezetett? Ott szeretik az ilyen eseteket.

Kedves fórumozó társam!Igen ott is megtettük a feljelentést,de ők hivatalból vissza adták a rendőrségre,hogy járjanak el velük szemben a főnökük,a két rendőrrel!Ott meg azt a felvilágosítást kaptam,hogy a rendőrnek mindent szabad!Ezt a közvetlen főnökük mondta!Több ember hallatára,köztük a biztonsági őr is hallotta a portán a megyei RFK-on.Tekintettel arra,hogy két éve történt,én még a mai napig nem tudtam megemészteni!Mert ezek után félünk rettegünk!Megjegyzem már azóta a kapitánynál is reklamáltam,és megtudtam tőle,még az előző kapitánytól,hogy az egyik már nem dolgozik náluk.De valószínű mivel figyelem a dolgokat,már a másik sem dolgozik a rendőrségen!Csak az a problémám,hogy nem rehabilitáltak!

Én vagyok 2008.10.17. 14:44:39

Révész Máriusz kijelentéseit pedig csak olyan súllyal kezeljük, amilyet megérdemel!

Én vagyok 2008.10.17. 14:47:18

Laci betyár: Mi közöd hozzá, hogy a "városi vagány gyerek" miért megy a faludba? Mi közöd hozzá, hogy a falubelid miért a szomszéd utcában megy, nem abban, amelyikben lakik? És ha azt mondja neked az illető, hogy jött megdugni a Julcsát, akkor te eldöntöd, hogy mehet-e a dolgára vagy visszafordítod? És ha azt mondja, hogy Kovácsékhoz jött, közben pedig Szabóék házába megy be, akkor mi van? Szóval érted: felesleges útonállósdit játszani.

Én vagyok 2008.10.17. 14:52:24

Alapvetően nagy szamárság azt hinni, hogy az igazoltatással meg lehet előzni bármit is. Pótcselekvés, mellébeszélés. Legfeljebb arra jó, hogy ha valaki tényleg lopni akar menni, akkor tudja, hogy ha a megye egyetlen éjszakai járőrautója a szomszéd faluban útonállósdit játszik, akkor ebben a faluban aznap éjjel zavartalanul lehet lopni menni. Vagy pont ez a cél?

hawkeye 2008.10.17. 15:17:22

Srác, befognád végre...?

Lacibetyár 2008.10.17. 22:14:23

Én vagyok 2008.10.17. 14:47:
Tényleg semmi közöm hozzá, de a rablás is később derül ki, és nagyon jól jönne akkor egy esetleges észrevétel, hogy azon a napon felfigyelt a polgárőr egy idegen kocsira, aminek a rendszámát fel is jegyezte. Elképzelhető, hogy éppen evvel trafált a közepébe. Ha valaki rossz szándékkal jönne a faluba, és aktív polgárői ténykedést lát, tovább áll oda, ahol még ennyi mozgás sincs.
A lakásod ajtaján lévő x db zárat is fel tudja nyomni egy profi betörő x perc alatt, de lehet inkább a másik lakásst töri fel, ahol még ennyi időt sem kell neki tökölni az ajtóval. De aki nem akarja megérteni, az nem is fogja.
Kisebb településeken éppen ez jelenti a közösségi szellemet, aminek elvesztését mindenki sajnálja, már aki egyáltalán megtapasztalat, a nagyvárosokban élőknek pedig nem is adatott meg ezt megismerni. Csak az individualista szemléletet.
Részemről befejeztem!

szapcsika (törölt) 2008.10.17. 22:38:16

chicken! "Egyáltalán létezik ez a tábla?"

Igen! Kresz 14§ h) „Kötelező megállás” a tábla azt jelzi, hogy a táblával megjelölt helyen megállás nélkül továbbhaladni tilos; a táblán levő felirat a megállási kötelezettség indokát tünteti fel;

Tehát nem csak Vám/Zoll felirat lehet benne!

malacful 2008.10.18. 19:05:28

"Ez nyilván így is történt, hiszen a lány ezt állította és ha valaki valamit állít, az csak igazság lehet. Az emberek ugyanis - közismert tény - sosem hazudnak, nem vádaskodnak alaptalanul.

A szemét bíróság meg csak azért nem ítélete még el őket, mert ezek mind összejátszanak. "

se agyilag se erkolcsileg nem allsz az 5 rendor felett, miert nem mesz vissza rendornek?

totya4 2008.10.19. 01:08:46

Virág et. 2008.10.15. 11:41:50

"Szóval civilruhásnak is tessék megállni, pláne hogy a nyomozók felettébb ritkán szoktak egyenruhában dolgozni."

És hogy döntsem el hogy rablók a lelkem vagy hatóság? :D Álljon meg nekik a halál. Felemelem a telefont feltárcsázom a rendőrséget, jelentem a helyzetet hogy villog rám egy gyanús kocsi mit tegyek? :) Ennek legalább nyoma marad.

SzigMa 2008.10.15. 15:24:49

"És igen, a roadblock előtt lekanyarodó kocsi nagyon sokszor, az én tapasztalatom alapján is azt jelzi a rendőröknek, hogy az illetőt igazoltatni kell, mert nem stimmel."

Fuha. Nekem meg azt jelzi hogy ha le lehet kanyarodni akkor ott van egy út. :Oo Azt az utat meg nyilván azért csináltak mert szükség volt rá :D Tehát akinek arrafele vezet az útja annak nyomába ered a hatóság? :) Ez diszkrimináció kérem szépen :D

szaGértő 2008.10.19. 09:23:04

totya4 2008.10.19. 01:08:46
"Nekem meg azt jelzi hogy ha le lehet kanyarodni akkor ott van egy út."

Logikailag azt jelzi, hogy valóban van ott egy út, amelyre vagy azért kanyarodott be, mert eleve arra akart menni, bagy azért, mert meglátta fényvisszataszító mellényben álldogálókat.

Egyszer vártuk a tűzoltókat éjjel 3-kor a 31-esen egy kanyar után 100 méterrel, és egy, a kanyarból 120 körül kieső autó, amikor észlelte, hogy ott állunk, első osztályú kézifékes fordulóval elindult visszafelé. Valóban, visszafelé is volt út, mert onnan jött. Bár lehet, hogy otthon felejtette az öngyújtóját... :)

Lacibetyár 2008.10.19. 09:32:31

Az ilyen "ott kanyarodok be, ahol akarok" és "nem állok meg senkinek, hülye bunkó" mentalitású emberek emélem egyszer kerülnek olyan helyzetben, hogy sötétben meg akarnak állítani egy autót, mert segítséget akarnak kérni, esetleg kirabolták őket, ellopták az autójukat stb. illetve ha jól megverik őket, vagy összetörték az autójukat az utcán parkolva, ugye nem futnak rendőr, polgárőrhöz segítséget kérni??
Rosszmájú-e vagyok??

totya4 2008.10.19. 10:33:55

szaGértő 2008.10.19. 09:23:04

"Egyszer vártuk a tűzoltókat éjjel 3-kor a 31-esen egy kanyar után 100 méterrel, és egy, a kanyarból 120 körül kieső autó, amikor észlelte, hogy ott állunk, első osztályú kézifékes fordulóval elindult visszafelé. Valóban, visszafelé is volt út, mert onnan jött. Bár lehet, hogy otthon felejtette az öngyújtóját... :)"

Ezt nem értem. Hol van kanyar miért miért ment vissza stb.

Ilyen útletérő között igazoltatókra akkor van ötletem, nem térek le ahogy kellene nekem hanem megyek tovább, megállok előttük, kiszállok és eképp szólok:

- Jó napot. Én eredetileg ott tértem volna le, de látván a barikádot amit csináltak arra gondoltam hogy esetleg azt hinnék menekülni akarok úgyhogy plussz fáradsággal és plussz úttal tovább jöttem. Szívesen. Aztán ha átkutatta mennék arra amerre az utam visz, tehát az előző letérő fele!

szaGértő 2008.10.19. 11:10:26

totya4 2008.10.19. 10:33:55
"Ezt nem értem. Hol van kanyar miért miért ment vissza stb."

A kanyar az úton volt. Hogy miért ment vissza? Nyilván mert otthon maradt az öngyújtója, nem? Ha valaki meglát két sárgamellényest az út szélén, nyilván más oka nincs visszafordulni.

totya4 2008.10.19. 11:30:37

Ja. Ez a "fényvisszataszító" nem inkább fényvisszaverő akkor? :)

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2008.10.19. 14:53:27

A szabályos rendőri intézkedés menete:

1. A rendőr megállítja az autós/ járókelőt/ biciklist....
2. A napszaknak megfelelően köszön! (lehet nevetni, de ez is benne van a szabályzatban)
3. Közli, hogy ő rendőr és ezt hitelt érdemlően bizonyítja
4. majd közli azt is, hogy milyen intézkedést fog végrehajtani veled szemben (igazoltat, letartóztat.... stb.)

Ettől eltérni csak azonnali intézkedést igénylő esetben lehet.

Amúgy pedig a rendőrök által vagy ellen elkövetett bűncselekményekben az általános szabály szerint a területi nyomozó ügyészségnek van hatásköre.
Nyomozó ügyészségből 20 db van (minden megyében 1-1 a megyére kiterjedő hatáskörrel és +1 budapesti).
Mellesleg ez azért nem érdekes, mert büntetőfeljelentést bármely hatóságnál lehet tenni, az, ha nem az ő hatásköre az ügy, át kell hogy tegye a megfelelő hatósághoz. Tehát akár az adott rendőrkapitányságon is tehettet volna az "árva apuka" feljelentést, azoknak is tovább kellett volna küldeni.

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2008.10.19. 15:05:07

MÁS
El kéne végre döntenünk, hogy mit akarunk a rendvédelmi szerveinktől.
Ha túl erőteljesen (és nem erőszakosan) lépnek fel, akkor lincs hangulat kerekedik ellenük és meghurcolják őket, mert esetleg fel mertek lépni a tüntetők ellen,
ha meg kellenek, akkor legyenek ott azonnal és intézkedjenek a lehető legnagyobb szigorral.

A polgárőrség meg jó dolog, főleg egy kis faluban, ahol ismerik egymást az emberek, és ha látják, hogy az éjszaka közepén átmászik valaki Józsi bácsiék kerítésén, akkor is nyugodtan kérdezzék meg ki az, ha esetleg utána kiderül, hogy az unoka ért későn haza a buliból.
Én se halok bele ha az éjszaka közepén megállítják az autómat és megkérdezik kihez megyek. Elmondom, elmehetek, ennyi.

Valahol egyensúlyt kéne találnunk aközött, hogy mindenkinek mindent szabad és egyébként is dögöljön meg, aki egyáltalán rám mer nézni, nemhogy megkérdezni hová megyek, meg aközött, hogy amikor az én tulajdonomat, életemet kell védeni, akkor rendőrt, polgárőrt és magyar gárdát minden bokorba, mert szörnyű hová fajult ez a világ...

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2008.10.20. 14:33:21

Egyrészt a polgárőrség szükséges és jó, örülök, ha megmutatják magukat és a bűnözők ettől félnek és megelőződek.
Másrészt éjjel, ismeretlen főúton, ismeretlen településen át (esetleg munka után, fáradtan stb.) jövök, amikor láthatósági mellényes emberek integetnek: álljak meg. Lassítok, ajtókat bezárom, ablakot 2ujjnyira leengedem és kiszólok: jó estét, miben segíthetek. Erre jönnek, hogy polgárőrök, adjam ki jogsit-személyi-forgalmi triumvirátust. Na itt 1-2-3 padlógáz szevasztok srácok. (szerencsére elég volt a lóerő + mire beszálltak az autóba és elindultak, a megyéből is kiértem) Eddig az idézet kedves öcsémtől. Minden tisztelet a polgárőröknek, de ma Mo-on sajnos az öcsémnek volt igaza. (a 15 éves Lada Nivát nem nagy dicsőség otthagyni,nem a gyorsulási verseny öröme hozta létre a fenti történetet)
Nem tudhatod ki áll az út szélén, mit akar az irataiddal. Manapság, amikor a gázolót lincselés veszélye fenyegeti sajnos a cserbenhagyás bűntette is más (erkölcsi) megítélést kap(hatna). Minden alól van kivétel, ezeket vég nélkül lehet sorolni, de egy dolog tény: eljutottunk odáig, hogy elhgyatott helyen integető embercsoportnak igenis veszélyes lehet megállni.

szaGértő 2008.10.20. 17:14:41

Popeye76 2008.10.20. 14:33:21
Polgárőr nem igazoltathat.

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2008.12.06. 23:45:53

A rendőrt az egyenruhája és az azon található azonosítója (emlékeztek ennek hiánya miatt volt cirkusz anno a "tüntetések" körül) VAGY a szolgálati azonosítója és jelvénye igazolja. Ez a Rendőrségről szóló törvényben van benne, asszem 1994./XXXIV.
Amikor a rendőr intézkedést kezdeményez veled szemben, AKKOR van jogod elkérni az azonosítószámát, nevét, addig nem.
Az intézkedés jogszerűsége adott esetben nem vitatható, kivéve akkor ha a jogszerűtlenség azonnal vitatható. Ez elég nehéz. Tényleg nem szabad f*szoskodni a rendőrökkel. Azt is, hogy igazolja magát, udvariasan kell kérni.
Polgárőr NEM igazoltathat, nincs eljárási joga veled szemben, akármekkora arccal is járkálnak a gyufafejűek (tisztelet a kivételnek, legtöbbször segítőkészek, általában kistérségen kis falvakban fiatalokkal szoktak szórakozni.
Felnőtt jókiállású magabiztos emberrel nem sokszor mernek kezdeni. Buták nagyon a joghoz, civilek.)
Civilruhás nyomozó ritkán állítgat meg, kisebb gondja is nagyobb annál.
Amúgy a legjobb az, amíg nem igazolja magát, amit az első hozzászóló írt: zárt ajtók, kuplung be, gázon a lábad.
Polgárőrös kocsinak meg felírni a rendszámát, és elmenni a rendőrségre, btkben pedig nézni egy jó kis tényállást, amit kimerít a magatartásuk. Ennyi sztem.

szaGértő 2008.12.07. 11:32:57

birorichard 2008.12.06. 23:45:53
"általában kistérségen kis falvakban fiatalokkal szoktak szórakozni."

Nem hinném. Ott pofára ismernek mindenkit.

"Buták nagyon a joghoz, civilek."

Pont annyira buták, mint bárki más. Te mindenhez értesz? Akkor szereld meg a vizemet, utána vedd ki a vakbelem. :)

belekotty 2008.12.10. 13:19:28

Hmm... én inkább az aknamezőre küldeném keresni, nem vakbelet szerelni. :-))
Majd ott kiderül szakértő-e mindenhez.
süti beállítások módosítása