Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Hagyatékkal terhelt használat

2008. szeptember 30. - zugügyvéd

A Zugügyvéd az imént kapta az alábbi megkeseredett levelet. Sajnos az ilyen esetekben a gyámhatóság is nehezítheti a megoldást. Vajon az ilyen állapotban örökölt lakásra is járhat a használati díj?


Kedves Zugügyvéd,

Nagyon el vagyok keseredve, az alábbi problémám miatt. A gyermekem apja meghalt négy évvel ezelőtt. Előtte nem regisztrált élettársi viszonyban éltünk. Halála előtt vettünk egy lakást, ami az apa nevére került. A lakást jelentős hiteltartozás terheli, aminek a törlesztő részleteit közösen fizettük. Amikor az apa meghalt, a hagyatéki eljárás során az előző házasságából született két kiskorú gyermek és   a közös gyermekünk örökölte a lakást. Az apa volt felesége semmilyen összeget nem ismert el a hagyatéki tárgyaláson, amivel én járultam hozzá a lakás megvételéhez, felújításához. Az egyéb közös adóságainkat saját erőből rendeztem, ezt sem ismerik el hagyatéki teherként. A lakáshitel törlesztésébe egy fillérrel sem szálltak be. Ellenben előálltak azzal, hogy használati díjat követelnek tőlem, az általam és gyermekem által lakott lakás használatáért. Időközben a lakás értéke megnövekedett, most megváltási árként a megnövekedett értéket veszik alapul a használati díjjal növelten.

Köteles vagyok ilyen esetben használati díjat fizetni? A lakás fenntartásához semmilyen módon nem járult hozzá a másik két örökös képviselője, továbbá az hagyaték átadáskor a lakás értékének 60%-át hitel terhelte. Az értéknövekedésig én az én általam fizetett törlesztőrészletek miatt maradhatott a lakás az ő tulajdonukban is. Jár ilyenkor nekik az értéknövekedésből adódó többet?

Köszönettel

Erika

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr19689892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wagabound 2008.10.01. 06:29:05

Kicsit zavaros a történet, aminek a megértését a fogalmazási (és elütési) hibák is nehezítik. Nem világos például az "előző házasságából született KÖZÖS gyermekünk". Ennek ellenére egy biztos: a nem regisztrált élettársi viszony alapján neked semmilyen jogod nincsen a gyerekekkel szemben.

Ezt a helyzetet megelőzhetted volna egy vagyoni szerződéssel, amiben rögzíteni kellett volna, hogy te mennyivel szálltál be a lakás vételébe, és az egyéb költségekbe. Ezzel ugyan még nem lenne nyert ügyed, mert az öröklésben a törvényes leszármazott az elsődleges, de könnyebb helyzetben lennél.

"Az apa volt felesége semmilyen összeget nem ismert el a hagyatéki tárgyaláson, amivel én járultam hozzá a lakás megvételéhez, felújításához. "

Azt nem is neki kell elismerni, hanem neked kell(ene) BIZONYÍTANI - lásd fentebb, a (hiányzó) vagyoni szerződést.

Tanulságos az ügy: érzelmek ide, szerelem oda, a vagyoni kérdéseket ilyen helyzetben ELŐRE tisztázni kell.

Talán egy jó ügyvéddel elérsz valamit, de sajnos semmi jóval nem tudlak biztatni.

McFigyeltem 2008.10.01. 12:07:11

wagabound 2008.10.01. 06:29:05

Ácsi. Írod: "Nem világos például az >>előző házasságából született KÖZÖS gyermekünk

McFigyeltem 2008.10.01. 12:07:57

Nahát, lemaradt a nagyja... pedig olyan okosakat írtam... Na mindegy, majd később begépelem újra, ha addig nem mondjam eg valaki a tutit. :)

tarquin - védőháló nélkül 2008.10.01. 12:20:15

Vagabound: "Nem világos például az "előző házasságából született KÖZÖS gyermekünk".

Nekem se lenne világos, ha tényleg ezt olvasnám a postban. Vagy Te nem ezt a postot olvastad?

McFigyeltem 2008.10.01. 12:36:07

Na, olyasmit írtam elsőre, amit tarquin állapított meg... :)

A lényeghez pedig:

Ugye van egy közös gyerek, aki feltehetően szintén kiskorú (ugyan erről nincs szó a posztban, csak arról, hogy az előző házasságból született gyerekek kiskorúak, tehát akkor az annál frissebb kapcsolatbéli gyerek is kiskorú valószínűleg) - így tehát a közös gyerek édesanyjának azért van némi joga az ügyben, amivel élhet.

Azt nem tudjuk, hogy milyen arányban örökölték a "régi" gyerekek és az "új" gyerek a lakást (gondolom 1/3-1/3-1/3), de azt valószínűnek gondolom, hogy tulajdonosokként a tulajdonrészük arányában kellene viselniük a lakás terheit (lakáshitel).

A feketeleves az, hogy a lakás hasznait is a tulajdonrészük arányában kellene élvezniük, szemben azzal, hogy azt most az ott élő (?) közös gyerek és édesanyja teszik, tehát ezen az alapon esetleg jogos lehet egy erre alapuló követelés a másik két örökös részéről.

Mindez nem jogászkodás, csak józan(?)parasztiészből született, kiváncsi vagyok a hozzáértők véleményére.

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2008.10.01. 13:48:42

Amennyiben a hagyatéki eljárás már lezajlott, akkor csak per útján lehet érvényesíteni az igényt.

Először is igazolni kell, hogy a vásárlás az élettársi kapcsolat ideje alatt történt.
Lényeges momentum az is, hogy az együttélés (az élettársi kapcsolat mennyi ideig tartott).

Tudod-e igazolni, hogy a hitel felvételénél egyetemleges adósok vagytok-e? Szoktak ilyent is kikötni.

Az örökösök az adósságot is öröklik.

Amennyiben nem kártalanítanak téged a már befizetett (még az életközösség alatt, közösen befizetett) értékre vonatkozóan, az egy igényper folyamán tulajdonosi jogokat, persze egyenlő arányban, mindhárom gyerektől való megszerzését is eredményezheti.

Nem derül ki, hogy mennyi a tulajdon (ingatlan) értéke, mennyiért vettétek, mennyi a jelenlegi értéke? Továbbá az sem derült ki, hogy mennyi (az ingatlan értékéhez viszonyítottan mennyi) a fennmaradó tartozás, illetve a törzstartozás + kamat?

Sok összetevője van. Értékeket mindenképpen meg kell határozni, mert peres úton is számszaki adatokkal kell alátámasztani a keresetet.

Blueray 2008.10.01. 16:06:11

Kedves Erika!

Az élettársi kapcsolat alapján neked is keletkezett tulajdonjogod. Hogy ez mekkora, az attól függ, hogy a megszerzéshez milyen arányban járultál hozzá (ha a saját vagyonodat is beleadtad, azt pluszként "fölszámíthatod"). Ha az egészet hitelből vettétek és a kölcsönt fele-fele arányban kaptátok, akkor az általad szerzett tulajdonrész az egész ingatlan felét fogja jelenteni. Egyébként pedig a szerzési arányt az élettársi kapcsolat alatti jövedelmeitek aránya fogja meghatározni (ha ez nem tisztázható pontosan, hozzájárulásotokat egyenlőnek kell tekinteni).
A leírtakból űgy tűnik, hogy a probléma csak bíróság előtt oldható meg.
Két eset lehetséges: vagy te perled be a párod házasságából származó gyerekeket a tulajdonjogod (esetleg a lakáshasználati jogod) megállapítása végett, vagy megvárod, amíg ők indítanak pert ellened a lakáshasználati díj megfizetése iránt (az előbbi jobbnak tűnik, mert neked elemi érdeked, hogy megállapítsák a tulajdonjogod, mert amíg ez nem történik meg, "papíron" nem vagy tulajdonos!). Mindkét esetben neked kell bizonyítanod (a fentiek figyelembe vételével) a saját tulajdonszerzésedet.
Ami a használati díjat illeti: feltehetőleg alaptalan a veled szemben ezzel kapcsolatban érvényesített igény. Ennek az az oka, hogy közted és elhunyt párod között "megállapodás" jött létre (ez így hülyén hangzik, de jogilag így van) a lakás együttes használatára, amelynek része volt természetesen az is, hogy egymástól nem követeltek használati díjat (mindketten jogosultak voltatok t.i. az EGÉSZ lakás használatára). Ez a helyzet azzal, hogy a párod meghalt, nem változott meg. (Bár a korábbi házasságból származó gyerekek kérhetik a te használatod korlátozását, ami valószínűleg alaptalan lenne).
Mindkét perben kérheted a lakáshitel vm. az ingatlan fenntartási költségei(de nem a közüzemi díjak!)általad fizetett részének javadra történő elszámolását is.
A leírtakból is láthatod, hogy a dolog jogilag nem éppen egyszerű, de jó esélyed van a sikerre.
Javaslom, hogy az ügyet mindenképpen beszéld meg joghoz értő emberrel (pl. ügyvéd), aki szükség esetén a perbeli képviseletedet is elláthatja.

kartárskám 2008.10.01. 18:30:48

Ez szép válasz volt! Nincs mit hozzátenni.

Nem is ezért írok, hanem, mert ma fél 9-kor megy az MGM csatornán a fórum.

fokker70 2008.12.09. 08:19:52

Kedves Zugügyvéd!

A következő a kérdésem:

1992- ben létesítettem egy élettársi kapcsolatot ( hivatalos irat formájában ez nincs lefektetve.
1994-ben született egy közös gyermekünk.
1993-ban kölcsönből vettünk egy családi házat amely 1/2-1/2 arányban került elosztásra és bejegyzésre a földhivatalban.
2003-ban élettársam önszántából a saját tulajdonú ingatlanát elhagyta. ( 2003. december 24-én Karácsony estéjén bejelentette, hogy terhes egy másik férfitól és dec. 28-án elköltözik, vitt mindent ami csak mozdítható volt és a közös gyereket is) Most már sajnálattal nyugtázom, hogy nem kellett volna hagyni de annyira meglepődtem és elkeseredtem, hogy semmi nem jutott eszembe, hogy mit tehetnék.
A lényeg, hogy Ő az ingatlant 5 éve nem életvitelszerűen használja, tehát nem lakik itt.
Én Őt évig egyedül éltem. Most létesítettem egy élettársi kapcsolatot ez év szeptemberében, a lakást belülről saját kölcségünkön felújítottuk.
Mivel 5 évig nem tudtunk megeggyezni abban a reálís összegben amivel és ki szeretném öt fizetni az 1/2 részéből illetve kivásárólni ezért Igazságügyi Ingatlan Szakértő véleményét kértem és már Bíróságra is adtam az ügyet.
Ő nem hajlandő senkivel sem tárgyalni és visszajelentkezett erre a cimre mind állandó lakcím.
Valamelyik nap a jelenlegi élettársával rám rontottak, hogy Ő ide visszaköltözik mert ez az Ő tulajdona is.
A rendőrség segítségét kellett kérni a vitás helyzet megoldása végett és közölték vele, hogy ha nem életvitelszerűen használja az ingatlant már 5 éve akkor nem költözhet vissza.
Azzal fenyegetőzig, hogy amit a lakcímnyilvántartó kártyáján ez a cím megjelenik abban a pillanatban ide visszaköltözi. Megteheti????
A körjegyző asszonytól birtokvédelmet kértünk de amig a Határozat megszületik addig egy kis idő elfog telni.
Mit tegyek???
Minden ajtón és kapun nagy lakatok lógnak mint a börtönben, nem tudok éjszaka nyugodtan aludni mert állandóan zaklat és fenyegetőzik.
Dolgozi menni kell nem lehet az ember állandóan szabadságon, hogy örizze a lakását és a személyes tárgyit.

Kérem mondja meg nekem, hogy mikor nyugodhatok meg vagy tényleg feljogosítja az állandó lakcím bejegyzése arra, hogy ide vissza jöjjön.
Az azért még megjegyezém, hogy amikor az élettársával rám rontott akkor csak egy táska ruhát hozott magával és a közös 14 éves lányunkat, a másik gyerekét aki 5 éves azt már nem hozta.
Milyen anya az ilyen aki ha költözik akkor csak az egyik gyerekét viszi magával?

Válaszát előre is közsönöm
Fokker70
süti beállítások módosítása