Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Megbontott hőcsere

2008. szeptember 25. - zugügyvéd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elég érdekes kérdéseket vet fel az alábbi levél, ráadásul aktuális is, hiszen nagyon hevenyészetten járja körül a jog a panelházak fűtési problémáit.

 

Tisztelt Zugügyvéd,


Egy 7o nm-es távfűtéses szöv. lakásban lakom / I/ em. A lakásom alatt közös használatú helyiségek vannak.A közös képviselő ott meg akarja szüntetni a fűtést,költségmegtakaritás cimén, a Távhő KFT műszaki váleménye ellenére.Amelyben azt irják,mivel a belső válaszfalak nincsenek hőszigetelve.,,egyes helyiségek fűtésének megszüntetése felboritja a rendszer hőegyensúlyát.


Ennak következtében az érintett lakásokban::felső,oldalsó, és a lépcsőházból nyilókban 3-6 fok.c-al is csökkenhet a hőmérséklet. Ezenkivül az érintett lakásokban peészesédés a gombásodás keletkezik, melyekért a felelősséget a Távhő nem vállalja, valamint a fűtési rendszer nem megfelelő müködéséért sem.Ráadásul idővel a panelszerkezet is károsodik,megrepedhet.


Kérdésem, ennek ellenére,ha a lakóközösség többsége úgy kivánja/nyilván a felső szintek és a másik lépcsőház lakói/ megtehezi-e a közös képviselő ezt?

Válaszát várom köszönettel :nagyvakond

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr70681331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűcslaci 2008.09.26. 08:35:15

Megint itt vagyunk a cellalakók fűtésproblémáinál. Azok a házak/lakások ilyenek, ezért kerültek annyiba. Másrészt a családi házban élőknek is gond a fűtés, csakhogy azt veletek együtt mindenki leszarja. Ha a legfelső emeleten lennél, akkor meg azért problémáznál, hogy az eget nem fűti senki? Képzeld, az én szomszédaim meg nem átallották a házukat legalább 10 méterre építeni tőlem. Ahol csökken a hőmérséklet, ott bizony többet kell fűteni - vagy tessék felöltözni. Vegyetek hősugárzót - ezer lehetőség létezik. Fennáll az a lehetőség is, hogy a lakóközösség összedobja a pénzt a leválasztani kívánt helyiségek fűtésére.

MrZed001 2008.09.26. 09:18:47

Nos úgy látszik előtört lacikánál a kis(nyárs)polgári vehemencia ... nem mindenkinek telik ám házikóra bucukám, tudod, azért laknak olyan sokan panelban, nem mert élvezik

Igen, probléma amit a cikk írója leír.
Szorosan összefügg azzal, hogy a távhőszolgáltató tudja, hogy egy ház, egy fűtési rendszer, ezért tilos leválni egyénileg (csak ház szinten lehet).
És mégis behülyítette a lakosságot pl az egyéni fűtésmérőkkel, amikkel sikeresen elérte, hogy sokan nullára leveszik a fűtést (azaz kvázi leválnak a fűtésről), mert pl nincsenek ott, vagy nem laknak ott. A szomszédok meg szívják, hiszen akkor szó szerint tőlük lopja a nem fűtött helyiség a meleget (náluk meg lesz hideg és NAAAAGY fűtésszámla).
Az írónak annyit tudok javasolni, hogy ha ismer felsőbb lakást, ahol nem laknak (üres), és jóban van a tulajjal, akkor hagyassa vele nyitva az ablakokat, ha lehet fűtőtestet lezárva ... aztán amikor a szomszédjai panaszkodnak, hogy k.rva hideg van, akkor lehet mondani, hogy velem is ezt akarja tenni a közös képviselő, tehát lehet leszavazni a marhaságát ....

Egyébként láttam már olyat aki hallott már olyanról, hogy a távfűtőművek lefizette a közös képviselőt (megvesztegetés?), nem szabad bízni bennük.

ditakai 2008.09.26. 10:56:06

Ahhoz azért szükség van ám egy lépcsőházra való sötét emberre, meg egy demagóg hülye közös képviselőre, hogy éppen a ház alját hagyják fűtés nélkül, ahol az összes tárolóhelyiség van. Annyi lesz ott a lecsapódás miatt a pára meg a penész, hogy nem teszik zsebre azt a szagot ami ott elterjed...

Ez nyilván nem vigasz a földszinti lakónak, de az egyetlen amit ebben az esetben tehet, hogy szigeteli a lakását, és elgondolkodik a padlófűtésen, így talán megússza a penészedést.

Szt.Rapacska 2008.09.26. 11:31:35

Na, én már láttam olyat, hogy hasonló problémánál sajnos a demagóg elővezetéssel befolyásoltan a lépcsőháznyi sötét ember seperc alatt lesöpört minden észérvet. Azon a lakógyűlésen kell erősnek lenned.
Ha a közös helyiségek fűtése egy hozzáférhető csappal szabályozható, azt pedig sajnos bárki bármikor elzárhatja. Ha az elzáráshoz kell a Távhő beavatkozása is, akkor reménykedhetsz hogy az elzárás nem következik be.
A szigetelés eredménye bizonytalan, ami magas költséggel jár, s ezt a levélíró viseli.
Ráadásul ebben a lakásban főként alulról jön a hideg, az kicsit nagyobb műszaki probléma mint az oldalsó szigetelés.
Padlófűtés?! Távfűtött lakásban?! Na…
Aztán ha közösségi házban tervez valaki vásárlást, az energia-viszonyok felmérése itt is egyre jobban előtérbe kell kerüljön.
Mert előbb-utóbb ezekben a lakásokban is megoldódik az átalány-díjazás helyett az egyéni mérés díjazása, na, és akkor lesz nagy bukta.

decker 2008.09.26. 13:37:31

Nem az ilyen "sok sötét ember"-es történetekre találták ki a társasházi törvény 42. §-át?
"Ha a közgyűlés határozata (...) a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül.
(...)a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban a végrehajtást indokolt esetben felfüggesztheti."

Jó, lehet, hogy pereskedni kell, de ha egyszer ez a módja...

kartárskám 2008.09.26. 20:07:27

Lacikám, a családi házat eleve úgy tervezték, hogy alatta nem fűt senki. (Bár a földhő, most éppen slágerenergia...)
A paneleket meg úgy, hogy a "cellák" mind fűtve lesznek, beleértve az alagsort is. Ilyen hőtechnikai jellemzői vannak a falaknak, födémnek,stb.
Szeintem beszéljétek meg, hogy milyen hőmérsékletre szükséges és elégséges felfűteni az alagsort. Talán van olyan megoldás, hogy a kecske sem marad éhes és a káposztából is marad valami.

Csaba_20 2008.09.27. 00:43:04

Annyira "magyar", hogy egyeseknek az fáj, hogy másokat támogatnak, de ők abból semmit nem kapnak. Majd ha egy családi ház havi fűtésdíja 40-50e Ft/hó lesz és nem lehet alternatív megoldást találni a fűtésre, mert van a távhő és passz, akkor bizonyára az állam őket is bizonyára jobban támogatni fogja. Persze akkor is az fogy nyavalyogni, aki épp nem kap.

ditakai 2008.09.28. 21:40:27

Csaba-20,
ha neked halvány fogalmad lenne egy családi ház fűtési költségeiről......

leha 2008.09.29. 07:59:08

ditakai!

szüleim családi házban laknak, én távfűtésesben.
szüleim 2,5-szer akkora házát kb dupla költség télen fűteni. ha megcsinálnák a hőszigetelést (kell hozzá egy létra, a szigetelőanyag és annyi szakértelem, amennyi azért akad), kevesebb lenne. az én lakásomhoz állványozni kéne, vagy alpintechnika ... meg 17 másik lakó egyetértése.
anyámék eldönthetik, hogy felöltöznek, vagy fűtenek ...
én dönthetek: ha hideg van és nincs fűtés, felöltözhetek, vagy fázhatok.
ha van fűtés, akkor is dönthetek: vagyfeltekerem a fűtést és fizetek, vagy letekerem, felöltözök és ugyanannyit fizetek.
ne feledjük azokat a csíkokat a lakótelepen, ahol sosem marad meg a hó, mindig hamarabb szárad fel az eső, ahol a föld alatt megy a távhő vezeték ... szerinted a fűtött gyepet ki fizeti?
én szeretnék családi házban fűteni

Bird 2008.09.29. 11:15:49

A demokráciáról, a többségi szavazásról az jut eszembe, hogy még az ánti időben szavaztak az első kerületi tanácstagok arról, hogy a Várban, a Tóth Árpád sétányra beengedjék-e a kutyákat vagy sem. Tehát a kerület összes (naphegyi, gellérthegyi, vízivárosi, krisztinavárosi) képviselője döntött arról, hogy meg lesz-e engedve ott a kutyasétáltatás...

A témában az a javaslatom, hogy az alagsor, pince felett lakók követeljék meg a födém alulról történő szigetelését, ami nem olyan komplikált és költséges, mint a homlokzat szigetelése, bár lehet, hogy a csövek miatt mégsem olyan egyszerű ezt elvégezni.

Petronius (törölt) 2008.10.18. 17:33:29

OFF:

Valaki mesélje el nekem mennyi a valóságtartalma ennek: A távhőszolgáltató erőmű áramtermelésből is kap bevételt de annak egy részét nem könyveli le bevételként az eredményben hanem egy vagy több másik cégen keresztül eladja. Plussz az állam a rendelkezésreállási áramtermelést a távhődíjasok nyári bevételeiből tudja tartani. (kicsit kacifántosan fogalmaztam de ki lehet hámozni)
süti beállítások módosítása